28 Mei 2009

Program Ceramah Di Wisma DAP mendapat sambutan luar biasa


IPOH, 27 Mei :- Program ceramah di Wisma DAP sempena Program Puasa Sunat dan Mogok lapar mendapat sambutan luarbiasa penyokong Pakatan Rakyat pelbagai bangsa sehingga kehadiran tidak dapat ditampung oleh ruangan wisma yang agak kecil menyebabkan melimpah sehingga kebawah. Setiausaha DAP Perak yang juga MP Taiping , Nga Kor Ming menyalahkan pihak keselamatan yang tidak membenarkan program tersebut ditempat terbuka namun hanya dapat dilaksanakan dengan aman ditempat yang sempit itu.

Barisan penceramah yang menyampaikan ucapannya pada malam tadi ialah Ketua Parlimen DAP Y. Lim Kit siang, Pengerusi DAP Perak, Dato' Ngeh Khoo Ham, ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim, dan ADUN Teja, Chan Lih Kang. Disamping itu Bekas Penolong Setiausaha Dewan Negara Hj. Salleh bakar menyampaikan bacaan sajaknya.

Pada kesempatan yang sama YB. Lim Kit siang telah menyampaikan jambangan bunga kepada 2 wira perak yang telah ditahan reman 3 hari di selangor kerana menghadiri upacara memasang lilin minggu lepas.

YB. Lim Kit Siang

Penyampaian jambangan bunga kepada 2 wira Perak

Pak Salleh menyampaikan deklamasi sajak

YB.Chan Lih Kang

ADUN Titi Serong

Dato Ngeh Khoo Ham.

Cakna Saudara Baru kumpul pelbagai bangsa

KOTA BHARU, 27 Mei : - Setelah program Cakna Keluarga yang dianjurkan kerajaan negeri sejak lima tahun lalu mencapai sasarannya, kini ia diperluaskan pula dengan mengadakan program Cakna Saudara Baru.

Baru-baru ini seramai 170 peserta terdiri dari pelbagai bangsa menghadiri program tersebut di Perdana Resort yang diadakan selama dua hari.

Pengarah Urusetia Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Haji Abdul Aziz Yunus Aziz berkata, program tersebut julung kali diadakan itu bertujuan memberi pendedahan kepada saudara baru.

Katanya, program itu berjaya kerana mendapat sokongan beberapa badan bukan kerajaan antaranya Abim-Outrich, Institut Dakwah Islamiah Perkim. Persatuan Cina Muslim Malaysia, Persatuan India Muslim, Perkim dan pertubuhan Saudara Baru Antarabangsa.

Peserta terdiri daripada pelbagai bangsa antaranya India, Cina, Siam dan Inggeris.

"Mereka gembira di atas keprihatinan kerajaan negeri yang tidak meminggirkan saudara baru bagi mendapat pendedahan lebih luas tentang Islam," katanya ketika di temui di majlis penutup program tersebut.

Program dua hari itu diisikan dengan bacaan al-Quran oleh anak Orang Asli, ceramah agama, kuliah Maghrib dan ceramah oleh penasihat saudara baru dari Johor, Ustaz Omar Abdullah.

Pada malam pula diadakan qiamullai. Selain itu turut diadakan sukan pantai iaitu bolasepak, bowling padang, timbang bola takraw, tarik tali, cucuk manik dan merebut kerusi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri sentiasa mengambil berat kehidupan saudara baru.

"Ini terbukti dengan pembinaaan sebuah masjid berimej budaya Cina di Rantau Panjang melambangkan Islam bukannya milik satu-satu kaum sahaja," katanya.

Menurutnya peranan yang amat besar ialah mengekalkan saudara baru dengan agama Islam dan mengelak mereka terjerumus dalam kancah maksiat dan melanggari hukum-hukum agama.

Katanya juga saudara baru boleh memainkan peranan sebagai pendakwah kepada saudara mara mereka yang belum Islam. - Harakahdaily

Kelantan negeri pertama akan laksana gaji ikut kalender Islam.

KOTA BHARU, 27 Mei :- Kelantan akan menjadi negeri pertama di malaysia bila perlaksanaan skim pembayaran gaji mengikut kalendar Islam oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) tidak berapa lagi. YAB Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat mengumumkan perkara tersebut semasa melancarkan Skim Bantuan Imam Ghazali oleh Perbadanan tersebut di sini hari ini.

Beliau mengumumkan dasar tersebut akan dimulai pada bulan Rejab akan datang dan terdapat berpuluh syarikat berminat untuk mengikuti langkah tersebut.

Bagaimana Sultan Muhammad al-Fatih bebaskan Kota Istanbul

Oleh : Dato' Husam Musa

Hari ini, 546 tahun yang silam, Muhammad bin Murad melukir satu sejarah dengan menawan kota yang sangat kuat pertahanannya - Konstantinapole. Pada ketika ini Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, telah pun berada di Kota Istanbul untuk menghadiri sambutan ulangtahun upacara yang amat bersejarah ini.

Tulisan ini cuba melihat bagaimana seorang pemimpin seperti Muhamad Murad yang kemudiannya diberikan gelaran Muhammad Al Fatih, telah berjaya dilahirkan. Adakah di sana satu metod tertentu untuk mencetak pemimpin seperti beliau dan bagaimanakah cara untuk berbuat demikian.

Peribadi dan kepimpinan Muhammad Al Fatih menunjukkan beliau mempunyai ciri berikut;

a. Asuhan dan disiplin Islam yang kuat
b. Mempunyai matlamat hidup yang ingin dijayakan
c. Kehendak yang kuat
d. Sabar dan ketahanan ruhani yang kuat
e. Pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk misinya, atau mendapatkan bantuan pakar dalam bidang masing-masing bagi tujuan melengkapkan skil berkenaan
f. Ibadah dan pergantungan yang kuat dengan Pencipta


Sebelum isu ini dikupas lebih lanjut, kita tinjau dulu bentuk pertahanan Kota Konstantinapole itu sendiri yang sangat menakjubkan;

Kota ini berbentuk tiga segi. Dua bahagian kota menghadap laut iaitu Selat Bosporus dan Laut Marmara. Bahagian daratan dilingkungi oleh sebuah benteng yang sangat kukuh;

a. Bahagian luar kota dilingkungi oleh sebuah parit besar. Dalamnya 10 meter dan lebarnya 60 meter
b. Ada dua tembok iaitu tembok luar dan tembok dalam. Tembok luar sahaja setinggi 25 kaki dan setebal 10 meter
c. Tembok dalam pula setinggi 40 kaki tinggi dan 15 meter tebal
d. Terdapat menara kawalan sepanjang tembok dalam dengan ketinggian 60 meter!
e. Terdapat 400 batalion tentera terlatih mengawal tembok ini sepanjang masa


Dengan kedudukan pertahanan seperti itu, hampir mustahil untuk tembok ini dicerobohi.

Di bahagian laut pula, terdapat rintangan rantai besi yang kuat diletakkan di Selat Bosporus yang digunakan untuk menghalang kapal-kapal melepasinya.

Konstantinapole telah menjadi ibu kota Empayar Bizantin untuk berkurun-kurun dan dikenali sebagai kota yang paling makmur dan terkaya di Eropah. Ia terletak di pertemuan antara Asia dan Eropah dan Laut Mediterranean dan Laut Hitam. Justeru, ia sangat strategik baik dari segi perdagangan mahupun geo politik.

Sejak Rasulullah s.a.w mengungkapkan bahawa nanti Kota penting ini akhirnya akan jatuh di tangan seorang pemerintah yang terbaik, memimpin tentera yang terbaik sepanjang zaman, telah banyak percubaan dibuat untuk menawan kota ini, namun tidak berjaya. Sahabat seperti Abu Ayub al Ansari juga telah berusaha dan mereka telah mengepung kota ini selama tujuh tahun, tetapi masih gagal.

Hanya 800 tahun selepas sabda Nabi yang Mulia itu, sabda yang menakjubkan ini menjadi kenyataan. Sultan Muhammad bin Murad yang kemudian lebih masyhur dengan gelaran Sultan Muhammad al Fatih telah memulakan pengepungan ke atas Konstantinapole pada hari Khamis, 5 April 1453 dan berjaya membuka kota ini pada 29 Mei 1453, hari tulisan ini dipostkan.

Sungguhpun pengepungan ini berlangsung selama hampir dua bulan sahaja, program penaklukan ini telah berjalan lama!

Ia bermula apabila bapa Sultan Muhammad Al Fatih, Sultan Murad memilih guru-guru yang terpilih untuk mendidik anak raja ini, yang waktu itu, se orang anak yang nakal.

