05 Julai 2013

Pondok roboh port maksiat

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Pondok roboh port maksiat
PEKAN – Keadaan dua pondok rehat yang roboh dan terbiar di taman perumahan ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan penduduk di sini kerana dikhuatiri boleh mencederakan kanak-kanak yang bermain di taman itu pada waktu petang.


Naib Ketua Wanita cawangan, Rosnani Salim berkata, keadaan bumbung pondok yang tajam amat berbahaya dan berisiko menyebabkan kecederaan kepada anak-anak kecil penghuni taman ini.Menurutnya, masalah tersebut sudah lama berlaku dan pihak pengurusan telah beberapa kali membuat aduan kepada pihak berkaitan namun tiada tindakan diambil.“Pondok pertama roboh pada 2010 manakala sebuah lagi yang terletak berhampiran rumah penduduk telah roboh Jumaat lalu akibat ribut.SPR tidak boleh campur tangan sekiranya DUN Terengganu tergantung

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -


PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak boleh campur tangan sekiranya Dewan Undangan Negeri Terengganu tergantung selepas pilihan raya kecil DUN Kuala Besut pada 24 Julai nanti. 

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata sekiranya berlaku DUN tergantung, wakil kedua-dua parti harus berbincang sesama sendiri. 

Diktatorkah Sultan Abdul Hamid ke-II?


26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Selepas menaiki takhta pada tahun 1876, Sultan Abdul Hamid II, telah melakukan pelbagai transformasi khususnya perundangan.

(Gambar) Sultan Abdul Hamid II semasa berhadapan dengan rombongan yang membawa watikah pemecatan beliau daripada jawatan khalifah (1909M)

Baginda telah memperkenalkan Perlembagaan Baru dengan format Parlimen yang lebih tersusun dan semasa (First Constitution Era 1876-1877M). Krisis antara baginda dan Midhat Pasha selaku Perdana Menteri ‘durjana’ yang sangat berkuasa, hutang negara yang begitu membebankan serta pelbagai masalah tempatan, ‘regional‘ dan antarabangsa meletakkan Sultan Abdul Hamid II dalam keadaan yang amat sukar untuk menyelamatkan Daulah Uthmaniah.

Wanita kahwin dengan jambatan

Foto
26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Paris: Tertarik dengan getaran yang ada pada sebuah jambatan, seorang seniman Australia membuat keputusan aneh apabila menjadikan binaan itu sebagai pasangan hidupnya.

Jodi Rose memang sering mengembara ke serata dunia untuk merekodkan getaran pada mana-mana jambatan gantung bagi menyiapkan projek muzik Singing Bridges.

Ikan ‘timbul’ gamatkan penduduk kampung

Ikan ‘timbul’ gamatkan penduduk kampung
26 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Hasil ikan ‘timbul’ menjadi rezeki sebahagian penduduk mengambil bahagian menyauk ikan sejak lima hari lalu

TANJUNG PIANDANG - Sebilangan penduduk Kampung Parit Tanjung Piandang, di sini berpusu-pusu menyerbu parit di kampung itu selepas ratusan ekor ikan timbul dari dasar sungai itu, Isnin lalu.

Gempar cikgu ditembak

Foto
26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Pasir Mas: Penduduk Kampung Kubang Panjang, di sini, gempar apabila menemui seorang guru di sebuah bangsal dalam keadaan berlumuran darah akibat ditembak, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, mangsa, Mat Zaki Hashim, 35, dari Kampung Tualang Bunut, di sini, dikatakan berhenti berhampiran sebuah bangsal akibat kehabisan minyak.

Ucapan Mohammed Morsi selepas rampasan kuasa

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Apa yang saya lihat sekarang, adalah bahawa terdapat percubaan terdesak untuk revolusi ini dicuri, supaya kita boleh kembali semula, jadi kita boleh mula semula, yg saya benar-benar menolak, saya tidak terima dan saya tidak bersetuju dengannya.


