21 September 2010

Sultan Johor kunjungi Sultan Kelantan

11 Ramadhan 1431H.

KOTA BHARU: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini berangkat mengunjungi Sultan Kelantan, Tuanku Muhammad Faris Petra yang dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang baru pada 13 September lalu.

Baginda yang diiringi lapan pemimpin kerajaan Johor tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa di sini dengan pesawat peribadi dari Bangkok, Thailand pada 1.10 tengah hari.

Ketibaan rombongan Diraja itu disambut oleh Tuanku Muhammad Faris Petra, Tengku Bendahara, Tengku Muhammad Faiz Petra, Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob serta beberapa barisan pemimpin kerajaan negeri. Sejurus berangkat tiba, Sultan Ibrahim dan Tuanku Muhammad Faris Petra bersama-sama dengan pemimpin yang lain, berdoa sebelum berangkat ke Istana Kota Lama di sini untuk majlis santapan tengah hari.

Tuanku Muhammmad Faris Petra dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan yang baru pada Isnin lepas bagi menggantikan ayahanda baginda ,Tuanku Ismail Petra ibni Almaryum Sultan Yahya Petra.

Pemuda PAS Perak mulakan gerakan mencari 3 remaja hilang di Kampar

11 Syawal 1431 H
Oleh: safarizal saleh

19 September 2010 (KAMPAR) - Dewan Pemuda PAS Negeri Perak hari ini telah memulakan gerakan mencari 3 remaja yang telah dilaporkan hilang pada 2 Syawal minggu lepas yang tinggal di Taman Sentosa, Kampar yang kini masih belum dijumpai.

Pemuda PAS juga mengambil kesempatan menziarahi keluarga remaja tersebut yang diketuai oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Kampar yang juga Exco Pemuda PAS Perak Ridzuan Rashid dan juga Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Teluk Intan Abdul Fatah Awang yang juga Exco Pemuda PAS Perak. Turut serta beberapa pimpinan PAS Kawasan Kampar dan juga beberapa Ahli Jawatankuasa Kerja Pemuda PAS Tapah, Kampar dan juga Teluk Intan.

Pemuda PAS Perak dalam pertemuan bersama ahli keluarga mangsa tersebut merakamkan rasa simpati di atas apa yang berlaku dan berharap keluarga remaja yang hilang tersebut agar tabah, bersabar dan perbanyakkan doa agar anak-anak mereka segera ditemui dan kembali ke pangkuan keluarga dengan segera. Kehilangan mereka telah dilaporkan oleh media arus perdana dan usaha masih diteruskan bersama Polis bagi menjejaki mereka semua.

Pelancarkan gerakan membantu mencari remaja yang hilang dengan usaha mengeluarkan dan mengedar poster gambar remaja yang hilang tersebut kepada orang ramai. Arahan juga telah diberikan kepada seluruh Dewan Pemuda PAS Kawasan-kawasan untuk turut membantu mengesan remaja yang hilang tersebut,terutamanya di kawasan yang disyaki remaja tersebut berada iaitu di Kawasan Pasir Salak,Teluk Intan,Tapah dan Kampar.

Pemuda PAS amat mengharapkan agar seluruh masyarakat turut sama mencari dan mengesan remaja yang hilang itu. Sesungguhnya setiap manusia tidak dapat hidup dengan sendiri tanpa bantuan dan sokongan dari semua pihak bersama.

Gesaan mudahkan proses pendidikan anak-anak Rohingya

11 Syawal 1431 H
Oleh: Muhammad Nuruddin Bashah

Pendidikan adalah hak asasi manusia sejak manusia dicipta Allah SWT. Sejak berdirinya Nabi Adam di hadapan Allah, Baginda telah dididik oleh Allah dan para malaikat sehingga dinhayatakan sebagai makhluk yang paling berpengatahuan tinggi berbanding para malaikat.

Kerajaan.Berbezanya pembangunan, kemajuan dan berbezanya status kemerdekaan dan kebebasan sesebuah negara adalah bergantung kepada tahap pendidikan, keluasan dan kemampanan sistem pendidikan yang diimplimentasi dalam sesebuah negara.

Lantaran itu, hal ini juga merupakan faktor penentu kepada kemandirian dan suatu faktor utama penerusan ektik Islam Rohingya untuk terus wujud di muka bumi ini walaupun saban saat mereka berada di ambang kepupusan.

Umat islam Rohingya yang rata-ratanya menjadi muhajir (pelarian) akibat keganasan dan kerakusan Junta tentera Sosialis Burma kini mengalami krisis untuk mendapatkan pendidikan yang menjamin mereka untuk berinteraksi di persana antarabangsa mahupun untuk terus kekal selesa di negara yang mereka tinggal sekarang.

Di Malaysia terdapat ribuan kanak-kanak Rohingya yang tercicir pelajaran malah tidak mengenal huruf.

Kerajaan Malaysia perlu mengeluarkan arahan secara rasmi serta menyeluruh untuk membenarkan anak-anak pelarian Rohingya mendapat pendidikan rendah dan menengah secara formal.

Benar, Malaysia masih membenarkan pelarian seperti Rohingya untuk berada di bumi Malaysia. Namun begitu bagaimana pula dengan pendidikan mereka? Prosedur pendidikan mereka untuk ke sekolah formal masih kabur, tanpa pekeliling dan arahan absah Kementerian Pelajaran kepada guru-guru besar dan PPD untuk menerima pelajar pelarian.

Tiada juga pekeliling dan arahan Parlimen kepada ketua-ketua kampung kerajaan untuk menerima kehadiran mereka serta memastikan mereka menerima dokumen sokongan ketua kampung untuk muamalah dan sebarang aktiviti formal mereka di Malaysia. Undang-undang seperti Akta Imigresen 1951/1963 juga tidak memperincikan golongan pelarian secara khusus.

Mari bersama meneliti bancian khusus pelarian Rohingya di Pulau Pinang yang dijalankan secara sukarela oleh Pusat Perkhidmatan Rohingya TERAS. Di Bagan Dalam Butterworth kini terdapat 100 Keluarga seramai 300 Penduduk yang terdiri daripada kalangan 60 Orang kanak-kanak. Kanak-kanak ini hanya mampu belajar Al Quran da hanya menulis dan membaca melalui kelas tusyen berbayar.

