10 Februari 2014

Kereta Api Barang Terbalik Di Bukit Mertajam

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Sebuah keretapi muatan barang lima gerabak tergelincir daripada landasan berhampiran Taman Tan Sai Gim di Bukit Mertajam, dalam satu kejadian 3.30 pagi tadi. -fotoBERNAMA
BUKIT MERTAJAM: Sebuah kereta api barang menuju ke selatan tergelincir dari landasan keretapi dan terbalik berhampiran Taman Tan Sai Gin dekat stesen kereta api lama di sini, awal hari Ahad.
Tidak ada kecederaan dilaporkan.

Johari Pilihan Jadi Ketua Menteri

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KUCHING: Keceriaan dan sikap suka berjenaka Datuk Amar Abang Johari Tun Openg di Ibu Pejabat Parti Bumiputera Bersatu (PBB) pada Ahad menguatkan lagi spekulasi bahawa beliau akan menggantikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai ketua menteri.
Johari juga selain itu turut menjadi 'tekaan' media bahawa beliau akan dipilih menggantikan Taib selepas ini.
Bagaimanapun ketika diajukan solan beliau tidak menjawabnya dengan jelas sebaliknya berjenaka bersama pemberita.

Abdul Taib Buat Semua Berteka-Teki

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Kenderaan rasmi ketua menteri Sarawak
KUCHING: Sebuah kereta jenis Rolls Royce biru muda dengan pendaftaran KR1963Q selalunya membawa Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai penumpang.
Walaupun ia bukan perkara luar biasa apabila Ketua Menteri menggunakan kenderaan yang turut tertulis 'Ketua Menteri Sarawak' namun kini ia akan menarik perhatian apabila pemimpin kerajaan terbabit meletak jawatan selepas 33 tahun.
Menariknya, nombor '1963' di Rolls Royce itu merupakan simbolik kepada tahun apabila Sarawak, Sabah dan Singapura menyertai Persekutuan Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia.

Politik Sarawak: 2 PRK Serentak?

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

PETALING JAYA: Perubahan landskap politik di Sarawak yang bakal berlaku dalam tempoh terdekat berkemungkinan menyaksikan dua Pilihan Raya Kecil (PRK) diadakan serentak pada Mac depan.
Kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingan yang bakal berlaku selepas penyandangnya, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan perletakan jawatan perlu diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan.
Ketua Menteri Sarawak itu dijadual membuat pengumuman penting itu pada Isnin.

Taklimat tertutup Taib Mahmud - Zahid Hamidi hari ini

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud menghadiri taklimat tertutup bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Wisma Bapa Malaysia di Kuching, hari ini.
Turut hadir Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang; Presiden Parti Rakyat Sarawak, Tan Sri James Jemut Masing; Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak, Tan Sri Peter Chin Fah Kui dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Orang nombor 3 PBB, Awang Tengah ganti Taib?

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Mengambil kira seruan perpisahan Tan Sri Abdul Taib Mahmud supaya "Sarawak dipimpin orang Sarawak", adakah Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (Gambar) akan dipilih Taib bagi menggantinya sebagai ketua menteri pada hujung bulan ini?

Pemerhati politik melihat Awang Tengah sebagai calon paling cocok kerana beliau dikenali sebagai anti-Umno, mempunyai personaliti yang kuat dan telah diasuh Taib untuk mengendalikan kementerian Sarawak dengan wang jutaan ringgit seperti Kementerian Kemudahan Awam, Kementerian Pembangunan Perindustrian, dan Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II.

Lemas dalam kolam renang rumah MB S'gor

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Seorang kanak-kanak perempuan meninggal dunia selepas terjatuh ke dalam kolam renang di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa sambutan Tahun Baharu Cina kelmarin.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Azisman Alias berkata dalam kejadian kira-kira 4.30 petang itu, Amanda Dany Shah, 7, dipercayai bersendirian di kawasan  itu tanpa pengawasan ibu bapanya.

