28 Mac 2013

Najib jumpa pengerusi BN negeri, tingkat spekulasi PRU13

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Najib Tun Razak

Dato' Seri Najib Tun Razak
PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini bertemu beberapa pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri di pejabatnya di Kompleks Perdana Putra di sini, meningkatkan lagi bahang spekulasi pilihan raya umum ke-13 semakin hampir.
   
Perjumpaan itu dipercayai membincangkan senarai calon BN yang akan bertanding di setiap negeri dan persiapan mutakhir mereka.
   
Kelihatan memasuki perkarangan kompleks itu ialah Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said, Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
   
Timbalan Pengerusi BN Selangor Datuk Seri Noh Omar dan anggota Parlimen Sepang Datuk Seri Mohd Zin Mohamed yang juga Timbalan Pengarah Pilihan Raya BN Selangor juga dilihat hadir.
   
Turut sama ialah Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
   
Bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka yang hadir sedia berhenti untuk ditemu bual petugas media yang berkumpul menunggu mereka di hadapan pejabat Perdana Menteri di sini seawal 9.30 pagi.

Demam PRU13 semakin hangat apabila Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan terbubar secara automatik tengah malam tadi.
   
Esok, perdana menteri dijangka akan mengadakan perjumpaan dengan presiden parti-parti komponen BN.
   
BN terdiri daripada 13 parti komponen -- Umno, MCA, MIC, Gerakan, PPP, PBB, SUPP, PRS, SPDP, PBS, PBRS, UPKO dan LDP.
   
Tempoh lima tahun mandat Dewan Rakyat akan berakhir 30 April dan akan terbubar secara automatik jika tidak dilakukan lebih awal. - Bernama

Militan pengawal 'imam tua' mati ditembak di Kampung Simunul

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Sabah diceroboh

Sabah diceroboh
LAHAD DATU - Seorang anggota militan Sulu ditembak mati setelah lelaki itu menyerang seorang anggota keselamatan dengan barong (sejenis parang) ketika pemeriksaan di sebuah rumah di Kampung Simunul, Semporna, hari ini.
   
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata anggota keselamatan itu ditetak lelaki berumur 60-an terbabit di depan dan belakang badannya ketika pasukan keselamatan menjalankan operasi bersepadu dan penggeledahan di kampung berkenaan pada 8.40 pagi.
   
"Walaupun ditetak, anggota pasukan keselamatan berjaya melepaskan tembakan. Tiada kecederaan serius dialami anggota kita.
   
"Siasatan mendapati lelaki itu merupakan pengawal dan pembantu kepada seorang penceroboh militan Sulu yang dikenali sebagai 'Imam Tua'," katanya pada sidang akhbat di Markas Operasi di Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.
   
Iman Tua adalah antara pengganas yang mati dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di perkampungan atas air itu 2 Mac lepas yang turut mengorbankan enam anggota polis.

Hamza berkata hasil pemeriksaan di rumah itu, pasukan keselamatan menahan dua wanita berusia 45 dan 30 tahun yang merupakan isteri dan anak perempuan penceroboh militan yang ditembak mati berkenaan.
   
Kedua-dua wanita yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri itu kini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma), katanya.
   
Beliau berkata turut ditahan dalam operasi itu ialah empat lelaki. Kesemua mereka ditahan mengikut akta-akta lain.
   
Hamza berkata sehingga kini pasukan keselamatan menembak mati 68 musuh manakala 121 individu ditahan untuk siasatan di bawah Sosma dan 443 ditangkap mengikut akta-akta lain.
   
Sementara itu, Hamza berkata ketua kampung dan ketua-ketua keluarga Kampung Tanjung Batu akan dibawa masuk bersama kumpulan penilaian terdiri daripada pegawai daerah dan Majlis Keselamatan Negara ke kampung itu esok bagi membuat taksiran kerosakan harta benda sebelum penduduk yang mempunyai dokumen dibenar pulang Sabtu ini.
   
Bagi yang tiada dokumen, mereka akan diletakkan di satu kawasan sementara, katanya. - Bernama

Apa selepas PRU13 ― Abdul Muiz Azmi

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Ketika artikel ini ditulis dan disiarkan, Dewan Rakyat masih berbaki empoh sebulan lebih untuk terbubar secara automatik. Masih ada dalam kalangan kita terkeliru di antara Parlimen dan Dewan Rakyat. Parlimen sebenarnya merujuk kepada dua dewan iaitu Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Tetapi apabila sudah terbiasa menyebabkan ramai yang menganggap Parlimen itu Dewan Rakyat dan Dewan Rakyat itu Parlimen.
Ini adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia apabila Parlimen dibiarkan lanjut sehingga menghampiri tempoh matangnya. Banyak telahan dibuat seperti BN takut partinya kalah,BN sedang mengatur strategi dan sebagainya. Terdapat juga yang mengatakan bahawa BN mahu melaksanakan sehabis mungkin segala inisiatif dan dasar transformasi yang dibawa oleh YAB Datuk Seri Najib Tun Razak. Pilihanraya umum kali ini diakui ramai bahawa akan menjadi paling sengit. Hal ini kerana PAS, DAP dan PKR di dalam Pakatan Rakyat (PR) tidak lagi berperangai seperti parti pembangkang biasa. Mereka sudah tekad dan mula menunjukan diri mereka sebagai kerajaan dalam penantian selepas mereka Berjaya menafikan majoriti 2/3 di Dewan Rakyat. Selepas pilihanraya umum 2008 yang dianggap sebagai “tsunami politik”, Barisan Nasional (BN) sudah mula mempercayainya bahawa selepas 2008, mereka berkemungkinan akan menjadi parti pembangkang pada masa akan datang.
Hikmah daripada “tsunami politik 2008”, Malaysia mula menuju ke arah dimensi politik baru. Malaysia sudah ke arah mengamalkan sistem dua parti iatitu BN dan PR. Kini, pada tahun 2013, buat pertama kalinya parti-parti pembangkang seperti PAS, DAP dan PKR akan turun ke gelanggang pilihanraya sebagai satu muafakat politik di bawah nama PR. Adapun begitu, masih terdapat parti-parti lain yang boleh menjadi seperti PSM, KITA, Berjasa dan lain-lain boleh dikategorikan mewakili suara ketiga dalam politik Malaysia. Namun begitu, saya merasakan berkemungkinan Parti Sosialis Malaysia (PSM) akan menyertai PR. Parti-parti politik dan NGO yang lain sekadar tidak memberi apa-apa impak. Bahkan apabila saya membaca berita bahawa Ikatan Muslim Malaysia (ISMA) akan bertanding di dalam pilihanraya umum ke-13 ini menggunakan logo parti Berjasa serta Gerakan Mahasiswa13(GE13)mengumumkan akan bertanding di kerusi Parlimen Pekan, saya rasa kedua-dua pihak ini hanya menyibuk dan memanaskan suasana pilihanraya sahaja. Walaubagaimanapun, di ambang pilihanraya umum ke-13, suasana sememangnya makin panas dan menarik.
Dasar BN dan PR
Setakat ini, BN belum mengeluarkan apa-apa manifesto pilihanraya. Tetapi PR telah bertindak lebih awal dengan mengumumkan manifesto mereka. Saya telah pun membaca manifesto PR beserta dengan Buku Jingga yang mereka pernah tonjolkan sebelum ini. Secara peribadinya, saya melihat manifesto pilihanraya PR merupakan kesinambungan daripada Buku Jingga. Pemimpin-pemimpin PR mendakwa kebanyakan idea dan dasar PR telah ditiru oleh parti pemerintah BN. Saya memerhati sedikit sebanyak manifesto PR. Kebanyakannya relevan namun adakah semua dasar ini akan dilaksanakan dengan jayanya selepas PR membentuk kerajaan persekutuan?. Saya tidak mahu bincang manifesto PR di sini. Anda semua boleh baca dan menilai sendiri. Seharusnya politik negara kita perlu bergerak dengan lebih matang dan professional. Ini adalah satu perkara positif apabila kedua-dua gabungan parti politik ini memperkenalkan gagasan masing-masing demi kesejahteraan rakyat.
Apa Selepas PRU13?
Saya tidak mahu membuat ramalan parti manakah yang bakal menguasai Putrajaya nanti. Walaupun saya sudah mendapat sedikit gambaran mengenainya tetapi biarlah ramalan itu terus menjadi ramalan sehingga pada hari mengundi nanti. Sebagai rakyat Malaysia, saya cuma berharap politik Malaysia akan berubah. Politik Malaysia perlu melakukan anjakan paradigm. Amalan politik fitnah dan politik lucah mesti dihentikan segera. Saya berharap tidak ada lagi mana-mana pihak yang membaling cat, telur, batu serta menganggu majlis orang. Saya juga mahu badan-badan penguatkuasa seperti polis bertindak dengan professional. Pihak yang berjaya menguasai Putrajaya nanti haruslah betul-betul membela dan memperjuangkan kepentingan rakyat. Tiada lagi rasuah, kronisme, nepotisme dan segala perkara keji dan mungkar di dalam politik pentadbiran. Manakala pihak yang kalah harus redha. Jangan pula nanti ada parti politik membuat huru hara terutamanya bagi parti yang sudah lama memerintah dan tetiba meroyan kerana kalah. Jika merasakan bahawa pilihanraya itu penuh dengan penipuan dan penyelewengan maka ia harus di bawa ke muka pengadilan. Sebab itu, tanpa segan-silu, saya menyokong 10 tuntutan BERSIH. Pilihanraya kita masih ada keraguan dan perlu ditajdidkan demi kebaikan negara. Seperkara lagi, budaya politik pasca pilihanraya umu ke-13 mesti berubah. Tiada lagi istilah “kuda tunggangan”, “balaci”, “macai”, “pencacai”, “alat”, “ejen” dan sebagainya.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

