23 November 2008

Tak Lantik Exco Agama, Serah Pada Parti

Khalil Idham Lim Abdull
ah yang mengekalkan nama keturunan keluarganya 'LIM' pada hujung nama anak-anaknya merupakan Ketua Penyokong Kerajaan Dewan Undangan Negeri(Dun) Perak. Walaupun sukar dihubungi melalui email, sms dan telefon beliau akhirnya kecundang juga apabila diterjah oleh wartawan NYZA AYOB dengan '5 soalan panas'.

1.Anda berbangsa Cina dan beristeri Melayu. Tetapi masih mengekalkan tradisi nama keluarga cina pada hujung nama anak-anak anda. Ada nama 'LIM'. Tidakkah ia ditentang keluarga isteri anda?

Tentang nama Lim di belakang nama anak saya itu, sejak daripada kelahiran lagi, saya menyatakan kepada pihak hospital bahawa anak saya keturunan Cina. Dan saya juga ingin pastikan anak saya itu tahu dia daripada keturunan Cina.

Sebab itu saya letak Lim di belakang nama mereka. Kalangan ahli keluarga tidak menentang tindakan saya itu dan tidak menimbulkan sebarang masalah. Di sekolah, kawan-kawan anak saya memanggil mereka dengan panggilan Lim.

Sejak kecil lagi, saya memberitahu anak-anak bahawa mereka adalah keturunan Cina tetapi Cina Islam. Masyarakat juga sudah memahami. Rakan saya yang bukan Islam juga memuji langkah yang saya lakukan ini kerana tindakan saya ini memuliakan keturunan nenek moyang. Nama Lim adalah keturunan Cina yang agak terkenal yang datang ke Malaysia. Di China, keluarga Lim ini adalah keturunan yang terbesar dalam etnik cina.

2.Mengapa anda tidak terpilih menjadi Exco Agama Kerajaan Perak, sedangkan anda ada kelayakan agama. Adakah anda berpuas hati hanya menjadi Ketua Penyokong Kerajaan DUn Perak?

Kita sebagai parti Islam, bermula daripada menjadi calon hinggalah jawatan yang dipegang dalam kerajaan, saya serahkan semuanya kepada parti. Parti yang menentukan dan tidak ada masalah di pihak saya.

Dan pemilihan saya sebagai Pengerusi BBC pun saya anggap sebagai ia sebagai suatu yang amat istimewa kepada parti kita. Secara kebetulan juga Menteri Besar daripada PAS dan Pengerusi BBC daripada PAS.

Saya mempunyai peranan yang perlu dibuat sebagai Pengerusi BBC kepada tiga parti. Bukan maksud saya berpuas hati tetapi saya perlu melaksanakan amanah yang diberikan. Jadi saya menyerahkan semuanya kepada parti. Dan saya tidak menentukan berdasarkan apa yang saya hendak.

3. Sebelum jadi Yang Berhormat di Dun Titi Serong, anda ada menjalankan bisnes di negara China. Adakah bisnes itu masih berjalan atau anda makin "ligat" merebut peluang dari kerajaan negeri?

Dalam Soal bisnes, disebabkan saya tidak dilantik sebagai Exco dan saya seorang Adun yang tidak terlibat dengan Exco kerajaan negeri, maka dia boleh lagi terlibat dalam perniagaan. sejak saya menjadi Adun, saya belum lagi memulakan bisnes di China.

Saya merasakan peluang yang saya boleh didapati di negeri China banyak boleh diusahakan dalam bidang bisnes, kemungkinan besar saya akan mulakan kembali jika tidak menganggu tugas-tugas saya sebagai wakil rakyat. Tetapi jika saya rasakan bidang bisnes ini menganggu tugas-tugas saya sebagai wakil rakyat, baik saya tumpukan kepada rakyat.

4. Pada Pandangan anda, adakah anda lihat selesa PAS Perak yang mempunyai minoriti mengetuai kerajaan negeri, kemudian dituduh sebagai'boneka' kepada DAP?

Bukan kata selesa, tetapi kita kena menerima satu hakikat bahawa senario politik yang berlaku di Perak menunjukkan kedudukan parti kita enam kerusi yang telah diberikan amanah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Perak, yang mana menerima perlantikan PAS sebagai Menteri Besar.

Dan itu, menafikan kita sebagai boneka. Duli Yang Maha Mulia Tuanku memerima seseorang wakil daripada parti Pakatan Rakyat, dan saya rasa tidak wajar menuduh kita sebagai boneka kerana kita mewakili Pakatan Rakyat dan bukan mewakili PAS. Saya sangat berprinsip sebagaimana Menteri Besar di mana beliau bukan wakil rakyat bagi PAS tetapi wakil rakyat bagi rakyat negeri Perak. Kami sering memberitahu kepada rakyat bahawa kami adalah mewakili rakyat.

Soal boneka ini sering diapi-api oleh pihak pembangkang. Dan sehingga saat ini dan Dun yang lepas, isu ini tidak diterima oleh rakyat. Ia satu isu yang lapuk.

5. Kalau anda berpeluang bertemu Presiden Iran, Ahmaded Nijad, apa yang anda akan perkatakan kepada beliau tentang program nuklearnya dan apa yang akan anda syorkan untuk beliau hadapi Barrack Obama?

Program nuklear yang dinyatakan oleh Iran, saya ingat bukan persaingan senjata yang diuarkan oleh Obama. Saya berpendapat, Bush hanya menjadikan isu ini sebagai isu untuk menekan Iran yang mana ada yang terpaksa diimbangi oleh Amerika.

Nampaknya isu nuklear yang dianggap Amerika itu suatu isu yang cuba dimainkan oleh Bush. Sedangkan nuklear yang dibangunkan oleh Iran, termasuk kenyataan oleh Presidennnya adalah jelas untuk tenaga bukan untuk senjata. Jika saya bertemu dengan beliau, saya mesti nyatakan itulah prinsip yang perlu dijelaskan kepada Obama.