23 November 2008

Drs. Khalil : Niat Ikhlas dalam melaksanakan tugas seharian.

KUALA KANGSAR, 22 Nov. :- Sebagai seorang Islam kita wajib meletakkan niat ikhlas dan mencari pahala sebagai ibadah dalam melaksanakan tugas seharian yang diamanahkan. Demikian antara ucapan ADUN Titi Serong , Khalil Idham Lim dalam program Taklimat dan Dailog bersama JKKK Wanita bagi kampung dalam DUN Bukit Chandan yang diadkan disini hari ini.

Program tersebut adalahg anjuran Sekretariat DUN Bukit Chandan dibawah Biro Wanitanya. Untuk pertama kalinya program tersebut berjama mengumpul seramai 30 orang JKKK Wanita dalam DUN Bukit Chjanda.

Drs. Khalil menyampaikan ucapan.

Turut hadir dalam program sepetang itu ialah Penyelia Sekretariat DUN Bukit Chandan, Hj. Ibrahim bi8n Muhammad, Ketua Biro Wanitanya, YM Raja Nurizaliah dan Penyelia Sekretariat DUN Manong, Hj. Mokhtar b. Abdul Mutalib.

Sesi dailog menjawa beberapa persoalan penting.


Tujuan Program tersebut diadakan ialan untuk memberi penjelasan tentang dasar-dasar kerajaan Pakatan Rakyat dan bidang tugas Biro Wanita JKKK yang telah dilantik.

Diakhir program telah diadakan sesi dailog yang memberi peluang kepada peserta program bertanya mengenai pelbagai persoalan yang tewlah dijawab oleh Drs. Khalil antaranya soalan mengenai penyaluran dana bantuan kepada fakir miskin yang telah diluluskan dalan sidang Bajet 2009 yang lepas

Tak Lantik Exco Agama, Serah Pada Parti

Khalil Idham Lim Abdull
ah yang mengekalkan nama keturunan keluarganya 'LIM' pada hujung nama anak-anaknya merupakan Ketua Penyokong Kerajaan Dewan Undangan Negeri(Dun) Perak. Walaupun sukar dihubungi melalui email, sms dan telefon beliau akhirnya kecundang juga apabila diterjah oleh wartawan NYZA AYOB dengan '5 soalan panas'.

1.Anda berbangsa Cina dan beristeri Melayu. Tetapi masih mengekalkan tradisi nama keluarga cina pada hujung nama anak-anak anda. Ada nama 'LIM'. Tidakkah ia ditentang keluarga isteri anda?

Tentang nama Lim di belakang nama anak saya itu, sejak daripada kelahiran lagi, saya menyatakan kepada pihak hospital bahawa anak saya keturunan Cina. Dan saya juga ingin pastikan anak saya itu tahu dia daripada keturunan Cina.

Sebab itu saya letak Lim di belakang nama mereka. Kalangan ahli keluarga tidak menentang tindakan saya itu dan tidak menimbulkan sebarang masalah. Di sekolah, kawan-kawan anak saya memanggil mereka dengan panggilan Lim.

Sejak kecil lagi, saya memberitahu anak-anak bahawa mereka adalah keturunan Cina tetapi Cina Islam. Masyarakat juga sudah memahami. Rakan saya yang bukan Islam juga memuji langkah yang saya lakukan ini kerana tindakan saya ini memuliakan keturunan nenek moyang. Nama Lim adalah keturunan Cina yang agak terkenal yang datang ke Malaysia. Di China, keluarga Lim ini adalah keturunan yang terbesar dalam etnik cina.

2.Mengapa anda tidak terpilih menjadi Exco Agama Kerajaan Perak, sedangkan anda ada kelayakan agama. Adakah anda berpuas hati hanya menjadi Ketua Penyokong Kerajaan DUn Perak?

Kita sebagai parti Islam, bermula daripada menjadi calon hinggalah jawatan yang dipegang dalam kerajaan, saya serahkan semuanya kepada parti. Parti yang menentukan dan tidak ada masalah di pihak saya.

Dan pemilihan saya sebagai Pengerusi BBC pun saya anggap sebagai ia sebagai suatu yang amat istimewa kepada parti kita. Secara kebetulan juga Menteri Besar daripada PAS dan Pengerusi BBC daripada PAS.

