20 Julai 2013

Kenapa SPR kata Seksyen 9A Tidak Boleh Digugur ?

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) yang melarang campur tangan mahkamah ke atas daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh digugurkan bagi melancarkan proses pilihan raya.

RM324 juta "janji segera" BN di Kuala Besut

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

BESUT: Ahli Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut, Dr Dzulkefly Ahmad memberitahu Barisan Nasional telah mengeluarkan peruntukan melalui janji sebanyak RM324 juta sepanjang sembilan hari berkempen.

Beliau tidak menolak jumlah itu akan terus meningkat sehingga saat-saat akhir menjelang  pengundian pada 24 Julai nanti yang melibatkan pemberian wang tunai.

14 ditahan demo bantah TPPA

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] - 
Harakahdaily, 20 Jul 2013
KOTA KINABALU: 14 aktivis Gerakan Bertindak Bantah TPPA Sabah ditahan ketika berhimpun membuat bantahan terhadap Perjanjian Kerjasama Trans-Pasifik (TPPA) di sini hari ini.

Mereka termasuk Ketua Dewan Pemuda PAS Sabah Lahirul Latigu yang ditahan ketika berhimpun di hadapan Sutera Harbour iaitu tempat berlangsungnya perbincangan pusingan ke-18 perjanjian itu.

Nelayan parah diserang buaya di Seratok

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

SERATOK: Seorang nelayan parah selepas diserang buaya ketika sedang menangkap udang di Sungai Seblak, berhampiran Plunga Hilir, di sini, malam tadi.

Dalam kejadian jam 9 malam itu, Anuar Sulaiman, 39, dikatakan sedang membaiki enjin botnya yang tidak dapat dihidupkan, manakala abangnya memunggah jala dan hasil tangkapan untuk pulang ke rumah.

Pengundi Awal Kuala Besut Tunai Tanggungjawab

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Seorang anggota keselamatan membuang undi bagi melaksanakan tanggungjawab sebagai pengundi awal bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Sabtu. -foto THE STAR/Zabidi Tusin

BESUT: Seramai 1,134 anggota tentera dan pasangan serta 14 pegawai polis layak melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai pengundi awal bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut pada Sabtu.

TG Nik Aziz didiskriminasi sepanjang 23 tahun

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily, 20 Jul 2013


BESUT: Rentetan dilarang menunaikan solat Maghrib di Masjid TUDM dekat sini, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat menzahirkan rasa kecewa apabila sering didiskriminasi sepanjang 23 tahun pemerintahannya di Kelantan.

Presiden PAS berbuka dengan Perantau hari ini

11 Ramadhan 1434H.

KUALA LUMPUR: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjadi tetami istimewa pada Iftor Perantau dan tarawih anjuran Anak-anak Terengganu di Perantauan di Unisel, Shah Alam hari ini. 

Hadi: Ambillah jawatan MB, kami nak Kuala Besut

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyokong pandangan Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa supaya pemimpin BN kekal menjadi menteri besar jika parti Islam itu menang dalam pilihan raya kecil DUN Kuala Besut 24 Julai ini.

Hadi ingatkan pengundi Kuala Besut jadi 'ikan cerdik'

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Muncul kali pertama di pentas ceramah selepas penamaan calon 12 Julai lalu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang malam tadi mengingatkan pengundi di Kuala Besut supaya menjadi "ikan yang cerdik".

Maybank Investment beli 1.83 juta saham AirAsia X

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Maybank Investment Bank Bhd membeli 1.83 juta saham dalam AirAsia X untuk menstabilkan harga saham itu.

    Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata pengurus penstabilan, Maybank Investment, membeli saham pada RM1.25 sesaham.

    Saham syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh itu yang disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 10 Julai, ditutup tidak berubah hari ini pada RM1.25. 
    Bernama

20 maut letupan bon di Iraq

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

BAQUBA, Iraq 20 Julai - Seorang pengebom berani mati meletupkan dirinya di dalam sebuah masjid, menyebabkan sekurang-kurangnya 20 orang daripada puak Sunnah terbunuh, di utara Baghdad, semalam.

Menurut jurucakap polis, pengebom berani itu meletupkan dirinya ketika khutbah solat Jumaat disampaikan di Masjid Sadiq di bandar Al-Wajihiyah.
Serangan itu turut mencederakan 40 yang lain. - AFP

Selatan Thailand terus bergolak

11 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

BANGKOK 20 Julai - Keganasan terus berlaku di selatan Thailand dengan lima kejadian dilaporkan hari ini walaupun Inisiatif Keamanan Ramadan dicapai di Kuala Lumpur Jun lepas.