06 April 2009

PAS mampu menang dengan pertambahan majoriti .

BUKIT GANTANG, 4 April : - PAS mampu mempertahankan kemenangannya di Bukit Gantang pada pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang pada 5 April ini walaupun mendapat tentangan yang sengit dari pihak BN.

Demikian dinyatakan oleh Yang Dipertuanya Ustaz Nordin Jaafar dalam satu pertemuan dengan wartawan Harakah di sini semalam.

Menurutnya berdasarkan perkembangan terkini, sokongan yang diperolehi calon PAS mampu meraih kemenangan pada pilihan raya kecil ini dengan pertambahan majoriti .
"Kita menjangkakan pertambahan undi dari kalangan kaum Cina dan India, dalam masa yang sama kita cuba meningkatkan sokongan pengundi Melayu kepada calon PAS, dengan ini calon PAS tidak ada masalah besar untuk menang ," ujarnya.

Menurutnya, petugas-petugas parti akan meningkatkan gerak kerja terutama di tiga hari terakhir menjelang hari pengundian, dengan dibantu kelab penyokong PAs dan beliau yakin PAS tidak menghadapi laluan sukar untuk mempertahankan kemenangan pada pilihan raya kecil ini.

Tambahnya lagi, tema kempen PAS iaitu 'Mempertahankan Kemenangan Untuk Rakyat' telah menaikkan semangat seluruh petugas Pakatan Rakyat untuk mencipta kemenangan pada kali ini.

"Walaupun BN membawa slogan 'Mohon Restu Rakyat', tetapi ternyata pengundi-pengundi di sini tidak mudah terpedaya dengan taktik-taktik BN, bagi mereka BN tidak perlu mohon restu rakyat kerana apa yang dilakukan oleh Umno/BN terutama merampas kuasa di Negeri Perak telah mengguris perasaan rakyat Perak," katanya.

Dalam masa yang saMa beliau mengingatkan pertugas-petugas dan penyokong Pakatan Rakyat jangan terlalu yakin dengan kemenangan kerana BN boleh melakukan apa sahaja di saat saat akhir menjelang hari pengundian. Harakahdaily.

Solat Hajat, Munajat dan Kuliah Subuh Kubra.

Tarikh: 6 April 2009
Masa : 3.00 Pagi
Tempat : Mesjid Sungai Bemban, Kuala Trong.

Bersama :

1. YAB. Tuan Guru Dato" Nik Abdul Aziz Nik Mat.
2.YB. Ustaz. Mohamad Mustafa (ADUN Demit)
3. Tuan Guru Haji Husin Ibrahim Al- Misri (Pondok Lubuk Tapah)

Muslimin Muslimat Dijemput Hadir.


Sikap penyayang Nizar.

MENYAYANGI KANAK-KANAK...Inilah perwatakan calon Pakatan Rakyat dari PAS ini. Kemana sahaja dia pergi, jika berjumpa dengan bayi atau kanak-kanak dia akan mengangkat, mendokongnya dan menciumnya. Nizar membuat perkara ini tanpa mengira bangsa kanak-kanak itu..Melayu, Cina atau India, semuanya disayangi beliau. Gambar ini diambil di satu majlis yang diadakan di Taman Mewar, Kamunting Stesen 5 April lepas.
Posted by Siasah

Pondok Pak Teh dapat 45 hektar tanah untuk majukan pusat pengajiannya

Sekolah agama rakyat atau Pondok Ad-diniah Al- Latiffiah atau pondok Pak Teh, Pengkalan Hulu, Grik memang terkenal. Pondok ini telah melahirkan beribu-ribu pelajar pondok yang sangat berkualiti.

Pondok ini dipimpin oleh seorang tok guru yang dikenali dengan Pak Teh sahaja. Sejak lebih 10 tahun lalu, Pak Teh memohon dari kerajaan Perak tanah seluas 45 hektar berhampiran pondoknya untuk membolehkan pondok ini berdikari. Keluasan asal pondok ini adalah 10 hektar, milik bapa mertua Pak Teh.

