20 Oktober 2008

Memberi Salam

“Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu” (QS. An-Nisaa‘: 86).

Setiap hamba Allah dianjurkan untuk pandai melihat peluang untuk berbuat baik dan tidak memandang rendah terhadap setiap kebaikan yang dilakukan orang lain walaupun kecil. Peluang untuk mendapatkan pahala dari Allah, misalnya, ada pada setiap kesempatan bertemu dengan manusia. Memberi salam adalah di antaranya.


Namun kebanyakan peluang baik itu diabaikan begitu saja. Sebahagian orang kadangkala merasa dirinya terlalu tinggi pangkat dan derajatnya, sehingga tidak perlu memberi salam ketika bertemu dengan orang lain. Rasa sombong itu sebenarnya bukan menambah mulia derajatnya, tetapi membuatnya hina. Sebab dia telah menggantikan peluang kebaikan dengan keburukan. Kesombongan adalah perbuatan yang dimurkai Allah.


Padahal memberi salam adalah pekerjaan yang sangat ringan dan mudah, Namun waktu dan tenaga yang singkat dan sedikit itu hasilnya kita mendapatkan kebaikan yang banyak. Bukan hanya pahala sedekah yang didapat dengan salam, tetapi juga pahala silaturrahim. Rasulullah SAW sendiri pernah bersabda, “Maukah kalian aku tunjukkan suatu amalan yang jika kalian kerjakan niscaya kalian akan saling menyayangi? Tebarkanlah salam di antara kalian” (HR Muslim).

Keselamatan bahan makanan dunia hadapi cabaran baru

Hari ini merupakan Hari Makanan Sedunia ke-28. Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO) menetapkan "Keselamatan Bahan Makanan Dunia: Cabaran Berikutan Perubahan Iklim dan Penggunaan Biotenaga" sebagai tema hari makanan tahun ini dengan harapan agar orang ramai memberikan perhatian yang lebih besar terhadap kedua-dua cabaran ini.

Perubahan iklim telah memberikan kesan yang besar kepada kehidupan harian setiap orang di dunia ini, terutamanya kaum tani, nelayan serta golongan yang mencari rezeki dari hutan. Cuaca yang melampau akibat perubahan iklim, seperti banjir dan kemarau, akan menjejaskan pengeluaran makanan, dan membawa cabaran terhadap keselamatan bahan makanan sedunia. Pihak FAO berpendapat bahawa aktiviti pertanian memainkan dwiperanan dalam proses perubahan iklim. Ia boleh mengakibatkan perubahan iklim menerusi pelepasan gas rumah hijau. Di samping itu, ia juga menjadi penyumbang kepada pengurangan pelepasan gas ini. Berdasarkan statistik FAO, jumlah pelepasan gas rumah hijau berikutan aktiviti pertanian dan penebangan hutan mencapai lebih 30% daripada jumlah keseluruhan pelepasan gas ini di dunia. Namun, jika kita menggunakan cara pengeluaran yang lebih mesra alam, seperti mengurangkan penebangan hutan, meningkatkan perlindungan terhadap kawasan hutan, dan mengawal aktiviti ternakan di padang ragut, maka kita boleh membekalkan makanan yang lebih daripada mencukupi.

Beberapa tahun kebelakangan ini, industri biotenaga di seluruh dunia telah berkembang dengan pesat. Biotenaga ini digunakan sebagai satu kaedah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan mengurangkan kebergantungan kepada bahan api fosil. Keadaan ini mengundang satu lagi cabaran kepada keselamatan bahan makanan sedunia. Mesyuarat Khas Peringkat Tinggi Keselamatan Bahan Makanan Dunia telah diadakan pada bulan Jun lalu. Dalam mesyuarat itu, hubungan antara biotenaga dan keselamatan bahan makanan telah menjadi topik yang diberi perhatian utama.