Dan saya telah mengarahkan kepada semua kuasa-kuasa, dalam institusi, pasukan keselamatan dalaman, dan angkatan tentera, bahawa peranan mereka dalam mengekalkan keselamatan negara, harus dijadikan satu peranan penting dan jelas, dan mereka menghentikan pertumpahan darah, dan mereka juga melindungi legitimasi, yang kita semua perolehi sebagai hasil daripada pilihan raya presiden dan sebelum itu pilihan raya Parlimen dan selepas itu referendum perlembagaan. 

Gelombang penyokong Mursi sedang banjiri Bulatan


26 Syaaban 1434 H. [MOD] -Penyokong Presiden Mesir Muhammad Mursi solat berjamaah bermohon untuk menyelamatkan presiden Islam tersebut di Lapangan Masjid Raba El-Adwyia, Kaherah, Rabu (3/7). (REUTERS/Khaled Abdullah )
Suasana kota Kaherah pada Khamis pasca-penggulingan Presiden Mohammad Mursi secara relatifnya tenang, namun warga Ikhwanul Muslimin pendukung Mursi bergelombang menuju Bundaran Masjid Rabiah Adawiyah, Kaherah Timur.

Pengundi Kuala Besut Mesti cerdik

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

BETUL seperti yang ditulis oleh Selena Tay dalam Harakah harga barang makanan  naik melambung selepas PRU13.

Dia menyebut tentang bawang merah di sekitar Kepong yang sekitar RM8 sekilogram sebelum 5 Mei sudah jadi RM13 sekilogram selepas pilihan raya.

Saya pernah menulis tentang kedai runcit dekat rumah  saya. Sebelum pilihan  raya pekedai itu berbelanja kurang dari RM2,000 sehari untuk melengkap barang jualannya. Sekarang dia terpaksa berbelanja RM3,000 sehari untuk membeli barang jualan yang sama dengan kuantiti yang  sama.

Dia tidak  lagi boleh jual dengan harga yang sama.

Ustaz Fadzil tiada duanya


26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Ahmad Lutfi Othman,05 Jul 2013
Almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor pergi meninggalkan kita ketika mana parti dan negara begitu memerlukannya. Pandangan dan sentuhan politiknya cukup memukau, penuh hikmah, jauh ke depan, dan kadang-kadang agak sukar diterima penyokong dan pendokong PAS di peringkat awalnya. 

Namun, Allah lebih menyayanginya. Dan kunjungan lebih 100,000 rakyat yang mencintainya ketika majlis pengkebumian adalah bukti nyata Almarhum dekat di hati rakyat. Biarpun memimpin sebuah parti Islam terulung di rantau ini, Almarhum tetap merendah diri, mudah ditemui, begitu akrab menyantuni tetamu dan membuatkan sesiapa saja yang ingin menemuinya terasa senang sekali. 

Almarhum Ustaz Fadzil adalah lambang pemimpin gerakan Islam dan ketua parti politik yang bijak mengatur langkah dan memanfaatkan senario sekeliling. Biarpun menderitai sakit sejak sekian lama, namun beban tugas seharian dipikul penuh bijaksana. 

Rakyat Malaysia Di Mesir Dinasihat Berhati-Hati, Tidak Siar Pandangan Di Laman Sosial - Kedutaan Malaysia

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah telah menasihatkan pelajar Malaysia supaya berhati-hati apabila menyiarkan pandangan mereka di rangkaian sosial berhubung keadaan di Mesir sementara menunggu kerajaan menyediakan rancangan pemindahan.
Wakil dari Kedutaan Malaysia di Mesir Shaiful Anuar Mohammad berkata terdapat dakwaan beberapa kumpulan pelajar antarabangsa telah mengisytiharkan sokongan mereka terhadap Presiden Mohammed Morsi, yang telah digulingkan oleh tentera Mesir, manakala yang lain menentangnya.

Pilihan raya kecil DUN Kuala Besut 24 Julai, penamaan calon 12 Julai ini

26 Syaaban 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut akan diadakan pada 24 Julai manakala hari penamaan calon ditetapkan pada 12 Julai ini.