26 Julai 2010

Himpunan solat sunat.

13 Syaaban 1431H.
From: Uda Firdaus Abd Rahim

SOLAT SUNAT AWWABINBagi memelihara keteguhan iman dan menghapuskan dosa, adalah digalakkan melakukan solat sunat Awwabin/Hizful Iman sebanyak 4 rakaat (2 salam) atau 6 rakaat ( 3 salam). Dilakukan sebelum bercakap-cakap selepas fardhu Maghrib.


Fadhilat Solat Awwabin


Sabda Nabi saw yang bermaksud:
"Sesiapa yang bersembahyang enam rakaat sesudah Maghrib tiada diselang antaranya dengan sesuatu bicara nescaya samalah pahalanya dengan ibadat dua belas tahun.'Riwayat Ibnu Majah, Ibn Khuzaimah dan At-Turmuzi.


Sebelum mendirikan solat, sunat membaca doa berikut ;


Ertinya :
Selamat datang kepada malaikat yang bertugas malam, selamat datang kepada dua malaikat pencatat yang mulia, tulislah dalam rekodkau bahawa Aku bersaksi bahawa Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu hambaNya dan UtusanNya, Aku bersaksi bahawa syurga itu benar, neraka itu benar, kalam itu benar, Aku bersaksi bahawa qiamat itu benar dan pasti akan datang, tidak ragu-ragu lagi, Allah akan bangkitkan mayat dari kubur. Ya Allah simpanlah di sisiMu penyaksian ini untuk hari yang aku perlukan padanya.Ya Allah simpanlah dengannya amalanku, ampunlah dengannya dosaku, beratlah dengannya timbanganku, yang baik, dan pastikanlah dengannya pencapaian cita-citaku dan perkenanlah untukku Ya Allah Tuhan Yang Maha Pemurah.Lafaz Niat Sembahyang Sunnat Awwabin


a) Pada dua rakaat yang pertama(Sahaja Aku solat sunat Awwabinn serta memelihara iman, 2 rakaat kerana Allah Taala)


Bacalah selepas membaca Al-Fatihah pada kedua-dua rakaat


1. Surah al-Qadr 1 kali
2. Surah al-Ikhlas
6 kali
3. Surah al-Falaq
1 kali
4. Surah al-Naas
1 kali


selepas itu beri salam, baca doa ini..


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/doasunatAwwabin.jpg
Ya Allah! Sesungguhnya Aku menyerahkan imanku kepada peliharaan Mu, maka imanku itu,
semasa hidupku, semasa matiku, dan selepas matiku. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu."


b) Pada dua rakaat yang kedua


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/sunatAwwabin.jpg
Sahaja aku sembahyang sunnat awwabindua rakaat kerana Allah Ta'ala


Selepas membaca al-Fatihah pada rakaat yang pertama, bacalah surah al-Kafirun dan pada rakaat kedua selepas al-Fatihah bacalah surah al-Ikhlas.


c) Pada dua rakaat yang ketiga(Sahaja aku solat sunat awwabin serta Istikharah 2 rakaat kerana Allah Taala)


Selepas membaca al-Fatihah pada rakaat yang pertama, bacalah surah al-Kafirun dan pada rakaat kedua selepas al-Fatihah bacalah surah al-Ikhlas.


SOLAT SUNAT RAWATIB

Solat Sunat Rawatib mengiringi solat fardu sebelum ataupun selepas. Tujuannya ialah untuk mencari keredaan Allah, di samping menampung kekurangan-kekurangan dalam solat fardu.
FARDHU


SEBELUM


HUKUM


SELEPAS


HUKUM


Subuh


2 rakaat


Muakkat


Tiada


Tiada


Zohor @ Jumaat


4 rakaat
2 rakaat


Muakkat - 2 rakaat


4 rakaat
2 rakaat


Muakkat - 2 rakaat


Asar


4 rakaat


Tidak Muakkat


Tiada


sembahyang sunat diharamkan selepas fardu Asar hingga terbenam matahari)


Maghrib


2 rakaat


Tidak Muakkat


2 rakaat


Muakkat


Isyak


2 rakaat


tidak Muakkat


2 rakaat


Muakkat


Terdapat beberapa hadis yang menerangkan mengenai kelebihan Sunat Rawatib.


