23 Disember 2011

Anak gadis saya tiada kewarganegaraan

27 Muharram 1433H. [MOD] -
Dr Juanda Jaya

Maaf, mengikut sistem kami, ana perempuan tuan statusnya bukan kewarganegaraan Malaysia. Ini dinyatakan dalam sistem kami. Kami tiada pilihan. Sila lihat sendiri.

Itulah kata kata pegawai JPN berinisial M, setelah saya disuruh menemuinya oleh staf wanita F di kaunter. No giliran saya pagi ini no 4, setelah Jumaat lepas saya perlu menunggu sehingga hampir 100 nombor untuk dapatkan giliran perkhidmatan membuat kad pengenalan anak gadis saya yang sudah lanjut berusia lebih 12 tahun.

Inilah kejutan di awal pagi Jumaat 23 Disember 2011 di Jabatan Pendaftaran Negara Sarawak Kuching ke atas diri saya. Saya datang seawal jam 730 pagi untuk mengelakkan kesesakan di kaunter yang mendapat anugerah kaunter terbaik Negara tahun 2008.

Saya tidak pernah ada pengalaman yang baik di Wisma Persekutuan Sarawak. Dah pelbagai khidmat kerajaan persekutuan yang saya buat, dpd pasport, kad pengenalan, surat beranak, pejabat pelajaran, dan lain sebagainya, tidak pernah ada pengalaman yang baik untuk saya sebagai rakyat Sarawak yang menjadi sebahagian dpd Malaysia. Kalau boleh mengelak, memang saya tidak mahu berurusan dengan Jabatan Persekutuan yang ada di Sarawak. Amat berbeza dengan kaunter kerajaan di Semenanjung, teramat jauh lebih baik. Barangkali kami di Sarawak lebih suka memendam rasa berdiam durja ditadbir oleh orang lain.

Punca dan dosa saya pada hari ini ialah saya suka ambil nombor giliran seperti rakyat marhaen yang lain kerana lebih suka berbaris ikut BARISAN. Bukan potong barisan dengan terus berjumpa boss yang sedia melayan VVip di dalam biliknya. Berbaris di kaunter sudah jadi kebiasaan saya untuk merasai denyut nadi rakyat. Saya pernah dimaki di kaunter oleh pegawai kerajaan, tetapi bila siap urusan dan menyedari siapa orangnya, mereka hanya tersipu sipu dan tetap enggan meminta maaf. Pengalaman azab berbaris di kaunter kerajaan ini sudah lama saya rasai sejak menuntut di al Azhar Cairo sewaktu membuat visa tahunan. Tapi pengalaman di kaunter Malaysia tidaklah lebih baik dpd kaunter kerajaan Mubarak di Mesir waktu itu.

Apakah perasaan anda sebagai bumiputera negara ini yang jelas disebutkan bangsanya dalam Perlembagaan Malaysia sebagai bangsa asal dan warganegara tulin negara tercinta ini serta telah dijamin mendapat segala hak yang termaktub dalam Perlembagaan negara ini, tetapi tiba tiba hak itu dinafikan oleh sistem negara yang anda cintai itu. Hak yang paling minima adalah mendapatkan kewarganegaraan. Bukannya hak mendapatkan lesen balak atau projek atas angin. Namun hak itu dinafikan oleh sistem yang ada. Saya berbangga berbangsa Melanau dan tetap memastikan anak anak saya kekal mewarisi bangsa yang saya cintai ini. Malangnya, bangsa ini hanya wujud di wilayah ini sahaja.

Ya, isteri saya rakyat Indonesia, masih warganegara di sana dan saya masih enggan memohon menukar kerakyatannya kerana berbangga isteri saya warga Indonesia, walaupun banyak pihak menawarkan untuk memudahkan urusan permohonan berkenaan. Tetapi kenapa anak gadis saya yang tiada dosanya jadi mangsa? Dia bukan warganegara Indonesia. Kami baru sahaja ke Jakarta awal Disember lalu untuk menziarahi keponakannya di sana menggunakan passport Malaysia. Tetapi kenapa bila saya hendak membuat Kad Pengenalannya, dalam sistem JPN dinyatakan anak saya itu bukan warganegara? Anak saya stateless! Sistem apa ini? Apakah kita di Afrika atau di Zimbabwe yang tengah huru hara? Pada saat ramai orang asing dikatakan diberikan hak warganegara, tiba tiba anak gadis saya yang berbangsa bumiputera asal Sarawak, Melanau, yang jelas nama bangsanya disebut dalam Perlembagaan Malaysia dijamin hak warganegaranya, tiba tiba dinyatakan bukan warganegara Malaysia.

Di manakah laungan kerajaan bahawa segalanya kini semakin efisien dan sistem kita semakin lebih dipercayai berbanding dahulu? Saya cuba mengisi borang Jpn itu sebaik mungkin menurut contoh yang dibuat pihak Jpn sendiri. Tetapi jelas di sana tiada peraturan menyebut bahawa perlu bawa sijil kahwin? Dulu sewaktu membuat Kad pengenalan anak anak yang lain, tidak ada pulak mereka minta surat kahwin. Wow! Bila jumpa pegawai Jpn si M itu, dia kata dalam Iso JpN kata perlukan surat nikah bagi warganegara yang kahwin dengan rakyat asing? Tetapi di papan kenyataan tak pulak disebut panduan berkenaan. Wah! Kenapa begitu sekali? Padahal rakyat asing dikurniakan hak warganegara oleh Menteri Dalam Negeri, maka mengapa anak kepada lelaki berwarganegara Malaysia dinafikan hak warganegaranya? Entahlah!

Betul, tertulis status di skrin situ, nama anak saya, status anak gadis saya, X Warganegara, tetapi bangsa masih tertulis berbangsa MELANAU.

Apa sudah jadi pada sistem negara kita ini? Siapakah yang sudi membantu mendapatkan kewarganegaraan anak gadis saya?

Dr Juanda bin Jaya,
Mufti Kerajaan Negeri Perlis, Malaysia
Adjunct Professor at University Malaysia Perlis (UNIMAP)
Visiting Professor at Management and Science University, Malaysia (MSU)
ex-Visiting Fellow at
Oxford Centre for Islamic Studies (OCIS)
University of Oxford

Reezal Merican dituntut mohon maaf 24 jam

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Naib Ketua Pemuda Umno Kepala Batas, Reezal Merican dituntut memohon maaf kepada Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dalam tempoh 24 jam melalui akhbar Utusan Malaysia, ekoran kenyataan fitnahnya terhadap mahasiswa.

Sekiranya Reezal tidak memohon maaf dalam tempoh yang ditetapkan, SMM tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lebih tegas terhadap beliau melalui saluran perundangan.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Syukri Abd Razab berkata, tuntutan tersebut dibuat berikutan kenyataan fitnah Reezal yang mengatakan mahasiswa telah memijak bendera Perdana Menteri seperti yang disiarkan Utusan Malaysia pada 21 Disember lalu.

Menurutnya, kenyataan Reezal itu dilihat berniat jahat dengan cuba memburukkan SMM dan memberi persepsi negatif terhadap isu yang dibawa oleh Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas).

Katanya, realiti sebenarnya, bendera Perdana Menteri hanya diturunkan dalam tempoh masa kurang lima minit dan kemudian dinaikkan semula dalam keadaan baik.

"SMM juga melihat kenyataan yang dikeluarkan oleh para pemimpin kerajaan dan pemimpin Umno terlalu dangkal kerana hanya bersifat sentimen sokongan terhadap Perdana Menteri.

"Kenyataan mereka itu tanpa mengulas langsung mengenai kebebasan akademik yang diutarakan oleh mahasiswa," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, di sini, hari ini.

Sementara itu, tegasnya, SMM mengecam sekeras-kerasnya pihak yang mengancam dan mengugut Adam Adli berikutan protes yang dilancarkan terhadap Perdana Menteri.

SMM melihat perbuatan tersebut sebagai tindakan tidak bertamadun dan menyalahi prinsip demokrasi yang diamalkan di negara ini.

Katanya, SMM menghormati hak setiap pihak untuk mengkritik dan bersuara namun perbuatan mengugut sehingga ancaman bunuh bukanlah perkara yang wajar dan hanya mengeruhkan keadaan.

"SMM khususnya Adam Adli tidak akan berganjak daripada pendirian untuk tidak memohon maaf kepada Perdana Menteri walaupun terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab terus memberi ugutan dan ancaman.

"Hal ini kerana tindakan menurunkan bendera PM pada 17 Disember lalu dilakukan dengan penuh sedar dan didasari dengan mesej yang jelas untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," tegasnya.

SMM, tambahnya, menggesa pihak polis bertindak tegas terhadap pihak yang mengugut Adam dengan ancaman bunuh bagi memelihara suasana demokrasi negara agar sentiasa dipagari kedaulatan undang-undang.

Sidang media itu diadakan selepas beliau menemani Adam memberikan keterangan kepada pihak polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi selama sejam.

Turut menemani Adam, peguam Fadiah Nadwa dan pemimpin Bebas.

Harakahdaily/-

Pegawai SPRM serbu pejabat NFC

27 Muharram 1433H. [MOD] -


Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat National Feedlot Corporation (NFC) hari ini berhubung skandal Fidlot yang membabitkan keluarga menteri kabinet, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Enam pegawai penguatkuasa dari SPRM Putrajaya memasuki pejabat di Solaris Mont Kiara pada sekitar 2.50 petang, dengan disaksikan oleh petugas media yang berkumpul di situ.

Pegawai berkenaan, diketuai pengarah siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali, dilihat keluar daripada premis berkenaan kira-kira dua jam kemudian.

Semalam, SPRM mengumumkan penubuhan pasukan khas untuk menyiasat skandal tersebut.

Projek NFC yang diusahakan suami Shahrizat, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail dan juga anak-anak mereka, meraih kontroversi apabila projek berkenaan ditimbulkan dalam laporan Ketua Audit Negara 2010.

NFC didakwa menyeleweng pinjaman mudah RM250 juta itu untuk perbelanjaan tidak berkaitan, termasuk membeli dua unit kondominium mewah di Bangsar.