Di kawasan Bagan Ajam, Bagan Lebai Taher dan Bagan Luar terdapat 200 Keluarga dengan seramai 500 Penduduk bersama 100 orang kanak-kanak. Di kawasan ini tiada sekolah agama sekalipun yang wujud untuk mereka.

Di sekitar Perai, Taman Senangin, Kg. Main Roaddan Kg.manis, kini terdapat 300 Kelurga dengan 600 Penduduk yang terdiri daripada 100 kanak-kanak. Terdapat sekolah swasta yang kurang aktif tetapi pengajian agamanya aktif. Fakta yang dinyatakan di atas hanya sebahagian 3000 orang pelarian Rohingya di Pulau Pinang sahaja. Bagaimana dengan negeri-negeri lain?

Rakyat Malaysia maklum bahawa pihak Kementerian Pelajaran Malaysia kini peka dan sedang mengkaji mengenai Pendidikan Kanak-kanak Tanpa Dokumen Pengenalan Diri di Malaysia. Malah Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi sendiri pernah menjawab di dalam parlimen malaysia mengenai beberapa kekangan untuk merealisasikan program pendidikan kepada anak-anak pelarian dan pendatang di malaysia.

Di bawah Akta Pendidikan Malaysia (1966) hanya 3 ketagori warga asing yang dibenarkan untuk memasuki sekolah formal kerajaan. Mereka adalah anak-anak duta asing, anak-anak pekerja asing yang bekerja secara sah di malaysia serta pendatang asing yang mendapat status penduduk tetap Malaysia.

Jadi anak-anak Rohingya di Malaysia tidak termasuk di kalangan 3 ketagori kanak-kanak yang dibenarkan menyertai sekolah formal secara mudah tanpa perlu prosedur yang merumitkan. Mungkin disebabkan Malaysia bukan ahli dalam Konvensyen 1951 berhubung dengan Status Pelarian dan Protokol 1967, maka undang-undang negara ini tidak memberi status pelarian atau pemohon suaka.

Tidak iktirafnya status pelarian menyebabkan hak pendidikan juga bukan obligasi Malaysia.

Dalam tahun 1998, Yayasan Salam, serta UNHCR telah hadir untuk menganjurkan program pendidikan tidak formal kepada anak-anak Rohingya di Kampung Cheras Baru, tetapi program tersebut tergendala pada tahun 2000. Bermula tahun 2001, ABIM mengambil tindakan untuk menaja dana untuk pendidikan 50 kanak-kanak Rohingya.

Kebanyakan pusat pendidikan anjuran NGO atau UNHCR akan tergendala atau ditutup kerana ketiadaan dana berterusan, tenaga guru yang komited dan terlatih serta pendidikan yang tidak mengikut kehendak semasa di Malaysia.

Realiti pendidikan anak-anak Rohingya kini adalah. Mereka hanya mampu memiliki pendidikan agama secara tidak formal dan konvensional hanya melalui inisiatif ketua komuniti mereka sahaja.

Pelarian-pelarian ini tidak mempunyai pendidikan formal. Walaupun terdapat sekolah-sekolah yang dikendalikan oleh NGO-NGO dan komuniti-komuniti etnik, namun peluang pelarian untuk bersekolah terhalang disebabkan kekurangan sumber dan guru-guru yang berkualiti.

Terdapat juga kes kerjasama buruk daripada pihak masjid sehingga menyukarkan mereka mendapat dana untuk mengurus madrasah swasta yang mereka bina secara kecil-kecilan. NGO yang menyediakan pendidikan agama dan pendidikan umum kepada mereka masih jauh daripada mencukupi serta tidak menepati kehendah falsafah pendidikan negara. Hanya beberapa NGO sahaja mendapat kerjasama daripada pihak Yayasan tertentu sebagai contoh terdapat pendidikan di bawah kerjasama Yayasan Salam Selangor.

Terdapat banyak faktor pendesak kepentingan pendidikan formal kepada anak-anak pelarian ini. Antaranya adalah disebabkan kini terdapat 3 juta warga asing di negara ini, di mana satu juta daripada mereka adalah pendatang dan tidak mempunyai dokumen.

Daripada jumlah pendatang haram tersebut, terdapat lebih kurang 90 peratus adalah kaum Chin dan Rohingya yang berasal dari Burma. Rekod UNHCR pada Januari 2009 menyatakan , terdapat 46 000 pelarian yang mendaftar dengan pihak mereka. Daripada jumlah itu 14700 orang adalah kaum Rohingya yang tinggal berselerak di seluruh negara.

Pelapor khas Pertubuhan Bangsa Bersatu ada menyatakan bahawa Malaysia merupakan antara negara yang membuat pelaburan besar dalam pendidikan, namun masih banyak yang masih perlu dilakukan dari segi hak asasi manusia dalam sistem pendidikan negara.

Sebagai contoh, mengenai hak pendidikan beribu-ribu kanak-kanak warga asing yang tidak mempunyai dokumen di negara ini tidak mendapat hak untuk belajar, walaupun kerajaan Malaysia telah menandatangani Konvensyen mengenai Hak Asasi Kanak-kanak.

Adalah suatu keperluan untuk kaum pelarian mendapat pendidikan secara formal dalam usaha menyediakan suasana sosial yang bersih jenayah, bermoral, memiliki kemahiran, tahu asas undang-undang dan etika negara serta memahami aspirasi negara.

Bila mendapat status pelarian, pastinya kaum itu memiliki 1001 masalah yang melanda. Antaranya ialah murid dari kalangan anak pelarian peperangan seperti pelarian Rohingya yang tidak mengikuti sesi persekolahan kerana sering berpindah-randah atau ibu bapa mereka enggan membayar yuran kepada pihak sekolah yang disediakan badan bukan kerajaan (NGO) atau sukarelawan dari kaum pendatang dengan kerjasama Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Ibu bapa kanak-kanak malang tersebut juga tidak sanggup membayar yuran tahunan persekolahan iaitu sebanyak RM120 untuk sekolah rendah dan RM240 untuk sekolah menengah yang dikatakan ditetapkan oleh pihak kerajaan Malaysia.

