02 Mac 2010

KONVENSYEN ULAMA’ MUDA

15 Rabiulawal 1431H


KONVENSYEN ULAMA’ MUDA

TARIKH : 7 MAC 2009

MASA : 8 PAGI 5 PETANG

TEMPAT : HOTEL SERI MALAYSIA IPOH

TERBUKA UMUM KEPADA SELURUH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT

TEMA : ” ULAMA’ MUDA PENGGERAK KEBANGKITAN ISLAM ”

SEBARANG PERTANYAAN : USTAZ AKMAL : 019-4088824
USTAZ HAFEZ SABRI : 013-3190807


Resepi Gulai Daging Salai

15 Rabiulawal 1431H
Email : mohd naim mohd zain

BAHAN-BAHAN:
1 kg daging salai
250 gm cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
500 gm santan
5 keping asam gelugur
300 gm terung telunjuk
5 tangkai cili hijau (belah dua)

CARA MENYEDIAKAN:

1. Daging dipotong nipis-nipis.
2. Cili padi dan kunyit dikisar halus.
3. Jerangkan periuk dan masukkan daging, cili, serai, asam gelugur. Didihkan sehingga daging empuk.
4. Masukkan santan, garam, terung dan cili hijau.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan.

Resipi Penkek Cendawan & Tomato Kering

15 Rabiulawal 1431H
Email : mohd naim mohd zain

Bahan untuk krep (kulit luar):
4 butir telur
500 ml susu
250 gm tepung kek
75 gm gula putih
1 gm gula
250 gm air
50 gm mentega

Cara-cara membuat:
l. Pukul telur dan gula hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan tepung, gula dan susu, tambahkan air sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
3. Untuk memasaknya, panaskan kuali dan letakkan sedikit mentega. Masukkan adunan dan biarkan kekuningan. Kaup balikkan dan angkat apabila masak.

Bahan untuk inti:
200 gm cendawan -dihiris
50 gm bawang besar – dipotong bulat
30 gm tomato kering
Sedikit daun parsley - dihiris
Sedikit bahan perasa

Cara-cara membuat:
1. Goreng semua bahan di atas dan biarkan sebati.
2. Ambil kepingan krep dan letakkan adunan inti. Kemudian gulung dan masak pada suhu 160°S selama 15 minit.

Hati-hati jamu selera di kopitiam

15 RabiulAwwal 1431H.
Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD

KUALA LUMPUR 26 Feb. - Masyarakat Islam yang gemar menjamu selera di kopitiam perlu lebih berhati-hati apabila dua kopitiam sahaja yang direkodkan memperoleh sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Berdasarkan laman web halal Jakim, dua kopitiam tersebut ialah Pak Hailam Kopitiam Sdn. Bhd. dan Jonker Walk Kopitiam Sdn. Bhd.

Menurut laman web berkenaan tempoh sah sijil Pak Hailam Kopitiam adalah sehingga 15 Februari 2012, manakala Jonker Walk Kopitiam sehingga 15 Februari 2013.

Mengulas mengenai trend menjamu selera di kopitiam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menasihat umat Islam negara ini mengelakkan daripada menjamu selera di premis yang tidak ada sijil halal Jakim.

"Langkah ini bagi saya adalah lebih baik. Cuba lihat logo halal yang dipamerkan. Sekiranya daripada Jakim tidak ada masalah tetapi jika bukan elakkanlah diri daripada makan di tempat berkenaan," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas majlis pelancaran Kempen 1Malaysia 1Halal di Masjid Negara di sini hari ini.

Selain itu, Jamil Khir berkata, mereka yang keliru dengan logo halal yang dipamerkan di premis-premis tertentu juga boleh menghubungi Jakim untuk mendapatkan kepastian.

"Logo halal Jakim sahaja yang diiktiraf oleh kerajaan. Oleh itu, saya minta rakyat tidak terkeliru dengan pengeluaran logo halal daripada pihak lain.

"Pengeluarannya juga telah diselaraskan iaitu Jakim akan mengeluarkan logo halal manakala permohonan, audit dan sebagainya akan dilakukan Jabatan Agama negeri-negeri, " katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, ciri-ciri logo halal yang diiktiraf oleh kerajaan adalah berbucu lapan di tengah-tengah bulatan.

"Mempunyai perkataan Arab 'halal' di tengah bintang dan diikuti tulisan rumi 'halal'. Bulatan logo tertulis perkataan 'MALAYSIA dalam tulisan rumi dan Arab.

"Dua bintang kecil berbucu lima diletakkan bagi memisahkan tulisan rumi dan perkataan Arab," katanya.Utusan/-

Syukur mereka keluar - Syed Husin

15 Rabiul Awwal 1431H.
Harakahadaily

KUALA LUMPUR, 1 Mac: "Selepas Fairus Kamarudin, dua lagi tokoh kontroversi PKR dijangka akan keluar parti dan menyokong Umno," kata Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali dalam satu kenyataan medianya pagi ini.

Ekoran itu, katanya, Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu mengucap syukur ke hadrat Allah (SWT) kerana Fairus Khairuddin akhirnya meninggalkan Parti.

Sejak beliau menyertai Kerajaan Pulau Pinang dan selepas meletakkan jawatan sehingga terkini, beliau merupakan liabiliti, kata Syed Husin dalam kenyataannya.

Bagi beliau, Fairus tiada pilihan lain dari meletakkan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri kerana beliau ketika itu disiasat SPRM dan prestasinya tidak memuaskan.

"Apabila berhenti, beliau menuntut supaya parti melunaskan hutang untuk dua buah kereta mewahnya dan membayar beliau RM15,000 sebulan buat selama-lama yang ditentukannya. Tidak ada sebab bagi Parti melayan tuntutan itu. Lagipun Parti tidak mampu berbuat demikian," kata Syed Husin.

Menurutnya, atas rasa belas kasihan terhadap anak isterinya seorang baik hati, PKR memberikannya “kerja” dengan bayaran bulanan sebanyak RM4000.

"Beliau tidak puas hati dan oleh itu terus memburukkan pimpinan Parti. Kini beliau sudah berjumpa dengan pemimpin Umno yang boleh membayarnya jauh lebih besar dari itu," katanya.

Fairuz memberikan alasan kaum dan agama kerana tindakannya.

"Sangat memalukan. Beliau sendiri, kawan-kawannya dan Allah mengetahui sebab sebenar," kata Syed Husin.

Sidang Dun Kelantan lulus usul royalti sebulat suara

15 Rabiul Awwal 1431H.
M Faqih

KOTA BHARU, 1 Mac: Usul agar Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan bagi pihak Negeri Kelantan memikirkan tindakan-tindakan yang sesuai termasuklah tindakan mahkamah bagi memastikan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dipatuhi disokong sebulat suara termasuk oleh pihak pembangkang Dun Kelantan.

Usul itu yang dikemukakan oleh Adun Air Lanas, Abdullah Yaakub dibahas dan diluluskan sebulat suara.

Adun BN, Aziz Derasid (BN-Kuala Balah) antara yang bangkit dan berkata "sokong" ketika speaker minta ahli-ahli dewan lain memberi sokongan terhadap usul itu.

