06 Disember 2013

Banjir bertambah buruk, 42,626 mangsa dipindah

2 Safar 1435H. [MOD] -

Keadaan banjir di pantai timur Semenanjung semakin buruk dan jumlah mangsa yang dipindahkan ke pusat pemindahan sejak malam tadi meningkat kepada 42,626 orang pagi ini.
    
Semalam, jumlah yang dipindahkan sebanyak 37,136 orang.
    
Pahang merupakan negeri paling buruk mengalami kesan musim tengkujuh ini dengan 34,235 mangsa banjir masih ditempatkan di pusat-pusat pemindahan di Kuantan, Pekan, Rompin, Maran, Jerantut, Lipis, Temerloh dan Bera.

1Melayu: Gerakan tuntut permohonan maaf Umno

2 Safar 1435H. [MOD] -


 
NONEDalam kenyataan keras hari ini, Gerakan Pulau Pinang menggesa Umno mengarahkan Ketua Umno Bukit Mertajam Datuk Musa Sheikh Fadzir meminta maaf dan menarik balik cadangannya bagi menggantikan slogan 1Malaysia dengan 1Melayu

Setiausaha Gerakan negeri Oh Tong Keong berkata, kenyataan rasis itu merosakkan semangat 1Malaysia - slogan perdana menteri dan presiden Umno untuk kerajaan.

Katanya, Musa tidak patut dibenarkan kekal dalam Umno ekoran kontroversi itu akan merosakkan perkongsian dalam BN dan perpaduan nasional.

Salam 1Melayu: Apa kata MCA & MIC?

2 Safar 1435H. [MOD] -
NONERasa sungguh kesal dan kecewa dengan kenyataan yang dibuat oleh perwakilan Umno yang begitu tebal semangat perkaumannya. 

Ketua Bahagian Umno Bukit Mertajam menyarankan supaya slogan 1Malaysia ditukar kepada 1Melayu. Bukankah ini satu kenyataan yang menghasut dan berbaur perkauman?

Inilah taktik kotor Umno dan BN yang bijak menukar warna kulit seperti cicak kubing mengikut selera dan keadaan.

34,058 Mangsa Banjir Berada Di Pusat Pemindahan Di Pahang

2 Safar 1435H. [MOD] -

KUANTAN: Seramai 34,058 mangsa banjir masih ditempatkan di pusat-pusat pemindahan banjir di Pahang.
Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontingen Pahang, sehingga pukul 10 malam ini, semua mangsa adalah dari tujuh daerah iaitu Kuantan, Pekan, Rompin, Maran, Jerantut, Lipis dan Temerloh.
"Kuantan masih mencatatkan jumlah mangsa paling ramai iaitu 27,587 orang yang ditempatkan di 48 pusat pemindahan," katanya kepada Bernama di sini, Khamis.

Presiden PAS rasai denyut nadi mangsa banjir di Kemaman

2 Safar 1435H. [MOD] -
HARAKAHDAILY
KUALA LUMPUR: “Hari ini sepetang saya turun ke Kemaman bagi bersama-sama merasai denyut nadi mangsa banjir di sana, banjir kali ini agak lain dari biasa,” ujar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Menerusi facebooknya, beliau menyatakan ramai mangsa yang terjejas teruk kehidupan seharian. 

Ratusan kenderaan terperangkap di sempadan Kemaman-Kuantan

2 Safar 1435H. [MOD] -

KUANTAN: Menyedihkan... Itulah yang mampu diungkapkan apabila melihat ratusan kenderaan tersadai di sempadan Kemaman-Kuantan dekat Chendor.
Ratusan pengguna jalanraya yang terperangkap sejak semalam, malah ada yang selama dua hari, termasuk tersadai di lebuhraya Jabor-Jerangau menuju ke Kuantan.
Sebaik mendapat maklumat berhubung situasi di sini, pasukan bertindak Bencana Alam Indera Mahkota diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah, Andansura Rabu terus menyediakan makanan tengahari beserta air mineral bagi meringankan bebanan mereka.

PAS giatkan usaha bantu mangsa banjir

2 Safar 1435H. [MOD] -

KUANTAN: PAS hari ini mempergiatkan lagi usaha menyelamat dan menyalurkan bantuan untuk mangsa-mangsa banjir yang masih terperangkap dalam bencana yang bermula Selasa lalu.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Beserah, Andansura Rabu, usaha tersebut akan di pergiatkan lagi berikutan talian telekomunikasi dan elektrik yang berjaya dipulihkan malam tadi.
"Sebenarnya pergerakan kita terbatas dan seolah-olah hilang arah pada malam Rabu lalu apabila bekalan letrik terputus dan di susuli pula dengan bekalan telekomunasi yang memburukkan lagi keadaan," jelas beliau yang juga Yang Dipertua PAS Indera Mahkota.