Namun begitu terdapat juga beberapa permasalahan lain terhadap anak-anak pelarian walaupun mereka berdokumen daripada UNHCR. Antaranya ketiadaan penyelarasan antara pihak Kementerian Dalam Negeri dengan pihak penguatkuasa seperti RELA. Akibatnya terlalu banyak kes tangkapan PATI juga melibatkan mereka yang memliki kad dokumen yang sah. Lantaran itu terjadi gejala paranoid dalam minda pelarian sehinga sanggup berpindah randah sehingga mengabaikan pendidikan anak-anak mereka.

Yuran yang dikenakan kepada mereka adalah terlalu tinggi memandangkan mereka memiliki 1001 kepayahan untuk bermualamah dalam sosial negara ini kerana hanya memiliki dokumen pelarian tanpa sebarang dokumen sokongan lain. Kesukaran mendapat pendapatan tetap menyebabkan mereka kurang mampu untuk membayar yuran setinggi seperti yang dinyatakan.

Ketiadaan pekeliling khas yang memudahkan kaum ini diterima di sekolah-sekolah kebangsaan tempatan sehingga terlalu banyak kes pendaftaran mereka ditolak oleh PPD dan Guru Besar kerana tidak wujud arahan khas daripada pihak kementerian Pelajaran.

Terdapat banyak kes pihak pelarian didiskriminasikan dalam kariah atau kampung tempatan yang mereka tumpangi, dalam isu menggunakan masjid, hak perkuburan serta kesukaran untuk mendapat kerjasama Ketua Kampung untuk mendapat surat pengesahan. Lantaran itu mereka sukar untuk mendapat sokongan untuk pendaftaran sekolah.

Kelewatan pihak UNHCR untuk mengeluarkan dokumen pelarian juga menjadi permasalahan besar kepada kaum ini. Malah pihak NGO yang sedia membiayai yuran pendidikan formal di Malaysia juga masih terlalu kurang memandangkan ia tidak dilaksanakan secara menyeluruh di peringkat kebangsaan dan pusat. Malah terlalu ramai juga yang masih gagal dipantau oleh pihak NGO secara mendasar.

Walaupun Kerajaan Malaysia tidak pernah menandatangani Konvensyen Status Pelarian 1951 atau Protokol 1967, malah undang-undang seperti Akta Imigresen 1951/1963 tidak memperincikn golongan pelarian secara khusus , namun sebagai kerajaan umat islam yang perihatin, diharapkan kerajaan dapat menyediakan suatu arahan dan pekeliling khas kepada seluruh struktur pendidikan negara untuk memaklumi kehadiran anak-anak pelarian dalam institusi pendidikan negara.

Kerajaan juga perlu mempermudahkan urusan pendaftaran anak-anak pelarian melalui kerjasama erat antara UNHCR dengan pihak Kementerian pelajaran malaysia serta mengkaji semula plan pembayaran yuran anak-anak pelarian agar semua ibu-bapa pelarian mampu untuk membiayai anak-anak mereka setiap bulan.

Memudahkan proses pendidikan bagi anak-anak pelarian bukan satu nilai yang membawa defesit kepada negara. Sebaliknya ia adalah satu manfaat besar kepada negara kita yag ingin menstabilkan suasana sosial yang bebas jenayah, maju serta perihatin terhadap kesengsaraan kaum islam yang diseksa di rantau ini.

Ia satu kredit besar kepada negara Malaysia selaku antara negara OIC yang mamapu menunjukkan teladan yang baik dalam bidang pendidikan terhadap anak-anak pelarian.

Wang ehsan bukan hasil judi bola

11 Syawal 1431 H
Oleh: Mohd Sabri Said

KEPALA BATAS, 20 Sept: “Wang (ehsan) tersebut jelas bersih dan tiada unsur hasil wang perjudian sama ada judi bola dan sebagainya," tegas Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Beliau berkata demikian pada Hari Terbuka PAS Kawasan Tasek Gelugor yang diadakan di Dewan Serbaguna Teluk Air Tawar, di sini petang semalam.

(Gambar: Lim Guan Eng bersama YDP PAS Tasek Gelugor, Ustaz Khalid Man.)

Justeru, beliau menganggap membuang masa untuk memberikan penjelasan tentang wang RM100 kepada warga emas yang mendaftar dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Baginya, wang yang diberikan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang sengaja dipertikaikan oleh Umno sejak mula dicadangkan kononnya ia merupakan sogokan politik untuk memastikan Pakatan Rakyat terus mengekalkan kemenangan pada pilihan raya umum ke-13 kelak.

Terbaru jelasnya, Ketua Penerangan Pemuda Umno, Reezal Merican Naina Merican pula mengeluarkan fitnah meminta penjelasan dari mana wang RM100 didapati untuk diagihkan kepada warga emas sejak pertengahan tahun ini,

"Wang itu bukan dari judi kerana judi bola telah diharamkan di Pulau Pinang, lainlah Kerajaan Pusat yang mengharapkan keuntungan hasil perjudian bola atau lain-lain perjudian yang besar.

“Maka, sebab itu mereka sanggup menggalakkan perjudian ketika pertandingan bola sepak Piala Dunia di Afrika. Bila Pulau Pinang menjadi negeri pertama mengharamkanya, baru Perdana Menteri buat keputusan serupa bimbang rakyat marahkan kepimpinannya," jelas beliau.

Oleh itu, Lim yang juga Setiausaha Agung DAP, meminta rakyat khususnya di negeri ini jangan termakan dakyah palsu hasil ciptaan anggota parti yang kian karam.

Menurutnya, menjadi tanggungjawab semua jentera parti Pakatan Rakyat, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) serta kepimpinan negeri menengahkan semua perancangan yang telah dilaksanakan dan bakal dilaksanakan kepada rakyat agar tiada lagi timbul keraguan.

"Rakyat kena didekati dan terus didekati jangan jauhkan dengan membiarkan mereka terjebak dalam kancak pembohongan BN. Peranan JKKK kena dipertingkatkan sebaik-baiknya," seru beliau.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Air Putih turut menyarankan setiap perayaan harus disambut dengan mengadakan hari terbuka kerana kesannya dapat menyatupadukan kaum serta mengeratkan lagi silaturrahim.

"Sepatut di hari yang mulia dan bulan mulia, semua fitnah kena dijauhkan bukan mencipta lagi banyak fitnah,” katanya.