Speaker, Nasaruddin Daud berkata, selepas meneliti cadangan tersebut beliau mendapati ia memenuhi tiga syarat iaitu perkara yang tertentu dan mustahak, kedua, bagi kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan.

Sebelum itu beliau menanyakan sokongan terhadap usul tersebut.

Ekoran itu kesemua Adun bangun sebagai menyatakan sokongan kepadal usul terbabit termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Mohd Alwi Che Ahmad, Mat Yusof Abdul Ghani (BN–Nenggiri) dan Datuk Abdul Rashid Aziz (BN–Kuala Balah).

Adun Barisan Nasional yang tidak berdiri iaitu Datuk Nozula Mat Diah (BN–Paloh) dan Adhan Kechik (BN–Bukit Bunga), manakala Datuk Noorzahidi Omar (BN–Pengkalan Kubur) tiada dalam dewan ketika itu.

Usul tersebut dikemukakan selepas selesai sesi soal jawab secara lisan.

Usul berkenaan berdasar kepada peruntukan Peraturan Tetap Dewan Negeri Kelantan Perkara 30 (1) bagi cadangan menangguh persidangan kerana merundingkan perkara-perkara mustahak bagi orang ramai.

Usul terbabit berbunyi, “bahawa Dun memberi mandat kepada MMK bagi pihak kerajaan negeri mengambil apa-apa tindakan mahkamah yang bersesuaian bagi mendapatkan bayaran tunai yang terhak kepada rakyat dan kerajaan Kelantan mengikut perjanjian dan penyerah hakkan kuasa-kuasa petroleum sama ada di daratan atau di lautan negeri Kelantan yang ditandatangani pada 1975.

“Seperti mana kehendak undang-undang tunggal yang berkaitan dengan pengeluaran petroleum iaitu Akta Pembangunan Petroleum 1974, pada bila-bila masa yang difikirkan oleh kerajaan negeri.”

Abdullah berkata, sebanyak 13 negeri di negara ini telah menandatangani penyerahan hak pada 1975 dan 1976 kepada Petronas bagi membolehkan carigali minyak dijalankan tanpa mengambil kira jarak kedudukan lokasi minyak.

Oleh itu katanya, mengikut Seksyen 4 Akta Kemajuan Petroleum 1974 sebagai balasan terhadap penyerahan kepunyaan dan hak-hak kuasa dan keistimewaan itu, Petronas hendaklah membuat bayaran tunai kepada negeri.

Cadangan tersebut disokong Datuk Omar Mohamad (PAS – Perupuk).

Ekoran sokongan padu itu Speaker menerima dan meluluskan cadangan tersebut dan kemudian dibuka kepada perbahasan.

Zulkifli Mamat (PAS–Pulai Chondong) ketika mengambil bahagian dalam perbahasan tersebut berkata, biar pun beliau menyokong penuh usul tersebut namun cukup sedih apabila ada pihak gagal memahami perjanjian yang dibuat pada 1975.

“Saya cukup sedih apabila Peguam Negara, menteri-menteri dan timbalan menteri gagal untuk memahami perjanjian yang telah ditandatangani.

“Sedangkan semangat atau moral perjanjian itu Petronas perlu membayar wang tunai kepada negeri berdasar kepada petroleum yang dijumpai di negeri terbabit,” ujarnnya.

Menurutnya, suatu kezaliman telah berlaku di mana kerajaan pusat lebih mengutamakan politik apabila cuba menafikan hak yang sepatutnya diperolehi kerajaan Kelantan.

Kata beliau, amat mudah untuk memahami semangat perjanjian tersebut, di mana Pak Mat dan Pak Leh di kampung pun diyakini boleh faham.
Beliau berkata, tuntutan royalti sebenarnya tidak perlu dibawa ke mahkamah sekiranya kerajaan pusat menunaikan tanggungjawab mereka seperti terkandung dalam perjanjian.

Beliau juga mencadanngkan supaya kerajaan negeri mengkaji semula setiap perjanjian dengan mana-mana pihak dalam tempoh 10 tahun sekali.

Zulkifli juga berhujah sekiranya kuasa carigali diberi kepada syarikat asing Kelantan mampu menikmati royalti sehingga 25 peratus.

“Perkara itu pernah berlaku di mana Sarawak sebelum ada PDA telah menandatangani perjanjian dengan Shell, di mana syarikat tersebut memberi royalti antara 8 hingga 12peratus kepada negeri berkenaan,” tambahnya

Harakahdaily/-

Ahli Parlimen Nibong Tebal dan Bekas Setiausaha Agung keluar PKR.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengisytiharkan keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas berkuat kuasa serta-merta.

Beliau keluar parti dengan alasan "kecewa dengan kepimpinan parti itu".

Tan membuat pegumuman tersebut pada sidang akhbar di sini.

Rabu lepas, Tan menghadap Lembaga Disiplin PKR berhubung kenyataannya yang mengecam Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, dan juga kritikannya yang mempertikaikan kedudukan Dr Syed Husin Ali sebagai Timbalan Presiden PKR.

Bagaimanapun selepas dua jam menghadap lembaga disiplin, Tan akhirnya bersetuju memohon maaf kepada timbalan presiden parti, namun enggan meminta maaf kepada Lim.

Dalam pilihan raya umum lepas, Tan menewaskan calon Barisan Nasional, Zainal Abidin Osman yang juga penyandang kerusi itu dengan majoriti 3,087 undi.

Dalam perkembangan yang berkaitan bekas setiausaha agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim juga bertindak keluar parti selepas melepaskan jawatannya itu Januari lalu.

[Fikrah Islamiah] SEMASA PENCEN Cukupkah KWSP anda sepanjang tempoh hayat

15 Rabiulawal 1431H
Ahmad Baei Jaafar

Jika anda pegawai kerajaan, tentu hidup anda agak terjamin semasa pencen kerana sekurang-kurangnya separuh daripada gaji anda sekarang akan diperoleh setiap bulan sehingga meninggal dunia. Wang pencen itu bolehlah digunakan untuk kehidupan kedua-dua suami isteri dengan selesa kerana mereka tidak perlukan lagi perbelanjaan besar.

Kalau anda pekerja di sektor swasta kehidupan anda selepas pencen agak mewah kerana wang KWSP boleh dikeluarkan semuanya untuk membiayai kehidupan mereka. Tetapi jika mereka tidak pandai mengurus, tiga bulan kemudian semuanya akan habis. Selepas itu mereka akan kembali miskin.

Walau bagaimanapun dalam situasi itu bolehkah kita memberi jaminan bahawa anak kita beroleh pelajaran tanpa menanggung hutang, kita sihat tanpa perlu mendapat rawatan di hospital, dan segala hutang anda sudah diselesaikan sebelum pencen. Kalau begitulah keadaanya, anda adalah beruntung.

Sebaliknya jika anda tiada jaminan semua itu atau salah satu daripadanya, anda seharusnya belajar untuk serius memikirkan hari-hari anda semasa tua; apakah pendapatan anda selepas pencen; apakah perlindungan untuk keluarga; apakah persediaan untuk rawatan kesihatan. Namun janganlah “bila hendak terberak baru hendak menggali lubang.”

Situasi sekarang

UMUR: 20 - 55 Masa Berkerja - Anda ada 35 tahun Untuk Berkerja.