Malaysiakini/-

Identiti 'Datuk' NFC mula diketahui

27 Muharram 1433H. [MOD] -

Seorang usahawan berusia 45 tahun yang ditahan polis, dilaporkan berhubung siasatan ke atas skandal National Feedlot Corporation, dipercayai memiliki beberapa syarikat.

Antaranya, satu syarikat pengangkutan yang pada satu ketika pernah mempromosi perusahaan itu melalui iklan di saluran televisyen nasional.

Syarikat yang dikatakan mempunyai modal berbayar RM200,000 itu juga didakwa menyediakan perkhidmatan untuk bayaran bil dan juga cukai jalan melalui rangkaiannya di seluruh negeri.

NONEUsahawan yang didakwa bergelar 'Datuk' itu turut memiliki syarikat limosin yang menyediakan perkhidmatan di sekitar Kuala Lumpur.

Selain perkhidmatan pengangkutan biasa, profil syarikat berkenaan turut mendakwa menyediakan perkhidmatan limosin dilengkapi pengawal peribadi untuk pelanggan VVIP.

Profil itu juga mendakwa lelaki tersebut berpengalaman dalam menguruskan projek pemasaran berskala besar, antaranya bernilai lebih RM1.5 bilion.

Menurut polis, suspek juga menjalankan perniagaan agensi pekerja asing.

Pengarah jabatan siasatan jenayah komersial Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan semalam dilaporkan sebagai berkata, lelaki itu ditahan ketika berada di jabatan itu pada hari Rabu berhubung cubaan untuk menyogok pegawai polis.

Syed Ismail juga berkata suspek pernah ditahan sebelum ini berhubung siasatan ke atas dua kes penipuan, masing-masing di Bercham dan juga di Cheras mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,

Syed Ismail bagaimanapun enggan mengesahkan laporan media yang mengaitkan lelaki berkenaan dengan skandal NFC.

Polis telah mendapatkan perintah reman ke atas lelaki berkenaan yang kemudiannya diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk siasatan lanjut. MK/-

Adam Adli, anda tidak keseorangan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: “Insya Allah, DPPM tidak teragak-agak akan bangkit bertindak tegas andai terjadi sesuatu yang tidak diingini kepada Adam Adli,” tegas Nasrudin Hassan at-Tantawi.

Beliau menegaskan demikian sebagai respons terhadap tindak balas ke atas Adam Adli yang sangat keterlaluan.

Bagi Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) itu, ludah, pukul dan terkini ugutan bunuh ke atas Adam telah melepasi batas kewarasan manusia bertamaddun.

Katanya, sekalipun mereka menganggap tindakan berani Adam menurunkan bendera Datuk Seri Najib sebagai satu kesalahan, tetapi tindak balas sedemikian adalah suatu tindakan yang sangat keterlaluan.

“Telah saya tegaskan sebelum ini bahawa tindakan anak muda itu menurunkan bendera Datuk Seri Najib perlu ditangani secara diplomasi,” katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, selaku mahasiswa dan intelek muda tentunya mempunyai asas kukuh kenapa Adam bertindak sedemikian.

Jsuteru, beliau menggesa supaya diberi peluang kepada Adam membuat penjelasan kenapa melakukan sedemikian.

Ini, katanya kerana beliau percaya, jiwa anak muda yang terdidik dengan pelbagai disiplin ilmu di menara gading itu mempunyai asas yang munasabah untuk mewajarkan tindakkannya.

Sebagai contoh, kata Nasrudin beliau sendiri pernah dikritik hebat oleh sebahagian media ketika menurunkan bendera Sweden satu ketika dahulu.

“Tegas saya nyatakan bahawa tindakan saya menurunkan bendera tersebut sebagai satu isyarat jelas bahawa Sweden tidak lagi dihormati apabila rakyatnya sewenang-wenang menghina Nabi Besar Muhammad s.a.w,” jelasnya.

Katanya, perbuatan menurunkan bendera tidak lagi sepadan dengan tindakan mereka menghina Rasulullah saw.

“Begitulah saya melihat kes Adam Adli. Kalau tiada suatu yang membara dalam jiwa anak muda itu, masakan beliau saja-saja pergi menurunkan bendera Datuk Seri Najib. Masih banyak kerja lain yang boleh dilakukan oleh beliau,” ujarnya.

Tambahnya, tindakan nekad itu adalah isyarat atau merupakan satu mesej yang ingin disampaikan oleh Adam kepada Datuk Seri Najib.

“Selaku kerajaan, dengarlah suara hati anak muda itu. Jangan perkecilkan beliau. Jangan sangka beliau keseorangan,” katanya.

Paling tidak, katanya mahasiswa, anak-anak muda yang terpinggir akan sepadu bersama Adam Adli.

“Saya selaku Ketua DPPM sekali lagi menyatakan rasa kesal dengan tindak balas di luar batas kewarasan tersebut.

“Saya harap Adam Adli bersabar. Kuatkan pergantungan kepada Allah SWT. Anda tidak keseorangan. Dewan Pemuda PAS turut bersama anda,” ujarnya lagi.

Harakah Daily

Hanya jalani rawatan biasa - Nik Aziz

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 23 Dis: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan pihak tertentu agar tidak menyebarkan fitnah berhubung keadaan kesihatan dirinya yang menjalani rawatan baru-baru ini.

Katanya, dakwaan bahawa beliau berada dalam kritikal sehingga menerima rawatan intensif semasa berada di Hospital Universiti Malaysia (HUSM) baru-baru ini adalah tidak betul.

Menyangkal dakwaan itu Nik Aziz, 80, berkata, sudah menjadi rutin dia akan membuat pemeriksaan berkala di hospital terbabit supaya keadaan kesihatan sentiasa stabil dan memuaskan.

“Sudah menjadi kebiasaan saya buat pemeriksaan di hospital tiga bulan, ada( dakwaan) kata saya sakit, itu kerja orang yang tidak kenal dosa, ” katanya ketika ditemui media di kediamannya di Pulau Melaka, semalam.

Isnin lalu Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS telah dimasukkan ke hospital bagi menjalani rawatan dan dibenarkan pulang pagi semalam.

Bagaiamanapun, maklumat yang tersebar luas di internet menyatakan beliau berada dalam keadaan kritikal.

Semalam juga beliau turut mengeluarkan kenyataan menyatakan pendirian berhubung isu dalaman parti membabitkan bekas Pesuruhjaya Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dan Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungip.

Dalam responya beliau menasihatkan semua pihak di dalam parti tidak lagi menggunakan media massa milik musuh politik PAS untuk memperkatakan tentang masalah dalaman parti.

Beliau juga menyokong keputusan Mesyuarat Lajnah Politik PAS Pusat untuk memanggil ketiga-tiga individu tersebut memberikan penjelasan.

Harakah Daily

NFC: Pasukan Khas SPRM perlu panggil Muhyiddin

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: PAS menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis agar turut memanggil anggota kabinet yang ada kaitan dengan skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, ianya termasuk memanggil Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku menteri pertanian ketika projek itu diluluskan pada tahun 2008.

Selain Muhyiddin ujarnya, SPRM juga perlu memanggil Datuk Seri Najib Razak selaku pengerusi Jawatankuasa Projek Impak Tinggi yang meluluskan projek tersebut di luar kabinet.

"SPRM dan polis perlu tunjuk ketelusan dan integriti mereka dengan memanggil anggota kabinet termasuk PM dan TPM.

"Kita tidak mahu ianya hanya sekadar menyiasat ke mana dana RM250 juta itu dibelanjakan oleh syarikat NFC," katanya kepada Harakahdaily.

Semalam SPRM mengumumkan akan menubuhkan pasukan khas bagi menyiasat aduan berhubung NFC.

Pasukan itu akan diketuai oleh Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena juga mahu SPRM menyiasat laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bahawa wang disalurkan sepenuhnya pada 2008 hingga 2009 namun perjanjian hanya dibuat penghujung 2010.

"Nampaknya setakat ini SPRM tidak bersedia meluaskan siasatan kepada anggota kabinet yang terlibat.

"Seperti ada yang cuba sempitkan siasatan hanya kepada NFC dan Shahrizat," katanya Mahfuz lagi.

Aduan ke SPRM itu dibuat beberapa pihak termasuk kelmarin oleh PKR yang membuat laporan di Ibu Pejabat SPRM Shah Alam.

Laporan tersebut menjurus kepada kerugian dialami syarikat NFC yang dimiliki suami Menteri Wanita Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan penyelewengan dana RM250 juta yang diberikan kerajaan.

Ianya termasuk pembelian dua unit kondominium mewah di Bangsar dan pembiayaan percutian keluarga Shahrizat ke luar negara.

Selain itu, NFC juga sebelum ini didedahkan membeli kereta mewah jenis Mercedes Benz berharga RM534,622 serta dua bidang tanah bernilai RM3,363,507 di Putrajaya.

Terbaru, keluarga Shahrizat turut didakwa membeli kondominium mewah berharga RM9.9 juta di Singapura, yang turut disyaki menggunakan wang NFC.

"Jika amalan ini (tidak menyiasat anggota kabinet terlibat) berterusan, ia adalah berbuatan curang," kata Mahfuz.

Harakah Daily

Muslimat Pas pastikan sokongan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU – Dewan Muslimat Pas Terengganu menggambarkan jentera sayap parti itu berada di peringkat pecutan bagi membantu kemenangan Pas dan Pakatan Rakyat (PR) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Ketuanya, Safinah Jusoh berkata, persiapan mengadakan pilihan raya akan datang dilakukan dengan lebih proaktif ketika ini untuk memastikan golongan sasaran memberi sokongan padu kepada parti.

“Kita tidak berlumba tetapi peringkat ini adalah untuk memastikan kita sentiasa ke hadapan supaya segala persiapan lengkap sebelum pilihan raya untuk memilih pemimpin dalam lima tahun akan datang,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, di sini.

Beliau berkata, pihaknya kerap turun padang dengan pergerakan dilakukan di setiap kawasan bagi memastikan pelaksanaan menyeluruh di akar umbi.

Menurutnya, aktiviti di peringkat negeri pula dikurangkan kerana melihat keutamaan tertentu bagi memastikan rakyat berasa mereka didekati oleh pemimpin Muslimat di kawasan masing-masing.

