09 Mac 2011

Pengecut: Jika kempen lama, BN kalah teruk

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: PAS menganggap desakan Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB-BN) Sarawak, Datuk Fadillah Yusof yang mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tempoh kempen pilihan raya di Sarawak dikurangkan kepada sekurang-kurangnya tujuh hari sebagai tindakan pengecut.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad juga menganggap respon Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof yang mendakwa tempoh kempen terlalu lama boleh mengundang amalan politik tidak sihat dengan mengaitkannya dengan pergolakan politik Timur Tengah sebagai tidak releven.

“Pilihan raya kecil (PRK) Dun Merlimau dan Kerdau berlalu dengan aman,” ujarnya.

Begitu juga, katanya jika diimbas kembali senario Pilihan raya Umum 2008 yang berlangsung selama dua minggu, berjalan dengan aman.

Katanya, ketakutan pihak SPR sengaja diperbesarkan, malah dianggap mempersendakan peranan polis dan pasukan keselamatan yang bertugas siang malam menjaga ketenteraman awam.

Hakikatnya, ujar beliau tempoh kempen pilihan raya singkat sengaja dituntut berikutan rekod kekalahan teruk BN bila mana kempen pilihan raya diadakan dalam tempoh yang panjang.

Beliau berkata, BN Sarawak ternyata tidak yakin dengan kemampuan mereka untuk mengekalkan majoriti besar dalam Dun sekiranya kempen pilihan raya diadakan selama dua minggu atau lebih.

Justeru, tambah beliau SPR seharusnya menilai tempoh pilihan raya secara realistik kerana tempoh yang pendek menyukarkan calon-calon berkempen untuk menemui semua pengundi-pengundinya.

Tambahnya lagi, tempoh masa yang singkat juga menyukarkan rakyat untuk menerima maklumat yang betul.

“Hal ini juga harus dilihat dalam keadaan negeri Sarawak itu sendiri yang begitu banyak kawasan pendalaman yang mengambil masa panjang untuk calon berkempen begitu juga dengan jentera SPR yang mahu membuat persiapan,” ujarnya.

Jelasnya, pilihan raya Dun dan umum di negara ini adalah hak semua rakyat, maka setiap rakyat harus diberikan peluang untuk menyertainya dalam keadaan yang selesa dan tidak tergesa-gesa.

Katanya, SPR adalah badan pengurus pilihan raya negara bukannya organisasi Pengurus Pilihanraya Kampus yang skopnya amat terhad.

Justeru, ujarnya PAS berharap agar SPR tidak membuat keputusan mengikut telunjuk BN.

“Soal keselamatan dan ketenteraman awam adalah tanggungjawab pihak polis, dan tugas SPR adalah untuk memastikan semua rakyat mendapat hak mereka untuk menerima maklumat dan menyertai proses pilihan raya,” ujarnya lagi.

Harakahdaily/-

BN akan hilang sokongan Melayu menjelang PRU 13

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR : The Economist, majalah mingguan politik dan bisnes antarabangsa menjangkakan Barisan Nasional (BN) kehilangan lebih banyak kerusi dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, khususnya di kalangan pengundi muda dan golongan sederhana Melayu.

Melalui laporan yang dikeluarkan Economist Intelligence Unit, majalah itu menyenaraikan kekecewaan golongan muda terhadap urustadbir negara yang dibelenggu skandal politik dan usaha Islamisasi secara kosmetik Umno sebagai punca kemerosotan.

“Kemungkinan besar keputusan pilihan raya umum akan datang BN akan kalah lebih banyak kerusi memandangkan pengundi muda Melayu yang bersikap sederhana, kecewa dengan skandal politik,” kata majalah itu.

Dalam laporan mingguan keluaran Disember, Umno mungkin masih mampu meraih undi di kawasan luar bandar, namun parti itu akan ditolak oleh golongan muda di kawasan bandar.

“Meskipun pengundi muda di luar bandar terus menyokong Umno, sejumlah besar pengundi Melayu yang berpelajaran, dan dari kelas pertengahan akan beralih daripada parti pembangkang,” kata laporan itu.

Golongan muda di bandar dijangka menolak Umno kerana kebanyakan mereka tergolong dalam kategori yang perlu membayar cukai pendapatan dan meluat dengan masalah rasuah serta ketirisan dalam pentadbiran Umno BN.

Beberapa siri peristiwa di peringkat nasional seperti pendakwaan Khir Toyo, peletakan jawatan Samy Vellu serta kenaikan harga barang bagi mengisi kantung BN mendorong banyak pihak meramalkan pilihan raya umum akan berlaku dalam Mac 2011.

Namun, majalah The Economist menjangka pilihan raya umum akan hanya diadakan sekitar Julai 20011, sebaik sahaja pilihan raya negeri Sarawak selesai.

“Kami masih percaya bahawa Najib akan menetapkan tarikh pilihan raya selepas pilihan raya negeri Sarawak.

“Keputusan pilihan raya negeri Sarawak akan menjadi kayu ukur penting bagi BN sebagai kerajaan,” kata laporan itu lagi.

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Kes Beng Hock : Pegawai SPRM 'Tiada Kuasa'

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM 9 MAC : Suruhanjaya menyiasat kematian Teoh Beng Hock hari ini diberitahu pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia atau SPRM yang menyoal pembantu politik kepada Exco Selangor itu beberapa jam sebelum ia dijumpai mati, tidak mempunyai kuasa berbuat demikian.

Peguam yang mewakili Majlis Peguam, Edmund Bon, yang menyoal penolong penguasa SPRM, Mohd Ashraf Mohd Yunus berkata, ia berdasarkan inkuiri dalaman suruhanjaya itu yang menjalankan siasatan terhadap kelakuan pegawainya yang terbabit.

Dalam laporannya, jawatankuasa berkenaan menyatakan Mohd Ashraf dan rakannya Arman Alias tidak mempunyai kuasa untuk menyoal-siasat Teoh seperti yang diperuntukkan mengikut Seksyen 30(8) Akta SPRM.

Maklumat itu didedahkan ketika Suruhajaya Siasatan memulakan sesi paginya hari ini bagi menilai prosedur soal-siasat yang dijalankan oleh SPRM.

Teoh, pembantu politik DAP kepada ADUN Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah, disoal semalaman sebagai saksi berhubung salah guna dana oleh majikannya.

Beliau dibawa ke pejabat SPRM Selangor pada 15 Julai 2009 di Plaza Masalam, Shah Alam tetapi dijumpai mati keesokan harinya di koridor tingkat lima, bangunan yang sama.

Sebuah inkues kemudian diadakan tetapi selepas 18 bulan memutuskan 'penghakiman terbuka' dan merintis jalan kepada penubuhan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kematian Teoh.