The Malaysian Insider/-

Kerajaan Pasca Bubar: Kerajaan Sementara atau Haram?

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

1. Sebagai contoh kes, Kerajaan N.9 telah terbubar dengan sendiri pada 28 Mac 2013. Ertinya N.9 tidak lagi memiliki kerajaan yang sah buat masa ini kerana mandat rakyat wajib diperbaharui. Samaada mandat itu berpihak kepada BN atau PR, itu perkara kedua. Tetapi mandat rakyat mesti diperbaharui bagi mengekalkan daulat. Kerajaan N.9 telah bubar serta tidak boleh lagi berfungsi dan berperanan sebagai sebuah kerajaan yang sah dan apa yang boleh ada sekarang hanyalah Caretaker Government atau kerajaan Sementara.

2. Caretaker Government atau kerajaan sementara atau lebih tepat disebut sebagai "Kerajaan Pemegang Amanah" ini mesti diisytihar atau dilantik siapakah pemimpin yang akan mengetuai kerajaan sementara ini dan kuasanya sangat limited. Sekadar mengetuai, sementara dibentuk kerajaan baru yang sah menerusi mandat rakyat yang dipungut melalui undi awam iaitu pilihanraya umum yang sah dan adil pula.

3. Ketua dan Kerajaan Sementara mestilah memenuhi beberapa  kriteria, antaranya seperti berikut :

a] tidak-berpihak (neutral),
b] bebas-politik (apolitical)
c] berwibawa (competent).

4. Kerajaan jenis ini tidak boleh melakukan beberapa perkara utama, antaranya :

a] mengisytihar budget baru,
b] projek kerajaan,
c] menggubal dasar,
d] menggunakan jawatan kerajaan dalam kempen pilihanraya,
e] menggunakan jentera dan kakitangan awam dalam kempen dan sebagainya.

5. Tanpa pengisytiharan atau lantikan kerajaan sementara maka ia adalah kerajaan yang tidak sah ataupun kerajaan haram. Sangat bercanggah dengan etika demokrasi dan norma perlembagaan negara kita. Dalam catatan sejarah pada pilihanraya 1959, Tunku Abdul Rahman selaku Perdana Menteri telah meletak jawatan sebagai PM dan turun berkempen sebagai ketua parti jua tanpa menggunakan jentera kerajaan.

6. Bakal terbubar dengan sendiri juga ialah beberapa kerajaan negeri selepas ini termasuklah kerajaan persekutuan jika sekira sekiranya Perdana Menteri  masih gagal dan hilang keyakinan diri untuk mengisytihar tarikh pembubaran kabinet. Selain daripada kewibawaan kerajaan tercalar ekoran kegagalan mengisytiharkan pembubaran kabinet dalam tempoh yang ditetapkan, kerajaan sementara juga mestilah dibentuk segera. Jika tidak ia akan menjadi sebuah kerajaan haram dan perkara ini sangat meruntuhkan moral dan kewibawaan bahkan boleh mencetus suasana kerajaan dan pentadbiran negara yang tidak stabil.

Apakah Malaysia bakal menjadi sebuah Kerajaan Haram?


*Penulis adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Harakahdaily/-

DAP desak Najib mohon maaf kerana berbohong

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: DAP Perak mendakwa Datuk Seri Najib Razak berbohong berhubung isu pemberian tanah oleh Kelantan yang dibangkitkan Perdana Menteri itu ketika memfatwakan "7 dosa besar PAS" di Kelantan baru-baru ini.

Pengerusinya, Datuk Ngeh Koo Ham yang dipetik Sinar Harian Online berkata, Najib harus memohon maaf berhubung pembohongan tersebut kerana dakwaan kerajaan Kelantan memberikan tanah kepada pemimpin DAP Perak tidak benar sama-sekali.

"Kita cabar Najib buktikan perkara berkenaan. Jika ia didapati tidak benar, maka segeralah buat permohonan maaf. Jika tidak kita (DAP Perak) akan terus berkempen mengatakan beliau seorang pembohong dan tidak layak menjawat jawatan perdana menteri," katanya.

Najib ketika majlis yang berlangsung di Tanah Merah pada 15 Mac lalu emndakwa antara tujuh dosa besar PAS Kelantan adalah memberikan tanah dan hak membalak kepada pemimpin DAP Perak bagi membolehkan Menteri Besar Perak dilantik dalam kalangan pemimpin PAS Perak pada 2008.

"PR turut dituduh mencemari Sungai Relai di Gua Musang dengan aktiviti pembalakan berkenaan yang sekali gus menyukarkan kehidupan harian masyarakat di situ.

"Kita juga tak pernah terlibat dengan isu balak, termasuk mengambilnya serta tidak terlibat dengan sebarang usaha mencemari Sungai Relai," tegas beliau.