“Banyak manfaat kita peroleh dengan mendekati mereka terutama dapat memperkemaskan keyakinan terhadap Pas selain tarik pengundi baru,” katanya.

Mengulas lanjut berhubung pe-ngundi wanita, beliau berkata, penjelasan terperinci perlu disampaikan supaya mereka mengetahui perkara sebenar berhubung politik semasa yang berlaku pada hari ini.

Menurutnya, walaupun golongan wanita tidak seperti pengundi lelaki, namun mereka yang faham dengan situasi sekarang akan membuat penilaian bagi membuat pilihan terbaik menjelang pilihan raya akan datang.

“Kita tidak menolak ada golongan tidak faham kedudukan sebenar kerana hanya mendapat maklumat daripada media arus perdana tidak seperti pengundi muda mendapat maklumat lebih luas melalui internet,” katanya.

Sinar Harian

Pemuda maut jatuh lori

27 Muharram 1433H. [MOD] -

SEMANTAN HULU – Seorang pemuda maut serta merta setelah terjatuh daripada lori yang dinaikinya sebelum dirempuh kenderaan pacuan empat roda di Kilometer 8 Jalan Cheroh – Gesing pada jam 3.30 petang, kelmarin.

Ketua Bahagian Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Raub, Cif Inspektor Mohd Nazlan Othman berkata, mangsa, Kam Kah Wai, 19, berasal daripada Kampung Sempalit.

Menurutnya, ketika ­kejadian mangsa berada ­dalam lori di bahagian belakang ­dalam perjalanan dari Semantan ke Raub.

“Setibanya di tempat kejadian, tiba-tiba mangsa terjatuh daripada lori lalu terkena cermin hadapan dan besi pengadang sebuah kenderaan pacuan empat roda yang datang dari arah bertentangan.

“Mangsa meninggal dunia serta merta di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan kes ini disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Mohd Nazlan berkata, ketika kejadian cuaca cerah dan jalan juga dalam keadaan baik.

Katanya, mayat mangsa kemudiannya dihantar ke Hospital Daerah Raub bagi tujuan bedah siasat sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan.

Sinar Harian

Trauma dicekik pesakit mental

27 Muharram 1433H. [MOD] -

ALOR BAKONG - Seorang warga emas trauma dan mengalami sakit di bahagian leher sejak dicekik seorang pemuda yang mengalami masalah mental pada Selasa lalu.

Anak mangsa, Harsani Basri, 47, berkata, ibunya, Hasipah Ngah Kassim, 81, ada mengadu sakit di bahagian leher dan hanya boleh makan bubur serta makanan lembut sahaja.

Menurutnya, ibunya masih terkejut dengan peristiwa itu bagaimanapun, dia sekeluarga berusaha membantu Hasipah dengan memberikan semangat untuk melupakannya.

“Kami juga tidak mahu tinggal ibu bersendirian di rumah, kerana dia masih dalam keadaan trauma dengan kejadian tempoh hari,” katanya ketika dikunjungi Adun Sungai Manik, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin di rumah Hasipah, di Alor Bakong, di sini, semalam.

Dalam kejadian Selasa lalu, Hasipah berada seorang diri di rumahnya diserang pemuda sakit mental yang menceroboh masuk ke dalam rumahnya kira-kira jam 4.30 petang.

Hasipah mengalami kecederaan di bahagian kepala, tangan kiri, dada dan leher akibat kejadian itu.

Lelaki berkenaan ditahan oleh polis untuk siasatan dan kini yang ditahan di wad Psikiatri dan Kesihatan Mental Hospital Teluk lntan.

Sementara itu, Zainol Fadzi berkata, kejadian yang berlaku ini merupakan salah satu kes yang serius kerana boleh berlaku bila-bila masa dan sesiapa sahaja.

Menurutnya, di kawasan Dun Sungai Manik terdapat kes pesakit mental yang dalam pemantauan Unit Psikiatri dan kesihatan mental Hospital Teluk lntan (UPKMTI).

“Saya menerima laporan itu setiap bulan mengenai kes pesakit mental dari UPKMTI tetapi tidak pula dinyatakan sama ada kes itu serius atau tidak.

“Malahan, saya tidak mahu berlaku lagi kes pembunuhan seperti yang berlaku di Taman Perumahan Mawar, Langkap pada Ogos tahun lalu,” katanya.

Justeru itu, Zainol Fadzi meminta UPKMTI bertindak lebih telus untuk menahan mana-mana kes pesakit mental yang didapati membahayakan keselamatan orang ramai untuk mengelakkan kejadian seperti berlaku.

Sinar Harian

Mat gian punca kebakaran

27 Muharram 1433H. [MOD] -

BUKIT MERTAJAM – Mat gian atau penagih dadah yang sering menjadikan sebuah bangunan terbengkalai dekat Jalan Betek, di sini, sebagai port melepaskan gian dipercayai menjadi punca ia terbakar dalam satu kejadian, malam kelmarin.

Kejadian disedari orang awam yang dikatakan terlihat kelibat mat gian beredar dari kawasan tersebut sejurus selepas tingkat atas bangunan dua tingkat itu terbakar.

Api dipercayai bermula dari hujung bangunan yang menempatkan beberapa bekas lot kedai, sebelum merebak ke beberapa bahagian yang lain.

Bagaimanapun, tiada kecederaan mahu pun kemalangan jiwa dilaporkan berikutan ketika kejadian, bangunan itu kosong dan tidak berpenghuni.

Penguasa Bomba Zon Perai, Alias Musa ketika ditemui di lokasi kejadian memberitahu, kebakaran hanya melibatkan sebahagian daripada bangunan yang juga bekas tapak pasa raya yang terbengkalai sejak beberapa tahun lalu.

Menurutnya, ketika tiba di lokasi, kepulan asap memenuhi ruang udara sekitar kawasan berkenaan, namun pihaknya berjaya mengawal api dari terus merebak dalam masa lima minit.

“Kita menerima panggilan orang awam pada jam 8.57 malam dan tiba lima minit kemudian.

“Sebanyak lima jentera dengan kekuatan 24 anggota dari Balai Perai dan Bukit Mertajam, dibantu bomba sukarela dikejarkan ke lokasi kejadian sejurus kemudian dan berusaha memadam kebakaran dari terus merebak,” katanya.

Punca sebenar kejadian dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Sinar Harian

Penduduk dinasihat waspada

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KAMPUNG GENUANG INDIA - Penduduk sekitar Genuang India dinasihatkan supaya lebih berjaga-jaga dengan paras air yang semakin naik sepanjang hari untuk keselamatan bersama.

Adun Kemelah, Datuk Ayub Rahmat berkata, sehingga jam 3 petang semalam belum ada penduduk kampung ini berpindah ke pusat pemindahan memandangkan rumah mereka masih lagi selamat didiami sehingga kini.

Walau bagaimanapun ka­tanya, sebuah keluarga di Kampung Melayu Raya sudah mula dipindahkan ke pusat pemindahan banjir pagi semalam apabila rumah mereka dinaiki air. Manakala beberapa perumahan di kawasan sama berada dalam keadaan berjaga jaga.

“Skuad Banjir di bawah Dun Kemelah buat pemantauan 24 jam bagi persekitaran yang mudah dinaiki air untuk memberi isyarat awal kepada penduduk supaya berpindah ke tempat yang lebih selamat sebelum rumah mereka ditenggelami air.

“Sehingga kini mangsa banjir Dun Kemelah membabitkan lapan keluarga dengan tiga pusat pemindahan dibuka sehingga jam 4 petang semalam dengan jumlah tertinggi mangsa di pusat pemindahan Pogoh seramai 35 orang,” katanya.

Menurutnya, dari segi keperluan makanan tidak timbul masalah kepada mangsa banjir yang telah ditempatkan di pusat pemindahan dan semuanya cukup selain barang keperluan harian yang mereka bawa sendiri seperti bantal, selimut dan sebagainya.

Ayub menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dengan keadaan air yang mungkin akan naik tanpa disedari contohnya ketika tidur dan mengikuti segala arahan yang dikeluarkan bagi mengelakkan kejadian buruk berlaku.

“Pengalaman banjir awal tahun lalu kita lihat masih terdapat segelintir mangsa yang berdegil untuk keluar dan terus tinggal di rumah mereka meskipun air telah naik.

“Dengan adanya Skuad Bencana ini kita harap hasil pemantauan yang kerap dilakukan mampu membantu penduduk di bawah Dun Kemelah menerima input terkini tentang paras air sebelum berpindah ke pusat pemindahan,” katanya kepada Sinar Harian ketika meninjau keadaan paras air di kampung berkenaan semalam.

Sinar Harian

Lantai licin undang kebimbangan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

MERSING - Segelintir pengguna dan peniaga meminta pihak berwajib mengambil tindakan segera terhadap struktur binaan lantai yang tidak sempurna di Jalan Ismail berhampiran Pasar Mini Mersing, di sini.

Mereka mendakwa lantai yang dibina itu tidak sekata menyebabkan air bertakung ketika hujan.

Malah terdapat juga berlakunya beberapa insiden pengunjung tergelincir selepas melalui laluan berkenan dan terpijak di lantai yang licin.

Pengadu, Faridah Ibrahim ,43, berkata, lantai berkenaan perlu diperbaiki dengan segera kerana dikhuatiri menyebabkan kemalangan sehingga mencederakan.

“Lebih menyukarkan peniaga apabila berlakunya hujan, air akan naik sehingga ke pintu kedai,” katanya.

“Saya merayu kepada pihak yang berkenaan supaya memperbetulkan lantai tersebut bagi kemudahan semua pihak,” katanya kepada Sinar Harian.

Manakala, Chin Siew, 63, berkata, keselamatan pengguna perlu diutamakan sebelum berlakunya kemalangan.

Menurutnya, walaupun lantai berkenaan pada dasarnya nampak tidak bermasalah, namun setiap kali hujan mesti ada mangsa yang tergelincir.

Chin Siew berkata, dia berharap pihak yang dipertanggungjawab bagi pembinaan projek itu mengambil perhatian serius dan tampil memberi penjelasan berhubung perkara yang dibangkitkan.

“Kita tidak mahu apabila kejadian tidak diingini berlaku, pelbagai pihak mula menuding jari menyalahkan antara satu sama lain dan tidak mahu bertanggungjawab,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Daerah Mersing, Zainal Eran berkata, pihaknya akan memantau dan mengatasi masalah itu.

