03 Januari 2010

Ceramah bersama Naib Presiden PAS di Padang Rengas.

Ceramah penerangan pada 1 Jan 2010 anjuran PAS Kawasan Padang Rengas yang menampilkan Naib Presiden PAS, Ust. Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man telaah berjaya menarik lebih 2000 orang penduduk tempatan untuk hadir. Saya adalah salah seorang dari penceramahnya pada malam itu./Foto dari blog Al banjari.

Guna Kalimah Allah secara tepat tanpa seleweng

17 Muharram 1431

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 2 Jan: Biarpun akhbar mingguan The Herald boleh menggunakan perkataan 'Allah' dalam penerbitan mereka, namun penggunaan kalimah tersebut perlu diguna secara tepat dengan maksud yang tidak menyeleweng dari kefahaman sebenar 'Allah' kepada umat Islam.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasaruddin Hassan berkata, beliau menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu namun diharap penggunaannya pada tujuan yang baik dan bukan untuk dipermainkan sewenangnya.

"Selagi mana kalimah Allah itu digunakan dengan tujuan yang baik, dengan benar menyatakan Allah itu satu, Allah itu Esa tanpa sebarang penyelewangan dan pengkhianatan terhadap maksud sebanar Allh, maka itu dibenarkan.

"Pendirian kami, siapun pihak hatta umat islam sendiri pun sekiranya hendak menggunakan kalimah Allah, hendaklah menggunakan dengan penuh hormat tanggungjawab bukan menggunakannya dalam maksud mempersenda, mempermain, mengambil mudah dengan kalimah tersebut", kata beliau ketika diminta mengulas perkara itu baru-baru ini.

Beliau juga tidak menolak kebimbangan sesetengah pihak bahawa kemungkinan penggunaan kalimah tersebut disalahguna.

Jika keadaan itu berlaku, beliau bimbang ianya akan mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia memandangkan ianya sangat sensitif.

"Ada pun yang kita bimbang ialah jika sekiranya penggunaan itu adalah penggunaan untuk mempersenda mempermainkan kalimah Allah dan meletakkan kalimah itu di merata tempat tanpa menghormati sensiviti umat Islam, dan itu adalah sesuatu yang perlu diambil perhatian", katanya lagi.

Beliau juga tidak membantah sekiranya Kementrian Dalam Negeri (KDN) mengemukakan rayuan membatalkan keputusan itu kerana merupakan hak KDN dan ada kewajarannya untuk menjaga penggunaan kalimah 'Allah' dari di seleweng dan salahguna.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur , Datuk Lau Bee Lan memutuskan bahawa larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan 'Allah' adalah tidak sah dan batal.

Berikutan itu, mahkamah membenarkan permohonan Gereja Katholik untuk mengetepikan larangan tersebut.

Menurutnya, akhbar mingguan The Herald boleh menggunakan perkataan 'Allah' dan menegaskan bahawa perkataan tersebut bukan hanya ekslusif untuk Islam sahaja.

Keputusan mahkamah mengetepikan larangan KDN itu, akan memboleh The Herald dan penerbitan bukan Islam yang lain, menggunakan perkataan 'Allah' sebagai terjemahan bagi perkataan 'Tuhan' dalam versi bahasa Melayu mereka.

KDN bagaimanapun akan memfailkan rayuan berhubung keputusan tersebut.

Kedah berjaya kurangkan kadar kemiskinan sepanjang 2009

17 Muharram 1431

Ali Hashim

ALOR SETAR, 2 Jan: Kerajaan Negeri Kedah berjaya mengurangkan kadar kemiskinan dan kemiskinan tegar di negeri ini, kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Azizan Razak.

"Kita juga telah berjaya mencapai beberapa sasaran penting tahun 2009 seperti pengurangan kadar kemiskinan kepada 3 peratus.

"Begitu juga dengan kadar kemiskinan tegar telah berjaya dikurangkan kepada 0.3 peratus dan kadar pengangguran kepada 3.3 peratus," katanya.