Laporan "Keadaan Makanan dan Pertanian" yang dikeluarkan oleh FAO baru-baru ini menyebut bahawa dasar-dasar yang berkaitan dengan biotenaga perlu dikaji semula untuk menjamin keselamatan bahan makanan sedunia, meningkatkan taraf hidup kaum tani yang miskin di samping mendorong pembangunan yang menyeluruh di kawasan desa dan pembangunan alam sekitar yang berterusan. Dalam laporan ini dinyatakan bahawa antara tahun 2000 hingga tahun 2007, jumlah pengeluaran bahan api biologi yang berasaskan produk pertanian telah meningkat 3 kali ganda. Kini, ia menyumbangkan 2% daripada bahan api untuk sistem pengangkutan di seluruh dunia. Kadar ini dijangka akan terus meningkat. Walau bagaimanapun, sumbangannya terhadap tenaga dunia tetap akan terhad. Namun, permintaan bahan api biologi terhadap bahan mentah pertanian dijangka terus meningkat dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini mungkin akan memberikan tekanan kepada harga bahan makanan. Laporan tersebut berpendapat bahawa permintaan terhadap bahan api biologi yang semakin meningkat ini akan menyebabkan kenaikan harga produk pertanian. Keadaan ini amat baik untuk membantu negara-negara membangun menjadikan pertanian sebagai pemangkin untuk menjana ekonomi dan mengurangkan kemiskinan.

Kini, krisis kewangan global pula kian meruncing. Krisis ini telah menambah kebimbangan orang ramai terhadap kenaikan harga bahan makanan dan bahan api. Maka, ia telah menjadi satu lagi cabaran kepada keselamatan bahan makanan sedunia. Ketua Pengarah FAO, Jacques Diouf menyatakan bahawa krisis kewangan ini akan memberikan tamparan hebat kepada ekonomi makro, lebih-lebih lagi sektor pertanian dan keselamatan makanan di negara-negara membangun. Dengan itu, perlu diingat supaya krisis bahan makanan tidak dilupakan. Untuk menangani masalah kelaparan dan kemiskinan, sektor pertanian juga perlu diberikan perhatian yang serius.

PM bidas Mahathir

KOTA KINABALU 18 Okt. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini membidas bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahahir Mohamad yang menurutnya berlagak seolah-olah pengarah pilihan (pemilihan) parti yang menentukan “siapa yang perlu berada dalam parti UMNO dan siapa yang perlu dikeluarkan”.

Perdana Menteri berkata, UMNO tidak pernah memerlukan arahan daripada pemimpin yang tidak berada dalam parti itu.

“Siapakah Tun yang dah keluar parti UMNO itu nak cuba membuat arahan kepada orang UMNO apa yang patut dilakukan?

“Dia berlagak seolah-olah menjadi pengarah kepada pilihan parti, menentukan orang itu memegang jawatan itu... orang ini pula memegang jawatan ini, siapa yang perlu ada dalam parti, siapa yang perlu dikeluarkan. Apa hak dia buat begitu?,” katanya pada persidangan akhbar di Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, di sini malam ini.

Abdullah mengulas kenyataan Mahathir yang mahu perwakilan UMNO “mengusir orang-orang Abdullah” dalam pemilihan parti itu Mac depan.

“Sebenarnya beliau mahu menimbulkan pergolakan, kemarahan dan kebencian. Apakah salah sangat orang-orang yang bekerja dengan saya. Apakah kalau mereka itu tidak bercakap atau tidak riuh-rendah maka itu mesti dianggap sebagai orang yang tidak baik...orang yang tidak pernah membuat baik untuk UMNO dan kerajaan.

“Siapa dia yang membuat penentuan seperti itu. Ini akan menimbulkan kebencian sesama ahli UMNO, mengajar ahli UMNO bergaduh sesama sendiri,” katanya.

Abdullah berkata, beliau mengambil keputusan untuk tidak bertanding jawatan Presiden UMNO bagi mengelakkan perbalahan sesama anggota parti.

