30 Januari 2011

Kabinet Mesir Letak Jawatan, Hosni Mubarak Enggan Beralah

25 Safar 1432H.

KAHERAH: Stesen televisyen kebangsaan Mesir berkata, Kabinet pimpinan Perdana Menteri, Ahmed Nazif meletakkan jawatan atas arahan Presiden Hosni Mubarak di sini, Sabtu.

Tindakan itu beberapa jam selepas Hosni dalam ucapan di stesen televisyen itu bahawa beliau akan memecat anggota Kabinet ekoran protes besar-besaraan anti-kerajaan sejak beberapa hari lalu di negara itu.

Protes berkenaan adalah yang terbesar sepanjang pemerintahan rejim Hosni selama 30 tahun tetapi beliau tidak menyatakan akan berundur sebagaimana yang didesak oleh rakyat.

Awal pagi tadi Hosni mengumumkan perintah berkurung di seluruh negara ekoran berlaku tunjuk perasaan besar-besaran, semalam.

Beliau pada awalnya hanya mengisytiharkan perintah berkurung di tiga wilayah iaitu di Kaherah, Alexandria dan Suez, tetapi telah memperluaskannya ke seluruh negara.

Perintah berkurung itu berkuat kuasa dari pukul 6 petang hingga 7 pagi (waktu tempatan) sehingga notis pemberhentian diumumkan.

Pasukan tentera telah ditempatkan untuk membantu polis melaksanakan perintah itu dan mengawal keselamatan serta melindungi harta benda awam.

1 ulasan:

Awanama berkata...

Reformasi berlaku di Mesir dan negara-negara Arab yang pada dasarnya menjadi sahabat karib Amerika di rantau arab. Rakyat sudah muak dengan kepimpinan yang rasuah, kianat, lemah dan melutut kepada Amerika dan Israel walaupun rakyat sendiri amat sengsara. Kerajaan ini juga mendapat bantuan kewangan dan ketenteraan sebagai ganjaran bagi memenuhi impian kotor Amerika dan Israel menguasai negara Islam di rantau arab terutama Iran. Kejatuhan rejim Mubarak akan membawa kepada keamanan kepada Mesir dan negara jiran terutaman Gaza. Itulah perkara paling ditakuti oleh Israel yang selama ini berkomplot dengan Hosni Mubarak menekan dan menutup pintu Rafah. Reformasi!! Allahuakbar!!