30 Januari 2011

SPR : BN menang dengan majoriti 3,707 undi.

LABIS: Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang selepas calonnya, Mohd Azahar Ibrahim menang dengan majoriti undi 3,707, mengatasi calon PAS, Normala Sudirman.

Keputusan pilihan raya kecil itu diumumkan tepat jam 10.03 malam oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Md Asri Amir di Pusat Penjumlahan Undi di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis di sini.

Mohd Azahar memperoleh 6,699 undi manakala Normala 2,992 undi. Dalam pilihan raya kecil itu, Mohd Azahar, 39, yang juga bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit, Batu Pahat, dicabar oleh Normala, 38, yang juga seorang bekas guru.

Sebanyak 71.8 peratus atau 10,579 pengundi daripada 14,753 pemilih berdaftar bagi pilihan raya kecil DUN Tenang keluar mengundi sehingga proses pengundian ditutup 5 petang tadi.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, jumlah peratusan itu lebih rendah berbanding pilihan raya umum 2008 iaitu 73.52 peratus.

"Ini disebabkan oleh keadaan cuaca yang buruk sehingga laluan ke beberapa pusat pengundian dinaiki air serta kawasan seperti Pekan Lama Labis dilanda banjir," katanya.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12 menyaksikan Allahyarham Datuk Sulaiman Taha menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

Amaran Hujan Peringkat Merah Di Johor Hingga Isnin

KUALA LUMPUR: Jabatan Metereologi mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat merah di beberapa daerah di Johor dan keadaan itu dijangka berterusan hingga Isnin.

Hujan berterusan kadangkala lebat di Muar, Ledang, Segamat, Kluang dan Batu Pahat itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan tebing sungai, kata jabatan itu dalam kenyataan di sini, Ahad.

Jabatan itu turut mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat jingga di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor yang dijangka berterusan hingga Isnin.

Antara kawasan terlibat ialah Jempol dan Tampin di Negeri Sembilan; Jasin di Melaka; dan Mersing, Kota Tinggi, Kluang, Kulaijaya, Johor Baharu dan Pontian di Johor.

Hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat itu jika berterusan boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai.

Sementara itu, hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana di Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang dan Sabah dijangka berterusan sehingga esok dan keadaan itu boleh menyebabkan banjir di kawasan rendah dan berhampiran tebing sungai.-

Mubarak umum pelantikan Naib Presiden Mesir

KAHERAH: Dilihat sebagai meredakan desakan rakyat, Presiden Mesir, Hosni Mubarak mengumumkan pelantikan ketua perisikan Mesir, Omar Suleimen sebagai timbalannya iaitu jawatan pertama diwujudkan setelah 30 tahun pemerintahan Mubarak.“Omar Suleiman telah dilantik sebagai Timbalan Presiden Hosni Mubarak,” lapor agensi berita MENA.

Susulan selepas itu, negara itu menyiarkan Omar selaku seorang jeneral tentera memberi tabik hormat kepada Mubarak setelah mengangkat sumpah jawatan Naib Presiden itu.

Mubarak kian didesak agar berundur menerusi demonstrasi besar-besaran rakyat sejak Lima hari lalu sehinggalah bertukar menjadi ganas semalam. Mubarak menolak untuk mewujudkan jawatan Naib Presiden sejak beliau berkuasa pada 1981. - AFP

Ribuan banduan terlepas dari penjara Mesir

KAHERAH: Ribuan banduan di penjara Wadi Natrun di utara ibu negara Kaherah hari ini dilaporkan terlepas selepas tunjuk perasaan besar-besaran mendesak Presiden Hosni Mubarak berundur yang memasuki hari keenam hari ini.

Banduan dikatakan meloloskan diri keluar dari penjara ketika waktu malam yang kebanyakannya terdiri daripada tahanan politik beragama Islam.

