26 September 2011

Video Perasmian Komplek Pendidikan Darul Anwar

28 Syawal 1432H. [MOD] -


Berikut ialah sedutan video ketika majlis Perasmian Kompleks Pendidikan Darul Anwar yang berlangsung semalam di DUN Titi Serong yang dirasmikan oleh Pengerusi Idham Care, Drs Khalil Idham Lim


Terbang dengan sut sayap

28 Syawal 1432H. [MOD] -
REUTERS
SUT sayap yang dipakai oleh Jeb Corliss dapat dilihat dengan jelas selepas dia berjaya melalui lubang gua itu.


BEIJING - Seorang pelagak ngeri, Jeb Corliss dari Amerika Syarikat (AS) terbang dengan menggunakan sut sayap melalui sebuah gua di pergunungan Tianmen, dekat Zhangjiajie, wilayah Hunan.
Corliss yang berusia 34 tahun berjaya terbang dengan menggunakan sut tersebut dengan melalui celah lubang gua itu kelmarin.
Dia terjun dari sebuah helikopter pada ketinggian 1,828 meter dengan kelajuan lebih 120 kilometer sejam dengan menggunakan sut berenjin.
Sayap itu mempunyai membran nipis di antara badan dengan lengannya.
Bagaimanapun, dia hanya berjaya melakukan aksi itu menerusi percubaan yang kedua selepas percubaan kali pertamanya gagal disebabkan oleh masalah teknikal apabila asap keluar dari sut tersebut.
Dalam percubaan kali kedua, dia akhirnya berjaya melepasi gua berkenaan dan mendarat dengan menggunakan payung terjun.
Corliss merupakan lelaki bersayap yang pertama terbang melalui sebuah lubang gua di China.
Dia sebelum ini pernah terbang di celah air terjun di banjaran Alps Switzerland. - Agensi

Tak mengaku salah kerat kemaluan suami

28 Syawal 1432H. [MOD] -CATHERINE KIEUWESTMINSTER - Seorang wanita California, Catherine Kieu tidak mengaku bersalah mengerat kemaluan suaminya dan membuangnya di dalam pengisar sampah.
Dia membuat pengakuan itu di Mahkamah Daerah Orange, di sini pada Jumaat lalu berhubung dakwaan melakukan penyeksaan dan menambahkan kacau-bilau.
Kieu juga didakwa menggunakan pisau dan menyebabkan kecederaan.
Jika disabitkan dengan semua kesalahan itu, dia akan dikenakan penjara seumur hidup tanpa dikenakan parol.
Wanita itu ditahan dengan wang ikat jamin sebanyak AS$1 juta (RM3.16 juta).
Pihak berkuasa berkata, wanita itu membubuh dadah di dalam makanan suaminya yang berusia 60 tahun pada 11 Julai lalu.
Dia kemudian mengikat tangan dan kaki suaminya di katil.
Pihak berkuasa menyatakan Kieu mengerat kemaluan suaminya semasa dia terjaga selepas tertidur.
Suaminya itu telah memfailkan perceraian pada Mei lalu selepas 16 bulan mereka mendirikan rumah tangga.- AP

Pesawat bawa pelancong Everest terhempas

28 Syawal 1432H. [MOD] -
BEBERAPA anggota polis melihat serpihan pesawat Buddha Air di Lalitpur, India semalam. - Reuters


KATHMANDU - Sebuah pesawat ringan yang membawa sejumlah pelancong bersiar-siar pada waktu pagi di sekitar Gunung Everest terhempas dan mengorbankan kesemua 19 orang yang menaikinya.
Pesawat Buddha Air Beechcraft yang terbang membawa 10 penumpang India, tiga pelancong asing, tiga penduduk tempatan dan tiga kru dari Nepal, terhempas dalam hujan lebat dan kabus tebal berhampiran Godavari, kira-kira 10 kilometer dari Kathmandu.
"Semua 19 orang sudah meninggal dunia. Pesawat tersebut dalam perjalanan balik dari kawasan pergunungan apabila ia merempuh Bukit Kotdada," kata Ketua Jabatan Penyelamat di Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuwan, Bimlesh Lal Karna.
Menurut jurucakap polis, Binod Singh, seorang penumpang berjaya diselamatkan namun dia meninggal di sebuah hospital.
Tambahnya, operasi menyelamat sukar dijalankan kerana hujan lebat.
Beberapa stesen televisyen tempatan melaporkan sejumlah saksi melihat kebakaran dari pesawat itu sebelum ia terhempas.
"Pesawat itu terbang amat rendah. Kami berasa terkejut. Ia terhempas ke sebuah bukit dan terdapat satu letupan kuat," kata seorang saksi kepada rangkaian berita Avenues Television.
"Kami mendaki selama satu setengah jam tanpa mengambil rehat untuk tiba di lokasi kejadian.
"Cebisan mayat manusia dapat dilihat," tambahnya.
Syarikat Buddha Air menawarkan bayaran sebanyak 8,240 rupee (RM528.56) untuk pakej Everest yang mengambil pelancong dari Kathmandu dan terbang di sekitar kawasan pergunungan dunia itu. - AFP

Pengebom berani mati serang gereja di Solo, Indonesia

28 Syawal 1432H. [MOD] -
Reuters
SATU mayat seorang pengebom berani mati terbaring di depan pintu gereja Injil Bethel di Solo, Jawa Tengah semalam.


