05 Mac 2014

Siapa menutup aib seseorang Islam maka Allah akan tutup aibnya dunia dan akhirat.

3 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
http://www.resepirahsiaku.com/


Sejak kebelakangan ini, scenario politik tanah air kita yang berlaku sangat menjijikkan dan meloyakan dengan beberapa percubaan mengaibkan seseorang yang kita semua sudah tahu kes video lucah. Beberapa lagi kes yang sudah berlaku untuk menjatuhkan lawannya. Beginilah rupanya apabila pegangan agama sudah longgar dan tidak takut akan azab Allah SWT nanti.

Perundangan Islam diturunkan bukan untuk menghukum tetapi untuk mendidik. Disebabkan itu Islam amat menitikberatkan perlindungan terhadap insan yang mula mencari pintu taubat. Dalam Islam, keaiban manusia bukan dianggap sesuatu yang perlu diketengahkan. Malah ia
ditutup serapat mungkin kerana itu rahmat Allah SWT. Setiap orang mempunyai keaiban dan tidak ada seorang pun terlepas daripada melakukan kesalahan.

Travelog Idham lim (4)

3 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

6.Kenangan dulu2.....Saya lahir dan dibesarkan dalam sebuah perkampungan Cina sekitar 15 buah rumah. Uniknya kampung cina ini yang terletak di sekelilingnya perkampungan Melayu. Inilah contoh kehidupan harmoni antara berbagai kaum yg ujud di Kelantan sekian lama. Kehidupan antara orang Melayu dan Cina di Kampung Bekelam Bachok itu harmoni sampai sekarang.

Cuma ada disana sedikit kenangan dan sedikit masalah kecil dek kenakalan sebagai makhluk bernama manusia..adalah beberapa anak Melayu yang sering takutkan saya dan budak cina lain bila mereka jumpa dikampung. Mereka nampak serius ingin menangkap kami utk disunatkan.Walaupun mungkin bergurau dan acah-acah sahaja namun ianya menimbulkan ketakutan kepada kami anak cina yg masih kanak-kanak .