Sejak berumur sembilan tahun, Sultan Muhammad telah mengalami pendidikan disiplin yang ketat. Rasa bebas dan nakal sebagai anak raja yang masih kecil mula berakhir apabila bapa baginda memberikan kebebasan kepada guru-guru beliau untuk membentuk dan mendidik Muhammad.

Rotan turut digunakan oleh gurunya untuk mendisiplinkan anak ini. Dalam satu kejadian, Muhammad telah sengaja dirotan dengan teruknya tanpa sebarang kesalahan yang dilakukan oleh beliau.

Tujuan guru beliau berbuat demikian ialah untuk membentuk perasaan belas kasihan dan sikap adil dan saksama dalam jiwa bakal Sultan ini. Supaya nanti baginda dapat mengambil keputusan berpaksikan keadilan dan memahami perasaan orang-orang yang tidak diperlakukan dengan adil!

Sultan Muhammad dibimbing untuk menghafal al-Qur'an. Dilatih untuk sembahyang malam. Dibentuk menjadi wara' dan zuhud. Diasuh mencintai ilmu dan ulama'. Mempunyai budi pekerti yang baik dan perasaan yang halus. Keunggulan pendidikan keruhanian Sultan Muhammad ternyata apabila baginda akan dilantik menggantikan bapanya secara rasmi sebagai pemerintah Kesultanan Uthmaniah, beliau menangis teresak-esak.

Gurunya lah yang telah mengarahkan beliau menerima tanggungjawab itu atas hujah bahawa seorang berkaliber seperti beliau wajib memikul amanah ummah dan itu jihad dan ibadah yang lebih besar.

Pendidikan Sultan Muhammad di istana baginda hampir komprehensif. Sebagai bakal raja dalam persekitaran Eropah dan pusat perdagangan dan diplomatik, baginda dapat berbahasa lebih dari lima bahasa.

Sudah tentu baginda fasih dalam bahasa Arab.

Baginda juga diajar matapelajaran sejarah, geografi dan astronomi. Pakar ketenteraan juga diundang untuk memberikan pendedahan ketenteraan kepada beliau.

Lama sebelum program pembebasan Konstantinapole dimulakan, Muhammad al-Fateh telah berbincang dengan pakar sejarah dan ketenteraan mengenai sebab-sebab kegagalan ekpedisi penawanan Konstantinapole sebelum ini.

Apa rahsia kekuatan pertahanan kota itu dianalisis. Bagaimanakah caranya untuk mengatasi halangan-halangan itu juga dibincangkan.

Dari perbincangan itu, antara lain mereka mengenal pasti hal berikut;

a. Dinding tembok itu terlalu tebal dan pada waktu itu belum ada teknologi yang boleh meruntuhkannya. Sultan Muhammad telah mengarahkan dicari satu teknologi yang boleh meruntuhkan tembok itu.

Tentera baginda akhirnya berjaya mencipta meriam yang paling canggih dengan bantuan seorang pakar senjata bangsa Hungary yang telah diculik dari kurungan dalam penjara Konstantinapole dengan mengorek lubang bawah tanah yang dalam dan panjang!.

Berat setiap meriam ciptaan baru ini ialah 700 pauns! Ia perlu ditarik oleh 100 ekor kuda dan seratus orang tentera. Bila diletupkan, bunyinya boleh didengar sejauh 13 batu! Setiap tembakannya akan menyebabkan tembok yang kuat berlubang seluas enam kaki. Nah! Benteng besar itu sekarang telah menemui ruasnya.

b. Rantai besi yang kuat yang dirintangi menghalang laluan kapal. Ia menghalang bantuan dan pergerakan melalui laut.

Sultan Muhammad telah mencipta satu plan luar biasa mengatasi halangan ini. Ia adalah antara rekod sejarah yang menakjubkan dari segi kreativiti dan kekuatan keinginan seorang pemimpin. Baginda mengarahkan pembinaan kapal di daratan. Dibuat pada sebelah malam supaya tidak disedari oleh musuh.

Mesti disiapkan dalam masa yang singkat. Kapal ini diluncurkan dari daratan sejauh 5km ke lautan dengan meletakkannya tergelunsur di atas batang-batang kayu yang telah diatur dan telah diminyakkan untuk melicinkan perjalanan kapal-kapal itu.

Pada masa yang telah ditetapkan, kapal-kapal ini dilancarkan dari daratan dan muncul di depan Kota Konstantinapole sebelah lautan dengan melepasi rantai besi yang telah terpasang! Ia memeranjatkan tentera musuh. 400 kapal musuh terbakar dan serangan dari lautan berjalan serentak dengan pengepungan sebelah daratan.

c. Lazimnya bila tentera sampai di pantai menghadap Kota ini, mereka terdedah kepada serangan musuh kerana kawasan yang terbuka dan jika sekiranya satu benteng pertahanan mengelakkan serangan hendak dibina, ia memakan masa selama setahun.

Sultan Muhammad telah mengarahkan benteng pertahanan menghadap tembok kota Konstantinapole itu dibina dalam masa tiga bulan dengan menggunakan segala teknik pembinaan semasa yang canggih.

Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Konstantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu.

Ia memang berjaya disiapkan seperti direncanakan.

Dari mana kekuatan keinginan seorang pemimpin ini diperolehi oleh Sultan Muhammad?

Gurunya bukan sekadar menyuntikkan kekuatan ruhani kepada bakal Sultan in, tetapi juga telah menyuntik sikap terbuka terhadap teknik dan teknologi baru yang diperlukan untuk misi mereka. Mereka juga menyuntik sikap berminda strategik dan kreatif.

Sultan Muhammad dapat menganalisis dengan tepat permasaalahan dan mencari jalan penyelesaian terhadap setiap permasalahan itu secara praktikal sebelum melancarkan misinya.

Tetapi yang paling penting, sejak kecil lagi guru-guru baginda telah membentuk minda baginda untuk merasakan dirinya lah yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w sebagai raja terbaik yang memimpin tentera terbaik yang akan dapat membebaskan Konstantinbapole.

Sasaran, visi dan misi yang jelas, yang disuntikkan ke dalam minda baginda ternyata berkesan. Dari kecil, Sultan Muhammad mengimpikan bagindalah pembebas itu!

Baginda bergerak selari dengan impian ini. Akhirnya, ia adalah sebuah kenyataan.

Dari sudut kepimpinan, bapa baginda seorang yang berpandangan jauh. Sejak umur 14 tahun, Muhammad telah diminta menguruskan empayar dengan alasan, bapanya ingin menumpukan kepada ibadah.

Namun, dalam dua keadaan kritikal, bapa baginda pulang semula untuk memimpin Kerajaan Uthmaniah. Selepas ancaman kritikal itu diatasi, Muhammad diberikan peluang untuk menguruskan semula empayar yang sedang berkembang itu.

Melalui pendedahan berbentuk bimbingan ini, Muhammad terlatih menjadi pemimpin yang berkualiti.

Ditambah, sepanjang hayat baginda, guru-guru baginda yang menjadi rujukan keruhanian dan kebijaksanaan, sentiasa bersama baginda. Hatta, ketika pengepungan kota itu berlangsung, gurunya mengimamkan solat hajat semua tentera Sultan Muhammad.

Melihat 150,000 tentera Islam berbaris rapi untuk bersolat di luar kota itu, cukup untuk menakutkan musuh yang sedang berkawal dalam kota!

Pada hari pembukaan Kota Kontantinapole yang bersejarah itu, Sultan Muhammad bersujud syukur.

Sepanjang kempen, baginda tidak putus-putus mengarahkan tenteranya bertakbir dan melaungkan slogan-slogan bersemangat, termasuk motivasi berasaskan hadis Nabi bahawa Konstantinapole akan dibebaskan oleh tentera yang terbaik dan merekalah tentera terbaik yang dijanjikan oleh Nabi itu.

Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan di dalam Kota Konstantinapole yang baru sahaja dibebaskan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam solat Jumaat yang pertama itu.

Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya berdiri dan diikuti pertanyaan: "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!".

Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Pertanyaan seterusnya, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!".

Sebahagian daripada tenteranya duduk. Kemudian Baginda bertitah, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!".

Kali ini semuanya duduk, kecuali baginda sendiri sahaja yang tetap berdiri! Subhaanallah!

Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajud sejak baligh. Tepatlah janji Rasulullah s.a.w dan kota ini kemudian bertukar nama kepada Istanbul.

Sekarang, marilah kita mengenali secara ringkas guru-guru yang berjasa besar membentuk Sultan Muhammad.