Mereka dikatakan menyembunyikan diri ke pekan dan perkampung berhampiran ketika keadaan huru-hara akibat penunjuk perasaan yang mahu rejim pemerintahan sekarang disingkirkan. - AFP

Pemimpin gerakan Islam Tunisia pulang selepas 22 tahun

LONDON: Pemimpin Gerakan Islam Tunisia, Ennahda, Rached Ghannouchi bersama anak perempuannya berlepas dari Lapangan Terbang Gatwick, London menuju pulang ke negara kelahiran beliau selepas 22 tahun hidup dalam buangan.

“Beliau sudah menaiki pesawat ketika ini,” kata Soumaya Ghannouchi yang membuat panggilan daripada pintu berlepas di sini.

Ghannouchi dihantar ke lapangan terbang oleh 30 penyokongnya dan wartawan. - AFP

Tidak Rasmi : BN menang di Tenang.

Keputusan tidak rasmi menunjukkan BN mendapat sekitar 6,698 undi manakala PAS mendapat 2,963 undi.

Calon BN, Mohd Azahar Ibrahim menang dengan majoriti 3,733 undi - meningkat 1,243 undi berbanding majoriti 2,492 undi pada 2008

Hadi : PR akan putus soal calon dalam masa terdekat.

Pakatan Rakyat akan mengadakan perbincangan mengenai sama ada akan meletakkan calon PAS atau PKR dalam pilihan raya kecil DUN Merlimau 6 Mac ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata perbincangan di peringkat pusat mengenai calon dari parti mana akan diketengahkan dalam pilihan raya kecil itu akan diadakan dalam waktu terdekat. Katanya yang ditemui pemberita selepas menyampaikan ceramah di Wacana Memperkasa Fikrah rakyat di Shah Alam hari ini .

Ketika ditanya sama ada PAS telah mempunyai bayang-bayang siapakah bakal dicalonkan di Merlimau, Abdul Hadi berkata: "Merlimau, kita ada orang bukan bayang-bayang, kita ada ramai situ."

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, pada Khamis lepas akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 26 Februari sebagai tarikh penamaan calon dan sekiranya ada pertandingan, pengundian pada 6 Mac.

Dalam pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

Lawatan ADUN Titi Serong bertemu petugas PAS.

ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim bergambar bersama dengan petugas dari negeri Selangor semasa melawat salah satu pusat pengundian berdekatan dengan Pekan Labis. Gambar Suraukini/-

Berikut keputusan tidak rasmi :

7.15pm Keputusan tidak rasmi menunjukkan BN mendapat sekitar 6,000 undi manakala PAS mendapat 2,300 undi.

7.01pm: BN 4,712, PAS 2090, maj 2,622

BN hampiri kemenangan, sebanyak 3,577 undi lagi yang belum dikira.

6.57pm Ladang Bukit Dato: BN 351, PAS 99, maj 252

846 mangsa banjir Tenang dipindahkan

ADUN Titi Serong berlatar belakangkan satu tempat yang ditenggelsami banjir berdekatan dengan Pekan Labis


Proses pengundian pilihan raya kecil kawasan DUN Tenang tetap berjalan walaupun beberapa kawasan rendah dilanda banjir dan bilangan mangsa yang dipindahkan ke pusat-pusatpemindahan terus meningkat.

Jurucakap polis bagi pilihan raya itu, Supt Abdul Aziz Ahmad berkata sehingga pukul 2petang ini, seramai 846 mangsa dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan banjir.

Mangsa yang dipindahkan ke Balai Raya Kg Paya Dalam ialah seramai 53 orang; Balai Raya Kg Batu Badak (94); Sekolah Agama Pekan Air Panas (58); Balai Raya Kg Usaha Jaya (70); Balai Raya Kg Lembah Bakti (272); Balai Tadika Kg Orang Asli (130); Balai Raya Kg Sekijang (10); Balai Raya Kg Melayu Raya (12); Balai Air Bah Pagoh 2 (53); Sekolah Arab Kg Gubah (13); dan Balai Raya Kg Genuang India (81).