Suruhanjaya itu sepatutnya mengemukakan laporannya kepada Yang di-Pertuan Agong pada 25 April.

Tv Selangor/-

Sebutan Tuntutan Fasakh RM400 Juta Menantu Taib Mahmud 24 Mac

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 9 MAC : Sebutan tuntutan fasakh Datin Seri Shahnaz Abdul Majid, menantu Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud, ditetapkan pada 24 Mac ini oleh Mahkamah Rendah Syariah di sini hari ini.

Hakim Syarie Mohd Amirul Adam Ahmad menetapkan tarikh itu selepas peguam syarie Rafie Mohd Shafie yang mewakili Shahnaz selaku plaintif memaklumkan bahawa pihaknya tidak dapat menghantar surat saman tersebut kepada defendan, Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Abdul Taib.

Menurut beliau, saman itu telah dihantar ke rumah Mahmud Abu Bekir di No. 8, Duta Nusantara, Jalan Sri Hartamas 1, Off Jalan Duta di sini, pada 28 Februari lalu.

Bagaimanapun, defendan yang merupakan Timbalan Pengerusi Kumpulan Cahya Mata Sarawak itu tidak hadir hari ini.

“Saman tersebut telah dihantar tetapi tidak diserahkan kepada defendan sendiri di mana ketika itu pembantu rumah yang menerimanya.

“Oleh demikian kami memohon supaya saman itu dihantar melalui surat berdaftar yang dikeluarkan oleh pihak mahkamah,

Mohd Amirul Adam bagaimanapun tidak membenarkan permohonan Rafie selagi plaintif tidak memfailkan afidavit berhubung tuntutan perkara itu.

“Sepatutnya failkan afidavit terdahulu, selepas itu baru saya boleh mempertimbangkan apa-apa permohonan,” kata hakim itu.

Rafie, kemudian memaklumkan bahawa pihaknya akan memfailkan afidavit itu dalam masa terdekat.

Shahnaz, telah memfailkan tuntutan fasakh tersebut pada 22 Februari lalu dengan mendakwa defendan gagal menjalankan tugas sebagai suami yang tidak memberikan nafkah batin sejak 2001.

Dalam tuntutan itu, Shahnaz yang merupakan kakak kepada penyanyi Datuk Sheila Majid, mendakwa defendan melakukan penderaan secara fizikal dan mental dengan menumbuknya di bahagian muka, kepala dan mata sehingga lebam, selain turut menendang rusuk dan mencekiknya.

Selain itu, Shahnaz mendakwa suaminya suka memaki hamun dengan menggunakan perkataan kesat terhadapnya menyebabkan dirinya tertekan, aib dan mengalami gangguan emosi.

Shahnaz, turut mengemukakan tuntutan mutaah sebanyak RM300 juta dan harta sepencarian bernilai RM100 juta terhadap ahli perniagaan itu.

Plaintif menyatakan jumlah tuntutan tersebut adalah munasabah kerana mereka telah berkahwin lebih 19 tahun dan menyatakan defendan mempunyai pendapatan serta harta-harta yang mencecah berbilion ringgit.

Plaintif juga memohon aset-aset milik defendan seperti tujuh buah kereta mewah, beribu hektar tanah di Sarawak dan saham di dalam 15 syarikat diisytiharkan sebagai harta sepencarian.

Beliau turut menuntut sebanyak 50 peratus ke atas semua harta-harta itu, selain lain-lain perintah atau relief atau apa-apa yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pasangan itu mendirikan rumah tangga pada 9 Jan 1992 dan dikurniakan seorang anak lelaki, Raden Murya Abdul Taib Mahmud, 18.

Tv Selangor/-

Saifuddin akan dedah MP PKR dibeli RM1.4 juta

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau akan mendedahkan satu persatu bukti yang diperolehinya berhubung seorang ahli parlimen (MP) parti itu yang melompat kerana dibeli.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang ketika ditemui di lobi parlimen hari ini berkata, beliau mempunyai maklumat lengkap berhubung perkara itu dan akan mendedahkan secara berperingkat.

"Kita akan dedah berperingkat-peringkat. Saya pun nak buat macam Datuk Seri Anwar dedah kes VK Lingam," katanya.

Semalam, beliau sewaktu mewakili Ketua Pembangkang membahaskan Titah Diraja, mendedahkan dua salinan cek masing-masing bernilai RM700,000 setiap satu yang didakwa dibayar kepada seorang ahli parlimen PKR untuk lompat parti.

Ditanya lanjut hari ini, beliau berkata cek pertama bertarikh 12 Januari 2010 beralamat di sebuah bank di Ipoh manakala cek kedua pula bertarikh sah laku pada 15 Mac 2011.

"Kita juga mendapat satu salinan perjanjian antara MP ini dengan pemilik tanah.

"Perjanjian itu dibuat Mei tahun lepas yang menuntut MP itu membayar RM1.5 juta dalam masa 60 hari, iaitu Julai tahun lepas," katanya.

Bagaimanapun tiada sebarang bayaran dibuat oleh ahli parlimen itu sehinggalah mendapat cek tersebut pada Januari 2011.

"Memang tak ada duit, MP PKR tak ada duit, Julai tak ada bayaran, dia masih dengan PKR.

"Penghujung 2010 sikap MP ini mula berubah, serangannya kepada PKR mula menggila.

"Tiba-tiba, 12 Januari 2011 dia ada duit RM700,000," katanya lagi.

Dalam perjanjian itu juga katanya, ahli parlimen tersebut menggunakan alamat kediamannya sebagai alamat syarikat.

"Kita pertahankan bahawa alasan mereka tinggalkan parti adalah kerana dibeli.

"Walaupun mereka sanggah, tetapi buat julung kalinya semalam saya menunjukkan dua keping cek itu," tegasnya sambil menunjukkan semula salinan cek tersebut.

Harakahdaily/-
Oleh : Nazri Abdullah .

Kenaikan Tarif Elektrik Dibantah

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

LABUAN 9 MAC : Seramai 300 keluarga mangsa kebakaran Kampung Muslim, yang kini ditempatkan di kem penempatan sementara Kampung Kiansam di Labuan, membantah kenaikan tarif elektrik yang dikenakan oleh syarikat swasta yang dilantik oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Mereka mendakwa akibat kenaikan tarif itu, mereka tidak mampu lagi membiayai bil elektrik setiap bulan yang jumlahnya mencecah puluhan ribu ringgit dan tidak lagi menerima bekalan elektrik sejak pertengahan Januari lalu.

Mereka adalah mangsa kebakaran Kampung Muslim pada Mei 2009, iaitu sebuah penempatan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR), ketika ditemui Bernama di Labuan, merayu MKN agar dapat menimbang untuk menarik balik pelantikan syarikat swasta, C3 Power (M) Sdn Bhd.