Harakahdaily/-

Perantau perlu sedarkan rakyat buat perubahan

11 Syawal 1431 H
Oleh: Hashim Abdullah

SHAH ALAM, 20 Sept: Anak Pahang yang berada di Selangor dan Kuala Lumpur digesa lebih kerap pulang ke kampung bagi menyedarkan rakyat agar melakukan perubahan besar-besaran pada pilihan raya umum akan datang.

Ini bagi menyelamatkan kerajaan negeri daripada diurus tadbir secara berterusan oleh Umno BN yang lemah dan menyeleweng, kata Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau menyatakan demikian pada pertemuan khas bersama hampir 400 warga perantau rakyat Pahang sempena Majlis Hari Raya Pakatan Rakyat (PR) Pahang di Kediaman Exco Selangor, di sini semalam.

Menurutnya, kerajaan Pahang sekarang berada dalam kedudukan pengurusan dan pentadbiran yang amat lemah sehingga menyebabkan kerajaan negeri berhutang sebanyak lebih RM2 bilion dengan kewangan negeri pula mengalami defisit selama 12 tahun berturut-turut.

"Kita boleh terus tinggal di luar tetapi kita juga kena sedar tentang tanggungjawab kita di kampung halaman kita. Negeri kita perlu diselamatkan, anak perantau ada peranan yang cukup besar.

"Kalau kita tengok sekarang ini, kerajaan negeri mengalami krisis kewangan yang begitu teruk akibat daripada kelemahan urus tadbir sehingga menyebabkan kerajaan negeri berhutang lebih RM2 bilion.

“Kita kekurangan hasil sehingga akhirnya kerajaan terpaksa mengeluarkan lesen pembalakan di kawasan hutan simpan yang menjadi kawasan hutan tadahan air. Ini membayangkan betapa teruknya krisis kewangan kerajaan.

“Sebab itu ada harapan daripada pimpinan PR Pahang terhadap anak perantau untuk sedarkan rakyat dengan menyalurkan maklumat agar rakyat membuat perubahan," katanya.

Harakahdaily/-

Kamalanathan: Mana fatwa 'hadas besar' Khusrin

11 Syawal 1431 H
Oleh: Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Sultan Selangor diharap tidak membiarkan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terus bersikap double standard apabila Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang tidak beragama Islam masuk ke dalam masjid, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Mengulas pendedahan Ahli Jawatankuasa Politik PAS, Khalid Abdul Samad bahawa Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan berada di dalam Masjid Sungai Tengi Selatan untuk menyampaikan cek, Mahfuz menempelak sikap membatu dan membisu Pengerusi Mais, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dan Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi.

"Sebelum ini Mais mengambil alih Surau Al-Huda di Kajang kononnya kerana Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching memberikan 'tazkirah' di surau itu manakala Khusrin pula memberikan 'fatwa' kononnya orang bukan Islam adalah 'dilarang memasuki ruang solat kerana mereka dalam berkeadaan hadas besar'.

"Mana fatwa 'hadas besar' Khusrin yang turut digunakan oleh (Menteri Dalam Negeri Datuk Seri) Hishammuddin (Tun Hussein) apabila Kamalanathan berada di dalam masjid?" kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Beliau menyifatkan apa yang berlaku itu memperlihatkan Pengerusi Mais dan Pengarah Jais ‘menggunakan neraca politik’ dalam tindakan mereka.

"Mereka jelas menampakkan bahawa mereka menggunakan neraca politik dan bukan neraca agama dalam tindakan mereka.

"Lebih dari itu, mereka juga memperlihatkan dengan amat jelas bahawa mereka adalah kakitangan Umno dan Barisan Nasional (BN)," kata Mahfuz.

Perbuatan mereka juga, katanya lagi, boleh menyebabkan diri mereka dianggap memberikan nasihat yang berbentuk hasutan kepada Sultan.

"Apabila mereka bersikap double standard dalam isu Teo dan Kamalanathan, amat jelas mereka melakukan tindakan-tindakan yang menjatuhkan maruah Sultan Selangor," kata beliau.

Sebab itulah, kata Mahfuz, beliau berharap Sultan Selangor tidak membiarkan kedua-duanya menjadikan hal-ehwal Islam sebagai mangsa kepentingan politik mereka.

Harakahdaily/-

Pelabur lebih percaya Pakatan Rakyat

11 Syawal 1431 H

KUALA LUMPUR, 20 Sept: PAS menganggap dakwaan Umno bahawa pelabur tidak datang ke negara ini akibat percaya dakyah pembangkang adalah satu pengiktirafan kepada Pakatan Rakyat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad secara sinis berkata, ianya juga membuktikan bahawa kerajaan BN sudah tidak dipercayai lagi dan sudah tiba masanya mandat pemerintahan negara diserahkan kepada Pakatan Rakyat.

"Kalau inilah kenyataan daripada anggota kabinet kerajaan BN yang bertanggungjawab mengenai kewangan dan pelaburan ke negara ini, maka BN eloklah ,menyerahkan madat kepada Pakatan Rakyat supaya lebih banyak pelabur datang ke negara ini," kata Idris dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Datuk Mukhriz Mahathir yang mendakwa bahawa pelabur tidak datang ke negara ini kerana percaya dakyah pembangkang.

Menurut Idris lagi, faktor pelabur tidak berminat ke negara ini bukan disebabkan Pakatan Rakyat, namun kegagalan pentadbiran BN mewujudkan suasana yang kondusif yang meyakinkan pelabur.

Pelabur ujarnya tentunya melihat dan meneliti perkembangan semasa dalam negara termasuk pergolakan politik yang berlaku.

Beberapa isu besar seperti isu video klip peguam V.K, Linggam, rampasan kuasa di Perak dan pengkatan indeks rasuah sudah cukup menggerunkan mereka untuk melabur di negara ini.

"Pelabur yang hendak datang ke negara ini, bukan pelabur dalam skim “Pak Man Telo”.

"Macam mana pelabur hendak datang, kalau perjanjian yang jelas menyebut royalti kepada negeri yang ditemui minyak dicabul. Mereka pun risau apa pula jaminan pelaburan mereka, kalau dengan rakyat sendiri pun dilanggar perjanjian," tambahnya lagi.