Untuk tahun 2010 ini, kerajaan negeri katanya akan terus memberi keutamaan kepada kesejahteraan dan keadilan semua pihak di negeri ini dengan mengotakan janji sebagai asas perjuangan kerajaan yang diterajui oleh Pakatan Rakyat.

Menurut Azizan, azam tahun baru tidak akan memberi apa jua pengertian sekiranya ia tersasar daripada membawa keadilan dalam mencapai keredaan Allah.

"Sehingga Oktober 2009 yang lalu daripada anggaran hasil sebanyak RM480 juta, Kerajaan Negeri telah berjaya mengutip sebanyak RM211.6 juta.


"Dalam tahun 2010 ini aspek yang akan diberi keutamaan ialah kebajikan rakyat, pertanian, kemudahan ICT, agama dan juga sosial, pembangunan infrastruktur dan pentadbiran.

"Kerajaan Negeri juga akan memperbanyakkan lagi program baru yang mampu membantu usahawan tempatan untuk memasuki pasaran tempatan dan juga antarabangsa,"katanya lagi.

Menurut beliau lagi setiap masyarakat tanpa mengira kaum dan agama adalah bertanggungjawab untuk memastikan kesejahteraan negeri Kedah supaya kehidupan yang aman, selesa dan diberkati dapat dinikmati bersama. Harakahdaily/-

Tiada masalah orang Islam bangsa lain, jadi MB

17 Muharram 1431

Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 2 Jan: Exco Kelantan Datuk Takiyuddin Hassan bersetuju dengan pandangan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa orang bukan Melayu beragama Islam boleh menjadi menteri besar.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri berpendapat, perkara itu wajar asalkan individu tersebut mempunyai ilmu yang tinggi mengenai Islam.

"Calon Menteri Besar atau pemimpin bagi kerajaan yang berteraskan Islam, calon itu mestilah mempunyai ilmu yang tinggi mengenai Islam.

"Ini kerana sebagai menteri besar dan pemimpin, perlu memutuskan satu-satu perkara berdasarkan kepada syariat dan hukum," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis jamuan kesyukuran dan doa selamat sempena pembukaan Bazar Tengku Anis di sini kelmarin.

Beliau berkata, dalam sejarah Islam itu sendiri, aspek 'bangsa' itu adalah sebagai satu yang tidak pernah diambil kira oleh Rasulullah s.a.w .

"Bahkan dari segi ilmu, Hadis Nabi saw sendiri menyebut (bahawa) disaran supaya menuntut ilmu walau pun sampai ke negeri Cina. Itu dari segi ilmu.

"Dalam Islam, setakat yang saya faham, tidak pernah ada syarat untuk menjadi pemimpin itu mesti (dari) bangsa-bangsa tertentu," katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bunut Payong.

Menteri Besar baru-baru ini menyatakan kesediaan Kerajaan Kelantan untuk meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri bagi membolehkan orang bukan Melayu beragama Islam menjadi Menteri Besar negeri itu.

Beliau berkata bukanlah menjadi persoalan untuk meminda peruntukan dalam undang-undang berkenaan asalkan ia selari dengan kehendak Islam seperti diperkenalkan PAS sejak memerintah negeri Kelantan pada 1990.

Mengikut dasar Islam, kata Nik Aziz, calon Menteri Besar dari kalangan bukan Melayu itu layak dijadikan pemimpin asalkan calon berkenaan berakhlak baik dan mengamalkan ajaran Islam dengan sebenarnya.

Beliau turut menempelak pemimpin Umno yang taksub terhadap bangsa sendiri apabila menolak saranan tersebut dan menyifatkan Umno pada masa akan datang tiada tempat dalam politik negara, malahan imej Umno pada kacamata masyaakat Cina lebih buruk.

Turut menyokong pandangan Menteri Besar Kelantan itu, Setiausaha Agung PAS Pusat Datuk Mustafa Ali .

Malah Mustafa mencadangkan ianya bukan sahaja untuk Menteri Besar Kelantan saja, bahkan membabitkan pemimpin utama negara.

