16 April 2008

Lembaga Displin UMNO takut ambil tindakan ?

Bermula dengan kenyataan keras dari Setiausaha Badan perhubungan UMNO Pahang,Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman supaya semua Ahli Majlis Tertinggi UMNO melepaskan jawatan mereka baru-baru ini sebagai mengambil tanggung jawab atas kekalahan besar BN dalam PR Umum ke 12 lalu. ahmad Tajuddin meminta semua Ahli MT UMNO melepaskan jawatan masing-masing dan membentuk jawatankuasa protem bagi memberi peluang kepada perwakilan memilih anggota MT yang baru dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM).

Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob mengumumkan bahawa Badan Perhubungan UMNO negeri tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap Ahamd Tajuddin kerana kenyataan yang dikeluarkan beliau bersifat peribadi dan bukan mewakili UMNO negeri.

Sesudah itu Ahmad Tajuddin yang juga Ketua UMNO Bahagian Paya Besar meletakkan jawatannya kerana bertanggungjawab terhadap cadangannya. “Saya meletakkan jawatan kerana saya adalah rantaian daripada kepimpinan Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang ada sekarang dan saya sekali lagi cadangkan supaya mereka melepaskan jawatan masing-masing,”

Cadangan demi cadangan yang dikeluarkan oleh pelbagai pihak supaya Pak lah Juga meletakkan jawatannya. Terakhir semuanya bercakap pula mengenai peralihan kuasa. Sehingga hari ini mungkin sudah hampir separuh pemimpin UMNO mencadangkan beliau berundur cepat. Terbaru seperti yang disebut oleh Kak Fidah ,"janganlah pula peralihan kuasa ini dijalankan dalam keadaan seperti nasi sudah menjadi bubur".

Dalam kemelut ini tidak timbul lagi persoalan tindakan displin kepada yang bercakap walaupun hendak maki hamun pemimpin mereka. Seingat saya kalau zaman Tun dulu sudah kena semuanya. Kononnya semuanya adalah pendapat peribadi maka tidak perlu ambil tindakan. Bukankah sebab peribadilah dia menjadi pendapat umum, ataupun peribadi itulah yang bercakap untuk kumpulannya sendiri walaupun kecil.

Demikianlah UMNO yang semakin parah, luka dan tercedera akibat kekalahan dalam PR yang lalu, semakin parah apa bila diasak bertubi-tubi oleh pemimpin mereka sendiri. Kita tunggu dan lihat episod yang berikutnya !

Beras naik harga, siapa yang untung ?

Harga beras di seluruh negara mencatatkan kenaikan mendadak antara 10 peratus hingga 20 peratus sejak Ahad lalu, dipercayai berpunca daripada peningkatan harga beras global.Tinjauan mendapati beras Super Special 5% Tempatan jenama Jasmine naik antara RM3 hingga RM4 sekampit dengan harga terbaru RM15.90 bagi kampit 5 kilogram berbanding RM12.90 sebelum ini dan RM28.80 bagi kampit 10 kilogram berbanding RM24.80.

Namun begitu perlu saya ingatkan bahawa yang tidak mendapat manfaat langsung dari kenaikan harga ini ialah petani yang menanam padi itu sendiri. Setahu saya harga padi tidak pernah naik-naik sejak sekian lama.Malah mereka sendiri terpaksa menaggung resiko dengan membeli balik padi yang dijualnya dengan harga beras yang sangat tinggi berbanding padi yang dijual.

Selain itu kesan kenaikan harga barang sangat membebankan penanam padi sekarang akibat kenaikan semua bahan dan barang serta upah yang berkaitan dengan padi.

Mengikut pengamatan saya di Parit Buntar yang merupakan sebahagian dari jelapang padi Perak , kenaikan harga yang ditanggung oleh petani sawah adalah seperti berikut.

1. Harga semua racun
2. Benih padi
3. Upah bajak sawah, menanam, menuai dan lain-lain upah
4. Alat meracun, membaja dan lain-lain alat
5. Upah pengangkutan dan lain-lain lagi.

Bayangkan dalam keadaan semua keperluan asas dalam mengeluarkan padi telah mengalami kenaikan sehingga ada yang melebihi 100 % lebih, dimanakah keuntungan kepada petani.

Tidak salah saya suatu masa dulu dalam lipatan sejarah kita dikenalkan dengan " sistem Butter" iaitu petani hanya berkerja untuk tuan tanah tanpa ada pulangan yang sewajarnya. Adakah ini yang berlaku di malaysia?

Koleksi gambar Himpunan Rakyat di Ipoh

GAMBAR 1


GAMBAR 2


GAMBAR 3
GAMBAR 4GAMBAR 5GAMBAR 6


GAMBAR 7

GAMBAR 8