02 Oktober 2009

Silaturahmi dilapangkan rezeki

“Barangsiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, hendaklah ia senang menjalin silaturrahmi” (HR. Imam Bukhari). Hari raya tak akan terasa indah, bila tidak dipadu dengan silaturrahmi. Dilihat dari namanya, silaturrahmi memang indah dan damai. “Silah” yang artinya hubungan atau menghubungkan, dan “ar-rahmi” artinya kasih sayang. Singkat kata, silaturrahmi merupakan jalan menuju kebahagiaan, karena bisa mempererat hubungan dengan manusia, juga memperoleh ridhai Allah.

Silaturrahmi memang merupakan hal yang sangat dianjurkan Allah. Sebagaimana firmanNya, “Dan bertakwalah kepada Allah, yang dengan (mempergunakan) nama-Nya, kamu saling meminta satu sama lain, dan peliharalah hubungan silaturrahim” (QS. An-Nisa’: 1). Begitu banyak keuntungan yang diperoleh dari melakukan silaturrahmi. Mendapat kemudahan rezeki dan panjang umur adalah di antaranya. Rezeki Allah kadangkala diberikan lewat tangan-tangan atau sepatah kata dari orang lain. Misalnya, sepatah kata petunjuk dan bermanfaat dari orang lain kerap membuka pikiran kita lebar-lebar tentang pintu-pintu rezeki. Oleh karena itu, silaturrahmi sebaiknya dilakukan bukan hanya dengan orang-orang yang dikenal, tetapi juga yang tidak dikenal.

Selanjutnya, manusia yang gemar bersilaturrahmi akan berkah umurnya. Karena kalau hidup terus dalam damai, kita menjadi benar-benar menikmatinya. Segenap pikiran akan bisa ditumpahkan untuk hal-hal yang baik dan menghasilkan kemajuan bagi diri sendiri, lingkungan, bangsa, agama, dan negara. Silaturrahmi juga memberi kesempatan untuk bertukar ilmu pengetahuan. Sebagaimana dimaklumi, kalau ditukar satu ilmu pengetahuan dengan satu ilmu pengetahuan. Serambi/-

Pelajar M'sia di Padang mahu pulang segera

Kira-kira 300 penuntut Malaysia di Universitas Andalas, yang terlibat dalam kejadian gempa bumi yang melanda Padang, Indonesia lewat petang semalam, berharap kerajaan dapat membantu menyegerakan kepulangan mereka ke tanah air.

Pelajar perubatan di universiti itu, Rafiza Nazir berkata pada masa tidak menentu di Padang ketika ini, mereka mahu segera pulang ke pangkuan keluarga masing-masing.

Bagaimanapun, harapan itu seakan terbantut apabila dimaklumkan kepulangan mereka akan dibuat secara berperingkat-peringkat dengan mengutamakan penuntut yang cedera.

"Kami berkumpul di universiti sejak kira-kira 1 tengah hari untuk mendengar berita mengenai kepulangan kami (ke Malaysia) tetapi dua jam kemudian, kami dimaklumkan hanya 88 penuntut cedera yang akan dihantar pulang dahulu," katanya ketika dihubungi Bernama dari sini, hari ini.

Menurutnya Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Indonesia (PKPMI)
memaklumkan kepada mereka bahawa hanya sebuah pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dibenarkan mendarat pada sesuatu masa.

Rafiza, 23, penuntut perubatan tahun dua di universiti itu, berkata baki
penuntut yang lain tidak pula diberitahu bila mereka boleh pulang ke tanah air.

"Buat masa sekarang, saya dan rakan-rakan hanya boleh terus menunggu di kawasan universiti untuk mendapatkan maklumat lanjut," katanya.

Gempa bumi dengan magnitud 7.6 yang melanda Sumatera Barat kira-kira 5.16 petang waktu Indonesia Barat semalam mengakibatkan beberapa bangunan utama di Padang mengalami kerosakan teruk, seperti Rumah Sakit Umum Pusat M Jamil Padang, Rumah Sakit Selasih dan Hotel Rocky.

Menurut laporan, Kota Padang juga diselubungi kegelapan malam tadi berikutan terputusnya bekalan elektrik selain hujan lebat yang memeritkan lagi keadaan penduduk yang masih terkejut dengan kejadian gempa bumi itu.

Satu lagi gempa bumi berukuran 6.8 pada skala Richter, menggegarkan Sumatera Selatan iaitu kira-kira 162 km di Barat laut Bengkulu, Indonesia pada jam 9.53 pagi ini.

Pusat gempa bumi itu terletak di 2.6 darjah Selatan dan 101.8 darjah Timur iaitu kira-kira 509km barat daya Johor Baharu menyebabkan gegaran dirasai di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur, kata Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan.

Tiada ancaman tsunami kepada Malaysia, kata kenyataan itu.

Semalam, sekurang-kurangnya 75 orang disahkan mati dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di wilayah Sumatera Barat.


MalaysiaKini/-

Bai Fa Bai Zhong : Setiap Kali Memanah, Panahan Tepat pada Sasaran

Pada zaman Negeri-Negeri Berperang, di Negeri Chu, ada seorang lelaki yang bernama Yang Youji yang amat pandai memanah.

Pada suatu hari, dia berdiri pada jarak seratus langkah dari sebatang pokok willow, kemudian menyiapkan anak panahnya, lalu membidik panahnya ke arah daun pokok itu. Setiap kali dia memanah ke arah sehelai daun pokok itu, panahannya tepat kena pada sasarannya.

Catatan Keterangan:

Peribahasa ini merujuk kepada seseorang yang pandai memanah, setiap panahannya kena tepat pada sasaran. Ia juga memberikan pengertian tentang seseorang yang dapat meramalkan sesuatu perkara dengan tepat dan penuh yakin.CRI/-

Dr Lo' Lo' mula muncul di khalayak ramai

Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali kini mula muncul di khalayak ramai selepas menjalani pembedahan di Institut Jantung Negara (IJN), dengan menziarahi pelakon terkenal Norlia Ghani Isnin lalu, sehari selepas pelakon itu kematian anaknya, Edi Rizal Ramli yang jatuh dari pangsapuri ketika cuba menangkap pencuri pada 27 September lalu.

Beberapa foto berhubung lawatan beliau ke rumah pelakon kini disiarkan di internet termasuk didapati di laman facebook tokoh PAS itu.

Semalam Malaysiakini melaporkan dan memaparkan foto terkini Dr Lo' Lo' yang berhari raya bersama ahli keluarga beliau di Kedah dan Perak yang dimuatkan dalam laman blognya.

Laman facebook tokoh PAS itu turut memaparkan gambar beliau mendengar penjelasan daripada pengerusi penduduk Pangsapuri Murni Titiwangsa, Keramat yang dikenali Marzuki berhubung detik-detik berlakunya kejadian tersebut.

Turut dipaparkan Dr Lo' Lo' bersama-sama dengan Norlia ditemubual oleh wartawan TV3 berhubung kejadian yang mengejutkan pelakon yang memegang watak 'Joyah' dalam drama bersiri 'Opah'.

Gambar ahli parlimen itu menunjukan beliau menenangkan Norlia yang sangat sedih atas kehilangan anaknya itu turut dipaparkan dalam laman facebooknya itu.