Tanah yang dipohon ini mahu ditanam dengan kelapa sawit. Hasilnya diharapkan Pak Teh untuk membiayai pondoknya.

Namun, setelah sepuluh tahun, kerajaan negeri pimpinan Umno tidak pernah meluluskan permohonannya itu.

Apabila Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Perak, sekali lagi rayuan dibuat kepada kerajaan negeri agar permohonannya ini dipertimbangkan.

Pada 26 November 2008, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar mempengerusikan mesyarat exconya. Antara laporan mesyuarat itu adalah permohonan Pak Teh ini.

Selepas berbincang lima minit sahaja, mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Perak di bawah Pakatan Rakyat itu meluluskan permohonan Pak Teh itu.

Haji Nizar berhajat untuk memaklumkan sendiri keputusan itu kepada Pak Teh. Namun, beliau tidak dapat dihubungi ketika itu.

Haji Nizar kemudian menghubungi timbalan Pak Teh, iaitu Tuan Haji Roslan dan memaklumkan kelulusan kerajaan negeri tersebut. Haji Roslan menangis kegembiraan di atas berita kelulusan itu.

Sejak itu, proses untuk mengeluarkan geran diuruskan oleh kerajaan negeri melalui pejabat tanah. Namun, apabila BN merampas kerajaan negeri Perak dari Pakatan Rakyat, proses itu terhenti seketika.

“Demi Allah kami meluluskan tanah sekolah agama persendirian sekolah Pak Teh sekolah Ad-Diniah al Latiffiah, Pengkalan Hulu.

“26 haribulan 11 tahun lalu, sebelum kerajaan kita dirampas, saya sendiri mempengerusikan mesyuarat Exco, melulusakan permohonan 45 hektar tanah tersebut.

“Depa mintak 45 hektar tanah kerajaan nak biayai sekolah pondok dari Umno tak pernah dapat, buat rayuan tak dapat jugak. Apabila kita tengok file tu balik, kita luluskan tak sampai lima minit, kerana kita tahu ini hak Pak Teh.”

Demikian kata Haji Nizar ketika berucap di Kampung Kurnia Jaya ketika bertemu penduduk di situ.

Baru-baru ini, kami krew kami ke Pengkalan Hulu untuk berjumpa Pak Teh dan pelajarnya bagi melihat sendiri pondok yang bertuah itu. Memang hebat.

Sekolah pondok ini wajar mendapat 45 hektar tanah itu kerana ia hak mereka dan kerajaan negeri Pakatan pimpinan Haji Nizar telah menjalankan amanah yang diberikan rakyat.

Amanah yang tidak pernah dapat ditunaikan oleh kerajaan negeri sebelum ini walaupun ia telah dipohon selama 10 tahun oleh Pak Teh.

Posted by Siasah at 2:08 AM

Siapa hina Islam ?

Satu laporan polis dibuat terhadap setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming kerana didakwa mempersendakan Islam dalam ceramah politiknya dalam pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang.

Laporan tersebut dibuat oleh presiden Badan Bertindak Perpaduan Melayu, Osman Abu Bakar, di ibupejabat polis Taiping pada jam 5.45 petang ini.

Nga juga merupakan Ahli Parlimen Taiping dan ADUN Pantai Remas.

Dia juga mendakwa Nga meuat ucapan dalam satu ceramah di Changkat Jering dua hari lepas dan turut disiarkan dalam blog anwaribrahimdotcom.blogspot.com.

Dalam laporannya itu, Osman mendakwa Nga mempersendakan Islam dengan menyebut ayat al-Quran daripada Surah Al-A' raf untuk tujuan kempen dan menyebutkan secara tidak betul.

Beliau mendakwa Nga - yang juga ahli Parlimen Taiping dan ADUN Pantai Remis - menyebut Surah Al-A'raf sebagai Al-Aurah dalam satu ceramah dua hari lalu.