Harakahdaily/-

Kilang Kualiti Alam: Bantahan 12 tahun lalu kini terbukti

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


SEREMBAN: Bantahan yang dibuat oleh PAS lebih 10 tahun lalu kini terbukti benar apabila kilang yang mengendalikan sisa berjadual, Kualiti Alam Sdn Bhd menelan dua mangsa Isnin lepas.

Semalam, Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS, Zulkifly Mohamad Omar buat kedua kalinya mengunjungi kilang itu.
(Zulkifly berbincang dengan balu K Segar, ibu dan anaknya di Taman Indah Jaya, Lukut petang semalam)

Kali ini beliau berjumpa dengan keluarga mangsa yang meniggal dunia akibat terdedah dengan gas toksid dari kilang itu.

Isnin lepas, dua pekerja kilang itu K. Segar, 42, dan pekerja Bangladesh Khalil Abdul Mozaid, 47, meninggal dunia selepas dipercayai terhidu hydrogen sulphid di kilang yang terletak di Bukit Nanas, Port Dickson itu.

Mendiang K Segar a/k Kandasamy. Umur 42 tahun anak ketiga dalam keluarga. Beliau meninggalkan isterinya Thilaga A/P Albin dan anaknya seorang perempuan umur 7 tahun serta ibu, Valiama A/P Arnasalam yang tinggal bersamanya.

Mereka sekeluarga tinggal di Taman Indah Jaya, Lukut, Negeri Sembilan

Mendiang telah bekerja di kualiti alam selama 16 tahun bermula daripada tahun 1997 sebagai general worker.

Setakat ini majikannya telah menanggung kos pengembumiannya.

"Saya mewakili PAS mengucapkan takziah kepada keluarga K Segar yang kehilangan beliau akibat dari kebocoran gas ini," kata Zulkifly.

Zulkifly pergi ke rumah Thilaga dan keluarganya bersama AJK Lajnah Alam Sekitar, Ahmad Zawawi bin Mat.

"Kami telah buat bantahan terhadap operasi kilang Kualiti Alam pada tahun 2001 lagi. Kita membantah operasi kilang tersebut didirikan dengan kediaman penduduk Felda Sendayan," kata Zulkifli kepada Harakahdaily.

Semasa itu penduduk Felda telah mengalami masalah penyakit asma dan sakit kulit.

Bila kilang melepaskan asap, gas dan debu ke udara, kawasan berhampiran akan mengalami debu dan habuk yg berwarna kuning dan hitam.

(Zulkifli dan Ahmad Zawawi bersama keluarga mendiang K Segar menunjukkan sijil-sijil yang pernah diterima mendiang)

Akibatnya, atap rumah, kenderaan termasuk kereta dan pokok serta tanaman diselaputi debu yang berwarna kuning.

"Saya sendiri melihat  bagaimana daun pokok atau bunga menjadi berlubang akibat kesan bahan buangan kilang itu ke udara," katanya.

Namun, bantahan penduduk ketika itu ditolak masa itu kerana kilang telah beroperasi dan mendapat kelulusan dari agensi kerajaan dan penguasa tempatan.

"Keadaan kin lebih kritikal lagi apabila lebih banyak taman perumahan baru yang telah siap dibina dan didiami oleh penduduk sekitar ini," kata Zulkifly.

Kini kilang itu ditutup buat sementara. Namun, penduduk sekitar dan pekerjanya terus dihantui pelbagai masalah yang tidak selesai sejak dahulu.

harakahdaily/-

Forum 'Lahad Datu: Rakyat Berhak Tahu' pada 31 Mac

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Forum 'Lahad Datu: Rakyat Berhak Tahu' 31 Mac ini akan memberikan penjelasan sebenar kepada rakyat mengenai insiden pencerobohan di Lahad Datu.

Forum yang akan diadakan di Stadium Melawati bermula jam 9 malam itu akan menampilkan tiga bekas pegawai tinggi tentera, Lt. Jen. (B) Datuk Abd Ghafir Abd Hamid dari Angkatan Tentera Malaysia, Brig. Jen. (B) Datuk Abd Hadi Abd Khatab (TUDM) dan Laksamana Pertama (B) Imran Abd Hamid (TLDM).

Selain bekas pegawai tentera, seorang lagi panel ialah ACP (B) Mohd Yousoff Babjee yang pernah berkhidmat sebagai Ketua Cawangan Khas (SB) PDRM Sabah.

Manakala Ahli Majlis Tertinggi PKR, Datuk Johari Abdul yang juga Ahli Parlimen Sungai Petani akan bertindak sebagai moderator.

Bercakap pada sidang media di Pejabat Ahli Parlimen Shah Alam hari ini, Johari berkata, panelis juga akan menerangkan kesan dari penglibatan keterlaluan ahli politik dalam isu keselamatan.

“PR hargai pengorbanan pasukan keselamatan yang mengadaikan nyawa mereka demi tanah air, tetapi rakyat harus tahu isu sebenar,” kata Johari.

Sementara itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dalam sidang media sama memberitahu sebelum forum dijalankan, majlis tersebut akan dimulakan dengan Solat Maghrib berjemaah dan solat hajat.

“Munajat kita selama ini mula memberi kesan kepada Umno BN, sebab itu mereka semakin tertekan sehingga tidak nampak tarikh sesuai untuk membubarkan parlimen,” kata Khalid.

Forum yang diadakan pada sebelah malam itu nanti boleh diikuti secara langsung melalui TV Selangor di http://www.selangorku.com/TV Selangor.

Selain TV Selangor, media lain yang juga akan mengadakan siaran langsung, Ehsan TV, Impian TV, Ubah TV, Radio Suara Rakyat FM dan Radio Bangsar Utama.

harakahdaily/-

Menyembuhkan Luka Hati

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

Pada satu malam seorang ibu di Rumah Amalia, beliau bertutur bahwa hari minggu hadir pada kegiatan BELIA Rumah Amalia bersama putrinya dan mendapatkan CD album anak-anak "Rumah Amalia, Rumah Cinta Kami" Air matanya mengalir dengan penuh isak tangis. "lantunan anak-anak Rumah Amalia mengingatkan anak saya yang telah tiada, seolah anak saya yang melantunkan kasih sayang itu indah."

"Allah menyayangi putri kami" ucap beliau. Terbayang dirinya duduk didekat anaknya, disaat terbaring. Matanya terpejam dan ekspresinya menampakkan kedamaian, dipegang tangannya, dibelai rambut putrinya perlahan, sambil mengatakan betapa ia menyayanginya. 
 
Beliau bersyukur sebagai seorang ibu atas waktu yang indah, yang pernah dihabiskan bersama putrinya saat mereka masih bersama. Sering kali beliau merasakan kehadiran putrinya berada didekatnya, tersenyum agar dirinya kuat dan tabah dalam menjalani hidup ini. "Sungguh Mas Agus, Kasih sayang itu indah lantunan anak-anak Rumah Amalia telah menyembuhkan luka hati kami sekeluarga." tutur beliau penuh isak tangis.

30 polis dan JPJ tahan treler PAS

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


(Polis dan JPJ menahan treler PAS)

IPOH: Lebih 30 anggota polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Cawangan Khas mengepung treler Negara Berkebajikan PAS dekat sini sebaik saja keluar dari lebuhraya.