“Kita akan menilai perkara yang dibangkitkan ini dan akan mengambil tindakan sepatutnya dalam usaha memberi keselesaan untuk semua pihak,” katanya.

Sinar Harian

Dua penyamun tewas

27 Muharram 1433H. [MOD] -

BATU PAHAT - Taktik dua lelaki menggunakan topi polis sebagai pelindung kegiatan samun selama ini menemui noktah apabila aktiviti mereka dilihat awam dan dikesan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat.

Suspek dipercayai aktif menyamun di sekitar Muar, Melaka dan sebahagian Negeri Sembilan ini sengaja meletakkan topi polis di bahagian belakang kereta yang digunakan bagi mengaburi pandangan polis apabila sekatan dijalankan.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Din Ahmad berkata, kedua-dua suspek berkenaan ditahan setelah menyamun seorang wanita di tempat letak kereta di daerah ini dan dilihat orang awam pada 17 Disember lalu.

Menurutnya, orang awam yang melihat kegiatan itu terus menghubungi bilik gerakan IPD Batu Pahat dan tindakan segera mengesan kenderaan berkenaan dilakukan Unit MPV.

“Setelah berjaya mengesan kenderaan suspek iaitu Proton Perdana bernombor pendaftaran Melaka di sekitar Jalan Tanjung Laboh, Unit MPV terus mengejar kereta berkenaan.

“Walau bagaimanapun, kereta terbabit telah terbabas dan kedua-dua suspek cuba melarikan diri tetapi salah seorang berjaya ditahan manakala seorang lagi berjaya meloloskan diri di kebun kelapa sawit berhampiran. Siasatan awal di kereta suspek, polis menjumpai satu topi polis dipercayai digunakan untuk mengaburi pandangan pihak berkuasa selama ini,” katanya pada sidang media di IPD Batu Pahat, semalam.

Din berkata, dengan bantuan Unit Anjing Pengesan (K9), seorang lagi suspek berjaya ditahan keesokan harinya kira-kita jam 8.30 pagi di kawasan kampung berhampiran.

Menurutnya, siasatan mendapati suspek ini dipercayai telah melakukan pelbagai kes jenayah lain berdasarkan beberapa peralatan dan dokumen mangsa yang ada di dalam kereta yang digunakan.

“Dipercayai kedua-dua suspek ini telah melakukan pelbagai kesalahan dan pernah ditahan atas kesalahan seperti kes samun, ragut, curi kereta dan motosikal, selain mereka juga positif dadah. Kes yang melibatkan kedua-dua suspek ini, akan disiasat di bawah Seksyen 395, Kanun Keseksaan dan jika didapati bersalah boleh dijatuhi hukuman penjara maksimum 20 tahun dan juga sebatan.

“Dalam kes ini, pihak polis memuji tindakan orang awam yang menghubungi terus pihak polis setelah melihat kes jenayah dan kepada sesiapa yang terlihat apa juga kegiatan jenayah berlaku mereka boleh menghubungi talian Hotline IPD Batu Pahat iaitu 07-4343999 dengan segera,” katanya.

Sinar Harian

Kurang upaya tak halang keputusan cemerlang

27 Muharram 1433H. [MOD] -

PENDANG - Meskipun dilahirkan sebagai insan istimewa, Muhammad Hadi Darus, 15, membuktikan mampu mencapai kejayaan setelah mendapat keputusan cemerlang 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Anak kedua daripada lima beradik ini ternyata begitu teruja apabila menerima keputusan berkenaan walaupun pada mulanya hanya menyasarkan 8A daripada sembilan mata pelajaran yang diambil.

Menurutnya, ia diperolehi hasil sokongan dan dorongan semua pihak termasuk keluarga, guru dan rakan.

"Sewaktu peperiksaan percubaan, saya mendapat 8A 1B (B untuk subjek sejarah), dan dalam peperiksaan sebenar saya agak khuatir terhadap tiga subjek iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Sejarah.

"Saya selalu berdoa dan menunaikan solat hajat. Kini gembira dan bersyukur kerana berjaya mencapai keputusan cemerlang yang membanggakan semua pihak, khususnya kedua ibu bapa saya," katanya ketika ditemui di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Tiang, semalam.

Anak kepada pasangan yang bekerja sebagai Pembantu Tadbir di Felda Sungai Tiang, Darus Dariman, 51, dan Halimah Che Pa, 49, turut mendapat keputusan cemerlang 4A1B dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), bercita-cita menjadi pensyarah.

"Sewaktu kecil, ada juga yang mengejek tetapi kini tidak lagi, sebaliknya rakan dan guru-guru sentiasa memberi galakan dan semangat kepada saya.

"Malah, saya juga ada seorang rakan karib, Muhammad Fikri Ishak (15), yang banyak membantu sewaktu saya berada di sekolah," katanya yang berhasrat melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Agama (SMA) Kedah.

Sinar Harian difahamkan, Muhammad Hadi yang menulis menggunakan kaki tidak memerlukan masa tambahan sewaktu menjawab soalan peperiksaan.

Sementara itu, ibunya, Halimah, yang menemani Muhammad Hadi untuk mengambil keputusan peperiksaan, bersyukur dan berterima kasih kepada semua pihak yang banyak membantu anaknya di sekolah.

Menurutnya, mereka sekeluarga sentiasa memberi sokongan penuh kepada Muhammad Hadi agar anaknya itu tidak merasai sebarang kekurangan walaupun dilahirkan sebagai insan istimewa.

"Muhammad Hadi suka berdikari dan tidak mahu terlalu bergantung kepada orang lain,. Setiap pagi ayahnya akan menghantar dan menjemput Muhammad Hadi pulang dari sekolah.

"Malah, jika hasratnya untuk melanjutkan pelajaran di SMA Kedah, salah seorang daripada kami akan memohon untuk ditukarkan ke Alor Setar bagi memastikan Muhammad Hadi dapat meneruskan pelajaran dengan selesa," katanya.

Pengetua SMK Sungai Tiang, Mohd Khirruddin Idris berkata, sekolah menyediakan kemudahan untuk Muhammad Hadi belajar dengan selesa termasuk menempatkan kelas Muhammad Hadi di aras bawah untuk memudahkan pergerakannya.

"Dia adalah pelajar istimewa pertama di sekolah ini yang berjaya mendapat keputusan cemerlang.

"Muhammad Hadi adalah seorang pelajar yang suka berdikari dan aktif seperti pelajar normal lain," katanya.

Sinar Harian

Terhumban dalam longkang

27 Muharram 1433H. [MOD] -

SALAK BARU – Gara-gara jalan licin, sebuah kereta jenis Produa Viva yang dipandu oleh seorang remaja tercampak ke dalam longkang besar di sebuah selekoh berhampiran Taman Delima, di sini, kelmarin.

Bagaimanapun, penduduk di kawasan berhampiran mendakwa lokasi berkenaan sering berlaku kemalangan disebabkan beberapa faktor termasuk keadaan jalan raya dan kecuaian pemandu.

Mangsa kemalangan, Khairul Anuar, 22, berkata, kejadian berlaku dalam sekelip mata sahaja dan tiba-tiba sahaja dia terhumban ke dalam longkang besar di tepi jalan.

Menurutnya, walaupun keadaan keretanya mengalami kerosakan agak teruk tetapi dia masih bernasib baik dan tidak mengalami kecederaan.

“Kejadian berlaku kira-kira jam 5.30 petang dan ketika itu cuaca hujan menyebabkan jalan licin serta kereta dipandu hilang kawalan.

“Selepas itu kereta dipandu terus terhumban masuk ke dalam longkang besar dan saya tidak dapat berbuat apa-apa.

“Sewaktu kejadian saya dalam perjalanan pulang dari tempat kerja di Sungai Siput ke rumah di Karai dan memang sering menggunakan jalan ini,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di lokasi kejadian.

Sementara itu, Ketua Balai Polis Sungai Siput, Superitendan Azman Salim mengesahkan ada menerima laporan kejadian itu dan dua lagi kes kemalangan dilaporkan berlaku di Jalan Datuk Shee Koon Lim.

Jelasnya, berdasarkan laporan, kemalangan melibatkan remaja berkenaan berlaku disebabkan mangsa terlanggar lopak air dan terbabas sendiri.

“Dalam masa lebih kurang setengah jam dua kes melibatkan sebuah kereta tiba-tiba berasap dipercayai enjin rosak,” katanya.

Bagaimanapun, kata beliau, pemandu kereta berkenaan tidak mengalami kecederaan dan berlaku kira-kira jam 4.30 petang.

“Manakala satu lagi kemalangan melibatkan sebuah kereta dengan seorang lelaki warga Myanmar berusia 20-an yang menunggang basikal.

”Dalam kejadian itu, lelaki berkenaan cuba menyeberang jalan dan dilanggar sebuah kereta yang kebetulan melalui jalan itu menyebabkan mangsa cedera parah di kaki serta luka di bahagian tangan,” katanya.

Sinar Harian

Desak naikkan harga padi

27 Muharram 1433H. [MOD] -

TANJUNG PIANDANG – Seramai 100 petani di beberapa kawasan di Kerian mengadakan demonstrasi aman di pekan Tanjung Piandang bagi mendesak pengilang Padi di daerah ini, menaikkan harga padi, semalam.

Antara petani yang terlibat dalam piket itu berasal dari Tanjung Piandang, Bagan Tiang, Sungai Bakau, Sungai Kota, Bagan Serai, Sungai Acheh dan Sungai Baru serta beberapa lagi kawasan berhampiran.

Wakil Petani Kawasan Sungai Bakau, Jalan Sempadan, Mohd Abu Hair, 33, berkata, tindakan itu dilakukan bagi memastikan harga padi di daerah ini diselaraskan seperti daerah lain di Perak.

Menurutnya, harga belian padi di daerah ini adalah RM1,070 setan manakala di daerah lain pula RM1,400 untuk satu tan.

“Harga padi di sini rendah berbanding daerah lain termasuk Sekinchan iaitu RM1,310 setan manakala Langkap pulaRM1,200 setan.

