27 Disember 2011

Filem Pendekar bujang lapok itu lebih fresh dan menghiburkan dari media BN


2 Safar 1433H. [MOD] - KENYATAAN MEDIA

Empat daripada tajuk utama bernama online masih berkisar tentang isu Hassan Ali yang mengkritik dasar PAS walhal isu ini telah pun selesai setelah beliau memohon maaf baru-baru ini.

Tajuk utama tersebut masih lagi tidak berubah walaupun telah masuk tengah hari untuk bagi hari selasa, masa 11.49 pagi.

Mustafa Ali sendiri telah mengambil langkah "kunci mulut" mengenai isu ini kerana baginya ia telah selesai dengan pengakuan terbuka oleh Hassan Ali itu, akan tetapi media BN masih lagi cuba menjadikannya modal penyedap rasa dalam berita mereka.

Media pecacai Umno BN seolah-olah menghalalkan wang cukai rakyat bagi tujuan menginovasikan konsep fitnah di negara ini dengan menyalurkan khabar yang telah lapuk serta tidak berasas.

Saya tidak menolak bahawa perkembangan ini secara positifnya menunjukkan kepada kita bahawa media BN sememangnya berperanan besar dalam melagakan "beberapa" pihak dalam parti lawannya kerana itulah keselesaan mereka.

Media BN gemar menyiarkan berita yang lapok untuk bacaan rakyat, sedangkan mereka perlu sedar bahawa filem Pendekar bujang lapok itu lebih fresh dan menghiburkan dari media (BN) semacam ini.

Adalah hakikat bahawa Media Pakatan yang bebas dari omong kosong dan stategi jijik seperti media pro kerajaan, berita dari media PR lebih terkini walaupun ada antaranya tidak mendapat bayaran yang mewah seperti media pro BN.

Sekilas pandang, tajuk-tajuk berita lain sepatutnya dijadikan isu negara lebih perlu diletakkan sebagai tajuk utama untuk tatapan pembaca. Malah ia boleh menyumbang kepada kelancaran pembangunan negara yang kita cintai.

Tindakan sebegini jelas menggambarkan kepada kita bahawa media pro BN tidak berfikir perkara lain selain agenda mahu mewujudkan kucar kacir dalam Pakatan itu sendiri dan juga usaha mengurangkan kepercayaan terhadap PR menjelang PRU13 tidak lama lagi.

Apa yang mereka fikirkan tidak lain dari mengekalkan kuasa yang sudah berada dipenghujungnya.

Mahasiswa tolak politik ludah

2 Safar 1433H. [MOD] -

Baru-baru ini mahasiswa melakar satu lagi sejarah baru apabila berjaya melakukan perhimpunan aman bagi menuntut kebebasan akademik dari Masjid Jamek dan berarak hingga ke bangunan PWTC.

Enam tuntutan yang ingin dibawa gerakan ‘Bebas’, iaitu mansuhkan AUKU, akta 174 dan akta 555, bebaskan ilmuan berakademik, bebaskan mahasiswa bersuara, bebaskan mahasiswa mengurus pilihanraya kampus, bebaskan mahasiswa mengurus tadbir persatuan dan bebaskan mahasiswa berpatisipasi dalam politik.

Mengenali isu tindakan Adam Adli yang menukarkan bendera gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib dengan bendera logo Bebas, saya kira isu adalah tidak perlu diperbesarkan.

Sepatutnya tuntutan yang dibawa mahasiswa untuk memansuhkan AUKU dan kembalikan hak dan autonomi mahasiswa perlu dibincangkan oleh semua pihak bukannya membincangkan perkara yang remeh itu.

Biarlah mahasiswa melakukan kesilapan semasa zaman mahasiswanya supaya mereka tidak melakukan kesilapan di masa mereka menjadi pemimpin masa hadapan. Ini adalah satu proses pembelajaran untuk mematangkan diri dan menimba pengalaman terbaik.

Kepada rakan-rakan pro-aspirasi yang melakukan demonstrasi di Putrajaya baru-baru ini bagi menyokong kepimpinan YAB Dato’ Seri NajibTun Razak dan mendesak Dato’ Saifuddin Abdullah meletak jawatan sebagai Timbalan Menteri Pengajian Tinggi saya ucapkan tahniah kerana berjaya menggunakan ruang demokrasi untuk menyatakan pandangan.

