18 Jun 2021

Resepi Kuih Bakul HalalResepi Kuih Bakul Halal. 
Kuih Bakul atau kuih Tahun Baru Cina atau Nian Gao merupakan sejenis manisan Cina yang diperbuat daripada tepung pulut yg dikukus dalam tempoh dua belas hingga tiga belas jam. Kuih bakul berbentuk seperti dodol. Walaupun kuih bakul dapat diperolehi pada bila-bila masa sahaja, namun mengikut  tradisi kuih bakul paling mendapat sambutan adalah semasa menjelang perayaan Tahun Baru Cina.

Minyak masak bungkus plastik, botol sama kualiti - MPOB

(Gambar fail) Tinjauan di sebuah kedai runcit Hakimi di Taman Keramat mendapati peniaga menjual minyak masak lima kilogram dengan RM30 manakala minyak paket, pelanggan hanya dibenarkan membeli dua paket dengan harga RM2.50. - Foto: NSTP/FATHIL ASRI.

KUALA LUMPUR: Kualiti minyak masak kelapa sawit bersubsidi dalam bungkusan plastik satu kilogram (kg) di pasaran tempatan menepati kualiti yang ditetapkan dan bukan minyak kitar semula.

Mi Tarik Keluarga Duan di Bandar Xining, Qinghai.Pelbagai makanan berasaskan tepung gandum bersejarah lama dan popular di China khususnya di barat laut China yang mempunyai ramai penghuni umat Islam.
 
Di bandar Xining, terdapat sebuah restoran halal bernama "Mi Tarik Keluarga Duan".

Masjid Landianchang di Beijing

Masjid Landianchang yang  dibina pada zaman pemerintahan Maharaja Wan Li (1573-1620) zaman Dinasti Ming merupakan masjid kuno yang terkemuka di Beijing. Masjid itu terletak di tempat berjarak dua kilometer dari selatan Summer Palace, destinasi peranginan dan peninggalan sejarah yang terkenal di barat laut kota Beijing. 

Kes harian COVID-19 kembali melebihi 6,000 kes

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham memaklumkan jumlah kes harian COVID-19 kembali melebihi 6,000 kes iaitu sebanyak 6,440 kes dilaporkan hari ini sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan kes meningkat kepada 685,204 kes.

Covid-19: Nilai semula SOP jika kes bawah 4,000Kerajaan akan menilai semula pelaksanaan ketat prosedur operasi standard (SOP) sekatan penuh pergerakan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang berkuat kuasa sejak 1 Jun lepas, jika jumlah jangkitan harian Covid-19 turun bawah 4,000, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagaimanapun, katanya itu tidak bermakna kerajaan akan menamatkan PKP.

Penjelasan UMMAH berhubung 440 NGO Islam sokong Darurat dikekalkan

KENYATAAN MEDIA

PERMOHONAN MAAF SECARA TERBUKA BERKAITAN
SENARAI NGO YANG MENYOKONG KENYATAAN MEDIA UMMAH BERTAJUK :

UMMAH DAN 440 NGO ISLAM MENYOKONG DARURAT DIKEKALKAN.

Yang bertarikh 16 Jun 2021, dan disiarkan oleh media-media.

Kenyataan ini dikeluarkan sebelum Mesyuarat Khas Raja Raka Melayu yang berlangsung pada 16 Jun 2021.

Khabib tak sabar mahu beraksi


LONDON: Bintang UFC, Khabib Nurmagomedov berkemungkinan akan menyarung kasut bola sepak selepas menerima 'banyak tawaran'.

Khabib sebelum ini secara terbuka menyatakan minatnya terhadap perlawanan menarik bola sepak yang pernah disaksikannya sebelum ini.

Malaysia Hargai Sumbangan Vaksin China


Kerajaan Malaysia merakamkan penghargaan kepada China yang sudi menyumbangkan vaksin Sinovac untuk program imunisasinya.


Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, sumbangan berkenaan dapat membantu usaha Malaysia melawan pandemik COVID-19.