16 Disember 2012

Karpal kekal pengerusi, Guan Eng setiausaha agung DAP

1 Safar  1433H. [MOD] -

Seperti yang dijangka, barisan baru jawatankuasa kerja pusat (CEC) DAP memutuskan untuk mengekalkan Karpal Singh sebagai pengerusi dan Lim Guan Eng sebagai setiausaha agung selepas pemilihan parti itu semalam.

Mencerminkan hasrat 1,826 perwakilan yang mengundi semula 20 anggota lama CEC - kecuali tiga orang - jawatankuasa baru itu memilih untuk tidak membuat perubahan drastik dalam barisan kepimpinannya ketika parti bersiap sedia bersedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang mesti diadakan dalam enam bulan yang akan datang.

Ini ekoran seruan pemimpin kanan parti itu, Lim Kit Siang yang
meminta perwakilan mengekalkan kepimpinan Karpal-Guan Eng - di mana kedua-duanya kini akan ditugaskan mengetuai 'kempen 100 hari' untuk menawan Putrajaya bersama-sama dengan rakannya dalam Pakatan Rakyat.

Sementara itu, dua pemimpin yang tewas semalam -  Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy dan Ahli Parlimen Kepong, Tan Seng Giaw - telah dilantik menganggotai CEC yang menjadi badan membuat keputusan parti itu.

Untuk menangkis kritikan bahawa parti itu anti-Melayu kerana tiada seorang pun daripada lapan calon Melayu terpilih semalam, Senator Ariffin Omar dan Zairil Khir Johari, yang juga merupakan setiausaha politik Guan Eng, turut dilantik menyertai jawatankuasa kerja tersebut.

Turut dilantik ialah Jimmy Wong dan Edwin Bosi (Sabah), John Brian Anthony (Sarawak), Leong Ngah Ngah (Pahang), V Sivakumar dan Thomas Su (Perak).

Pemimpin veteran Tan Kok Wai telah dipilih menjadi timbalan pengerusi DAP, manakala barisan naib presiden terdiri daripada Chow Kon Yeow, M Kulasegaran, Chong Chieng Jen, Teresa Kok dan Ariffin.

Senarai penuh CEC

Pengerusi - Karpal Singh

Timbalan Pengerusi - Tan Kok Wai

Naib presiden - Chow Kon Yeow, Ariffin Omar, Chong Chieng Jen, M Kulasegaran, Teresa Kok

Setiausaha agung - Lim Guan Eng

Timbalan setiausaha agung - Chong Eng, Ngeh Koo Ham, P Ramasamy

Bendahari - Fong Kui Lun

Setiausaha organisasi - Loke Siew Fook

Timbalan setiausaha organisasi - Vincent Wu, Thomas Su

Setiausaha publisiti - Tony Pua

Timbalan setiausaha publisiti - Teo Nie Ching, Zairil Khir Johari

Setiausaha antarabangsa - V Sivakumar

Pengarah pendidikan politik - Liew Chin Tong

Timbalan pengarah pendidikan politik - Boo Cheng Hau

Ahli Jawatankuasa: Lim Kit Siang, Tan Seng Giaw, Teng Chang Khim, Leong Ngah Ngah, Jimmy Wong, John Brian Anthony, Edwin Bosi, Gobind Singh Deo.

HKR Peringkat Negeri Perak

1 Safar 1433H. [MOD] -

Jelas saman tidak semesti setuju dengan AES

1 Safar 1433H. [MOD] -

Saya tertarik dengan beri yang disiarkan oleh Bernama pada hari ini yang menyatakan lebih 10,000 pengguna jalan raya telah menjelaskan saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dari 274,000 saman yang dikeluarkan sejak sistem itu mula beroperasi 23 Sept lalu.


Namun jelas Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Ismail Ahmad berkata jumlah pengguna jalan raya yang menjelaskan saman tersebut masih rendah jika dibandingkan dengan jumlah saman yang dikeluarkan.

Bagi saya membayar saman AES bukalah bermaksud bahawa mereka yang membayar saman tersebut bersetuju dengan peraturan baru yang dikuatkuasa Kerajaan itu. Denda yang dikenakan jelas menyusahkan dan membebankan rakyat yang sudah terbeban dengan pelbagai bayaran dan cukai yang lain.

Kemungkinan atas dasar nama mereka di senarai hitamkan dan tidak boleh membayar cukai jalan kenderaan mereka terpaksa membayar saman tersebut.

Selain itu pihak Kerajaan mestilah menyedari bahawa dakwaan saman AES adalah untuk mengurangkan kemalangan maut adalah sangat rapuh dan longgar.


Hakikatnya dijelaskan oleh Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Ismail Ahmad yang dipetik berkata dalam mengurangkan kemalangan jalan raya terutamanya kemalangan maut, pelbagai cabaran yang dihadapi oleh agensi penguatkuasa seperti pertambahan bilangan kenderaan dan pemandu setiap tahun.

Beliau berkata untuk rekod, negara mengalami pertambahan kenderaan sebanyak kira-kira 1.1 juta setahun dan pertambahan pengguna jalan raya sebanyak 400,000 orang dan ia menjadi satu cabaran besar kepada JPJ dan agensi penguatkuasaan lain dalam mengurangkan kemalangan maut di Malaysia.


Pelbagai lagi perkara yang perlu diselesaikan oleh pihak kerajaan kalau ingin mengurangkan kemalangan maut seperti keadaan jalan yang masih banyak yang mendedahkan pemandu kenderaan pelbagai jenis kepada kemalangan.

Bukannya dengan mengambil saman sebagaimana yang mendapat bantahan ramai semudahnya kemalangan maut dapat diselesaikan.


Idham Lim.