Turut dipaparkan Norlia menunjukkan gambar anaknya kepada Dr Lo' Lo' dan wartawan TV3.

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini, Norlia mengesahkan lawatan ahli jawatankuasa PAS itu di rumahnya di Pangsapuri Murni, Keramat - yang terletak dalam parlimen Titiwangsa, sehari selepas kematian Edi.

Menurut Norlia, pertemuan itu berlangsung kira-kira selama sejam bersama dengan wartawan hiburan Melodi, Nas Ahmad yang datang serentak dengan tokoh PAS itu.

Dalam pertemuan tersebut, Norlia merayu kepada Dr Lo' Lo' agar mengambil berat tentang tahap keselamatan penghuni di pangsapuri berkenaan yang sering berlaku kejadian jenayah seperti kecurian dan rompakan.

"Saya tetap teruskan kehidupan saya seperti biasa untuk mencari rezeki. Kalau duduk sahaja dan menangis, anak saya tak balik juga. Perkara itu sudah tertulis," katanya dengan nada sedih

Menurut Norlia, Dr Lo' Lo' akan mengatur pertemuan dengan polis untuk membolehkan mereka memantau tahap keselamatan penduduk di pangsapuri berkenaan

Dilaporkan tindakan berani Edi Rizal Ramli, 33, ketika cuba menangkap pencuri yang menceroboh sebuah unit di tingkat tujuh pangsapuri itu meragut nyawanya sendiri apabila dia terjatuh dari bangunan itu.

Kejadian pada kira-kira pukul 12 tengah hari, Ahad lalu menyebabkan Edi Rizal yang juga adik kepada pelakon Rusdi Ramli maut akibat tergelincir ketika mahu memanjat ke balkoni unit berkenaan.

Abang mangsa, Romiza, 36, dilaporkan berkata seorang lelaki dikatakan memasuki unit di tingkat tujuh dengan memanjat saluran paip dan Edi Rizal yang mahu menangkap lelaki itu turut berbuat demikian tetapi tergelincir akibat tidak dapat mencapai palang besi di anjung unit itu.

Romiza berkata terdahulu adiknya bergegas ke tingkat tujuh sebaik diberitahu seorang pencuri sedang bersembunyi di situ selepas lelaki berkenaan dikatakan memecah masuk unit kediaman di tingkat lapan.


MalaysiaKini/-

Masjid di Shanghai Bersiap Sedia Menyambut Ekspo Dunia Shanghai 2010

Ekspo Dunia Shanghai 2010 akan diadakan secara besar-besaran di Shanghai dari 1 Mei hingga 31 Oktober tahun depan. Setakat ini, 242 buah negara dan pertubuhan antarabangsa disahkan menyertai ekspo tersebut. Dijangkakan lebih 70 juta orang akan mengunjungi ekspo tersebut. Penduduk dari seluruh dunia akan berhimpun di Shanghai untuk bersama-sama menambahkan pengetahuan melalui lawatan ke dewan pameran pelbagai negara yang istimewa dan menyertai aktiviti yang dianjurkan semasa berlangsung ekspo tersebut. Sementara itu, untuk menjayakan Ekspo Dunia Shanghai 2010,

Kerajaan Shanghai berusaha bersungguh-sungguh menyiapkan kerja-kerja bagi persiapan terakhir sama ada dalam bidang pembinaan infrastruktur bandar ataupun latihan sukarelawan. Ini bagi mamastikan Shanghai menghidangkan persembahan kebudayaan yang menarik kepada dunia. Kalangan masyarakat Shanghai juga memberi sokongan besar dan sumbangan masing-masing bagi menjamin ekspo tersebut berjalan dengan lancar.

Terdapat 7 buah masjid di Shanghai, salah sebuah daripadanya, Masjid Huxi yang terletak di jalan Changde, daerah Putuo dibina semula di tempat yang berlainan pada tahun 1990. Reka bentuk masjid tersebut adalah seni bina Arab dan warna keseluruhan bangunannya putih yang amat ketara di antara bangunan kediaman penduduk sekitar. Masjid Huxi merupakan masjid yang pertama dibina semula di Shanghai selepas Republik Rakyat China ditubuhkan pada tahun 1949. Kerajaan Shanghai, Jawatankuasa Hal Ehwal Etnik dan Agama Shanghai, Persatuan Islam Shanghai dan masyarakat Islam sama ada dalam dan luar negara telah memberi perhatian dan sokongan besar terhadap pembinaan semula masjid tersebut. Lebih 2.4 juta yuan RMB sumbangan yang dapat dikumpulkan untuk pembinaan semula masjid tersebut.

Ketika wartawan CRI membuat liputan di Masjid Huxi pada hari Jumaat, walaupun masih belum sampai pukul 11 pagi untuk sembahyang Jumaat, ramai penduduk Muslim yang tinggal tidak jauh daripada masjid sudah berpusu-pusu masuk ke masjid. Antaranya, beberapa orang memakai satu tanda kecil berwarna hijau di dada mereka. Ini memang menarik perhatian kami. Selepas bertanya, barulah kami tahu mereka adalah sukarelawan masjid ini. Seorang wanita etnik Hui yang berusia lebih 50 tahun memberitahu wartawan bahawa untuk menyambut kedatangan Ekspo Dunia Shanghai, masjid-masjid di bandar itu telah mewujudkan pasukan sukarelawan yang terdiri daripada orang Islam tempatan. Mereka ditugaskan mengawal keadaan dan pastikan jemaah yang bersolat di masjid mengikut peraturan terutama semasa berlangsungnya aktiviti keagamaan seperti solat Jumaat. Selain itu, mereka juga membantu kakitangan masjid membersihkan kawasan masjid atau menyediakan jamuan juadah makanan halal. Beliau berkata:

"Kami semua dengan sukarela memberi sumbangan dan bantuan kepada masjid dan juga para jemaah. Ramai orang bersolat pada hari Jumaat atau menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Korban. Maka, kami datang ke masjid lebih awal untuk membuat persiapan seperti menyapu sampah dan membentang hamparan tikar di halaman. Setiap kali ada majlis keagamaan seperti itu dan ramai datang bersolat, kami akan bertugas mengawal keadaan."

Imam Masjid Huxi, Jin Hongwei memberitahu wartawan, ramai orang asing tinggal, bekerja atau belajar di Shanghai kerana ia bandar raya antarabangsa. Ramai daripada mereka yang beragama Islam selalu bersolat dan menyambut hari raya di masjid ini. Mereka berkawan baik dengan orang Islam tempatan. Beliau menjangkakan lebih ramai sahabat Muslim melancong di Shanghai ketika berlangsungnya Ekspo Dunia pada tahun hadapan. Walaupun kehadiran mereka tidak lama sebagai pelancong sahaja, tetapi mereka akan mendapat perkhidmatan yang memuaskan sehingga bersolat dengan senang hati dalam masjid. Beliau berkata:

"Masjid kami secara terbuka mengalu-alukan kedatangan tetamu yang beragama Islam dari pelbagai negara. Sama ada penduduk Islam tempatan ataupun para sukarelawan yang memberi layanan mesra tentu akan menjadikan mereka merasa mudah dan selesa ketika bersolat di masjid."