Namun saya ingin mengingatkan, janganlah mahasiswa menjadi budak suruhan untuk kepentingan mana-mana pihak. Mahasiswa mempunyai idealisme dan pendirian tersendiri bukannya menjadi seperti "lembu dicucuk hidung" yang mudah dikawal pihak lain.

Kita ketepikan ideologi politik masing-masing sebentar untuk kita bersatu bersama-sama dalam memperjuangkan nasib mahasiswa, rakyat dan kesejahteraan negara.

Adakah kita sanggup melihat kegagalan kerajaan sekarang dalam mengurus tadbir negara sehingga banyak berlaku penyelewengan harta rakyat berterusan di masa akan datang.

Pengagihan kekayaan negara hanya berlegar di kalangan golongan ‘elit’ dan kroni sahaja. Dalam masa yang sama majoriti rakyat menghadapi tekanan kehidupan yang kian menghimpit dengan kesan peningkatan harga barang dan paras gaji yang rendah.

Saya juga ingin berpesan kepada mana-mana parti politik samada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat supaya lebih telus dan ikhlas dalam memperjuangkan nasib rakyat dan negara.

Budaya gangsterisme dan politik kotor mestilah ditolak dalam kehidupan masyarakat Malaysia yang terkenal dengan adab sopannya.

Mahasiswa dan anak muda merupakan penentu undi dalam pilihan raya akan datang. Kita lakukan sedikit pengorbanan untuk melakukan perubahan demi memastikan keadilan dan kemakmuran negara dapat dilaksanakan.

*Penulis adalah Presiden Gabungan Mahasiswa Bersatu Perak (BERSATU)

Harakah Daily

Kebersihan pentadbiran juga penting dipelihara

2 Safar 1433H. [MOD] -

BAYAN LEPAS, 27 Disember: Pentadbiran negeri yang bersih juga antara aspek penting bagi menentukan nasib rakyat terbela, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir, Datuk Saleh Man.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Green Cleaneer Penang di Sungai Batu, Bayan Lepas semalam.

Katanya, kebersihan bukan sahaja dikaitkan dengan keindahan alam ciptaan Allah s.w.t malahan kebersihan dari segi pentadbiran juga menjadi daya tarikan apatah lagi pelaburan yang boleh meninggikan lagi pendapatan negeri yang berharap penuh pada sektor perindustrian dan pelancungan.

Ujarnya lagi, rakyat akan bertambah sihat apabila mereka dapat rasakan kelainan apabila lebihan pendapatan hasil kerja kuat rakyat dibahagikan pula kepada semua penduduk walaupun tidak seberapa.

"Itulah kualiti kerja Kerajaan Negeri masa kini. Kita mementingkan kebersihan dari semua segi tidak hanya tertumpu pada keindahan alam semata-mata. Cara itu boleh membuatkan rakyat bertambah sihat, " jelasnya.

Green Cleaneer anjuran Kerajaan Negeri Pulau Pinang dibeberapa lokasi sebelum ini berjaya merealisasikan Pakatan Rakyat yang mahukan Pulau Pinang diserikan kembali menjadi sebuah pulau yang menjadi tarikan seperti dulu.

Jolokan Pulau Pinang sebagai 'Darul Sampah' beberapa tahun lalu ketika diakhir hayat pemerintahan Barisan Nasional (BN) cuba dipulihkan dengan penganjuran majlis seperti ini.

Selain menghijaukan kembali lokasi yang dulunya kering kontang tanpa pokok yang sesuai majlis tersebut juga mengeratkan kerjasama yang lebih gemilang sesama agensi kerajaan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dengan penduduk setempat.

Sementara itu, Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Iszuree Ibrahim ketika berucap berharap Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) sebelah pulau lebih menonjolkan program seumpama ini untuk menyemai pendidikan di kalangan para remaja khususnya tentang kepentingan menjagai kebersihan.

Baginya sebagai Ahli MPPP, bersedia membantu mana-mana pihak untuk melaksanakan projek berkenaan. MPPP akan menyediakan beberapa peralatan untuk menjayakanya.

"MPPP memang menggalakan orang ramai menganjurkan program seumpama itu demi memastikan Pulau Pinang indah, bersih, nyaman dan tenteram, " terangnya.