Walaupun hujan lebat masih berterusan, proses pengundian di beberapa pusat pengundian yang tidak terjejas dengan banjir berjalan lancar, katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong berkata bot penyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia terpaksa digunakan untuk mengangkut pengundi dari Labis ke pusat pengundian di SMK Kamarul Ariffin, kerana sebahagian laluan menuju ke pusat itu ditenggelami air.

Pusat pengundian itu bagaimanapun tidak terjejas kerana terletak di atasbukit.

Menurut jurucakap Bilik Gerakan SPR, sehingga pukul 1 tengah hari seramai 55.36 peratus atau 8,167 orang daripada 14,753 pengundi telah keluar mengundi dalam pilihan raya itu.

--Bernama

SPR : 71.8 peratus atau 10,579 orang keluar mengundi.

Sebanyak 71.8 peratus atau 10,579 orang daripada sejumlah 14,753 pengundi berdaftar bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang keluar mengundi sehingga proses pengundian ditutup pada pukul 5 petang ini.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata jumlah peratusan itu lebih rendah daripada pilihan raya umum 2008 iaitu 73.52 peratus.

"Ini disebabkan oleh keadaan cuaca yang buruk sehingga laluan ke beberapa pusat pengundian dinaiki air serta kawasan seperti Pekan Lama Labis dilanda banjir," katanya.

Proses pengundian bagi kerusi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor kawasan Tenang, ditutup pukul 5 petang tadi.

Jurucakap Suruhanjaya Pilihan Raya berkata kesemua 12 pusat pengundian yang dibuka pukul 8 pagi tadi telah ditutup dan peti-peti undi akan dibawa ke pusat penjumlahan undi di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis di sini.

Sementara itu hujan yang turun sejak awal pagi tadi masih tidak berhenti dan kebanyakan tempat telah ditenggelami banjir pada masa ini. Selain itu petugas semua parti yang terlibat dalam PRK kali ini terperangkap di Pekan Labis sementara air surut untuk pulang ke tempat asing-masing.

Berikut keputusan tidak rasmi :

6.53pm: BN 3,737, PAS 1,692

6.51pm: Kg Redung (S2): BN 211, PAS 67

6.50pm: BN 2,038, PAS 1,207

6.36pm: Kg Sawah Bahru (S1): PAS - 55, BN - 212.

Setakat ini, BN mendahului dengan 1,484 undi berbanding PAS sebanyak 533.

6.34pm: Bandar Labis Tengah: PAS - 801, BN - 365

6.31pm SMK Kamarul Ariffin: BN - 365, PAS - 801.

6.27pm: PAS - 1,136, BN - 634.

6.22pm Bandar LabisTengah (S4): PAS - 209, BN - 90.

6.15pm Bandar Baru Labis (S1): PAS - 123, BN - 64.

6.10pm: Undi pos: BN - 115, PAS - 3, rosak - 1

10579 atau 71.71% keluar mengundi.

Sebanyak 10579 orang atau 71.71% yang keluar mengundi sehingga jam 5 ptg apabila semua 12 tempat mengundi di tutup. Hujan masih turun dalam keadaan sebahagian besar dalam DUN Tenang di tenggelami air.

Sementara itu semua jalan keluar dari Labis telah terputus kerana ditenggelami air.

Tenang : Peti Undi ditutup dalam keadaan banjir dan hujan lebat.

Kesemua 12 pusat pembuangan undi di DUN Tenang ditutup pada jam 5 petang. Sehingga jam 4 petang, peratusan keluar mengundi sebanyak 68.68% atau 10,133.

Tumpuan sekarang tertumpu kepada pusat penjumlahan undi yang akan menetukan siapakah yang akan dinobatkan sebagai ADUN Tenang yang baru. Sebelum ini SPR mengumumkan seawalnya keputusan akan diketahui pada jam 8.00 malam ini.

Lawatan di UPU Paya Merah.