Anggota jemaah semakin ramai berkumpul di halaman masjid untuk solat Jumaat. Dewan sembahyang masjid ini sudah dipenuhi orang, maka beberapa orang sukarelawan sibuk membentangkan hamparan tikar pada halaman di luar dewan sembahyang untuk menampung lebih ramai jemaah yang baru sampai bersolat bersama-sama.

Ekspo Dunia Shanghai akan diadakan tidak lama lagi. Dewan pameran yang akan siap dibina terletak di kedua-dua belah tebing Sungai Huangpu. Pudong, kawasan dibahagian timur Shanghai, sebagai kawasan kewangan yang baru selepas pelaksanaan dasar pembaharuan dan pintu terbuka di Shanghai, sedang berkembang pesat. Masjid Pudong terletak di kawasan tersebut yang merupakan kawasan yang makmur. Keluasan masjid tersebut mencapai hampir 3,000 meter persegi apabila siap dibina semula pada tahun 1999. Ramai warga asing beragama Islam seperti Malaysia, Indonesia, Singapura, Pakistan, India dan beberapa negara Arab bersolat di masjid itu kerana kedudukannya tidak jauh daripada kawasan pembinaan taman ekspo dunia dan kawasan pusat kewangan Lujiazui di Pudong.

Imam Masjid Pudong, Guo Zhizhong menerangkan projek membaiki masjid sedang dijalankan supaya strukturnya lebih rasional dan lebih memenuhi keperluan umat Islam yang berkunjung ke situ. Imam Guo pula pada masa lapang mengajar ramai sukarelawan berbahasa Arab bagi membantu mereka membuat persiapan dengan lebih sempurna ketika berkhidmat pada ekspo dunia. Beliau berkata:

"Saya dijemput mengajar sukarelawan berbahasa Arab oleh Pusat Kebudayaan Pekan Huamu, bandar Shanghai sejak dua tahun lalu. Saya telah mengajar peringkat asas bahasa dalam tiga sesi. Bermula pada bulan Jun tahun ini, saya diminta mengajar bahasa peringkat tinggi. Mereka bukan hanya terdiri daripada etnik Hui. Saya berharap mereka dapat menguasai bahasa Arab supaya boleh berkomunikasi kerana bermanfaat bagi mereka untuk berkhidmat pada ekspo dunia. "

Masjid Xiaotaoyuan yang terletak di No. 52 Jalan Xiaotaoyuan, Daerah Huangpu di bahagian selatan Shanghai dibina pada tahun 1917. Pada tahun 1925, masjid ini dibina semula pada tapak yang sama. Projek pembinaan kali ini mengambil masa selama lima tahun iaitu siap pada tahun 1930. Reka bentuk bangunan Masjid Xiaotaoyuan penuh dengan keistimewaan seni bina Islam seperti di tanah Arab.

Masjid Xiaotaoyuan juga merupakan ibu pejabat Persatuan Islam Shanghai. Pengerusi Persatuan Islam Shanghai yang juga Imam Masjid Xiaotaoyuan, Haji•Hassan•Bai ketika diwawancara wartawan berkata, Ekspo Dunia Shanghai adalah temasya yang sungguh meriah yang dinanti-nantikan oleh ramai orang. Dengan itu, pelbagai kalangan masyarakat Shanghai termasuk Persatuan Islam Shanghai aktif berusaha memberi sumbangan yang sewajarnya terhadapnya. Kata beliau:

"Semasa Ekspo Dunia berlangsung di Shanghai, ramai orang Islam, sama ada dari dalam atau luar negara akan bersolat di masjid-masjid di Shanghai. Oleh itu, kami mengambil peluang ini mengubahsuai dan memperbaiki masjid. Menurut rancangan keseluruhan terhadap kesemua 7 masjid di Shanghai, dua daripada masjid berkenaan akan dibina semula di tempat yang tidak sama, manakala lima buah masjid akan diperbaiki di tapak asalnya. Sebagai contoh, Masjid Xiaotaoyuan, masjid yang kita berada sekarang akan dirobohkan sebahagian bangunannya dan kemudian dibina yang baru. Projek-projek tersebut dijangka menelan belanja kira-kira 30 juta yuan RMB."

Mengenai masalah makanan halal semasa Ekspo Dunia Shanghai berlangsung, Imam Haji•Hassan•Bai menerangkan kerajaan mengambil berat terhadap makanan halal bagi umat Islam semasa Ekspo Dunia Shanghai berlangsung. Makanan halal bukan sahaja disediakan dalam taman ekspo tersebut, malah di beberapa pusat lalu lintas yang penting supaya memenuhi keperluan umat Islam. Beliau berkata:

"Semalam saya berbincang dengan seorang pemimpin bandar Shanghai di sini. Saya cadangkan rangkaian bekalan makanan halal yang mengikut piawaian disediakan di stesen bus, kereta api, pelabuhan dan lapangan terbang supaya orang Islam boleh mendapatkan makanan halal dengan lebih mudah. Beliau sangat bersetuju dengan cadangan saya dan menyatakan perkara tersebut patut diselesaikan menjelang Ekspo Dunia Shanghai."

Shanghai, bandar raya yang menarik sedang bersiap-sedia dengan aktif untuk menyambut kedatangan Ekspo Dunia 2010. Kami yakin bahawa masjid-masjid yang terletak di pelbagai daerah di Shanghai akan memberi kenangan yang baik dan mendalam kepada orang Islam dari seluruh dunia. CRIonline/-

Ikan paus muncul di Port Dickson

Sekumpulan ikan paus dilihat oleh penduduk berhampiran pantai Port Dickson, lapor dua akhbar berbahasa Cina - Nanyang Siang Pau dan Sin Chew Daily.

Kehadiran ikan-ikan tersebut dipercayai yang pertama di situ yang mungkin ada kaitan dengan gempa bumi yang melanda Sumatera dan kawasan Pasifik Selatan.

Seorang saksi - yang dikenali sebagai Zamli - dipetik berkata beliau ternampak ikan paus itu ketika minum teh di gerai makan di tepi pantai itu.

Katanya, kumpulan ikan itu kelihatan berada kira-kira 1.5km dari pantai.

"Pada mulanya saya menyangka ianya hanya ikan-ikan besar, tetapi bila diamati, saya perasaannya ianya ikan paus," katanya.

Menurutnya, terdapat lebih 10 ikan paus dalam kumpulan tersebut.

"Mereka kelihatan seperti mengejar satu sama lain," katanya kepada Sin Chew, sambil menambah ini adalah kali pertama ikan paus dilihat di Port Dickson.

Manakala penduduk lain pula memberitahu Nanyang bahawa selain ikan paus, mereka juga ternampak ikan lumba-lumba dekat pantai.

Nelayan Su Ya Wah yang ketua kampung Kuala Lukut, berkata kehadiran itu ikan paus itu adalah sesuatu yang amat ganjil.

MalaysiaKini/-

Gempa Padang: Jumlah kematian masih bercelaru

JAKARTA: Jumlah kematian akibat gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di Sumatera Barat petang semalam masih bercelaru dengan pelbagai laporan menyebut antara 215 orang hingga hampir 500 orang terkorban setakat tengah hari ini, ketika usaha mencari dan menyelamat giat dijalankan.