Sebelum itu Dato' Saleh Man diberikan peluang menanam beberapa batang pokok hadapan flat Taman Vanila Sg Batu, Teluk Kumbar.

Berbagai pihak turut mengadakan pameran antaranya ialah Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri, PasukanPolis, Pendaftran Orang Kelainan Upaya (OKU), Jabatan Parit dan Salliran (JPS), Jabatan Kesihatan Negeri dan pemeriksaan kesihatan oleh sebuah NGO.

Turut serta berucap dalam majlis berkenaan ialah Penyelaras Dun Bayan Lepas, Cikgu Asnah Hashim dan Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf.

Harakah Daily

PKR nafi kerah ahli cetus huru-hara 9 Januari

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Dis: PKR hari ini menafikan pihaknya terlibat dalam penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) yang meminta semua anggota parti itu berkumpul pada 9 Januari 2012 ini di Mahkamah Tinggi Jalan Duta Kuala Lumpur dan mengajak untuk mencetuskan huru-hara di Kuala Lumpur.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, Setiausaha Agungnya Saifuddin Nasution berkata, SMS itu menggunakan namanya dengan mendakwa beliau telah mengeluarkan suatu surat pekeliling mengarahkan semua ahli parti hadir.

"Saya menafikan sekeras-kerasnya bahawa terdapat arahan seperti ini, yang saya yakin merupakan satu lagi fitnah jahat Umno yang sememangnya sedang semakin gentar dengan kebangkitan rakyat menentang kezaliman dan kekejaman mereka yang terus rakus merompak dan menyeleweng harta rakyat dan negara.

"Wajar dinyatakan juga bahawa sifat jahat memfitnah, membohong dan menyebarkan berita palsu serta usaha memporak-perandakan keamanan rakyat Malaysia kini telah menjadi semakin sebati dan lumrah dalam setiap nafas dan gerak nyawa Umno.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai, anggota PKR dan penyokong-penyokong gerakan reformasi yang akan keluar beramai-ramai pada 9 Januari nanti bagi menunjukkan sokongan kepada Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim supaya berhimpun secara aman dan mematuhi arahan petugas-petugas serta tidak terpengaruh dan terjebak dengan tindakan provokatif golongan yang tidak bertanggungjawab pada hari berkenaan.

Harakah Daily

Syiria: Malaysia digesa tuntut sidang tergempar OIC

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Dis: PAS hari ini menghantar surat kepada Kementerian Luar Negeri bagi menuntut agar diadakan sidang kemuncak tergempar Pertubuhan Kerjasama Negara-negara Islam (OIC) berhubung pergolakan di Syiria.

Pengerusi Lajanah Antarabangsa PAS, Datuk Kamaruddin Jaffar berkata gesaan itu perlu memandangkan keganasan oleh pasukan tentera kerajaan Presiden Bashar Al-Assad terhadap rakyatnya masih berterusan meskipun beliau sudah berjanji tidak akan bertindak sedemikian.

Surat tersebut dihantar pagi tadi ke Pejabat Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman di Wisma Putra, Putrajaya.

"Kita tahu Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab telah mengadakan mesyuarat untuk menyelesaikan krisis ini.

"Malaysia juga perlu memainkan peranannya dengan lebih berkesan dengan menuntut OIC mengadakan sidang kemuncak tergempar dengan segera," katanya pada sidang media di Pejabat Harakah di sini.

Pergolakan yang bermula Mac 2011 lalu dianggar telah mengorbankan 5000 nyawa rakyat negara itu.

Terbaru semalam sahaja dilaporkan 30 orang terbunuh dalam satu pertempuran di bandar Homes.

Kerajaan Syiria pimpinan Presiden Bashar Al-Assad sebelum ini telah berjanji untuk tidak bertindak ganas terhadap rakyatnya.

Bagaimanapun episod pembunuhan demi pembunuhan berlaku menyaksikan kerajaan itu tidak pernah menepati janji mereka.

Hari ini juga seramal 50 orang pemerhati Liga Arab dihantar ke Syiria untuk memastikan Presiden Bashar Al-Assad menepati janjinya.

Tahniah Ikhwan Mesir

Dalam perkembangan lain, Kamaruddin juga turut mengucapkan tahniah kepada Ikhwan Mesir ekoran laporan awal yang mendakwa parti itu menang lebih besar melebihi 50 peratus dalam keputusan pengundian pusingan kedua pilihan raya parlimen di negara itu.