SOLO - Seorang pengebom berani mati menyerang sebuah gereja semalam menyebabkan 27 orang cedera, sebahagiannya kritikal manakala para penganut keluar ke jalan raya dalam keadaan panik.
Ia merupakan kejadian terbaharu dalam satu siri serangan ke atas kumpulan-kumpulan minoriti di negara ini yang mempunyai jumlah penduduk Islam terbesar di dunia.
Bandar Solo yang didiami kira-kira 500,000 orang merupakan tempat kediaman seorang guru agama, Abu Bakar Bashir yang dipenjarakan Jun lalu kerana terlibat selama 15 tahun dalam sebuah kumpulan pengganas.
Seorang penganut Kristian, Kristanto berkata, dia dan isterinya bersedia untuk meninggalkan gereja Injil Bethel apabila bom tersebut menggegarkan bangunan berkenaan.
"Terdapat jeritan dan histeria. Suasana aman semalam telah menjadi situasi yang kelam-kabut," katanya.
Pengebom tersebut berada di dalam gereja bersama dengan penganut Kristian lain semasa dia bangun dan meletupkan bom ketika dalam perjalanan pulang.
Menteri Penyelaras Politik, Undang-Undang dan Hal Ehwal Awam, Djoko Suyanto berkata, Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono mengutuk keras perbuatan keganasan itu. - AFP

PTPTN sepatutnya bantu, bukan bebankan pelajar

28 Syawal 1432H. [MOD] -Isu pendidikan harus menjadi prioriti utama oleh kerajaan dalam usaha untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang mempunyai daya intelek yang mampu menterjemahkan aplikasi pengetahuan dalam bentuk yang praktikal bagi mewujudkan sebuah kebudayaan yang beretika serta peningkatan dan pengembangan dalam aspek pembangunan fizikal.
Namun, bagi melaburkan modal insan sebagai pelaburan mutlak dalam masyarakat, peruntukan dana melalui subsidi pendidikan mahupun pinjaman merupakan salah satu usaha yang realistik bagi mencapai tujuan pendidikan.
Antara isu yang berkaitan dengan pinjaman dalam pendidikan adalah isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Asasnya, PTPTN telah ditubuhkan di bawah akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566) yang mula berkuatkuasa pada 1 Julai 1997 berobjektifkan untuk memastikan pembiayaan yang efisien disediakan kepada pelajar yang layak mengikuti pengajian di Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) selaras dengan hasrat kerajaan bahawa tidak ada pelajar yang gagal memasuki IPT atas sebab-sebab kewangan.
Berdasarkan kepada asas yang diutarakan, seharusnya usaha murni kerajaan bagi menyediakan pinjaman kepada para pelajar yang kurang berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi harus disambut baik, namun, terdapat beberapa perkara yang seharusnya dinilai secara terperinci dalam usaha untuk menjadikan institusi ini benar-benar bersifat membantu, bukan membebankan.
Antara isu yang diutarakan berkenaan dengan PTPTN adalah isu pemberhentian pinjaman kepada pelajar yang tidak melepasi gred 2.0. Suatu perkara yang harus diperhatikan adalah para pelajar yang tidak mencapai gred yang sepatutnya, apabila pinjaman mereka diberhentikan, kesan yang akan diterima adalah, pemberhentian daripada melanjutkan pelajaran di institusi pendidikan tinggi disebabkan masalah kewangan atau menerima tekanan untuk mencari dana sendiri sekiranya ingin terus melanjutkan pelajaran.
Secara dasarnya, peluang harus diberikan kepada pelajar ini untuk meningkatkan prestasi akademik mereka melalui penyaluran pinjaman PTPTN. Perkara ini seharusnya bertepatan dengan hasrat kerajaan untuk melaksanakan konsep pendemokrasian pendidikan.
Begitu juga, seorang pelajar yang diisytihar muflis, secara automatik, pembiayaan yang diterima akan diberhentikan secara serta merta.
Logiknya, seorang pelajar meminjam kerana tidak berkemampuan dalam usaha untuk meningkatkan tahap kehidupan mereka dari peringkat mentaliti bawah kepada mentaliti yang lebih tinggi seiring dengan perkembangan kemahiran melalui pelajaran. Pelaburan dalam pendidikan inilah yang menjadi modal yang mahal untuk pelaburan masa hadapan.
Namun, apabila pelajar yang diisytiharkan muflis diberhentikan terus pinjaman, maka, potensi yang dimiliki oleh pelajar tersebut tidak mampu untuk dikembangkan.
Isu ini seharusnya dibezakan dengan pemberian pinjaman oleh institusi kewangan kepada peminjam muflis, atau peluang kedua kepada golongan yang telah disenaraihitamkan daripada institusi kewangan.
Penggunaan dana untuk pendidikan lebih bersifat membantu pelajar tersebut melaburkan dirinya sebagai modal, manakala pinjaman daripada institusi kewangan kepada peminjam muflis yang bertujuan untuk perbelanjaan kemewahan adalah bersifat pembaziran dan memerlukan kawalan kewangan.
Selain itu, isu pembayaran balik pinjaman PTPTN juga seringkali dibincang dan diperdebatkan. Telah dinyatakan bahawa tempoh mula bayaran balik pinjaman adalah bermula enam bulan selepas tamat pengajian atau pembiayaan pendidikan.
Dalam hal ini, sekiranya dilihat dari sudut tempoh masa, seharusnya para peminjam perlu membayar semula pinjaman tersebut bermula sahaja enam bulan selepas berakhirnya pembiayaan mahupun tamat pengajian sama ada telah ataupun belum mendapatkan pengajian.
Namun, ada kondisi yang lebih lunak kepada peminjam yang belum mendapatkan pekerjaan, maksimum penangguhan yang diberikan adalah selama 24 bulan dari tarikh mula bayar balik pembiayaan pendidikan. Walaupun penangguhan diberikan, kadar cas 1% yang bersifat tahunan akan terus dikenakan menyebabkan peminjam perlu membayar lebih daripada kadar yang sepatutnya.
Pokoknya, hutang mesti dibayar.
Oleh itu, menjadi tanggungjawab untuk setiap peminjam mencari jalan keluar bagi menjelaskan hutang tersebut dengan mencari pekerjaan. Namun, perlu diperhatikan juga, dalam mencari pekerjaan, mereka terpaksa bersaing dengan golongan yang tidak melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi serta graduan yang masih lagi mencari pekerjaan. Persaingan untuk mendapatkan pekerjaan menyebabkan berlakunya pengangguran yang tidak dapat dielakkan yang diterjemahkan melalui graf, anggaran kadar pengangguran di Malaysia adalah sekitar 3%.
Kesannya, mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap mahupun menganggur akan terus menanggung hutang PTPTN selain cas tahunan yang dikenakan serta perbelanjaan kehidupan seharian. Akibatnya juga, tidak hairan sekiranya, ramai yang menjadi papa dalam usia yang muda.
Di samping tanggungjawab membayar hutang itu dilaksanakan, platform untuk mencari kewangan harus disediakan dari pihak kerajaan. Pengumuman pakej rangsangan ekonomi bagi memacu pertumbuhan ekonomi mapan tidak seharusnya bertujuan untuk menilai Keluaran Dalam Negara Kasar yang tinggi serta Keluaran Dalam Negara Kasar per kapita yang mana secara realitinya tidak mempamerkan distribusi yang sekata serta jurang yang rapat antara golongan kaya dan miskin. Data pengangguran daripada para siswazah harus dititikberatkan dalam usaha untuk memastikan golongan ini sekurang-kurangnya mempunyai pekerjaan tetap.
Oleh itu, isu berkenaan dengan PTPTN tidak seharusnya meletakkan kesalahan itu kepada peminjam, sebaliknya perlu dilakukan analisis secara kritikal terhadap pelaksanaan serta instrumen pembayaran tersebut iaitu melalui penyediaan platform bagi penciptaan peluang pekerjaan kepada golongan ini. Penyediaan kepada pinjaman itu adalah merupakan usaha murni, namun, penciptaan kepada pekerjaan, hasil daripada peluang pendidikan yang dinikmati itu merupakan usaha yang lebih murni, di samping mampu memacu pertumbuhan ekonomi yang utuh. Hasrat kewujudan tenaga kerja yang ramai selaras dengan matlamat wawasan 2020 perlu diselaraskan dengan kewujudan peluang pekerjaan.
Penulis adalah Presiden Majlis Perwakilan Pelajar UIAM
H/daily