UMUR: 55 - 75 Masa Tidak Berkerja - Selebihnya 20 tahun lagi untuk meneruskan kehidupan HARI TUA (ini juga memerlukan PERBELANJAAN). Sekiranya dalam sebulan anda memerlukan:

Sebulan
RM 1,000.00
RM 500.00

Setahun
RM12,000
RM 6,000.00

20 tahun
RM 240,000.00
RM 120,000.00

Antara dua keadaan itu mana yang anda boleh miliki sewaktu pencen untuk sampai ke 20 tahun. Jika anda mampu, bagaimana pula dengan keadaan yang tidak dijangka seperti kemalangan dan rawatan di hospital? Ya jika anda gagal untuk menyimpan semasa 35 tahun bekerja, tentu anda tidak mampu menyimpan selepas bersara. Jadi, dalam keadaan apapun anda perlu ada disiplin untuk menyimpan pada usia anda masih bekerja.

Persoalannya, bolehkah anda menyimpan secara tetap/terus sekiranya tiada paksaan? Lazimnya kita tidak mampu. Mereka yang ada kesedaran di atas dan tidak mampu sesungguhnya anda masih boleh dibantu. Sila hubungi saya untuk dapatkan khidmat perundiang kewangan anda.

Amaran tsunami ditarik balik

15 Rabiul Awwal 1431H

Perairan Sabah didapati bebas daripada kenaikan paras laut akibat tsunami, susulan gempa bumi kuat di Chile semalam.

Ekoran itu, Jabatan Meteorologi Malaysia menarik balik amaran awalnya hari ini.

Menurut kenyataan jabatan yang dikeluarkan petang ini, tiada sebarang kenaikan paras air laut di perairan Malaysia serta perairan Sabah.

"Ini bermakna perairan Malaysia, khususnya perairan Sabah bebas daripada kenaikan paras laut dan laut bergelora akibat daripada tsunami susulan itu,” katanya.

Berikutan itu, jabatan itu berkata nasihat waspada kepada penduduk di pantai timur Sabah ditamatkan.

Pagi ini jabatan itu mengeluarkan amaran waspada kepada penduduk di kawasan pantai timur Sabah, meliputi Tawau, Sandakan dan Lahad Datu, supaya menjauhi pantai kerana terdapat kemungkinan akan berlaku keadaan laut bergelora dan kenaikan paras laut bermula pukul 12 tengah hari sehingga 6 petang hari ini.

Ini berikutan gempa bumi di Chile yang mencetuskan ombak tsunami di beberapa kawasan di pantai Chile, Mexico, Tahiti, Hawaii, Tonga, Kepulauan Samoa dan New Zealand.

Pada pukul 2.34 petang semalam, satu gempa bumi kuat berukuran 8.8 pada skala Richter melanda pantai Chile Tengah dan sehingga kini lebih 300 orang dilaporkan terkorban di negara itu.

Malaysiakini/-

Tiada pilihan raya mengejut di Perak

15 Rabiul Awwal 1431H

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Perak, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini menafikan desas-desus bahawa satu pilihan raya negeri mengejut akan diadakan di Perak menjelang September ini.

Beliau berkata, parti komponen BN di Perak juga tidak menerima sebarang arahan untuk mengemukakan senarai calon parti masing-masing sebagai persediaan menghadapi pilihan raya mengejut itu.

Ahmad Husni berkata, selaku Bendahari BN dan UMNO serta memegang jawatan Timbalan Pengerusi UMNO Perak, beliau pastinya telah mempunyai maklumat jika benar satu pilihan raya mengejut akan diadakan di Perak.

"BN Pusat bermesyuarat kira-kira dua minggu lepas, UMNO Pusat bermesyuarat pada minggu lepas dan BN Perak juga telah bermesyuarat baru-baru ini, tidak ada dibincangkan langsung mengenai soal pilihan raya mengejut.

"Sebaliknya mesyuarat berkenaan hanya mengingatkan bahawa semua parti komponen BN perlu bersedia menghadapi pilihan raya umum akan datang bagi memastikan kerajaan BN mendapat mandat besar bagi terus mentadbir negara,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Bersama Pemimpin di Dewan Merdeka di Tapah hari ini sempena lawatan kerja beliau ke Parlimen Tapah.

Desas-desas pilihan raya mengejut di Perak timbul selepas seorang Timbalan Presiden sebuah parti komponen BN dikatakan menyerahkan senarai nama calon daripada parti itu kepada Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir dalam satu perjumpaan tertutup di kediaman rasmi Menteri Besar pada petang semalam.

Sumber daripada parti komponen BN itu turut mendakwa bahawa pilihan raya mengejut berkenaan akan berlangsung pada September ini mengikut perancangan awal Zambry.

Malaysiakini/-


Hubungan kaum makin erat di era Pakatan

15 Rabiul Awwal 1431H
Rusli Yasmin

AMPANG, 28 Feb: Hubungan di antara masyarakat daripada pelbagai kaum dan agama semakin erat di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat pada sambutan Tahun Baru Cina.

Sambutan Tahun Baru Cina di Kampung Baru Ampang, malam tadi cukup menggambarkan sokongan masyarakat pelbagai kaum khususnya kaum Tionghhua kepada Pakatan Rakyat tidak luntur dan semakin utuh.

Mereka memenuhi Gelanggang Bola Keranjang Kampung Baru di sini bagi meraikan sambutan Tahun Baru Cina anjuran Dun Chempaka, Jawatankuasa Penduduk Kampung, Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Pemuda PAS Pusat, Lajnah Perpaduan Nasional Negeri Selangor dan PAS Kawasan Pandan.

Menurut seorang penduduk yang ditemui, program tersebut merupakan program terbesar yang pernah dianjurkan semenjak tahun 1974 dan beliau merasa sangat gembira.

Bermula pada jam 8.00 malam dengan kehadiran tetamu-tetamu jemputan, antaranya Adun Chempaka, Iskandar Samad yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor, Kamaruzaman Mohamad, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Li Shuok Jin ahli majlis zon 17 dan Khairul Faizi Ahmad Kamil, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Pemuda PAS Pusat.

Selepas itu, gimik perasmian sambutan dimulakan dengan persembahan tarian singa.

Kemudian, Iskandar Samad dan Li Shuok Jin diberi penghormatan membuka kain rentang yang bertulis bermaksud Harimau Garang Menghalau Kezaliman dan Sing Tiong Hwa menyambut Tahun Baru yang berharapan. (gambar kanan)

Iskandar Samad dalam ucapan ringkasnya melahirkan rasa gembira dan terharu di atas sambutan yang sangat hebat oleh masyarakat Tionghua di sekitar situ.

Beliau juga berjanji, Pakatan Rakyat akan terus memberi perkhidmatan terbaik untuk rakyat.

"Selepas ini kita akan memberi bermacam-macam lagi untuk rakyat, tapi sekiranya dapat tawan satu Malaysia kita akan beri 'the best' lagi untuk rakyat," katanya yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Katanya juga, rakyat yang berbilang kaum, agama dan berbeza ideologi politik mesti saling faham memahami di antara satu sama lain.

