04 Mei 2008

Forum Perdana mendapat sambutan hampir 3000 orang

BAGAN SERAI, 4 Mei:- Satu forum perdana sempena Program halal Fest dan sambutan Mauludul Rasul telah menarik sekitar 3000 orang pengunjung disini malam tadi. Program forum tersebut telah diadakan di Dewan orang ramai Alor Pongsu.

Ahli panel forum ialah Ust. Haslin Baharin dan Ust. Ridwan Tee Abdullah dengan dipengerusikan oleh Ust. Roslan Che Ros. Hadir sama dalam forum tersebut ialah Ahli Parlimen Bagan Serai, YB Mohsin, ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim, ADUN Kuala Kurau, YB Ab. Yunus Jamhari, ADUN Gunung Semanggol, YB Ramli Tusin dan ADUN Selingsing, YB Husin Din.

Majlis telah diresmikan oleh Pegawai Daerah Kerian. Beliau juga telah menyampaikan hadiah kepada pertandingan Marhaban sempena majlis tersebut.

Semasa mengupas soalan yang dikemukan oleh pengerusi forum, kedua-dua ahli panel mengakui inilah forum yang pertama yang dihadirinya melibatkan paling ramai Ahli Yang Berhormat. Kata Ust. Haslin, "ini adalah tanda yang positif dari pemimpin yang dipilih". Kata Ust. Riduan Tee, sebelumnya cuma seorang dua sahaja, malah ada yang tidak ada langsung YB yang hadir.

Siapa tidak faham Undang-undang : Nazri atau Nizar ?

Nazri Aziz disarankan kembali belajar ilmu perundangan Malaysia sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang kelak menggambarkan kerendahan nilai beliau dan kerajaan yang berterusan mencabul demokrasi di Malaysia. Pernah Nazri memalitkan kebodohan sendiri dengan berkata seolah tidak tahu bahawa tidak ada sebarang Akta Perlindungan Saksi yang dikuatkuasakan di Malaysia?

Sebelum ini dalam kes yang sama beliau menunjukkan campur tangan tersebut dengan ketara apabila beliau menjawab bagi pihak Ketua Hakim Negara di atas keterlibatan Ketua Hakim Negara di dalam skandal yang didedahkan melalui rakaman video membabitkan VK Lingam.

Demikianlah Nazri yang sudah lama jadi menteri tetapi masih tidak faham undang-undang negara sendiri. Tetapi semasa balik kampung di Sauk kelmarin beliau mengulas isu di Perak.

Katanya, Mohammad Nizar baru memegang jawatan menteri besar dan mungkin masih tidak faham undang-undang serta adat istiadat negeri yang meletakkan sultan sebagai ketua agama Islam negeri.

‘‘Saya rasa dia mungkin baru. Baru menjadi menteri besar dan tidak memahami dengan adat-istiadat sehingga melakukan sesuatu tindakan tanpa mendapat perkenan sultan.

Kita juga mengakui MB Perak memang baru, sehingga belum lagi melangkau 50 hari memegang jawatan tersebut. Namun kalaulah sudah berpuluh tahun jadi menteri itu dan ini dan sampai jaga undang-undang pada sesi yang lepas , sebetulnya siapa yang boidoh undang-undang? Nazri atau Nizar ?