LABIS : Sekitar lima minit lagI peti undi akan ditutup, saya berada di peti undi paya merah, bersama dengan petugas dari negeri Selangot. Hujan masih turun dengan lebat dan kebanyakan jalan keluar dari Pekan Labis telah terputus. Kebetulan berteduh dalam keadaan basah kuyup dan kesejukan, saya menumpang unuk membuat posting ringkas ini.

sehingga 2 petang, 9,025 atau 61.17 pratus keluar mengundi.

Menurut SPR, peratusan pengundian sehingga jam 2 petang meningkatkan kepada 67.17% atau 9,025 pengundi. Pengundian akan ditutup jam 5 petang.

Koleksi gambar banjir di Tenang.LABIS : Berikut ini adalah beberapa keping gambar dari malaysiakini mengenai keadaan banjir yang melanda DUN Tenang akibat dari hujan yang turun sejak awal pagi tadi.Rakyat penentu wakil mereka di DUN Tenang

Ahmad Baei Jaafar

Tempoh berkempen di N05 bagi memenangi calon yang dipertandingkan berakhir jam 12.00 malam tadi. Walau apapun cara dan pendekatan kempen dilakukan, dijangkakan tidak banyak memberi perubahan kepada pemikiran pengundi. Itulah pengalaman yang dilalui setiap kali berlaku pilihan raya.

Maknanya kalau kawasan itu pengundinya berpihak kepada sesuatu parti, dia sukar diubah dengan kempen yang terhad itu. Hati mereka bagaikan termatri beku, apatah lagi persepsi mereka terhadap parti lawan adalah buruk.

Walau bagaimanapun kehendak Allah terhadap seseorang pimimpin itu boleh membawa perubahan yang sebaliknya. Bagaimana? Allah campakkan ke dalam hati pengundi rasa percaya kepada sesuatu calon dan rasa benci kepada calon yang lain.

Secara logiknya begini, kalaulah sesuatu calon yang dibanggakan tiba-tiba membuat sesuatu yang tidak menyenangkan hati mereka, secara sepontan datang rasa tidak selesa dengannya. Mungkin juga selama ini permintaan mereka tidak tertunai tetapi, pada saat pilihan raya baru datang bantuan itu, sudah tentu hati mereka terasa bagaikan pemberian tidak ikhlas.

Pada masa yang sama, kempen yang dilakukan calon dan wakil calon yang banyak membentangkan perancangan masa depan yang menarik boleh memberi kesedaran kepada pengundi. Pengundi tentu tidak mahu janji manis tetapi mahu dengar perancangan bagaimana memakmurkan kawasan mereka. Jika perancangan itu munasabah mereka akan menerima dengan senang hati.

Era kesedaran Islam ini seharusnya membawa perubahan baru bahawa kempen caci maki, fitnah dan mengumpat seseorang sudah tidak sesuai lagi. Bukan saja amalan itu diharamkan Allah tetapi rakyat juga tidak mahu mendengar lagi. Mereka pun tahu semua adalah dosa.

Sudah sampai masalah kempen bersih tanpa mencerita dan mendedahkan keburukan parti lawan, sebaliknya mempromosi apa yang kita mahu dan apa yang baik pada kita perlu diketengahkan. Dengan cara ini bukan sahaja Allah suka dan memberi pahala, malah orang ramai akan suka dan pastinya akan memberi sokongan.

Saya percaya esok, pengundi di N05 sudah tahu siapa yang mereka hendak pilih. Jadi, pilihlah yang terbaik yang boleh buat kerja bagi pihak pengundi untuk memakmurkan DUN Tenang. Ingatlah wakil rakyat yang dipilih secara bersuratnya adalah juru cakap yang akan membawa idea rakyat ke negeri. Dan Wakil Rakyat sekali gus menjadi pemimpin kepada rakyat kawasan itu.

Rakyat DUN Tenang saja yang tahu siapa yang layak memimpin mereka. Calon PAS Normala Sudirman tentu ada kelebihan yang boleh mereka pilih, manakala Calon BN, Mohd Azahar Ibrahim yang mempertahankan kawasan juga ada misi yang boleh dinilai rakyat

DAP dedah MCA beli undi Cina di Tenang

LABIS : DAP mendakwa berlaku pembelian undi di SJK (C) Ai Chun yang terletak dalam daerah pengundian Tenang Station.