Saya sangat terkejut dengan laporan yang disiarkan oleh Malaysiakini diatas, saya mula memikirkan untuk menjawabnya pada ceramah yang akan saya hadirinya di saat-saat akhir kempen PRK Bukit Gantang.

Malam ini saya menjawab isu di atas di ceramah kelompok di Kampung Tersusun Jelapang . Seingat saya inilah ceramah saya yang saya menggunakan hujah secara serius dalam menjelaskan isu penting ini.

Sebenarnya siapakah yang mempersendakan Islam dan siapakah yang perlu memohon maaf kepada umat Islam bukan sahaja di Malaysia malah diseluruh dunia kerana mempersendakan Islam, mereka adalah pemimpin UMNO bukannya dari DAP termasuklah Nga Kor Ming.

Saya memuji dan sanggat kagum dengan YB. Nga yang berusaha gigih untuk memahami Islam sejak kami saling mengenali. Semasa mengadakan kunjungan hormat atas nama Pengerusi BBC, saya terkejut di atas mejanya terdapat senaskah Al Quran terjemahan dalam bahasa mandarin.

Itulah pemimpin DAP yang baru kami kenali dan duduk semeja sudah mereka cuba memahami dan kami ajarkan mereka untuk faham Islam.

Sedangkan UMNO yang kononnya Islam itu, sudah 51 tahun lebih berkawan dengan MCA namun sedikitpun mereka tidak mengajar pemimpin MCA untuk faham Islam. malah setahu saya pemimpin MCA sangat faham apakah perangai pemimpiun UMNO yang tidak mengira halal dan haram itu.

Selain itu saya sangat sedih dengan "bebal"nya pemimpin UMNO mempertahankan tulisan jawi yang ditulis tanpa usaha menukar atau membetukannya. Ia menjadi imej kepada ajaran islam sekian lama walaupun yang mematikan jawi juga pemimpin UMNO. Bayangkan tulisan iklan yang banyak terpampang di banyak tempat mengeja "amalan" dengan alif, mim , alif, lamalif, nun. Jelas kesalahannya sendangkan yang betul ialah ain, mim, lam ,nun.

Banyak ucapan dan tindakan pemimpin UMNO yang sudah sampai kepada peringkat boleh merosakkan akidah. Seingat saya Mahadhir pernah mengatakan bahawa Nabi Muhamamd tidak bercukur kerana mana ada pisau cukur semasa itu, ia menghina sunnah nabi dan sempat ditegur oleh Mufti, akhirnya mufti yang dipecat.

Meraka juga pernah menafsirkan ayat al Quran dengan mempersendakan sehingga ada yang sanggup mengatakan dalam Al Quran da menyabut UMNO iaitu "amanu". Sekali lagi mereka ditegur mufti dengan kebiadaban itu.

Pemimpin UMNO juga yang menghina hukum hudud sehingga dicabar di Mahkamah dan yang paling kemucaknya UMNOlah yang mencipta Islam baru dengan panggilan "Islam Hadhari".

Demikianlah sekelumit bukti dari gunungan bukti bahawa UMNOlah yang menghina Islam dari dulu sehinggalah sekarang. jangan cuba bercakap orang lain dan Yb. Nga menghina Islam sedangkan UMNOlah jaguhnya.

Taktik melampau: Cuba gambarkan PAS ganas, bakar kereta polis!

BUKIT GANTANG, 5 April : - Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat,Dato' Mustafa Ali mendedahkan perbuatan melampau BN menjelang hari mengundi untuk menggambarkan PAS bertindak ganas sekaligus ianya akan dijadikan isu untuk 'pukulan maut' BN pada saat sat akhir bagi memenangkan calon BN.

"Kita mendapat maklumat pihak tertentu akan mengumpulkan kereta-kereta polis yang lama dan diletakkan di sebuah balai polis untuk dibakar kononnya kereta itu dibakar oleh orang PAS," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Markas Induk PAS, Air Kuning semalam.

