19 November 2021

PILIHLAH PERIKATAN NASIONAL
81.8 peratus populasi remaja lengkap vaksinasi COVID-19

 Gambar hiasan - NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

Gambar hiasan - NSTP/MOHD FADLI HAMZAH

KUALA LUMPUR: Seramai 2,575,388 individu atau 81.8 peratus daripada populasi remaja di negara ini sudah lengkap vaksinasi COVID-19, setakat jam 11.59 malam tadi.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan (KKM) melalui laman COVIDNOW, seramai 2,748,602 individu atau 87.3 peratus populasi remaja telah menerima sekurang-kurang satu dos vaksin berkenaan.

SERUAN TERBUKA KEPADA RAKYAT MELAKA

Pilih calon yang berintegriti, bersih dan bebas rasuah

Kongres Rakyat mengikuti dengan dekat Pilihan Raya Negeri Melaka (PRN) yang akan diadakan pada

hari Sabtu, 20 November 2021.

YouTuber Malaysia cetus fenomena di Korea Selatan

 

Sabrina Azhar, 22, adalah bakat utama projek yang memerlukan wakil Malaysia atau Muslim di Korea Selatan. (Gambar Sabrina Azhar)

PETALING JAYA: Selepas menamatkan persekolahan, Sabrina Azhar memohon beberapa biasiswa dan menunggu tanpa apa-apa sasaran kerana masih belum membuat keputusan di manakah dia mahu menyambung pelajaran.

PERODUA lancar Myvi baharu, harga bermula RM45,700

 


KUALA LUMPUR: Kereta kompak nasional paling laris di Malaysia, Perodua Myvi baharu dilancarkan secara rasmi dengan harga ditawarkan bermula dari RM45,700 hingga RM58,800, kekal di bawah RM60,000 seunit.

Saksikan gerhana bulan separa paling lama sejak 1440

 Gambar hiasan. - Foto EPA

Gambar hiasan. - Foto EPA

LOS ANGELES: Gerhana bulan separa terpanjang, seperti mana yang berlaku hampir 600 tahun lalu dengan bulan seolah bermandikan cahaya merah, mula kelihatan semalam dan hari ini.

Fenomena itu menyaksikan bulan hampir berbayang sepenuhnya ketika ia bergerak di belakang bumi, menjadikan 99 peratus permukaannya merah.

Situasi COVID-19 di Melaka terkawal tetapi membimbangkan

 

MELAKA: Situasi penularan COVID-19 di negeri ini masih terkawal, dengan beberapa indikator utama seperti purata kes aktif, kematian dan kadar kes memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) menunjukkan pola penurunan.

AirAsia lancar teknologi pengecaman wajah

 Amanda Woo.

Amanda Woo.

KUALA LUMPUR: Airasia Super App melancarkan FACES, teknologi pengecaman wajah pertama di rantau ini yang mengenal pasti pelanggan melalui pengecaman wajah segera, untuk memesan dan membayar banyak tawaran perjalanan dan gaya hidup dalam satu aplikasi.