"Kalau kita berbeza tidak semestinya kita bergaduh, yang penting kita mesti erat perpaduan di antara kita,” tambahnya.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang hadir agak lewat turut diberi peluang menyampaikan ucapan ringkas kepada hadirin.

Pemuda PAS pula mengedarkan risalah perutusan Tahun Baru Cina Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat kepada semua masyarakat Cina di situ. (gambar kanan)

Malam itu turut diserikan dengan acara cabutan bertuah, persembahan daripada orkestra Cina, kompang, urami, sketsa dan persembahan nyanyian daripada Mr. Yau, Juara Karaoke Kampung Baru, Ampang pada tahun lepas.

Selain itu, Iskandar turut memberi angpau kepada kanak-kanak yang hadir.

Pertunjukan bunga api turut mewarnai program pada malam tersebut.

Akhir sekali, para jemputan dan semua yang hadir menyanyi dan bergambar beramai-ramai.


Harakahdaily.net/-

Perasmian pejabat PAS Miri kukuhkan Pakatan

15 Rabiul Awwal 1431H
Mohd Arifiriazul

MIRI, 28 Feb: Perasmian Pejabat PAS Kawasan Miri semalam oleh Ketua Penerangan PAS Perak yang juga Adun Titi Serong, Drs Khalil Idham Lim menyaksikan kukuhnya kerjasama Pakatan Rakyat di sini.

Ini berikutan keempat-empat pemimpin tertinggi parti komponen Pakatan Rakyat iaitu Yang Dipertua PAS kawasan, Haji Jofri, Edwin Dundang (SNAP), Fong Pau Teck (DAP) dan Dr Micheal Teo (PKR) hadir pada majlis itu.

Khalil Idham dalam ucapan perasmian mengajak semua ahli PAS menggerakkan kerja dakwah ke arah memasyarakatkan PAS dalam masyarakat tempatan menerusi kerja amal kebajikan dan kemasyarakatan.

“PAS seharusnya berada dalam saf hadapan dalam memastikan prinsip negara berkebajikan dinikmati setiap insan di muka bumi Miri ini.

“Bertitik tolak roh perjuangan baginda Rasulullah s.a.w., usaha dakwah dan kebajikan berterusan ini pasti akan membawa sinar perubahan pada seluruh masyarakat,” ujarnya yang juga Setiausaha Sekretariat Pakatan Rakyat Perak.

Gambar: Khalil Idham Lim (kiri, membelakangkan kamera) memotong riben merasmikan pejabat PAS Miri.

Pada malam pula, seluruh pemimpin Pakatan Rakyat Miri bergerak ke rumah Dr Micheal Teo, Ketua PKR Bahagian Miri bagi meraikan Rumah Terbuka Pakatan Rakyat Miri.

Hampir 1,000 hadir memeriahkan majlis tersebut yang dihangatkan lagi dengan ucapan Khalil Idham Lim yang fasih berbahasa Cina berjaya menarik perhatian hadirin.

Dengan adanya program seumpama ini, mampu memecahkan tembok perbezaan di antara PAS dan masyarakat bukan Islam di Sarawak.

Berucap pada majlis itu, Khalil berkata, jika benar-benar kerajaan Pusat dan kerajaan negeri yang dipimpin oleh BN ikhlas membantu rakyat negeri ini, maka mereka mestilah membina jalan yang sempurna dari Miri ke Mukah.

Untuk rekod, perjalanan dari Miri ke Mukah mengambil masa hampir lapan jam walaupun jaraknya lebih kurang 450 kilometer.

Harakahdaily.net/-

Pilihan raya bukan perang bersenjata - Presiden PAS

15 Rabiul Awwal 1431H
Ismail Hashim

SEPANG, 28 Feb: Penyertaan PAS di dalam pilihan raya dengan mengajak semaksimum mungkin rakyat untuk menyokong perjuangan menegakkan kebenaran diterajui parti itu di negara ini sangat jauh berbeza dengan kaedah peperangan bersenjata.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan perjuangan PAS dalam pilihan raya menggunakan kaedah mengajak rakyat dalam jumlah ramai untuk mencapai kemenangan bagi melaksanakan tuntutan kemanusiaan sejagat.

Menurutnya, pilihan raya menggunakan pendekatan muwajahah silmiyah atau berhadapan secara aman yang diamalkan gerakan islah dan tajdid iaitu untuk pembaikan dan pembaharuan di seluruh dunia bagi menunaikan perintah Allah SWT dan Rasul-Nya.

Tuan Guru Abdul Hadi menegaskan demikian ketika memberikan amanat dalam Majlis Lawatan Kerjanya ke Negeri Selangor, di sini pagi tadi yang turut disertai juga oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Turut berucap di dalam majlis separuh hari itu adalah Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Mohd Ali, dengan kehadiran semua pimpinan dari 22 PAS kawasan dari seluruh negeri termasuk semua dewan; Ulamak, Pemuda dan Muslimat.

Lawatan kerja ke Selangor adalah yang kelapan dilakukan Datuk Seri Presiden ke seluruh negara dalam usaha mendengar sendiri untuk merangka persiapan parti di dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang bakal tiba pada bila-bila masa sahaja dari sekarang.

Ketika menjawab persoalan peserta, Ustaz Abdul Hadi juga berkata, jika pilihan raya akan mencapai kemenangan apabila mempunyai penyokong dan mendapat jumlah undi yang besar, sebaliknya perang bersenjata bergantung kepada seramai mana jumlah musuh yang dapat dibunuh.

“Pilihan raya tidak seperti peperangan bersenjata yang semakin ramai membunuh musuh, semakin cepat untuk mencapai kemenangan,” tegasnya lagi yang juga Ahli Parlimen Marang.

Presiden PAS turut berkata, tugas gerakan islah dan tajdid bukan mengislamkan keluarga Muslim tetapi juga berperanan untuk mengIslamkan daulah namun semua itu mestilah diusahakan sehingga berjaya.

Dalan hal ini, beliau berkata, Allah SWT tidak akan memberikan kemenangan percuma kepada anggota gerakan Islam sebaliknya mereka mestilah bekerja untuk menang dan perlu diingatkan bahawa lebih mudah untuk menang daripada bekerja untuk mengisi kemenangan.

Satu perkara yang dilontarkan oleh Ustaz Abdul Hadi adalah satu perkataan hikmat yang menyatakan umat Islam tidak akan dapat dikalahkan jika mereka mempunyai jumlah dua belas ribu yang mempunyai sifat-sifat peribadi Muslim seperti ikhlas, istiqamah dan sebagainya.

Petang ini, rombongan Presiden PAS menyertai majlis dialog yang diadakan di Kundang dan sebelah malam pula bersama masyarakat menyampaikan ceramah isu politik semasa di Tanjung Sepat.

Harakahdaily.net/-

KENNY GAN: Can Najib Survive Sodomy II?

15 Rabiul Awwal 1431H
Kenny Gan

There is no doubt that the present sodomy case against Anwar will have a great impact on Malaysia when pushed to its expected conclusion. Domestically we can expect tremendous socio-political forces to be generated while internationally Malaysia’s reputation will take a severe beating.

Let me get straight to the point and say the prosecutors have already lost the case in the court of public opinion even though the trial has barely started. They have not only lost it but relinquished it lock, stock and barrel. The international press has already disseminated widely that Anwar is being politically prosecuted for being a danger to BN which is now practicing outdated political thuggery to maintain its power.