Pemerintah Indonesia bagaimanapun menganggarkan jumlah kematian akan mencapai angka ribuan kerana masih ramai mangsa yang dikhuatiri tertimbus dan terperangkap di bawah runtuhan lebih 1,000 bangunan termasuk hotel dan rumah serta prasarana lain.

Laporan beberapa pihak berkuasa setempat sehingga tengah hari ini menyebut lebih 100 mangsa dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan Hotel Ambacang di tengah Kota Padang dan lebih 60 murid pula terperangkap dalam bangunan tiga tingkat tempat mereka sedang mengikuti tuisyen ketika kejadian pada pukul 5.16 petang semalam.

Visual TV tempatan menunjukkan anggota tentera, ibu bapa dan orang ramai masih berusaha mencari dan menyelamatkan muridmurid itu, termasuk dengan menggunakan kudrat tangan kosong cuba mengalihkan tiang dan dinding konkrit yang sangat tebal, diiringi jerit tangis kaum keluarga yang menunggu.

Daripada hotel Ambacang pula, kelihatan seorang wanita berjaya di selamatkan dalam keadaan letih lesu dan terus dikejarkan ke hospital, pada ketika beberapa hospital termasuk Hospital Mohamed Jamil dilaporkan sudah tidak cukup tangan menangani mayatmayat mangsa yang dibawa ke situ.

Sejumlah orang juga dilaporkan masih terperangkap dalam runtuhan bangunan Hotel Bumi Minang, yang merupakan satu daripada hotel yang digemari rakyat Malaysia yang melancong ke Kota Padang atau menziarahi saudara mara di sana.

Maklumat dari pusat bencana di Pejabat Gabenor Sumatera Barat pula menunjukkan 215 orang disahkan mati di tiga lokasi utama yang paling teruk dilanda gempa iaitu di Kota Padang (139 orang), daerah kecil Padang Pariaman (62) dan Kota Pariaman (14).

Ketika keadaan di Kota Padang, Padang Pariaman dan Kota Pariaman masih kelam kabut, pagi ini Pulau Sumatera digoncang lagi oleh gempa bumi berkekuatan 7.0 SR di Jambi, berpusat di KM 46 ke tenggara Sungai Penuh pada kedalaman 10 KM di daratan pada pukul 8.52 pagi, dan gempa 5.5 SR berdekatan pada pukul 9.20 serta gempa 5.1 SR di Sipura Mentawai pada pukul 10.34 pagi.

Pemerintah Indonesia mengisytiharkan keadaan darurat bagi provinsi Sumatera Barat dan pelbagai bantuan ubat, makanan dan minuman dilapor telah dikirim ke sana dan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang baru pulang dari Amerika Syarikat dijadual melawat Padang hari ini. BERNAMA

mStarOnline/-

Bagan Pinang: Ahli DAP seluruh negara akan bantu PAS

TELUK KEMANG, 1 Okt: Semua petugas DAP akan bertumpu kepada Pusat Penyelaras DAP yang dilancarkan di Batu 9 Jalan Teluk Kemang di sini kelmarin.

Pengerusi DAP negeri Terengganu, Ng Chai Hing berkata pusat tersebut akan menjadi penyelarasan semua gerakerja kempen DAP bersama Pakatan Rakyat.

"Ia akan jadi pusat penyelaras bagi pilihanraya kecil bagan Pinang,

"Ahli DAP seluruh negara akan bertumpu ke kawasan ini,�katanya ketika dipetik sebuah laman online selepas majlis pelancaran pusat tersebut.

Menurutnya, PRK Bagan Pinang merupakan satu pilihan raya yang sengit yang memerlukan semua petugas Pakatan Rakyat bekerja keras untuk mencapai kemenangan.

Katanya, DAP Terengganu akan menurunkan 10 orang petugas yang akan membantu kempen pilihanraya tesebut selepas penamaan calon.

Menurutnya jentera DAP telah turun padang menemui pengundi bersama-sama jentera Pakatan Rakyat dari PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Selepas kematian bekas wakil rakyat (BN) aktiviti untuk menggerakkan jentera telah dilakukan termasuk aktiviti turun padang dilakukan bersama PAS dan Keadilan.

"Kita berharap ia akan mendatangkan hasil yang baik untuk memenangi pilihan raya kcil DUN Bagan Pinang,"ujarnya.

HarakahDaily.Net/-

Lagi gempa di Sumatera, gegaran dirasai di Semenanjung

Gempa bumi berukuran 6.8 pada skala Richter, menggegarkan Sumatera Selatan iaitu kira-kira 162 km di Barat laut Bengkulu, Indonesia pada jam 9.53 pagi ini.

Pusat gempa bumi itu terletak di 2.6 darjah Selatan dan 101.8 darjah Timur iaitu kira-kira 509km barat daya Johor Baharu menyebabkan gegaran dirasai di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur, kata Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan.

Tiada ancaman tsunami kepada Malaysia, kata kenyataan itu.

Semalam, sekurang-kurangnya 75 orang disahkan mati dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di wilayah Sumatera Barat.

Menurut Bernama, Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berkata jumlah sebenar kematian belum dapat dipastikan tetapi laporan awal yang diterimanya daripada Datuk Bandar Padang menyebut semua mangsa mati di hospital.

"Mungkin angka kematian akan bertambah kerana masih banyak dipercayai terperangkap dalam runtuhan bangunan termasuk hotel," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tergempar Kabinet di kediamannya di Jakarta malam tadi.

Mesyuarat itu, menurut laporan media massa tempatan online dihadiri beberapa menteri kabinet yang berkaitan dengan pengurusan bencana.

Sementara itu, enam pegawai kedutaan besar Malaysia di Jakarta tidak dapat berangkat ke Padang malam tadi kerana Lapangan Terbang Minangkabau ditutup akibat kerosakan yang dialami dalam kejadian gempa pada pukul 5.16 petang Rabu.

Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Dr Junaidi Abu Bakar berkata mereka akan berangkat dengan kapal terbang pertama yang dibenarkan terbang ke Padang esok (hari ini) untuk membantu 330 pelajar Malaysia di Padang, yang walaupun selamat tetapi kehilangan tempat tinggal kerana rumah-rumah mereka runtuh.

MalaysiaKini/-

Tsu Koon sambut cabaran berdebat dengan Guan Eng

Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon menyambut cabaran untuk berdebat dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng melalui siaran langsung di televisyen, mengenai sama ada Lim dan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat telah mengelirukan rakyat negeri itu berhubung beberapa isu, termasuk kes tanah Kampung Buah Pala (KBP).

lim guan eng and koh tsu koonBagaimanapun, bagi memastikan ianya satu debat yang adil, Dr Koh berkata, dua syarat perlu dipenuhi terlebih dahulu, iaitu Lim mendedahkan semua dokumen yang berkaitan dan menjawab sepenuhnya dan dengan jujur tiga soalan mudah mengenai kes KBP. Tiga persoalan tersebut ialah:


bullet button Pertama, adakah pemimpin Pakatan, terutama DAP, berjanji kepada penduduk KBP, sebelum, sewaktu pilihanraya umum 2008, bahawa mereka boleh memiliki dan tinggal di tanah tersebut yang tidak akan dibenar dimajukan, jika DAP dan rakan-rakannya menang.

bullet button Kedua, apakah status perundangan sebenarnya tanah tempat KPB terletak? Iaitu sebelum meluluskannya kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Pulau Pinang, adakah tanah tersebut sebenarnya milik kerajaan negeri atau penduduk?

bullet button Ketiga, Lim perlu menjawab mengapa beliau membenarkan pemindahan hak milik tanah KBP, untuk berkuatkuasa pada 27 Mac 2008, hampir tiga minggu selepas menang pilihanraya umum pada 8 Mac dan selepas penduduk KBP menemuinya (Lim) pada 12 Mac 2008.