Pertama, Ahmad 'ibn Ismail Al-Kori:

Guru istimewa ini menunjukkan role model kepada Sultan Muhammad. Seorang yang wara', tidak menyembah Sultan sama seperti orang lain memberikan tunduk hormat, memanggil nama Sultan dan kerabat mereka dengan nama mereka masing-masing tanpa sebarang panggilan gelaran, Bersalaman dengan mereka tanpa mencium tangan mereka. Sepanjang Ramadhan, Sultan Muhammad menghadhiri kelas mentafsir ayat-ayat Al Qur'an yang diadakan di istana baginda selepas solat zuhur, dengan guru-guru yang bersilih ganti.

Ahmad ibn Ismail lah yang mengajarkan Al Qur'an, hukum-hukum agama dan kepatuhan padanya. Ia juga membentuk rasa takwa dalam jiwa Sultan Muhammad dengan berbagai cara, termasuk nasihat-nasihat yang berkaitan dengan tugas pemerintah.

Kedua ialah Sheikh Muhammad bin Hamzah al-Rrouhy, lebih dikenali sebagai Ba'q Shamsuddin. Beliau meninggalkan kesan yang sangat mendalam terhadap keperibadian Sultan Muhammad.

Beliau telah menginspirasikan Sultan MUhammad meningkatn aktiviti dakwah dan keislaman di bawah Empayar Othmaniah sebagai satu cara memperkuatkan empayar tersebut.

Beliaulah yang paling giat meyakinkan Sultan Muhammad bahawa beliau adalah raja terpilih seperti yang dimaksudkan oleh Rasulullah s.a.w dalam sabdanya itu.

Selain mengajarkan teras-teras ilmu Islam, Shamsuddin juga bertanggungjawab mengajar sains, matematik, sejarah, strategi perang, astronomi dan lain-lain.

Beliaulah yang telah merotan Muhammad di masa kecil tanpa sebab. Beliaulah yang mententeramkan Sultan Muhammad yang menangis kerana enggan menjadi raja. Beliaulah yang telah ditanya oleh Sultan Muhammad samada beliau boleh bersara selepas lama memerintah kerana ingin menumpukan kepada ibadah tetapi dijawab, ibadah sebagai Sultan yang adil adalah lebih berharga lagi.

Shamsuddin meletakkan insipirasi dalam dada Sultan, memberikan baginda tujuan dan misi pemerentahan yang jelas dan bersama baginda sehingga cita-cita itu tercapai.

Kerana itu lah, beliau dikenali sebagai Penakluk Ruhani Konstantinapole. Guru yang merancang lahirnya seorang pemimpin dan terukirnya sebuah sejarah. Insan pada sisi lain Sultan Muhammad al-Fatih. - Harakahdaily.

PDRM : 'Polis Raja Di-Malaysia'...

Malaysia telah menjadi sebuah negara polis, dakwa pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham

Polis, dakwanya, bertindak menahan orang awam sesuka hati mereka tanpa menghiraukan hak asasi manusia.

Ngeh mendakwa situasi menjadi buruk, yang menurutnya, lebih teruk daripada Operasi Lalang di mana 106 ditahan di seluruh negara.

"Sekarang jumlah mereka yang ditahan kali ini mencecah 157 orang di mana 80 daripadanya adalah di Perak," katanya.

Ngeh berkata, 'Polis DiRaja Malaysia' kini dikenali oleh rakyat Perak sebagai 'Polis Raja Di-Malaysia' kerana didakwanya, menyekat sepenuhnya kebebasan bersuara dan bergerak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Malam tadi, G Haridas, 34 - pemandu setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming - dan ahli Majlis Perbandaran dari DAP, Simon Uthaya Kumar, 51, ditahan diluar pintu masuk bangunan ibupejabat di Ipoh.

Sedangkan pada waktu siangnya pihak polis telahpun menahan sejumlah 19 orang menjadikan jumlah keseluruhan tangkan kelmarin ialah 21 orang.Dari jumlah itu seorang adalah ahli parlimen dan 7 orang ADUN pakatan rakyat Perak.

Berlaku 'perang mulut' antara Ngeh, Nga dan timbakan ketua polis Ipoh, Ibrahim Abu Bakar berhubung tangkapan tersebut.

Ibrahim dikatakan memberitahu bahawa polis boleh menangkap orang ramai yang berkumpul dalam kumpulan lima orang atau lebih.

Bagaimanapun, Ngeh pula menegaskan bahawa alasan tersebut tidak boleh diterima kerana dua orang sahaja yang ada ketika (Haridas dan Simon) dan mendakwa ia merupakan penyalahgunaan kuasa oleh pihak polis.

Insiden perang mulut antara mereka belarutan sehingga di pintu masuk Balai Polis Pusat Ipoh apabila sekumpulan wartawan ADUN Pakatan Rakyat dan orang awam dikawal ketat oleh sekumpulan FRU berseragam lengkap dipinntu masuk balai tersebut.

Kerajaan tak benar Chin Peng balik - Najib

PUTRAJAYA: Kerajaan tidak akan membenarkan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng kembali menetap di negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kepulangan bekas pengganas itu hanya akan menimbulkan rasa tidak puas terutama sekali kepada pejuang negara dan ahli keluarga mereka yang terkorban angkara pemberontakan PKM dari tahun 1948 hingga 1981.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini ketika diminta mengulas saranan Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr Teng Hock Nan supaya kerajaan membenarkan Chin Peng pulang dari Thailand untuk menetap di Malaysia dengan alasan bekas pemimpin komunis itu bukan lagi merupakan ancaman terhadap keselamatan negara.

Kenyataan Teng itu mencetuskan kecaman hebat pelbagai pihak termasuk Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menyifatkan usaha membawa pulang Chin Peng sebagai satu tindakan yang akan menghiris perasaan seluruh anggota dan bekas anggota Angkatan Tentera Malaysia.

Mengenai Ketua Jemaah Islamiah Singapura, Mas Selamat Kastari, yang diberkas di Johor baru-baru ini, Najib berkata dia kini ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kamunting selama dua tahun bagi membolehkan kerajaan mengumpul lebih banyak maklumat yang diperlukan.

Katanya Mas Selamat merupakan ancaman terhadap keselamatan Malaysia dan Singapura, justeru penahanan itu merupakan sesuatu yang wajar dilakukan.

"(Penahanan) ini merupakan keputusan Malaysia namun saya pasti jika dia berada di Singapura, dia akan ditahan juga. Saya tak nampak mengapa Singapura hendak membebaskan Mas Selamat," katanya. Mstar.

TUNGGU !! `ALBUM TERBARU' KAK MIN DI PENANTI BERTAJUK " MASIHKAH KAU INGAT..."

Bekas Ketua Wanita PKR P.Pinang yang telah `membuangkan' diri serta `terbuang' kini menjadi `Super Women' dan diangkat sebagai ikon TV3 serta media-media bangkrap idea di negara ini. Sebelum ini, tidak ramai yang mengenali Aminah binti Abdullah atau lebih glamour dipanggil Kak Min. Semenjak beliau menawarkan diri menjadi calon bebas di dalam PRK Dun Penanti akan datang ini, nama tersebut menjadi `ratib' kepada media kerajaan yang semakin dahaga kepada berita-berita sensasi.

Meski pun sebelum ini telah banyak kita melihat calon-calon bebas yang masuk bertanding di dalam PRK termasuk yang mencipta rekod calon bebas teramai di Dun Bukit Selambau baru-baru ini, tetapi tiada calon bebas yang mendapat liputan luar biasa dari pihak media seperti yang diperolehi oleh Kak Min.

Nampaknya Kak Min benar-benar seorang wanita yang bersikap lebih `jantan' dari Umno. Kak Min berani menawarkan dirinya untuk menentang calon lain terutamanya dari calon PKR. Sebagai tanda terima kasih, memang wajar Kak Min diberi ruang yang luas oleh media perdana untuk beliau berkata apa jua asalkan dapat memburukkan imej PKR. Baru-baru ini Kak Min mendedahkan tentang perlakuan rasuah yang kononnya dilakukan oleh PKR melalui wakilnya agar Kak Min menarik diri dari bertanding di Dun Penanti. Beliau mendakwa kononnya ditawarkan sejumlah wang serta beberapa jawatan termasuk yang menggelikan ketiak kita apabila Kak Min mendakwa beliau turut ditawarkan jawatan TKM 1 P.Pinang. Wah, hebat sungguh Kak Min ini sehingga PKR menawarkan beliau jawatan kedua tinggi di P.Pinang tersebut. Namun demikian, Kak Min sendiri berkata, beliau tidak percaya kepada tawaran-tawaran tersebut. Nasib baik Kak Min mudah tersedar siapa diri beliau untuk berada di sisi KM P.Pinang Lim Guan Eng.