Peguam PAS, Haji Asmuni Awi sedang berunding dengan mereka bagi membolehkan perjalanan ke destinasi diteruskan.

harakahdaily/-

Ingatlah Selalu Pada Allah

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

Lantunan "Fafiru Ilallah, Larilah Pada Allah" telah membuat air matanya bercucuran. Seorang dosen pernah bertutur di Rumah Amalia bahwa dirinya beberapa hari tidak pernah bisa pergi kemana-mana, ia tidak bisa mengendarai mobil, hampir sebulan ia mengalami kecelakaan. Sekalipun lukanya tidak parah tetapi 
 
kejadian itu menyebabkan trauma dan ketakutan, hingga bila pergi ke kampus memilih untuk naik kendaraaan umum. Apa yang kita ingat sangat mempengaruhi kehidupan kita sehari-hari, ingatan itu membentuk perilakunya, tetapi kita juga bisa memilih hal yang kita ingat.

Hari ini juga mengajak kita untuk selalu ingat kepada Allah sebab dengan mengingat Allah hati kita bisa menjadi tenang. Justru semakin terasa berat beban hidup anda, dengan mengingat Allah, kembali padaNya sanggup menguatkan jiwa kita yang letih. Ketika cobaan hidup datang bertubi-tubi, 
 
berbagai persoalan itulah saat yang tepat bagi anda untuk memfokuskan diri agar ingat selalu pada Allah agar hati menjadi tenang dan tenteram. "(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram". (Ar-Raad 28).

Pakatan, bekas tentera anjur Munajat Selamatkan M’sia 31 Mac

Johari_KhalidSamad16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

SHAH ALAM 28 MAC: Sekretariat Pakatan Rakyat dengan kerjasama NGO bekas tentera, Kerabat dan Pahlawan akan mengadakan program ‘Munajat Selamatkan Malaysia’ dan ‘Forum Lahad Datu: Rakyat Berhak Tahu’ pada Ahad, 31 Mac ini di Stadium Malawati Shah Alam.

Ahli Parlimen Shah Alam, Abdul Khalid Samad memaklumkan, munajat akan dipimpin Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan.

“Ia bertujuan memohon kepada Allah agar perbuatan jahat pihak tertentu yang mahu merosakkan usaha Pakatan memenangi PRU-13 gagal.

“Kita seru rakyat hadir beramai-ramai ke program itu nanti,” kata Khalid kepada pemberita pada sidang media di pejabatnya di Pusat Perniagaan Worldwide hari ini.

Kata Khalid, dalam ketakutan Umno-BN membubarkan Parlimen, dalam masa sama menggunakan pengundi hantu, menyebarkan fitnah terhadap pemimpin Pakatan.

“Sekarang kita nampak isu Lahad Datu akan jadi fitnah terakhir kepada pemimpin Pakatan. Sebab itu kita adakan forum ini untuk menerangkan kepada rakyat isu sebenar,” ujarnya.
PahlawanPada sidang media sama, ahli Majlis Pimpinan Pusat, Datuk Johari Abdul berkata forum Lahad Datu yang dipengerusikan beliau akan membariskan barisan mantan pegawai atasan dari polis dan tentera sebagai panelis.

“Kita serahkan kepada mereka untuk mengulas situasi sebenar insiden Lahad Datu, apa sepatutnya tindakan patut diambil oleh kerajaan dan apa yang disembunyikan dari pengetahuan rakyat,” kata Ahli Parlimen Sungai Petani.

Forum menggandingkan Leftenan Jeneral (B) Dato’ Abdul Ghafir Abdul Hamid, Briged Jeneral (B) Dato’ Abdul Hadi Abdul Khatab, Laksamana Pertama (B) Imran Abdul Hamid dan mantan Ketua Cawangan Khas (SB) Sabah, ACP (B) Mohd Yousoff Babjee.

Forum boleh dilayari secara langsung di Ehsan TV, TV Selangor, TV Impian Ubah TV, Suara Rakyat FM dan Radio Bangsar Utama. – SDQ

Keberkahan Membawa Ketenteraman Hati

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -Ada Seorang ibu sebagai seorang pengajar yang juga menggeluti usaha rumahan mainan anak merupakan wujud kecintaannya di dunia pendidikan itulah sebabnya bagi beliau senang sekali hadir di Rumah Amalia. Beliau bertutur sempat menghadapi kendala. Usahanya diawali dengan penjualan door to door, meskipun energi dan biaya yang dikeluarkan terbilang cukup besar namun pemasukannya boleh dibilang tidak ada. Satu sampai tiga buah aja barangnya laku, "sudah alhamdulillah" begitu kata beliau. Keadaan seperti itu cukup lama, hal itu tak membuatnya patah semangat. sampai mencoba mempromosikan lewat internet namun hasilnya belum cukup memuaskan.

Ditengah keheningan malam, ditengah rasa perih dihati, beban hidup seolah tiada henti, memohon pada Allah agar diberi kekuatan dan kesabaran dalam menjalani hidup. Teringat hadist Nabi, 'Obatilah orang yang sakit dengan shodaqoh, bentengilah harta kalian dengan zakat dan tolaklah bencana dengan berdoa (HR. Baihaqi), yang mendorongnya agar lebih peduli dan empati pada sesama. Sampailah keinginannya bershodaqoh untuk Rumah Amalia terwujud. Kehadirannya merupakan kebahagiaan tersendiri bagi beliau bersama keluarga karena kecintaannya di dunia pendidikan ada rasa haru dan menangis melihat kegembiraan anak-anak Rumah Amalia.

Benar saja, sekarang ini beliau mulai kebanjiran order, alat peragaan buatnya sering dipercaya untuk pemasok di sekolah-sekolah. Usahanya yang dirintis hanya dengan modal kecil, kini meroket tajam. Bahkan karyawan yang membantunya terus bertambah. "Alhamdulillah Mas Agus, saya senang, rizki yang saya peroleh membawa keberkahan bukan hanya buat kami sekeluarga namun juga tetangga disekitar juga ikut merasakan hasilnya." tutur beliau penuh berlinangan air mata bersama suami dan anak-anaknya. "Bahkan sekarang ini kami sekeluarga lebih mendekatkan diri pada Allah, sehat dan keberkahan membawa ketenteram hati." Subhanallah.


Bekas petani cipta kapal selam mini

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -

BEIJING - Seorang bekas petani, Zhang Wuyi mencipta kapal selam mini kawalan jauh untuk menangkap hidupan marin di Wuhan, wilayah Hubei, China.

Wuyi, 38, yang berminat dalam penciptaan peralatan saintifik telah mencipta lapan kapal selam mini itu.
Dia mencipta kapal selam tersebut bersama beberapa rakan juruteranya.

Salah sebuah kapal selam itu telah dijual kepada seorang ahli perniagaan di Dalian pada harga AS$15,855 (RM49,259) pada tahun 2011.

Kapal selam itu yang dicipta khas untuk menangkap hidupan marin boleh menyelam sedalam 20 hingga 30 meter.

Menurut media tempatan, kapal selam tersebut boleh bergerak selama 10 jam di dalam laut. - Reuters

SPRM serbu firma peguam dalam video Global Witness

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan serbuan ke atas pejabat peguam Alvin Chong yang dikaitkan dalam video terbitan NGO antarabangsa Global Witness.
Laporan Sin Chew Daily menyebut, pegawai SPRM dari Putrajaya menjalankan serbuan ke atas firma guaman tersebut di Kuching pada pagi Selasa lalu.

Pasukan itu bagaimanapun terpaksa mendapatkan bantuan polis Kuching apabila dihalang oleh beberapa orang individu yang tidak dinamakan dalam laporan tersebut.