Mengulas perkembangan perniagaan dijalankan para peniaga di negeri ini membabitkan peniaga di Pasar Buloh Kubu, Bazar KB Mall dan terbaru Bazar Tengku Anis di sini, Takiyuddin berkata semua pihak perlu bekerjasama untuk mewujudkan satu suasana yang kondusif serta selesa.

Peranannya tersebut bukan saja perlu dimainkan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI) dan pihak Kerajaan Negeri, bahkan membabitkan semua jabatan dan agensi berkaitan.

"Pada masa sama, pihak peniaga perlu mengambil inisiatif melariskan perniagaannya, Kerajaan hanya memberi pandangan dan galakan di samping menyediakan kemudahan dan cara (facility), keselamatan, kebersihan dan keceriaan, bahkan MPKB-BRI sendiri amat bertoleransi dengan para peniaga,' katanya.Harakahdaily/-

[Fikrah Islamiah] Tipu Allah kerana nak qasar solat

17 Muharram 1431

Ahmad Baei Jaafar

Solat jamak dan qasar merupakan kelonggaran yang diberikan oleh Allah khusus untuk umat-Nya yang bermusafir. Solat empat rakaat boleh dipendekkan menjadi dua rakaat dan dua waktu solat boleh dilakukan dalam satu waktu. Kelonggaran ini bagi memudahkan orang yang musafir bergerak lancar ke destinasi tanpa berhenti sebanyak lima kali untuk solat.

Tetapi terdapat dalam kalangan umat Islam yang menyalahgunakan kelonggaran itu semata-mata untuk membolehkan mereka solat jamak dan qasar. Padahal syarat untuk membolehkan dia berbuat begitu belum cukup. Musafir yang dirancang tidak menepati kehendak syariat.

Apakah syarat musafir?
1. Ada destinasi yang ditetapkan.
2. Destinasi itu jauh melebihi dua marhalah iaitu lebih kurang 89 kilometer
3. Musafir itu untuk tujuan yang diharuskan.

Berdasarkan syarat tersebut bolehlah diandaikan seperti berikut, saya tinggal di Bandar Baru Bangi ingin ke Kuala Pilah untuk menziarahi keluarga. Okey, destinasi yang ditetapkan ialah Kuala Pilah. Jauh destinasi itu dari Bandar Baru Bangi ialah 91 kilometer. Dan tujuan ke Kuala Pilah adalah untuk ziarah keluarga.

Jelas di sini, ketiga-tiga syarat di atas telah dipenuhi. Oleh sebab itu, saya boleh melakukan solat qasar dan jamak dalam tempoh perjalanan itu pergi dan balik. Walau bagaimanapun kalau tujuan musafir itu untuk merompak atau untuk menyaksi pertandingan bola sepak yang di dalamnya ada perkara yang diharamkan maka tidaklah harus solat jamak dan qasar.

Dalam andaian lain, saya ingin ke Kuala Lumpur tetapi saya tidak melalui jalan biasa sebaliknya saya bergerak dari Bandar Baru Bangi menuju ke Banting, seterusnya ke Kelang, Sungai Buloh dan dari situ baru sampai ke Kuala Lumpur. Tujuan ke Kuala Lumpur adalah untuk bertemu kawan seperjuangan namun tujuan saya memilih jalan yang jauh itu adalah untuk membolehkan solat jamak dan qasar.

Melihat kepada destinasi itu, tentulah tidak melayakkan saya melakukan qasar dan jamak kerana jarak perjalanan hanya 40 kilometer. Tetapi dengan perjalanan seperti di atas, jarak ke Kuala Lumpur sudah menjadi jauh, melabihi 89 kilometer. Persoalannya bolehkah dilakukan solat jamak dan qasar dalam keadaan itu?

Tujuan perjalanan jauh itu adalah fasid, perjalanan ke tempat di atas bukan dengan tujuan yang diharuskan. Perjalanan jauh itu hanya untuk membolehkah sah solat jamak dan qasar adalah tidak syar’i. Mereka yang bertindak seperti ini hakikat mahu menipu Allah. Mereka beranggapan Allah tidak tahu niat jahat mereka.