“Hanya jika beliau bersetuju untuk mendedahkan sepenuhnya semua dokumen yang berkaitan, dan dengan jujur menjawab tiga soalan mudah tersebut, barulah bermakna untuk saya menyertai debat tersebut,” kata Dr Koh dalam satu kenyataan hari ini.

MalaysiaKini/-

Indonesia Quake Death Toll May Be Thousands - Health Minister

JAKARTA, Oct 1 (Reuters) - Thousands may have died in an earthquake that struck the city of Padang on Indonesia's Sumatra island, the health minister said on Thursday, with officials saying many victims remain buried under toppled buildings.

The 7.6 magnitude quake hit Padang on Wednesday afternoon, knocking over hundreds of buildings, but with communications cut it took officials some time to determine the extent of the destruction and loss of life.

Health Minister Siti Fadillah Supari told reporters at the airport that the number of victims "could be more (than hundreds or thousands). I think it's more than thousands, if we look at how widespread the damage is ... but we don't really know yet."

The national disaster agency earlier put the toll at between 100 and 200 in the city of 900,000. About 500 houses had collapsed, officials in the area said.

Australian businesswoman Jane Liddon told Australian radio from Padang said the city centre was devastated.

"The big buildings are down. The concrete buildings are all down, the hospitals, the main markets, down and burned. A lot of people died in there. A lot of places are burning.

"Most of the damage is in the town centre in the big buildings. The little houses, the people's houses, there are a few damaged, but nothing dramatic."

DEBRIS, SMASHED HOUSES

TV footage showed piles of debris, collapsed houses and multi-storey buildings after the earthquake, which caused widespread panic. The main hospital had collapsed, roads were cut off by landslides and Metro Television said the roof of Padang airport had caved in.

The disaster is the latest in a spate of natural and man-made calamities to hit Indonesia, a sprawling archipelago of 226 million people.

Welfare Minister Aburizal Bakrie said on Wednesday damage could be similar to that caused by a 2006 quake in the central Java city of Yogyakarta that killed 5,000 people and damaged 150,000 homes.

"Hundreds of houses have been damaged along the road. There are some fires, bridges are cut and there is extreme panic here," said a Reuters witness in the city. Broken water pipes had triggered flooding, he said before his mobile phone was cut off.

Officials said power had been severed in the city.

The quake was felt around the region. High-rise buildings in Singapore, 440 km (275 miles) to the northeast, evacuated staff. Office buildings also shook in Malaysia's capital, Kuala Lumpur.

Sumatra is home to some of the country's largest oil fields as well as its oldest liquefied natural gas terminal, although there were no immediate reports of damage.

Padang, capital of Indonesia's West Sumatra province, sits on one of the world's most active fault lines along the "Ring of Fire" where the Indo-Australia plate grinds against the Eurasia plate to create regular tremors and sometimes quakes.

Geologists have long warned Padang may one day be destroyed by a huge earthquake because of its location.

A 9.15 magnitude quake, its epicentre 600 km northwest of Padang, caused the 2004 tsunami that killed 230,000 people around in Indonesia and other countries across the Indian Ocean.

The depth of Wednesday's earthquake was 85 km (53 miles), the United States Geological Survey said. It revised down the magnitude of the quake from 7.9 to 7.6.

Australia's international Aid Minister Bob McMullan offered emergency assistance.

Gempa Padang: 200 orang disahkan maut

MUSNAH...Sebuah kereta musnah selepas bangunan berhampiran dengannya runtuh akibat gempa bumi berukuran 7.6 skala ritcher yang berlaku di Padang, barat Sumatera semalam. Kejadian tersebut turut mengorbankan 200 orang setakat ini. Foto AP.

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 200 orang disahkan mati dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di wilayah Sumatera Barat, Indonesia setakat ini.

Priyandi Kardono, jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan berkata jumlah kematian yang dilaporkan setakat ini adalah dari kawasan Padang.

Jumah angka korban dijangka meningkat di kawasan-kawasan lain kerana sistem perhubungan dan komunikasi di kawasan Sumatera barat terputus.

Kardono berkata hampir 500 bangunan runtuh di Padang yang menempatkan kira-kira 900,000 penduduk.

Operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan. AP

BERITA TERDAHULU

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 75 orang disahkan mati dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di wilayah Sumatera Barat, Indonesia setakat malam tadi.

Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berkata jumlah sebenar kematian belum dapat dipastikan tetapi laporan awal yang diterimanya daripada Datuk Bandar Padang menyebut semua mangsa mati di hospital. "Mungkin angka kematian akan bertambah kerana masih banyak dipercayai terperangkap dalam runtuhan bangunan termasuk hotel," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tergempar Kabinet di kediamannya di sini, malam tadi.

Mesyuarat itu, menurut laporan media massa tempatan online dihadiri beberapa menteri kabinet yang berkaitan dengan pengurusan bencana.

Jusuf berkata ketika ini Kota Padang gelap gelita akibat terputus bekalan elektrik dan hujan lebat yang masih turun.

Sementara itu, enam pegawai kedutaan besar Malaysia di sini tidak dapat berangkat ke Padang malam ini kerana Lapangan Terbang Minangkabau ditutup akibat kerosakan yang dialami dalam kejadian gempa pada pukul 5.16 petang Rabu.

Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Dr Junaidi Abu Bakar berkata mereka akan berangkat dengan kapal terbang pertama yang dibenarkan terbang dari sini ke Padang esok untuk membantu 330 pelajar Malaysia di Padang, yang walaupun selamat tetapi kehilangan tempat tinggal kerana rumah-rumah mereka runtuh. BERNAMA

mStarOnline/-

Ceramah Umum N31 1 Okt 09

Oleh : Suara N9


Khamis 1 Oktober 2009
Jam 9 malam
Di Bt 3, Jln Pantai, Kg Bagan Pinang (Rumah Pak Din)
Penceramah :
YB Dato Mahfuz Omar , Naib Presiden PAS
Dato Abu Bakar Chik , AJK PAS Pusat
Y Bhg Zulkefly Mohamad Omar , Calon PAS N31 Bagan PinangKhamis 1 Oktober 2009
Jam 9 malam
Di Jalan Khalid, Kg Baru, Si Rusa (Rumah Saidon Yacob)
Penceramah :
Ustaz Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat
Sdr Shamsul Iskandar Mat Akin, Ketua Pemuda Keadilan Pusat
Y Bhg Zulkefly Mohamad Omar , Calon PAS N31 Bagan Pinang

MAJLIS JAMUAN HARIRAYA AIDILFITRI PAS KAWASAN SIK

Oleh : maktar hashim

KL Timbang Pindah Semua 330 Penuntut Malaysia Di Padang

JAKARTA, 1 Okt :-- Kuala Lumpur mempertimbang secara serius kemungkinan memindahkan semua 330 penuntut Malaysia di Padang ke tanah air sehingga keadaan selepas gempa bumi yang berukuran 7.6 pada skala Richter di ibu kota Sumatera Barat itu pulih.