Rasulullah SAW bersabda,
Sesiapa yang sembahyang sebelum Fajar dua rakaat, dan sebelum Zohor empat rakaat dan selepasnya empat rakaat pula, serta rakaat sebelum Asar, masuklah dia ke dalam syurga.” (Muttafaq ‘alaih)


NIAT SOLAT RAWATIBSahaja aku menunaikan solat sunat (Zohor / Asar / Isyak / Subuh) dua rakaat Sebelum nya kerana Allah Taala.


Sahaja aku menunaikan solat sunat (Zohor / Asar / Isyak / Subuh) dua rakaat Selepasnya kerana Allah Taala.SOLAT SUNAT HAJAT


Imam Ahmad meriwayatkan dengan sanad shahih dari Abu Dardak bahawa Nabi saw bersabda: "Barangsiapa berwudhuk dan menyempurnakannya, kemudian bersembahyang dua rakaat dengan sempurna, maka dia diberi Allah apa saja yang diminta baik cepat ataupun lambat."


NIAT SOLAT HAJAT


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/niatsunatHajat.jpg
Sahaja aku sembahyang sunnat hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala


Selepas membaca al-Fatihah, dalam rakaat pertama hendaklah dibaca Ayat Qursi sementara pada rakaat kedua pula dibaca Surah Al-Ikhlas.Apabila selesai sahaja solat, terus sujud kepada Allah dan membaca tasbih ini... kemudian bacalah doa @ mintalah apa yang kita hajatkan."Maha Suci Allah yang bersifat dengan kemuliaan dan Dia berfirman dengannya. Maha Suci Allah yang mempunyai sifat ketinggian dan menjadi mulia dengannya. Maha Suci Allah yang meliputi ilmuNya segala sesuatu, Maha Suci Allah yang tidak ditasbih melainNya. Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan kelebihan. Maha Suci Allah yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Maha Suci Allah yang mempunyai pemberian dan nikmat. Aku memohon RahmatMu dari kitabMu dan dengan namaMu yang mulia dan kehormatanMu yang tinggi dan kalimat-kalimatMu yang sempurna yang tidak dapat diatasi oleh sebarang kebaikan dan kejahatan bahawa Engkau Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW dan segala keluarganya.SOLAT SUNAT ISTIKHARAH


Solat Istikharah dilakukan bagi mengetahui penentuan tentang kebaikan dan pekerjaan yang akan oleh seseorang yang dia sendiri tidak dapat pastikan. Dengan solat ini, mudah-mudahan Allah SWT menunjukkan petandaNya, kalau baik natijahnya, diteruskan dan kalau tidak baik, tidak akan dilaksanakan.


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/niatIstikharah.jpg
Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta'ala


Setelah al-Fatihah, bacalah Surah Al-Kafirun pada rakaat pertama, sementara pada rakaat kedua bacalah Surah al-Ikhlas.


Doa Solat Istikharah


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/solatIstikharah.jpg


"Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini........baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu."SOLAT SUNAT TAHAJJUD


Solat Tahajjud ialah solat apabila terjaga daripada tidur malam. Sebaik-baiknya 1/3 malam yang terakhir iaitu dalam lingkungan jam 3 @ 4 pagi.


Di antara fadhilatnya :


1. Mendapat pengawasan Allah dan menampakkan kesan ketaatan di wajahnya.
2. Dikasihi oleh para ahli ibadah dan org mukmin.
3. Percakapannya menjadi hikmah dan bijaksana.
4. Dimudahkan hisab ke atasnya.
5. Mendapat catatan amal dari tangan kanan.