Umat Islam yang beriman dan bertakwa tidak seharusnya menipu Allah seperti itu. Sebaliknya mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam soal ibadah. Ingatlah ibadah untuk mendekatkan diri kepada Allah, maka perbanyakkan ibadah, dan jauhi dosa.

Oleh sebab itu mereka harus menghentikan musafir seperti itu dan kembalikan kepada Allah dengan melakukan solat lima waktu dengan sempurna. Tunaikan solat Jumaat seperti orang lain kerana khutbahnya boleh memberi ilmu kepada kita.

There’s No “Islam Malay” In Islam Because: Islam Is Islam

16 Muharram 1431

by: Nash Ar-Rawy

There’s no Islam Malay in Islam ; ISLAM IS ISLAM and Islam is for all ( PAS for All) as ordained in d Holy Qur’an ( Hey Muhammad) you are “ Rahmatan lil Alameen” a blessing to the whole world.

Umno is making a mockery of Islam by its propaganda “ Melayu Islam “ a clear cut contradictory with Islam Islam as taught by prophet Muhammmad peace be upon him . When Nik Aziz portrays in his speeches that a pious Chinese moslem could be the Chief Minister of Kelantan if the State Constitution is amended ; Umno is frightened of its own racist shadows haunted its leaders. Nik is also getting stronger with the rakyat supports for royalty which belongs to them ; not any party for that matter!

What is a Malay leader who is corrupted with scandals of KD altantunya, missing jet fighter engine , PKFZ and misconstruction of stadium and bridges to lead the nation. What we want is a pious Moslem to lead the state ; regardless of race and ethnic roots. This is Islam , feared by Umno and fears the leaders of Umno. Especially when non Malays will be allowed to become PAS MEMBERS in its new wing called “ Himpunan Penyokong PAS “ ; a big threat to Umno/BN when non Malays are voting for PAS now instead of Umno.

PAS has agreed to amend its by law so as to allow the non moslems to become its members . Umno cried out that PAS has lost its bearings and derailment .PAS is a traitor to the Malays and Islam when it has engaged a political collaboration with DAP .

Whereas, PAS DAP PKR in Pakatan Rakyat is much better than Umno MCA MIC . Pakatan Rakyat is a political pact based on universal justice whereas BN is based on RACIST CRONYSM CORRUPTED AND SCANDALS.

Until now the premier insisted of permitting the PKFZ scandal being handled by a free commission . Rakyat comes first or corrupted leaders are the nation’s priority to cover up. SPRM becomes an unregistered party member of UBN when it involves leaders in Umno , Gerakan as well not only MCA as claimed by their own leaders in BN in the scandal.

Apparently, it goes parallel with Perwaja Steel scandal when the late Eric Chea revealed in court that Umno leaders were also involved. This is the traditional game of UBN. Scandal after scandal; right from BMF , Perwaja Steel, Formula One maintainance of ONE MILLION ONE DAY ONE MALAYSIA ; a non profitable project wasting the rakyat’s money just to make the cronies richer and fatter. How many low cost units could be built for the poor every year amounted to RM365 MILLIONS ONE YEAR ONE MALAYSIA.

To divert the rakyat forcus on UBN failure to save the nation from all these scandals ; here comes the racist game again of Umno. PAS is now a puppet of DAP as Nizar the Pakatan Rakyat’s MB of Perak to the DAP leaders. Nizar has allocated 1,000 hec. of land to SAR ( Sekolah Agama Rakyat) and Chinese schools in order to be self –financed in the future . Umno has revocked it and has given RM400,000 to each Chinese Schools consisting of nine schools altogether. So who is playing with racist game now and who manipulated whom?. This is a racial approached of Umno traditional game so as to wow the non Malays vote for Umno candidates in the General Election.

