01 September 2011

PRU-13: PAS sasar 60 kerusi Parlimen

3 Syawal 1432H. [MOD] -
Harakahdaily

KUALA TERENGGANU, 1 Sept: PAS mensasarkan untuk menang di 60 kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum akan datang, kata Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

"Strategi 2008, kita nak menang negeri dan kita telah berjaya tadbir tiga negeri. Kali ini disamping nak menang negeri, kita nak tambah kerusi Parlimen," kata beliau di hadapan kira-kira 500 anak perantauan Terengganu.

Majlis perjumpaan Hari Raya ini diadakan di Dewan Datuk Wan Mutalib, Komplek PAS Kuala Terengganu.

Turut menyertai majlis itu adalah pimpinan PAS Terengganu yang dipimpin pesuruhjayanya Mohamad Abdul Wahid Endut.

Seluruh penyokong PAS yang pulang bereya di Terengganu berkumpul di situ bersama keluarga masing-masing.

Di samping menyediakan juadah raya, kanak-kanak diberikan duit raya yang disampaikan oleh Abdul Wahid.

Dalam pilihan raya umum 2008, pemimpin PAS menjadi pemimpin tiga negeri iaitu Kelantan, Kedah dan Perak namun Perak jatuh kembali apabila dirampas melalui pembelian tiga Adun Pakatan.

Untuk pilihan raya akan datang, kata Abdul Hadi, PAS mensasarkan untuk mengambil 25 daripada 75 kerusi yang dimiliki oleh Umno sekarang.

"Kita yakin, jika kita mendapat 60 kerusi, sokongan seluruh masyarakat negara akan berpaling kepada PAS dan Pakatan dari Umno dan BN sekarang," katanya.

Dalam usaha untuk mendapat kerusi itu, PAS katanya memerlukan sokongan pengundi Islam dan Melayu sebagai teras.

"Kalau nak undi -slam kena fahami hati budi Melayu melalui pendekatandakwah, budi perkerti dan pujukan...saya yakin mereka boleh berubah.

"Perlu ambil masa, sabar..pujuk mereka.. Perkenal Islam melalui contoh yang baik. Misalnya bila tidak ada seorang pun wakil rakyat PAS yang boleh dibeli, orang bukan Islam beri sokongan kepada kitan," kata Abdul Hadi.

Idham Care rancang bina Kompleks Pendidikan berkonsep senibina Cina.

Gambar Hiasan : Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau Mesjid Beijing di Rantau Panjang Kelantan yang sepenuhnya bercirikan senibina Cina.

3 Syawal 1432H. [MOD] -
Azmi Aziz

PARIT BUNTAR, 1 Sept.:-Idham Care akan melancarkan secara rasmi skim wakaf tanah di sebidang tanah seluas 4 ekar di Titi Serong dengan harga wakaf RM 10 sekaki persegi pada Ahad 25 september ini, demikian seperti yang diumumkan oleh Pengerusi Idham Care dalam Facebooknya kelmarin.

Tanah tersebut adalah bagi membina sebuah pusat pendidikan yang diperkenalkan oleh Drs. Khalil dalam FB nya untuk kali pertama dengan nama Kompleks Pendidikan Darul Anwar yang akan dikelolakan sepenuhnya oleh NGO Idham Care.

Menurutnya yang juga merupakan ADUN Titi Serong bahawa kutipan wakaf tanah tersebut disekitar KL telah bermula sejak 25 Ramadhan lepas.

Kompleks ini antaranya akan mengandungi Maahad Tahfiz Darul Anwar dan Pusat Penjagaan Anak Yatim & Saudara Baru Ummu Aiman.

Harapan beliau dalam FB nya itu supaya siapnya kompleks ini dalam tempoh 2 tahun akan datang. Beliau juga mendoakan semuga Allah mempermudahkan kerja yang telah bermula pada bulan Ramdhan yang mulia.

"Semuga dengan rahmat dan kemulian Ramadhan menyaksikan sebuah kompleks yang bercirikan senibina Cina seperti surau, pejabat dan pintu gerbang " katanya.

Semasa dihubungi beliau memaklumkan usaha untuk membina kompleks ini diharapkan mendapat sokongan dari semua pihak khususnya dalam soal pengumpulan dana yang berjumlah yang besar yang mungkin kos yang mencecah lebih RM 3 juta.

"Saya berharap dalam tempoh terdekat segala persiapan untuk majlis pecah tanah dan pelancaran rasmi skim wakaf itu akan berjalan dengan lancar" Katanya.

Mengenai ciri sebina Cina yang disebutkan dalan FB nya beliau menjelaskan usaha ini adalah untuk menarik minat dan menghilang rasa curiga orang Cina kepada agama Islam yang dianggap sebagai agama orang Melayu.

"Lagipun kita sudah biasa melihat banyak mesjid dan surau menggunakan konsep senibina Arab-Turki, Apalagi tidak ada bentuk khusus yang disebutkan oleh Rasulullah dalam soal membina mesjid atau surau, kerana itu apalah salahnya saya merperbanyakkan koleksi rumah ibadah orang Islam dengan konsep senibina Cina" jelasnya.

"Imej utama bagi kompleks ini ialah Surau yang boleh menampung jemaah sekitar 500 orang dengan bercirikan senibina Cina. Begitu juga pintu gebang dan bangunan pejabat yang juga akan menggunakan konsep yang sama" Jelasnya.

Beliau juga mengharapkan sesiapa yang ingin menyumbang dan membeli tanah wakaf tersebut boleh menghubungi beliau di no talipon 019-4759697, dan sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank atas nama IDHAM CARE No. Akaun : 558417102650.