Setelah beliau terhidu bahawa `drama' nya mudah dapat dibaca oleh PKR, maka sasarannya kini tertumpu kepada Pengerusi PKR P.Pinang Datuk Zahrain. Di dalam berita TV hari ini disiarkan amaran oleh Kak Min terhadap Datuk Zahrain bahawa beliau akan mendedahkan kisah di sebuah hotel di Jawi pada tahun 2007. "Masihkah kau ingat......" begitulah maksud Kak Min untuk mengingatkan Datuk Zahrain tentang peristiwa tersebut. Walaupun Kak Min cuba untuk memberi amaran kepada Datuk Zahrain agar mengingati peristiwa di hotel tersebut, jelas kita lihat Kak Min sendiri tidak ingat tarikh dan di mana peristiwa itu berlaku dan sering mendapat bantuan dari orang sebelahnya (mungkin suaminya) di dalam memberikan kenyataannya semasa disoal oleh wartawan. Sebelum ini pun kita lihat sendiri Kak Min memberi kenyataan kepada media dengan menggunakan teks yang telah disediakan. Ini bermakna Kak Min masih lemah di dalam ilmu tipu muslihat politik dan perlu lebih banyak menuntut dengan Raja Sesumpah.

Calon PKR yang bertanding di Dun Penanti adalah Dr Othman bukannya Datuk Zahrain. Kak Min mungkin terlupa pasal itu atau sengaja menggunakan taktik karat tersebut sepertimana yang pernah Raja Sesumpah lakukan. Di dalam PRK Parlimen K.Terengganu sebelum ini calon PR adalah PAS dan bukan PKR mahu pun DS Anwar, tetapi Raja Sesumpah setiap malam menjaja keburukan DS Anwar sehinggalah ke PRK Bukit Selambau. Seandainya Raja Sesumpah ini diberi peluang berkempen di Indonesia, India atau di Bangladesh tidak mustahil Raja sesumpah akan menyebut nama DS Anwar berkali-kali. Semakin kerap dan lantang disebut nama DS Anwar, semakin hebat dan kuat pula DS Anwar dan PKR. Akhirnya Raja Sesumpah termakan sumpah dan hilang dengan kotak-kotaknya. Kini, Kak Min ingin mencuba cara sedemikian untuk menonjolkan dirinya. Saya yakin, pengundi=pengundi di Dun Penanti akan memberi pelajaran berguna buat Kak Min sepertimana pelajaran yang telah diperolehi oleh Raja Sesumpah di dalam beberapa PRK baru-baru ini.

Tidak mustahil akan berlaku lagi upacara `sumpah' di bumi Permatang Pauh. Jika dahulu, Najib dan Raja Sesumpah bersumpah sewaktu pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh, kini rekod bakal tercipta bila mana seorang wanita akan bersumpah. Sumpahnya mungkin berkaitan dengan "masihkah kau ingat kejadian di hotel......" (kejadian apa di hotel? Adakah sama seperti kejadian yang berlaku kepada Chua Soi Lek? ) Wallahu Aklam. Apa pun yang pasti dan kita ingin ingatkan kepada wanita ini, jangan sehingga kamu tidak mendapat apa yang dihajati dan lebih malang lagi turut kehilangan kawan-kawan rapat kamu. Kalau saya yang menjadi kawan rapatnya yang makan di rumah beliau baru-baru ini, saya pasti akan `muntah'kan kembali makanan yang saya makan. Selepas PRK Dun Penanti ini, adakah lagi kawan-kawan yang berani berkawan dengan Kak Min ? Entahlah.

WFAUZDIN NS
wfauzdin.blogspot.com

Ceramah Di Wisma DAP Ipoh Malam ini.

MAJLIS CERAMAH SEMPENA PROGRAM PUASA SUNAT DAN MOGOK LAPAR BUBAR DUN PERAK.

PENCERAMAH :

YB. LIM KIT SIANG
YB. SALAHUDDIN AYUB
YAB. LIM GUANG ENG

JAM: 8.30 MALAM
TARIKH : 27 MEI 2009( MALAM INI)

TEMPAT ; WISMA DAP IPOH, MEDAN ISTANA IPOH.

Semua di Jemput hadir

Respon terhadap " Mogok Lapar" yang telah dilancarkan oleh Tahanan Palestin oleh Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi

Dipetik dari www.qaradawi.net :

Sebagai respon terhadap " Mogok Lapar" yang telah dilancarkan oleh Tahanan Palestin dalam Penjara Israel pada 15 Ogos 2004 maka Syeikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi telah menyeru :

" Mereka adalah pejuang keadilan! Mogok (lapar) adalah hak mereka yang telah diiktiraf yang bertujuan untuk membongkar segala bentuk kezaliman dan kejahatan yang dilakukan ke atas mereka ! Oleh itu menjadi kewajipan ke atas setiap orang Islam untuk memberikan sokongan padu kepada mereka mengikut kemampuan masing-masing samada secara sokongan aman, demontrasi atau sokongan moral termasuklah secara mogok lapar ! atau menghantar telegram dan mengeluarkan kenyataan rasmi untuk merasakan dan menzahirkan bahawa kita adalah senantiasa bersama-sama dengan mereka ! …”

BN juga puasa sunat esok ?

Kerajaan BN Perak telah mengesyorkan Pegawai-pegawai Awam dalam negeri ini untuk sama-sama berpuasa sunat seperti yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat dan satu majlis berbuka puasa juga akan dibuat di kediaman Dr. Zamby petang esok.

Saya mengalu-alukan semua pegawai kerajaan menyahut seruan itu dan marilah kita gunakan peluang setelah berbuka puasa dan solat maghrib esok dengan memohon dari Allah supaya hajat kita "bubarkan DUN" dimakbulkan oleh Allah SWT.

Nizar tolak Naib Presiden, Ahmad Awang tarik diri

http://kalamperantau.wordpress.com

Pesuruhjaya PAS Perak, Ahmad Awang menarik diri daripada mempertahankan jawatan naib presiden dalam pemilihan parti itu bulan depan termasuk menolak semua pencalonan untuk kerusi jawatankuasa PAS pusat dan jawatankuasa Dewan Ulamak PAS Pusat kerana ingin menumpukan kepada usaha-usaha dakwah.

Seramai 16 orang dicalonkan bertanding jawatan naib presiden kali ini - bilangan yang tertinggi dalam sejarah pemilihan PAS. Sehingga pencalonan ditutup hanya lima orang sahaja bertanding Naib Presiden PAS setelah 11 lagi calon Naib Presiden telah menarik diri.

Calon favourite untuk mengisi kekosongan 3 kerusi Naib Presiden, Ir. Hj Mohamad Nizar Jamaluddin, bekas Menteri Besar Perak yang juga Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Perak telah menolak pencalonan tersebut dan hanya bertanding Ahli Jawatankuasa PAS Pusat sahaja untuk memberikan tumpuan kepada kes mahkamahnya berhubung dengan kesahihan Dr. Zamri Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Selain Ir Nizar, turut bertanding sebagai ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat dari Perak pada kali ini adalah Setiausaha Politik beliau, Misbahul Munir Masduki, Hj Asmuni Awi (Timbalan Pesuruhjaya 1) dan Drs. Khalil Idham Lim, Ketua Back Benchers (BBC) Pakatan Rakyat Perak serta Idris Ahmad, bekas Timbalan pesuruhjaya PAS Perak.

Penafian : Tidak ada ADUN Islam Pakatan Rakyat yang mogok lapar, kami puasa sunat.

Berikutan dengan satu berita berupa komen dari bekas Mufti Perlis Dr. Asri yang baru disiarkan oleh mStar sebentar tadi (komen beiau satu pastekan untuk tatapan pembaca), dengan ini saya mengesahkan tidak ada seorang pun dari orang Islam di Perak atau diluar Perak menyertai mogok lapar yang saya akui juga bercanggah dengan Islam seperti yang diutarakan oleh Dr. Asri.

Kami sejak awal memaklumkan bahawa umat islam dianjurkan berpuasa sunat bermula dari 1 Jamadal Akhir hingga 3 Jamadal Akhir pada hari khamis ini. Kedudukan puasa sunat itu telah saya terangkan dalam tulisan yang lepas walaupun cuba tidak difahami oleh sekumpulan orang yang sengaja untuk mempermainkan hukum puasa sunat yang sedia ada itu.

Kebiasaan berpuasa Ramadhan pada setiap tahun oleh umat Islam menyebabkan timbul satu kejangalan malah tindakan bodoh yang bercangah kepada Umat Islam bila mereka mengadakan mogok lapar.

Bagi rakan non-muslim yang menyertai mogok lapar mereka sebenarnya masih dianjurkan untuk minum setiap 6 jam untuk mengelak mudharat lebih besar kepada kesihatan. Tempoh 72 jam walaupun hanya minum setiap 6 jam saya kira cukup memeritkan dan satu pengorbanan dari sekolompok penyokong kami dalam Pakatan Rakyat yang mengharapkan DUN Perak dibubarkan.