"Tentunya keputusan ini akan memudahkan parti Ikhwan menubuhkan kerajaan dan menjadi lebih kuat dan stabil.

"Bagi pihak PAS, Timbalan Pegerusi Lajnah Antarabangsa, Dr Syed Azman (Syed Ahmad Nawawi) kini sedang berada di Mesir bagi memantau perkembangan tersebut," katanya.

Pengundian fasa kedua berlangsung 14 Disember lalu merangkumi sembilan buah wilayah iaitu Giza, Menoufia, Sharqiah, Ismailiah, Beni Suef, Suez, Buhairah, Sohag dan Aswan.

Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) yang mewakili Ikhwanul Muslimin dikatakan mempunyai peluang cerah dalam pilihanraya fasa kedua ini.

Parti tersebut setakat ini telah mendahului dengan kemenangan sebanyak lebih 50%, diikuti Parti An-Nur, Pakatan Liberal dan Parti Wafd.

Harakah Daily

Kaki lutu dan IPO Felda Global

2 Safar 1433H. [MOD] -

Mengapakah ada tentangan kepada penyenaraian FGV global? Bukankah para peneroka yang berjumlah 220,000 itu akan mendapat durian runtuh?

Isa Samad telah janji- peneroka mesti bergembira. Kerajaan UMNO sentiasa menjaga kebajikan para peneroka….dan kebajikan warga korporat.

Soldadu perkasa pun kesana kemari menakutkan sesiapa yang menentang agenda kaki lutu Isa bin Samad.

Berapa nilai durian runtuh tersebut? Barang di ingat durian runtuh ini sekali sahaja. Dan peneroka akan menikmatinya jika mereka menjual saham free yang mereka terima. Free dari mana? Tentulah FGV yang akan beri. Jika tidak, maka tidak ada galakan atau insentif untuk peneroka menyerah jiwa dan raga mereka bukan?

Setelah di IPO kan, pegangan FGV ialah sekitar 28%. (39% dari 70% perniagaan). Pegangan KPF ialah 42%.FGV akan set aside sebahagian dari saham mereka untuk di agihkan kepada 220,000 peneroka.

Berapa banyak yang akan di agihkan? Katalah 10%. 10% itu berapa nilai nya dalam sebutan mutlak? Saya tidak tahu macam mana mereka buat perhitungan, tapi target FGV ialah mencatat nilai 7 billion apabila di IPO.

Jadi kalau mereka set aside 10%, maka nilai mutlak nya ialah 700 juta. Bahagikan 700 juta ini dengan 220,000, maka seoang peneroka akan mendapat lebih kurang RM3200 seorang.

Terpulanglah kepada peneroka untuk berfikir adakah premium 3200 seorang ini setimpal dengan penyerahan segala yang mereka miliki secara lansung melalui KPF dalam FH berbaloi. 3200 di bahagikan dengan 12 bulan, tidak sampai 300 Ringgit sebulan.

Tapi siapa mahu kasi 3000-4000 setahun kepada setiap peneroka? Anwar Ibrahim? Kit Siang? Nik Aziz? Semua tak boleh. Hanya Isa bin Samad sahaja yang boleh. Siapa tentang akan kena lutu. Sebab Isa Samad kata kalau dia jumpa orang itu, dia akan lutu. Hoho.

Dalam dunia ini Isa bin Samad sahaja yang boleh lutu. Dan Isa Samad sudah pun lutu Dzulkifli Wahab. Sehingga Isa Samad hantar gerombolan Perkasa supaya menakutkan Zul Wahab.

PM telah beri tugas kepada Isa Samad, Isa- you jayakan IPO ini by any means necessary. Maka, tentangan terhadap penyenaraian akan di pandang serong dan di anggap suatu sikap yang anti peneroka.

Sedangkan jika di kaji, bukankah penyenarian tersebut akan meninggikan harga saham koperasi permodalan FELDA?

Tapi kita serius sikit. Apakah yang merisaukan atau boleh merisaukan peneroka? Kepentingan peneroka terletak pada pegangan KPF dalam FELDA Holdings.