Timbalan Ketua Perwakilan di Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia, Amran Mohamed Zain berkata kemungkinannya ialah dengan membawa mereka pulang menggunakan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia sebaik Lapangan Terbang Minangkabau, Padang dibuka semula.

"Membawa mereka pulang merupakan pilihan terbaik kerana jika tetap di Padang pun, mereka tidak akan merasa nyaman dalam keadaan serba kekurangan. Apatah lagi semua kuliah juga sudah dibatalkan," katanya kepada BERNAMA di sini Khamis.

Katanya, kedutaan besar telah menghantar para pegawai Pejabat Konsul Malaysia di Medan dan Pekan Baru untuk ke Padang dan membuat penilaian keadaan tempat tinggal, bantuan pakaian dan bekalan makanan bagi para penuntut itu.

"Jika pasukan penilai ini mencadangkan supaya kita memindahkan para pelajar kita, kita akan selaraskan pergerakan dan jadual dengan Wisma Putra," katanya.

Sementara itu, sebuah bilik gerakan dibuka di Konsul Malaysia di Medan sejak petang semalam untuk menyelaraskan maklumat mengenai para penuntut di Padang dan melayani pertanyaan para ibu bapa melalui talian 00626145531342.

Kebanyakan penuntut Malaysia itu sedang belajar dalam bidang kedoktoran di Universiti Andalas, yang dilaporkan rosak teruk di semua bangunannya termasuk bangunan Fakulti Kedoktorannya, runtuh.

Sehingga malam tadi, mereka berada dalam keadaan selamat walaupun, menurut Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Dr Junaidi Abu Bakar, "Mereka berkumpul dalam keadaan basah ditimpa hujan, tanpa makanan dan minuman."

Setakat pagi ini, katanya, seorang penuntut tahun dua yang hanya dikenali sebagai Fernisha, mendapat rawatan di Hospital Yodarso kerana kecederaan tulang belakang dan Yang Dipertua Persatuan Kebajikan Pelajar Malaysia di Indonesia, yang hanya dikenali sebagai Martaza pula pitam setelah jatuh dari motosikal ketika hendak melawat Fernisha.

Katanya, kedutaan sedang berusaha menyalurkan bantuan yang diperlukan para pelajar secepatnya.

-- BERNAMA.

Gempa Padang : 75 Orang Disahkan Mati Setakat Ini

JAKARTA, 1 Okt :-Sekurang- kurangnya 75 orang disahkan mati dalam kejadian gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter di wilayah Sumatera Barat, Indonesia setakat Rabu malam.

Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berkata jumlah sebenar kematian belum dapat dipastikan tetapi laporan awal yang diterimanya daripada Datuk Bandar Padang menyebut semua mangsa mati di hospital.

"Mungkin angka kematian akan bertambah kerana masih banyak dipercayai terperangkap dalam runtuhan bangunan termasuk hotel," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tergempar Kabinet di kediamannya di sini, Rabu malam

Mesyuarat itu, menurut laporan media massa tempatan online dihadiri beberapa menteri kabinet yang berkaitan dengan pengurusan bencana.

Jusuf berkata ketika ini Kota Padang gelap gelita akibat terputus bekalan elektrik dan hujan lebat yang masih turun.

Sementara itu, enam pegawai kedutaan besar Malaysia di sini tidak dapat berangkat ke Padang kerana Lapangan Terbang Minangkabau ditutup akibat kerosakan yang dialami dalam kejadian gempa pada pukul 5.16 petang.

Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia Dr Junaidi Abu Bakar berkata mereka akan berangkat dengan kapal terbang pertama yang dibenarkan terbang dari sini ke Padang esok untuk membantu 330 pelajar Malaysia di Padang, yang walaupun selamat tetapi kehilangan tempat tinggal kerana rumah-rumah mereka runtuh.

-- BERNAMA

Kenyataan Media Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Oleh : safarizal saleh

Kenyataan Media (30 September 2009)

MELAYU MUNDUR: BUKTI UMNO GAGAL BELA MELAYU

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) mengalu-alukan hasrat Gagasan Melayu Perak (MGP) untuk turun padang ke seluruh negeri Perak untuk membuat penerangan isu semasa berkaitan suasana di Perak. DPPN Pk juga tidak hairan dengan kenyataan oleh Datuk Seri Mohd Hilmi Ismail Presiden MGP untuk memberikan penerangan seluruh negeri berkaitan kedudukan orang Melayu yang masih di lihat mundur di luar Bandar.

DPPN Pk yakin GMP telah melihat sendiri keadaan sebenar rakyat di luar Bandar yang masih di lihat mundur walaupun UMNO / Barisan Nasional (BN) telah memerintah hampir 50 tahun dan di lihat masih gagal mengurangkan kekangan yang sepatutnya boleh dikurangkan atau dibaiki sebaiknya selama mana telah memerintah negeri Perak khasnya.

DPPN Pk bersedia untuk bersama-sama membantu GMP untuk memberikan penerangan kepada seluruh rakyat di Perak tentang sifat negeri berkebajikan yang telah di usahakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Perak telah memberikan sedikit nafas baru untuk membantu rakyat yang memerlukan dan bukanya kroni UMNO / BN semata-mata.

DPPN Pk akan menyediakan pentas untuk berceramah kepada pimpinan GMP bagi majlis penerangan tersebut. DPPN Pk yakin usaha ini akan memperjuangkan pembelaan kepada orang melayu yang masih mundur di luar Bandar khasnya.

DR RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

'SIS' ANAI2 DALAM PERJUANGAN ISLAM...

Email : newsforwarder®™
from Cendawan MALAYA by kulatlapok


Tindakan Sister in Islam menfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan disini untuk semakan dan menangguhkan perlaksanaan hukum terhadap hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewii Sukarno adalah tindakan yang secara tidak langsung cuba menentang perlaksanaan hukum syariah di negara ini sekali gus menyekat sebarang hukuman jenayah berlandaskan syariah dikuatkuasakan di negara ini..

Perjuangan SIS sejak penubuhannya telah banyak megelirukan pemahaman rakyat Islam negara ini yang sering mempertikaikan hukumhakam yang telah termaktub dalam Al-Quran. Perjuangannya yang berlandaskan fahaman liberal itu lebih melihat bahawa Islam adalah soal peribadi dan tidak berkait dengan soal negara dan undang-undang telah menjadi latarbelakang fikiran SIS.

Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan perlu menolak sebarang semakan yang dibuat oleh mana2 pertubuhan yang cuba mempersoalkan bidangkuasa mahkamah syariah. Tindakan SIS ini jika tidak dihalang ianya tidaK lebih seperti anai-anai yang lambat laun akan merosakan pemikiran umat Islam di negara ini. Sepatutnya SIS atau mana2 pertubuhan atas nama Islam perlulah berusaha memelihara kesucian agama dan nama Islam itu sendiri bukan mempersoalkannya apatah lagi jika menghinanya. Wallahuaalam.