Enam perkara tercela akibat makan banyak

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Diriwayatkan bahawa Nabi Yahya a.s pernah didatangi iblis yang membawa beberapa benda bergantungan pada badannya. Lalu Nabi Yahya bertanya: "Apakah benda yang bergantungan itu?" Jawab iblis; "Inilah syahwat yang aku pergunakan untuk menguasai dan menggoda manusia. "Nabi Yahya kemudian bertanya: "Apakah yang ada pada syahwat itu?" Jawab iblis: "Kadang- kadang dengan syahwat ini engkau kekenyangan lantas aku beratkan engkau daripada mengerjakan solat dan zikir." Nabi Yahya terus menjawab; "Demi Allah, selama- lamanya aku tidak akan memenuhi perut dengan makan hingga terlalu kenyang."
 
 
Terlalu banyak makan boleh menyebabkan pekerti tercela iaitu:-

Gembiranya Bersama PAS

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Selain daripada nikmat Iman dan Islam yang merupakan anugerah Allah kepada hambanya, maka  nikmat  berjamaah  adalah yang ketiga. Banyak manusia leka dan lalai tidak sedar bahawa berjamaah juga merupakan tuntutan di dalam Islam. Bukan semua orang dapat menikmati kelazatan berjamaah. Sabda Rasulullah SAW bermaksud " Wajib atas kamu berjamaah"  Maksud hadis yang lain " Berjamaah itu rahmat, berpecah merupakan musibah"

Gembiranya bersama PAS kerana dasar yang diperjuangkan oleh PAS ialah Islam seperti yang tercatat di dalam Perlembagaan PAS,  perkara 3 Dasar PAS ialah Islam. Dasar yang tidak pernah dimamah usia, sentiasa relevan dalam semua keadaan, samaada waktu senang atau waktu susah, waktu menang atau waktu kalah. Dasar inilah yang menyebabkan PAS sentiasa segar di dalam mana- mana keadaan. 

Taib pun letak jawatan, SPR terkejut tak?

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Perletakaan jawatan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak yang dibayangkan hujung bulan ini bakal menyaksikan satu lagi Pilihan Raya Kecil (PRK) akan berlaku.

Perletakan jawatan itu bermakna Taib akan mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri Balingian, yang beliau pertahankan sejak 2001.

Mengulas hal itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaffar, berkata beliau ingin bertanya adakah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak terkejut dengan pemgumuman Taib ini.

Ini kerana dalam kes Kajang, SPR mendakwa PRK yang akan ditandingi Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim itu, telah menganggu tugas mereka melaksanakan kerja-kerja persempadanan semula pilihan raya.

'Bersihkan' Taib Mahmud sebelum dilantik TYT

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Pemuda PAS Sarawak menggesa Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dibersihkan daripada segala dakwaan pecah amanah sebelum dicadangkan sebagai Yang Dipertua Negeri.
Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini,  Ketua Pemuda PAS Sarawak, Mohammad Arifiriazul Paijo (gambar) berkata, pihaknya menyokong penuh kenyataan Ketua
Pemuda PAS Malaysia dan Setiausaha Perhubungan PAS Sarawak agar hasrat untuk melantik Abdul Taib sebagai Yang Dipertua Negeri ditangguhkan sehingga siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diselesaikan.
Sambil menyambut baik pengumuman pengunduran Abdul Taib, Arif mengucapkan terima kasih di atas sumbangan dan jasa pembangunan yang dibawa beliau sepanjang menjawat Ketua Menteri.

Ribut salji landa Tokyo, 11 maut

10 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

TOKYO: Sebelas orang maut manakala ribuan yang lain cedera dan puluhan ribu lagi terputus bekalan elektrik apabila ribut salji paling buruk dalam tempoh beberapa dekad melanda Tokyo dan kawasan sekitarnya sebelum bergerak ke utara dan membadai kawasan pantai Pasifik. 

Semua penerbangan tergendala menyebabkan lobi Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda lobi dibanjiri orang ramai. 


Salji sehingga 27 sentimeter turun di Tokyo pada lewat kelmarin, iaitu yang paling tebal dalam tempoh 45 tahun.