Sebaliknya, di negeri Pakatan Rakyat seperti di Kedah, mampu menarik pelaburan sebanyak RM1.837 bilion pada tahun 2009 dan Selangor RM7.755 bilion.

"Ini menunjukkan bahawa pelabur masih percaya kepada negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat, dalam masa yang sama kerajaan pusat merungut, pelabur tidak datang kerana terpengaruh dengan dakyah pembangkang. Alasan yang paling lucu yang keluar daripada Tun Dr Mahathir ialah kerana pelabur luar tidak ada wang untuk melabur," katanya.

Harakahdaily/-

Gelaran Sultan Muhammad ke V mula digunapakai

11 Syawal 1431 H
Oleh: Mohamed Zainal Abidin Hussin

KOTA BHARU, 20 Sept: Penggunaan gelaran Sultan Muhammad V mula digunapakai dalam upacara rasmi kerajaan hari ini apabila Timbalan Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan menggunakan istilah tersebut dalam perhimpunan bulanan kakitangan Kota Darulnaim pagi ini.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata dengan pemasyhuran Sultan Kelantan yang baru bergelar Sultan Muhammad V dalam suasana merayakan Aidilfitri baru-baru ini akan menambahkan lagi kekuatan rakyat dan negeri Kelantan dalam mewujudkan persekitaran Islam yang telah dibina sejak 20 tahun lalu.

“Sepanjang Ramadan yang baru saja berlalu, masyarakat Kelantan dapat merasai dengan jelas persekitaran baru yang ada di negeri ini yang begitu jauh berbeza dengan apa yang ada sebelum ditadbir dengan pendekatan Islam,” kata beliau di hadapan lebih seribu kakitangan awam.

Masjid-masjid menurut beliau dipimpin oleh imam-imam yang menghafal 30 juzuk al-Quran dan mendapat latihan kepimpinan Islam yang berkualiti.

“Bandar kita bergema dengan laungan zikir dan suasana ibadah yang mampu manjauhkan segala bentuk keburukan dan maksiat yang dimurkai,” ujar beliau.

Beliau melahirkan keyakinan bahawa penjawat awam Kelantan akan muncul sebagai pasukan terbaik dengan kualiti tinggi selepas sebulan menyertai tarbiyah Ramadan.

“Pelbagai program Ramadan seperti Qiamullail, tadarus Quran, solat sunat Tarawih dan pelbagai lagi sudah pasti akan mengangkat darjat kita semua menjadi mereka yang siap sedia memikul beban berkhidmat untuk rakyat sebagai hamba Allah yang terbaik (ahsanu amala),” jelas beliau lagi.

Sementara itu Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Aiseri Alias yang menjelaskan kronologi pemasyhuran Sultan baru-baru ini berharap setiap anggota kakitangan memahami dengan baik isu ini agar dapat menjadi jurucakap kerajaan jika terdapat suara-suara sumbang yang cuba mengelirukan perkara sebenar.

“Kita sedar ada pihak yang cuba menggunakan akhbar untuk menimbulkan keraguan berkaitan pemasyhuran baginda Sultan, dan menjadi tanggungjawab saya untuk memberi penjelasan supaya semua pihak mendapat gambaran yang sebenar,” kata beliau.

Beliau kemudian menjelaskan dengan terperinci kaedah perlantikan Sultan yang baru berdasarkan pindaan kepada undang-undang tubuh kerajaan negeri yang telah diwartakan pada 20 Julai yang lalu.

“Kita turut sukacita kerana Duli Yang Maha Mulia Sultan yang baru berkenan untuk meminda beberapa kebiasaan supaya lebih bertepatan dengan kehendak Islam,” ujar beliau.

Antara lain, Aiseri mengumumkan penggantian penggunaan Daulat Tuanku dengan Allahu Akbar dan penggunaan gelaran Sultan Muhammad ke V bagi diri baginda.

Harakahdaily/-

Jamuan Raya Balai Kuliah Tasawwur Islami

11 Syawal 1431 H
Oleh: shaffie piee

19 Sept 2010 Balai Kuliah Tesawwur Islami mengadakan jamuan Hari Raya Idul Fitri.Naqib Utama Balai Kuliah Al Fadhil Tn.Guru Hj Ahmad Awang dan Isteri bersama.Jawatankuasa Balai Kuliah mengadakan Jamuan Hari Raya setiap tahun sejak Tahun 1999 lagi.

Acara Bermula pada pukul 10.00 dengan Bacaan Al Quran oleh En. Ali Farhan bin Abu Bakar , Tazkirah oleh Tn Guru Hj Ahmad Awang , Tahlil. Jamuan Bermula pukul 11.15 pagi.

Kehadiran dianggarkan melebihi 2000 orang masyarakat setenpat dan sekitar Taiping, Parit Buntar, Bagan Serai, Bukit Gantang dan Larut. Antara pemimpin yang hadir Us Abu Bakar Husin, Yb Hj Husin Din,YB Hj Ramli Tusin,Yb Yunus, Yb Khalil Idham Lim,Dr Khairudin. Kemeriahan sambutan amat terasa dengan kehadiran pelbagai masyarakat terutama kaum tionghua dan india yang hadir.

Laporan audit bukti hasil Kedah meningkat

11 Syawal 1431 H
Oleh: Mohd Shubihi Muhamad Zain

ALOR SETAR, 19 Sept: Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak meminta Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (Dun) Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid meneliti laporan audit negara bagi mendapatkan bukti peningkatan hasil negeri 205 peratus seperti yang dikehendakinya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan media ketika meraikan puluhan ribu pengunjung berbilang bangsa ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri PAS Kedah di Kompleks PAS Kedah, petang semalam.

Kelmarin, bekas Pengerusi Perhubungan Umno Kedah yang digugurkan itu meminta kerajaan negeri memberikan penjelasan mengenai dakwaan terdapat peningkatan mendadak hasil negeri 205 peratus tetapi tiada sebarang pembangunan yang dilaksanakan di negeri itu.

Menurut Azizan, laporan audit tersebut secara jelas menunjukkan peningkatan hasil negeri yang amat ketara selepas Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pentadbiran dari Barisan Nasional (BN) yang diterajui Mahdzir.

"Laporan audit negara dibentangkan di dalam parlimen, kalau dia nak pertikai, bermakna dia tak yakin dengan apa yang dibahaskan di parlimen.