Bagi yang bergama Islam, hari terakhir puasa sunat pada Khamis ini akan diadakan majlis berbuka di Pejabat Perhubungan PAS Perak di Medan Istana dan diikuti dengan program solat hajat dan sebagainya.

Berikut adalah petikan dari komen Dr. Asri yang saya maksudkan:-

Rabu Mei 27, 2009
Dr Mohd Asri: ‘Mogok lapar' ditolak oleh Islam
Oleh ZIEMAN

MOGOK lapar adalah sesuatu yang salah di sisi Islam, kata bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Beliau yang kini berada di Lampeter, United Kingdom melalui kiriman emelnya kepada mStar Online berkata, walaupun tindakan mogok lapar itu dikatakan untuk tujuan yang baik, ia tetap ditolak kerana dalam Islam, matlamat tidak menghalalkan cara.

Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan 'mogok lapar' yang diadakan oleh ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak selama 72 jam bermula semalam yang didakwa mereka bertujuan untuk menggesa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan hak mengundi dikembalikan kepada rakyat.

Mengulas lanjut mengenai hukum bagi seorang Muslim yang menyertai mogok lapar, Dr Mohd Asri berkata:

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

"Memang, pada zaman Nabi ia pernah dibuat oleh ibubapa kuffar Quraish bagi membantah anak-anak mereka menganut Islam. Namun itu adalah kebodohan kaum Quraish.

"Para Nabi a.s. dan pengikut mereka telah menentang berbagai sistem dan kezaliman, tiada seorang pun di kalangan mereka yang melancarkan mogok lapar. Allah tidak pernah mensyariatkan hal itu sama sekali.

"Mungkin Gandhi pernah menjadi contoh dalam hal itu. Tetapi tidak para pejuang Islam. Jika ada pun seseorang berpuasa dengan cara yang diajar oleh Allah dan RasulNya. Bukan untuk membantah sesiapa, tetapi mendekatkan diri kepada Allah.

"Itupun dilarang ‘wisal’ dalam puasa, maksudnya berterusan tanpa buka setelah masuk waktu berbuka. Malanglah, jika umat Islam terpengaruh dengan pendekatan yang bukan Islamic, bukan memperkenalkan kematangan pemikiran Islam.

"Jika seseorang mati dalam mogok lapar, ia termasuk dalam hukum membunuh diri. Ini seperti dalam hadis al-Bukhari, dalam sebuah peperangan, ada seorang pejuang telah berjuang dengan hebat sehingga dia dipuji oleh para sahabat.

"Nabi memberitahu mereka dia ahli nereka. Mereka hairan. Namun apabila diperiksa didapati dia membunuh diri kerana tidak sabar atas kecederaan yang dialaminya. Dengan itu, bagi saya jika ‘pejuang mogok lapar’ mati dia termasuk dalam hadis ini.

"Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun,” katanya.

PENGHAKIMAN MAHKAMAH RAYUAN-PANDANGAN PAKAR PERUNDANGAN PERLEMBAGAAN

Blog DS. Nizar : http://kamparinn.blogspot.com

Asalamualaikum semua,

Saya salinkan disini untuk tatapan (maaf hanya bahasa Inggeris), pandangan dan pendirian bekas hakim mahkamah rayuan NH Chan mengenai penghakiman hakim-hakim mahkamah rayuan (lima minit berlisan) pada 22 mei 2009 jam 3.45 petang.

Saya telah cadangkan beberap peguam untuk mengalihbahasakan kedalam BM supaya ramai lagi bolih mendapat munafaat dari pendirian tersebut. Salam maju jaya.


Do take the trouble to understand before you find fault with the judges of the Court of Appeal — NH Chan
(Sila fahami sungguh-sungguh situasi sebenar sebelum mencari kesilapan hakim-hakim Mahkamah Rayuan)

MAY 26 — Before you go about judging the judges of the Court of Appeal on their five minute oral decision, which they handed down on Friday, May 22, 2009, please bear in mind the wise words of the most liberal of American judges, judge Learned Hand who once wrote — The Spirit of Liberty, p 110:

… while it is proper that the people should find fault when the judges fail, it is only reasonable that they should recognise the difficulties … Let them be severely brought to book, when they go wrong, but by those who will take the trouble to understand.

I shall now try to help you take the trouble to understand the oral findings of the Court of Appeal. First of all we will look at what the New Straits Times, Saturday, May 23, 2009 has to say:

PUTRAJAYA. … In allowing the appeal by Datuk Seri Zambry Abdul Kadir that he was constitutionally appointed as Mentri besar by the sultan on Feb 6, Court of Appeal judge Datuk Md Raus Sharif said there was no clear provision in the state Constitution that a vote of no confidence against Nizar must be taken in the assembly.

Raus, who sat with Datuk Zainun Ali and Datuk Ahmad Maarop to hear submissions on Thursday, said Nizar had on February 4 made a request to the sultan to dissolve the assembly under Article 16 (6) because he no longer enjoyed the support of the majority assemblymen.

He said Nizar had no choice but to resign once the ruler declined to dissolve the assembly.

“There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly,” Raus said in a five-minute oral ruling before a packed court room.

That was all. That is the gravamen of the five minute decision. What the Court of Appeal has said above as reported in the New Straits Times had also been said by Mr Justice Abdul Aziz in the High Court in his well considered judgment - 78 pages on A4 paper. This is what the High Court judge said, at p 30:

It is not in dispute that His Royal Highness had exercised the royal prerogative in this case pursuant to Article XVI (2) (a) and (6) of the Perak State Constitution. However the applicant [Nizar] is not asking the Court to review His Royal Highness' prerogative to appoint the respondent [Zambry] as MB Perak or His Royal Highness’ prerogative to withhold consent to dissolve the State Legislative Assembly. The applicant concedes that the two royal prerogatives are not subject to review and non justiciable. That is the reason, the applicant [Nizar] said, His Royal Highness was not made a party to the present disputes.

And at pp 36, 37 Abdul Aziz J also said:

Under Article XVI(2) of the Perak’s State Constitution His Royal Highness shall appoint as Mentri Besar a member of the State Legislative Assembly who in His Royal Highness’ judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly. …

I never had any doubt that the exercise of the royal prerogative to appoint a Mentri Besar pursuant to Article XVI(2) Perak’s State Constitution is solely based on personal judgment of His Royal Highness and that His Royal Highness may resort to any means in order to satisfy himself and accordingly to form his judgment as to whom who is likely to command the confidence of the majority of the State Legislative Assembly that he can be appointed as the Mentri Besar to lead the Executive Council.

I also have no doubt that His Royal Highness has absolute discretion with regard to the appointment of a Mentri Besar and the withholding of consent to a request for the dissolution of the State Legislative Assembly. This is plain and obvious from the reading of Article XVIII (1) and (2) (a) and (b) of Perak’s State Constitution. The High Court judge even agreed, at p 37:

… that if the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council,…

So then, how could the Court of Appeal overrule the judgment of the High Court when the higher court substantially agrees with the judgment of the High Court? The newspaper report is not very clear on this point as we are still unaware of the reason for overruling the judgment of the High Court judge.

However, according to the report in the New Straits times, Raus JCA did say, “There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly.”

So what if there is no provision for a vote of no confidence in the Legislative Assembly? The High Court had found that Nizar is still the Mentri Besar. To overrule the decision of the High Court, the Court of Appeal must explain why the judge of the High Court was wrong in finding that Nizar is the Mentri Besar.

The newspaper had even suggested that it could be implied in the ruling of the Court of Appeal that the Ruler had sacked the incumbent Mentri Besar Nizar:

The unanimous Court of Appeal ruling yesterday seems to suggest that a head of state can sack the incumbent head of government once it was determined that the politician ceased to command the confidence of a majority of the elected representatives.

The newspaper is wrong. That was not the finding of the Court of Appeal. In any case the monarch has no power to dismiss a Mentri Besar — there is no provision for it in the Perak Constitution. The trial judge Abdul Aziz J in his judgment has explained why he found that Nizar is still the Mentri Besar. This is how he puts it — see p 54 of his judgment:

It is true the request may be made only under two provisions of Perak’s State Constitution i.e. Article XVI(6) and Article XXXVI (1) and (2). But the circumstances under which the request can be made are unlimited. The request under Article XVI(6) is specific to a situation where the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority in the State Legislative Assembly; whereas under Article XXXVI (1) and (2), [the] situation is unlimited. It is up to the Mentri Besar to choose his time to make the request. However once a request is made under whichever of the two provisions, it is entirely up to His Royal Highness’ discretion whether to grant or [not to grant] the consent to dissolve the State Legislative Assembly.