For more than 50 years of UBN reigned ; not even a square foot being given to SAR and Chinese schools and money due to SAR has been cut off by Umno . Who is helping the people and who is playing with racial sentiments. PAS DAP or UMNO MCA! after all these years? .Who was Najib at one time playing racial issues with Lim Kim Sai the former labour minister but finally who were caught? Why both of them were not caught ‘ whereas they were the one who were playing with fire. But, instead the opposition leaders were detained under ISA . And remember, history did not lie that the 13May tragedy did not occur in Kelantan under PAS reign when Asri the Menteri Besar directed all the government agencies and the people of Kelantan not to be involved and the non Malays must be protected. Kelantan is the only state in Malaysia saved by the ruling party ie. Parti Islam SATU MALAYSIA ( PAS)

Let us get it straight ! It’s crystal clear that the rights of the Malays, Bumiputras( inclusive of in Sabah and Sarawak) , Malay Sultanates, Bahasa and Islam is already ordained clearly and specifically in the Federal Constitution ; constituted the ‘SOCIAL CONTRACT’ while maintaining the rights of all Malaysians regardless of race and religion as well ; being upheld and reaffirmed by the signatories of Hadi Awang , Anuar and Kit Siang as a plight recognized by all the parties in PAKATAN RAKYAT ie. PAS DAP PKR.

Therefore, the accusations and propagandas made by UBN and the main stream media of accusing PAS and DAP plus PKR has gone too far by violating the Malay –Bumipura rights , the Malay Sultanates and Bahasa is a plain racial mockery being played and portrayed by Umno to wow back the Malay votes in the urban areas and the Malay predominantly states such as Kedah , Kelantan, and Selangor which fell to Pakatan Rakyat.

Nevertheless, who is actually going against the Malay Sultanates, Bumiputras right , Bahasa and Islam. Who made a road-show throughout ONE MALAYSIA going agaist the Malay Sultanates , violating its immunity and finally dragged them naked except for their panties when UMNO amended the Federal Constitution ? Was it PAS or DAP who betrayed the Malay Sultanates? Who went against the SEDITION ACT and who was being seditious . Why the ex premier never caught until now . What happened to our IGP and who punched the former Deputy Premier until blue-eyed and fracture at the back . Who dropped the scholarships for the Bumipurtras and removed Bahasa ; substituted with English as a medium of instruction for subjects such as Maths and science. Many drop outs were from rural areas because they have no facilities such as tuition, bus fares, computers and infrastructures such as those students in the urban areas enjoyed; sons of datuks who speak English at home at schools and master the alien language which is not also the mother tongue of the Chinese or Indians for that matter. But it’s just to satisfy the contracts given to UBN’s cronies which costs millions of dollars and millions of dollars spent by Dewan Bahasa and Pustaka in translating English books into Bahasa Malaysia is just thrown into the drain by Umno/BN

Tun Razak’s dreamt of making Bahasa Malaysia as a unifying lingua franca for the Malaysians until to the extend the high court one day will be using Bahasa Malaysia as its official language and proven by University Kebangsaan produced doctors and engineers using Bahasa Malaysia as the medium of instruction has been distorted and abolished its dignity and integrity by Umno/BN not by PAS or DAP .

It’s strict proof and crystal clear that UMNO/BN is the one violating the substance of the Federal Constitution ; a traitor to the Malays,Bumipurtras , the Malay Sultanates, Bahasa and Islam when blocked Hadi Awang three times from proposing the Hudud Act in the parliament. Realizing this and the future of One Malaysia ; it’s a doomsday for UMNO/BN now following the footsteps of LDP( Japan) Congress Party( India) and Golkar( Indonesia) being a sinking ship of RACIST CRONYSM CORRUPTION SCANDALS : PAS DAP PKR/PAKATAN RAKYAT is BETTER THAN Umno MCA MIC/BN to be the GOVERNMENT IN WAITING in the 13th General Election by the grace of God.
“ GOD IS THE GREATEST ! “

By : Nash Ar-Rawy /31.12.09
( www.nashsisepuluh.spaces.live.com )

Aduan polis terhadap berita 'Beng Hock dibunuh', apa agenda sebenar ?