Peneroka menguasai 51% daripada saham dalam FH. Ini bermakna mereka mempunyai penguasaan lansung atau direct control keatas tanah2 dan asset dalam FH. Bila penyenaraian berlaku, semua tanah dan asset di pajak kepada syarikat FGV yang disenaraikan.

Sebagai balasan peneroka memiliki saham melalui KPF. Mereka tidak lagi menguasai secara lansung tanah dan asset.

Apabila penstrukturan berlaku, kepentingan peneroka akan meningkat kepada 61%. Kan itu lebih banyak? Tapi 61% daripada berapa? Jika 30% saham di resebkan untuk orang awam, maka baki perniagaan yang tinggal ialah 70%. 61% dari 70% hanya sekitar 42% sahaja. Jadi pegangan kepentingan peneroka mengecil dan bukan membesar.

Tapi business nya besar kata pihak FELDA. Ianya besar setelah IPO. Betul, tapi nilai pegangan peneroka akan hanya bertambah jika modal yang di perolehi oleh FGV di laburkan semula kedalam bisnes FGV. Tapi kita tidak pasti ini akan berlaku. Rekod FGV tidak menyokong optimism seperti ini.

Soalan yang paling penting ialah- setelah penyenaraian itu, boleh kah FGV jamin pulangan keatas saham tinggi? Ianya bergantung kepada banyak angkubah dan pihak FELDA mampu memberi 1001 alasan jika pulangan tidak menentu. Tapi yang paling meresahkan ialah samaada FGV mempunyai kapasiti pengurusan untuk unlock value saham FELDA?

Kenapa FELDA merasakan perlu membuat IPO melalui penyenraian FGV? Bukankah IPO penrniagaan gula nya telah medatangkan modal kewangan yang ok kepada FELDA? Dan FELDA kata dia banyak reseb. Ahmad Maslan pun telah menyaman orang2 yang tidak bertanggung jawab yang menuduh FELDA bengkrap.

Jika FELDA merasakan FGV mesti disenaraikan, maka ini bukti secara tidak lansung bahaw FELDA dalam keadaan teruk. Reseb nya memang merudum. IPO bertujuan mendapatkan modal bagi mengembangkan pendapatan dan perniagaan. Untuk menjustifikasi tujuan mendapatkan modal kewangan, FGV boleh buat macam macam cerita.

Termasuklah pengkisahan bahawa perniagaan buat masa ini tidak memaksimakan nilai. FGV merasakan mereka boleh melakukan yang lebih baik. Ini termasuklahL- (1) meleraikan sekatan supaya nilai saham FELDA lagi tinggi ( (2) menjalankan pengurusan yang lebih baik( 3) meningkatkan produktiviti FELDA dan lain. Ini janji2 FGV.

Itu bukan perkara yang luar biasa. Orang yang hendak memujuk orang awam berbelanja keatas saham mereka tentu melakukan cerita yang baik baik. Penceritaan yang mengasyikkan tidak lah sukar di buat. Jika kita mengupah penulis yang ada sedikit ilmu corporate finance dan accounting, mereka akan menghasilkan cerita ajaib yang menyeronokkan.

Namun demikian, kita tidak dapat menipu apabila berdepan dengan fakta dan hard numbers. Rekod perniagaan FGV tidak lah baik. Ia telah mengalami kerugian sebanyak RM 500 juta. Dan FGV tdia mempunyai sumber kawangan dan harta sendirian yang boleh menyokong penyenraraian nya. Mereka tidak ada fundamentals.

Jadi bagaimana mahu mengelak kesangsian yang menyelubungi cadangan membuat IPO ini?

Harakah Daily

SLC gesa kerajaan wajibkan Lynas jalankan DEIA

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Dis: Gabungan Hentikan Lynas (SLC) menggesa kerajaan mengundang Lynas supaya menjalankan Kajian Terperinci Kesan Alam Sekitar (DEIA) atas Lynas Advanced Material Plant (LAMP) bagi memenuhi kriteria terbaru yang ditetapkan oleh kerajaan.

SLC dalam satu kenyataan menyatakan, menurut ketetapan Jabatan Alam Sekitar (JAS) yang dipaparkan di laman web bertarikh 20 Jun 2011, aktiviti tambahan yang memerlukan DEIA adalah “kegiatan yang melibatkan bahan radioaktif dan menghasilkan sisa radioaktif.