Apabila ditanya oleh wartawan dari mana beliau mendapat maklumat itu, Mustafa merahsiakan dari mana maklumat itu diperolehinya, tetapi beliau mahu pihak polis menyiasat perkara itu.

"Tujuan kita dedahkan ini kepada media agar pihak polis menyelidikinya agar kejadian itu dapat ditegah dan mengenalpasti pihak mana yang melakukannya," katanya.

PAS tidak akan melakukan sesuatu yang ganas dan tidak bertindak mengikut emosi sebaliknya PAS akan mematuhi undang undang dalam berkempen.

Beliau yakin sekiranya kejadian itu berlaku, BN pastinya menuding jari bahawa PAS yang melakukannya, sekaligus BN berharap pengunbdi pengundi di Bukit Gantang tidak akan memberi undi kepada calon PAS.

Mengenainya pembebasan akhbar Harakah dan Suara Keadilan daripada digantung selama tiga bulan, beliau menyambut baik tetapi pembebasan itu bertujuan politik menjelang hari pembuangan undi di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.

"Ketika membuat penggantungan tiga bulan kepada Harakah dan Suara Keadilan ianya dibuat secara tergesa-gesa dan berbau politik, tidak sampai dua minggu sekatan itu ditarik balik juga ianya mempunyai motif politik," jelas Mustafa.

Selain itu, beliau mengalu-alukan pembebasan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana mereka sudah lama tersiksa ditahan di Kem Tahanan Kamunting tetapi ianya juga disifatkan sebagai kepentingan politik

Beliau mengingatkan seluruh ahli dan penyokong Pakatan Rakyat agar jangan tertipu dengan membebaskan Harakah dan Suara Keadilan serta pembebasan 13 tahanan ISA kerana kedua-keduanys mrmiliki kepentingan politik BN bagi meraih sokongan rakyat menjelang hari pengundian 7 April ini. Harakahdaily.

Provokasi BN menjelang hari undi ?

Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya ada menerima maklumat bahawa satu usaha sedang dilakukan untuk "mengadakan kejadian membakar kereta polis" bagi memburukkan imej parti menjelang hari pengundian.

"Maklumat yang kami terima menunjukkan ada pihak yang sudah mula mengumpulkan kereta polis yang lama dan membakar dekat kawasan sebuah balai di sini (Bukit Gantang)," katanya.

Bagaimanapun beliau enggan menyebut balai polis dimaksudkan dan sumber maklumat itu.

Maklumat adalah kuat, kata beliau sambil mengakui belum membuat laporan polis lagi.

"Laporan polis belum dibuat tetapi kami mendedahkan lebih awal, minta media melaporkan (dulu) supaya kejadian ini tidak berlaku," katanya.

10 Perangkap Syaitan

ALLAH berfirman yang bermaksud: "Syaitan memberikan janji yang membangkitkan angan-angan kosong kepada mereka. Walhal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka kecuali tipu daya belaka. Tempat mereka itu ialah di neraka jahanam dan mereka tidak memperoleh tempat untuk lari daripadanya. '' ( An-Nisa': 120-121).

Keterbukaan manusia mengundang kehadiran syaitan ke dalam diri masing-masing, sebenarnya ada kaitannya dengan sifat mazmumah yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Melalui pelbagai jenis sifat mazmumah itulah sama ada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya telah menyediakan ruang kepada syaitan untuk menapak dalam diri. Apabila syaitan sudah meraja dalam diri, seseorang individu itu akan sanggup melakukan apa jua perbuatan keji dan mungkar kerana keinginan nafsu akan menjadi sebati dengan sifat jahat syaitan itu sendiri.

Hati, suatu organ istimewa kurniaan Allah kepada manusia, pada saat dan waktu itu juga akan mula goyah apabila sedikit demi sedikit syaitan durjana mula merayap untuk menguasai tunjang di dalam badan manusia tersebut. Berlumba-lumbalah nanti para syaitan untuk memenangi dan menguasai hati manusia. Mereka akan sedaya upaya menawan hati tersebut dan memujuk nurani manusia untuk melanggar segala perintah Allah. Beruntunglah golongan manusia yang berupaya menangkis godaan tersebut..

Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu:

1. Melalui sifat bohong dan angkuh

Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan.

2. Melalui sifat bakhil dan kedekut

Setiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALlah yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah.

3. Melalui sifat takbur dan bongkak

Sifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh Allah pada bila-bila masa saja. ALlah Taala berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23)

4. Sifat khianat

Khianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya.

5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat

Junjungan RasuluLlah s.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci Allah, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain.

6. Melalui sifat hasad

Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering " (Riwayat Bukhari dan Muslim).

7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain

Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa RasuluLlah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.'' (Riwayat Muslim).

8. Melalui sifat ujub atau bangga diri

Menurut Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' (Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal)

9. Melalui sifat suka berangan-angan

Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh Allah dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya.

10. Melalui sifat buruk sangka

Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. RasuluLlah s.a.w. bersabda yang bermaksud: ``Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.'' (Riwayat Muslim). viyamanis.

13 tahanan ISA dibebas Najib, sudah keluar pusat Kamunting

TAIPING: Selepas lebih 40 jam diumumkan pembebasan oleh Perdana Menteri baru Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak, kesemua 13 tahanan ISA keluar daripada Pusat Tahanan Perlindungan Kamunting dekat sini menjelang 1.30 tengah hari tadi.

Tiga orang tahanan - rakyat asing, dipercayai telah keluar seawal 10.43 pagi tadi manakala yang lain sebelum 1.30 tengah hari.

Baki 10 tahanan termasuk dua pemimpin Hindraf yang telah diharamkan dibenarkan keluar pusat tersebut antara pukul 1.15 dan 1.20 tengah hari tadi.

V. Ganabatirau dan R.Kenghadharan dibawa keluar dengan kereta Proton berasingan manakala lapan tahanan lain keluar seorang demi seorang melalui pintu kecil lalu menaiki dua buah van yang disediakan di luar pusat tahanan Kamunting.

Kenderaan polis yang membawa Ganabatirau dan Kenghadharan kini sedang dalam perjalanan membawa mereka ke rumah masing-masing di Shah Alam dan Kelana Jaya.

Mereka antara lima pemimpin Hindraf ditahan pada 13 Disember 2007.

Isteri Ganabatirau ketika dihubungi sebentar tadi berkata, dia sedang mengekori kereta polis yang membawa suaminya.

"Saya belum sempat bercakap dengan dia lagi... saya sedang mengikuti kereta yang membawa suami saya, saya tidak tahu sama ada saya boleh menemui suami dalam pertengahan jalan ke rumah kami," kata beliau kepada mStar Online.

Selain pemimpin Hindraf, tahanan lain yang dibebaskan ialah tujuh orang anggota Darul Islam, tiga rakyat asing kerana memalsukan dokumen dan seorang anggota Jemaah Islamiah.

Anggota Darul Islam yang dibebaskan ialah Binsali Omar, A. Artas A. Burhanudin, Idris Lanama, Francis Indanan, Mohd Nazri Dollah, Pakana Selama dan Mohd Arasad Patangari yang ditahan sejak 2006. Tempoh tahanan mereka sepatutnya berakhir tahun depan.

Tiga rakyat asing pula ialah Sundaraj Vijay (warga India) dan dua warga Myanmar iaitu San Khaing dan Amir Hussain. Mereka ditahan sejak 2007.

Anggota Jemaah Islamiah itu ialah Wan Amin Wan Hamat yang ditahan sejak 2003.

Pusat Kamunting menjadi tumpuan orang ramai termasuk penyokong dan anggota keluarga tahanan-tahanan tersebut.

Bagaimanapun angggota keluarga Darul Islam dan Jemaah Islamiah tidak kelihatan.