“Keadaan itu menyebabkan banyak petani mengeluh kerugian kerana terpaksa menanggung pelbagai kos yang kini meningkat termasuk sewaan jentera, baja dan racun yang berkualiti,” katanya kepada Sinar Harian.

Wakil Petani Kawasan Sungai Baru, Juhari Arbain, 34, pula berkata, pengilang sepatutnya menyelaraskan harga dan tidak membandingkan harga pembelian mengikut daerah.

Jelasnya, ini kerana, kualiti padi yang diberikan petani di sini tidak banyak bezanya dengan daerah lain.

“Kenapa harga belian padi berbeza-beza mengikut daerah sedangkan kualitinya lebih kurang sama.

“Hal ini dilihat adalah tidak adil kepada petani seperti kami di sini,” katanya.

Juhari berkata, jika hal itu terus berlarutan petani di sini tidak dapat memberikan prestasi yang baik berbanding sebelumnya.

Katanya, pihak kerajaan khususnya Jabatan Pertanian dan agensi terlibat perlu memainkan peranan agar nasib petani di sini terus terbela.

Kos pengangkutan kurang

Bagi Petani Kawasan Tanjung Piandang Kang Leang Chai, 30, dari segi jarak dan kos pengangkutan sudah semestinya pengambilan padi dari daerah Kerian lebih menjimatkan berbanding daerah lain.

Menurutnya, sepatutnya, petani di daerah ini menerima lebih banyak berbanding daerah lain kerana menjimatkan dari segi pengangkutan.

“Tetapi hal sebaliknya berlaku, jadi sebagai petani kami mahu pihak kerajaan meneliti semula harga beli bagi setiap tan di Kerian,” katanya.

Petani Kawasan Bagan Tiang, Mohd Zulkifli Baharom, 47, berkata, kami menggesa pihak pengilang mengkaji semula tahap pembayaran pada kadar RM1,070 setan ataupun diselaraskan semua harga bagi setiap daerah.

Katanya, selain itu, pelbagai masalah dihadapi petani memerlukan perhatian kerajaan termasuk menyelaraskan sistem pengairan yang dipantau Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

“Kita juga berharap Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) memainkan peranan membela nasib petani demi peningkatan hasil seperti yang diharapkan,” katanya.

Kaji semula masalah petani

Sementara itu, Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamhari berkata, kerajaan perlu mengkaji masalah dibangkitkan petani di sini yang mahukan harga pembelian padi dinaikkan ataupun diselaraskan dengan daerah lain di Perak.

Jelasnya, kerajaan boleh mendesak pengilang menaikkan harga belian padi kepada lebih tinggi.

“Jika hendak dibandingkan kualiti padi di daerah ini, tidak banyak bezanya namun, harga beliannya dibezakan tanpa alasan munasabah.

“Selain itu, masalah berbangkit seperti sistem pengairan dan urus selia padi dari Jabatan Pertanian perlu juga diberi perhatian serius jika mahu peningkatan padi Negara terus melonjak dari tahun ke tahun,” katanya.

Sinar Harian

Mangsa banjir makin meningkat

27 Muharram 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHARU - Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan meningkat daripada 908 orang pada pukul 10 malam tadi kepada 932 orang pada 9 pagi ini.

Portal banjir Majlis Keselamatan Negara menunjukkan pusat pemindahan yang dibuka juga meningkat daripada 22 kepada 27 pusat.

Pusat-pusat pemindahan itu ialah di Segamat (13), Mersing (sembilan) dan Batu Pahat (lima).

Mersing mempunyai jumlah mangsa teramai iaitu 432 orang daripada 112 keluarga, Segamat (335 daripada 81 keluarga) dan Batu Pahat (165 daripada 42 keluarga).

Hujan yang sangat lebat menyumbang kepada kenaikan air banjir dengan taburan melebihi 60mm dengan jumlah tertinggi yang dicatatkan ialah 176mm di Endau, Mersing.

Manakala Sungai Muar di Buloh Kasap, Segamat meningkat ke paras bahaya 9.21 meter manakala Sungai Lenik di Ladang Chaah, Batu Pahat (6.11m).

Sungai Muar di Bukit Kepong, Muar mencapai paras amaran 2.77m, Sungai Bekok di Empangan Bekok dan Sungai Senggarang di Senggarang Batu Pahat masing-masing mencatatkan paras amaran air sungai pada 16.53m dan 3.18m manakala Sungai Segamat di Segamat, Sungai Muar di Kampung Awat, Segamat masing-masing 9.18m dan 19.55m.

Sinar Harian

Khir Toyo dihukum penjara 12 bulan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo hari ini dijatuhi hukuman penjara 12 bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi di sini atas tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri suatu barangan berharga dengan balasan diketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7 di sini empat tahun lepas.

Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki (kini Hakim Mahkamah Rayuan) membuat keputusan itu di akhir kes pembelaan setelah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah ke atas kes tertuduh.

Mahkamah turut memerintahkan hukuman itu yang dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan berkuat kuasa mulai hari ini.

Dalam pada itu, Mohtarudin turut memerintahkan agar tertuduh dilucutkan hak ke atas hartanah yang dimiliki itu dan ia akan diserahkan kepada kerajaan.

Keputusan itu dibuat menurut Seksyen 36(1) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997. Bagaimanapun, mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan pelucutan hak sementara menunggu rayuan.

Dr Mohamad Khir, 46, dituduh mendapatkan untuk diri dan isterinya, Zahrah Kechik, 46, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8&10, Jalan Suasa 7/1L di sini daripada Ditamas Sdn Bhd (Ditamas) melalui pengarahnya, Shamsuddin Hayroni.

Hartanah yang terletak di Seksyen 7 di sini itu diperoleh dengan harga RM3.5 juta, sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Dis 2004 pada harga RM6.5 juta. Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasmi beliau sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.

Dr Mohamad Khir, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.

Sinar Harian

Rasuah: Khir Toyo dihukum penjara setahun

27 Muharram 1433H. [MOD] -

Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini mendapati bekas menteri besar Selangor, Dr Mohd Khir Toyo bersalah atas tuduhan rasuah.

Mahkamah menjatuhkan hukuman 12 bulan penjara berkuatkuasa hari ini, serta memerintahkan harta terbabit dilucuthak kepada kerajaan Malaysia.

Hukuman penjara itu dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan berkuat kuasa mulai hari.

Perintah melucuthak harta tersebut pula dibuat mengikut Seksyen 36(1) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997.

Dalam penghakimannya, Hakim Datuk Mohtaruddin Baki berkata hukuman yang berat adalah perlu kerana dalam kes-kes yang melibatkan kepentingan awam dan swasta, kepentingan awam perlu diberi keutamaan.

Bagaimanapun, Mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman tersebut.

Sebelum itu, Mohtaruddin berkata pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes terhadap ADUN Sungai Panjang itu tanpa sebarang keraguan yang munasabah.

NONEKhir didakwa mengikut seksyen 165 Kanun Keseksaan - tuduhan rasuah yang lebih ringan, berbanding dengan tuduhan di bawah Akta Pencegahan Rasuah dan Akta baru Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Khir berdepan dengan kemungkinan hukuman penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Jika denda itu melebihi RM2,000, Khir boleh hilang kelayakannya sebagai ADUN dan tidak boleh bertanding dalam pilihan raya akan datang.

Turut hadir ialah isterinya, Zaharah Kechik dan kira-kira 40 penyokongnya - ada yang duduk dan ada yang berdiri di dalam bilik mahkamah yang padat.

Khir diwakili oleh pasukan peguam yang diketuai oleh Jahaberdeen Yunoos, M Athimulan dan Kamarul Hisham Kamaruddin.

DPP Abdul Wahab Mohamed menjalankan pendakwaan.

Khir tiba di mahkamah seawal jam 9.15 pagi.

Khir, 45, didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya, Zahrah Kechik, 45, dua lot tanah dan sebuah rumah di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, daripada pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Hayroni pada harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditmas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

khir toyo mansion 060709 06Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasminya sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.

Dr Mohamad Khir, yang juga ADUN Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, di Shah Alam, pada 29 Mei 2007.

Pada 8 Ogos lalu, Hakim Mohtaruddin memerintahkan Khir membela diri atas tuduhan itu selepas mendapati pendakwa sudah membuktikan kes prima facie ke atas pemimpin politik itu.

Dua puluh lima saksi pendakwa dan lima saksi pembela, termasuk Khir, memberi keterangan dalam perbicaraan tersebut.

Malaysiakini/-

Propaganda musuh terhenti, fokus kemungkaran BN

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) merasa yakin, polemik dalaman PAS yang dicipta oleh propaganda musuh sudah terhenti dan fokus rakyat kini terarah kepada semua kemungkaran yang dilakukan oleh kerajaan BN hari ini.

Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, media seperti mahu menimbulkan prejudis terhadap PAS dengan menimbulkan polemik yang sengaja direka-reka.

“Sebaliknya media mahu lensa rakyat melupakan isu-isu besar yang sedang melingkari negara ini seperti penyelewengan dana rakyat, penyalahgunaan kuasa, rasuah, krisis kepercayaan dalam parti pemerintah, serta polisi dan undang-undang yang membelenggu rakyat.

“Kesemua ini adalah isu yang perlu dihadapkan kerana melibatkan kepentingan rakyat yang lebih utama,” ujarnya.

Katanya, DPP Malaysia dan rakyat tentunya tidak sabar menunggu perubahan yang bakal dijelmakan dalam PRU ke 13 nanti bersama Pakatan Rakyat membina sebuah negara yang adil, aman dan sejahtera.

Sehubungan itu, ujarnya DPP Malaysia menghargai keikhlasan dan tekad yang ditunjukkan Ustaz Nasharudin Mat Isa yang bertegas mempertahankan Islam melalui PAS dengan tiada niat sedikitpun mahu menyertai Umno seperti yang ditohmah.

Bagi DPP Malaysia, tambahnya itu adalah satu contoh terbaik buat semua pendukung PAS betapa kentalnya iltizam yang ditunjukkan oleh bekas Timbalan Presiden PAS itu.

Menurutnya, meskipun difitnah dari pelbagai pihak, beliau masih tetap teguh berpegang kepada perjuangan PAS yang selama ini didukungnya, malah segala tohmahan yang dilemparkan tidak sedikitpun merencatkan perjuangan beliau.