Ketua polis daerah Kuching Roslan Bek Ahmat memberitahu akhbar berbahasa Cina tersebut bahawa polis hanya membantu SPRM dari segi keselamatan dan tidak terlibat dalam serbuan berkenaan.

Pegawai SPRM yang ditemani seramai 10 orang polis berpakaian preman berjaya memasuki firma Chong pada petangnya untuk menjalankan tugas mereka.

Pasukan itu mengambil masa selama beberapa jam dan meninggalkan pejabat berkenaan bersama beberapa dokumen.

Akhbar berkenaan, yang memetik sumber, melaporkab bahawa Ching tidak kembali ke pejabatnya sejak video berhubung dakwaan rasuah tersebut itu disiarkan pada 19 Mac lalu.

Pengarah siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali pada hari Rabu lalu memberitahu Malaysiakini bahawa siasatan ke atas kes berkenaan sedang dijalankan.

Malaysiakini/-

PRU13: Peluang terbaik rakyat buat perubahan

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Zakaria menyerahkan bendera PAS kepada Timbalan Ketua Pemuda Dun Seberang Takir, Hamidi Jusoh.

KUALA NERUS: PAS telah lama masuk politik dan berkecimpung dalam pilihan raya seawal tahun 1959 yang konsisten dengan dasar perjuangan Islam.

Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata pilihan raya merupakan satu cara bagi rakyat memilih pemerintah.

Sebab itu, katanya politik tidak dapat dipisahkan dengan agama yang akan menjadi pengawal serta pemandu sesebuah kerajaan.

“PAS masuk politik dan terlibat dengan pilihan raya. Kita (PAS) telah terlibat dengan pilihan raya seawal tahun 1959. PAS tetap konsisiten dan tidak berubah dasarnya.

“Pilihan raya satu cara untuk kita pilih pemerintah berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah. Politik tidak dapat dipisahkan dengan agama,” ujarnya ketika berucap pada Majlis Ceramah Perdana di Markas Besar Pemuda Dun Seberang Takir, Kampung Bukit Tok Beng, malam tadi.

Justeru, katanya, pilihan raya menjadi penting kepada orang Islam kerana melibatkan kuasa pemerintahan negara.
Beliau turut menyeru kepada rakyat dan pengundi agar dapat membuat keputusan yang terbaik dalam memilih kepimpinan negeri dan negara.

“Saya minta orang (pengundi) Seberang Takir buat keputusan yang baik dalam memilih pemimpin. PAS pernah diberi mandat memerintah Terengganu tahun 1999-2004 dan banyak perkara yang PAS buat sebagai kerajaan.

“Walau pun, Umno BN diberi kuasa yang panjang (lama) memerintah tetapi gagal dan tidak berjaya untuk gubal undang-undang Islam (Enakmen Hudud dan Qisas) di Terengganu,” jelasnya.

Katanya, perjuangan PAS selama ini menentang Umno kerana mahu membetulkan banyak kepincangan yang dilakukan oleh kerajaan BN.

Tambahnya, inilah peluang dan ruang terbaik bagi rakyat untuk membuat perubahan ke arah sebuah pemerintahan yang lebih baik pada pilihan raya umum akan datang.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengarah Majlis Tindakan Dun (MTD) Seberang Takir, Ustaz Zakaria Dagang dan mantan Penerbit & DJ Radio Ikim, Ustaz Zamri Zainal Abidin.

harakahdaily/-

Politik Selangor: Dapatkan maklumat yang sah

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -Ustaz Salehuddin menyampaikan sumbangan kepada seorang penerima.

GOMBAK: Masyarakat diseru supaya berusaha mendapatkan maklumat yang sah dan benar berkenaan situasi terkini politik dan pilihan raya di Selangor.

“Rakyat boleh membuat pilihan untuk mengundi sesiapa yang dikehendaki, namun galilah maklumat dan berita tambahan yang sahih dan benar berkenaan sesuatu situasi.

“Bukan hanya melalui televisyen dan media arus perdana semata-mata, namun carilah juga maklumat lanjut di laman sosial seperti Facebook, twitter dan blog serta web,” kata Yang Dipertua PAS Gombak, Ustaz Salehuddin Nasir.

Ini kerana, katanya maklumat sekarang boleh dicapai dengan mudah dan selepas itu, barulah anda boleh menilai mana yang benar dan palsu.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis penyampaian sumbangan sempena program Ziarah Kebajikan anjuran Dewan Pemuda PAS Gombak dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia di Pangsapuri Mesra, Bolton, Batu Caves petang semalam.

Pada program tersebut, beliau yang merupakan Penyelaras Dun Gombak Setia menyampaikan sumbangan kepada kira-kira 15 keluarga yang kurang berkemampuan.

Turut hadir adalah Timbalan Penyelaras Dun Gombak Setia, Hasbullah Mohd Rizwan, Ketua Pemuda PAS Gombak, Syarhan Humaizi Halim, Pengerusi Penduduk Pangsapuri, Nordin Kasmin serta AJK PAS kawasan dan juga aktivis Pemuda PAS Gombak yang lain.

harakah/-

Kebebasan media 10 minit: Sebuah janji ditepati?

16 Jamadil Awal 1434 H. [MOD] -


Tawaran 10 minit untuk membentangkan manifesto parti politik di Radio Televisyen Malaysia (RTM)? Tidakkah tawaran ini memeranjatkan rakyat Malaysia pada ketika kita menanti pembubaran Parlimen?
Yang memeranjatkan badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) bukan keputusan rejim pemerintah membenarkan wakil parti oposisi menampirkan diri selama 10 minit di depan kaca televisyen, tetapi tawaran sekadar 10 minit untuk pembentangan sebuah dokumen penting yang melibatkan pembangunan negara pada masa depan.

Apakah kebebasan 10 minit dapat menjamin akses rakyat kepada maklumat sebegitu penting supaya sebagai pengundi, seseorang warganegara dapat membuat penilaian berpandukan akses kepada pelbagai maklumat secara keseluruhan?

Sesungguhnya, “kebebasan 10 minit” menyifatkan secara tepat kawalan terhadap media di Malaysia selama ini. Oleh sebab kawalan media arus perdana ketat sekali, kebebasan 10 minit sudah dianggap sebagai pengkurniaan yang sebegitu tinggi dan rakyat yang dahagakan kepelbagaian maklumat harus berterima kasih kepada pihak kerajaan. Meskipun berada di era internet, tidak memeranjatkan jika sekiranya pentadbiran Datuk Seri Najib Razak mencorakkan kebebasan 10 minit sebagai pencapaian di bawah retorik kempen Janji Ditepati.

Apabila diimbas kembali, pasca pindaan No.2 Akta Keterangan diluluskan, kegelapan dunia siber atau internet blackout telah dijalankan, penentangan oleh warga Malaysia dan warga dunia siber disuarakan sementara manifesto Pakatan Rakyat (PAKATAN) 2013 menjamin kebebasan bersuara dan kebebasan media diterbitkan. Apakah kerana kebimbangan pentadbiran Najib kepada penentangan berulang warganegara, pentadbiran beliau telah secara senyap mewartakan pindaan Akta Keterangan?Dan pada 31 Julai 2012, pindaan akta tersebut telahpun mula beroperasi.