Will the prosecution pull a rabbit out of the hat and convince the public in a dazzling display of convincing evidence? It appears that the only “rabbit” in their hat is some dubious DNA evidence purportedly extracted from the accuser’s rectum. But DNA is no longer the ‘wonder evidence’ that dazzled the public in its early days.

No, with the ease that DNA evidence can be faked it will do nothing to convince the public especially in a politically charged environment where all parties involved from collection, storage and analysis are under the control of the ruling party.

The question that the prosecution will struggle to prove is that the DNA sample was indeed extracted from the accuser’s rectum and even if that can be settled the next question will be how did it get there?

The Umno president’s prize

So we can expect a strong political backlash from the public perception that all the apparatus of government have been subjugated to political expediency to convict an opposition leader to cut short the political competition. As prime minister, Najib Razak can hardly wash his hands off it any more than the head chef of a restaurant can deny responsibility for the quality of the food.

The backlash from a disgusted public is bound to weaken Najib Razak whose popularity will plummet. Nevertheless he can ride roughshod over public disgust as the general election is not imminent until March 2013. This is not a problem as Malaysia is a pseudo-democracy but the bigger question is whether he can survive as Umno President in the interim.

To understand this we must elaborate a little on Malaysia’s unique political system in which the prime minister is not elected but is automatically the prize of the Umno president. This naturally leads to intense competition for the top party post from ambitious hopefuls.

The post of Umno president is supported by the supreme council members, division and branch leaders who make up what is loosely termed the Umno warlords. These warlords have no firm loyalty to any personality but are loyal to the flow of patronage and can shift their allegiance to the highest bidder. The Umno president may be the biggest distributor of patronage but he must be constantly looking over his shoulders for political rivals that are ever ready to take his place and claim the premiership.

A weak Umno president will soon be pushed out and we need look no further than Abdullah Badawi who was ignominiously forced to shorten his term considerably after BN’s losses at the 12th general election. Najib can ride roughshod over public opinion but can he fend off his political rivals after being weakened by sodomy II?

Mahathir’s advantages

To answer this question we must go back to sodomy I and its effect on the Umno strongman of the day, Mahathir Mohamed.

Mahathir was a strong-willed and authoritarian leader who was probably the strongest Umno president ever at his prime. He ran a tight ship and ruled with a healthy dollop of fear aided by his readiness to use the ISA. Judicious use of this draconian law reinforced its value as a weapon of fear unlike the misuse of it during Syed Hamid’s bumbling tenure as Home Minister which almost turned it into a laughing stock.

In Mahathir’s days the mass media was even more tightly controlled and the Internet was at its infancy which gave the government a near monopoly of information which Najib would envy now. Although corruption was rampant it was mostly conducted behind the scenes hidden from public eyes by a compliant press.

What strengthened Mahathir even more was the roaring tiger economy in the 1990’s with a roll of strong 8% GDP growth repeated over consecutive years. The robust economy helped to gloss over many of Mahathir’s excesses.

Politically, BN enjoyed a one party system with a weak and fragmented opposition which could barely dream of denying BN its customary two-third majority in parliament. The population voted along ethnic and religious lines with the Malays threatened with losing their privileges and the non-Malays threatened with racial and religious fears. Peddling such fears is far less effective nowadays.

Having fended off a challenge by Tengku Razaleigh, there was no creditable rival to Mahathir when sodomy I was played out, nobody jostling with him for the seat of power.

Neither were there any personal scandals which could be used against Mahathir. He was strong, he was tough and from his perch he wielded the powerful apparatus of state against Anwar to destroy him personally and politically in 1998. The crude parody of justice did not convince the public. The Malays were aghast by his action which generated a strong tide of anti-Mahathir feeling.

Despite this BN won the 1999 election with its two-third majority intact but lost the state of Terengganu in addition to Kelantan. But the result was a crushing blow to Mahathir with Umno’s share of the Malay vote felling to 49% and PAS the chief beneficiary. It was the non-Malays who saved Mahathir.

Surely a strongman like Mahathir can survive this and complete his term especially one who successfully guided Malaysia out of the 1997 economic crisis? But this was not to be. Painfully aware that Umno’s relationship with the Malays was broken, the Umno warlords imposed on Mahathir to make a graceful exit. Mahathir did so on his terms. He announced his resignation with a long 14 months lead time and appointed Abdullah Badawi as his successor.

Najib’s burden

Now let us look at Najib. It is apparent that Najib lacks most of the socio-economic and political advantages that Mahathir enjoyed more than a decade ago.

Politically the opposition is much stronger now. They have coalesced into a workable coalition and are ready to challenge BN for the seat of power, a far cry from just trying to grab as many seats as possible.

Non-Malays have lost their fear of PAS and inter-ethnic tensions have dissipated, meaning that the two powerful weapons that used to work with devastating efficiency to garner votes from the non-Malays have been lost.

People are now far more connected than a decade ago with the proliferation of the online world with its news, blogs, discussion groups, social networking sites, video, e-mail, mobile phones and SMS to challenge the controlled mainstream media. They are also more demanding of social justice and good governance since the 12th general election.

Economically, times are challenging with the country trying to pull itself out of a global economic slowdown. Rising cost of living coupled with the removal of subsidies and the planned introduction of GST next year means that Najib treads a fine line with little leeway to throw out economic goodies. The negative publicity generated from the Anwar trial will also hit the economy by discouraging foreign and local investments.

Najib also faces opposition from within his ranks with his 1Malaysia campaign. Elements of his party who are more comfortable with Malay hegemony are less than supportive with reports of sabotage and rumours of a power struggle involving his deputy with disagreement over 1Malaysia as the battleground. Umno’s willingness to associate with the rightwing Perkasa and lack of political will to rein in Malay newspapers’ racist rants have not helped Najib.

The country is inundated with one scandal after another and awash negative publicity such as PKFZ, the theft of jet engines, Perak power grab, Teoh Beng Hock’s death, Allah controversy, caning of women and even a submarine which cannot dive. Najib has also not been able to shake off a negative association with a murdered Mongolian girl which makes him vulnerable.

With an expected public backlash following the conclusion of sodomy II, the excuse to push out Najib may well be the real fear of losing political power. A prime minister who has lost public support must make way for another who is less despised to give new hope to the people. This must of course be done before the next general election but is unlikely to happen without a damaging power struggle.

Najib can be saved if PR breaks up following Anwar’s imprisonment. But this is not likely to happen as the coalition has grown beyond the need for Anwar’s physical presence to hold it together.

The outlook is ominous for Najib. If a leader as strong as Mahathir had to shorten his term after sodomy I with all the socio-economic and political factors on his side what will sodomy II do to Najib who has none of the advantages? Does the phrase "digging your own grave" comes to mind?

Harakahdaily.net/-

Royalti: Rakyat Sabah, Sarawak juga bimbang

15 Rabiul Awwal 1431H
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 28 Feb: Akibat isu tuntutan hasil petroleum oleh kerajaan negeri telah diiklankan oleh kerajaan Pusat sebagaimana yang disiarkan dalam media arus perdana baru-baru ini, rakyat Sabah dan Sarawak telah melahirkan rasa kebimbangan mereka.