“Jelas bahawa sisa buangan melalui proses Penapisan dan Penulenan Air (Water Leach Purification, WLP) dari LAMP adalah sisa buangan yang beradioaktif. Fakta ini juga dikenalpasti dan diperakui oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dalam Parlimen pada 14 Nov 2011,” ujar SLC dalam kenyataan itu.

SLC mengalu-alukan pengemaskinian terbaru JAS kerana ini membuktikan kerajaan mula mengambil berat atas pengendalian dan pengurusan sisa buangan radioaktif.

Walaupun masih terdapat banyak kelemahan dari segi undang-undang yang berkaitan dengan alam sekitar terutamanya dari sudut pemantauan dan penguatkuasaan, SLC menganggap langkah tersebut menunjukkan satu titik permulaan kerajaan ke arah pengurusan alam sekitar yang lebih mantap dan profesional.

SLC juga berharap kerajaan jangan memberikan alasan bahawa projek LAMP diluluskan sebelum ketetapan terbaru ini dan oleh itu boleh dikecualikan daripada DEIA.

Menurut SLC lagi, LAMP merupakan kilang pemprosesan tanah nadir terbesar di dunia dan bakal memproses sebanyak 64,000 tan tanah nadir mentah dari Mt. Weld Australia serta berupaya menghasilkan 22,000 tan tanah nadir setahun.

SLC juga ingin mengingatkan kerajaan bahawa Kajian Awal Kesan Alam Sekitar (PEIA) LAMP diluluskan dengan cepat sekali oleh kerajaan iaitu hanya mengambil masa 3 minggu sahaja.

Dari segi lokasi LAMP, jarak tapak tersebut hanya 2 km daripada kawasan penduduk terdekat, 4 km daripada pinggir pantai dan 25 km daripada Bandar Kuantan.

Lingkungan 30 km jejari daripada tapak LAMP akan merangkumi 700,000 penduduk iaitu lebih kurang 47% daripada jumlah penduduk Pahang.

Sementara itu, SLC juga menganggap bahawa DEIA dapat membantu LAMP memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) yang mana kemudian juga dipersetujui oleh kerajaan Malaysia.

Antaranya syarat ke-9 dan ke-10 menetapkan bahawa AELB dan Lynas harus mengerapkan komunikasi dengan pihak yang berminat dan terjejas.

Jelas, DEIA yang mewajibkan perundingan awam dapat membantu memenuhi syarat-syarat tersebut.

“Maka adalah menjadi satu kewajiban bagi sesebuah kerajaan yang bertanggungjawab, profesional dan berorientasikan rakyat untuk memastikan pelaksanaan projek tersebut tidak menggadaikan keselamatan penduduk dan kelestarian alam sekitar,” ujar SLC lagi.

Dengan itu, SLC menggesa kerajaan mengarahkan Lynas secepat mungkin supaya menjalankan DEIA bagi memulihkan keyakinan dan meningkatkan ketelusan projek tersebut.

Harakah Daily

Pilihan raya umum Mac depan?

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU, 27 Dis: PAS menjangkakan pilihan raya umum ke 13 akan diadakan Mac tahun depan dan mahu semua peringkat parti membuat persiapan terbaik.

"Kali ini saya agak yakin berbanding dengan tarikh-tarikh sebelum ini," kata ahli politik veteran PAS yang juga Setiausaha Agungnya, Datuk Mustafa Ali (gambar).

Beliau berkata demikian dalam satu majlis makan malam dekat sini baru-baru ini.

Beliau membuat andaian itu berdasarkan laporan media dan ramalan awal tentang status ekonomi negara.

"Bagi saya, Umno akan timbang dua perkara kali ini sebelum mengadakan pilihan raya iaitu keadaan dalam Pakatan Rakyat yang sedang diserang.

"Satu lagi, kedudukan ekonomi yang dijangka bermasalah tahun depan ekoran krisis ekonomi dunia khasnya di Amerika dan Eropah.

"Sebelum Malaysia terasa kesannya, baik buat pilihan raya dulu," kata Mustafa dalam ucapannya itu.

Sehubungan itu, beliau meminta semua organisasi dalam PAS membuat persiapan yang terbaik untuk menghadapi pilihan raya kali ini.