Then at pp 56-58 the High Court judge comes to this conclusion:
In my view it is alright if His Highness takes upon himself to determine who commands the confidence of the majority in the State Legislative Assembly that he can appoint as the Mentri Besar. Such determination however is only good for the purpose of appointing a Mentri Besar pursuant to Article XVI(2)(a) Perak State Constitution. This is so because that provision speaks of ‘who in his judgment is likely to command the confidence of the majority’. The language used therein requires the exercise of a personal judgment on His Royal Highness.

But the same thing cannot be said with regard to Article XVI(6) in deciding whether the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. In this case His Royal Highness, through his enquiries has judged that the respondent [Zambry] has the support of the majority. But that finding does not necessarily mean His Royal Highness can form an opinion that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly.

One reason for this is that the expression ‘in his judgment’ is not used in Article XVI(6). I am of the view that just because His Royal Highness had formed a judgment that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority for the purpose of Article XVI(2)(a) to appoint the respondent [Zambry] as Mentri Besar it does not mean that His Royal Highness’ opinion or judgment is applicable in deciding that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly.

In another word, one cannot say that because His Royal Highness has judged that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority in the Legislative Assembly therefore the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. I would say that the personal opinion or judgment of His Royal Highness is irrelevant to the construction of Article XVI(6).

The [other] reason is that Article XVI(5) Perak State Constitution states that the Executive Council shall be collectively responsible to the Legislative Assembly. Under Article XVI(2)(a) the Mentri Besar is appointed to preside over the Executive Council. Article XVI(6) speaks of “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative Assembly …”. Reading these three provisions in Article XVI Perak State Constitution it is logical and in fact Article XVI(6) requires it to be so, that it is the Legislative Assembly that determines whether it has confidence in the Mentri Besar as the Head of the Executive Council. The Legislative Assembly may make the determination through a vote of no confidence against the Mentri Besar. (The emphasis is mine)
It seems to us ordinary folk that the Court of Appeal has missed the point. They decided that Zambry was properly appointed Mentri Besar under Article XVI(6). That is not correct — he could only be appointed under Article XVI(2)(a). Since there cannot be two Mentri Besar and Nizar the incumbent Mentri Besar has not resigned and, further, since the legislative assembly did not decide if he has ceased to command the confidence of the majority of the members of the assembly, Nizar, unquestionably, is still the Mentri Besar of Perak.

Nizar’s case was that Article XVI(6) speaks of “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”. The poser is who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly” under Article XVI(6)? Certainly not the Ruler because the phrase “in his judgment” — which is used in Article XVI(2)(a) — is not used in Article XVI(6). If it is not to be the Ruler then who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”?

The answer is in Article XVI(6) itself — only the Legislative Assembly itself could decide if the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Assembly. Article XVI(6) clearly states that the Mentri Besar who no longer commands the confidence of the majority of the Legislative Assembly “shall tender the resignation of the Executive Council”. This has to be done “unless at his [the Mentri Besar's] request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly”. But Mentri Besar Nizar could not admit that he ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly because he would not know until a vote has been taken at the Assembly to determine so. Only the Assembly itself would know if a vote is taken to determine whether the Mentri Besar has lost the confidence of the majority of the members of the Assembly.

Now that you have understood the five-minute decision of the Court of Appeal as well as the well considered judgment of the trial judge, you should be able to severely bring to book the judges of this Court of Appeal since you are now aware if they have done wrong.

Before I sign off, I wish to say a few nice words to the High Court judge. Mr Justice Abul Aziz Abdul Rahim is a fantastic judge. The judgment, especially the piece on the interpretation of Article XVI(6), is so good that it has persuaded me to change my mind on my view of Article XVI(6). If you remember my first article, I have expressed an opinion on Article XVI(6). Now I know I was wrong — and I have to thank Abdul Aziz J for showing me the way. —
loyarburok.com

Bekas hakim ini (NHChan) pernah berceramah di PJ Civic Hall pd 13 Mei 2009 mengenai kemelut politik dan krisis perlembagaan di Perak yg di hadiri tak kurang dari 10,000 orang.

Sehingga sekarang peguam2 saya masih menunggu ulasan penghakiman dari hakim2 mahkamah rayuan. Masih belum dikeluarkan berbezz dgn hakim YA abdul Azizi, hakim mahkamah tinggi KL, yang membacakan ulasan pengakiman selama 1jam 27 minit untuk memutuskan keabsahan kedudukan MB Perak mengikut Perlembagaan Perak.

* Justice NH Chan is a retired judge of the Courts of Appeal.

Posted by Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin

Ketua kampung di Perak saman kerajaan BN

IPOH, 27 Mei : - Ketua-ketua Kampung yang dilantik oleh Kerajaan Pakatan Rakyat seluruh Perak telah menfailkan saman ke atas Kerajaan Negeri Perak semalam di Mahkamah Tinggi Ipoh.

Saman tersebut telah dikemukakan oleh Mohd Ridzuan Asit yang mewakili kesemua Ketua Kampung seluruh Perak.

Semasa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak mentadbir negeri ini seramai 817 orang ketua kampungg seluruh Perak telah dilantik setelah ketua kampung yang lama meletakkan jawatan.

Semua ketua kampung telahpun dilantik oleh Kerajaan Pakatan Rakyat pada 7 Ogos 2008 sehingga 31 Julai 2010.

Namun begitu apabila rampasan kuasa berlaku di negeri ini oleh Umno/BN perkhidmatan seluruh ketua kampung di negeri ini telah ditamatkan berkuatkuasa pada 16.4.2009 yang lalu.

Dalam saman yang dikemukakan oleh ketua-ketua kampung, mereka menuntut perintah bagi membatalkan tindakan kerajaan menamatkan perkhidmatan mereka,

Ketua-ketua kampung juga menuntut perintah mandamus yang mewajibkan kerajaan untuk melantik semula Ketua-ketua Kampung,

Mereka juga menuntut perintah deklarasi bahawa pemecatan atau penamatan perkhidmatan tersebut adalah batal dan tidak sah.

Dalam saman itu juga mereka menuntut perintah injunksi untuk melarang kerajaan dari melantik sesiapa yang lain sebagai Ketua Kampung.

Ketua-ketua kampung itu juga menuntut injunksi untuk melarang kerajaan dari membenarkan Dewan Orang Ramai dalam semua kampong dari digunakan oleh BN semata-mata.

Mereka juga menuntut ganti rugi punitif, keterlaluan dan teladan untuk dibayar kepada pemohon dan menuntut suatu siasatan dan taksiran ganti rugi kepada pemohon.

Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaludin Dato' Ngeh Ko Ham, Adun Lubuk Merrbau, Zainuddin Yusof dan Adun Pakatan Rakyat serta pimpinan Pakatan Rakyat yang lain turut hadir memberi sokongan moral dan semangat kepada ketua-ketua kampung. Harakahdaily

MENJELANG MUKTAMAR: PAS ANJUR SAMBUTAN 25 TAHUN KEPIMPINAN ULAMAK DAN LANCAR DANA BINA KOMPLEKS 27 JUTA DI PUTRAJAYA

KALAM PERANTAU: OLEH MOHD SHUHAIMI AL-MANIRI

Tulisan saya, Kepimpinan Ulama dipertikai, PAS Terengganu mula berubah ? dalam Siasah Bil. 0148 (10-16 hb. Mei, 2009) telah mendapat reaksi oleh seorang blogger Zahid Yusof, mantan Setiausaha PAS Besut setalah artikel berkenaan dimasukkan ke dalam blog Cina Islam yang dikendalikan oleh seorang blogger Perakian, Drs Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong yang juga Ketua Backbencher ADUN Pakatan Rakyat Perak.

Saya tidak pasti kenapa blogger Cina Islam berminat dengan atikel berkenaan. Mungkin juga kerana beliau hadir menjadi tetamu khas pada Muktamar PAS kawasan Marang menggantikan Ir. Mohamad Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak yang sah pada 9hb. Mei, 2009 dan menyaksikan sendiri perubahan kepimpinan PAS Kawasan Marang daripada Ustaz Hj. Hassan Salleh yang berundur kepada Haji Yahaya Ali menyebabkan apa yang ditulis beberapa hari sebelum itu ternyata tidak meleset dan menjadi kenyataan.

Secara jujurnya saya belum berkesempatan membaca blog blogger berkenaan sebelum ini. Tetapi setelah diberitahu oleh Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berhubung dengan komen tersebut saya belum berkesempatan membacanya. Tetapi bila pengendali blog kalamperantau.wordpress.com yang memuatkan tulisan-tulisan saya dari saya memberitahu saya kena jawab makan terpaksalah saya mencari blog tersebut untuk mengetahui isi kandungannya.