Wakil dilantik MKN, Sahadan Binsuy, 42, berkata hampir semua mereka mendapat taraf kewarganegaraan dan memiliki MyKad.

"Biasanya setiap bulan kami hanya membayar kira-kira RM30,000 melalui satu meter Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan selepas diambil alih pengurusan bil oleh pihak swasta itu, ia berganda 100 peratus dan kini membayar lebih RM60,000 setiap bulan," katanya.

Katanya, apa yang menyebabkan ketidakpuasan hati mereka adalah kenaikan mendadak bil elektrik bulanan berikutan "caj yang dikenakan untuk setiap barangan elektrik" dan bukan berdasarkan penggunaan.

Caj elektrik untuk setiap barangan seperti radio adalah RM11 setiap bulan, telefon rumah (RM11), lampu dan kipas (RM16), mesin cuci (RM26), pemasak nasi (RM41) peti sejuk (RM36) dan lain-lain dengan kadar yang tidak munasabah.

Bernama dalam satu temu bual telefon dengan Setiausaha Keselamatan negeri MKN Labuan Ichwan Fiska Rimaya Musly Thahar, menjelaskan bahawa pihak SESB pada dasarnya enggan untuk "membuat pengurusan" bil bagi kesemua keluarga, tanpa memberi penjelasan lanjut.

Oleh yang demikian, pihak MKN melantik syarikat berkenaan untuk mengurus bil bagi pihak MKN untuk SESB.

Bagaimanapun, pegawai MKN berkata tarif elektrik yang dikenakan oleh pihak syarikat yang dilantiknya adalah berdasarkan kelulusan Suruhanjaya Tenaga.

Tv Selangor/-

Kerajaan tanggung kos lawatan Rosmah RM134,000

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: Kos keseluruhan lawatan rasmi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz dalam jawapan bertulisnya terhadap soalan sama ahli parlimen Rasah, Loke Siew Fook dan Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar di parlimen hari ini.

Dalam penjelasan itu, Nazri berkata rombongan yang diketuai Rosmah itu turut disertai Menteri Wanita, isteri-isteri menteri-menteri, menteri besar-menteri besar, ketua menteri serta beberapa pegawai kerajaan.

Rombongan ke bandar Riyadh, Muscat dan Dhaka itu juga mendapat kelulusan Jemaah Menteri.

Isu lawatan rosmah sebelum ini menjadi pertikaian banyak pihak ekoran didakwa melangkaui bidang kuasa menteri berkaitan yang hanya menjadi peserta rombongan.

Turut dipertikaikan, kos yang ditanggung kerajaan di saat rakyat berdepan pelbagai tekanan ekonomi.

Nazri memberitahu, di Riyadh, Rosmah dijemput menyampaikan ucaptama di Seminar Antarabangsa Pertama, mengenai Pengurusan Kualiti Pendidikan K-12, atas jemputan Timbalan Menteri Pelajaran Arab Saudi.

Di Muscat pula, Rosmah diundang daripada Menteri Pembangunan Sosial Oman manakala di Dhaka, isteri perdana menteri itu diundang Madam Cherie Blair, Penaung Asian University for Women dan menyampaikan ucaptama di Simposium Memikirkan Masa Hadapan Asia.

Berhubung isu portal First Lady of Malaysia (Flom) pula, Nazri berkata ianya dibuang kerana menimbulkan kekeliruan.

Harakahdaily/-
Oleh : Nazri Abdullah.

Gambar hari ini.

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] - Keadaan bas ekspress yang terbalik di Pagoh Jaya di sini, Selasa. Lima penumpang cedera ringan apabila bas yang membawa 12 penumpang yang dalam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu, Kelantan itu terbalik di Kilometer 38, Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu pada 11.05 pagi Selasa.-Foto BERNAMA


Enggan jelas, isu 'undi PAS masuk syurga' celaru

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria enggan membuat penjelasan kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung tulisan responsnya menyentuh isu 'undi PAS masuk syurga', Ahad lalu.

Menurutnya, tindakan itu tidak perlu kerana beralasan bahawa Menteri Besar Kelantan itu akan tetap dengan sikapnya menggunakan hukum agama dalam politik yang boleh mengelirukan umat Islam.

“Saya tak perlu untuk buat penjelasan terhadap beliau (Nik Aziz), kalau saya jelaskan nanti sama juga apa yang akan beliau katakan.

“Saya tegaskan masalah Nik Aziz kerana mengaitkan hukum agama dalam politik, saya tahu dalam Islam politik dan agama memang tak boleh lari tapi masalahnya apabila ada pemimpin yang gunakan hukum Islam untuk raih undi,” katanya seperti lapor The Malaysian Insider.

Tuan Guru Nik Aziz semalam telah menghantar surat rasmi memohon penjelasan Harussani ekoran kenyataan “undi PAS masuk syurga”.

Mengulas isu itu, Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim menyifatkan jawapan mufti itu sebagai bercelaru.

Beliau yang juga antara yang 'berperang' kenyataan dengan Harussani dalam isu ancak membabitkan Menteri Besar Perak berkata, mufti itu juga cuba menunjukkan belangnya.

"Harussani semakin bercelaru dan menampakkan belangnya yang sebenar bila menolak mentah-mentah hasrat Tuan Guru Nik Aziz bertemu dengannya," katanya.

Manakala pengendali Facebook Tuan Guru Nik Aziz pula dalam posting terbaru di laman itu melahirkan kekesalan dengan jawapan mufti itu.

"Adakah begini caranya seorang Mufti menjawab pertanyaan yang diberikan kepadanya? Relevankah?" tulisnya.

Bagaimanapun, Harussani tidak menolak bertemu sesiapa termasuk Tuan Guru Nik Aziz yang mahu bertemu dengannya.

Katanya, untuk pertemuan itu juga tidak perlu kepada orang tengah yang mengaturkannya.

Harakahdaily/-

Kenyataan Media : Ganesan tidak jawab persoalan yang saya kemukakan.

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Berhubung surat rasmi dari SU DUN Perak bertarikh 7 Februari 2011 dan saya diminta hadir untuk memberi keterangan dalam sesi soal jawab kepada Jawatakuasa Hak dan Kebebasan Dewan pada 25 Februari pada jam 10.30 pagi di bilik mesyuarat jawatankuasa kira-kira wang negeri Perak Aras 2, Bangunan SUK Ipoh berkaitan isu bomoh masuk Dewan yang saya dedahkan.

