12 Oktober 2013

Pembaziran RM6.96 juta UTHM, apa tindakan


7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,12 Okt 2013
KUALA LUMPUR: Dalam Laporan Ketua Audit Negara 2012, terdapat 3 projek yang gagal dibangunkan dengan memuaskan di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Batu Pahat sehingga melibatkan pembaziran RM6.96 juta.

Menurut Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat, berdasarkan kepada semakan Audit terhadap laporan kecacatan dan kerosakan, terdapat 107 daripada 210  kecacatan pada bangunan belum dibaiki setelah akhir tempoh tanggungan kecacatan (DLP). 

Wanita Nyaris Maut Terkena Tembakan di Lampu Isyarat


7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KOTA BAHARU: Seorang wanita berusia 22 tahun nyaris maut terkena tembakan di persimpangan lampu isyarat Simpang Empat Binjai, Kubang Kerian di sini, Jumaat.
Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim berkata kejadian pukul 6.40 petang itu menyebabkan Nurul Atikah Sidek mengalami luka di bahagian hidung, muka serta tangan kanan dipercayai kesan terkena serpihan cermin kereta yang pecah akibat tembakan.

Mesir: Penyokong, penentang Mursi bertempur

7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
http://greenboc.blogspot.com,12 Okt 2013
[TERKINI MESIR] Pertempuran Berlaku Di antara Penyokong Dan Penentang Mursi


Ribuan penyokong presiden Mesir yang digulingkan Muhammad Mursi kembali mengadakan demonstrasi di seluruh negara. Namun, mereka tak berdemonstrasi di wilayah Bulatan Tahrir untuk menghindari sebarang pertempuran, akhbar online, republika dipetik.

Senarai kes tembak sepanjang tahun ini

7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
http://www.queachmad.com,12 Okt 2013
Senarai Kes Tembak Sepanjang Tahun Ini | [EKSKLUSIF] HIMPUNAN Kes-Kes Tembak Disini Abe himpunkan Senarai Kes-Kes tembak sepanjang tahun ni

baca lagi & lagi senarai, klik TAJUK ENTRI ni

Perlaksanaan undang-undang Islam tidak halang kerjasama PAS - PR

7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -SHAH ALAM: Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang berkata, perlaksanaan undang-undang Islam tidak menghalang kerjasama PAS dengan Pakatan Rakyat termasuk rakan bukan Islam kerana mereka tidak terlibat dengan undang-undang tersebut sebaliknya mereka harus melihat undang-undang itu dilaksanakan terlebih dahulu.

Jerman, Belgium, Switzerland layak ke Piala Dunia

7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

PARIS: Jerman, Belgium dan Switzerland melayakkan diri ke Piala Dunia 2014 awal pagi tadi dengan England, penyandang juara, Sepanyol, Russia dan Bosnia-Herzegovina semakin menghampiri ke Brazil. 

Jerman mengesahkan diri apabila menang bergaya 3-0 di tempat sendiri mengalahkan Republik Ireland, sekali gus memperoleh 25 mata dalam saingan Kumpulan C. 

Gempa kuat 6.3 magnitud gegar Kepulauan Selatan Pasifik

7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

WELLINGTON: Gempa kuat 6.3 magnitud melanda kepulauan terpencil Kermadec di Selatan Pasifik, awal pagi ini namun tiada amaran tsunami dikeluarkan. 


Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa berlaku jam 9.24 pagi waktu tempatan. Kepulauan Kermadecs yang terletak di utara New Zealand terletak dalam zon lingkaran gunung berapi.

50 maut bot pendatang karam di perairan Sicily


7 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

VALLETTA: Sekurang-kurangnya 50 pendatang termasuk berpuluh kanak-kanak dilaporkan maut hari ini selepas bot yang mereka naiki karam antara perairan Malta dan Sicily, demikian menurut agensi berita Itali, Ansa. 

Laporan itu menyebut, bot berkenaan membawa 150 penumpang dan diselamatkan sebuah kapal Malta dengan 50 lagi diselamatkan oleh tentera laut Itali.