“Sudah tentu kenyataan terbuka beliau untuk terus bersama dengan perjuangan Islam dalam PAS menyejukkan dan melegakan hati seluruh penyokong dan pendokong perjuangan Islam ini.

“Keperibadian yang tinggi ini adalah natijah dari proses tarbiyah yang ada dalam PAS selama ini,” katanya lagi.

Katanya, kejayaan proses tarbiyah PAS bukan menjadikan seseorang itu hebat penampilannya, lebih dari itu menjadikan akidah perjuangannya kental dan tidak mudah goyah walau apa pun ujian yang melanda.

Beliau menambah, proses tarbiyah PAS membina setiap diri ahli dan anggota berjiwa besar dalam menghadapi segala macam tribulasi.

Kerana itulah, ujarnya PAS terus bertahan sehingga sekarang meskipun diserang dari pelbagai penjuru dan ruang.

Justeru, tegasnya DPP Malaysia menganggap semua tohmahan terhadap Nasharudin merupakan mainan media yang mahu melaga-lagakan perpaduan yang kukuh dan ukhwah yang erat di kalangan pemimpin PAS.

Harakah Daily

Maahad Muhammadi Perempuan terbaik sekolah Yik

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 23 Dis: Maahad Muhammadi Perempuan muncul sekolah terbaik sekolah kelolaan Yayasan Islam Kelantan (Yik) setelah mendapat keputusan cemerlang 100 peratus dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Manakala Maahad Tahfiz Sains Al-Quraan, Bistanul Ariffin, Berangan, Tumpat pula menduduki tempat kedua terbaik seluruh Kelantan yang juga mendapat keputusan 100 peratus kejayaan.

Kejayaan luar biasa yang sebelum ini hanya dicapai enam peratus bagi 9A, kini mencecah kepada 40.7 peratus, berbanding Maahad Muhammadi Perempuan 40.9 peratus.

Menariknya, pasangan kembar Nurul Aina dan Nurul Aini Mat Sidik, 15, antara yang memperolehi 9A sekolah itu.

Mudir Maahad Muhammadi Perempuan, Ustaz Mansor Daud ketika berucap pada majlis pengisytiharan itu semalam memberitahu, seramai 167 pelajar yang menduduki peperiksaan itu telah memperolehi 9A.

“Ianya satu pencapaian yang amat membanggakan dan kita sendiri tidak menduganya.

“Sebelum ini Yik meletakkan target pada kita, 95 peratus, kita rasa ianya tidak mampu melepasinya, namun inilah ketetapan Allah, alhamdulillah,” ujarnya.

Mudir Maahad Tahfiz Sains Al-Quran Bistanul Ariffin, Ustaz Suhaimi Sulaiman pula, menyifatkan kejayaan itu bukan hanya keberkatan sekolah aliran agama sahaja, sebaliknya pelajar juga menghafal al-Quran.

Harakah Daily

LPF: Tarik balik keputusan tidak tapis filem

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) membantah tindakan Lembaga Penapis Filem (LPF) yang tidak lagi akan menapis sesebuah filem sebelum ditayangkan, sebaliknya menyerahkan peranan itu kepada pengarah dan penerbit filem.

Pengerusi Lajnah Kesenian, Kebudayaan dan Sukan DPPWP, Fadhil Osman (gambar) berkata pihaknya melihat keputusan itu amat tidak wajar kerana ia boleh menyebabkan berlakunya pelbagai perlanggaran dalam disiplin filem di negara ini khususnya membabitkan adegan-adegan yang tidak wajar menjadi tontotan umum.

Katanya, DPPWP menganggap keputusan ini amat membahayakan terutama kepada industri perfileman negara memandangkan kuasa menapis sesebuah filem diserahkan sepenuhnya kepada pengarah dan penerbit filem.

Sudah tentu, katanya filem itu akan ditapis mengikut selera dan citarasa pengarah atau penerbit.

Beliau menambah, penerbit atau pengarah pula akan melihat kepada kehendak dan citarasa penonton semasa bukan mengikut hukum agama.

“Isu moraliti dalam filem akan dipandang remeh dan boleh ditafsir dengan pelbagai tafsiran menurut hawa nafsu oleh mereka yang berkepentingan.

“Keputusan ini juga boleh menyebabkan industri pefileman negara berkecamuk dan boleh mengundang pelbagai kemarahan orang ramai,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Bagi mereka, ujarnya keuntungan adalah keutamaan dengan mengikut pasaran semasa tanpa mengerti persoalan hala dan haram sesuatu filem yang ditayangkan.

Bagi DPPWP, katanya LPF perlu melihat kepada suasana dan permasalahan dalam masyarakat hari ini khususnya terhadap anak-anak muda.

Dengan peningkatan gejala sosial yang semakin parah, kata beliau apakah LPF mahu menambah lagi masalah sosial dalam negara ini hasil daripada penayangan filem yang tidak tertapis.

Beliau berkata, DPPWP bimbang pengaruh filem akan menyebabkan keruntuhan akhlak remaja yang lebih serius sebagaimana yang berlaku kepada masyarakat di negara Barat.

“Kawalan atau tapisan yang dilakukan oleh LPF selama ini boleh meyakinkan untuk sesebuah filem ditonton oleh setiap lapisan masyarakat,” katanya.

Menurutnya lagi, meskipun tidaklah sempurna, setidak-tidaknya, tidak ada adegan yang terlepas pandang serta prinsip akauntabiliti akan dipertanggungjawabkan terhadap pihak terlibat dalam menerbitkan sesebuah filem.

“Dengan ini barulah industri filem di negara ini mampu berkembang dengan sihat dan baik,” katanya.

Justeru, tambah beliau DPPWP mendesak LPF agar menarik balik keputusan untuk tidak menapis filem pada tahun depan.

Katanya, LPF perlu melihat maslahat umum dengan melihat kesan daripada keputusan itu kepada masyarakat terutama generasi muda hari ini dan masa depan negara.

Harakah Daily

Terima keputusan syura dalam apa jua tindakan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia mendukung keputusan PAS melalui mesyuarat Lujnah Politiknya yang disokong oleh kenyataan al-Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyusul selepas itu untuk memanggil tiga orang yang terlibat dengan pertikaian yang telah mencetuskan keresahan ahli dan penyokong PAS sejak beberapa hari kebelakangan ini bagi mendapatkan penjelasan 'rasmi' dan tindakan seterusnya.

“Kembali kepada mesyuarat atau syura adalah kembali kepada Allah, rasul-Nya dan ulil amri (syura) sebagai mana diseru oleh al-Quran, DPPM dengan penuh tawaduk meyakini bahawa menerima keputusan syura dalam menentukan apa-apa tindakan ke atas mereka yang terlibat adalah satu amal ketaatan kepada Allah dan rasul-Nya,” kata timbalan ketuanya, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz kepada Harakahdaily.

Katanya, ketaatan kepada Allah akan mendekatkan parti PAS kepada janji-janji agung daripada Allah ke atas hamba-hamba-Nya yang berjuang di jalan-Nya.

Ini, ujarnya seperti yang dipertegaskan oleh DPPM sebelum ini, setiap perselisihan yang berlaku hendaklah diadili seadilnya oleh hakim yang diberi kuasa oleh ugama.

Justeru, kata beliau sebarang penghukuman awal oleh mana-mana pihak, luar dan dalam parti, adalah tertolak kerana ia pasti menambahkan kerosakan.

“Seperti kata al-Mursyidul Am, ia hanyalah ribut kecil yang dikencangkan oleh pihak yang enggan melihat kesepaduan jamaah Islam,” katanya.

Beliau berkata, DPPM dengan ini menawarkan kepada pihak yang bertelagah apa yang ditawarkan oleh Allah di dalam al-Quran iaitu kembalilah kepada jalan-Nya yang terbentang luas.

“Semoga Allah merapatkan kembali talian iman dan ukhuwwah sesama ahli,” katanya lagi.

Harakah Daily

Anak saman KPF, FGVH hari ini

27 Muharram 1433H. [MOD] -

TEMERLOH - Persatuan Anak-anak Peneroka Felda (Anak) akan memfailkan saman pemula terhadap Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF) dan Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Mahkamah Tinggi di sini hari ini jam 10 pagi.

Pengerusinya, Mazlan Aliman berkata, saman pemula itu adalah bagi memohon injunksi (menghalang) kepada Mesyuarat Khas Perwakilan KPF pada 5 Januari, penyenaraian saham FGVH dan pelupusan aset KPF dalam Felda Holding.

“Kita akan mulakan perjuangan dengan bersama-sama lebih 10 NGO solat hajat di perkarangan mahkamah Temerloh esok (hari ini).

“Tindakan ini dibuat bagi menyelamatkan harta Felda dan peneroka,” katanya di pejabat Perhubungan Pas Pahang di sini, semalam.

Turut hadir Ketua Penerangan Pas Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga Pesuruh Jaya Pas Pahang.

Mazlan berkata, penyenaraian yang cuba dilakukan oleh pihak tertentu adalah tidak berasas, tidak masuk akal dan hanya bakal menggali kubur untuk peneroka.

“Sebenarnya tindakan tersebut hanya untuk dapatkan dana sebesar RM3 bilion untuk agenda tertentu menjelang April nanti. Kita kenal siapa dalangnya, syarikat pelabur dan kita akan dedahkan apabila sampai masanya nanti.

“Anak juga akan buat bantahan kali kedua di tribunal Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) untuk menentukan status Tan Sri Isa Samad kerana kita tidak berpuas hati dengan jawapannya yang mengatakan beliau belum menjadi Pengerusi KPF sedangkan dia sudah bertindak sebagai penjawat itu berdasarkan surat pelantikan daripada Perdana Menteri,” katanya.

Mengenai prestasi KPF, Mazlan memberitahu, pada masa ini koperasi terbesar dan paling berjaya itu sudah mendapat RM5 bilion perolehan setahun sehingga menjana keuntungan sebanyak RM800 juta dan rizab tunainya sahaja melebihi RM1.1 bilion.

“Sebab itu kita bersama NGO pada masa ini minta semua pihak menyekat penyenaraian saham FGVH ke Bursa Malaysia supaya terus berkembang. Kami ada maklumat bahawa penyenaraian hanyalah konspirasi tertinggi untuk dapatkan dana daripada Felda.