Kebebasan bersuara dalam negara menukik pasca pindaan Akta Keterangan. Begitu juga kedudukan Malaysia di tangga Indeks Kebebasan Media 2013 yang menjunam kepada 145 daripada tangga 124 pada tahun 2011/2012.

Graf 1 menunjukkan ketidaktentuan Malaysia dalam memastikan media dan hak bersuara adalah bebas daripada sebarang pengaruh luar khususnya pengaruh politik. Era pasca kelulusan pindaan Akta Keterangan melihatkan bukan sahaja kehilangan kepercayaan warganegara kepada perlindungan hak yang terkandung dalam Perlembagaan negara, ianya juga merupakan suatu indikasi bahawa politik mendahului hak asasi warganegara Malaysia. Dan ianya dapat dilihat bahawa pasca pentadbiran Najib, kebebasan media Malaysia sebenarnya bertambah teruk walaupun dikatakan sebaliknya oleh pentadbiran beliau.

Pasca pindaan Akta Keterangan melihatkan Malaysia jatuh 21 tangga daripada 124 kepada 145.  Tahun 2006 mencatatkan kedudukan yang paling tinggi iaitu pada tangga 92.  Pasca tahun 2006, kedudukan Malaysia melihatkan kejatuhan dan kejatuhan yang paling tidak membanggakan adalah pada tahun 2013. Walaupun Najib mengeluarkan kenyataan bahawa pindaan Akta Keterangan adalah untuk melindungi rakyat, warganegara Malaysia tidak lagi mudah terpedaya dengan retorik beliau.

Malah, pada Himpunan Kebangkitan Rakyat atau KL112 yang diadakan di Stadium Merdeka pada 1 Januari 2013, hanya satu-satunya akhbar arus perdana berbahasa Melayu Sinar Harian yang memberikan laporan berita positif mengenai perhimpunan tersebut.  Laporan berita bertarikh 12 Januari 2013 bertajuk #KL112: Tahniah semua! Berjaya menangkis pendapat bahawa media berbahasa Melayu (tidak termasuk organ parti politik seperti Harakah dan Suara Keadilan) mampu melaporkan berita daripada sudut pendapat berlainan termasuk pihak oposisi dan bukannya hanya berteraskan pendapat rejim pemerintah.

Malah, laporan berita pada hari tersebut juga mengalami kegelapan media atau media blackout terutamanya oleh akhbar pemilikan kerajaan. Akhbar berbahasa Melayu seperti Berita Harian tidak melaporkan apa-apa mengenai perhimpunan tersebut, akhbar berita Utusan Malaysia menerbitkan laporan berita negatif, begitu juga akhbar berita The Star dan New Straits Times (NST) pula melaporkan berita negatif mengenai perhimpunan, penganjur serta peserta perhimpunan tersebut, sementara akhbar berita berbahasa Cina memberikan laporan terperinci mengenai perhimpunan tersebut.

Maju ke hadapan pada laporan berita dalam media arus perdana mengenai pencerobohan di Sabah, Malaysia telah dikecam oleh beberapa pihak, termasuklah daripada badan antarabangsa kerana tidak menghormati kebebasan media mengenai pencerobohan di Sabah.Jadual 1: Kebebasan Media Tercalar Di Sabah
Tarikh
Media
Tajuk
20 Feb 2013
Asia Views
Al-Jazeera journalists, SAPP youths detained near standoff point
http://www.asiaviews.org/headlines/1-headlines/42099–al-jazeera-journalists-sapp-youths-detained-near-standoff-point
26 Feb 2013
SEAPA
Media rights groups slam detention of Al-Jazeera journalists in Malaysia, call for greater transparency
http://www.seapabkk.org/alerts/35-incidents/100731-joint-statement-media-rights-groups-slam-detention-of-al-jazeera-journalists-in-malaysia-and-calls-for-greater-transparency.html
26 Feb 2013
MalaysiaKini
Journalist accused of ‘spying’ off Lahad Datu
http://www.freemalaysiakini2.com/?p=68056
28 Feb 2013
Philstar
Journalists in Sabah standoff detained
http://www.philstar.com/headlines/2013/02/28/914055/journalists-sabah-standoff-detained
1 Mac 2013
Rappler
Media headlines on the Sabah conflict
http://www.rappler.com/nation/22864-media-headlines-on-the-sabah-conflict
2 Mac 2013
My
Sarawak
Family regrets inaccurate media report on Lahad Datu incident
http://www.mysarawak.org/2013/03/02/family-regrets-inaccurate-media-report-on-lahad-datu-incident-new.html
4 Mac 2013
Yahoo News (Phil)
Media face near-news blackout in Sabah
http://ph.news.yahoo.com/media-face-near-news-blackout-sabah-060210214.html
4 Mac 2013
IAG
Malaysia Should Respect Freedom Of The Press In Sabah, http://www.iag.org.ph/index.php/blog/164-malaysia-should-respect-freedom-of-the-press-in-sabah
6 Mac 2013
The Sun
`Defend press freedom in armed conflict situations’
http://www.thesundaily.my/news/629106
7 Mac 2013
The Sun
Respect press freedom in Sabah coverage, M’sia told
http://www.thesundaily.my/news/630112
7 Mac 2013
The Sun
Bernama report ‘out of context’: Philippines
http://www.thesundaily.my/news/630114
8 Mac 2013
Malaysian Insider
Anwar files RM100m suit against Utusan, TV3 over Lahad Datu charges
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/anwar-files-rm100m-suit-against-utusan-tv3-over-lahad-datu-charges
11 Mac 2013
GetRealphilippines
Epic fail: Philippine and Malaysian govts continue to botch the handling of the Sabah crisis
http://getrealphilippines.com/blog/2013/03/epic-fail-philippine-and-malaysian-govts-continue-to-botch-the-handling-of-the-sabah-crisis/
14 Mac 2013
FMT
Filipino netizens whack Zahid over press freedom
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/03/14/filipino-netizens-whack-zahid-over-press-freedom/

Jadual 1 memaparkan kegagalan pentadbiran Najib untuk menghormati kebebasan media dalam isu pencerobohan Sabah. Malaysia dikritik akan tetapi, kritikan tersebut tidak dihormati oleh pentadbiran Najib. Sebaliknya, kebebasan media di Sabah terus dihalang dan disekang untuk menghalang laporan berita yang tidak mencerminkan kehendak pentadbiran Najib.

Bukan sahaja laporan media di Sabah menghadapi ancaman penapisan dan sekatan, malah sektor penerbitan buku juga mengalami rintangan apabila penerbit buku Irshad Manji menghadapi tiga tuduhan di mahkamah akibat menerbit buku Irshad Manji bertajuk ‘Allah, Liberty and Love’. Sementara blogger seperti Papagomo diberikan kebebasan untuk menerbitkan berita yang bersandarkan fitnah dan penipuan, individu ternama seperti ahli parlimen Batu YB Tian Chua teruskan diserangi secara bertubi-tubi di dalam media arus perdana tanpa belas kasihan dan kekosongan tindakan undang-undang.

Malah menurut laporan Universal Periodic Review 2013 Malaysia pindaan Akta Keterangan telah dikecam  kerana ianya merupakan percubaan Kerajaan Malaysia iaitu pentadbiran Najib dalam menapis dunia siber. Bukan sahaja ianya merupakan percubaan untuk menapis media di dunia siber, pada masa yang sama, akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Sinar Harian dan Umno online diberikan kebebasan untuk menerbitkan berita yang berat sebelah dan berunsurkan fitnah kepada tokoh politik pembangkang sepertimana yang dilakukan oleh para blogger seperti Papagomo.