Bila saya amat betul-betul tiada apa yang dipertikaikan, cuma mengatakan ianya meleset kerana hanya dua Yang Dipertua sahaja bertukar, iaitu Besut dan Marang. Saya tidak berhasrat untuk berdebat dan mengulas apa yang ditulis mantan Setiausaha PAS Besut berhubung dengan perubahan apa yang dimaksudkan dalam tulisan tersebut. Bagi yang belum membacanya boleh layari blog Kalam Perantau di alamat, http://kalamperantau.wordpress.com untuk mengetahui isi kandungannya.

Begitu juga dengan frasa kata kepimpinan ulamak dipertikai yang tidak difahami oleh blogger berkenaan juga tidak perlu dijelaskan kerana seorang pengunjung blog beliau, Mohd Ali Muda telah memberikan komen berikut;

“Salam, Ustaz tak faham tulisan suhaimi dalam kalam perantau, dia sebenarnya ada 2 benda yang berbeza...ustaz kena amati betul2. Ustaz jangan keliru mcm saya mula2 baca juga. Maaf”.

Pemilihan Kepimpinan PAS

Saya melihat minat dan perhatian media kepada pemilihan PAS kali ini meningkat. Malah bila membaca akhbar-akhbar harian dan tabloid tertentu lebih menyerlah ulasan mereka berhubung dengan pemilihan kepimpinan PAS berbanding dengan akhbar Harakah sendiri.

Malah kalau membaca blog-blog dan laman-laman web di alam maya, keadaan menjadi lebih parah dengan bermacam-macam cerita. Ada satu atau dua blog yang konsisten membincangkan kepincangan kepimpinan PAS . Setiap satu tindakan yang dilakukan oleh pimpinan PAS tertentu yang mungkin bukan dari kumpulan mereka dipertikaikan.
Pada saya jika blog ini dikendalikan oleh ahli PAS atau pimpinan PAS adalah amat tidak wajar kerana menmdedahkan kelemahan PAS kepada musuh secara terbuka yang tidak pernah dilakukan oleh parti-parti lain.

Ketelusan PAS dalam era pendemokrasian maklumat seperti ini yang membenarkan maklumat-maklumat sulit yang sepatutnya diketahui oleh ahli yang hadir mesyuarat berkenaan sahaja tidak sewajarnya disebarkan secara meluas melainkan ada agenda terancang untuk memusnahkan parti berkenaan dalam jangkamasa panjang.

Perkara ini berlaku mungkin disebabkan tiada Akta Rahsia Rasmi (OSA) didalam parti PAS menyebabkan semua maklumat boleh diklasifikasikan sebagai maklumat umum. Sayab tidak pasti ada klasifikasi maklumat ataubtidak dalam PAS. Tetapi apapun klasifikasinya, dalam era kecanggihan teknologi mkaklumat dan komunikasi (ICT) ini, maklumat berhubung dengan perbincangan berkenaan boleh berada dalam internet sebelum habis mesyuarat berkenaan kerana ramai yang mempunyai blackberry dan sebagainya.

Satu trend yang saya perhatikan sejak dahulu ada dua perkara yang menjadi budaya kepada parti PAS. Satunya terdapat kalangan pemimpin-pemimpin tertentu yang menulis secara bermusim tertutama menjelang pemilihan dengan berbagai isu dan topik sama ada dalam akhbar parti ataupun internet.

Kedua adalah melancarkan program-program atau projek menjelang muktamar . Dua program saya dijemputdan hadir adalah pelancaran dana bika kompleks PAS bernuilai RM 27 Juta di Putrajaya disebuah hotel terkemuka dan kedua sambutan Jublee Perak kepimpinan ulamak PAS.

Pada saya kedua-dua program ini adalah baik dan perlu diberikan perhatian. Saya cukup seronok dengan apa yang diperkatan oleh Presiden PAS, datuk Seri Hj. Abdul Hadi Awang bahawa PAS bebas politik wang.

Jika benar seperti yang disebutkan oleh Presiden PAS dalam petikan dari akhbar rasmi PAS, Harakah Bil. 1440 : 27-29 Mei, 2009 , “setelah mendengar taklimat dari Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat dan beberapa pimpinan PAS yang lain, setelah kita kumpul maklumat dari semua negeri-negeri yang telah bermesyuarat agung disemua peringkat, kita dapati tiada politik wang dalam PAS. Kita yakin PAS tidak akan dapat ditembusi dengan politik wang. Kita juga menafikan sekeras-kerasnya laporan media yang mengaitkan PAS dengan amalan rasuah dan politik wang”.

Mungkin sekarang PAS belum terpalik dengan politik wang kerana belum berkuasa memerintah negara. Kita lihat bagaimana wajah PAS selepas memerintah. Saya yakinj jika UMNO tidak memerintah, parti berkenaan juga tiada politik wang kerana pemimpin-pemimpin mereka tiada wang untuk dihamburkan kepada pengikut-pengikut mereka.

Ruangan Pendaftaran Email / Subscribe Via Email

Berita baik!Kini Ruangan pendaftaran email bagi pengunjung blog yang dipaparkan di sedibar sebelah kanan boleh digunakan.

Saya mengalu-alukan kedatangan pengunjung sekalian sesambil membaca, bolehlah masukkan email diruangan tersebut. Mudah untuk pengunjung sekalian mengetahui update terkini.Terima kasih-wm

Majlis tanam pokok demokrasi sedang berlangsung.

Sekarang ini Menteri Besar Rakyat Perak, DS. Muhamaad Nizar Jamaluddin bersama dengan pemimpin Pakatan Rakyat Perak yang lain sedang menanam pokok demokrasi di tepi sungai berhampiran dengan bandar ipoh.

Hadits pilihan.

Dari Abdullah r.a katanya:”Pada suatu waktu Ummu Habibah, isteri nabi s.a.aw berdoa:”Ya Allah! Panjangkanlah usiaku bersama-sama dengan suamiku, Rasulullah s.a.w dan dengan bapaku Abu Sufyan dan dengan saudaraku Muawiyah.” Maka bersabda nabi s.a.w :”Engkau memohon ajal yang sudah pasti (tak dapat diubah) memohon jumlah hari yang sudah ditetapkan hitungannya serta rezeki yang yang sudah dibahagi-bahagikan yang tak dapat disegerakan sebelum tiba waktunya dan tak dapat diundur sedikit juapun dari waktu yang telah ditetapkan sejak mula. Seandainya engkau memohon kepada Allah Taala perlindungan dari siksa neraka atau dari siksa kubur itu lebih baik dan lebih bagus.” (Muslim)

Ruangan pendaftaran Email, maaf masih tidak berfungsi sepenuhnya.

Ruangan pendaftaran email bagi pengunjung blog ini mula dipaparkan disedibar sebelah kanan selepas iklan sejak kelmarin.

Saya memohon maaf kerana WM masih tidak dapat mengaktifkan sepenuhnya ruangan itu dan terdapat gangguan semasa pengunjung menggunakannya.


2 pemimpin PKR akui jumpa Aminah tapi nafi tawar ganjaran

BUKIT MERTAJAM: Dua pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) menafikan mereka telah menawarkan ganjaran dalam bentuk ganti rugi kepada calon Bebas, Aminah Abdullah jika sanggup tidak bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti.

Kedua-dua pemimpin berkenaan, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Cheah Ka Peng, 43, dan Pegawai Khas kepada Exco PKR Pulau Pinang, Peter Lim Eng Nam, 32, mengaku mereka adalah dua individu yang terdapat dalam rakaman suara yang didedahkan oleh Aminah semalam.

"Kami tidak menawarkan apa-apa kepadanya... hanya berbincang perkara-perkara biasa," kata Cheah pada sidang media khas bagi menjelaskan mengenai isu tersebut di sini hari ini.

Selain itu mereka juga menafikan dakwaan Aminah bahawa kedua-dua mereka datang menemuinya.

Sebaliknya mereka menjelaskan pertemuan pada 13 Mei itu telah diatur oleh Aminah sendiri.

"Kak Minah (Aminah) sebelum ini selalu jemput saya datang ke rumahnya... jadi pada 12 Mei saya hubungi beliau untuk aturkan makan tengah hari keesokkan harinya dan Kak Minah minta saya ajak (Cheah) Ka Peng bersama.

"Kemudian pada pagi 13 Mei, Kak Minah hubungi saya semula untuk pastikan mengenai temu janji pada tengah hari itu.

"Beliau kata akan masak untuk kami, saya tak jangka kawan baik seperti kami telah digunakan dan dipermainkan oleh beliau.