Jumlah rakaat sekurang-kurangnya 2 rakaat.
Lafaz Niat Solat Sunnat Tahajjud


Sahaja aku sembahyang sunnat tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta'ala

"Ya Allah, bagiMu segala puji. Engkau penegak langit dan bumi dan segala isinya. BagiMulah segala puji'. Bagimu kerjaan langit dan bumi serta isinya. Dan bagiMulah segala puji cahaya bagi langit dan bumi, Engkaulah yang hak, dan janjiMu adalah hak, dan syurga adalah hak, dan neraka adalah hak, dan nabi-nabi itu adalah hak, dan nabi Muhammad saw, adalah hak, dan saat hari kiamat itu adalah hak, ya Allah, kepadaMulah kami berhukum. Ampunilah kami atas kesalahan yang sudah kami lakukan dan yang belum kami lakukan, baik yang kami sembunyikan mahupun yang kami nyatakan. Engkaulah Tuhan yang terdahulu dan Tuhan yang terakhir. Tiada Tuhan melainkan Engkau. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah."SOLAT SUNAT DHUHA


Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih. Maksimanya 12 rakaat.

Drp Abu Hurairah, Sabda Nabi saw,

"Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari & Muslim)

Drp Anas, Sabda Nabi saw,

"Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istamna di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)


Rasulullah bersabda yang bermaksud,

"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."

Rasulullah bersabda lagi,

"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."


Di dalam hadis yang lain pula diterangkan seperti berikut:

"Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-TabraniNiat Solat DhuhaSahaja aku mengerjakan sembahyang sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala

Selesai solat, hendaklah baca tasbih ini sebanyak 10 kali.

"Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Allah yang Maha Besar,
tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Besar, pujian
sebanyak bilangan ciptaan Allah dan selama kekalnya Kekuasaan Allah"


Doa :
"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu,
kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit
maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir
maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu,
kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.
Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga
dan para sahabatnya serta kesejahteraan. Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."
SOLAT SUNAT TASBIH


Solat ini disebut Solat Tasbih kerana diucapkan tasbih sebanyak 300 tasbih. Solat Tasbih dianjurkan kalau boleh tiap-tiap malam, andaikata tidak sanggup sekali seminggu, andaikata tidak sanggup, usahakan sekali sebulan, sekiranya tidak sanggup sekali sebulan, sekali setahun, kalau setahun sekali pun tidak sanggup, kerjakanlah sekali dalam seumur hidup.

Solat Sunat Tasbih dilakukan empat rakaat dengan satu salam. Elok dilakukan sebelah malam, namun boleh juga di siang hari. Harus diingat, wlaupun 4 rakaat, solat ini mengambil masa yg agak lama, kerana diselangi membaca 300 x tasbih


Bacaan tasbih itu ialah :


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/tasbih.jpg
"Maha Suci Allah dan segala puji bagi Allah, dan tiada Tuhan yang hak disembah melainkan Allah,
Allah Maha Agong dan tiada daya dan tiada kekuatan (bagi kita)
melainkan dengan (bantuan) Allah yang maha tinggi dan Maha Agong."


Solat ini dilakukan 4 rakaat, setiap satu rakaat kita baca 75 x tasbih. 4 rakaat menjadikannya 300 tasbih

Bacaan tasbih dalam satu rakaat ialah:
1. selepas baca doa Iftitah, al-Fatihah dan surah, kita baca
15 kali tasbih
2. rukuk -
10 kali tasbih
3. iktidal -
10 kali tasbih
4. sujud -
10 kali tasbih
5. duduk antara 2 sujud -
10 kali tasbih
6. sujud semula -
10 kali tasbih
7. duduk sebentar sebelum berdiri semula/selepas tahiyat awal @ akhir -
10 kali tasbih

Jadi jumpah tasbih dalam satu rakaat ialah 75 tasbih . Ulang langkah 1-7 sampai 4 rakaat, jadi jumpah semuanya 300 tasbih


Niat Solat Tasbih


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/niatTasbih.jpg
Sahaja aku sembahyang sunnat tasbih empat rakaat kerana Allah Ta'ala


Surah-surah yang sunat dibaca selepas al-Fatihah


1. Rakaat pertama : Surah at-Takasur
2. Rakaat Kedua : Surah al-Asr
3. Rakaat Ketiga : Surah al-Kafirun
4. Rakaat Keempat : Surah al-Ikhlas


Doa Sunat Sembahyang Tasbihhttp://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/solatTasbbih1.jpg
http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/solatTasbih2.jpg