Umno BN rela jenayah subur tanpa hudud

28 Syawal 1432H. [MOD] -Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa BN tidak akan laksanakan hukum hudud menggambarkan beberapa perkara:
-Aqidahnya sebagai seorang Islam boleh diragui darjah keimanannya.
-UMNO sebagai tunggak parti pemerintah memang tidak boleh diharap langsung menjaga Islam dan memartabatkan Islam di tempat yang sebenar.
-Kejahilan pemimpin UMNO terhadap hukum Islam sangat ketara. Kewujudan penasihat agama PM, beberapa institusi Islam seperti IKIM, YADIM, JAKIM dan golongan agamawan dalam UMNO tidak memberi kesan positif kepada cara berfikir dan kefahaman Islam sebenar kepada pemimpin UMNO.
-BN lebih rela negara disuburkan dengan jenayah di bawah pemerintahannya.
Jenayah di Malaysia sekarang begitu dahsyat. Bukan lagi jenayah yang ringan, tetapi jenayah berat yang seolah-olah menjadi bahan bacaan harian.
Bagi saya jenayah tidak dapat diturunkan kadarnya atau diatasi melainkan dengan kembali kepada kaedah terbaik mengatasi jenayah itu. Tidak lain melainkan kembali kepada hukum Allah yang antaranya hudud, qisas dan takzir. Hakikat sebenarnya Hudud itu adalah salah satu hukum Allah yang wajib dilaksanakan. Seperti kita meyakini solat, puasa, zakat, haji itu sebagai hukum Allah yang wajib diimani dan wajib dilaksanakan, maka demikianlah hukum hudud.
Ini bukan soal politik semata-mata. Bukan soal siapa yang menerima hudud atau menolak hudud. Ini soal keselamatan dan kestabilan negara. Bagaimana negara boleh aman dan stabil kalau jenayah menjadi begitu mengganas dan berleluasa.
Dalam ayat 186 surah al-Baqarah, Allah menyebut tentang kefardhuan puasa. Beberapa ayat sebelum itu Allah menyebut dengan seruan sama kepada orang beriman, dan dengan lafaz yang hampir sama dengan puasa, tetapi kefardhuannya ialah Qisas-pembalasan setimpal terhadap jenayah yang dilakukan.
Di Malaysia, sistem kewangan Islam berkembang dengan baik. Di celah sistem kapitalis yang begitu dominan, beberapa aspek kewangan Islam boleh menumpang dan menyelit sama. Bahkan mendapat sambutan dari banyak institusi kewangan konvensional pula.
Kita tidak pula mengatakan sistem kewangan Islam itu lapuk atau hanya slogan. Sistem jenayah pula yang meliputi hukum hudud, takzir dan qisas juga adalah sebahagian dari komponen ajaran Islam sendiri. Kalau kita boleh meyakini sistem kewangan Islam, mengapa kita sebagai orang Islam tidak boleh meyakini sistem jenayah Islam?
Jenayah Kekerasan200520062007 (januari – ogos)
Bunuh497604383
Cubaan Bunuh94--
Rogol188724352144
Cabul Kehormatan-20231576
Samun Berkawan Bersenjata Api406822
Samun Berkawan Tanpa Senjata Api184226581918
Samun Bersenjata Api317247155
Samun Tanpa Senjata Api13 21018 44612 936
Pemerasan-15491230
Ugutan Jenayah-63365493
Merusuh-22611744
Mencederakan424657164501
Jumlah22 13342 34332 102
Jenayah Harta Benda