Penapisan berita pasca pindaan Akta Keterangan tidaklah melindungi rakyat Malaysia seperti yang dikatakan oleh Najib.Perlindungan tersebut sebaliknya diberikan kepada para blogger dan akhbar berita yang pro-Kerajaan, menjarakkan lagi Malaysia daripada pendemokrasian dan mendekatkan lagi Malaysia kepada autoritarianisme.

Tindakan terbaru pentadbiran Najib dan pengekangan kebebasan media termasuk tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) membuka siasatan terhadap akhbar Malaysian Insider kerana memetik berita daripada akhbar New York Times yang melaporkan Malaysia sebagai salah satu daripada 25 buah negara yang menggunakan perisian komputer untuk mengintip tindak laku rakyat Malaysia di komputer-komputer mereka.

Menurut Najib, kebebasan media dan keganasan terhadap warga media merupakan dua perkara yang amat berbeza. Beliau juga menyatakan bahawa sehingga laporan media tidak melanggari mana-mana undang-undang yang sedia ada, pihak media mempunyai kebebasan untuk melakukan apa-apa sahaja. Namun, keadaan sebelum dan selepas pemindaan Akta Keterangan yang dikatakan diluluskan untuk melindungi rakyat Malaysia sebaliknya disangkal dengan keadaan sebelum dan selepas pemindaan akta tersebut.Malah pada tahun 2009, Najib juga telah mengeluarkan kenyataan yang berbunyi beliau percaya terdapatnya tempat dan masa untuk dialog yang bertenaga dan media yang bebas dan sentiasa termaklum.

Jadual 2: Sebilangan Tindakan Anti Media Oleh Pentadbiran Najib Pada Tahun 2012
Bil.
Berita
1.
MalaysiaKini ditolak permohonan lesen surat ahkbar
2.
Menteri Dalam Negeri dan Menteri Penerangan mengambil peluang untuk menghasut media massa negara untuk menjadi media pro-kerajaan dan pro BN.
3.
Menteri Penerangan mengeluarkan writ fitnah terhadap blogger-blogger kecil-kecilan.
4.
Kementerian Pertahanan dengan kerjasama seorang blogger terkenal dengan sewenang-wenangnya menerbitkan sebuah klip video yang memaparkan seorang lelaki yang menyerupai seorang pemimpin pembangkang mengadakan hubungkan seksual bersama seorang wanita yang kononnya pelacur dari Cina.
5.
Pihak polis menekan seorang blogger muda yang telah membuat suatu kenyataan jenaka mengenai golongan yang berada di tempat berkuasa berasaskan laporan-laporan yang telah dibuat oleh blog-blog lain di mana blogger muda tersebut menjadi mangsa buli oleh para blogger pro- UMNO.

Adakah pentadbiran Najib masih mahu mengakui adanya kebebasan media apabila keadaan sebelum dan selepas pemindaan Akta Keterangan, keadaan di Malaysia tidak bertambah baik, sebaliknya, ianya tidak berubah atau mungkin sedikit bertambah teruk? Pada tahun 2012, Najib telah memuji kenaikan tangga kedudukan Malaysia di World Press Freedom Index dengan menyatakan dasar-dasar kerajaan. Adakah Najib ingin mengambil keputusan yang sama untuk mengeluarkan kenyataan terhadap kejatuhan Malaysia di Indeks tersebut dan menggantikan dengan ianya adalah kerana tindak-tinduk kerajaan yang menjadi punca kejatuhan Malaysia di Indeks tersebut?

Persoalan yang timbul adalah di manakah kebebasan media apabila Malaysiakini dijadikan tumpuan prejudis pentadbiran Najib kerana memaparkan berita-berita yang tidak pro- Kerajaan selain berita yang tidak pro-oposisi, sementara media seperti Utusan dan NST diberikan kebebasan untuk melaporkan apa-apa sahaja berita walaupun laporan berita tersebut telah dibukti tidak benar di mata mahkamah? Beberapa kes mahkamah kebelakangan ini menyokong dakwaan bahawa Utusan mempunyai kecenderungan tinggi untuk menfitnah tetapi dibiarkan begitu sahaja di bawah rejim kawalan pemerintah kerana yang menjadi sasaran fitnah saban hari ialah pihak oposisi.

Adakah kebebasan media yang dinyatakan oleh Najib adalah hanya tertakluk kepada media-media yang pro-Kerajaan dan anti-oposisi? Apabila dunia luar melihat  kebebasan media yang kononnya didokong oleh Najib sebagai retorik, adakah Najib masih mahu membaluti dirinya dengan kedegilan dan keengganan untuk melihat kehendak rakyat Malaysia untuk kebebasan media tanpa prejudis dan bukannya kehendak pihak-pihak berkenaan?

Sepertimana rakyat diminta untuk menggunakan kematangan apabila berada di dunia siber terutamanya dalam mengedar berita, begitu juga tanggungjawab sebuah kerajaan untuk menggunakan kematangan untuk menerima kritikan dan apa-apa laporan berita mahupun laporan mana-mana institusi yang kritikal terhadap kerajaan.Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan menjamin hak bersuara rakyat Malaysia.Namun, hak itu bersifat retorik apabila pentadbiran Najib mengekang kebebasan bersuara di bawah pentadbiran beliau.

Apabila pentadbiran Najib bercadang untuk memasukkan media di dunia siber di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, di manakah kebebasan media yang begitu didokong oleh pentadbiran beliau?Apabila pentadbiran beliau menghalang para wartawan Filipina daripada memasuki Sabah kerana hendak mengelakkan laporan berita palsu, di manakah prinsip kebebasan media? Apabila seorang yang mempunyai pengalaman lama dalam sektor media menyangkal kehadiran kebebasan media dalam negara sebagai tiada kepastian dalam memastikan kebebasan media dalam negara, adakah pentadbiran Najib masih mahu menyatakan bahawa media dalam negara adalah bebas?

Keganasan Terhadap Pihak Media

Keganasan terhadap wartawan dalam Malaysia adalah jauh dan jarang akan tetapi rekod ini dipecahkan apabila keganasan terhadap wartawan dalam Malaysia memuncak ketika demonstrasi Bersih 3.0 pada 28 April 2012 yang lalu. Antara keganasan yang dialami oleh para wartawan ketika melaporkan demonstrasi tersebut adalah seperti berikut; kamera milik wartawan Al Jazeera dirosakkan oleh pihak polis, wartawan Reporters Without Borders dihalang untuk melaksanakan tugasnya sebagai wartawan, wartawan Merdeka Review diserang pihak polis ketika cuba mengambil gambar dua orang pendemonstrasi dibelasah oleh pihak polis, jurukamera Al-Hijrah dibelasah oleh para pendemonstrasi ketika hendak membantu warga polis yang tercedera, wartawan The Sun dibelasah oleh beberapa pegawai polis, jurugambar Malay Mail ditumbuk ketika cuba mengambil gambar para pendemonstrasi yang ditahan polis dan lain-lain.

Namun keganasan terhadap wartawan tidak terhad kepada para wartawan yang meliputi demonstrasi Bersih. Dua orang wartawan dari surat khabar berbahasa Cina, Kwong wah Jit Poh mengalami kecederaan ketika meliputi demonstrasi menentang pembinaan kilang Lynas ketika demonstrasi tersebut berlangsung di Pulau Pinang.