"Ya Allah, Ya Tuhanku, aku bermohon taufiq daripada Mu seperti mana orang-orang yang telah Engkau beri petunjuk,
dan jadikanlah amalan ini sepertimana amalan ahli yakin, dan jadikan aku dari golongan yang menerima nasihat,
orang-orang yang bertaubat, dan keazaman ku seperti mana orang-orang yang takut.
Dan aku bermohon seperti mana pemohon orang yang suka kepada kebaikan dan beribadah
seperti ibadat orang-orang yang warak. Dan jadikan pengetahuanku ini sebagai ahli-ahli yang berilmu
sehingga aku termasuk ke dalam golongan orang yang takut kepada Engkau
. Ya Allah, aku memohon kepadaMu,
jadikan dalam diriku ini perasaan takut yang dapat menghalang aku daripada melakukan maksiat
sehinggalah aku beramal dengan penuh ketaatan kepadaMu sebagaimana amalan
yang aku merasa perlu mendapatkan keredhaanMu dan juga sehingga aku betul-betul ikhlas
dan bertawakal kepadMu dalam setiap perkara, dan aku memohon supaya menjadi orang yang baik sangka
terhadap Engkau Maha Suci Engkau Pencipta Cahaya kebenaran.
Ya Tuhan kami, sempurnakanlah kepada kami cahaya kebenaran, dan ampunilah kami.
Sesungguhnya di atas sesuatu itu Engkau Maha Berkuasa."
SOLAT SUNAT WITIR


Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.

Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.


Di antara fadhilat solat witir ialah :
1. Para malaikat turut menyaksi atas kesungguhan amalannya.
2. Lebih afdhal daripada sunat Rawatib yang lain
3.
"Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Dia menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli Al-Quran." Riwayat Abu Daud dan Tirmizi.


Niat Solat Sunat Witir Dua Rakaat


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/niat2rakaat.jpg
"Aku solat sunnat witir dua rakaat kerana Allah Taala"

Niat Solat Sunat Witir Satu Rakaat


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/niat1rakaat.jpg
Aku solat sunnat witir satu rakaat kerana Allah Taala"


Zikir Selepas Solat Witir

http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/zikirsolatWitir.jpg

Dibaca tiga kali sebelum membaca doa :


Doa Solat Witir


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/solatWitir.jpg
"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,
dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu,
dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai."
SOLAT SUNAT ISTISQA'

Solat Istisqa' dilakukan supaya Allah menurunkan hujan dan menghilangkan kemarau yang panjang. Ia biasanya dilakukan ketika mengalami kemarau yang panjang di mana tanaman dan binatang ternakan boleh mati kebuluran. Manusia sendiri mengalami kepayahan yang amat sangat kerana air yang terbatas.


Tindakan yang perlu dilakukan ialah :


1. Puasa selama tiga hari, sambil itu bertaubat kepada Allah dengan meninggalkan segala dosa dan kezaliman.


2. Pada hari yang keempat, semua penduduk disuruh keluar dengan berpakaian sederhana menuju ke tanah lapang. Binatang ternakan juga perlu dibawa bersama.


3. Solat Sunat Istisqa' sebanyak 2 rakaat. Pada rakaat pertama sesudah membaca surah al-Fatihah bacalah Surah Sabbihisma Rabbikal A’la, dengan suara nyaring. Dan pada rakaat kedua pula dibaca surah Hal Ataaka Hadithul Ghasyiah.


4. Khatib membaca dua khutbah, pada khutbah yang pertama dimulai dengan membaca Istighfar 9 kali dan pada khutbah kedua pula dimulai dengan 7 kali istighfar.


NIATNYASahaja aku menunaikan solat ististiqa’ 2 rakaat kerana Allah Taala.