“Oleh sebab adanya pertandingan sebagaimana yang biasa berlaku terutama di peringkat atasan berpecah belah. Kita patut belajar daripada apa berlaku dulu.

“Cakap macam ini akan menimbulkan kemarahan kepada mereka yang dianggap tidak boleh terima, mesti diketepikan. Saya menganggap apa yang Tun telah lakukan sebenarnya menimbulkan perkelahian di dalam UMNO,” kata Abdullah.

Menurut Perdana Menteri, gesaan Mahathir itu tidak akan mendatangkan kebaikan.

“Inikah “reform” yang diharapkan...Kita ada kebebasan, tiap-tiap ahli UMNO ada kebebasan untuk bertanding.

“Saya dengar kata Ali Rustam (Ketua Menteri Melaka) yang nak bertanding timbalan presiden dicuba orang tertentu memaksa dia untuk tarik balik...Mengapa suruh Ali tarik balik? Apa tak eloknya Ali?.

“Tak boleh diberi saja kebebasan untuk bertanding... tentu ada orang yang mahu sokong mahupun yang tak sokong. Jadi biarlah dia bertanding dan biarlah orang UMNO menentukannya,” katanya.

Dalam hal ini, anggota UMNO tidak perlu orang daripada luar untuk memberi arahan.

“Adalah lebih baik Tun tak cakap langsung pada hari ini,” katanya.

Sementara itu, Abdullah juga kecewa apabila Naib Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, tidak mengendahkan keputusan peralihan kuasa yang dipersetujui antara beliau dan Najib pada Mac tahun depan.

“Sebenarnya dialah (Muhyiddin) yang menimbulkan isu mempercepatkan peralihan kuasa dilakukan dengan membuat kenyataan-kenyataan di luar, di Singapura.

“Semua orang dah bersetuju. Mereka sendiri tak kata tak bersetuju. Datuk Seri Mohd. Najib dengan saya dah ada persetujuan yang direstui dan dipersetujui oleh ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO,” katanya.

Abdullah berkata, beliau telah menerangkan sebab beliau memerlukan masa yang dipersetujui antara beliau dan Najib, antaranya, terdapat perkara berkaitan dengan reform yang beliau hendak laksanakan dan dibawa ke persidangan Dewan Rakyat.

“Apakah dia takut reform? Apakah dia tidak mahu reform? Apakah ini sebagai satu langkah untuk menggagalkan usaha-usaha sedangkan reform itu dikehendaki oleh rakyat.

“Saya dimarah oleh rakyat kerana tidak memenuhi janji. Sebab itu ada dalam manifesto 2004 apabila saya bertanding, apabila kita memenangi pilihan raya pada 2004 dengan sokongan yang kuat.

“Mengapa pula dia mencadangkan seperti itu? Ertinya nak menggagalkanlah.

Nak menggagalkan saya atau menghalang saya mengambil tindakan-tindakan yang saya telah usahakan.

“The point is that there is an agreement. Dah setuju. Mengapa mengungkit lagi?

Tak sabar agaknya nak jadi Timbalan Presiden. Itupun kalau ada cukup orang nanti nak menyokong dia,” katanya. Bernama

Bernard Dompok perlekeh Islam, PAS Sabah lapor polis

KOTA KINABALU, 19 Okt :- Dewan Pemuda PAS Sabah menyifatkan kenyataan media Tan Sri Bernard Dompok yang disiarkan dalam akhbar tempatan Sabah baru-baru ini,sebagai memperlekeh agama Islam dan dianggap biadap serta mengandungi unsur hasutan.

Justeru, Naib Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu dan diiringi oleh beberapa orang pimpinan kanan PAS Sabah telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Karamunsing di sini, semalam bagi menunjukkan bantahan.

"Kami harap tindakan tegas dapat diambil dari pihak berwajib terhadap Bernard Dompok yang secara terang-terangan mencabar dan menentang kuasa Majlis Raja-Raja sebagai pelindung agama Islam di negara ini,"katanya.