BERITA TERDAHULU

Dua pemimpin Hindraf dibebaskan pada pukul 1:20 tengah hari tadi.

Dua pemimpin tersebut, V. Ganabatirau dan R.Kenghadharan dan dibawa ke rumah masing-masing di Shah Alam dan Kelana Jaya.

Sehingga 1:30 tengah hari, kesemua 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dibebaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak keluar dari Pusat Kamunting.

BERITA TERDAHULU

Pemimpin Hindraf dibebas dengan syarat, kata isteri

13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mula dibebaskan dari Pusat Tahanan Perlindungan Kamunting dekat sini secara berperingkat-peringkat sejak pagi ini.

Kira-kira 10:43 pagi tadi tiga orang tahanan ISA warga asing kelihatan dibawa keluar dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda dipercayai untuk diserahkan kepada Jabatan Imigresen.

Tahanan itu termasuk dua pemimpin Hindraf yang dijadual dibebaskan 11 pagi tadi.

Bagaimanapun sehingga 1 tengah hari tadi mereka tidak kelihatan dibawa keluar dari pusat tahanan.

Pembebasan mereka diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak kelmarin.

Pusat tahanan ini menjadi tumpuan orang ramai selain penyokong Makkal Sakthi dan anggota keluarga tahanan sejak 7 pagi tadi.

Keluarga tahanan kalangan pemimpin Hindraf mula menanti mereka sejak 7.30 pagi lagi.

Dalam pada itu, isteri pemimpin Hindraf,V. Ganabatirau, B. Puvaneswary berkata suaminya akan dibawa ke rumah mereka di Shah Alam.

"Dia (Ganabathriu) tidak akan dibebaskan di Kamunting sebaliknya akan dibawa ke rumah kami di Shah Alam.

"Saya diminta berada di rumah, saya akan ikut kereta polis dari belakang sebaik dibawa keluar dari sini," katanya yang hari ini bersama anaknya berusia empat tahun.

Dia mengharapkan suaminya dibenarkan pulang rumah semalam.

Sementara isteri seorang lagi pemimpin Hindraf, R.Kenghadharan, Dr Kalaivani juga berkata, suaminya akan dibebaskan di rumahnya di Kelana Jaya, Selangor.

Kata beliau, menurut suaminya dia dibebaskan dengan syarat tetapi tidak menyebut apa syarat-syarat tersebut.

Tambah, pengurusan pusat Kamunting telah mengambil nombor telefon dan akan menghubungi "saya sebaik sahaja bila memutuskan untuk membawa keluar."

"Saya akan tunggu di sini hingga suami saya dibenarkan pulang," katanya.

Penyokong dan pengikut Makkal Sakthi juga 'berkhemah' sejak lima jam lalu.

Seorang penyokong mereka pula melakukan 'upacara cukur jambang' meraihkan pembebasan mereka sambil melaungkan "terima kasih Najib" dan "hidup Makkal Sakthi".

Kawalan keselamatan juga diperketatkan.

Bagaimanapun ahli keluarga tahanan ISA lain dibebaskan tidak kelihatan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar dalam satu kenyataan Jumaat lalu berkata, selain pemimpin Hindraf, tahanan lain yang dibebaskan ialah tujuh orang anggota Darul Islam, tiga rakyat asing kerana memalsukan dokumen dan seorang anggota Jemaah Islamiah.

Anggota Darul Islam yang dibebaskan ialah Binsali Omar, A. Artas A. Burhanudin, Idris Lanama, Francis Indanan, Mohd Nazri Dollah, Pakana Selama dan Mohd Arasad Patangari yang ditahan sejak 2006. Tempoh tahanan mereka sepatutnya berakhir tahun depan.

Tiga rakyat asing itu ialah Sundaraj Vijay (warga India) dan dua warga Myanmar iaitu San Khaing dan Amir Hussain. Mereka ditahan sejak 2007. Anggota Jemaah Islamiah itu ialah Wan Amin Wan Hamat yang ditahan sejak 2003.Mstar.