“Mereka ini ada agenda lain dan bukan wang semata-mata. Sebab itu kita mahu kerajaan juga menyekat usaha ini kerana ia melibat maruah negara dan isu keuntungan durian runtuh kepada peneroka sebenarnya tidak berbangkit langsung,” katanya.

Sinar Harian

Peratusan gred A meningkat

27 Muharram 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Seramai 7,571 daripada 76,829 pelajar mendapat keputusan cemerlang dengan memperoleh semua A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) di Selangor.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Selangor, Mahmud Karim berkata, jumlah itu meningkat sebanyak 0.73 peratus berbanding pencapaian pelajar pada tahun lalu, iaitu melibatkan 6,907 orang yang memperoleh semua A.

Menurutnya, Gred Purata Nasional (GPN) juga menunjukkan peningkatan daripada 2.56, berbanding 2.60 pada tahun lalu, iaitu pertambahan sebanyak 0.4 peratus.

“Nilai gred purata yang kita capai pada tahun ini melebihi sasaran JPS, iaitu 2.58. Lagi kecil nilai itu, lebih baik keputusannya,” katanya.

Mahmud berkata, empat pelajar istimewa antara individu yang mendapat keputusan cemerlang dengan dua daripada mereka mendapat 8A, manakala dua lagi memperoleh 7A.

Sementara itu, di KUALA LUMPUR, keputus­an PMR 2011 merekod­kan keputus­an terbaik dalam tempoh lapan tahun.

Pengarah Pelajaran, Jabatan Pelajaran Negeri Wilayah Persekutuan (JPNWP), Datuk Khairil Awang berkata, pada keseluruhannya, pencapaian calon PMR 2011 bagi Wilayah Persekutuan (WP) meningkat berdasarkan GPN, iaitu 2.54 berbanding 2.59 pada 2010.

“Nilai GPN WP sebanyak 2.54 mengatasi Gred Purata Nasional, iaitu 2.71 di mana sejumlah 25,353 calon mendaftar untuk menduduki PMR 2011 iaitu 22,739 orang (89.69 peratus) adalah calon daripada sekolah di bawah kelolaan Kemen­terian Pelajaran Malaysia, manakala 2,614 orang (10.31 peratus) adalah calon dari sekolah swasta,” katanya selepas Majlis Penyerahan Keputusan PMR 2011 kepada sembilan pelajar yang mencapai gred A dalam semua mata pelajaran di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Seri Rampai Kuala Lumpur, semalam.

Khairil berkata, calon yang mendapat gred A dalam semua mata pelajaran meningkat 193 orang iaitu daripada 2,103 orang pada 2010 kepada 2,296 orang pada 2011.

Menurutnya, prestasi mata pelajaran Bahasa Melayu pada gred A menunjukkan sedikit penurunan sebanyak 1.66 peratus manakala Bahasa Inggeris pada gred A pula mencatatkan peningkatan 2.35 peratus.

Menurutnya, enam sekolah di WP memperoleh kelulusan 100 peratus iaitu Sekolah Menengah Agama Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur (KL), Sekolah Menengah Sains Selangor KL, Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya, Sekolah Menengah Kebangsaan Aminuddin Baki KL, Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur KL dan Sekolah Menengah Victoria KL.

Sinar Harian

Semua calon dapat A Bahasa Arab

27 Muharram 1433H. [MOD] -

CHUKAI – Jumlah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chukai yang berjaya mendapat semua A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini melonjak kepada 85 orang berbanding seramai 58 orang tahun lalu.

Dengan pencapaian memberangsangkan itu, Gred Purata Sekolah (GPS) turut meningkat kepada 1.17 daripada 1.25 tahun lalu seterusnya menjadikan SMK Chukai yang merupakan salah sebuah Sekolah Premier Terengganu menduduki tangga ke-12 sekolah terbaik negeri dari segi GPS.

Penolong kanan pentadbirannya, Noraizan Endut berkata, pencapaian GPS tahun ini meningkat sebanyak 0.08 manakala dari segi peratusan jumlah pelajar mendapat semua A, ia meningkat kepada 43.59 peratus berbanding 30.53 peratus pada tahun lalu.

“Daripada jumlah pelajar yang mendapat semua A, 14 pelajar memperoleh 9A dan 71 pelajar memperoleh 8A sementara pada tahun lalu seramai empat pelajar mendapat 9A manakala 54 lagi 8A,” katanya selepas menyampaikan slip keputusan PMR kepada pelajar cemerlang di Dewan Mercu, SMK Chukai, semalam.

Seramai 195 calon sekolah berkenaan menduduki PMR tahun ini sementara pada tahun lepas calon berjumlah 190 orang.

Menurutnya, semua subjek menunjukkan peningkatan pada tahun ini dan apa yang lebih membanggakan kesemua 16 calon yang mengambil subjek Bahasa Arab sekolah itu berjaya mendapat A.

Noraizan berkata, demi melihat pelajar meraih keputusan cemerlang pelbagai program dijalankan pihak sekolah termasuk mengadakan klinik khas untuk pelajar bermasalah secara berperingkat, kelas malam intensif, perkampungan pelajar termasuk mengikuti program bawah tajaan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) di Angullia Resort.

“Pencapaian ini membakar semangat untuk kita terus mengekalkan kecemerlangan, bagi PMR tahun depan kita sasa­rkan lebih ramai calon akan mendapat semua A,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Ketua Panitia Bahasa Arab, Rafidah Adam berkata, kejayaan kesemua pelajarnya mendapat A dalam Bahasa Arab didorong kesungguhan pelajar sendiri.

“Malah, saya sendiri mengadakan kelas di rumah saya setiap Jumaat yang dilakukan setiap kali ada ujian. Pelajar sendiri datang ke rumah sebab semangat untuk belajar berkobar-kobar,” katanya.

Sinar Harian

Ditahan ketika asyik layan pelanggan

27 Muharram 1433H. [MOD] -

SEREMBAN - Seramai 22 wanita warga China dan Vietnam ditahan penguat kuasa Imigresen dalam serbuan, kira-kira jam 11 malam, di sebuah pusat hiburan di Jalan Rasah, di sini, kelmarin.

Hasil pemeriksaan mendapati, mereka yang berumur 25 hingga 30 tahun, menyalahgunakan pas lawatan sosial dan pas pelajar untuk bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di pusat terbabit, selain tinggal lebih masa.

Pengarah Jabatan Imigresen negeri, Faizal Fazri Othman berkata, ketika serbuan, mereka asyik melayan kira-kira 50 pelanggan di premis berkenaan.

"Ada juga yang cuba melarikan diri tetapi gagal kerana pihak berkuasa sudah bersedia mengepung tempat berkenaan," katanya.

Sementara itu, dalam operasi berasingan, Imigresen negeri turut berjaya menahan 10 lelaki warga Myanmar, berumur 25 hingga 30 tahun, yang bekerja sebagai pelayan di sebuah pusat hiburan di Seremban 2, tanpa permit, kira-kira jam 12.30 tengah malam.

"Semua yang ditahan dibawa ke Pejabat Imigresen di Senawang untuk diambil keterangan sebelum dihantar ke Depoh Tahanan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) di Lenggeng untuk tindakan susulan.

"Kes akan disiasat di bawah Seksyen 15(1)(c), Seksyen 55(b) dan Seksyen 39 (b) Akta Imigresen," katanya.

Sinar Harian

Sekolah SJKT Gopeng uzur, bahayakan murid

27 Muharram 1433H. [MOD] -

IPOH - Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Gopeng hanya mempunyai 250 murid tetapi itu bukan alasan untuk mengabaikan keselamatan dan keselesaan mereka.

Dibuka sejak 65 tahun lalu, sekolah itu kini berdepan dengan isu bangunan uzur yang mendedahkan murid dan gurunya kepada risiko kemalangan.

Menurut Adun Teja, Chang Lih Kang berkata, sejak dibuka, sekolah itu tidak pernah menjalani kerja-kerja menaik taraf atau pembaikan sehingga ke hari ini.

Pihaknya dimaklumkan keadaan bangunan sekolah yang sudah terlalu uzur itu dikhuatiri mengundang risiko kepada murid-muridnya.

Beliau berkata, lebih membimbangkan siling dan dinding sekolah yang diperbuat daripada kayu itu sudah dimakan anai-anai menyebabkan ia mula berlubang serta reput.

“Aduan juga sudah banyak kali dibuat namun mereka mendakwa sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, Adun Tronoh, V Sivakumar berkata, ramai ibu bapa yang sudah menyuarakan kebimbangan dan beliau pernah ke sekolah berkenaan namun dihalang atas alasan pihak Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) tidak memberi kebenaran.

“Selepas dihalang, kami bawa perkara berkenaan kepada pengetahuan pihak Jabatan Kerja Raya. Kami turut bertanyakan soalan status sekolah itu ketika sidang dewan undangan negeri lalu dan memohon JKR memberi laporan terperinci.

“Pada 26 November lalu selepas sidang barulah pihak JKR memberikan jawapan berserta laporan lengkap Jun lalu. Pengarah JKR, Datuk Dr Safry Kamal Ahmad ketika perjumpaan semalam (kelmarin) menyatakan beliau sedia maklum dengan masalah itu dan salah satu bilik darjah telah ditutup kerana rosak teruk.

“Kami difahamkan pihak JKR sedang menunggu peruntukan daripada JPN untuk disalurkan kepada sekolah berkenaan dan jika peruntukan diterima, JKR akan melakukan kerja-kerja penambahbaikan dengan anggaran kos yang dikemukakan berjumlah RM117, 000. Persoalannya mengapa sehingga ke hari ini masalah ini tidak diselesaikan,” katanya.

Pihaknya turut bercadang mengadakan perjumpaan pula dengan JPN pada minggu depan bagi membincangkan masalah yang dihadapi SJKT Gopeng.

Sinar Harian

Bayi nyaris tenggelam banjir

27 Muharram 1433H. [MOD] -

ROMPIN - Seorang bayi berusia 48 hari nyaris menjadi mangsa lemas dalam kejadian banjir kilat di Kampung Kurnia dekat Rompin, selepas bayi itu terlepas dari dakapan ibunya yang ketika itu sedang bersiap sedia berpindah ke pusat peminda­han banjir.