Menurut Teo Chin Liang (kanan, duduk) - bapa kepada ahli Parlimen
DAP Serdang, Teo Nie Ching - dia dan agen undi DAP, Liew Choan Chee (kanan, berdiri), pergi ke dewan sekolah tersebut di mana mereka mendapati pintunya terbuka luas, yang menurut mereka tidak biasa berlaku pada hujung minggu.

Setibanya di situ, kata Teo, dia nampak beberapa orang lelaki Cina sedang duduk di sebuah kaunter. Dia kemudiannya didatangi tiga orang, yang bertanyakan mengapa dia berada di situ.


Teo menjawab dia hanya mahu melihat yang apa yang sedang berlaku di situ. Mengesyaki sesuatu, dia kemudiannya memanggil Liew yang berada di dalam kereta dan Liew datang serta mengambil gambar tiga orang berkenaan.

Meliha foto mereka diambil, ketiga-tiga mereka menjadi marah.

Menurut Teo, seorang daripada mereka yang berbaju putih, mengejar
Liew hingga ke keretanya dan mengarahkannya menyerah kameranya, dan mengancam akan menggunakan kekerasan jika Liew enggan berbuat demikian.

Liew, bagaimanapun, memberi amaran kepada penyokong ketiga-tiganya bahawa penyokong PAS akan sampai beberapa minit lagi. Mereka jadi takut dan beredar dari situ.

Setelah mereka pergi, kelihatan masih ada yang datang ke dewan sekolah tersebut.

Apabila ditemui Teo, beberapa orang berkata mereka diminta datang
oleh seorang yang dipanggil 'Ah Teck' untuk mengundi di situ, walaupun sekolah berkenaan bukan menjadi pusat pengundian.

Tertinggal di situ ialah cek RM3,000 yang telah dikoyak, dengan tandatangan ketua kampung yang juga pengerusi MCA Kampung Sawah Padi, Kok Yun Keong.

Cek bertarikh 27 Januari itu, ditulis "MCA cawangan Tenang" di atasnya, namun tiada nama penerima.

Malayskaini/-

Lintas langsung PRK Tenang.


LABIS : Mulai sekarang pengunjung blog Cina Islam boleh mengikuti lintas langsung PRK Tenang dalam Cover IT Live PRK Tenang - 30 Jan 2011, Terimakah dengan kerjasama dari sahabat dari Harkahdaily yang membenarkan live ini berada di blog ini.

55.36 pratus sudah keluar mengundi.

Menurut SPR, peratusan pengundian sehingga jam 1.00 tengahari meningkatkan kepada 55.36% atau 8,167 pengundi. Tinggal empat jam lagi sebelum pusat pengundian ditutup jam 5 petang ini.

48.93 Pratus atau 7219 sehingga jam 12 keluar undi

Menurut SPR, peratusan pengundian sehingga jam 12 tengahari meningkatkan kepada 48.93% atau 7,219 pengundi. Tinggal lima jam lagi sebelum pusat pengundian ditutup jam 5 petang ini

Gambar Banjir di Tenang.LABIS : Kebanyakan ladang getah dan kawasan kampung yang rendah telah dinaiki air di Felda Tenang, paya merah dan di Air Panas dikatakan empat buah bot telah dibawa masuk.

Banjir juga melanda Jalan Segamat, jika hujan berterusan laluan utama dari Labis dan Tenang Station akan terputus hubungan tidak berapa lama lagi...

Wanita UMNO cari pengundi sasaran dari rumah ke rumah.LABIS : Hujan yang lebat menyebabkan kedudukan jentera BN dalam keadaan yang terdesak dan kelam kelabut dengan mereka mula bergera dari rumah kerumah, dan mungkin rumah penyokong mereka dari penyokong MCA di perumahan sekitar bandar tenang.