Bagaimana Saddam dan Osama dilayan

Email : newsforwarder®™
from alkerohi by AFRAR YUNUS


Dizaman kegemilangannya Saddam Hussein Presiden Iraq yang telah mati di gantung pada 30 Disember 2006 oleh pengganas Bush dari Amerika, pernah digelar sebagai wira bangsa Arab lebih-lebih lagi ketika berlakunya perang Iran-Iraq pada tahun 1980-1988 yang disokong oleh Amerika.

Malang bagi Saddam apabila dua orang anak kesayangannya Uday dan Qusay turut menjadi mangsa pembunuhan biarpun di alam remajanya, banyak kezaliman yang telah mereka lakukan terhadap bangsa mereka sendiri.

Lebih malang bagi Saddam ialah apabila tempat persembunyiannya di Tikrit telah dibocorkan kepada tentera musuh hasil maklumat saudara Saddam sendiri yang berbangsa Arab.

Kini saudaranya itu telah memperolehi berpuloh juta hasil 'titik peluhnya' itu dan hidup senang lenang di negara lain.

Berkali-kali malang bagi Saddam apabila tenteranya dari pangkat bawah sehinggalah kepangkat atas dengan mudah dibeli oleh Amerika. Tentera Iraq menjadi pengkhianat dan pembelot kepada pemimpin dan rakyat biarpun mereka mengatakan ada alasan untuk berbuat demikian.

Gamitan penduduk Arab Iraq memanggil tentera Amerika ke bumi mereka, kini meninggalkan detik hitam. Senyuman ketika lambaian dahulu, kini menitiskan air mata darah.

Lain pula dengan Osama B Laden. Dia menjadi tetamu kepada penduduk di perkampungan yang berbukit-bukau dan bergunung-ganang.

Saya difahamkan penduduk atau penghuni perkampungan itu sangat menghormati, melayan, sayang dan menjaga tetamu mereka.

Lebih dari itu mereka sanggup berkorban untuk menjaga adat, tuntutan agama dan maruah komuniti dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai golongan 'Ansar'.

Apa yang diyakini, mereka bukanlah bangsa Arab biarpun tetamu mereka - Osama adalah Arab.

Banyak pengajaran yang boleh diambil dari mereka. Ada yang boleh dijadikan teladan dan ada yang boleh dijadikan sempadan.

AMALAN TERBAIK DALAM HIDUP

Email : nur suhana hj salleh

1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan - Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.

2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.

4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

5. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.

6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.

7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akan di kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

8. Sesiapa yang berniat mandi (untuk solat jumaat ) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.

9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.

10. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya-Tirmizi

11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.

12. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makan dengan 3 jari ( ibu jari telunjuk & tengah )-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan

13. Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi

14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh

15. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.

16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah

17. Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum

18. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu

19. Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman

20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana

21. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung

22. Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalazii m) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

23. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah

24. Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan - Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah

25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA

26. Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al- Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) - Bukhari

27. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH

28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur

29. Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan

30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihat Nabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain ( krn bimbang terdedah aurat ) - Bukhari

31. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW

32. Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah ) - Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh

33. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari

34. Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun ( astagfirullahalazii m ) tiga kali - Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari

35. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) - bukhari

36. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang

37. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut ( kerana dibimbangi terpercik ) - Abu Dawud

38. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya

39. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - Abu Naim

40. Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya - Bukhari

41. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya

42. Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya - Muttafaq Alaih

43. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung ), maka berdirilah ( sbg tanda penghormatan ) - Muttafaq Alaih

44. Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain

45. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH - Abu dawud

46. Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya

47. Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi ( apabila mendatangi rumah sahabat ) beri salam hingga 3 kali - Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar

48. Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib

49. Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami

50. Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.

Deposit Tabung Haji cecah RM23 bilion

KUALA LUMPUR: Jumlah deposit Lembaga Tabung Haji (TH) kini mencecah RM23 bilion, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jumlah itu jauh lebih tinggi daripada dana RM152,000 sumbangan kerajaan pada peringkat penubuhannya pada 1963.

"Tabung Haji berazam menjadikan 50 peratus umat Islam di Malaysia sebagai pendepositnya. Saya yakin rancangan ini akan dapat direalisasikan oleh Tabung Haji dalam jangka masa yang singkat," kata beliau semasa melancarkan logo baru TH di sini hari ini.

Sehingga hujung Julai 2009, TH mempunyai 5.09 juta pendeposit Tabung Haji juga bermula dengan mengendalikan hanya 5,000 jemaah haji pada 1963, dan kini mengelolakan sekitar 26,000 jemaah haji setiap tahun, kata Perdana Menteri.

Beliau berkata syarikat-syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLC) perlu sentiasa memantapkan strategi-strategi perniagaanya bagi menghadapi perubahanperubahan dunia perniagaan global.

"Hari ini, kita gembira kerana Tabung Haji melancarkan logo barunya yang akan menampilkan bahawasanya institusi ini lebih dinamik dan sentiasa bersedia menghadapi cabarancabaran perniagaan pada masa akan datang," kata beliau. BERNAMA

mStarOnline/-

Pelajar Malaysia di Padang selamat

JAKARTA: Seramai 330 pelajar Malaysia di Padang, Sumatera dilaporkan selamat selepas kejadian gempa bumi yang berlaku berhampiran bandar itu, demikian disahkan oleh Jabatan Penuntut Malaysia di sini.

Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia Dr Junaidi Abu Bakar berkata 80 peratus daripada pelajar telah berkumpul di lapangan kampus perubatan Universiti Andalas sehingga pukul 6.30 petang tadi.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi berskala 7.7 Richter berlaku di selatan Sumatera pukul 6.16 petang menyebabkan gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia.

Gempa bumi itu berlaku kira-kira 60km barat daya bandar Padang di Sumatera dan 452km barat daya Melaka.

Sepasukan enam pegawai Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta sedang berusaha untuk menuju ke Padang, ibu kota Sumatera Barat, malam ini untuk menyelaraskan usaha menyelamat para pelajar itu.

Kota Padang kini dilaporkan lumpuh dengan warganya panik menyelamatkan diri dan banyak bangunan yang bukan saja runtuh tetapi juga terbakar.

Walaupun pemeriksaan melalui telefon mengesahkan semua 330 pelajar Malaysia selamat tetapi menurut Dr Junaidi, mereka yang dalam keadaan panik tetap perlu dibantu.

Sementara itu, Pusat Tsunami Pasifik menarik balik amaran tsunami yang dikeluarkan selepas gempa bumi itu. BERNAMA

mStarOnline/-

Bagan Pinang pemangkin perubahan Selatan Semenanjung

BAGAN PINANG, 30 Sept:Pakatan Rakyat mahu menjadikan N31 sebagai pemangkin perubahan rakyat mewakili Selatan Semenanjung, sebagaimana yang telahpun ditunjukkan rakyat Pantai Barat Semenanjung dalam Thunami Politik 8 Mac lalu.

Zulkefly Mohamad Omar semalam menganggap pencalonannya bukan sekadar mewakili PAS, sebaliknya mewakili kehendak perubahan rakyat Negeri Sembilan, khususnya penduduk tempatan, di sini sendiri.

"Kita mewakili Pakatan Rakyat untuk buat perubahan. Kita masuk (sertai pilihan raya) kerana bersama kehendak rakyat,"katanya.

