03 Januari 2008

Menteri Kesihatan Yang tidak Sihat

Tahun Baru 2008 disambut oleh rakyat Malaysia dengan berita yang menggemparkan. Tandatanya siapakah watak dalam pita rakaman terjawab apabila Naib Presiden MCA dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini mengakui bahawa beliaulah orangnya dalam pita yang merakamkan aksi hubungan seks bersama seorang wanita, dengan salinannya diedarkan secara meluas di Johor.
Malam sebelumnya dengan penuh semangat Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengajak rakyat supaya tidak memberi sedikit pun ruang kepada golongan pelampau untuk mempengaruhi dan jauh sekali menentukan agenda negara bagi mengelak Malaysia daripada terjebak dalam kancah huru-hara.

Inilah gambaran sebenar Malaysia setelah madat haram yang diperolehi oleh kerajaan BN pada tahun 2004, skandal demi skandal yang menyakinkan kita sudah sampai masanya BN akan tersunkur rebah kebumi. Rakyat yang tidak tahan lagi untuk mengundi kerajaan BA untuk memimpin Malaysia yang kita sayangi.
Yang menjadi persoalannya ialah kenyataan menteri kesihatan yang tidak sihat akalnya itu ialah tentang kedegilannya Naib Presiden MCA itu untuk meletakkan jawatan dalam kerajaan dan parti.Menteri itu berkata, segala-galanya seperti biasa baginya dan beliau akan meneruskan tugas sebagai menteri Kabinet dan di dalam MCA.
Baru baru ini beliaulah yang mengumumkan terdapat 16% rakyat malaysia yang berpenyakit mental, rupa-rupanya beliaulah salah seorang daripadanya.Kenyataan beliau ini bagi saya adalah mendapat sokongan dari PM dan TPM sendiri apabila beliau sendiri menjelaskan bahawa beliau telah menemui kedua pemimpin tertinggi negara itu sebelum mermberi kenyataan akhbar.Katanya, beliau bertemu Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam bagi memberikan sendiri penjelasan dan memohon maaf kepada Perdana Menteri. Dr Chua berkata, beliau turut berjumpa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting berhubung perkara itu.
Sebagai pemimpin Islam Hadhari yang punya maruah sebetulnya Pak Lah dan Najib sepatutunya telah mengarahkan Menteri Kesihatan yang tidak sihat ini meletakkan Jawatan dari kabinet. Tidakkah Pak Lah tahu bahawa kerja seperti itu adalah diluar batas akhlak Islam dan Moral bangsa mana pun.
Saya bimbang orang yang mengambil rakaman adengan sex itu akan diambil tindakan sebagaimana dikatakan pihak polis telah memulakan siasatan. Inilah Malaysia orang yang buat salah tidak akan dikenakan tindakan dan berasa malu , tetapi yang melapurkan kesalahan akan didenda dan dikenakan tindakan. Inilah acuan standard undang-undang jakun Malaysia.