"Pembalakan menyumbang kepada peningkatan hasil yang amat ketara, dari RM8 juta setahun menjadi RM38 juta setahun. Budak sekolah pun boleh beza yang mana lebih tinggi di antara kedua-dua angka itu," katanya sinis.

Menurutnya lagi, bidang pertanian masih menjadi penyumbang kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Kedah seperti tahun-tahun sebelumnya walaupun tidak mengalami peningkatan yang ketara seperti bidang pembalakan.

Harakahdaily/-

Komponen BN tidak yakin pada Umno

11 Syawal 1431 H
Oleh: Yusri Amin

KOTA BHARU, 19 Sept: Parti komponen Barisan Nasional (BN) seolah-olah tidak menaruh keyakinan seratus peratus kepada Umno dalam menerajui BN apabila dilihat percanggahan pandangan yang tercetus di kalangan mereka menyebabkan timbulnya krisis dalaman.

Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim berkata, keadaan itu jauh berbeza jika dibandingkan dengan apa yang berlaku dalam Pakatan Rakyat (PR) yang semakin stabil.

Justeru, beliau yang juga Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri berkata, Kerajaan Persekutuan yang didominasikan Umno BN semakin gentar terutama menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) terutama memandangkan majoriti mereka di Parlimen kurang daripada dua pertiga.

“Dan ini menyebabkan mereka mungkin merasa tidak selesa dengan suasana yang ada, bahkan perbalahan di kalangan parti-parti komponen BN serta parti lain di luar Semenanjung menjadi punca permasalahan yang dihadapi Umno BN.

“Sebaliknya, PR dilihat semakin kuat, semakin baik dari sehari ke sehari, dan kita yakin prestasi PR menjadi akan lebih baik berbanding Pilihan Raya Umum 2008 (PRU 2008), insya Allah,” katanya yang juga Adun Kelaboran.

Becakap kepada media pada Rumah Terbuka PAS Kelantan sempena Hari Raya Aidilfitri di Dataran Stadium Sultan Mohd Ke-IV di sini, semalam, beliau mendakwa demokrasi yang diamalkan di negara kini berat sebelah.

“Ini jelas apabila kita dihalang untuk mengadakan ceramah politik secara terbuka di semua kawasan di Kelantan dengan alasan di luar musim pilihan raya, sedangkan kita mahu rakyat mengetahui maklumat mengenai parti dan kerajaan negeri dengan baik dan telus meski pun penerangan boleh diadakan di premis sendiri.

“Kita mahu mengadakan ceramah di pentas terbuka terutama di padang dan di tempat terbuka, ramai orang boleh hadir.

“Justeru, kita meminta supaya pihak Kerajaan Persekutuan bersikap lebih terbuka selaras kehendak negara yang dikatakan mengamal demokrasi, dan parti PAS sendiri adalah parti berdaftar, kita halal mengadakan program parti dan tidak bergerak bawah tanah,” ujarnya.

Tambahnya, Kerajaan Pusat tidak perlu takut untuk memberi permit kepada PAS mengadakan majlis penerangan parti secara terbuka.

Ini, katanya kerana menurut rekod yang ada, PAS menganjurkan program besar sekali pun membabitkan kehadiran puluhan ribu orang, namun tidak berlaku apa yang disifatkan sebagai rusuhan.

“Bahkan tidak menimbulkan permasalahan kepada pihak keselamatan. Kita boleh bekerjasama dengan mereka dalam menjaga keamanan dan kawalan lalu lintas,” katanya sambil menegaskan bahawa itu rekod PAS selama memerintah Kelantan lebih 20 tahun.

Harakahdaily/-

Wang ehsan: Bukti Umno bankrap modal politik

11 Syawal 1431 H
Oleh: Mohd Ali Hashim

KEPALA BATAS, 19 Sept: Dakwaan yang dilemparkan oleh Ketua Penerangan Pemuda Umno Malaysia, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang, bahawa wang ehsan kepada warga emas sebanyak RM100 setahun setiap orang dari hasil judi adalah satu bukti mereka telah bankrap modal politik.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Ng Wei Aik, semasa menyampaikan ceramah isu semasa di Teluk Air Tawar, Kepala Batas, malam tadi.

Menurutnya, dengan isu yang ditimbulkan oleh Reezal Merican itu, kemungkinan orang Melayu di Pulau Pinang akan terpedaya dengan retorik perkauman sempit yang mereka laungkan.

Namun begitu, beliau yakin isu tersebut merupakan sebahagian dari ciptaan yang akan terus dipermainkan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi meraih simpati sokongan orang Melayu yang semakin lama semakin terhakis terhadap mereka.

"Sejak kita menerajui Kerajaan Negeri pada Mac 2008, konsep berjimat cermat yang diamalkan telah berjaya membawa penjimatan sebanyak 35.41 peratus. Peruntukan perbelanjaan sebanyak RM318.56 juta dijimatkan hanya kepada RM283.15 juta.

"Ekoran dari penjimatan tersebut, kita telah berjaya menjimatkan sebanyak RM35.41 juta atau 11 peratus dari jumlah peruntukkan yang telah diberikan. Daripada jumlah tersebut sebanyak RM20 juta dibelanjakan bagi menghargai warga emas sebanyak RM100 setiap orang setahun. Bukannya dari hasil judi yang didakwa oleh mereka," ujarnya.

Tambah Ng lagi, serangan bertubi-tubi yang dilemparkan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) terhadap kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng adalah kerana mereka beranggapan hanya Umno dan BN sahaja yang mampu berkuasa dan membela nasib rakyat.

Katanya, mereka lupa bahawa tanpa Umno dan BN sekali pun, DAP serta PAS dan PKR mampu untuk memberi khidmat yang terbaik bagi menggantikan Umno dan BN sebagai pemerintah bukan saja di peringkat negeri malah sehinggakan ke Putrajaya.

Semalam, Reezal yang juga merupakan Ketua Pemuda Umno Kepala Batas telah meminta penjelasan supaya kerajaan negeri menyatakan punca sebenar hasil yang diberikan kepada warga emas setelah terdapat dakwaan melalui satu laman blog bahawa wang tersebut datangnya dari sumber judi.