Curi34 31737 12828 865
Curi Van/ Lori/ Jentera Berat550763283384
Curi Motokar971111 1017954
Curi Motosikal51 70964 85843 652
Curi Ragut961795517176
Pecah Rumah Siang Hari692382536296
Pecah Rumah Malam Hari17 54219 06014 356
Jumlah135 326156 279111 683
Jumlah Jenayah Indeks157 459198 622143 785
Sumber: Polis Diraja Malaysia
Dipetik daripada Dewan Masyarakat, November 2007.
Cuba lihat indeks jenayah di Malaysia di atas. Indeks tersebut sehingga 2007. Ia begitu menakutkan. Ia berkembang-biak walaupun akta demi akta dicipta. Jenayah berat seperti bunuh, rompak, curi, samun, rogol menjadi tajuk utama media saban hari. Dulu tidak ada siri 999 di tv. Tapi kerana banyaknya jenayah kini, maka siri itu tidak kurang idea dan bahan. Namun kerana tiada ‘ruh’ (spirit) dari langit dalam akta tersebut, ia tidak berjaya. Sedangkan Allah telah memberi jaminan untuk mencegah jenayah dari terus berleluasa apabila sistem jenayah Islam dilaksanakan berdasarkan petunjuk yang benar dari langit. Dan selepas merdeka lebih 50 tahun , sepatutnya negara kita makin aman dengan perlaksanaan hukum Tuhan, bukannya makin parah dengan pelbagai jenayah sehingga terpaksa ditambah pegawai polis dan CCTV.
Hudud atau sistem jenayah Islam ini pula mempunyai tiga fungsi. Menghukum penjenayah dengan balasan setimpal, mencegahnya dari mengulangi jenayah yang sama di masa hadapan dan menghindarkan bakal-bakal penjenayah dari melakukan jenayah tersebut. Dan tentulah perlaksanaan ini mesti berjalan secara holistik. Bukan hanya menjatuhkan hukuman atau melaksanakan hudud, masyarakat pula mesti dididik dengan agama, perkara mungkar mesti dijauhi dan segala elemen yang menyuburkan jenayah mesti dibanteras. Soalnya ialah setakat mana kerajaan bersungguh mendidik rakyat dengan agama. Setakat mana mungkar dibanteras (sedangkan pemimpin UMNO/BN juga terlibat dalam mungkar dan jenayah: tuduh liwat, pembunuhan, rasuah dan lain-lain) dan tidak pelik jika ada agensi tertentu yang melindungi penjenayah, samseng atau kongsi gelap.
Tidak sepatutnya timbul keraguan terhadap hukum hudud, ucapan hanya slogan, atau menjadi mainan politik selamanya. Kesungguhan melaksanakannya mesti ada pada ahli politik Islam dan terutamanya pemerintah di peringkat kerajaan pusat yang mempunyai bidangkuasa yang besar.
Kerajaan Kelantan berhasrat melaksanakan perintah Allah itu. Dalam tempoh lebih 20 tahun pemerintahannya, suasana kondusif untuk melaksanakan hukum itu disediakan. Pelbagai aktiviti kebajikan terhadap rakyat dibuat. Kefahaman Islam disampaikan kepada rakyat. Rakyat dididik dengan program agama. Kebajikan rakyat diutamakan. Pemimpin kerajaan negeri diajar dan ditarbiyyah menjauhi rasuah. Akhirnya kalau berlaku kecurian, maka yang mencuri itu tentunya penjahat yang mesti dihukum. Justru, kenapa takut dengan hukum hudud?
Terengganu di bawah pemerintahan PAS akhir 1999 hingga 2004 telah meletakkan batu asas pentadbiran dan pemerintahan negeri berdasarkan al-Quran, Sunnah, Ijmak dan Qias. Saya masih ingat ketika pihak kerajaan negeri Terengganu di bawah PAS ketika itu yang membuat seminar pelaksanaan syariah di tahun 200an itu, saya yang ketika itu masih menjawat jawatan pensyarah Pengajian Islam turut menghadiri seminar tersebut. Dalam sebuah bengkelnya, saya kebetulan bersama dengan bekas ADUN Seberang Takir dari BN, Dato’ Rashid Ngah. Perbincangan tersebut rancak tentang hukum hudud. Dato’ Rashid Ngah hanya diam, tidak banyak bercakap, dan tidak pula membantah.
Tempoh yang lama di bawah pemerintahan Dr Mahathir menyaksikan hukum hudud menjadi mainan, momokan dan sinis dari kejahilan pemimpin UMNO/BN nombor satu ketika itu hinggalah juak-juaknya yang juga jahil tentang Islam. Orang Melayu yang jahil dan orang bukan Islam yang kurang memahami Islam termakan dengan dakyah UMNO/BN mengenai hukum Islam hinggalah PAS berjaya meruntuhkan tembok itu kemudiannya.
Hanya mereka yang masih tidak faham tentang hukum hudud dan penjenayah (kolar putih atau biru)  sahaja yang cepat melatah apabila diajak supaya melaksanakan hukum hudud. Sekali lagi ditegaskan, tiada pilihan untuk menurunkan kadar jenayah melainkan mesti kembali kepada hukum ajaran Allah, bukan sahaja dalam soal jenayah tetapi bersedia menerima sistem Islam dalam bentuknya yang holistik dan menyeluruh. PAS komited dengan perjuangannya ‘Islam Adil Untuk Semua’ dan ‘Membangun Negara Berkebajikan’ bersama rakan dalam Pakatan Rakyat bagi menumbangkan UMNO/BN yang mewarisi sifat-sifat ‘penjajah’ ini.
Kemaman, Terengganu
H/daily

Mazlan tak mahu bertelagah dengan MBFM

28 Syawal 1432H. [MOD] -BERA, 26 Sept: “Saya tak akan bertelagah dengan badan belia Felda kerana tidak ada untungnya, bagi kami matlamatnya sama iaitu memperjuangkan hak belia iaitu mahu mengangkat martabat generasi kedua dan ketiga Felda," kata Pengerusi Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman ketika ditanya mengenai serangan badan-badan belia sekutu Felda yang akhir-akhir ini menyerang beliau dalam media dan majlis rasmi.
(Gambar: Mazlan sedang berkata sesuatu kepada Adun Triang, Leong Ngah Ngah semasa jamuan hari raya PAS Bera.)
Terbaru ialah kenyataan Pengerusi Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM), Anuar Abd Manap yang menganggap tindakan Mazlan dan Anak mengedarkan borang permohonan tanah Felda Plantation (FP) sebagai tidak bertanggungjawab kerana mempergunakan belia Felda untuk kepentingan politik (pembangkang).

