30 November 2009

512,000 tidak daftar sebagai pemilih di Perak

IPOH – Lebih satu per tiga daripada jumlah penduduk yang layak mengundi di negeri ini belum mendaftar sebagai pemilih.

Berikutan itu, DAP negeri mengambil inisiatif melancarkan kempen pendaftaran pengundi setelah mendapati 512,000 belum mengambil inisiatif mendaftar sebagai pemilih menjelang Pilihan Raya Umum (PRU 13) yang akan datang.

Naib Pengerusinya, M Kula Segaran berkata, menerusi kempen itu dapat menarik jumlah pemilih untuk mendaftar dan seterusnya memilih kerajaan di negeri ini.

Bukan itu sahaja, katanya, mereka juga berpeluang menentukan wakil rakyat di tempat masing-masing.

“Ada ramai mengatakan pada PRU tahun lalu mereka tidak berpeluang mendaftar dan memilih wakil rakyat. Setiap tahun kerajaan membelanjakan hampir RM100 juta untuk mendaftar pemilih di negara ini.

“Semua program, semua rekod dengan Jabatan Pendaftaran Negara hanya mengemas kini data dengan Pesuruhjaya Pilihan Raya dan secara automatik telah daftar,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Katanya, apabila beliau bangun mengemukakan persoalan itu di Parlimen, menteri yang bertanggungjawab dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjawab ia tidak adil untuk memaksa mereka berdaftar sebagai pemilih.

Bagaimanapun, menurut Kula Segaran, mereka boleh mendaftar dan pada masa sama boleh memilih untuk mengundi atau tidak.

Semalam, DAP Ipoh Barat melancarkan kempen pendaftaran pengundi di lima kawasan iaitu Pasir Pinji, Jalong, Ipoh Barat, Chenderiang dan Sungai Siput untuk menarik lebih ramai pemilih di kawasan berkenaan.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Pinji, Thomas Su Keong Siong berharap, lebih ramai pemilih terutama kepada anak muda yang layak mendaftar menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi. Sinar/-

PAS tidak sempurna, jawapan buat Ezam.

Oleh: WFAUZDIN NS
http://wfauzdin.blogspot.com

AKHBAR Sinar Harian hari ini melaporkan kenyataan raja sesumpah Ezam yang sebelum ini begitu lama menyepikan diri. Kali ini raja sesumpah seperti sudah bosan untuk menghentam bekas sifunya DS Anwar setelah kali terakhir beliau menghentam seorang wanita iaitu DS Wan Azizah. Apabila DS Anwar dan DS Wan Azizah tidak berselera untuk menyahut cabaran bodoh dari Ezam, maka Ezam kini beralih pula kepada parti PAS sebuah parti yang dahulunya Ezam sanjung sebagai parti yang layak memerintah Selangor.

Akhbar Sinar hari ini mengeluarkan kenyataan raja sesumpah bahawa parti PAS bukan sempurna. Islam itu sempurna sedangkan Parti Islam adalah satu perkara yang lain dan tentunya tidak sempurna. Saya sendiri tidak tahu semenjak bila kita mengatakan PAS itu sempurna dan bila pula kita menganggap bahawa PAS itu agama? Presiden PAS dan Mursyidul Am PAS juga bukan maksum dan sudah tentu parti yang diterajuinya tidak sempurna. PAS adalah wadah untuk memperjuangkan Islam, manakala Umno pula wadah untuk memperjuangkan semangat kebangsaan. Jauh bezanya perjuangan kedua-dua parti ini dan raja sesumpah sanggup menyembah parti yang bersifat kebangsaan dan menentang parti yang memperjuangkan agama.

Oleh yang demikian, tidak hairan apabila Ezam sentiasa mencari kelemahan PAS untuk menghalalkan tindakannya menjilat ludah beliau untuk kembali bersekongkol dengan Umno yang suatu ketika beliau menganggap sesiapa yang menyertai Umno hanyalah untuk kebendaan. Ezam kini tiada arah di dalam perjuangannya setelah terperangkap dengan kebijaksanaan Umno memerangkap beliau dengan umpan keduniaan. Beliau kini terpaksa mencari salah dan silap PAS setelah beliau gagal untuk meruntuhkan kepercayaan rakyat terhadap PKR. Memang benar PAS tidak sempurna tetapi sehingga kini tidak seorang pun pemimpin PAS yang didapati terlibat dengan rasuah atau penyelewengan jauh sekali melakukan kezaliman terhadap rakyat. Bagaimana dengan parti yang dijunjung oleh Ezam? Kredibiliti Presiden Umno sendiri pun dipertikaikan dengan berbagai salah laku.