Saya mempunyai peranan yang perlu dibuat sebagai Pengerusi BBC kepada tiga parti. Bukan maksud saya berpuas hati tetapi saya perlu melaksanakan amanah yang diberikan. Jadi saya menyerahkan semuanya kepada parti. Dan saya tidak menentukan berdasarkan apa yang saya hendak.

3. Sebelum jadi Yang Berhormat di Dun Titi Serong, anda ada menjalankan bisnes di negara China. Adakah bisnes itu masih berjalan atau anda makin "ligat" merebut peluang dari kerajaan negeri?

Dalam Soal bisnes, disebabkan saya tidak dilantik sebagai Exco dan saya seorang Adun yang tidak terlibat dengan Exco kerajaan negeri, maka dia boleh lagi terlibat dalam perniagaan. sejak saya menjadi Adun, saya belum lagi memulakan bisnes di China.

Saya merasakan peluang yang saya boleh didapati di negeri China banyak boleh diusahakan dalam bidang bisnes, kemungkinan besar saya akan mulakan kembali jika tidak menganggu tugas-tugas saya sebagai wakil rakyat. Tetapi jika saya rasakan bidang bisnes ini menganggu tugas-tugas saya sebagai wakil rakyat, baik saya tumpukan kepada rakyat.

4. Pada Pandangan anda, adakah anda lihat selesa PAS Perak yang mempunyai minoriti mengetuai kerajaan negeri, kemudian dituduh sebagai'boneka' kepada DAP?

Bukan kata selesa, tetapi kita kena menerima satu hakikat bahawa senario politik yang berlaku di Perak menunjukkan kedudukan parti kita enam kerusi yang telah diberikan amanah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Perak, yang mana menerima perlantikan PAS sebagai Menteri Besar.

Dan itu, menafikan kita sebagai boneka. Duli Yang Maha Mulia Tuanku memerima seseorang wakil daripada parti Pakatan Rakyat, dan saya rasa tidak wajar menuduh kita sebagai boneka kerana kita mewakili Pakatan Rakyat dan bukan mewakili PAS. Saya sangat berprinsip sebagaimana Menteri Besar di mana beliau bukan wakil rakyat bagi PAS tetapi wakil rakyat bagi rakyat negeri Perak. Kami sering memberitahu kepada rakyat bahawa kami adalah mewakili rakyat.

Soal boneka ini sering diapi-api oleh pihak pembangkang. Dan sehingga saat ini dan Dun yang lepas, isu ini tidak diterima oleh rakyat. Ia satu isu yang lapuk.

5. Kalau anda berpeluang bertemu Presiden Iran, Ahmaded Nijad, apa yang anda akan perkatakan kepada beliau tentang program nuklearnya dan apa yang akan anda syorkan untuk beliau hadapi Barrack Obama?

Program nuklear yang dinyatakan oleh Iran, saya ingat bukan persaingan senjata yang diuarkan oleh Obama. Saya berpendapat, Bush hanya menjadikan isu ini sebagai isu untuk menekan Iran yang mana ada yang terpaksa diimbangi oleh Amerika.

Nampaknya isu nuklear yang dianggap Amerika itu suatu isu yang cuba dimainkan oleh Bush. Sedangkan nuklear yang dibangunkan oleh Iran, termasuk kenyataan oleh Presidennnya adalah jelas untuk tenaga bukan untuk senjata. Jika saya bertemu dengan beliau, saya mesti nyatakan itulah prinsip yang perlu dijelaskan kepada Obama.

Cubaan Kedua Bentuk Kerajaan Katak

Isu 16 September, tarikh di mana Pakatan Rakyat akan ambil alih kerajaan Pusat akhirnya lenyap begitu sahaja. Ia tidak dibincangkan lagi walaupun tarikh baru dikemukakan. Nilai sensasi untuk satu-satu isu biasanya hanya sekali.

Di Kedah, usaha menumbangkan kerajaan melalui proses tidak demokratik masih diperkatakan.Dalam percubaan yang dulu mereka gagal. Usaha untuk menumbangkan kerajaan sewaktu Menteri Besar, Ustaz Azizan Razak berada di Makkah tidak jadi kenyataan.