Seperti yang diketahui umum saya tidak hadir dalam sesi tersebut dengan alasan yang saya kemukakan namun JK Hak dan Kebebasan bersidang juga dan dikatakan oleh Speaker Ganesan bahawa nasib saya hanya akan diketahui apabila dewan bersidang , dan untuk sidang akan datang telah ditetapkan pada 5 April akan datang.

Datuk R Ganesan berkata keputusan jawatankuasa itu akan dibentangkan pada Mesyuarat Pertama, Penggal Keempat DUN Perak ke-12 sebelum dibahas dan dibuat undian dalam dewan sebelum tindakan diambil terhadap saya.

Walaupun saya tidak hadir memberi keterangan pada 25 Februari, Ganesan mengumumkan bahawa keputusan sudah dibuat oleh JK Hak dan kebebasan berkaitan isu tersebut.
Sehubungan dengan itu saya suka untuk memberi kenyataan seperti berikut :-

1. Saya mendapati Ganesan tidak menjawab isu asal yang saya kemukakan iaitu tidak sahnya usul yang dikemukakan kepada saya supoaya dihadapkan ke JK Hak dan kebebasan.

2.Usul berkaitan adalah tidak sah dan terbatal apabila Speaker DUN Perak tidak mengembalikan usul itu kepada Dewan bagi mendapat sokongan sebelum memutuskan saya perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

3.Sebelum mendapat sokongan dari Ahli Dewan, Speaker terus mengumumkan “Dewan dengan ini terima usul Titi Serong akan dibawa ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan” dan ini melanggar Perintah-perintah Tetap Dewan Perak Perkara 33:-

(1)Apabila sesuatu usul itu telah dicadang dan disokong, jika berkehendakkan disokong. Pengerusi hendaklah mengemukakan kepada Dewan atau Jawatankuasa sebagaimana kandungan usul itu, selepas itu masaalah itu bolehlah dibahaskan dan dan boleh tertakluk kepada peruntukan Perintah-perintah Tetap ini, diteruskan selagi ada ahli yang hendak berucap.

(2)Apabila tidak ada lagi ahli yang hendak berucap, maka Pengerusi hendaklah meminta keputusan Dewan atau Jawatankuasa itu hendaklah menyatakan keputusannya menurut peruntukan-peruntukan Perintah Tetap 45:-

“45. Tertakluk kepada peruntukan perenggan (4) Fasal III Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak bahagian 1. Dewan hendaklah mengambil keputusan mengikut pihak mana yang mendapat undi lebih dan jika sama banyak undi, Tuan Speaker atau sesiapa yang mempengerusikan mesyuarat hendaklah mengeluarkan undi pemutus tetapi ia tidak boleh mengundi di dalam keadaan lain

4.Saya suka mengulangi bahawa keputusan saya untuk tidak hadir dilakukan demi untuk menjaga kesucian DUN Perak dari melakukan sesuatu tindakan dan keputusan dengan melanggar undang-undang dan peraturan yang sedia ada.
5. Saya tegaskan disini bahawa saya tidak takut untuk menghadapi keputusan yang kononnya telah diputuskan dakan JK Hak dan kebebsan yang bersidang pada 25 Februari tersebut.

6. Sesungguhnya semua keputusan yang diambil oleh JK tersebut adalah tidak sah dan terbatal kerana ianya bersidang dengan melaksanakan satu keputusan yang bercanggah dengan Peraturan Tetap Dewan Negeri Perak.

7. Tindakan ini untuk sekian kalinya membuktikan bahawa Ganesan tidak layak lagi menjawat jawatan sebagai Speaker dan dia mestilah dengan segera mengosongkan kerusi tersebut.

8. Segala tindakan yang akan berlaku terhadap diri saya dalam sidang dewan akan datang adalah tindakan yang melanggar undang-undaag yang sedia ada. Kecuali jika Ganesan kembali kepada persoalan asal bahawa usul yang dikemukakan kepada saya tidak sah maka semuanya adalah terbatal.

Drs. Khalil Idham Lim
ADUN Titi Serong.


Judi: PAS gesa Muhyiddin bertaubat

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: PAS menyeru rakyat Malaysia membuka mata dan menilai sendiri sikap kepimpinan Umno yang ditunjukkan melalui kenyataan Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kenyataan yang mempertikaikan tindakan Kerajaan PAS Kelantan mengharamkan judi loteri di negeri Serambi Mekah itu.

“Baru sahaja menang di Merlimau dan Kerdau, Umno terus kembali menegakkan kemungkaran sebagai tanda kesyukuran,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, sebagai seorang pemimpin Islam dan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin sewajarnya menyokong tindakan itu kerana jelas ianya diterima oleh semua agama di negara ini yang mengharamkan judi.

PAS juga, katanya kesal kerana Umno terlalu suka mengaitkan aktiviti perjudian sebagai aktiviti kesukaan mereka yang bukan Islam.

Menurutnya, mereka yang mempunyai moral yang tinggi memandang judi dalam perspektif yang amat buruk, hanya mereka yang bermoral rendah sahaja menjadikan judi sebagai hiburan mereka yang akhirnya menghabiskan duit poket mereka.

Tambahnya, PAS juga yakin kenyataan Muhyiddin itu dibuat ekoran desakan taikun-taikun perjudian di negara ini yang banyak membantu memberikan sokongan kepada Umno Barisan Nasional untuk menghadapi PAS dalam mana-mana pilihan raya.

Katanya, beberapa pemimpin Umno juga dikenal pasti pernah atau masih mempunyai kepentingan dalam syarikat-syarikat judi berkenaan.

“Maka jelaslah bahawa kenyataan Muhyiddin itu sengaja dilontarkan bagi membela periuk nasi kroni mereka yang telah lama bergelumang dalam industri judi,” ujarnya.

Sehubungan itu, ujarnya PAS menyeru Muhyiddin serta pemimpin Umno lainnya bertaubat kepada Allah kerana berjuang dan menghalalkan judi di negara ini dan meminta maaf kepada penganut bukan Islam yang difitnahkannya sebagai kaki judi.

PAS juga, tambahnya memperingatkan Muhyiddin dan Kerajaan Persekutuan supaya menghormati hak perundangan Kerajaan Kelantan dalam menguatkuasakan undang-undang di bawah bidang kuasa mereka.

“Jika tidak ada modal untuk bercakap, baik diam diri sahaja,” ujarnya.

PAS, tegasnya menyokong penuh hasrat kerajaan Kelantan dan akan terus berkempen memerangi judi di negara ini.

“Semoga rakyat terus membuka mata dan menolak Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke-13 akan datang,” katanya.

Harakahdaily/-

Kongres Mahasiswa Nasional 12 Mac

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 9 Mac: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Pro Mahasiswa Nasional akan mengadakan kongres Gerakan Mahasiswa Nasional(KGMN) ke-2 pada 12 Mac ini.

