29 Julai 2011

Amalan sebelum berbuka puasa.

Syaaban 1432H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Amalan yang baik sebelum berbuka puasa malah boleh diamalkan sebelum makan pada hari-hari lain ialah seperti berikut:

1.     Baca al-Fatihah sebanyak 3x
2.     Baca selawat 3x
3.     Baca doa buka puasa seperti biasa

Sebelum memulakan bacaan itu, sediakan air minum berupa air bersih sama ada air suam yang sudah sejuk atau air mineral kadar segelas. Letakkan air tersebut di hadapan kita dan bacalah semua bacaan itu sebelum berbuka puasa.

Perlu diingat, ambil masa untuk membaca itu kadar lima minit atau 10 minit sebelum masuk waktu berbuka puasa. Untuk itu kumpulkan semua sekeluarga di hadapan makanan. Dan ajaklah mereka mengamalkan amalan yang sama.

Jika habis membaca doa itu sedangkan waktu belum masuk, ulangi lagi bacaan doa buka puasa beberapa kali sehingga masuk waktu. Dan apabila masuk waktu gunakan air itu untuk berbuka puasa. Selepas itu barulah mengambil kurma dan yang lainnya.
Selamat beramal, semoga anda sihat dan berpahala.
 3X
أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ. اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. اَلرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ. مَالِكِ يَوْمِ الدِّيْنِ. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِيْنَ. اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيْمَ. صِرَاطَ الَّذِيْنَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِيْنَ. آمِيْنَ
 3X
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىْ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِ مُحَمَّدٍ
 3X
اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلى رِزْقِكَ اَفْطَرْتُ، بِسْمِ اللَّهِ وَعَلَى بَرَكَةِ اللَّهِ

Pengunaan dakwat dan biometrik kenyataan merapu Najib

26 Syaaban 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
PEJABAT ADUN TITI SERONG/
SEKRETARIAT PAKATAN RAKYAT PERAK

Saya ingin menyatakan bahawa kurang bijak bagi seorang Perdana Menteri berkata bahawa Pakatan tidak akan menerima sebarang usul untuk bakal dilaksana bertujuan baik untuk rakyat, kenyataan sebegini amat dangkal dan merapu.

Kenyataan beliau (Najib) berhubung isu biomatrik yang bakal diguna pakai dalam PRU 13 sebagai alternatif terhadap penggunaan dakwat kekal dan yang pasti pengunaan dakwat lebih murah dan praktikal untuk mengesan pengundi yang telah membuat undian.

Najib bersikap seperti orang kurang siuman, belum pun permintaan (dakwat kekal) tersebut  ditunai, Pakatan telah dilabel dengan pertimbangan yang seakan-akan datangnya dari kanak-kanak di tadika dengan mengatakan PR tetap akan mengatakan tidak jika kerajaan Umno-Bn setuju guna dakwat kekal dalam PRU 13 walhal belum pun berlaku seperti yang dikatakannya.

Minda beliau tidak ubah seperti manusia yang baru keluar dari gua setelah tinggal di gua dalam tempoh yang lama.
Sudah pastilah sistem dengan kelengkapan elektronik lebih mahal berbanding dakwat, tambahan pula sistem tersebut (biomatrik) jelas mudah dimanipulasi, belum teruji dan membazir.

Beliau mengatakan bahawa PR sering menolak sebarang usul kerajaan pusat, adalah menjadi lumrah, pembangkang akan menegur apa jua ketidakadilan yang berlaku dalam pemerintahan Negara, sekarang jelas kerajaan Umno-Bn telah melakukan kesilapan dalam membuat keputusan, jadi Pakatan menjalankan peranan kemudian ditohmah sebagai pihak yang enggan terima sebarang perubahan, ini tidak adil dan layak digelar zalim.