Nor Alisya Abd Malek hampir terjatuh ke dalam air banjir sedalam satu meter berdekatan rumahnya, namun tindakan pantas seorang jiran yang sempat menyambut bayi itu daripada terjatuh berjaya menyelamatkan mangsa daripada lemas.

Ibu mangsa, Mariam Osman, 31, berkata, kejadian itu berlaku ketika dia bersama-sama mangsa banjir yang lain sedang bersiap sedia untuk menaiki trak Jabatan Bomba dan Penyelamat ke pusat pemindahan banjir di Balai Raya Teluk Gading, Tanjung Gemok.

“Keadaan permukaan jalan yang licin sewaktu meredah banjir menyebabkan saya tiba-tiba tergelincir lalu terjatuh, namun bersyukur kerana bayi saya sempat diselamatkan jiran yang kebetulan berjalan di sebelah kiri saya,” katanya.

Mariam yang masih berpantang berkata, dia dan keluarganya terpaksa meredah banjir memandangkan air sedalam satu meter sudah masuk ke dalam rumahnya sejak awal pagi semalam.

“Kami tidur dalam keadaan banjir, sebaik saja sedar, saya dapati air sudah naik paras lutut dan kemudiannya pada jam 11 pagi air sudah cecah paras pinggang menyebabkan kami ambil keputusan berpindah,” katanya.

Sementara itu, jirannya, Aminah Mohd Daud, 42, berkata, dia berasa terkejut apabila mendapati rakanya itu tiba-tiba rebah, namun sempat menyambut bayi itu daripada tergelincir bersama Marian.

“Kejadian ini berlaku dalam sekelip mata, namun tak sangka dapat menyambut bayi tersebut daripada ditenggelami air kerana pada masa itu saya hanya memikirkan nyawa bayi berkenaan,” katanya.

Aminah berkata, detik cemas yang dilaluinya itu adalah peristiwa yang tidak akan dilupai dalam hidupnya kerana dapat menyelamatkan seorang nyawa daripada lemas akibat daripada permukaan jalan yang licin.

“Syukur kerana tiada nyawa yang melayang semasa kejadian ini, namun kami tetap berasa bimbang dengan keadaan rumah selepas banjir kerana terpaksa mengemas rumah sebaik saja banjir kembali surut,” katanya.

Sinar Harian

MB nafi berkeadaan uzur

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU-Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyangkal dakwaan beliau berada dalam keadaaan uzur dan menerima rawatan intensif semasa berada di Hospital Universiti Malaysia (HUSM) baru-baru ini.

Nik Aziz, 80 berkata, sudah menjadi rutin dia akan membuat pemeriksaan berkala di hospital terbabit supaya keadaan kesihatan sentiasa stabil dan memuaskan.

“Sudah menjadi kebiasaan saya buat pemeriksaan di hospital tiga bulan, ada( dakwaan) kata saya sakit, itu kerja orang yang tidak kenal dosa, ” katanya ketika ditemui di kediamannya di Pulau Melaka, di sini semalam.

Kelmarin, Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Mohd. Fadzli Shaari memaklumkan bahawa Nik Aziz telah dimasukkan ke hospital pada Isnin lalu untuk berehat dan dimaklumkan dibenarkan pulang pagi kelmarin.

Ogos lalu, tersebar khabar angin bahawa Nik Aziz menghidap barah prostat bagaimanapun beliau menafikannya dan menjelaskan hanya menghadapi masalah saluran jantung yang tersumbat akibat kolestrol yang tinggi.

Sebelum ini, biarpun dipertikaikan keadaan kesihatannya Nik Aziz berulang kali menegaskan beliau akan tetap bertanding pada Pilihan Raya Umum 13 (PRU-13) nanti.

Sinar Harian

Rampas 6 kenderaan curi

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU- Taktik licik pencuri kereta dengan menyamar sebagai penarik kereta terbongkar apabila polis berjaya memberkas salah seorang daripada suspek dan merampas enam kenderaan termasuk sebuah lori dalam serbuan di Kampung Pintu Geng, dekat sini, kelmarin.

Lelaki itu yang juga penagih tegar berusia 31 tahun dan berasal daripada Kampung Sri Landak, Pengkalan Chepa, ditahan oleh sepasukan pegawai dan anggota yang bergegas ke kampung berkenaan selepas menerima maklumat daripada orang ramai.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, dalam serbuan kira-kira jam 1.30 petang itu, polis berjaya merampas sebuah lori dan dua kereta yang dipercayai dicuri serta ditinggalkan di Pintu Geng, dekat sini.

Beliau berkata, hasil semakan yang dibuat, ketiga-tiga kenderaan terbabit dilaporkan hilang di kawasan Kota Baharu dan suspek berkenaan juga mempunyai rekod jenayah.

Katanya, ketika serbuan, terdapat tiga lelaki sedang berusaha menghidupkan enjin lori yang dicuri di kawasan Jalan Kuala Krai, kira-kira jam 12 tengah hari Isnin lalu kerana dipercayai kenderaan tersebut mengalami masalah teknikal.

“Setelah melakukan intipan terhadap ketiga-tiga lelaki terbabit polis berusaha memberkasnya tetapi dua daripada mereka berjaya melarikan diri dengan meninggalkan kenderaan terbabit dan salah seorang sahaja yang ditangkap.

”Ekoran tertangkapnya salah seorang lelaki terbabit, polis berjaya merampas tiga lagi kenderaan termasuk sebuah pacuan empat roda jenis Perodua Kembara, Perodua Kancil dan Proton Satria masing-masing di Bachok dan Pengkalan Chepa,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu, Pengkalan Chepa.

Azham berkata, dengan tindakan pantas dalam tempoh 24 jam, polis berjaya merampas empat kenderaan serta merampas nombor plat palsu yang dipercayai terlibat dalam kes curi kereta. Polis masih mengesan dua lagi suspek yang dipercayai ahli kumpulan terbabit untuk membantu siasatan.

Menurutnya, siasatan akan dilakukan mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan kerana mencuri kenderaan bermotor dan tidak menolak kemungkinan kereta yang dicuri itu dijual kepada rangkaian tertentu.

Katanya, siasatan awal mendapati ekoran daripada permintaan tinggi, lebih banyak kenderaan telah dicuri dan dijual dengan harga yang murah.

Sinar Harian

Dadah: Buruh berdepan penjara seumur hidup

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Seorang buruh berdepan hukuman penjara seumur hidup dan sebatan selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam atas tuduhan memiliki tiga jenis dadah termasuk heroin di sebuah kawasan hutan di Melor di sini, 9 Disember lalu.

Tertuduh, Che Mat Rusok Mohd Yunoh, 30, dari Kampung Kubang Edang, Melor mengaku bersalah di hadapan Hakim Azman Mustapha.

Mengikut pertuduhan pertama, lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 39A(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memiliki 34.8 gram metamphetamine di kawasan hutan belakang sebuah rumah tanpa nombor di Kampung Kubang Edang, Melor di sini, pada jam 5 petang, 9 Disember lalu.

Berikutan itu, tertuduh berdepan hukuman penjara tidak kurang lima tahun sehingga seumur hidup dan tidak kurang 10 sebatan.

Manakala, pada pertuduhan kedua, dia didakwa memiliki 4.5 gram heroin dan memiliki 7.6 gram nimetazepam pada pertuduhan ketiga masing-masing pada masa, tarikh dan lokasi yang sama.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, dia dituduh mengikut Seksyen 39A(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang dua tahun sehingga lima tahun dan diwajibkan rotan antara tiga sehingga sembilan rotan.

Timbalan Pendakwa Raya negeri, Intan Nurhilwani Mat Riffin bagaimanapun tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh.

Kes bersambung 29 Januari depan sementara menunggu laporan kimia dadah berkenaan.

Sinar Harian

Peratusan lulus meningkat

27 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU- Sebanyak 14 buah sekolah di negeri ini menunjukkan peningkatan mendapat kelulusan 100 peratus dengan peningkatan dalam keputusan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di negeri ini berbanding tahun lalu yang hanya melibatkan 10 sekolah.

Pengarah Jabatan Pelajaran Kelantan, Hussain Awang, berkata, peratus kelulusan keseluruhan calon sekolah Kementerian Pelajaran termasuk sekolah Agama Bantuan Kerajaan di negeri ini ialah 67.73 peratus berdasarkan kepada pencapaian peratus lulus minimum D yang membabitkan 19,659 calon berbanding tahun lalu, kelulusannya 66.75 peratus terdiri 119,962 calon PMR.

”Berdasarkan keputusan keseluruhan PMR itu, 83 sekolah mencapai kecemerlangan pada tahun ini dengan pertambahan 14 sekolah terbabit.

”Antara sekolah yang mencapai keputusan itu adalah, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bachok, SMK Sains Machang, SMK Sains Pasir Puteh, SMKA Naim Lil Banat, SMK Datuk Ahmad Maher dan SMK Sultan Yahya Petra serta Maktab Sultan Ismail, selain SMK Kubang Bemban dan SMK Lati di Pasir Mas dan SMK Kamil di Pasir Puteh.

”Daripada seramai 29,025 calon PMR itu, 2,140 pelajar berjaya memperoleh kecemerlangan semua A dalam mata pelajaran diambil atau kira-kira 7.37 peratus tahun ini berbanding 2,023 calon atau 6.76 peratus tahun sebelumnya,” katanya kepada media di pejabat Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) di sini, semalam.

Hussain berkata, kecemerlangan sebanyak 0.61 peratus itu adalah peratus kejayaan tertinggi dalam tempoh enam tahun manakala 10 daripada mata pelajaran yang ditawarkan menunjukkan peningkatan dan mengatasi peratus kelulusan mata pelajaran peringkat nasional.

”Mata pelajaran itu ialah Bahasa Melayu mencatatkan keputusan 94.2 peratus bagi kelulusan peringkat negeri berbanding 94.0 peringkat nasional; diikuti Sejarah 73.5 peratus (78.7); Geografi 92.8 peratus (/88.1); Bahasa Tamil 100 peratus (78.1); Matematik 93.2 peratus (92.4) dan Sains 94.9 peratus (93.7),” katanya.

Sinar Harian