Kerana itu, pemimpin kerajaan negeri dijemput untuk menyampaikan taklimat berhubung perkara itu bagi mendapatkan penjelasan, kerana dibimbangi mereka juga hilang hak sebagaimana kerajaan negeri Kelantan.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa, berkata pada 22 Mac ini, wakil kerajaan negeri dijemput untuk memberi taklimat serta penjelasan berhubung tuntutan itu kepada beberapa buah parti politik di dua buah negeri pengeluar minyak itu.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat Exco, di sini hari ini serta mendengar taklimat khas yang disampaikan oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas.

Baru-baru ini, Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia telah menyiarkan penjelasan isu tuntutan hasil petroleium kerajaan negeri berbentuk iklan dalam beberapa buah media arus perdana.

Antara soalan yang dibangkitkan apakah istilah yang disebut dalam Akta Kemajuan Petroleium 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas, mengapa wang ehsan yang ditawarkan oleh kerajaan Persekutuan kepada negeri Kelantan hanya berjumlah kira-kira RM20 juta dan berbagai lagi.

Sehubungan itu, kerajaan negeri telah menjawab kesemua lapan soalan yang dibangkitkan dalam akhbar rasmi PAS iaitu Harakah keluaran 26 hingga 28 Febuari lalu juga berkisar pada soalan yang sama.

Husam seterusnya memberitahu, kerana kebimbangan itu rakyat Sabah dan Sarawak telah menghantar surat supaya kerajaan negeri menghantar wakilnya untuk memberi penjelasan berhubung perkara itu.

Pada masa yang sama, beliau turut menjelaskan kerajaan negeri hanya akan mengambil keputusan yang bakal diambil berhubung tuntutan itu mengikut keputusan yang dibuat oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan.

“Ini urusan besar, negeri ada Dewan Undangan Negeri dan sebenarnya kuasa memberi hak kepada petronas adalah Dun dan bukannya kuasa kerajaan negeri.

“Mengikut perlembagaan negara, kuasa ini adalah kuasa Dun sama ada terima pakai akta petroleum atau yang lain-lain. Oleh kerana itu, sekiranya negeri memutuskan sesuatu perkara, ianya lebih kuat,”ujarnya lagi.

Pada masa yang sama beliau turut memberitahu kesemua Adun Barisan Nasional (BN) di negeri itu dijemput hadir pada program itu untuk menyatakan pendirian mereka.

“Kalau dalam mesyuarat Exco kita tidak dapat mendengar pendirian mereka, jadi dalam taklimat ini mereka boleh menyatakan pendirian yang sama selepas penjelasan yang diberikan dalam taklimat itu,”ujarnya.

Tegasnya, bukan sahaja wakil-wakil rakyat dari kerajaan, malah pihak pembangkang juga boleh berbuat demikian.

Sementara itu, semua wakil-wakil rakyat, Anggota Parlimen, Penyelia Dun dan Parlimen telah mengikuti taklimat khas kira-kira pukul 2.45 petang tadi.

Turut hadir dua orang anggota BN, Datuk Norzula Mat Diah (Adun Paloh) dan Mat Yusoff Abd Ghani (Nenggiri).

Harakahdaily.net/-

WAN NIK WAN YUSSOF: Sepakat desak, gugurkan pendakwaan Anwar

15 Rabiul Awwal 1431H
Wan Nik Wan Yussof

Kesan daripada perjalanan perbicaraan pendakwaan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim telah muncul suara sepakat mendesak pendakwaan itu digugurkan. Siri perbicaraan itu sebenarnya telah membongkar nilai kehakiman yang bermotif politik dan tersasarkan daripada lunas keadilan sejagat.

Setelah Mahkamah Persekutuan pada 29 Januari lalu membuat keputusan muktamad menolak rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya dibekalkan semua dokumen penting pendakwaan ke atasnya membabitkan Mohd. Saiful Bukhari Azlan, maka beberapa urutan perbicaraan mahkamah telah diteruskan. Sehinggalah berlaku pula permohonannya untuk menggugurkan tuduhan Mohd Saiful ke atas Anwar di Mahkamah Rayuan. Sebelumnya, pihak Mahkamah Tinggi telah membuat keputusan menolak permohonan Anwar.

Setakat ini mahkamah telah tidak melayan permohonan Anwar atas tiga isu penting: minta mendapatkan akses dokumen pertuduhan ke atasnya, minta supaya hakim menarik diri daripada mendengar perbicaraan kesnya, dan permohonan digugurkan pertuduhan ke atasnya.

Sehubungan itu, permohonannya supaya hakim menarik diri daripada mendengar perbicaraan kesnya yang difailkan pada 8 Februari akan didengar pada 25 Mac nanti. Anwar juga telah memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan bagi mencabar keputusan Mahkamah Rayuan pada 17 Februari yang telah menolak rayuannya agar mahkamah membatalkan pertuduhan terhadapnya. Sementara tarikh perbicaraan rayuan itu belum ditetapkan.

Sepakat

Ekoran daripada itu, berlakulah beberapa desakan demi desakan beberapa pihak agar kerajaan dapat menggugurkan pertuduhan kali kedua yang tidak munasabah ke atas Anwar itu. Senarai pihak yang mendesak itu antaranya ialah ahli parlimen Australia, presiden PAS, menteri besar Kelantan, ahli senat Amerika Syarikat, bekas perdana menteri Kanada, penasihat seumur hidup DAP dan ulama dunia terkenal.

Ahli parlimen

Antara yang awal adalah 50 Ahli Parlimen Australia yang diketuai oleh Michel Danby menghantar surat bantahan kepada Pesuruhjaya Tinggi Canberra, Datuk Salman Ahmad agar Kerajaan Malaysia menggugurkan tuduhan liwat yang dikenakan terhadap Anwar.

Pengerusi Jawatankuasa Kecil Bagi Hal Ehwal Luar Parlimen Australia, Michael Danby menyerahkan surat itu kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Canberra Salman Ahmad.

Surat itu berbunyi antara lainnya, “adalah perlu untuk dimaklumkan kepada kerajaan Malaysia bahawa pada pandangan kami sanjungan global terhadap Malaysia akan terjejas dengan tuduhan-tuduhan ke atas Anwar ini.

“Ramai pemerhati mesra Malaysia mendapati sukar untuk mempercayai seorang pemimpin pembangkang utama (seperti Anwar) dikenakan tuduhan liwat buat kali kedua, sejurus selepas partinya memperoleh kejayaan besar dalam pilihan raya kebangsaan.

Ahli senat

Ia kemudian disusuli kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Hubungan Luar Senat Amerika Syarikat, John Kerry yang menggesa kerajaan memastikan perbicaraan yang adil dan saksama kepada Anwar.

“Menggesa kerajaan Malaysia menyediakan perlindungan perundangan yang sewajarnya, yang beliau berhak peroleh selaku seorang Ahli Parlimen dan seorang rakyat dan untuk menyelesaikan kesnya dalam cara yang boleh membina keyakinan dari segi ia tidak memihak dan kewibawaan sistem kehakiman Malaysia."