Menurut Jurucakap Majlis Politik Nasional (MPN) Gamis, Ahmad Shukri Kamaruddin, KGMN ke-2 bertujuan menghimpunkan aktivis mahasiswa daripada seluruh negara khususnya daripada Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) untuk membincangkan hala tuju dan pergerakan mahasiswa sepanjang tahun 2011.

Selain itu katanya yang juga pengarah KGMN, ianya juga adalah untuk pemilihan kepimpinan dan pembentukan Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) dan juga SMM.

"Kongres ini dijangka akan menghimpunkan kira-kira seribu aktivis mahasiswa daripada hampir dua puluh kampus IPTA.

"Kongres akan turut disertai oleh perwakilan aktivis mahasiswa daripada Indonesia, Singapura dan Thailand sebagai pemerhati," kata beliau dalam satu kenyataan.

Bertemakan Mahasiswa untuk Malaysia, KGMN ke-2 bertujuan KGMN akan berlangsung di Dewan Konvensyen Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS), Bangi dari jam 8.30 pagi hingga 11 malam.

Ia akan berakhir pada sebelah malam dengan acara ‘Pentas Mahasiswa’ yang akan menampilkan beberapa orang pimpinan mahasiswa dan juga tokoh politik daripada kerajaan dan pembangkang.

Menurutnya, antara tokoh yang dijangka hadir menyampaikan pidato ialah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah dan Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kongres ini juga adalah sebagai kesinambungan kongres pertama yang diadakan pada bulan Mac 2010 di Petaling Jaya.

Harakahdaily/-

Gaddafi tawar serah kuasa

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SERANGAN udara jet kerajaan terhadap kedudukan penentang Gaddafi di bandar Ras Lanuf menyebabkan pemberontak lari mencari tempat perlindungan.
Pemberontak tolak syarat beri kekebalan, jamin aset pemimpin Libya selamat

TRIPOLI: Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi, menawarkan untuk meletak jawatan selepas 41tahun berkuasa tetapi ia segera ditolak penentang selepas tawaran itu memberi syarat pemimpin berkenaan tidak didakwa dan asetnya tidak dirampas selain diberi wang tunai, lapor Al Jazeera.

Pemerintah kuku besi itu dikatakan mencadangkan satu mesyuarat dengan Parlimen Libya untuk bersetuju tempoh peralihan kuasa memberi laluan kepadanya meletak jawatan.
Tetapi, beliau juga memberi syarat mengambil langkah itu termasuk kekebalan daripada pendakwaan jenayah dan wangnya dijamin selamat.

Berikutan itu, Majlis Sementara pemberontak berpusat di bandar timur Benghazi menolak tawaran itu kerana jalan keluar itu mungkin menyinggung perasaan mangsa kekejaman Gaddafi.

Beliau dilaporkan menghantar Jadallah Azzouz Talhi, seorang bekas perdana menteri untuk bertemu pemberontak bagi menguruskan perjanjian terbabit.

Tawaran itu menyarankan diktator terbabit akan menyerahkan kuasa kepada satu jawatankuasa yang dibentuk Kongres Rakyat Awam dan diberi wang.

Sumber rapat dengan majlis pemberontak berkata beliau mendengar bahawa ‘satu formula dicadangkan pihak lain pula menyaksikan Gaddafi menyerah kuasa kepada pengerusi parlimen dan meninggalkan negara dengan sejumlah wang yang dijanjikan.”

Beliau menambah: “Saya diberitahu bahawa isu wang ini adalah satu halangan serius bagi majlis berkenaan menerima tawaran itu.”

Namun, Essam Gheriani, seorang pegawai media untuk majlis itu berkata: “Tiada tawaran sebegitu diletakkan kepada majlis setakat yang saya tahu.”

Talhi, seorang anggota parti pemerintah pada 1980-an, sebelum itu merayu kepada pemimpin pemberontak untuk mengadakan dialog dalam satu tanda jelas setakat ini bahawa Gaddafi mungkin bersedia berkompromi dengan pembangkang yang mencabar pemerintahannya.

Hakikat bahawa televisyen tempatan menapis rayuan Talhi memberi petunjuk ia diluluskan secara rasmi. Namun, anggota majlis berkata tiada ruang untuk berdialog dengan Gaddafi dan sebarang rundingan memerlukan beliau meletak jawatan.

Ditanya mengenai ucapan Talhi, pegawai pemberontak Ahmed Jabreel berkata: “Talhi adalah rakan rapat saya dan beliau dihormati secara meluas di Libya sebagai seorang lelaki yang mempertahankan Gaddafi.

“Namun, kami membuat penjelasan sebelum ini bahawa sebarang rundingan perlu supaya Gaddafi meletak jawatan. Tiada kompromi berhubung perkara itu.”

Dua akhbar berbahasa Arab, Asharq Al Awsat berpusat di London dan akhbar Al Bayan, berpusat di Emiriah Arab Bersatu – kelmarin memberi laporan bahawa Gaddafi sedang cuba melarikan diri.

Seorang daripada anak lelaki Gaddafi turut memberi amaran bahawa Libya akan terjerumus ke kancah perang saudara jika bapanya meletak jawatan.

Sinar Harian/-

TIDAK CUKUP DENGAN MULUT, MAHATHIR BURUKKAN ANWAR MELALUI TULISAN PULA

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KES liwat DS Anwar `Siri 2' kini sedang dibicarakan oleh mahkamah. Di dalam kes Liwat `Siri 1' mahkamah akhirnya membebaskan Anwar dari pertuduhan tersebut walaupun pihak tertentu menyebut bahawa pembebasan Anwar hanyalah kerana teknikal sahaja.

Jika mahu disebut soal teknikal, di dalam kes Liwat `Siri 1' dulu terlalu banyak teknikal bahkan fakta yang dipersoalkan. Kita masih ingat bagaimana tarikh kejadian di dalam pertuduhan dipinda beberapa kali kununnya `typing error'. Kita juga tidak lupa keterangan Azizan yang menyebut beliau tidak diliwat oleh Anwar, dan banyak lagi. Oleh itu, pelik apanya Anwar dibebaskan kununnya atas sebab teknikal?

Kini, Anwar diheret lagi di dalam kes yang sama melibatkan seorang pemuda yang kuat dan gagah berani jika dibandingkan dengan Azizan. Tidak cukup dengan itu, kini Mahathir mengeluarkan sebuah buku atau Memoir Dr Mahathir bertajuk "A Doctor In The House' yang menulis juga tentang kisah seks Anwar bersama lelaki dan wanita.

Malaysiakini melaporkan, "Tun Dr Mahathir Mohamad memuatkan 20 halaman dalam memoirnya yang bertajuk - A Doctor In The House - mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998.