Saya cabar supaya beliau (Najib) orang yang pertama menguji dakwat kekal untuk buktikan samada dakwat kekal boleh dimanipulasi atau tidak berbanding sistem biomatrik yang mana menurutnya tidak boleh dimanipulasi.

Isunya sebenarnya BN amat takut jika mereka kalah dalam PRU 13 nanti, itulah sebabnya mengapa mereka cuba sedaya mungkin pertahankan langkah yang hanya menguntungkan BN termasuk biomatrik dengan harapan ia boleh dijadikan sebagai talian hayat BN.

Hakikatnya Umno tidak perlu takut kerana apapun sisiterm yang digunakan, rakyatlah sebagai penentu untuk memilih PR atau BN dalam PRU 13 nanti.

Drs Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 29 julai 2011

Perangi kos kehidupan rakyat, gula-gula politik Najib hadapi PRU 13

26 Syaaban 1432H. [MOD] -
KENYATAAN MEDIA
PEJABAT ADUN TITI SERONG/
SEKRETARIAT PAKATAN RAKYAT PERAK

Saya ingin menjelaskan bahawa pengumuman DS Najib Razak mahu perangi kos kehidupan rakyat sebagai gula-gula politik dan untuk menagih simpati rakyat terhadapnya. Beliau sebenarnya telah gagal menjadikan rakyatnya hidup dengan selesa sejak beliau mengambil alih jawatan PM Malaysia.
.
Sebenarnya Inilah yang kita boleh katakan sebagai impak bersih 2.0 dan telah mencetuskan NKRA ke tujuh, dengan kononnya mahu membela rakyat yang telah terhimpit disebabkan salahlaku amalan pentadbiran BN sekian lama. Sesuatu yang baru cuba dijanjikan kepada rakyat demi untuk terus berkuasa.

Perdana Menteri sekali lagi mahu perbodohkan rakyat serta mahu mengambil semula hati rakyat yang telah membenci kerajaan Umno-Bn setelah terdedahnya kezaliman kerajaan terhadap rakyat yang berhimpun secara aman baru-baru ini.

Jika benar kerajaan pimpinan najib razak berhasrat mahu ubah nasib rakyat, mengapa tidak lakukannya sejak beliau dilantik sebagai perdana menteri, langkah ini diambil setelah bertahun lamanya dan ia menggambarkan dengan sendirinya betapa tidak bertanggungjawabnya pemimpin ini.

Najib mengambil langkah ini kerana angin pilihan raya umum 13 telah makin terasa dan makin hampir, maka janji politik yang bersifat gula-gula PRU ini muncul secara tiba-tiba walhal pada hakikatnya beliau (Najib) sebenarnya gagal unruk membela dan menyelesaikan masalah rakyat bawahan.

Slogan rakyat didahulukan jelas tinggal slogan dan dilihat sebagai reatorik untuk menipu rakyat . BN ternyata gagal dalam banyak tindakan dan langkah yang dilakukan termasduk semasa pentadbiran Najib.

Saya nampak beliau (Najib) tidak ubah seperti khunsa kerana meneruskan tradisi berahsia dan takut untuk lakukan pengumuman tarikh pilihan raya.

Sekiranya Kementerian Pelajaran Malaysia tidak umum tarikh peperiksaan SPM, seminggu lagi peperiksan menjelang baru diumumkan, kemungkinan calon (pelajar) SPM tersebut gagal amat tinggi, begitulah yang Umno-Bn lakukan terhadap Pakatan Rakyat, sebab itulah saya katakan Umno-Bn umpama khunsa.

Justeru itu kita sebagai rakyat yang punyai pemikiran yang dinamik, peka dengan isu dan maklumat terkini yang berlaku,mari sama-sama lakukan perubahan demi untuk menyelamatkan Negara Malaysia dari terus dikuasai Umno-Bn yang mempedulikan hak rakyat secara jujur dan total.

Berilah undi anda kepada Pakatan pada PRU 13 yang akan menjelang.

Drs Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 28 julai 2011.