Kes siasatan melibatkan kematian Teoh Beng Hock memasuki fasa baru apabila dua anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membuat laporan polis berhubung satu laporan akhbar rasmi PKR Suara Keadilan yang bertajuk 'Pornthip sahkan Beng Hock dibunuh'.

Pegawai SPRM Cawangan Siasatan Putrajaya Hisyam Mohd Yusoff, 30, membuat laporan polis terhadap tabloid itu yang menyiarkan satu berita yang dianggapnya subjudis, melampaui kuasa satu inkues sedang berlangsung.

Manakala Raub Ghani, 41, juga dari cawangan yang sama membuat laporan polis mengenai tindakan pakar patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand, yang beliau syaki membocorkan maklumat mengenai laporan forensik kepada pihak yang tidak sepatutnya.

Kedua-dua mereka membuat laporan itu di ibu pejabat polis daerah Shah Alam kira-kira pukul 10.30 pagi.

Menurut laporan polis, yang salinannya turut diedar kepada pemberita di sini, Hisyam berkata laporan itu dibuat selepas beliau membaca akhbar itu yang bertarikh 29 Dis 2009 - 5 Jan 2010 bilangan 213 itu semalam, dan mendapati artikel berkenaan membuat kesimpulan bahawa setiausaha politik kepada seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock, mati akibat dibunuh.

Dalam laporannya Hisham berkata berdasarkan artikel itu, Teoh yang ditemui mati di tingkat lima bangunan Plaza Masalam di Shah Alam pada 16 Julai lepas disahkan mati dibunuh berdasarkan bedah siasat kali kedua ke atas mayat mendiang yang dijalankan di Hospital Sungai Buloh (HSB), 22 November lepas.

"Saya sebagai salah seorang pegawai SPRM memohon polis membuat siasatan terperinci berhubung penyiaran artikel oleh Suara Keadilan itu kerana saya merasakan bahawa apa yang disebarkannya adalah satu tindakan subjudis dan melampaui kuasa inkues yang masih lagi berjalan pada masa ini," menurutnya dalam laporan itu.

"Malah ia juga selaras dengan peringatan oleh ketua polis Selangor yang melarang mana-mana pihak membincangkan kes berkaitan Teoh Beng Hock itu," tambahnya.

Sementara itu dalam laporan Raub yang merujuk kepada artikel sama berkata, beliau membuat aduan polis terhadap Dr Pornthip kerana mengesyaki pakar itu membocorkan maklumat laporan forensik kepada pihak yang tidak sepatutnya.

"Tujuan laporan ini dibuat kerana perbuatan yang dilakukan oleh Dr Pornthip adalah perbuatan yang melampaui keputusan mahkamah dan perbuatan ini akan memburukkan lagi imej SPRM, dan orang ramai perlu bersabar menunggu keputusan mahkamah," katanya.

Wartawan akan disiasat

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar ketika dihubungi berkata beliau akan memanggil wartawan Suara Keadilan yang menulis artikel itu tidak lama lagi bagi membantu siasatan.

Dalam kejadian 16 Julai lepas, setiausaha politik Ean Yong Hian Wah ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam, selepas memberi kenyataan mengenai dakwaan salah guna peruntukan ADUN Selangor di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14, bangunan yang sama.

Mayat Teoh, 30, dikebumikan empat hari kemudian di Nirwana Memorial Park, Semenyih, Selangor dan digali semula empat bulan selepas itu apabila Mahkamah Koroner Shah Alam membenarkan bedah siasat kedua dijalankan pada 22 November lepas.

Bedah siasat kedua dikendalikan oleh Ketua Unit Patologi HSB Dr Shahidan Md Noor dengan dihadiri oleh Dr Pornthip yang bertindak sebagai pemerhati mewakili kerajaan negeri Selangor, manakala SPRM diwakili pakar forensik bebas Prof Dr Peter Vanezis dari United Kingdom. berita asal Bernama/-