"Beliau bukan hanya sediakan makanan, tapi juga sediakan perakam suara untuk kami... saya sangat sedih dan kecewa," kata Peter dalam sidang media tersebut.

Peter adalah Timbalan Ketua PKR Bahagian Batu kawan yang juga Pembantu Khas kepada Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Law Choo Kiang.

Beliau juga pernah bertanding di DUN Batu Maung pada pilihan raya umum 2004.

Semalam Aminah mendedahkan bukti berbentuk rakaman audio perbualan antara beliau bersama dua wakil PKR yang cuba menawarkan ganjaran kepadanya termasuk wang sebanyak RM80,000 dan jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang.

Bagaimanapun mereka enggan mengulas apabila ditanya mengenai kandungan rakaman tersebut yang menyentuh mengenai tawaran-tawaran tawaran tersebut.

"Itu (tawaran) apa yang awak fikir, apa yang awak tafsirkan.

"Mengapa anda tidak tanya beliau sendiri memandangkan beliau yang bangkitkan mengenai perkara ini," kata Cheah yang juga seorang peguam.

Katanya lagi perkara tersebut diserahkan kepada peguam untuk tindakan lanjut.

"Kami sudah berbincang dengan peguam, dan mereka akn selesaikan perkara ini," kata Chah.

Dalam sidang media itu juga Cheah menegaskan bahawa kehadiran beliau bersama Peter bukan mewakili PKR, sebaliknya atas kapasiti sebagai kenalan lama.

"Kami hadir dengan kehendak sendiri, bukan atas dorongan sesiapa dari parti," katanya.

Menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai pertemuan tersebut, Cheah berkata Aminah menunjukkan hasrat untuk kembali menyertai PKR.

"Beliau juga nyatakan mungkin tidak akan teruskan untuk bertanding sebagai calon, dia tanya sama ada perlu atau tidak untuk teruskan.

"Dia jemput kita untuk beri pandangan, kita kongsi pandangan kita sahaja...kami bercerita sebagai kawan dalam keadaan bergurau," katanya yang mengakui mengenali Aminah dan keluarga sejak tahun 1999.

Ditanya sama ada beliau akan terus menjalinkan persahabatan bersama Aminah dan keluarganya selepas isu ini dibangkitkan, beliau berkata "Kami masih kawan, tapi perasaan saya kini bercampur."Mstar.

Mufti Perak dicabar letak jawatan, bertanding pilihan raya

IPOH, 27 Mei : - Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPNP) melahirkan rasa sedih dan kesal di atas kenyataan Mutfi Negeri Perak, Dato' Seri Dr Harussani Zakaria, di dalam temubual beliau di dalam majalah Milenia Muslim (MM) keluaran Mei 2009 THN 7 Keluaran 82 yang cuba membangkitkan api perkauman di negeri ini.

Dalam temubual tersebut, Dato' Seri Mufti Perak jelas cuba membangkitkan api perkauman di antara kaum di Perak bahkan di Malaysia amnya. Rata-rata kenyataannya bersifat ?racist? dan tidak memikirkan perasaan rakan-rakan non-muslim.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS Perak, Dr. Rahja Ahmad Al-Hiss dalam kenyataan medianya semalam.

Pemuda PAS Negeri Perak katanya, mempertegaskan bahawa Perlembagaan Malaysia telah jelas menerangkan bahawa Islam adalah agama rasmi dan agama lain bebas untuk diamalkan, begitu juga hak kaum-kaum lain untuk hidup saksama di negara tercinta ini.

Sehubungan itu Pemuda PAS Perak kesal dengan tindak-tanduk Dato' Seri Mufti yang kelihatan selesa menjadi boneka dan talian hayat Umno Perak sering mengeluarkan kenyataan yang memihak Umno/BN.

"Sifat kepura-puraan Dato' Seri Mufti Perak sangat dangkal dan menyedihkan rakyat dan umat Islam Perak dan Malaysia amnya.

"Pemuda PAS Perak mencabar Dato' Seri Mufti Perak untuk meletakkan jawatannya dan secara 'gentlemen ilmu' bertanding di mana-mana kerusi pilihan raya di Perak mewakili Umno/BN jika benar-benar mahu melihat Islam tertegak di Perak.

"Hentikan kenyataan-kenyataan berlapik yang membela Umno/BN," tegasnya. Harakahdaily.

Kemelut Perak: Pemuda PAS mahu bertemu Pemuda Umno

IPOH, 27 Mei : - Dewan Pemuda PAS Perak telah menghantar surat kepada Ketua Pergerakan Pemuda Umno Negeri Perak, Maslin Sham Razman untuk memaklumkan bahawa Pemuda PAS Negeri Perak berhasrat untuk mengadakan pertemuan dengan Pemuda Umno Perak secepat mungkin bagi menyelesaikan kemelut politik di negeri ini.

Surat tersebut dihantar oleh Ketua Pemuda PAS Perak Zawawi Hassan kepada Ketua Pemuda Umno Perak yang beralamat di Tingkat 5, Bangunan UMNO Perak, Jalan Raja Dr. Nazrin Shah, Ipoh.

Pemuda PAS Perak sedar kestabilan, suasana harmoni dan aman setelah selesai pilihan Raya Umum ke-12 tahun lepas dan juga kemampuan seluruh jentera pentadbiran kerajaan berfungsi dengan lancar telah hancur akibat usaha yang tidak bertamadun dan juga rampasan kuasa yang telah menjadi drama dan tontonan seluruh dunia dalam Negeri kita ini.

Menurutnya, kekalutan yang telah berlaku hingga meningkatkan ketegangan dan perasaan tidak selesa di kalangan rakyat serta terheretnya pihak Istana, kakitangan awam dan juga Badan Bukan Kerajaan yang telah ditaja untuk menunjukkan suasana yang tidak tenteram sepanjang Pakatan Rakyat (PR) memerintah.

"Di atas faktor tersebut, saya dengan rendah diri mengusahakan pertemuan ini seperti kehendak majoriti rakyat yang telah membuat keputusan semasa PRU-12 tahun lepas mesti dilakukan segera," katanya

Pertemuan ini adalah penting jika pihak ketua Pemuda Umno Perak benar-benar ikhlas dan bertanggungjawab untuk memelihara keharmonian dan kesejahteraan negeri ini.

Pemuda PAS Perak Pihak akan menunggu persetujuan dan penetapan tarikh, masa dan tempat bila-bila masa sahaja daripada pihak Pemuda Umno. Harakahdaily.

Amaran sebelun tangkapan kelmarin : macam budak main pondok-pondok

Saya kira semua rakyat Malaysia khususnya yang sempat menyaksikan berita di NTV 7 mendengar arahan atau pengumuman dari seorang pegawai keselamatan yang memakai pembesar suara "heler" dengan amaran kurang lebih berikut :

...tuan-tuan diminta bersurai kalau tidak kami akan tangkap. satu. dua tiga, tangkap..."

Sesudah amaran sesingkat itu tangkapan terus dibuat. Aneh tapi nyata.

Sebenarnya perlembagaan Malaysia memperuntukkan rakyatnya untuk bebas bergerak ke mana sahaja dalam negara tercinta ini. Tindakan menangkap sejumlah 21 orang MP, ADUN dan orang awam kelmarin juga didapati tidak jelas maksud dan tujuan.Seseorang yang ingin ditangkap juga mestilah atas kesalahan yang jelas.

Setahu saya mereka kebanyakan berjalan bersama-sama dengan polis, FRU dan wartawan selepas acara di Wisma DAP selesai. Jumlah mereka yang ditangkap sangat sedikit berbanding dengan ratusan polis.

Kalau atas alasan perhimpunan haram, sebenarnya polislah yang membuat perhimpunan haram kelmarin.

Malah ada seorang ADUN cuba ditangkap selepas arahan "kartun" di atas semasa beliau menuju ke keretanya, lalu dia berkata "mana boleh tangkap saya hendak ke kereta saya," lalu dia dibebaskan.

Lain pula tangkapan 2 orang di sebelah malam, mereka sedang menunggu di pintu masuk untuk naik ke tingkat atas di mana letaknya Wisma DAP. Dua orang yang ditahan kerana mereka adalah aktivis parti salah seorangnya dari Taiping. Mereka berkeras mengatakan apa salahnya berada di situ, lalu mereka berdua ditahan.

Seorang yang lain menceritakan dia juga dipegang dengan kasar sambil menunjukkan bekas kekasaran calar sedikit di lengannya kepada saya. Tetapi dia sedikit berlembut dengan mengatakan akan beredar dari situ, lalu dia dilepaskan.

Inilah gambaran insiden yang mencemarkan institusi keselamatan yang telah dipergunakan oleh BN untuk menganggu program Pakatan Rakyat dari pagi hinggalah ke malam.