Ia diceritakan di bawah bab bertajuk 'Anwar's Challenge' dalam memoir setebal 800 halaman itu. Mahathir menulis, empat tahun selepas ketua polis negara, Tun Hanif pertamakali memberitahunya tentang dakwaan yang mengaitkan Anwar dengan aktiviti homoseksual, seseorang menghantar kepadanya buku '50 Dalil Kenapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi Perdana Menteri'."

Ertinya, kerja-kerja untuk memusnahkan karier politik Anwar tidak akan terhenti di mahkamah. Mahathir tidak akan berpuas hati selagi Anwar masih memimpin PR untuk ke Putrajaya kerana beliau cukup bimbang rahsia beliau dan kroni-kroninya akan terbongkar sekiranya Anwar berada di Putrajaya. Mahathir cukup ngeri membayangkan apa yang telah terjadi kepada pemimpin Tunisia dan juga Hosni Mubarak di Mesir.

Apa yang ditulis oleh Mahathir di dalam buku tersebut, seolah-olah Mahathir tahu kesemua cerita seks Anwar dan Mahathir akui beliau mempunyai bukti. Hairannya, Mahathir tidak berani tampil ke mahkamah sebagai saksi di dalam kes liwat `Siri 1' ketika itu. Bukan Mahathir sahaja, wanita-wanita yang Mahathir menyimpan fotonya yang dikatakan terlibat dengan seks bersama Anwar juga tidak tampil sebagai saksi ketika itu.

Hanya Umi Hafilda sahaja yang tampil, tetapi wanita ini tidak membawa apa-apa bukti kukuh untuk menyabitkan Anwar di dalam kes tersebut. Berbeza dengan ceramah Umi sejak kebelakangan ini yang mendakwa beliau punyai bukti kukuh, malahan mempunyai pita video rakaman lagi. Mengapa tidak didedahkan di mahkamah dahulu? Kununnya, Umi tidak mahu dedahkan ketika itu kerana mahu beri peluang kepada Anwar untuk insaf. Jika benar ingin memberi peluang, mengapa sanggup jadi saksi ketika itu?

Ini semua kerja-kerja jahat puak yang begitu takut Anwar berada di Putrajaya. Kehebatan Anwar bukan saja ditakuti oleh penguasa sekarang bahkan yang sudah bersara pun takut seperti Mahathir. Mengapa takut jika tidak pernah melakukan penyelewengan? Mahathir sentiasa berdendam dengan Anwar, jika beliau tidak mampu lagi bersuara kerana sudah semakin tua, beliau tetap akan burukkan dan aibkan Anwar melalui tulisan pula.

WFAUZDIN NS

Kerajaan tak tahu beza notis dengan saman

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, Kegagalan pihak kerajaan khususnya Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membezakan di antara notis dan saman dianggap sebagai memalukan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, kerajaan juga gagal mematuhi tafsiran yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuching berhubung Akta Undang-undang Pengangkutan Jalan Seksyen 17 (1) (D).

"Kita agak terkejut bagaimana pihak kerajaan sendiri khususnya Jabatan Pengangkutan Jalan tidak boleh memahami persoalan pokok yang terdapat dalam Akta Pengangkutan Jalan itu sendiri dan mereka tidak boleh membezakan antara saman dengan notis.

"Kalau kerajaan tidak boleh membezakan antara notis dan saman satu perkara yang sangat memalukan apabila dia menganggap notis itu sebagai saman.

"Kerajaan sendiri tak boleh akur kepada tafsiran yang telah dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuching berhubung Akta Undang-undang Pengangkutan Jalan Seksyen 17 (1) (D)," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Mahkamah Tinggi Kuching mentafsirkan Akta Undang-Undang Pengangkutan Jalan Seksyen 17(1)(D) merupakan perkara yang dianggap perkara belum selesai, merujuk kepada perkara yang belum diselesaikan di peringkat mahkamah.

Mahfuz yang juga Pengerusi Jawatankuasa Anti Saman Ekor (Kase) sebelum itu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat.

Sebelum itu, Datuk Seri Tiong King Sing (BN-Bintulu) meminta Menteri Pengangkutan menyatakan adakah pihak Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia mempunyai kaedah tertentu atau mencari jalan penyelesaian secara pantas semasa berurusan di kaunter Pembaharuan Cukai Jalan dan Pembaharuan Lesen Memandu dalam kes-kes saman Polis atau JPJ di mana berlakunya pemalsuan nombor kenderaan tanpa pengetahuan pemilik kenderaan - kesalahan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sementara itu, Penasihat Undang- Undang Kase, Zulhilmi Shariff dalam sidang media sama berkata, rakyat perlu faham kuasa menghukum semua pesalah tertakluk pada mahkamah dan bukannya pihak kerajaan.

"Persoalan yang paling besar ditimbulkan dalam isu saman ekor ini, Ketua Trafik Bukit Aman atau Timbalan Menteri menyebut, kita beri peluang untuk rakyat membayar saman sehingga 10 Mac. Persoalannya di sini, siapa yang suruh bayar? Itu yang paling penting," katanya.

Harakahdaily/-
Oleh : Hazayani Zakaria.

Anak tetap anggap Felda Plantation haram

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsan (Anak) mengulangi dakwaan bahawa Felda Plantation ialah organisasi haram dan terbatal kerana bertentangan dengan Akta GSA 1960 iaitu status pemilikan hanya individu (seksyen 7 (2) dan koperasi (seksyen 11(1).

Pengerusinya, Mazlan Aliman berkata dakwaan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa Felda Plantation tidak tertakluk di bawah GSA adalah alasan semata-mata untuk tindakan kerajaan yang bertentangan dengan matlamat asal menyusun semula masyarakat dan membasmi kemiskinan.

Beliau berkata, Kerajaan Pusat telah menipu dan mengkhianati Kerajaan Negeri kerana mewujudkan penempatan tanpa peneroka.

"Dasar yang diperkenalkan Tun Dr Mahathir pada tahun 1992, bercanggah dengan hasrat Allahyarham Tun Abdul Razak ketika beliau membentangkan Akta GSA dibentang dan digubal untuk memberikan panduan dan keseragaman kepada semua negeri-negeri di tanah Melayu bagi mencapai hasrat kerajaan untuk membangunkan taraf kehidupan penduduk luar bandar.

"Keluasan 367,710 hektar tanah Felda Plantation adalah datangnya dari kerajaan negeri. Jik tidak tertakluk di bawah GSA, ia bernaung melalui peruntukan apa?" soalnya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Dakwaan Anak berhubung perkara ini sebelum ini dinafikan Ahmad yang mengatakan ianya tidak berasas kerana syarikat itu memiliki surat hak milik ladang berkenaan.