Anuar berkata demikian di Majlis Jamuan Merdekaraya MBFM Jengka 3, kelmarin bersama kakitangan Felda seperti disiarkan dalam sebuah akhbar harian dan difahamkan membuat roadshow bagi tujuan ‘menyerang’ Mazlan.

Malah beliau menganggap edaran borang tersebut hanyalah gimik dan strategi politik bertujuan untuk menghuru-harakan keadaan dalam tanah rancangan terutamanya dalam kalangan generasi muda Felda.

Bagi Mazlan, walaupun MBFM dan sekutu Felda yang lain menyerangnya dengan pelbagai kenyataan, beliau sekali-kali tidak akan berkonfrontasi kerana pendirian tersebut bukan menjadi prinsip Anak.

Mengenai edaran borang FP di seluruh rancangan Felda, Mazlan berkata ia selaras dengan tawaran dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat (PR) setelah Felda gagal  menyelesaikan masalah kehidupan generasi kedua dan ketiga yang sudah lama tertangguh.

“Apa yang dilakukan PR sangat relevan untuk membantu generasi kedua dan ketiga Felda kerana jumlah mereka semakin meningkat dan sekarang dianggarkan menjangkau angka lebih satu juta.

“Sebahagian daripada mereka yang tinggal di tanah rancangan pendapatan mereka rendah. Mereka tiada tempat tinggal melainkan terus menumpang ibu bapa (peneroka) dan sesetengahnya pula anak ramai.

“Masalahnya kerajaan atau Felda tidak ada perancangan untuk mereka. Yang ada diberikan bantuan berupa kosmetik seperti padang futsal, padang lumba motor dan sebagainya tetapi keperluan utama untuk masa depan kelompok ini tidak diindahkan,” jelasnya.

Mazlan berkata demikian kepada pemberita semasa jamuan hari raya Aidil Fitri PAS Kawasan Bera di Felda Tementi, di sini semalam.

Tambah Mazlan, konvensyen PR di Pulau Pinang tahun  lalu memutuskan tawaran kepada antaranya anak-anak peneroka untuk memiliki tanah FP yang diuruskan oleh korporat.

“Jadi Anak buat kaedah bagaimana untuk permudahkan proses.  Kalau kata gimik politik, persepsi itu tidak dapat dielakkan kerana untuk mereka mendapat tanah tersebut mestilah dengan menukar kerajaan. Jadi dari segi politiknya ini tidak dapat dielakkan.

“Kita tawar kepada mereka yang berusia 21 tahun kerana lazimnya mereka pada usia ini mendirikan rumah tangga. Jadi segala serangan yang dibuat oleh kumpulan tertentu hanya menggambarkan bahawa mereka tidak mempunyai maklumat yang tepat,”ujarnya.

Tambah Mazlan, apabila terbentuk sahaja kerajaan baru selepas pilihan raya umum (PRU), pihak nya akan serah kepada pejabat tanah dan merekalah yang akan menapis berdasarkan kriteria.

“Jadi borang yang diberi percuma ini tidak ditapis oleh Anak, kerana Anak hanya menjadi pemudah cara,” tambahnya.

Sementara itu, Mazlan berkata beliau akan mengadakan sidang media dalam masa terdekat ini bagi mendedahkan tiga keputusan besar yang dibuat oleh Ahli Lembaga Pengarah Felda.

H/daily

Meriah : Sekitar 3000 hadir pada Pelancaran Skim Wakaf Tanah dan Bangunan KPDA

Pengerusi Idham Care, Drs. Khalil Idham Lim sedang memberikan ucapan perasmian.

Drs. Khalil bersama Isteri menerima Sumbangan Wakaf langsung dari seorang anak kecil yang hadir dan tanpil dihadapan pentas utama.

Upacara Pecah tanah disempurnakan oleh Pengerusi Idham Care bersama Dr. Ann Wang Seng dan Ust. Hj. Mohd Zamri.

Dr. Ann Wang Seng sedang memberikan tazkirahnya.

Ust. Hj. Mohd Zamri menyampaikan ucapan di hadapan sekitar 3000 orang yang hadir.


Pelancaran Logo Rasmi, Blog, Twitter dan Facebook Kompleks Pendidikan Darul Anwar.

28 Syawal 1432H. [MOD] -
Azmi Abdul Aziz

PARIT BUNTAR, 26 September :- Majlis Pelancaran Majlis Pecah Tanah dan Pelancaran Skim Wakaf Tanah dan Bangunan Kompleks Pendidikan Darul Anwar (KPDA), telah berlangsung dengan jayanya di Tapak KPDA di Titi Serong disini kelmarin.

Dianggarkan sekitar 3000 orang telah hadir alam keadaan cuaca yang baik.

Pengerusi Idham Care telah menyempurnakan Pelancaran Skin Wakaf Tanah dan Bangunan KPDA dengan mengumumkan secara rasminya harga yang ditetapkan dengan kadar hanya RM 10 sekaki persegi.

Tetamu Khas yang hadir pada majlis tersebut adalah Juri Akademi al-Quran, Ustaz Hj Mohd Zamri Bin Hj Mohd Zainoldin dan Setiausaha Kehormat MACMA/PERKIM, Ustaz Dr. Ang Wan Seng. Mereka berdua diberikan peluang secukupnya untuk menyampaikan tazkirah masing-masing .

Drs, Khalil Idham Lim yang juga merupakan ADUN Ttiti Serong bersama dengan Ust. Zamri dan Dr. Ann Wang Seng telah juga menyempurnakan Upacara Pecah Tanah di tapak Kompleks berkenaan .

