29 April 2014

5 rakyat Malaysia ditahan di Songkhla larikan wang guna kad ATM palsu

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

Kangar: Lima rakyat Malaysia ditahan pihak berkuasa Thailand selepas dikesan melarikan wang berjumlah lebih 5 juta baht (kira-kira RM500,000) menggunakan kad mesin juruwang automatik (ATM) yang dipalsukan menggunakan data curi. 

Kelima-lima suspek berusia antara 22 dan 35 tahun ditahan secara berasingan dalam beberapa serbuan sekitar Songkhla di Thailand, sehingga semalam. 

Korban nahas kereta api Congo lebih 100 orang - Palang Merah

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

LUBUMBASHI, Congo: Antara 100 dan 200 mangsa nahas kereta api Selasa lalu di Congo dikebumikan dalam kubur besar selepas kejadian itu, menurut Palang Merah Congo, sekali gus menimbulkan keraguan terhadap angka korban rasmi 74 orang.

Ramai mangsa terperangkap selama beberapa hari dalam gerabak keretapi barang itu yang sarat dengan penumpang haram apabila ia tergelincir di kawasan berpaya di pedalaman negara itu. 


“Kami tiada pilihan kecuali mengebumikan mereka dalam kubur besar. Kami menggali sekurang-kurangnya tujuh lubang dan dalam setiap lubang antara 15 hingga 30 mayat," kata ketua Palang Merah tempatan, Bondo Mitonga. 

Sambung landasan 1km berharga RM100 juta?

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -


Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mempersoal mengapa pembayar cukai perlu membayar kira-kira RM100 juta untuk penyambungan KLIA Express bagi menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 dengan jarak hanya satu kilometer.

Juruterbang AS dakwa jumpa imej serpihan MH370

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Seorang juruterbang dari New York Amerika Syarikat mendakwa menemui serpihan pesawat dipercayai milik Penerbangan Malaysia (MAS), MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Michael Hoebel, 60, mendakwa imej serpihan itu ditemui di lautan berhampiran pantai Thailand.

Beliau berkata, penemuan itu hasil penelitian beliau terhadap ribuan imej pelbagai stelit yang terdapat di sekitar laluan pesawat berkenaan.

"Saya amat terkejut kerana saya tidak percaya saya akan menemui objek ini," katanya sambil menjelaskan ianya dirakam pada 10 Mac iaitu dua hari selepas pesawat berkenaan dilaporkan hilang.

Himpunan 1 Mei: Pemuda PAS kerah 50,000 anak muda

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pemuda PAS Malaysia (PPM) akan mengerahkan 50,000 anak muda untuk turun himpunan pada 1 Mei, Khamis ini.

Setiausahanya Mohd Nasai Ismail berkata mobilisasi kearah itu sedang giat dijalankan melalui kempen penerangan berhubung isu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sejak Disember tahun lalu.

Mereka juga katanya, telah menggiatkan edaran risalah, ceramah penerangan, kempen, taklimat selain menggunakan sepenuhnya media sosial bagi memberi kefahaman sebenar mengenai isu ini.

Syariah: Pemuda PAS kutuk provokasi MCA

29 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pemuda PAS mengutuk kenyataan Pemuda MCA yang mengugut akan membina benteng manusia di bangunan parlimen bagi menghalang ahli parlimen PAS masuk membentangkan rang undang-undang persendirian (private bill) berkaitan undang-undang jenayah syariah.

Ketuanya, Suhaizan Kaiat berkata, ugutan Pemuda MCA itu jelas menggambarkan sikap provokatif dan antidemokrasi apabila begitu keras berusaha menutup ruang demokrasi kepada PAS untuk melaksanakan hasratnya melalui jalan demokrasi.