Mengakui pencabarnya Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad lebih dikenali ahli-ahli Umno tempatan, Zulkefly mengaku beliau juga sebenarnya anak jati Negeri Sembilan.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS negeri berkeyakinan pengundi N31 bijak membuat perhitungan dengan memilih calon yang bersih dan amanah.

Nada yang sama turut dikongsi Presiden PAS Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang sendiri.

Hadi berkeyakinan rakyat akan terus menyokong calon terbaik PAS, sebagaimana yang dapat dilihat dalam tujuh siri pilihan raya kecil sebelum ini.

�Kita sudah melihat perubahan (dalam) tujuh (pilihan raya kecil) sebelum ini. Insya-Allah, kita yakin rakyat berkehendak perubahan di Bagan Pinang juga.� ujar Hadi.

Hadi turut berkeyakinan perubahan yang diramalkan berlaku di Bagan Pinang akan merebak ke negeri adat perpatih itu.

Turut menyertai sidang media di Markas Utama DAP di Batu 9, di sini; Penasihat DAP, Lim Kit Siang; Timbalan Presiden PKR Dr. Syed Husin Ali; Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa; Ahli Parlimen Telok Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas; dua Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub serta pemimpin-pemimpin Pakatan yang lain.

Penampilan sulung Zulkefly bersama muafakat pemimpin-pemimpin utama PAS, DAP dan PKR semalam dipercayai khalayak, mampu mengukuhkan sokongan rakyat pada cita-cita perubahan bersama Pakatan seperti sebelum ini.

HarakahDaily.Net/-

Umno sudah habis gas, kata PAS

PAS menyifatkan Umno 'sudah kehabisan gas oksigen untuk bernafas' kerana mencalonkan Tan Sri Isa Samad sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad berkata, pencalonan Isa menggambarkan Umno sudah kehilangan orang yang berwibawa dan calon yang bersih dari segi moral dan rasuah.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004.

Isa memenangi jawatan naib presiden Umno bagi penggal 2004-2007 dengan memperoleh 1,507 undi, iaitu undi tertinggi mengatasi Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam (1,329 undi) dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin (1,234 undi).

Bagaimanapun kemenangannya itu kemudiannya dibatalkan selepas didapati bersalah terhadap tuduhan amalan politik wang dalam pemilihan tersebut.

Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Ekoran itu, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Isa tidak seharusnya menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Jika tidak, kata Dr Mahathir, imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Mengulas lanjut, Idris berkata, sabitan kesalahan rasuah oleh jawatankuasa disiplin Umno itu menyebabkan Isa kehilangan jawatan naib presiden dan menteri Wilayah Persekutuan.

"Kita mengharapkan semua pengundi yang berada di Bagan Pinang adalah mereka yang mempunyai jati diri yang kukuh akan membuat perhitungan yang tepat untuk memilih wakil rakyat di kawasan mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Sebagai mana sedia maklum Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang mempunyai ramai pengundi tentera yang kita tahu mereka adalah orang yang berdisiplin dan bermoral tidak akan rela berketuakan orang yang telah terpalit dengan rasuah," katanya.

Idris juga menyifatkan pemilihan Isa sebagai calon, menjadi kayu ukur bahawa pemimpin Umno tidak ada kesungguhan memerangi rasuah.

"Kajian Transparency International (TI), menunjukan rekod Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke-47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke-43 pada tahun 2007," katanya.

Oleh itu, PAS menyeru pengundi Bagan Pinang supaya selamatkan negara daripada rasuah yang boleh membinasakan negara.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BN yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

MalaysiaKini/-

ISA: Suaram gesa Dr M minta maaf pada rakyat M'sia

Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) menyifatkan kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai tidak bertanggungjawab.

“Mantan perdana menteri nampaknya tidak menyedari realiti bahawa rakyat Malaysia menentang keras ISA dan mereka mahu ianya dihapuskan segera,” kata Penyelaras Suaram, Nalini E, dalam satu kenyataan hari ini..

“Ini telah dinyatakan dengan jelas kepada kerajaan apabila ribuan rakyat mengadakan perhimpunan pada 1 Ogos lalu menuntut supaya ISA dihapuskan.

“Kami ingin mengingatkan mantan perdana menteri itu bahawa gesaannya supaya ISA dikekalkan, sudah tidak lagi relevan dan rakyat Malaysia sudah sedar dan beliau tidak boleh memanipulasi realiti seperti ketika beliau menjadi perdana menteri dahulu.

“Tidak ada ruang lagi bagi akta itu disemak atau dipinda. Sebaliknya, ISA seharusnya dimansuhkan tanpa lengah-lengah lagi. Mengamalkan tindakan menangkap dan menahan tanpa bicara mengikut undang-undang yang digubal untuk menangani darurut beberapa dekat yang lalu, hanya mengaibkan Malaysia di mata dunia,” katanya.

Menurut Nalini, Suaram juga mengutuk justifikasi yang dibuat oleh Dr Mahathir mengenai sebab beliau menahan 107 orang di bawah ISA dalam “Operasi Lalang” pada 1987.

Tahanan tanpa bicara

mahathir mohamad 180108Oleh itu, katanya, Suaram menggesa Dr Mahathir supaya memohon maaf kepada semua tahanan terbabit yang ditangkap dan ditahan di Kamunting tanpa bicara selama dua tahun.

“Menahan seseorang di bawah ISA yang membenarkan tahanan tanpa bicara, sama ada terhadap pemimpin pembangkang, Umno atau sesiapa sahaja, adalah tidak adil.

“Ianya bertentangan dengan deklarasi sejagat hak asasi manusia, undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan juga kebebasan asas hak asasi manusia.

“Membuat kenyataan terbuka untuk menjustifikasikan penggunaan ISA yang melanggar hak ramai orang sewaktu “Operasi Lalang”, menunjukkan betapa kejam dan tidak bertamadunnya beliau sebagai seorang pemimpin. Sampai sekarang pun beliau tidak menghormati kedaulatan undang-undang,” dakwa Nalini.

Menurutnya, Suaram juga ingin menegaskan bahawa sejak penggubalan ISA pada 1960, kesemua perdana menteri telah menggunakan ISA untuk menutup mulut lawan politik Umno.

“Dr Mahathir adalah antara perdana menteri yang menggunakan ISA secara meluas terhadap rakyat Malaysia selama 22 tahun beliau menjadi perdana menteri.

“Beliau telah menahan lebih 2,000 orang di bawah ISA, termasuk bekas timbalan perdana menteri yang juga pemimpin pembangkang sekarang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Gesaan pada Najib

“Ini merupakan satu 'rekod prestasi' yang mengaibkan dan tidak seharusnya dibanggakan!,” kata Nalini

Sehingga saat ini, tambahnya, tahanan ISA terus tertakluk kepada tahanan tanpa bicara, deraan fizikal dan layanan buruk serta tanpa sebarang semakan yang berkesan terhadap kewajaran mereka ditahan.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, tidak sepatutnya mengikut jejak langkah bekas kesemua perdana menteri sebelumnya.

“Datuk Seri Najib seharusnya melangkah keluar dari kecenderungan kerajaan authoritarian sebelum ini dan menamatkan amalan menahan suspek tanpa bicara.

“Jika perdana menteri serius dengan slogannya, “Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan”, maka beliau hendaklah memansuhkan ISA dan membebaskan rakyat Malaysia daripada kekejaman ISA,” katanya.

MalaysiaKini/-