DOA SOLAT ISTISTIQA’
“Segala puji bagi Allah pemelihara alam semesta, Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Raja hari kiamat, tiada Tuhan selain Allah, Yang berbuat menurut kehendak-Nya.
Ya Allah, Engkaulah Allah yang tiada Tuhan selain-Mu. Engkaulah Maha Kaya,
sedangkan kami adalah papa, turunkanlah kepada kami hujan,
dan jadikanlah apa yang Engkau turunkan itu menjadi bekal sampai beberapa lama.Ya Allah siramilah kami, Ya Allah siramilah kami, Ya Allah siramilah kami”“Ya Allah siramilah kami dengan hujan yang menyuburkan dan yang baik kesudahannya yang bertapis-tapis
yang memberi manafaat tidak memberi mudharat segera tidak berlambat-lambat”“Ya Allah siramilah hambaMu dan haiwan-haiwan ternakanMu dan sebarkanlah rahmatMu dan
hidupkanlah negeriMu yang mati”
SOLAT SUNAT TAUBAT


Solat ini dilakukan sebagai tanda kita bertaubat kepada Allah. Tiada waktu yang tertentu ditetapkan, boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja apabila seseoarng itu rasa menyesal dan ingin bertaubat kepada Allah. Seelok-eloknya setelah kita melakukan istighfar, munajat, muhasabah diri...dan bertaubat kepada Allah di tengah malam yang sunyi.. kemudian disusuli dgn solat tahajjud dsb...


Digalakkan utk dilakukan dalam bulan-bulan haram iaitu Muharram, Rejab, Syaaban dan Ramadhan. Boleh dilakukan sebanyak 2 rakaat @ lebih.


Lafaz NiatSahaja Aku solat sunat taubat 2 rakaat kerana Allah SWT


Setelah membaca surah al-Fatihah, bacalah surah al-Kafirun di rakaat pertama dan di rakaat kedua pula Surah al-Ikhlas sebanyak 3 kali.


Doa Sujud terakhir rakaat kedua.Tiada Tuhan melainkan Engkau, sesungguhnya aku telah menzalami diriku sendiri dengan kezaliman yang banyak.
Maka tiada siapa yang dapat mengampuni dosaku melainkan Engkau.


Istighfar-Istighfar


1. 100 kaliAku memohon keampunan Allah yang Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Allah,
Dialah yang Maha Hidup, Maha berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.


2. Tiada had


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/doataubat5.jpg
Tiada keupayaan (untuk mentaati perintahMu) dan tiada kekuatan (untuk menjauhi laranganMu)
melainkan dengan keizinan Allah yang Maha Besar.


3. Ataupun dengan istighfar dan taubat yang ringkas ini


http://www.tayibah.com/eIslam/Gambar/doataubat6.jpg
Ya Allah, ampunilah aku dan terimalah taubatku.


Doa Taubat
'(Yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah! hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.' (ar-Raad : 28).

Ralat : terdapat teks doa dan lafaz niat solat yang tidak tertera, namun diharapkan tidak menghalang pembaca untuk beramal dengan merujuk bahan bacaan lain.

Kedudukan Imam dan makmum.

13 Syaaban 1431H.
Oleh : Akhisalman.

Diantara syarat sah solat jemaah adalah ditempat yg satu. Jadi disini diterangkan bagaimana dikira sah kedudukan imam dan makmum untuk diktibar sahnya solat jemaah. Ia ada 2 keadaan:

Keadaan pertama: Dalam Masjid.

sekiranya kedua2 dalam masjid maka syaratnya:

1. kedudukan Makmum tidak mendahului imam. Maksudnya adalah tumit makmum tidak mendahului tumit imam ketika berdiri dan punggung ketika duduk.

2. Tidak ada dinding yg menghalang makmum untuk sampai ke imam. Makmum boleh sampai kepada imam walaupun dengan membelokkan tubuhnya untk berjalan sampai ke imam.

Keadaan kedua: Luar masjid.

Sekiranya kedua2nya dalam masjid atau salah satunya di masjid maka syaratnya:

1. Makmum tidak terkehadapan dari imam sperti yg lepas.

2. Tidak ada penghalang yg menegah untuk melihat imam atau melihat makmum yg melihat imam dan seterusnya.

3. Boleh sampai kepada imam dengan tanpa membelokkan badannya; sekiranya dia berjalan kearah imam.

4. Tidak lebih jarak diantara imam dan makmum 150 meter. sekiranya Imam didalam dan makmum diluar masjid maka makmum tak boleh lebih jaraknya dr akhir masjid 150 meter.