Rakyat sudah dapat menilai apa yang berlaku terhadap PAS cuma isu kepimpinan di peringkat dalaman dan bukan isu yang melibatkan kepentingan rakyat. Itu pun isu yang terlalu mudah akan dapat diselesaikan kerana kepimpinan PAS bukan seperti Umno. Umno berebut jawatan kerana inginkan kebendaan dan kepentingan sendiri, sedangkan PAS mahukan perubahan hanyalah untuk memperkuatkan perjuangan membela Islam dan rakyat. Sebagai contoh, apa yang berlaku di Kelantan amat menakjubkan kita. YB Husam Musa berkeras tidak mahu dicalonkan sebagai MB Kelantan, begitu juga dengan YB Nik Amar. Pernahkah ini berlaku dalam Umno?

Sekali lagi ingin kita nasihatkan Ezam agar berfikirlah dengan hati dan iman jika beliau masih beriman. Tanyalah pada diri Ezam sendiri, antara Umno dan PAS, manakah yang lebih baik dan telus? Jawablah dengan jujur dan jangan menipu diri sendiri. Jika beliau rasa malu dan segan untuk kembali bersama dengan rakyat untuk memperjuangkan kebenaran dan keadilan, sewajarnya beliau diam sahaja kerana apabila beliau bersuara menunjukkan bukti betapa kata-katanya dahulu memang benar bahawa `hanya mereka yang mahu kebendaan sahaja yang sanggup duduk dalam Umno'.

Cuci pinggan......

Musim kenduri tiba lagi, sekali lagi ADUN Titi Serong mempunyai jadual yang padat memenuhi jemputan kenduri khawin di dalam DUN Titi Serong. Gambar Drs. Khalil Idham Lim bersama dengan dua petugas yang sedang mencuci pinggan di kenduri Rumah Hj. Yusof bin Hj. Abdul Rahman, Jalan Bunga Kertas Taman Kerian, Parit Buntar.

Ustaz Ahmad Awang menjalankan ibadah Korban di Balai Kuliah Tasawwur


Sabtu 28 Nov 09 sebanyak 9 ekor lembu telah disembelih pada Hari Raya Idul Adha sebagai satu ibadah Nabi Allah Ibrahim. Ustaz Ahmad Awang sebagai Naqib utama Balai Tasawwur bersama jawatankuasa telah menjadikan ibadah Korban di Balai Kuliah sebagai aktiviti tahunan sejak 9 tahun yang lalu.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada mereka yang terlibat dalam menjayakan ibadah korban pada tahun ini. Baliau mengucapkan terima kasih kepada petugas-petugas yang membantu mengelolakan penyembelihan , melapah, membungkus dan mengagihkan kepada masyarakat setempat khususnya mereka yang selalu hadir dalam program pengajian setiap hari Ahad.

Menurut penyelaras program korban En Al Jafari lebih 500 bungkus daging untuk di agihkan kepada orang miskin sekitar Balai Kuliah Tasawwur. Ibadah korban bermula pada pukul 8.30 pagi dan berakhir pada pukul 12.30 tengah hari dengan majlis tahlil dan jamuan makan tengah hari.

Salam 1 Malaysia dipolitik atau dikomersialkan?

http://assakynah.blogspot.com

اللّهُـمَّ أَنْـتَ السَّلامُ ، وَمِـنْكَ السَّلام ، تَبارَكْتَ يا ذا الجَـلالِ وَالإِكْـرام

Allahumma antas Salam,Wa minkas salam,tabarakta ya zaljala li wal ikram.(O Allah, You are As-Salam and from You is all peace, blessed are You, O Possessor of majesty and honour.’ AS-Salam: The One Who is free from all defects and deficiencies.)

Bacaan di atas itu adalah wirid yg biasa lepas solat dari hadis yg sohih. Kalimah " Assalamu 'alaikum" asalnya dari kalimah salam . As-salam adalah salah satu dari 99 nama Allah .

Ada pendapat mengatakan ucapan salam telah dipolitikkan.Siapa yg politikkan salam? Salam satu malaysia adalah ibarat moto bagi era pemerintahan PM yg baru DS Najib Tun RaZak.Sebelum ini kalimah 'salam 1 malaysia" tak pernah kedengaran. Niatnya baik, niat perpaduan. Kalimah "salam 1 malaysia sama dengan kalimah 'salam perpaduan'.Tak perlu cari hadis memang tak ada. Hukumnya harus kerana tidak ada nas yg mengharamkan. Cuma kita perlu beritahu generasi muda yg alpa hukum agama, ucapan salam 'assalamu'alaikum ' itu berpahala, salam 1 malaysia itu hanyalah gimik semata2. Gimik politik.