Ng yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Komtar turut menyatakan tohmahan yang dilemparkan oleh Umno itu adalah sebahagian dari usaha mereka untuk mencalarkan imej kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR).

"Saya tidak merasa hairan dengan dakwaan ini kerana ia merupakan sebahagian dari tindakan mereka untuk mencalarkan imej PR. Jika sebelum ini mereka mengaitkan Ketua Menteri dengan isu doa dalam khutbah Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong.

"Selepas itu mereka kaitkan pula Lim Guan Eng menyembelih lembu korban yang hanya orang jahil dalam agama saja akan percaya. Kini mereka kaitkan pula dengan sumber judi sedangkan pada awalnya Pulau Pinanglah yang menentang pemberian lesen judi bola sepak oleh Kerajaan Pusat," tegasnya lagi.

Harakahdaily/-

Keperitan rakyat: Cakap Najib hanya retorik

11 Syawal 1431 H

KUALA LUMPUR, 19 Sept: PAS menganggap ucapan Datuk Seri Najib Tun Razak di Pekan supaya pemimpin perlu merasai derita rakyat, hanya retorik sahaja kerana ia menyimpang daripada tindakan.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, realiti yang berlaku pada hari ini pemimpin negara yang memerintah 57 tahun setelah merdeka bukan memikirkan supaya rakyat miskin terbela dan kualiti hidup ditingkatkan.

Bahkan, katanya kemiskinan dan penderitaan rakyat ini telah menjadi umpan untuk memancing undi setiap kali pilihanraya.

“Nampaknya apabila selepas rakyat Malaysia mengajar pemimpin Barisan Nasional dalam pilihanraya 2008, baru mereka tahu tanggungjawab pemimpin mesti menyelami penderitaan rakyat,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, katanya mereka tidak pernah menyebut hal itu kerana mereka anggap apa sahaja mereka buat rakyat tetap undi mereka.

Semalam, katanya Datuk Seri Khir Toyo, bekas Menteri Besar Selangor juga bercakap lebih kurang bahasa yang sama.

“Beliau mengingatkan kepada kerajaan supaya mengambil tahu penderitaan rakyat. Bimbang rakyat sudah merungut kos hidup semakin tinggi, beliau pun terasa dengan kenaikan harga beras RM18 ke RM25 sekampit,” katanya lagi.

Sedangkan, kata Idris PAS bersama dengan Pakatan Rakyat daripada awal lagi sudah memikirkan bagaimana untuk melaksanakan tanggungjawab ini.

Ini, katanya kerana PAS menyedari bahawa menjadi pemimpin bukan untuk bermegah, tetapi satu tanggungjawab yang akan dipersoalkan di hadapan Allah SWT.

Buktinya, ujar beliau PAS dan Pakatan Rakyat di Kelantan begitu prihatin dengan penderitaan rakyat telah melaksanakan program kifalah untuk warga emas yang meninggal dunia.

Selain itu, tambahnya program ladang rakyat untuk diberikan deviden kepada mereka yang susah, begitu juga di Kedah dan Pulau Pinang melaksanakan program yang mengambil kira penderitaan rakyat.

Selangor, ujarnya negeri yang kaya dengan hasil ekonominya yang melimpah ruah telah memberi air percuma kepada semua rakyat dan merakyatkan limpahan ekonomi kepada mereka yang susah.

Menurutnya, program-program itu yang tidak pernah terfikir oleh pemimpin BN walaupun selepas negara mencapai kemerdekaan selama 53 tahun.

“Pada hal kerajaan PAS dan Pakatan Rakyat yang mempunyai sumber kewangan yang terhad, tetapi mampu menyelami derita rakyat.

“Sepatutnya pemimpin BN sudah boleh menyelami dan menyelesaikan masalah rakyat kalau mereka mahu sedangkan banyak program yang boleh mengangkat taraf hidup rakyat, telah dikhianati,” ujarnya lgi.

Harakahdaily/-

Bapa cadang pohon pengampunan bebas Umi Azlin

11 Syawal 1431 H

Seorang mekanik bercadang memohon pengampunan bagi membebaskan anak perempuannya yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup di China sejak tiga tahun lepas kerana menyeludup dadah ke republik itu.

Mohd Lazim Jusoh, 53, berkata sehubungan itu, beliau memerlukan kerjasama dan bantuan kewangan daripada pelbagai pihak, termasuk Wisma Putra di Kuala Lumpur bagi membebaskan Umi Azlin, 26.

"Saya tidak mampu menanggung sendirian kerana ia memerlukan perbelanjaan yang besar, sekurang-kurangnya lebih RM10,000," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Pasir Puteh hari ini.

Mohd Lazim berkata beliau bercadang mengemukakan permohonan itu tidak lama lagi.

Umi Azlim sebelum ini dijatuhkan hukuman mati kerana kesalahan menyeludup dadah ke China, bagaimanapun, Mahkamah Tinggi Undang-undang Jenayah Guangzhou meringankan hukuman itu kepada penjara seumur hidup.

Bekas penuntut jurusan Sains Biologi di Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu didapati bersalah menyeludup 2,983 gram heroin di Lapangan Terbang Shantao empat bulan selepas menamatkan pengajiannya, dan telah dijatuhkan hukuman mati pada 15 Mei 2007.

Mohd Lazim turut melahirkan rasa terkilan apabila tidak dapat menghubungi anak sulungnya itu sempena Hari Raya Aidilfitri selepas setahun terputus hubungan.

Beliau berkata Umi Azlin pernah menghubunginya pada awal tahun lepas dan bertanyakan khabar mengenai perkembangan adik-adiknya di sini.

"Mungkin ketika ini talian sibuk sempena perayaan, jadi saya sukar untuk menghubunginya kerana terpaksa melalui beberapa halangan, termasuk di China," katanya.

Malaysiakini/-

DAP gesa Umno henti salahguna Perkara 153

11 Syawal 1431 H
Oleh: Humayun Kabir

DAP mendakwa bahawa Umno telah menyalahgunakan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan untuk keuntungan kroninya, dan mendawa tindakan itu melanggar Perkara 8 perlembagaan.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham (kiri) berkata Perkara 153 menetapkan bahawa Yang di-Pertuan Agong melindungi peruntukan kepada orang Melayu dan pribumi Sabah dan Sarawak dalam institusi pendidikan dan perkhidmatan awal, untuk biasiswa, dan pemberian permit.