Menurut Mazlan lagi, tanah ialah aset yang berada dalam bidang kuasa kerajaan negeri dan kesediaan kerajaan negeri memberikan sejumlah tanah yang luas kepada Kerajaan Pusat menerusi Felda adalah bertujuan memberikan tanah kepada rakyat yang tidak mempunyai tanah.

Semak semula pemberian tanah untuk Felda Plantation

Beliau turut mendedahkan bahawa pengambilan tanah untuk tujuan Felda Plantation dibuat secara paksaan dari kerajaan negeri yang tidak difahami secara jelas maksudnya.

"Hujah Perdana Menteri yang mengatakan bahawa 51 peratus kepentingan Koperasi Permodalan Peneroka Berhad ada dalam Felda Plantation dan memberi dividen 14 peratus setiap tahun kepada peneroka adalah lari dari realiti sebenar ayahanda beliau, Tun Abdul Razak," katanya.

Sehubungan itu, Anak mencadangkan semua kerajaan negeri meyemak semula pemberian tanah untuk Felda Plantation degan dimulai Kerajaan Pakatan Rakyat di Kelantan, Selangor dan Kedah dan boleh dirujuk melaui seksyen 44(GSA) iaitu kuasa menamatkan GSA.

"Tidakkah kita berasa bangga jika tanah Felda Plantation dikurniakan kepada generasi kedua dan ketiga Felda ia memberi manfaat kepada 79,000 orang dan merangsang sosioekonomi rakyat khususnya bangsa Melayu?" soalnya lagi.

Katanya juga, nasib 45,000 pekerja Felda Plantation ketika ini sedang menderita dengan gaji rendah, diperlaku seperti hamba dan kebajikan mereka yang diabaikan.

Malah peserta Felda Plantation Sagu 4, Kuantan mengadakan mogok dan membuat laporan polis kerana tidak tahan dengan tekanan melampau pihak pentadbiran Felda Plantation.

Harakahdaily/-
Oleh : Hazayani Zakaria.

Gambar hari ini.

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] - YAB Tuan Guru menikmati sedikit jamuan sebelum mempengerusikan mesyuarat Exco pada hari ini. Kelihatan dari kiri Dato Penasihat Undang-undang Negeri, YAB Tuan Guru dan YB Dato Timbalan Menteri Besar.

Empat sasterawan negara tampil pertahan Interlok

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Empat sasterawan negara hari ini tampil mempertahankan novel Interlok, karya, Datuk Abdullah Huseein dan menganggap tidak ada masalah dilihat pada istilah dan lukisan yang digambarkan oleh pengarang dalam novel berkenaan.

Malah keempat-empat mereka - Muhammad Haji Salleh, Datuk Anwar Ridhwan, Datuk Shahnon Ahmad dan Noordin Hassan - menyifatkan tujuan penulis itu cukup mulia, iaitu melukis gambaran kaum-kaum di negara ini, dengan masalah dalamannya sendiri, dan di akhirnya bersatu menerima negara dan harapan baru.

“Kami juga tidak mengesan tujuan untuk menghina mana-mana kaum. Akhiran karya ini menawarkan harapan dan kecerahan. Itulah tujuan terpenting pengarang,” kata mereka dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, keempat-empat sasterawan negara tersebut mengajak rakyat membaca sastera dari pendekatan sastera dan menghormatinya secara wajar dan pintar, supaya dapat dikutip pemikiran dan kearifan sasterawan negara.

“Kami, Sasterawan Negara Malaysia, ingin menegaskan bahawa sebuah teks sastera bukanlah sebuah teks politik, dan bukan juga teks sejarah atau geografi. Sebuah karya sastera ialah sebuah teks yang melukis jiwa manusia, perasaannya, nilai dan kepentingannya dalam konteks zaman dan sejarahnya.

“Yang dilukis didekatkan sehampir mungkin kepada kenyataan di dalam dan di luar diri manusia, kerana karya sastera tidak tercipta daripada kekosongan atau vakum. Peristiwa di luar - peperangan dan kedamaian, kesusahan dan kesenangan, kerusuhan dan ketenangan - dilukis oleh kata-kata dan peribadi pengarang. Ini telah dilakukan sejak beribu tahun oleh semua pengarang, di semua negara,” kata mereka.

Tidak selau rapi dan cantik

Mereka berkata sastera bukan dokumen rasmi pemerintah, atau maklumat yang dirapikan serta dicantikkan untuk disebarkan. Sebaliknya, sastera ialah lukisan kehidupan, dan kehidupan tidak
selalu rapi dan cantik.

“Inilah bahan sastera, dan untuk berlaku adil kepada bahan ini sastera melukis dengan warna berbagai-bagai - ada yang merah, kuning, kelabu dan hitam. Itulah warna kehidupan yang lebih banyak jalurnya. Malah pengarang- pengarang dari benua kecil India, telah turut menyentuh isu dalam Interlok yang oleh segelintir orang di sini disensasikan, kerana sistem sosial masyarakatnya telah dinormakan dalam perjalanan panjang peradabannya,” kata mereka.

Menurut mereka Interlok adalah sebuah novel yang melukis suatu deretan waktu, watak dan latardari 1910 hinggalah sebelum merdeka.

“Tujuan penulis cukup mulia, iaitu melukis gambaran kaum-kaum yang terdapat di negara ini, dengan masalah dalamannya sendiri, dan di akhirnya telah bersatu untuk menerima negara dan harapan baru.

“Inilah tujuan pengarang. Manusia yang dilukiskan juga cukup mulia, terutama Maniam, yang besar hati dan jiwanya, dan masih ingin membantu orang lain, walau pun dia pernah dimangsakan,” kata mereka.

Dicairkan

Sehubungan itu, keempat-empat sasterawan negara berkenaan berkata mereka merasa sangat prihatin sekiranya pengarang terus didesak untuk merubah karya mereka sehingga gagasan awal mereka sudah dicairkan.

“Dan sekiranya perubahan pada lukisan satu kaum hanya dibuat, dan tidak pada kaum yang lain, maka akhirnya terdapat suatu lukisan yang tidak lagi berimbang dan benar – hanya cantik pada suatu kaum dan comot pada yang lainnya,” kata mereka.

Justeru, mereka meminta masyarakat membenarkan penulis negara ini melukis kenyataan Malaysia, walau betapa pun tidak manis kenyataan itu.

“Kerana mereka juga berfikir bagi pihak kita, dengan sudut pandangan mereka sendiri, yang walau pun berlainan, masih diperlukan di negara yang demokratis, yang memberi kebebasan kepada sasterawannya untuk menulis,berfikir dan berpendirian,” kata mereka lagi.