Mereka juga telah menyempurnakan Pelancaran Logo Rasmi, Blog, Twitter dan Facebook Kompleks Pendidikan Darul Anwar.

Dalam Ucapannya Drs. Khalil menjelaskan mengenai pembinaan KPDA dengan sepenuhnya menggunakan konsep senibina Cina dengan kos keseluruhan dianggarkan sekitar RM 5 juta.

"Diharapkan pada Januari atau selewatnya Mei 2012, pembinaan kompleks pendidikan ini akan bermula dan dijangka akan siap sepenuhnya dalam tempoh tidak lebih 3 tahun" Katanya.

Beliau merayu kepada seluruh umat Islam di mana sahaja mereka berada untuk membeli wakaf tanah dan bangunan bagi merelisasikan projek tersebut.

"Dengan segala kelemahan pada diri saya dan pemegang amanah Idham Care, dengan ini saya merayu kepada seluruh umat Islam untuk menyumbang dengan membeli wakaf tanah dan bangunan bagi merealisasikan pembinaan KPDA" katanya.

Sementara itu Ust. Hj. Mohd Zamri telah mengupas kelebihan memberi sedekah jariah dan membantu anak yatim. Ucapannya yang memikat semua yang hadir jelas memberi prangsang kepada meraka untuk membantu usaha yang dilakukan oleh Idham Care.

Dr. ann Wang Seng pula menjelaskan beberapa isu penting berkaitan dengan pekembangan Islam khususnya bagi bangsa cina.

"Di malaysia sepuluh tahun yang lepas jumlah orang Cina yang beragama Islam ialah 70,000 orang dan sekarang dianggarkan telah melebihi 100,000 orang. Di China pula lebih 140 juta orang telah memeuk agama Islam" dedahnya

Beliau juga menyatakan sokongan kepada Idham Care yang mengorak langkah untuk membina sebuah kompleks yang akan menarik minat bangsa selain Melayu kepada Islam.

Serentak dengan itu juga telah diadakan Rumah Terbuka Eidul Fitri Idham Care yang telah dianjurkan oleh NGO Idham Care mendapat sambutan diluar jangkaan oleh penduduk setempat.

Sesiapa yang ingin menyumbang dan membeli tanah wakaf tersebut boleh menghubungi beliau di nombor talifon 019-4759697, dan sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank atas nama IDHAM CARE No. Akaun : 558417102650.


Upacara melepaskan belon menarik minat yang hadir.

Umno mengaku parti Islam tapi takut hudud

28 Syawal 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 26 Sept: Dari perspektif dan sudut Islam harus diingatkan bahawa adalah menjadi kewajipan seluruh umat Islam yang diberikan kuasa oleh Allah SWT untuk melaksanakan hukum Allah di muka bumi ini.

Berikut adalah ingatan daripada Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini berada di luar negara dalam satu kenyataan esklusifnya kepada Harakahdaily sebagai mengulas kontroversi pelaksanaan hukum hudud yang hangat diperdebatkan kini.

Cabaran mantan perdana Tun Dr Mahathir Mohamad kepada PAS dan khususnya Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kata Tuan Ibrahim seolah-olah menunjukkan Umno, yang pernah satu waktu dulu mendakwa sendiri sebagai parti Islam ketiga terbesar di dunia, memiliki kebebasan penuh daripada tanggungjawab untuk melaksanakan hukum Allah.

“Mencabar PAS melaksanakan hukum Allah ini seolah-olah Umno tidak wajib melaksanakannya sedangkan mereka pernah mendakwa Umno sebagai parti Islam ketiga terbesar di dunia.

"Umno yang diberi mandat memerintah negara selama 54 tahun, saya nasihatkan agar jangan merasa bebas lepas dari tanggungjawab melaksanakan hukum Allah ini sehinggakan kelihatan langsung tidak berusaha agar hukum Allah ini dapat dilaksanakan,” tegur Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Sebagaimana kontroversi Mat Indera dan kenyataan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mengenai sejarah pra-kemerdekaan yang diperbesarkan oleh media pro Umno, Tuan Ibrahim berkata beliau optimis bahawa kontroversi hudud yang sengaja diperbesarkan akan menyebabkan ramai yang mempunyai sangka buruk kepada hukum hudud akan pergi memahami hudud secara mendalam daripada menakuti hukum hudud semata-mata tidak tahu.

“Manusia sifatnya takut pada benda yang dia tidak tahu. Selepas tahu dan faham, mereka tidak akan takut lagi. Seperti kebolehan kerajaan Pakatan Rakyat untuk memerintah, sebelum cuba, rakyat sangsi dan takut, selepas cuba rakyat berasa selesa dan bahkan, kini rakyat melihat Pakatan Rakyat mampu mentadbir negara,” terang beliau.

Kenyataan Tuan Ibrahim dilihat senada dengan Mursyidul Am PAS, yang terdahulunya menyifatkan golongan yang takut kepada hukum hudud sama seperti manusia yang takut kepada ‘hantu’.

“Banyak orang takut Negara Islam. Usahkan hudud malah takut kepada Negara Islam. Orang takut kepada Negara Islam ini macam takut ke ‘hantu’. Orang yang takut kepada hantu itu tidak tahu pun bagaimana hantu tetapi takut kepada hantu.

“Hudud Islam pun begitu juga, takut kepada hudud. Kenapa takut hudud, tidak tahu. Melayu, India, Cina sama,” jelasnya dalam satu majlis di Kuala Terengganu dua hari lepas.

Manakala, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pula menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat "keris makan tuan".

Ia kerana, sejak isu itu dibangkitkan dan pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.

"Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.

"Tiba-tiba keris makan tuan apabila MCA dan Gerakan mengugut mahu keluar BN kerana isu hudud," katanya.

Bagi Mohamad, isu hudud membuktikan Umno tidak pernah belajar dari sejarah.

"Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada tahun 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

"Tiba-tiba hari ini, Umno yang ditolak oleh majoriti pengundi bukan Islam. Lebih buruk lagi, parti-parti di dalam BN pula berbalah sesama sendiri kerana hudud," katanya.
H/daily

Warga asing talian hayat BN

28 Syawal 1432H. [MOD] -


Sungguh jelek dan memalukan apabila sebuah parti yang mendakwa dirinya parti terbesar yang didokong rakyat, menguasai kerajaan lebih 50 tahun, terpaksa mendapatkan khidmat warga asing untuk membantu mereka mengekalkan kuasa.

Umno-Barisan Nasional tidak boleh menafikan fakta, bahawa di bawah pemerintahan mereka, mereka terlalu mudah untuk memberikan kerakyatan kepada warga asing.

Dasar kerajaan Umno-BN terlalu longgar. Mereka sanggup menggadaikan status warganegara yang begitu berharga itu hanya semata-mata untuk mengekalkan kuasa dengan penuh rakus dan tamak haloba.

Umno-BN menerusi agensi dan jabatan kerajaan yang bersubahat, mula memberikan kad pengenalan (IC) palsu kepada warga Indonesia dan Filipina, khususnya yang berada di Sabah mulai tahun 1980-an untuk menguasai negeri tersebut.

Kerakusan mereka ini merebak dan semakin berleluasa, tetapi terbongkar apabila rakyat yang semakin sedar, mula mendedahkan satu-persatu, bahawa wujudnya pemalsuan dan pemberikan MyKad kepada warga asing, khususnya di kalangan warga Indonesia dan kini, warga Bangladesh pula.

Untuk apa dasar sebegini longgar diamalkan? Untuk tujuan apa MyKad atau IC diberikan sewenang-wenangnya kepada orang asing semata-mata atas alasan mereka cukup syarat untuk diberikan kerakyatan kerana tempoh mendiami negara mencukupi?

Apakah kerajaan Umno-BN boleh menafikan bahawa jika alasan tempoh mendiami negara dijadikan asas, berapa puluh ribu warga asing yang sudah mendiami Malaysia sejak puluhan tahun masih mempunyai IC Merah atau sekadar Permastautin Tetap (PR) sahaja?

Mengapakah hanya sekarang ini harus Umno-BN segerakan pemberian MyKad dan mengiktiraf mereka sebagai warganegara? Mengapa sudah hampir saat Pilihan Raya Umum diadakan, Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya begitu tangkas memproses senarai warganegara baru dan dijadikan pengundi dalam tempoh yang singkat?

Apakah sistem pentadbiran kerajaan sudah semakin canggih sehingga ramai kalangan kakitangan awam begitu cekap memproses MyKad baru atau pun mereka diarahkan oleh pemimpin Umno-BN untuk berbuat demikian?

Inilah persoalan yang dibangkitkan rakyat. Rakyat tidak bersetuju dan amat marah dengan tindakan kerajaan Umno-BN yang secara sewenang-wenangnya memberikan MyKad kepada warga asing.

Malah rakyat juga berang dan mengesyaki terdapat kalangan kakitangan awam yang bersubahat dengan pemimpin Umno-BN untuk menyempurnakan pendaftaran mereka dengan kadar yang segera.

Apakah status warganegara begitu murah buat mereka? Apakah mereka tidak sedar bahawa dengan memberikan kerakyatan kepada warga asing yang tidak layak, akan mengancam masa depan negara?

Kita turut mempersoalkan keikhlasan pemimpin Umno, kerana apabila kuasa mereka semakin terhakis akibat tidak disokong kaum Cina dan India, mereka sanggup melabelkan warganegara Malaysia sebagai kaum pendatang atau orang asing.

Manakala, warga asing yang sebenar, pendatang asing yang sebenar, terdiri dari kalangan rakyat Indonesia, Bangladesh, Myanmar dan sebagainya, 'ditimang-timang ' serta diberikan hak yang cukup istimewa sebagai warganegara Malaysia.

Inilah pengkhianatan Umno-BN terhadap rakyat dan negara yang harus kita hentikan. Kita tidak mempunyai cara lain untuk menyelamatkan negara, selain daripada menghapuskan Umno-BN daripada berkuasa.

Justeru kita mendesak dan merayu Majlis Raja-Raja Melayu supaya bingkas menangani persoalan ini. Kerakyatan adalah kedaulatan. Kedaulatan adalah hak istimewa Raja-Raja Melayu. Apakah Raja-Raja Melayu boleh menerima 'rakyat' Malaysia yang menyebut 'Daulat Tuanku' dalam telo Indonesia dan Bangladesh?H/daily

Adakah Malaysia tunai hak asasi manusia?

28 Syawal 1432H. [MOD] -PETALING JAYA, 26 Sept: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menuntut penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen bagi mengkaji garis panduan hak asasi manusia yang diamalkan di Malaysia.

Tuntutan tersebut terkandung dalam deklarasi Mahasiswa yang dicapai sebulat suara di Kongres Gerakan Mahasiswa Nasional 3.0 bermula Sabtu lalu sehingga tengah hari semalam.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Abdul Razab berkata, tuntutan penggubalan Jawatankuasa Khas Parlimen ini selaras dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pengumuman itu, katanya dilihat sebagai tindakan populis Najib untuk meraih sokongan rakyat dalam pilihan raya umum yang dikhuatiri berlaku pada bila-bila masa dari sekarang.

"Dalam masa terdekat kita akan menuntut kerajaan menggubal Jawatankuasa Khas Parlimen untuk menyiasat garis hak asasi manusia dan menilai sama ada  benar atau tidak hak asasi manusia ini tertunai di Malaysia," kata beliau pada sidang media sejurus berakhirnya kongres di Yayasan Selangor, dekat sini petang semalam.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan deklarasi mahasiswa mengenai hak asasi manusia itu dibawa ke peringkat antarabangsa untuk dibahaskan dan dibaikpulih.