Percubaan kedua kali ini lebih nekad dan dramatik. Beberapa Adun daripada Pakatan Rakyat dikatakan diberi tawaran jutaan ringgit seorang jika bersedia melompat parti. Pertemuan demi pertemuan yang diadakan antara seorang bekas Menteri Besar dengan Adun yang cuba dibeli.

Semuanya itu dalam rekod skuad penyiasat khas yang ditubuhkan oleh pihak tertentu. Yang lebih menarik, sebahagian besar butiran perbualan mereka, turut dirakam. Mereka licik, lawan pun licik.

Jadi khabar angin tersebar kencang di seluruh negeri kononnya empat Adun cuba dibeli ada asasnya. Ia benar-benar berlaku, bukan cubaan. Sama ada tawaran diterima atau tidak, itu persoalan lain.

Di pihak BN, Kabinet bayangan kerajaan negeri sudah tersebar. Nama pegawai-pegawai khas yang akan menduduki pejabat menteri Besar sudah tersenarai. Senarai tersebut telah menimbulkan pertikaian di kalangan anggota Umno tertentu negeri ini. Antaranya dikatakan pengkhianat Umno, iaitu individu yang menjalankan sabotaj terhadap calon BN dalam pilihan raya umum lalu.

Pengurus Bola Sepak Hijau Kuning, Othman Aziz hanya meletakkan jawatan untuk sehari, kemudian menarik balik peletakan jawatan tersebut. Tindakan bekas Exco BN di bawah kepimpinan Madhir Khalid menguatkan spekulasi peralihan kuasa.

Di kalangan segelintir pegawai kerajaan yang masih setia dengan Madhir Khalid, mereka sudah berkira-kira untuk mendapat tempat yang sewajarnya dalam kerajaan baru.

Begitulah permainan gerak saraf berprofail tinggi yang berjaya menggegarkan situasi politik negeri ini. Apa yang dirancang belum tentu berlaku namun perebutan di antara mereka sudah bermula. Macam kisah lanun berebut harta karun. harta karun belum ditemui, tapi lanun sudah berbunuh-bunuhan.

Di kalangan Adun yang cuba dibeli, semuanya menafi akan melompat. Bagi mereka menjual maruah adalah kerja yang sangat hina, umpama pelacur.

Takut nanti terima duit RM10 juta, tak sempat pula nak belanja, ujar seorang Adun.Begitu dalam maksud kata-katanya.

Siapa pun benci rakan yang belot.Mampukah kita hidup dalam kebencian orang lain?Tiada guna duit banyak, tapi hidup dalam ketakutan.

Saya tak mahu jadi Joe Farnandez, tambah Adun tersebut. Joe Farnandez adalah Adun Lunas yang mati ditembak. Politik Malaysia tidak ganas sampai ke tahap itu.

Habis,Joe Farnandez bukan ditembak di Malaysia ke?Pemimpin Pemuda MCA Padang Serai bukan ditembak di Malaysia ke?Hujah Adun tersebut.

Saya masih tidak yakin bahawa politik Malaysia akan memasuki fasa lebih ganas seperti itu. Namun, saya yakin bahawa tidak ada ahli politik yang bersikap hubbun dunya(mencintai dunia) yakin akan keselamatan dirinya setelah mengkhianati mandat, sehingga peringkat tumbangnya sebuah kerajaan. Memang logiklah, orang yang cinta dunia tentu takut pada mati.

Bagi pihak pembangkang Dun Kedah, mereka perlu mendapatkan lima kerusi daripada Pakatan Rakyat (PR) untukj memperolehi majoriti satu kerusi. Mereka tidak berupaya mendapatkan 16 kerusi PAS dan satu DAP.

Mereka betul-betul mengharapkan lima kerusi KeADILan di mana tiga darinya adalah kerusi Exco. Dua dari lima Adun KeADILan adalah orang yang jelas berprinsip dan boleh dipercayai manakala tiga yang lain menafi dengan sekeras-kerasnya akan melompat.

Tegasnya tiada Adun Pakatan Rakyat yang akan melompat ke BN. Ia menjadikan usaha menumbangkan kerajaan PR bagi menubuhkan sebuah Kerajaan katak adalah misi yang karut.