Bekas perdana menteri

Kemudian, bekas Perdana Menteri Kanada, Paul Martin dalam The Globe and Mail turut mendesak kerajaan Malaysia menggugurkan pendakwaan ke atas Anwar.

Menurutnya, jika Malaysia mahu mengambil tempat sebagai antara negara progresif di dunia, adalah sangat penting tuduhan yang didakwanya bermotifkan politik itu digugurkan.

“Sebagai sebuah negara demokratik yang menghormati hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa, Anwar juga harus diberikan kebebasan untuk melaksanakan visinya.”

Presiden PAS

Sehubungan dengan kritikan pihak luar terhadap perbicaraan Anwar berkaitan tuduhan Mohd Saiful itu, terutamanya oleh pihak 50 ahli parlimen Australia, maka bagi Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang telah melihat sebagai ketempangan sistem kehakiman negara sehingga pihak luar mempersoalkan tuduhan dan pendakwaan ke atas Anwar.

Maka Presiden PAS memakai pertimbangan rasional dengan maksud, sekiranya kehakiman itu menepati nilai keadilan sebenar tidak mungkin pihak luar akan menegur amalan sistem keadilan di Malaysia.

Dua era kezaliman

Justeru itu, memahami konteks maklum balas tersebut, Anwar semacam berdepan dengan dua era kezaliman ke atasnya. Apabila dinilai kepada kehakiman yang pernah dilalui ketika era Dr. Mahathir kerana dituduh dengan pertuduhan yang sama seperti sekarang, pada akhirnya Anwar telah dibebaskan. Maka, pertuduhan ketika itu adalah sengaja dibuat dengan kerana motif politik.

Kini era Mohd Najib, tidak mustahil pertuduhan ke atas Anwar diulangi lagi. Memetik kata-kata John Kerry, tuduhan ke atas Anwar itu bermotifkan politik itu, maka wajarlah ia digugurkan.

Bersama meragui

Langsung, motif sebenar ahli parlimen Australia, John Kerry dan Tuan Guru Abdul Hadi Awang adalah manifestasi fakta yang secara bersama meragui realiti keadilan dalam kehakiman di Malaysia. Betapa, seluruh pihak di dunia dapat melayari kenangan apabila undang-undang jakun seperti Akta Keselamatan Negeri yang menangkap dan menahan ‘mangsa’ tanpa bicara adalah masih utuh dipakai sehingga ke hari ini.

Ditambah lagi dengan peristiwa rampasan kuasa di Perak yang membelakangkan semangat perlembagaan dan suara demokrasi rakyat. Dikemaskan lagi dengan amalan fahaman jakun yang menepikan perjanjian tatkala menolak pembayaran lima peratus “cash payment” (royalti) hasil minyak di Terengganu dan Kelantan.

Selain daripada, banyak cerita yang masyhur mengenai kes-kes kehakiman yang tertangguh dan pendakwaan terpilih atas salah laku jenayah yang melibatkan individu berprofil VIP. Di samping turut tersebar banyak fitnah bahawa berlaku ‘campur tangan politik’ di dalam proses kehakiman di negara ini.

Menteri besar

Di atas nilai yang sedemikian, Mursyidul Am PAS juga Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz turut tidak bersetuju dengan sistem kehakiman di negara ini yang dianggap tidak dapat mencerminkan keadilan sebenar apabila melayan tuduhan yang tidak masuk akal ke atas Anwar yang dibicarakan secara terbuka sehingga membuka aib orang kepada umum.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz turut menegaskan, “apabila orang Australia pun turut sama membuat bantahan, ini bermakna mereka pun terasa dakwaan itu adalah karut.”

Penasihat seumur hidup

Menarik lagi, apabila ‘orang lama’ yang juga penasihat seumur hidup DAP, Dr. Chan Man Hin seperti mana dilaporkan Harakah turut menuntut agar pihak kerajaan menggugurkan segera dakwaan ke atas Anwar.

Baginya, kesan perbicaraan ke atas Anwar akan menyebabkan kesan buruk kepada ekonomi negara berikutan pihak dunia luar akan mengenakan sekatan ke atas Malaysia seperti mana berlaku di Myanmar, apabila negara itu menahan pemimpin demokrasi Aung San Suu Kyi.

“Anwar boleh menjadi seorang lagi Aung San Suu Kyi kerana Anwar dilihat ancaman kepada Najib.”

Pandangan Dr. Chan itu dilihat menjurus kepada perspektif global yang turut mendedahkan wujudnya kesedaran komuniti antarabangsa tentang hakikat pendakwaan ke atas Anwar itu sebagai tindakan mengelakkan Anwar menjadi pencabar Najib sebagai Perdana Menteri.

Ulama dunia terkenal

Turut menggegarkan pelaksanaan kehakiman Malaysia dalam konteks pendakwaan ke atas Anwar ialah ulama dunia terkenal, Tokoh Maal Hijrah Malaysia bagi tahun 1431 Hijri, Syeikh Dr Yusof al-Qaradhawi. Pihak Syeikh Dr. Yusof menggesa kerajaan menimbang untuk menggugurkan pendakwaan ke atas Anwar kerana ia akan menjejaskan nama baik Malaysia di kalangan dunia Islam.

Apatah lagi, pendakwaan itu dibuat dengan penuh keraguan, dan sekiranya wujud keperluan pendakwaan itu, ia hendaklah dilakukan di mahkamah syariah bukannnya mahkamah sivil. Sewajarnya, kehakiman negara ini dapat memberi keadilan kepada Anwar yang berdepan dengan pendakwaan itu.

Serius

Apa pun, pihak kerajaan hendaklah memandang serius atas nilai-nilai keadilan dan ketelusan sistem kehakiman di negara ini. Atas pendakwaan melibatkan Anwar ini terbukti telah wujud suara pemimpin utama dari dalam dan luar negara yang menggesa supaya ia digugurkan. Bermula dengan desakan pemimpin luar (ahli parlimen Australia, ahli senat Amerika Syarikat dan bekas Perdana Menteri Kanada serta Syeikh Dr Yusof al-Qaradhawi) dan pemimpin dalam negeri (Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Tuan Guru Abdul Hadi dan Dr. Chan Man Hin) menjadikan kes pendakwaan ke atas Anwar kali kedua ini sebagai fokus antarabangsa.

Sehubungan itu, atas nilai kesejagatan keadilan, Anwar sewajarnya menerima pengadilan yang telus dan adil serta berteraskan syariah. Di sini relevan dan rasionalnya gesaan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Tuan Guru Abdul Hadi, dan Dr. Yusof al-Qaradhawi. Maka, ia harus diambil kira demi menyelamatkan maruah negara daripada amalan kehakiman yang rakus dan di luar konteks keadilan.

Sesungguhnya, Tuhan Yang Esa adalah Maha Adil kepada sekalian hamba-Nya.

Wan Nik Wan Yussof,

Setiausaha Politik

Menteri Besar Kelantan.

Harakahdaily.net/-

Bekas penolong pengarang Urusetia meninggal

15 Rabiul Awwal 1431H

TANAH MERAH, 28 Feb: Bekas penolong pengarang Urusetia Penerangan Kerajaan Kelantan, Wajdi Mayusoh, 32 meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya awal pagi tadi.