Mereka dikesan oleh jurugambar Cina Islam dan dapat merakankan gambar di atas dalam keadaan wanita umno ini berpindah dari rumah kerumah sasarannya dan kedengaran suara bertanya adakah sudah keluar mengundi.

Gambar PRK Tenang (2), Banjir di Tenang.LABIS: Hujan yang lebat yang turun sejak awal pagi tanpa henti-henti sehigga berita yang kami terima setakat ini beberapa tempat telah dinaiki air.
Gambar PRK Tenang (1)


LABIS : Semangat juang petugas Pakatan Rakyat dan PAS tidak menjadi luntur dengan mereka terus berdiri ditengah hujan lebat . Ada yang berpayung dan ada yang tidak berpatung dan banyak juga yang berbaju hujan.

Hujan masih turun dengan lebat pada waktu ini.Hujan lebat di Tenang.


LABIS: Keadaan di kebanyakan jalan sekitar Tenang kenderaan berbaris panjang dalam keadaan hujan lebat yang turun sejak awal pagi tadi. Selain itu sesekali terdengar guruh dilangit.

Tenang mencipta sejarah apabila ianya merupakan suasana kempen dan hari mengundi yang dihiasi dengan cuaca hujan.

Sehingga jam 10 pagi tadi hanya 24.34 pratus yang keluar mengundi.

Gambar sekitar hari pengundian DUN Tenang.

Suasana mengundi di Sek Keb LKTP Kemelah

LABIS : Hujan turun dalam keadaan sederhana lebat dan tidak menunjukkan tanda untuk berhenti dalam keadaan kebanyakan pusat pengundian semakin ramai yang keluar untuk menunaikan tanggung jawab masing-masing dalam PRK Tenang pada hari ini.

Calon PAS, Cikgu Mala sudah mula bergerak melawat ke UPU Kampung Redung, Pusat Mengundi di SK Kampung Tenang. Beliau di iringi oleh suaminya dan pimpinan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah, Senator Mumtaz dan YB Dr. Mariah Mahmud.

Di SMK Kamarul Ariffin, kelihatan pengundi mula bertali arus keluar mengundi walaupun hujan semakin lebat. Majoriti pengundi di kawasan ini dari kaum Cina.

Salah seorang pengundi kaum Cina di SMK Kamarul Ariffin

Perayu undi memakai payung dalam keadaan hujan semakin lebat.


Perayu undi yang berada di bahu jalan mula bertambah.
Pengundian bermula di Tenang, hujan turun semakin lebat.

25 Safar 1432H.

Nasib calon yang bertanding dalam pilihan raya kecil Tenang akan ditentukan oleh 14,753 pengundi di kawasan itu hari ini.

Jangkaan kami hujan lebat yang turun sejak awal pagi ini akan berlanjutan sehingga ke petang dan akan melaambatkan pergerakan pengundi keluar menunaikan tanggungjawab masing-masing dan mungkin mengurangkan pratusan mengundi.

Pengundi akan memilih antara calon calon PAS Normala Sudirman, 38, seorang bekas guru dan calon BN Azahar Ibrahim, 30, bekas pembantu pegawai daerah.

Sebanyak 12 pusat mengundi di 12 daerah mengundi telah dibuka pada jam 8.00 pagi tadi dan akan tamat kira-kira jam 5.00 petang ini.

Kawasan berkeluasan 295.20km persegi itu meliputi tigaFelda, lima kampung Melayu, tiga kampung baru Cina, 25 kawasan perumahan moden, sebuah kuaters kerajaan, empat estet dan dua kawasan Orang ASli.

Pengundi Melayu mewakili 47.5 daripada jumpah penduduk diikuti oleh Cina (39 peratus), India (12 peratus) dan lain-lain (1.3 peratus).

Selepas pusat mengundi ditubuh, perjumlahannya akan dibuat di Dewan Serbaguna Labis, seterusnya diumumkan di tempat yang sama, dijangka antara jam 8 hingga 9 malam ini.

