17 Februari 2018

Sudah Habis Modal?

Teringat semasa kecil-kecil bila ada berkelahi dan kalah atau  yang sudah rasa habis modal dan semacam kalah mereka menjelerkan lidah dan ada sampai yang meludah. Paling terdesak dari jauh bila kalah berlawan mereka mula memanggil lawannya dengan berbagai panggilan kononnya untuk memburukan lawannya.

Tidah disangka perkara yang sama berjangkit kepada orang tua di zaman sekarang.

Namun saya tetap berbangga dengan Budaya Politik Matang Sejahtara (BPMS) yang kami tampilkan. Makanya tidak perlu melayan lawan yang menjelir lidah , meludah dan memanggil dengan nama yang buruk-buruk kerana kemenangan sebenarnya yang kami harapkan hanya dari Allah Yang Maha Esa.

Tak apa lah. ...

Perbaiki diri kita dan orang lain.

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan” (QS. at-Tahrim: 6).

Tanggung jawab seorang  muslim ialah terus berusaha mengingatkan orang lain agar mahu memperbaiki diri, itu wajar dan sangat penting. Tapi menjadi tidak wajar bila dia pula lupa mengingatkan diri sendiri untuk diperbaiki .

Bahkan dari segi urutan, swbenarnya dirinya sendiri sebenarnya lebih utama dan pertama untuk diingatkan.

SELAMAT TAHUN BARU CINA 2018

恭喜發財 新年快樂 Gong Xi Fa Cai ! Xin Nian Kuai Le !