Rujukan: Taqrirat sadidah oleh Hasan Kaf.

Ucapan takziah..

13 Syaaban 1431H.
Oleh : Akhisalman.

Nabi bersabda kepada utusan anak pempuan Nabi yg menyampaikan berita kematian anaknya(cucu nabi):Pulang kepadanya dan bagitau sesungguhnya Allah berhak mengambil dan memberi kepunyaannya, setiap perkara sudah ada ajalnya disisi Allah, maka suruhlah dia bersabar dan mengharap ganjaran kpd Allah.(Bukhari Muslim)

Nabi bersabda:

Sesiapa yg memberi takziah kepada org yg ditimpa musibah maka dia dapat pahala yg sama dgnnya.(HR Tirmizi)

Nabi bersabda:Tidak ada hamba mukmin yg mentakziah saudaranya terhadap satu musibah yg menimpanya melainkan Allah memakaikannya pakaian kemuliaan pd hari kiamat.(Ibnu Majah)

Memberi takziah adalah disunatkan kpd org yg ditimpa musibah. Kebanyakan ulama menghadkan tiga hari masa utk mengucapkan takziah dan makruh jika lebih dr itu.

Imam Haramain ada menghikayat satu pendapat yg mengatakan tidak ada had masa utk mengucapkan takziah. Ianya berpanjangan.

Sunnat takziah kepada org Islam atau yg kafir. Berila doa dan ucapan yg sesuai kpdnya.

Sumber rujukan: Majmuk oleh Nawawi dan Matjar Rabih oleh ad-Dimyati.

PAS Lenggong edar risalah.

Razman sempat berbual dengan bekas gurunya, Cikgu Haji Talha Ismail yang juga bekas ADUN BN selepas sampaikan risalah di Pekan Rabu Luat petang Rabu lalu


13 Syaaban 1431H.
Oleh Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Lebih 300 pakej risalah isu semasa berjaya diedar/disebar kepada pengunjung-pengunjung Pekan Rabu di Luat dekat sini Rabu lalu, menyaksikan Yang DiPertua PAS kawasan, Haji Razman Zakaria sendiri mengepalai program sepetang itu.

Program anjuran Lajnah Penerangan dan Dakwah PAS Kawasan Lenggong itu dianggap berjaya kerana mesej dilaksanakan sampai kepada pengundi-pengundi peringkat akar umbi, walaupun pakej risalah untuk petang itu tidak mencukupi.

Pegawai media lajnah berkenaan yang tidak mahu namanya disiarkan, berkata program bermula jam 3.30 petang, di mana pimpinan PAS kawasan dan cawangan berkumpul dan menerima taklimat di Surau Ibnu Zakaria yang terletak berhampiran tapak Pekan Rabu itu.

Katanya, taklimat disampaikan oleh Razman sendiri dan diikuti tazkirah oleh Ketua Lajnah Tarbiyah dan Pengkaderan PAS kawasan, Ustaz Mohd Hanafiah Idris.

"Taklimat dan tazkirah, kedua-duanya menyentuh beberapa isu semasa berkaitan isi risalah supaya pimpinan lebih faham permasalahannya sekiranya diajukan soalan oleh penerima risalah.

"Selepas tazkirah pimpinan bersolat asar berjamaah dan apabila Pekan Rabu mulai menerima kunjungan ramai selepas jam 5 petang barulah pengedaran atau penyebaran risalah dilakukan," katanya.

Pegawai media lajnah itu berkata, pengedaran/penyebaran risalah adalah salah satu alternatif menyampaikan maklumat kepada akar umbi selain program-program ceramah yang diadakan setiap bulan di kawasan Parlimen Lenggong.

Presiden PAS akan tutup Himpunan Warga Felcra Kebangsaan

13 Syaaban 1431H.
Oleh Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Kehadiran Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang akan menyampaikan ucapan kemuncak pada majlis penutup Himpunan Warga Felcra Kebangsaan di Changkat Lada, Pasir Salak, Perak 1 Ogos ini dijangka mampu menarik ribuan pendengar.