Beliau yang juga stringer Harakah meninggal dunia di Hospital Kuala Krai kira-kira jam 7.40 pagi setelah terbabit dalam kemalangan di Bukit Ah Kim, Kampung Peria, Kuala Krai.

Ketika itu beliau bersama dua lagi rakan dalam perjalanan ke tempat mengajar di Sekolah Kebangsaan Pos Hendrop, Lojing, Gua Musang.

Seorang lagi rakannya yang juga guru difahamkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala pemandu kereta hanya mengalami kecederaan ringan.

Menurut bapa mertuanya, Che Jaafar Che Omar, ketika kejadian kereta dipandu rakan Wajdi mengelakkan daripada sebuah kereta di hadapan yang membrek mengejut.

“Kereta dinaiki Wajdi terbabas dan terlanggar sebuah bas dalam perjalanan dari arah bertentangan,” katanya ketika ditemui di rumah ayah Wajdi di Kampung Chawas, dekat sini.

Jenazah Allahyarham tiba dari Hospital Kuala Krai selepas bedah siasat kira-kira jam 12.15 pagi.

Jam 3 petang jenazahnya disembahyang, kemudian dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Chawas.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, Cik Siti Nor @ Aishah Che Jaafar, 32 juga seorang penduduk dan anak sulung, Md Hakimi, 2 tahun.

Wajdi mulai mengajar di sekolah berkenaan pada 3 Januari lalu selepas menamatkan latihan penguruan lepasan ijazah.

“Beliau turun dari rumah jam 3.30 pagi bersama dua lagi guru untuk ke tempat mengajar di Gua Musang,” kata Che Jaafar.

Ayah Wajdi, Mayusoh Matelong, 63 menerima takdir anak sulungnya daripada empat adik beradik meninggal dunia dalam keadaan begitu tragedi.

Rakan-rakannya terkejut ketika menerima berita kematian tersebut. Turut menziarahi jenazahnya pegawai dan kakitangan Urusetia Penerangan, Harakah dan anggota keluarganya.

Harakahdaily.net/-

Bekas peguam Petronas kecewa royalti Kelantan dinafi

15 Rabiul Awwal 1431H
M Faqih & Mohd Nor Yahya

KOTA BHARU, 28 Feb: Bekas Ketua Jabatan Undang-Undang Petronas, Nik Syaghir Nik Mohd Nor (gambar bawah) melahirkan rasa dukacita apabila ada pemimpin menafikan hak Kelantan ke atas royalti minyak.

Beliau berkata, pemimpin terbabit dianggap menafsir undang-undang tanpa melihat kepada maksud dan tafsiran sebenar Akta Kemajuan Petroleum 1974 (PDA).

Katanya, akta tersebut menyebut dengan jelas perkataan onshore (daratan sehingga tiga batu nautika) dan offshore (perairan negeri).

“Saya hairan mengapa mereka termasuk juga yang bergelar profesor di universiti tidak merujuk kepada perkataan tersebut.

“Saya cukup sedih dengan tindak tanduk mereka yang cuba mengelirukan rakyat.

“Sedangkan pada 1975 Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Nasir memberi hak kepada Petronas mencarigali minyak yang di kawasan onshore dan offshore,” katanya pada taklimat mengenai tuntutan royalti petroleum kepada wakil-wakil rakyat di Bilik Gerakan Negeri di sini, petang tadi.

Hadir sama bekas peguam kanan di Jabatan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman dan peguam kes tuntutan royalti minyak Terengganu, Thommy Thomas.

Selain itu, Pengerusi Jawatankuasa Tuntuan Royalti Minyak Kelantan, Datuk Husam Musa, dua Adun BN iaitu Datuk Norzula Mat Diah (Paloh) dan Mohd Yusoff Abdul Ghani (Nenggiri) serta wakil-wakil rakyat lain.

Turut hadir pegawai-pegawai kerajaan negeri, pusat serta wartawan tempatan.

Nik Syaghir berkata, kesanggupannya menjelaskan perkara sebenar di sebalik tuntutan royalti minyak Kelantan semata-mata bagi menegak kebenaran setelah ada pihak yang mengelirukan rakyat dalam isu berkenaan.

Beliau yang juga pernah berkhidmat sebagai pegawai undang-undang Perbendaharaan Negara dan Jabatan Peguam Negara memberitahu sebelum ada PDA kerajaan Sabah dan Sarawak sudah menandatangani perjanjian dengan Shell.

Katanya, ketika itu Shell dikehendaki membayar royalti kepada Sabah dan Sarawak sebanyak 8 hingga 12 peratus mengikut jarak lokasi carigali dengan pantai.

“Mengambil kira perkara tersebut saya ketika itu dipertanggungjawab merangka draf mengenai PDA telah mengambil jalan tengah dengan memutuskan Petronas perlu membayar royalti 10 peratus iaitu 5 peratus kepada pusat dan 5 peratus lagi kepada negeri.

“Lagi pun Tun Razak tidak mahu ada keistimewaan tertentu dalam PDA. Kesemua negeri mempunyai hak yang sama di bawah PDA dan jelas tidak ada keistimewaan seperti digambarkan pihak tertentu,” ujarnya.

Abdul Aziz (gambar kiri) juga menegaskan pembayaran royalti kepada negeri tidak menggunakan kaedah 3 batu nautika seperti yang diuar-uarkan pemimpin kerajaan pusat sekarang.

Katanya, pembayaran yang dibuat berdasar kepada istilah onshore dan offshore serta tidak berbangkit sama sekali kaedah 3 batu nautika.

“Kalau ada pendapat menyebut royalti hanya dibayar apabila carigali dijalankan kurang 3 batu nautika, itu pendapat yang salah.

“Kerajaan pusat, negeri, Sabah dan Sarawak semua mendapat 5 peratus. Tidak benar sama sekali ada perbezaan royalti di antara Sabah dan Sarawak dengan negeri di semenanjung dalam soal ini,” ujarnya.

Thomas pula menjelaskan biar pun isu royalti diketengahkan ke mahkamah bagi mendapat keadilan, kerajaan negeri atau mana-mana pihak masih boleh untuk memperkatakan isu berkenaan.

Katanya, tidak ada subjudis kepada mahkamah dalam isu berkenaan biar pun hakim belum membuat apa-apa keputusan.

“Ini sama seperti berlaku di Perak baru-baru ini. Isu berkenaan diperkatakan secara meluas dalam ceramah, forum dan seminar,” ujarnya.

Sementara itu Husam berkata, Kelantan akan menggunakan rundingan bagi menuntut royalti dan tindakan mahkamah merupakan jalan terakhir.

Bagaimanapun katanya, kerajaan akan mendapat pandangan dari semua Adun terlebih dahulu sebelum kes berkenaan dibawa ke mahkamah.

Ditanya kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Wang Ihsan, Datuk Dr Awang Adek Hussin yang tetap mahu menghantar surat jemputan pelantikan wakil kerajaan negeri dalam jawatankuasa berkenaan kata Husam surat tersebut tidak ada dilayan.

“Kita berpendapat jawatankuasa itu haram dan tiada dalam undang-undang, bahkan bayaran 5 peratus yang mereka ambil itu juga haram,” katanya selepas mesyuarat Exco sebelum itu.

Harakahdaily.net/-