Apakah isu ini remeh. ? Bagi saya Tidak . "salam 1 Malaysia" malah mungkin akan jadi satu ucapan yg dipandang lebih mulia dan universal dari "assalamu'alaikum" kerana ia boleh diucap oleh seluruh rakyat sedangkan Assalamu'alaikum adalah ucapan sesama muslim. Apakah ini diskriminasi?.Hukum Allah menetapkan ucapan salam sesama muslim adalah berpahala. Salam mengerat pepaduan ummah dengan rahmat Allah. Ucapan salam diambil dari salah satu nama Allah (as-salam). Apakah pilihan kita, pahala atau sekadar omongan kosong tanpa makna.


Apakah matlamat salam 1 malaysia?Matlamatnya baik niatnya baik caranya baik.Boleh lah diberi 'logo halal'. Matlamat/niatnya untuk memupuk perpaduan dikalangan rakyat.
Caranya baik, diucap bila2 masa kepada sesiapa sahaja rakyat malaysia.Diucap dengan dengan senyum mesra. Boleh diucap tanpa was2.Jadi mengapa nak diberatkan kepala memikir hukum hakam? Begitu pendapat segelintir ummat. Mereka kata nak ucap ucaplah, tak mahu tak apa. Jangan dikata nista, jangan diumpat perdana menteri !

Pernah tengok iklan kempen basuh tgn sempena HlNI?Kalau tak pernah tengoklah TV!
Dalam kempen tu ditunjuk cara cuci tgn guna cecair pencuci khas dari satu jenama elok kempen tu, matlamat baik, niat baik cara pun baik/bagus.sekarang dimana2 farmasi ada jual cecair pencuci tangan.semakin laris bahan pencuci tangan.Untung syarikat pengeluarnya.Macam reqki 'durian runtuh'. Inilah reqki kalau kita pandai mengampil kesempatan atas kesempitan/kesusahan orang lain !!.

Suatu hari nanti mungkin org jijik jika melihat orang Islam makan pakai tangan dan jilat jari sebab mereka tak basuh tangan macam dalam TV. Umat Islam pula cuci najis mughallazah dgn tanah bukan dengan cecair pencuci telah diluluskan oleh kementerian malaysia dan atau badan dunia seperti WHO. Kini minda umat Islam dari kecil sudah diasuh melalui iklan supaya cuci tangan dgn sabun/cecir pencuci. Tanah itu dianggap najis/kotor.

Suatu ketika topeng H1N1 laris.Sepupu saya yg tinggal di Jeddah beristighfar panjang bila beliau cerita masa Ramadhan tahun ini, masjidil haram lengang.Orang Islam takut nak keluar ke masjid takut wabak H1N1.Tahap tawaqqal ummat susut beberapa persen. hanya kerana kempen besar2an walhal yg mati tak sampai 1 % dari penduduk dunia. Musim haji tahun 1990 ummat Islam yg mati perpuluh ribu akibat bersesak di Muassim bukan sebab H1NI. Kempen siapakah ini hingga umat Islam sanggup tinggallan pahala berjemaah di Masjid semata2 takut kena wabak (takut mati)?

Apakah kemudaratan kempen ucapan "salam 1 malaysia"?
Ada yg anggap mereka yg mempertikaikan atau memberi penerangan mengenainya sebagai bermain politik kotor?Kini kalimah "salam 1 malaysia" disohorkan melalui pembaca berita TV dan Deejay radio.Ia sudah jadi iklan secara tak langsung. "wajib' ucap "salam 1 malaysia", kalau tak sebut mungkin di'pecat'. Kalimat itu sudah jadi semacam skrip 'wajib' sekarang, assalamu'alikum sudah jadi kalimah pilihan bagi orang Islam(option).

Ibarat air yg menitik satu titis satu saat, lama2 batu pun akan mengecil akibatnya. Akibat popularnya salam satu malaysia, keberkataan dan kebaikan salam sesama muslim akan dianggap remeh atau mungkin dianggap kuno . Mungkin generasi ummat Muhammad akan datang akan merasa janggal mengucap salam sebaliknya merasa selesa dengan ucapan 'salam satu malaysia". Sebaris ucapan salam, Allah beri pahala. Allah janjikan ikatan ukhwah, kasih sayang yg dimeterai oleh ucapan salam yg ringkas. Salam adalah doa. Kalimah 'salam 1 malaysia pula' ibarat cek kosong,sedap disebut tiada nilai yg boleh dituntut. Selamat berfikir.