Program kemuncak itu juga menjadi lebih menarik dengan hadir sama tiga lagi pimpinan PAS Pusat, iaitu Haji Mohamad Sabu, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dan Saudara Mazlan Aliman.

Pengarah program, Haji Razman Zakaria (gambar), berkata program dua hari itu diharap dapat menghimpun ribuan warga Felcra dari seluruh negara, terutama Perak memandangkan Perak negeri terbesar kawasan Felcra serta terbanyak peserta.

Katanya, program itu sangat penting bagi semua warga Felcra mendapat pendedahan terhadap pelbagai penyelewengan pihak atasan.

"Sebab itulah kita bawa seorang peguam yang pernah menang kes saman Felda dan seorang peserta Felcra yang menang saman setelah beliau disingkir dari Felcra.

"Mereka akan bentang dua kertas kerja yang penting untuk semua warga Felcra," katanya.

Razman berkata, 2 kertas kerja yang akan dibentangkan akan mendedahkan kepada warga Felcra mengenai hak mereka sebagai peserta dan apa yang sewajarnya mereka dapat serta kemunasabahannya dari segi pembayaran dividen misalnya.

Katanya, selain itu pendedahan mengenai status mereka sebagai peserta serta perjanjian hak pemilikan semula tanah juga perlu didedahkan supaya jelas.

Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Peneroka Perhubungan PAS Perak, berkata program pada 31 Julai bermula jam 2 petang dan berakhir jam 12 malam, manakala pada 1Ogos bermula jam 8 pagi berakhir jam 12 malam.


Kenyataan Hassan dedah Harussani berbohong

13 Syaaban 1431.

KUALA LUMPUR, 25 Julai: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) menuntut Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria memohon maaf secara terbuka kepada PAS dan seluruh orang Melayu Islam berikutan penjelasan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamed Ali yang menunjukkan mufti itu berbohong.

Sambil menyifatkan Harussani melakukan pembohongan yang memalukan, Mahfuz berkata, pengakuan Dr Hassan yang menjelaskan bahawa pertemuannya dengan Harussani tidak ada agenda khusus membincangkan penyatuan Umno dan PAS sekaligus mendedahkan kedudukan dan peranan Harussani sebagai alat dan pencacai Umno.

"Kenyataan Dr Hassan jelas mendedahkan pembohongan seorang mufti seperti Harussani. Pembohongan Harussani serta kesediaan beliau menjadi pencacai Umno sangat memalukan ulama khususnya para Mufti yang ada di Malaysia.

"Harussani sepatutnya meletakkan jawatan sebagai Mufti Perak kerana beliau pernah menyatakan, sebagai mufti beliau tidak berbohong. Sedangkan pendedahan Dr Hassan memperjelaskan pembohongan Harussani," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga menggesa Harussani tidak membiarkan dirinya terus menjadi pecacai Umno yang sedang tenat dan nazak.

Menurut Mahfuz, berdasarkan apa yang dinyatakan oleh Dr Hassan, amat jelas bahawa pertemuan tersebut langsung tidak menyentuh soal kerjasama PAS dan Umno.

"Pertemuan tersebut sempena mesyuarat kebangsaan hal ehwal Islam. Dr Hassan juga menyatakan beliau tidak pernah dimandatkan oleh PAS untuk membincangkan dengan Harussani isu kerjasama PAS dan Umno," kata Mahfuz.

Harakahdaily/-

Hasan akui temu Harussani tetapi bukan sulit

13 Syaaban 1431H.
Harakahdaily

SHAH ALAM, 24 Julai: Exco kerajaan negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali (gambar) mengesahkan beliau ada bertemu dengan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dua bulan lalu tetapi bukan ada agenda sulit.

Beliau memberitahu, pertemuan tersebut diadakan secara terbuka dan ditempat yang terbuka bagi pihak kerajaan negeri Selangor atas kedudukannya sebagai exco yang menjaga hal ehwal Islam dan adat Melayu.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya semua pemimpin dan ahli PAS khasnya agar jangan berprasangka jahat terhadap beliau dan menumpukan kepada persiapan menghadapi pilihan raya yang dijangka akan diadakan tidak lama lagi.