Kerusi Tenang kosong ekoran kematian penyandangnya Sulaiman Taha (BN) akibat komplikasi kencing manis.

Tenang, sebuah DUN dalam kawasan parlimen Labis, merupakan kubu kuat BN.

Bagaimanapun, pada pilihan raya umum lalu, PAS berjaya mengurangkan majoriti BN daripada 5,517 kepada 2,492 pada tahun 2008.

Kali ini, BN pada awalnya mensasarkan 5,000 undi majoriti. Manakala Pakatan Rakyat kmjmenjangkakan calonnya akan membuat kejutan di Tenang pada hari ini.


LAPORAN LANGSUNG
(Malaysiakini)

8.15am Hujan menyebabkan air naik di Kampung Redong. Jika berterusan, kawasan tersebut akan dilimpahi banjir.

Di Kampung Paya, SPR mula melarang payung dibawa ke tempat membuang undi.

8.02am Kelihatan BN dan PAS masing-masing membuka pondok panas mereka sendiri di sekitar pusat mengundi walaupun dilarang oleh Suruhjaya Pilihan Raya (SPR).

Pengundi keluar agak perlahan ekoran hujan renyai-renyai. Banyak payung hijau dan biru mewarnai sekitar kawasan mengundi.

Di Kampung Paya, ahli parlimen Labis Chua Thee Yong antara yang menunggu BN dalam hujan renyai di mana calon itu akan mengundi.

"Kita jangkakan ia akan jatuh kepada 60 peratus atau lebih rendah lagi, bergantung pada keadaan," katanya.

Beliau berpendapat, peratusan keluar mengundi akan rendah ekoran cuaca semasa

Selamat mengundi, Hujan mengiringi pengundi Tenang.

25 Safar 1432H.

LABIS, 30 Jan.:-: Keadaan trafik yang semakin sesak di sini dengan pertambahan mendadak jumlah kenderaan dijangka semakin buruk pada hari ini apabila masyarakat keluar membuang undi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang. Suasana kelmarin menunjukkan kenderaan yang berbaris panjang dalan Pekan Labis bertambah lebih sekali ganda.

Keadaan itu ditambah pula dengan suasana hujan sepanjang hari kelmarin dan berlanjutan sehingga pagi. Sekitar jam 4.00 pagi tadi hujan lebat turun membasahi bumi Tenang sekitar satu jam setengah.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar meminta orang ramai agar memberi kerjasama penuh kepada pihak polis dengan kembali ke rumah selepas selesai menunaikan kewajipan mengundi hari ini.

Buat masa ini keadaan keselamatan adalah terkawal dan pihak polis akan memastikan kelancaran trafik ke semua 12 pusat membuang undi esok, katanya kepada pemberita, di sini, Sabtu.

Keadaan hujan yang tidak berhenti sehongga sekarang dan kalauberlanjutan sepanjang hari ini esok dijangka memburukkan lagi keadaan trafik.

Kabinet Mesir Letak Jawatan, Hosni Mubarak Enggan Beralah

25 Safar 1432H.

KAHERAH: Stesen televisyen kebangsaan Mesir berkata, Kabinet pimpinan Perdana Menteri, Ahmed Nazif meletakkan jawatan atas arahan Presiden Hosni Mubarak di sini, Sabtu.

Tindakan itu beberapa jam selepas Hosni dalam ucapan di stesen televisyen itu bahawa beliau akan memecat anggota Kabinet ekoran protes besar-besaraan anti-kerajaan sejak beberapa hari lalu di negara itu.

Protes berkenaan adalah yang terbesar sepanjang pemerintahan rejim Hosni selama 30 tahun tetapi beliau tidak menyatakan akan berundur sebagaimana yang didesak oleh rakyat.

Awal pagi tadi Hosni mengumumkan perintah berkurung di seluruh negara ekoran berlaku tunjuk perasaan besar-besaran, semalam.

Beliau pada awalnya hanya mengisytiharkan perintah berkurung di tiga wilayah iaitu di Kaherah, Alexandria dan Suez, tetapi telah memperluaskannya ke seluruh negara.