Tambahnya,"kami kecewa dengan tindakan Presiden United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO) yang seolah-olah dilihat ingin mencetuskan polimik antara agama yang berpanjangan di Malaysia."

Beliau yang juga bekas Setiausaha Pemuda Sabah berkata,tindakan Bernard jelas berniat jahat kerana ia akan menimbulkan suasana tegang di antara penganut agama Islam dengan penganut agama lain di negeri ini.

Pemuda PAS Sabah juga berasa janggal dengan pimpinan Barisan Nasional (BN) khususnya yang beragama Islam kerana tiada bantahan yang dibuat dalam isu ini, sedangkan ketika isu forum Majlis Peguam dahulu ramai yang tampil cuba menjadi juara.

"Bagi kami hal ini menunjukkan sikap double standard pemimpin BN dalam mempertahankan agama Islam dan sikap terlalu menjaga kedudukan politik BN yang dilihat tidak mendapat sokongan rakyat ,"ujar beliau.

Berkait isu ini, Dewan pemuda PAS khususnya PAS Sabah mengingatkan kepada pemimpin atau individu dalam negara ini agar jangan sesekali berani bermain api dengan menyentuh sentimen agama kerana kami komited mempertahankan kesucian Islam dengan apa cara sekalipun.

Lahirul turut mencadangkan agar Bernard memfokuskan halatuju perjuangan beliau untuk membantu menyelamatkan negara di saat dunia mengalami masalah ekonomi, bukan cuba menimbulkan huru hara kepada Malaysia.

Baru-baru ini Presiden UPKO, Bernard Dompok membuat onar dalam ucapannya pada Kongres ke-12 pertubuhan itu dengan menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini umumnya dan umat Islam di Sabah khususnya.

Turut hadir dalam membuat laporan tersebut, Ketua Pemuda PAS Sabah, Anuar Ali;Timbalan Persuruhjaya PAS, Hamzah Abdullah; Setiausaha Pemuda Sabah, Firdaus Fuad; Setiausaha Yayasan Amal, Saifuddin Ahmad dan beberapa ahli Yayasan Amal Sabah .

Misbahul Munir akan saman Zainol Padzi

IPOH , 18 Okt : Dalam satu kenyataan yang dibuat lewat petang ini, Ustaz Misbahul Munir menyatakan kesalnya terhadap satu ‘Aduan BPR’ yang dilakukan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Manik Zainol Padzi Paharuddin dan Pengerusi Lembaga Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sungai Manik dan Labu Kubong, Suib Sulaiman.

Dalam satu sidang akhbar yang dibuat sebelum ini, Misbah menganggap tindakan mereka yang membuat laporan kepada BPR itu hanyalah satu gimik politik murahan Umno, khususnya untuk mencari apa jua kesilapan (jika ada) dilakukan Pakatan Rakyat.

“Mereka semata-mata bertujuann jahat untuk mencemar kerajaan Pakatan Rakyat disamping bertujuan mencari pablisiti peribadi murahan menjelang demam pemilihan Umno sekarang ini,” jelas Misbah.

“Saya akan mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang bagi menyaman Ketua Pemuda Umno Perak terhadap laporan BPR kononnya saya salah guna kuasa,” kata Misbah.

Menurut Misbah, “Lapoan yang dibuat itu adalah berniat jahat terhadap kredibiliti saya selaku setpol.Imej saya agak terjejas dan tercemar.”

Misbah menyatakan kenyakinan dan kepercayaan orangramai terhadapnya mulai terjejas dan dipersoalkan.

“Peguam saya sedang mengkaji dan meneliti untuk mengambil tindakan saman terhadap Zainol Padzi,” jelas Misbah.

Zainol Padzi yang juga Ketua Pemuda Umno Perak dalam laporannya kepada BPR Perak di Ipoh pagi kelmarin mendakwa Misbahul Munir mengeluarkan surat arahan meminta Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyerahkan kerja menyenggara sungai, parit dan tali air kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) secara runding terus.