Malaysiakini/-

Anwar: Mahathir terdesak, cuba lindungi anaknya

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Tuduhan-tuduhan yang dilontar oleh Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam buku 'A Doctor in the House' atau ‘Doktor Dalam Rumah’ adalah untuk menutup penyelewengan semasa pemerintahan mantan perdana menteri itu dan demi menjamin masa depan politik anaknya, Muhkriz, kata ketua pembangkang itu.

“Sebenarnya apa yang saya lihat ialah ketakutan dia (Mahathir) terhadap perubahan kerana kezaliman yang berlaku semasa pemerintahannya seperti yang didedahkan dalam buku Barry Wain: Malaysia Maverick. Beliau menghabiskan RM100 bilion lebih (duit rakyat), kata Anwar.

"Mahathir juga mahu menjamin masa depan anaknya seperti yang dilakukan oleh Hosni Mubarak terhadap anaknya Gamal. Dia mahu menjamin anaknya dalam golongan terulung di negara. Ini yang menjadi pertimbangan dia," kata Anwar kepada TVSelangor.

Dalam buku mengenai kisah hidupnya itu, Mahathir sekali lagi mengulangi dakwaan fitnah perlakuan moral Anwar.

Katanya, beliau tidak terkejut dengan pusingan terbaru tuduhan liar oleh Mahathir dan menegaskan bahawa masyarakat celik terhadap motif Mahathir untuk terus menyerang beliau.

Ketuan umum PKR itu berkata pembohongan Mahathir terserlah dalam buku Doktor Dalam Rumah, khususnya apabila mendakwa beliau (Anwar) tidak menafikan tuduhan liwat terhadapnya apabila perkara itu dibincangkan pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno sebelum dia di pecat dari parti.

"Nyata satu lagi pembohongan jahat ialah Mahathir mendakwa kononnya saya mengaku (tuduhan) dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno. Saya tidak akan terkejut sekiranya kuncu-kuncu Umno akan mengesahkan (demikian),” kata Anwar.

"Tetapi kita ada rakaman mesyuarat itu. Sepertimana yang saya ingat, perjalanan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno itu telah bocor dan tidak ada sama sekali pengakuan saya kononnya mengesahkan tuduhan.” kata Anwar.

Meskipun sering mendakwa Anwar kononnya mengamalkan seks liar, Mahathir tidak sekali pun menghadirkan diri di mahkamah untuk memberi keterangan pada perbicaraan Anwar pada tahun 1998, walaupun atas desakan peguambela mantan timbalan perdana menteri itu.

Sebaliknya Mahathir memilih untuk terus melontarkan tuduhan-tuduhan itu di luar mahkamah, dan di atas kedudukannya sebagai perdana menteri ketika itu.

Selepas berundur dari jawatan itu, Mahathir meneruskan serangan ke atas Anwar dengan sokongan pemimpin-pemimpin Umno yang melihat ketua pembangkang itu sebagai musuh utama parti mereka yang harus ditumpaskan.

Mahathir memuatkan 20 halaman dalam memoirnya mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Anwar dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998.

Ia diceritakan di bawah bab bertajuk 'Anwar's Challenge' dalam memoir setebal 800 halaman itu.

Antaranya, Mahathir menceritakan bagaimana beliau menemubual empat gadis yang memberitahunya bagaimana mereka dipujuk untuk bertemu seorang yang sangat berpengaruh, oleh seorang lelaki India yang mereka kenali sebagai Nalla.

Katanya, lelaki itu telah membawa setiap gadis itu secara berasingan ke sebuah rumah di Kenny Hills. Di situ mereka bertemu seorang yang mereka dikenalpasti sebagai timbalan perdana menteri. Mereka diminta menanggalkan pakaian untuk mengadakan hubungan seks.

Kedua-dua mereka, tulisnya lagi, enggan berbuat demikian tetapi yang dua lagi bersetuju. Mereka bersedia bercakap dengan polis dan dengan beliau, tetapi berkeras tidak mahu memberi keterangan di mahkamah.

Malaysiakini/-

ADUN Titi Serong dan Sinar Harian raikan anak-anak yatim

4 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
PARIT BUNTAR : Prihatin dengan nasib dan kebajikan anak-anak yatim, Sinar Harian dengan kerjasama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim Abdullah telah menganjurkan majlis meraikan anak-anak yatim sekitar Parit Buntar Sabtu lalu, di Parit Buntar Inn, disini.

Seramai 20 anak-anak yatim sekitar kawasan itu diraikan di dalam satu majlis ringkas yang dirasmikan oleh YB ADUN yang turut menyampaikan sumbangan.


Khalil yang berkongsi pengalaman menjadi anak yatim sejak berusia 10 tahun turut memuji langkah Sinar Harian, malah keprihatinan Sinar Harian itu sangat menceriakan anak-anak yatim pada hari tersebut.

"Majlisnya ringkas tetapi bernilai besar disisi Allah swt. kerana kita meraikan anak-anak yatim yang sangat memerlukan.."

Apa yang dianjurkan oleh Sinar Harian wajar dipuji kerana ia mampu menarik minat masyarakat, berjaya memberi kesamarataan dalam setiap berita dan program tanpa melupakan golongan yang memerlukan, " katanya.

Sinar Harian turut mendapat kerjasama penaja-penaja seperti Nasmir Nasi Kandar, ABM Zulaikha Sdn Bhd., Butik Borong Bandar Perda, Kedai Wahab Bandar Perda, Perniagaan Rohaya dan Abu Bakar, Hasan Ibrahim, HNI Enterprise, dan stesyen minyak Petronas Nibong Tebal, yang menyumbangkan barang keperluan.

Penang Cop Bikers turut hadir meraikan dan memeriahkan majlis.

Gaddafi beri amaran kepada Barat

04 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TRIPOLI: Presiden Libya, Muammar Gaddafi hari ini memberi amaran keras agar negara Barat agar jangan mencampuri hal ehwal negaranya.

Beliau berkata demikian dalam perbualan telefon dengan Perdana Menteri Greece, George Papandreou yang dipetik agensi berita Jana.
“Greece adalah rakan Libya dan mereka boleh menyampaikan nasihat ini kepada Kesatuan Eropah (EU)," katanya.
Gaddafi dilaporkan menghubungi sendiri Papandreou dengan memberi amaran sebarang keganasan yang berlaku di Libya sehingga menggugat keselamatan dan kestabilan akan memberi kesan kepada keamanan di negara utara Afrikan, negara Mediterranean dan Eropah.

Amaran itu susulan keputusan NATO dan EU untuk mengadakan rundingan dengan negara di utara Afrika bagi mencari jalan penyelesaian menghadapi rejim Gaddafi di Brussels, esok dan Jumaat ini.

Sinar Harian/-