Bagi memulihkan semangat penyokong BN yang telah meletakkan harapan yang begitu tinggi terhadap pembentukan kerajaan katak pemimpin utama mereka menjelaskan:Kita sedang menunggu masa yang sesuai untuk membentuk kerajaan, beberapa Adun PR sudah sign untuk bersama kita.Ayat yang biasa kita dengar menjelang 16 September dulu.-sumber Harakah

Kesan dasar pembaharuan dan pintu terbuka China 30 tahun

Sejak mengamalkan dasar pembaharuan dan pintu terbuka 30 tahun yang lalu hingga ke hari ini, China telah mencapai kemajuan yang besar dalam bidang hubungan luar. Imej dasar luar China telah meingkat dari "dunia ke-3" ke "dunia yang harmoni".

Ketika baru kembali ke pangkuan PBB, China tidak berani bersuara dalam arena antarabangsa dan selalu tidak menggunakan haknya untuk membuang undi dalam hal ehwal antarabangsa. Pada masa itu, dunia sedang mengalami Perang Dingin, dan China hanya berminat menjalinkan hubungan dengan negara-negara Sosialis serta negara di Asia dan Afrika, tetapi jarang menyertai hal ehwal antarabangsa.

Pada tahun 1978, China mula mengamalkan dasar pembaharuan dan pintu terbuka. Hubungan antara China dengan masyarakat antarabangsa kian erat. China semakin memerlukan kerjasama dengan dunia, dan dunia juga kian memerlukan kerjasama dengan China.

Mendiang Arkitek China, Deng Xiaoping telah menjadikan kedamaian dan pembangunan sebagai asas dasar luar China. Profesor dari Institut Hubungan Luar China, Wang Fan berkata: "Dasar pembaharuan dan pintu terbuka telah menjadikan kedamaian dan pembangunan menggantikan perang dan revolusi. China berusaha menyediakan iklim yang mengutamakan kedamaian dan pembangunan. Dasar luar China adalah berkhidmat untuk pelaksanaan dasar pembaharuan dan pintu terbuka. China menjadi anggota yang kian penting dalam arena antarabangsa. Masa depan China berkait kian rapat dengan masa depan dunia. Hubungan luar China telah memasuki era baru

Pada bulan Januari 1979, China telah menjalin hubungan diplomatik dengan A.S., iaitu negara Kapitalisme yang terbesar di dunia. Pada akhir abad yang lalu, China telah mengambil kembali Hong Kong dan Makau dengan menggunakan dasar "satu negara, dua sistem". Kejayaan tersebut memperlihatkan kebijaksanaan pemimpin-pemimpin China. Pada tahun 1990-an, China dan Rusia telah bersama-sama mendorong penubuhan Pertubuhan Kerjasama Shanghai. Selain itu, China menyertai rundingan 6 pihak secara aktif untuk menyelesaikan masalah nuklear Semenanjung Korea. China, kini, memainkan peranan yang kian penting dalam hal ehwal antarabangsa.

Hubungan luar China semakin mantap dan realistik, kewibawaan dan pengaruhnya kian meingkat di arena antarabangsa.

China menjalinkan hubungan kerjasama dengan semua negara di dunia berdasarkan prinsip sama rata dan 5 prinsip hidup bersama secara damai.

Hubungan luar bukan hanya dikendalikan oleh ahli politik dan diplomat, malah menjadikan kewajipan bersama bagi semua masyarkat sehingga antara China dengan negara-negara asing dalam bidang ekonomi, ketenteraan, rakyat dan parti juga kian meningkat.

Selain hubungan dua hala, China juga berusaha mewujudkan sistem hubungan pelbagai hala, dan mejadikan hubungan tersebut sebagai mekanisme seperti mekanisme Dialog Strategi China-A.S., dialog China-ASEAN dan Persidangan Asia-Eropah.

Setelah memasuki abad ke-21, hubungan luar China menjadi lebih dinamik. Profesor Wang Fan berkata, "China lebih mementingkan prestij dalam hal ehwal antarabangsa yang penting. China mendapat nama baik dalam pelbagai komunikasi, pertukaran dan rundingan. Sukan Olimpik Beijing yang amat berjaya telah memainkan peranan penting untuk memperkenalkan kebudayaan, kejayaan dalam pelaksanaan dasar pembaharuan dan pintu terbuka serta imej kedamaian China kepada seluruh dunia.