29 November 2007

Tarik Balik Pangkat Datuk Adun Paloh.

"Sikap samseng ADUN Paloh yang tidak mampu berhujah dengan mulut tetapi berhujah dengan tangan dan kaki. Insiden ini sangat memalukan parti yang dia wakili iaitu UMNO.Bukan Hanya menghina dewan tapi pada hakikatnya menghina KDYMM Al Sultan yang meresmikan persidangan dewan.

Sebetulnya tahap kesihatan mental beliau adalah diragui dan memerlukan rawatan lebih lanjut. Keadaan ini dilihat dari kelakuan dan sikapnya yang tiba-tiba boleh jadi macam singa lapar hingga sanggup menggunakan kakinya untuk menendang ADUN Kelaboran YB Zaki, saya ada munghubungi kawan-kawan di Kelantan dan bertanya kenakah sepakan beliau itu. Kata kawan saya mana kena sebab kakinya pendek.

Semua melihat rakaman sidang yang ada di mana-mana dalam internet termasuk yang saya sertakan dalam blog CINA ISLAM INI. Tiba-tiba dia bingkas bangun untuk marah kepada YB Pulau Condong, HJ Zulkifli Muhammad, dalam beberapa saat tiba-tiba meluru ke arah YB Zaki. Nasib baik dia tidak belajar Kung Fu , kalau tidak tentu dia akan gunakan kemahiran kungfunya untuk terbang dalam DUN Kelantan. Hebat tu.....

Pada 7 Julai yang lepas Norzula terlibat dalam satu kemalangan dimana dia mengalami cedera parah. Kemalangan berlaku apabila kereta Toyota Harrier yang dipandunya terbabas dan terjunam di dalam cerun se dalam kira-kira 5 meter di KM 6 Jalan Cengal Perah , Kuala Lipis Pahang.

Kecederaan parah di bahagian kepala menyebabkan beliau menerima sebanyak 14 jahitan selepas dimasukkan ke Hospital Gua Musang (HGM). Kecederaan parah dibahagian kepala ini tentunya akibat hentakan yang kuat. Sebab itulah tahap kecergasan mental beliau hendaklah di periksa kembali. Saya sangat meragui tahap kecergasan mentalnya.
Kedegelilan dan sikap keterlaluan Norzula bermula apa bila pada persidangan 20 Nov beliau engan mematuhi arahan Speaker Dewan supaya duduk dan akan diberi laluan lain untuk bercakap. Sehingga Speaker terpaksa menggunakan peraturan 51(3) untuk mengantung keahlian beliau.

Sikap beliau yang enggan memohon maaf kepada Speaker setelah memberi kenyataan akhbar diluar dewan selepas peristiwa tersebut menyebabkan juga dia digantung selapa 6 bulan.
Selain itu sikap keterlaluan ADUN Paloh ini sekaligus mencemarkan dewan yang mulia yang telah diresmikan persidangan oleh KDYMM Sultan Kelantan. Maka saya mencadangkan agar pangkat "Datuk"nya ditarik balik sekiranya ianya dianugerahkan oleh Sultan Kelantan. Sikapnya yang melampau sekaligus menghina KDYMM Sultan Kelantan.

Kesucian dewan hendaklah dijaga oleh semua ahli Yang Berhormat dari semua parti. Buat kecoh berhujah dengan suara yang tinggi dan kata-kata yang keterlaluan adalah sesuatu yang boleh masuk akal dan mungkin suatu perkara yang lazim. Tetapi kalau berhujah dengan kaki dan tangan itu "Jakun" namanya.