Bagaimanapun, dakwanya, Umno telah memperluaskan skop kedudukan istimewa itu, merangkumi hak-hak lain termasuk perumahan dan kedai untuk dijual dengan diskaun, dan mewujudkan ekuiti korporat, iaitu sekurang-kurangnya 30 peratus daripada keseluruhan sistem.

Ngeh yang juga ahli parlimen Bruas dan ADUN Sitiawan berkata, tindakan itu bertentangan dengan apa yang telah ditentukan mengikut Perkara 153 dan melanggar Pasal 8 perlembagaan persekutuan, yang menyatakan bahawa semua rakyat Malaysia adalah sama di segi undang-undang.

Bagaimanapun, tegasnya, majoriti orang Melayu dan pribumi Sabah dan Sarawak tidak mendapat manfaat daripada perluasan kontrak sosial tersebut.

Beliau turut menasihati Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) supaya tidak bertindak keterlaluan, mengambil kesempatan daripada isu tersebut untuk kepentingan politiknya.

Beliau juga meminta Umno menyedari realiti tersebut dan membantu orang Melayu yang miskin dan kaum pribumi di Malaysia Timur, meningkatkan status ekonomi dan kehidupan mereka.

Ngeh menegaskan demikian dalam ceramahnya anjuran DAP cawangan Aulong di Taiping pada malam Jumaat lalu, yang dihadiri oleh kira-kira 2,000 penyokong.

Malaysiakini/-

Polis siasat kematian rakan baik Sosilawati

11 Syawal 1431 H

Polis akan menyiasat kematian pengasas Aveer Cosmetics, Sarina Jaafar bagi memastikan sama ada kes tersebut berkait dengan pembunuhan rakan baiknya Datuk Sosilawati Lawiya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata pihaknya akan melihat kes yang berlaku di Pulau Pinang itu dari semua sudut.

"Apa-apa yang kita dengar, yang berkaitan, kita akan siasat. Kita akan tentukan, bukan sahaja lihat dari satu sudut tapi semua sudut kita akan lihat," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri, di Parlimen hari ini.

Sarina, 45, ditemui mati dalam keadaan tergantung di bilik tidurnya di Taman Pauh Jaya, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada pukul 8.30 pagi semalam, dan media melaporkan wanita itu ada memaklumkan kepada anggota keluarga tentang keinginannya menggantung diri.

Dia juga dilaporkan memberitahu keluarga berasa tertekan dan sedih dengan kejadian yang menimpa Sosilawati yang telah disahkan dibunuh bersama tiga individu lain, sebelum mayat mereka dibakar dan abu ditabur ke dalam sungai di Banting, Selangor.

Sementara itu ditanya mengenai desas-desus polis telah melakukan pemeriksaan di pejabat Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T. Murugiah dan klinik milik isterinya, Ismail berkata perkara tersebut masih dalam siasatan.

"Siasatan masih lagi berjalan kerana kita mendapat perkembangan baru tentang gambaran yang lain. Apa yang penting, dalam masa terdekat ini kita boleh selesaikan segalanya," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai tujuan pemeriksaan tersebut yang dipercayai dilakukan semalam.

Jumaat lepas, Murugiah telah membuat laporan polis berhubung satu khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mengaitkan beliau dengan seorang peguam yang menjadi suspek utama kes pembunuhan Sosilawati.

Murugiah sebelum itu memberitahu media bahawa suspek merupakan penyumbang utama hamper dan pelbagai barangan lain yang disampaikan beliau kepada masyarakat Orang Asli pada satu majlis di Banting pada 8 September lalu.

Sementara itu, Bernama memetik anak saudara mangsa, Naimah Said, 32, sebagai berkata kematian Sarina tiada kaitan dengan kematian jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, yang dibunuh secara kejam bersama tiga individu lain
baru-baru ini.

Katanya, Sarina dipercayai membunuh diri akibat tekanan perasaan yang dialaminya sejak beberapa bulan lepas dan wanita itu juga pernah cuba membunuh diri dengan menggelar pergelangan tangan.

"Sepanjang pengetahuan saya, beliau tidak ada masalah dalam pernigaaan. Jadi, kematiannya mungkin lebih berpunca daripada masalah keluarga kerana sebelum ini, Mak Anjang (panggilan mesra Naimah kepada Sarina) juga pernah beberapa kali menceritakan masalah keluarganya, dan kami percaya tiada unsur-unsur lain dalam hal ini (kematiannya)," katanya ketika ditemui di kediaman Sarina hari ini.

Beliau berkata Sarina pernah menyuarakan hasratnya untuk mengunjungi rumah Sosilawati di Kuala Lumpur bersama rakan-rakan seperniagaan lain sebaik mengetahui berita kematian jutawan kosmetik itu melalui media.

"Arwah memberitahu hendak ke sana untuk menyertai kenduri tahlil dan membacakan Yaasin untuk rakan baiknya itu (Sosilawati), dan hanya menunggu panggilan daripada rakan-rakannya.

"Tetapi mereka (rakan-rakan Sarina) tidak menghubunginya, dan arwah tidak sempat menunaikan hasratnya itu," kata beliau yang akrab dengan mangsa.

Naimah berkata Sarina sempat menghubunginya sebelum ditemui mati dan berpesan supaya beliau menjaga anak mangsa serta membantu urusan perkahwinan Mohd Azrul Affendi Jakaria, 24, yang dijadualkan berlangsung Januari depan.

"Mak Anjang pesan suruh jaga anak serta minta uruskan perkahwinan anaknya nanti, sebelum panggilan antara saya dan dia terputus," katanya.

Sementara itu, anak kedua Sarina, Siti Badryah Jakaria, 23, berkata keluarga beliau masih terkejut dan sedih dengan kejadian yang menimpa ibunya itu.

Jurucakap polis ketika dihubungi berkata, laporan bedah siasat menunjukkan tiada sebarang unsur jenayah dalam kes itu, dan ia diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Sarina yang mengusahakan perniagaan kosmetik sejak lebih lima tahun lepas, ditemui mati tergantung oleh anaknya yang berusia 16 tahun dan ketika kejadian, mangsa dikatakan bersendirian di rumahnya.

Malaysiakini/-