"Saya tidak menolak kemungkinan isu hak asasi ini dibawa ke peringkat antarabangsa sebab hak asasi ini bagi semua negara banyak yang tercabar. Pemansuhan ISA hanya secebis tapi banyak lagi undang-undang yang menekan termasuk Akta Universiti dan Kolej Universiti yang menghalang kebebasan mahasiswa untuk bersuara.

"Kita boleh bawa ke Suhakam tapi laporan Suhakam boleh dibakul sampahkan seperti yang berlaku sebelum ini," katanya.

Selain itu, deklarasi turut mencakupi tuntutan reformasi politik, ekonomi, sosiobudaya, pendidikan dan kewanitaan.

Deklarasi itu akan didokumentasikan dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri, kerajaan-kerajaan negeri, parti-parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam masa terdekat.

"Selain Perdana Menteri, kami akan serahkan deklamasi ini kepada semua pihak baik kerajaan BN atau Pakatan Rakyat dan kepada NGO-NGO.

"Deklarasi ini sebagai pengetahuan di peringkat kerajaan dan pembangkang bahawa ini menjadi prinsip mahasiswa yang perlu mereka ambil perhatian," tegasnya.

Kongres dua hari itu antaranya diisi dengan pembentangan kertas kerja oleh beberapa tokoh tanah air iaitu Prof Dr. Aziz Bari (pakar perlembagaan), Senator Mumtaz Md Nawi dan Prof Abu Hassan Hasbullah (pensyarah).

Selain SMM, kongres ini turut mendapat kerjasama Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Malaysia Youth And Students Democratic Movement (Dema), Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (Karisma), Pro Mahasiswa Nasional (PRO MN), Aksi Mahasiswa Peduli (Aksi), Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), Gabungan Mahasiswa Insaniah (GMI), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Putra Malaysia (PMIUPM) dan Sister In Movement (SIM).

Islam dihadapan BN bagaikan daun kari

Syawal 1432H. [MOD] -

Saya ingin mengeluarkan kenyataan media berhubung kenyataan o PM najib berkenaan pendirian kerajaan BN untuk tidak melaksanakan undang-undang Islam di Malaysia dengan alasan yang sangat tidak relevan.

Saya saranankan supaya umat Islam di Malaysia perlu tolak sebarang bentuk keingkaran yang dilakukan samada ia datangnya dari masyarakat mahu pun dari golongan pemerintah.

Kenyataan bahawa hudud tidak boleh dilaksanakan kerana tidak bersesuaian dengan keadaan semasa samalah menganggap bahawa Islam itu sudah tidak relevan.

Umno telah mengabaikan amanah Allah sekian lama malah rakan mereka sendiri dari MCA dan Gerakan gagal diberi penerangan wajar tentang Islam.

Keingkaran kepada perintah Allah lebih dahsyat padahnya jika ia datang dari pemerintah, kenyataan rasmi tersebut boleh juga disifatkan sebagai kemenangan penjajah yang memusuhi Khilafah Uthmaniah memastikah hukum Islam tidak terlaksana di Malaysia.

Kita pelik dengan golongan sebegini, mereka seolah-olah menganggap Allah tidak perlu apabila berhadapan dengan situasi serta keadaan tertentu.

Sebagai umat Islam, terlaksananya hukum Islam bermakna perintah Allah telah terlaksana dan kita bebas dari dosa tidak laksana perintah tersebut dan boleh bebas dari azab api neraka.

Islam dihadapan BN bagaikan daun kari, kita dapat lihat cara mentadbir Negara tidak ikut cara Islam, berniaga juga bukan cara Islam, cuma ikut Islam apabila berlaku kematian, ini retorik dan pembohongan oleh BN terhadap seluruh rakyat Malaysia.

Islam perlu didaulatkan termasuk melalui perlaksanaan undang-undangnya, bersesuaian dengan fitrah Islam itu yang bersifat membela seluruh manusia kerana ia bersumber Allah yang menciptakan seluruh manusia.

Umno-Bn perlu ditolak menjelang PRU 13 ini kerana setelah begitu lama memerintah dan berdolak dalik berkenaan hudud dan sekarang secara rasmi pemimpin UMNO menyatakan penolakan hudud tersebut.

PAS komited mahu melaksanakan hudud dari mula ianya ditubuhkan sehingga penegasan terakhir yang dinyatakan oleh Mursyidul Am PAS minggu lepad.

DRS KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR, 21 Septembar 2011

Kapal selam buatan kayu ditemui

28 Syawal 1432H. [MOD] -
AFP
KAPAL selam buatan sendiri yang dtemui pada Jumaat lalu dipindahkan dari pelabuhan Buenaventura, Colombia pada Sabtu lalu.


MAYORQUIN - Polis di barat daya Colombia merampas sebuah kapal selam buatan sendiri dekat pelabuhan Buenaventura, pada Jumaat lalu.
Kapal selam yang dirampas itu adalah milik kumpulan pemberontak komunis, Pasukan Bersenjata Revolusi Barisan Ke-29 (FARC).
Pihak berkuasa Colombia menyatakan bahawa kapal selam itu mungkin digunakan untuk membawa tujuh tan kokain secara haram ke pelabuhan-pelabuhan di Amerika Tengah.

REUTER SEORANG anggota polis memeriksa sebuah kapal selam buatan sendiri dekat pelabuhan Buenaventura, Colombia pada Jumaat lalu.


Menurut seorang pegawai polis, Jeneral Luis Alberto Perez Alvarado, kapal selam itu kemungkinan salah sebuah yang terbesar pernah dirampas oleh pihak berkuasa sejak beberapa bulan lalu.
Menurutnya, kapal selam itu masih belum membuat selaman yang pertama.
Kapal selam itu sepanjang 16 meter dan diperbuat daripada kayu dan gentian kaca.
Ia boleh membawa sehingga 10 tan dadah kokain dan lima orang anak kapal.
- Agensi