Perintah berkurung itu berkuat kuasa dari pukul 6 petang hingga 7 pagi (waktu tempatan) sehingga notis pemberhentian diumumkan.

Pasukan tentera telah ditempatkan untuk membantu polis melaksanakan perintah itu dan mengawal keselamatan serta melindungi harta benda awam.

Mesir terus bergolak.

Tunjuk perasaan besar-besaran masih berterusan di Kaherah selepas perintah berkurung kerajaan sepanjang malam berakhir. Anggota tentera terpaksa memperketatkan kawalan keselamatan selepas insiden keganasan pada Jumaat.

Cina nyanyi 'The moon is my heart' bersama Nizar


25 Safar 1432H.

LABIS, 30 Jan: Walaupun hujan lebat namun kira-kira 800 penduduk Cina pekan Labis setia mendengar ceramah yang diberikan oleh para pemimpin Pakatan Rakyat malam tadi.

Yang menariknya, mereka dengan penuh ghairah turut menyanyi bersama Datuk Seri Nizar Jamaludin apabila beliau menyanyikan lagu Cina, "The moon is my heart" (Bulan adalah hatiku).

Walaupun jam sudah menunjukkan waktu 11.30 malam namun mereka masih setia mendengar ucapan demi ucapan dari para pemimpin DAP, PAS dan PKR di pusat operasi DAP di pekan Labis itu.

Di seberang jalan, MCA juga mengadakan majlis ceramah namun hanya kira-kira 30 penonton menyertainya.

Jika suasana sokongan ini boleh diterjemahkan dengan undi esok, nescaya calon Pakatan dari PAS, Cikgu Normala Sudirman akan mendapat majoriti undi Cina esok.

Teresa Kok yang turut berada di situ menyifatkan hujan yang turun ini umpama kerja tuhan membersihkan segala daki rasuah di atas bumi Labis ini.

Selain beliau, turut berada di situ adalah Teng Chan Khim dan Tony Pua.

Selain di kawasan Cina, Pakatan juga mengandakan ceramah di 15 kawasan malam ini walau dalam hujan lebat.

Berikut adalah gambar yang dirakamkan oleh jurugambar Harakah, Wan Zahari Wan Salleh.

Harakahdaily/-

PAS kesal dihalang berkempen


Hazayani Zakaria


LABIS, 29 Jan: PAS kesal dengan sikap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang didakwa berat sebelah terhadap Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil (PRK) Dun Tenang.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Dzulkefly Ahmad berkata, kekesalan tersebut ekoran SPR gagal memastikan semua parti bertanding berhak mengakses ke semua kawasan yang terlibat dengan PRK tersebut.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada maklumat yang diterima daripada petugas parti bahawa mereka tidak dibenarkan masuk berkempen di Ladang Labis Utara dan Ladang Bukit Datuk.

"Kenapa BN boleh masuk berkempen, Pakatan Rakyat tak boleh masuk?

"Sepatutnya semua pengundi ada hak untuk akses maklumat daripada kedua-dua parti," kata beliau pada sidang media harian dekat sini, hari ini.

Tambahnya apabila petugas parti memaklumkan perkara demikian kepada SPR, mereka berkata perkara tersebut di bawah kuasa pemilik ladang berkenaan.

"Kita bawa peguam kita jumpa SPR,tapi mereka kata itu terpulang kepada pemilik ladang. Tapi kita katakan SPR bertanggungjawab dalam memastikan rakyat mendapat maklumat," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar SPR dapat mengambil tindakan segera memandangkan hari ini merupakan hari terakhir kempen.

Sementara itu, beliau berkata Pakatan Rakyat akan berhimpun di Dataran Cikgu Mala malam esok bagi mendengar keputusan PRK ini.

"Kita akan adakan perhimpunan untuk dengar keputusan di Dataran Cikgu Mala malam esok samaada menang atau kalah, kita tak kisah," katanya.