Seperti mana Kebangkitan Rakyat pada Januari lalu mengalami kegelapan laporan berita, begitu juga ketika Bersih 3.0 pada tahun 2012.Laporan berita BBC ketika Bersih 3.0 ditapis selama 30 saat yang menunjukkan pihak polis memacukan meriam air kepada para pendemonstrasi dan para peserta demonstrasi mengkritik kerajaan dan Perdana Menteri Najib Tun Razak.Bagi laporan media aliran perdana pula, kegelapan media dirasai apabila Utusan Malaysia hanya menerbitkan sembilan berita yang sebahagian besarnya negatif mengenai Bersih 3.0.  NST pula menerbitkan sebanyak lapan artikel yang juga sebahagia besarnya negatif mengenai Bersih 3.0, sementara The Sun menerbitkan sepuluh artikel mengenai Berish 3.0 yang rata-ratanya neutral.

Dalam isu lain pula, pada tahun 2012, blogger Syed Abdullah Hussein Al-Attas atau nama bloggernya, ‘Uncle Seekers’ ditahan di bawah OSA kerana dikatakan menerbitkan beberapa artikel yang berbaur hasutan. Kartunis Zulkiflee SM Anwar atau Zunar pula memenangi kes mahkamahnya apabila pihak mahkamah memutuskan bahawa penahanan Zunar dan perampasan buku-buku milik beliau sebagai menyalahi undang-undang.

Kebebasan media merupakan suatu hak asasi manusia.Akan tetapi, di Malaysia, hak tersebut adalah terhad kepada liputan berita yang merupakan pro-kerajaan dan anti-oposisi. Apabila seorang wartawan dipecat kerana mengkritik akhbar tidak menerbitkan berita bersifat objektif ketika pilihan raya, harapan terhadap kebebasan media sudah sedia terancam dan aura kegelapan meliputi masa hadapan media menjejaskan masa hadapan kebebasan menuntut kepelbagaian maklumat rakyat.

Begitu juga apabila laman web milik media alternatif seperti Sarawak Report, Radio Free Sarawak, Dayak Baru Blog dan MalaysiaKini diserang DdoS sewaktu pilihan raya kecil Sarawak. Adakah transformasi yang begitu didambakan oleh Najib ketika ucapan ETP/GTP beliau pada 19 Mac 2013 adalah transformasi menghambakan media hingga menjadikan media boneka kerajaan dan politik kotor?

Pendirian Najib bahawa pentadbirannya beliau menghormati merupakan suatu retorik apabila pihak media dihukum kerana melaporkan realiti bukan milik beliau dan rakyat dihukum kerana mempunyai dahaga untuk kebenaran milik mereka.Antara kebenaran yang diliputi media alternatif dan bukannya media aliran perdana adalah laporan berita keluarga Ketua Menteri Sarawak yang terlibat dalam rasuah di mana menurut beliau, laporan berita tersebut dilakukan untuk memerangkap beliau.

Walaupun liputan berita tersebut mendapat liputan meluas di arena media alternatif, media aliran perdana seolah-olah tidak mempedulikan laporan berita tersebut.Ini adalah walaupun kebanyakan rakyat Malaysia hanya bergantung kepada laporan berita arus perdana sebagai sumber berita mereka.Ketidakhadiran media arus perdana dalam melaporkan laporan berita Global Witness ini menidakkan rakyat Malaysia yang bergantung kepada media arus perdana dalam hak asasi mereka kepada maklumat dan kebenaran.


Penutup

Keadaan sebelum dan selepas pemindaan Akta Keterangan menidakkan kata-kata dusta Najib bahawa pentadbirannya menghormati hak kebebasan media.Kebangkitan dan kesedaran rakyat bahawa mereka tidak lagi boleh ditipu atau dimanipulasi lagi oleh mereka yang berkedudukan tinggi dan berkepentingan sendiri terutamanya oleh mereka yang memegang kuasa.Sehingga mana lagi Najib ingin membelakangi kebenaran ini?

Dunia telah dibuka mata mengenai amalan rasuah yang meresap luas dalam keluarga Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud. Rakyat Malaysia dimalukan oleh kerajaan mereka.Pentadbiran Najib pula bertindak menyalahkan semua pihak kecuali mereka diri sendiri.

Adakah ini legasi yang mahu ditinggalkan oleh Najib? Najib berbangga dengan kejayaan ETP dan GTP pentadbiran beliau akan tetapi pada masa yang sama, kebebasan media dalam negara dikekang, disekang, diugut, dimasuk campur, dan kadang kala dilayan seperti musuh negara, hanya kerana tidak mempunyai pandangan yang sama dengan pentadbiran Najib atau mengkritik tindak tanduk pentadbirannya.

Di manakah kebebasan apabila kebebasan tersebut sentiasa diugut oleh seseorang?Di manakah hak asasi apabila kepentingan politik diletak di atas kepentingan awam dan hak rakyat?Di manakah semangat patriotisme Najib apabila video Global Witness memalukan rakyat?Tuntutan siasatan ke atas keluarga Taib Mahmud selepas liputan berita dunia dan alternatif meluas tidak dihiraukan malah diperkecil-kecilkan oleh pentadbiran Najib.Malah pentadbiran Najib memperkecilkan video tersebut.Begitu juga liputan berita di Sabah.Akses media dihalang terutamanya media dari Filipina kerana pentadbiran Najib tidak mahu berita palsu dari media Filipina.Najib memperkecilkan media Filipina kerana mereka menerbitkan laporan berita yang bersifat anti kerajaan Malaysia.

Tindakbalas Najib terhadap media bersifat hipokrit dan retorik dan pihak media serta rakyat Malaysia sudah tidak boleh dimanipulasi lagi oleh beliau dan pentadbiran beliau.Tindakbalas Najib terhadap media bersifat sentakan lutut dan sudah terbukti keadaan sebelum dan selepas pindaan Akta Keterangan menunjukkan pentadbiran Najib tidak mempelajari apa-apa daripada kesalahan masa lampau dan keengganan pentadbiran beliau untuk mempelajari apa-apa yang tidak membawa sebarang keuntungan kepada beliau dan pentadbiran beliau.Lantas, pindaan Akta Keterangan tidak membawa sebarang perubahan positif kepada rakyat, atau media.Ianya hanya menunjukkan sifat autoritarianisme pentadbiran beliau. Kini tawaran 10 minit pembentangan manifesto parti politik di RTM memperkukuh dakwaan bahawa “kebebasan 10 minit” merupakan teras kepada Janji Ditepati, retorik baharu sebuah rejim bersifat autoritarianisme.

Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU – Political Studies for Change,政改研究所) merupakan sebuah pusat kajian yang baru dan kritikal.KPRU ditubuhkan pada era pasca 8 Mac dengan tujuan membawa idea perubahan kepada warga Malaysia melalui kajian dan sesi dialog.

KPRU memberikan fokus kepada kajian terhadap bidang ekonomi politik dan sektor strategik yang dapat membawa impak jangka masa panjang kepada masyarakat. Dengan penerapan idea baru dan interaksi dengan pelbagai pihak berkepentingan, kajian KPRU diyakini akan membawa pemikiran dan wacana segar untuk menghadapi cabaran negara dalam dekad yang akan datang.

harakahdaily/-