"Saya tidak pernah diberi mandat oleh parti saya untuk membincangkan hal-hal politik perpaduan, oleh itu tidak ada agenda khusus membincangkan soal itu;

"Pertemuan tersebut tidak menatijahkan apa-apa tindakan susulan di kedua-dua pihak bahkan tidak ada sebarang perhubungan antara kami berdua selepas itu," kata Hasan yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor dalam kenyataannya hari ini.

Hasan mengulas kenyataan beberapa pihak yang mendakwa beliau ada bertemu dengan Harussani. Ini ekoran kenyataan Harussani bahawa beliau ditemui oleh pimpinan PAS dan Umno yang memintanya menyatukan PAS dan Umno.

Berikut adalah kenyataan penuh Hasan Ali mengenainya:-

KENYATAAN AKHBAR YB DATO DR HASAN BIN MOHAMED ALI
AHLI EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Kerajaan Negeri Selangor tidak pernah menyekat malah sentiasa menggalakkan ahli-ahli Exconya mengadakan pertemuan dengan mana-mana pihak tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik mereka. Pertemuan seperti ini diatur bagi meningkatkan keupayaan, kemampuan, prestasi serta profesionalisme ahli-ahli Exco berkenaan. Dengan cara ini sistem pengurusan dan pembangunan negeri terus dapat dipertingkatkan.

Pertemuan saya dengan Dato’ Mufti Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan pada kira-kira dua bulan yang lepas merupakan salah satu daripada “engagement” sedemikian yang dilakukan atas sifat saya sebagai ahli Exco Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab secara langsung antara lainnya portfolio Hal Ehwal Islam dan Adat-adat Melayu.

Pertemuan tersebut diatur bagi membolehkan saya meninjau ilmu dan pengalaman beliau secara amali mengurus Hal Ehwal Islam dan Adat-adat Melayu. Saya dimaklumkan beliau telah berkhidmat lebih 30 tahun sebagai Mufti dan sebelum itu menjawat jawatan sebagai Kadhi Besar Negeri Perak Darul Ridzuan. Ilmu dan pengalaman yang begitu luas yang beliau miliki sudah tentu dapat dimanfaatkan untuk kebaikan bersama dan umat Islam seluruhnya.

Saya ingin menegaskan bahawa:

1. Pertemuan tersebut adalah pertemuan di antara saya selaku ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor dengan beliau selaku Mufti Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan;

2. Pertemuan diatur bagi meraih kebaikan bersama demi untuk kemajuan Islam dan kesejahteraan umat;

3. Pertemuan tersebut bukan pertemuan sulit, malah diadakan secara terbuka ditempat yang terbuka.

4. Saya tidak pernah diberi mandat oleh parti saya untuk membincangkan hal-hal politik perpaduan, oleh itu tidak ada agenda khusus membincangkan soal itu;

5. Pertemuan tersebut tidak menatijahkan apa-apa tindakan susulan di kedua-dua pihak bahkan tidak ada sebarang perhubungan antara kami berdua selepas itu;

6. Pertemuan itu diadakan sehari sebelum mesyuarat Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri. Saya telah diminta mewakili kerajaan negeri dalam mesyuarat tersebut. Saya menjadikan pertemuan itu sebagai sebahagian daripada persediaan saya menghadiri mesyuarat tersebut.

Kepada sesiapa yang mempunyai prasangka dan agenda jahat terhadap saya dalam hal ini, saya menyeru supaya mereka dapat merenung semula dan bermuhasabah diri agar tidak menghabiskan masa dengan kerja-kerja yang tidak memberi manfaat kepada kemajuan agama, parti yang sama-sama kita cintai dan umat seluruhnya. Marilah kita bersama-sama menumpukan tenaga dan pemikiran bagi menghadapi cabaran Pilihanraya Umum Ke 13 yang dijangka akan berlaku tidak berapa lama lagi.

Sekian terima kasih.

24 Julai 2010

YB Dato’ Dr Hasan Bin Mohamed Ali
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam,
Adat-adat Malayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam
Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,
40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.