"Najib sudah isytiharkan, ini adalah ibu kepada segala peperangan (mother of the batle), yang tidak pernah dirasai BN sebelum ini, jadi kita mesti membuat persiapan terbaik," katanya.

Mustafa bersetuju, ramai pemimpin dan Umno sangat terpengaruh dengan teori R.A.H.M.A.N yang menghasilkan Datuk Seri Najib perdana menteri di kalangan Umno yang terakhir.

Teori R.A.H.M.A.N adalah teori berdasarkan turutan perdana menteri Malaysia dari Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Husein, Tun Dr Mahathir, Tun Abdullah dan kini Datuk Seri Najib.

Sehubungan itu, Mustafa meminta semua ahli PAS memberikan fokus sepenuhnya untuk memenangi pilihan raya kali ini khasnya di Terengganu.

Bagi beliau, Umno Terengganu sudah terlalu kekeringan idea dalam menghadapi PAS sehingga terpaksa menimbulkan kembali isu yang sudah berlangsung puluhan tahun lalu iaitu isu kafir mengkafir dan sembahyang dua iman.

Ia dibangkitkan dalam satu titah Tuanku Sultan Terengganu di sebuah masjid baru-baru ini yang antara lain kesal kerana masih ada pihak yang tidak bersembahyang di masjid kawasan masing-masing.

Namun isu ini dijawab dengan mudah oleh penduduk kariah masjid Pengadang Baru dekat sini.

Masjid Pengadang Baru adalah masjid kerajaan negeri tetapi jawatankuasa dan imannya di kuasai oleh pemimpin PAS tempatan.

Ekoran itu, ramai pemimpin Umno tempatan tidak sembahyang termasuk sembahyang Jumaat di masjid itu.

Antaranya adalah Pengerusi JKKK Pengadang Baru yang sembahyang di masjid lain iaitu Masjid Kubang Durian.

Ekoran itu, Mustafa merumuskan Umno sudah kekeringan idea untuk melawan PAS.

Oleh itu, pilihan raya ini disifatkan beliau sebagai masa terbaik untuk PAS merampas kembali Terengganu.

Dalam pada itu juga, Mustafa Ali mengingatkan jentera parti agar tidak mengharapkan masalah ‘dalaman’ Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk menang pilihan raya.

Justeru itu, kata beliau PAS perlu mempunyai kekuatan sendiri bagi menarik sokongan pengundi dan rakyat seluruhnya.

Menurutnya, meski pun Umno-BN menghadapi banyak masalah termasuk isu perbalahan dalaman parti itu tetapi bukan jaminan kepada PAS pada pilihan raya akan datang.

“Kita (PAS) tidak boleh bergantung dengan isu Umno dan Barisan Nasional ‘berbalah’ (krisis) tetapi kena ada kekuatan kita sendiri,” tegasnya.

Mustafa mahu jentera PAS di semua peringkat bekerja kuat bagi menambah serta memperkukuhkan daftar pemilihnya.

Menurutnya, senario politik hari ini menunjukkan gelombang bukan Melayu Islam agak kuat menyokong PAS dan Pakatan Rakyat.

Harakah Daily

Air pasang bagai pesta

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUANTAN – Fenomena air pasang di daerah ini memberi kesan kepada penduduk yang berada di tepi pantai namun ada dalam kalangan warga Kuantan mengambil kesempatan melihat situasi itu di beberapa pesisir pantai.

Tinjauan Sinar Harian mendapati beberapa pantai termasuk pantai Cempaka, Pantai Teluk Chempedak dan Pantai Taman Gelora di bandar ini dipenuhi dengan gelagat orang ramai yang mahu menyaksikan fenomena itu.

Di Taman Esplanade, ombak besar dari pantai Tanjung Api yang mencecah dataran esplanade bukan sahaja menarik ramai pengunjung malah situasi itu menggalakkan mereka menanti lebih lama di lokasi baru pusat pelancongan Kuantan itu.

Air pasang kira-kira jam 9 malam semalam di pantai itu bagaimanapun memberi kesan kepada penduduk Tanjung Api berdekatan kerana air pasang mencecah bahagian luar rumah mereka.

Seorang penduduk dari Lorong Tanjung Api 11, Che Ngah Abdullah, 48, berkata, mereka berhadapan fenomena itu tiga hari lalu.

Katanya, penduduk sudah menjangkakan situasi itu dan setiap tahun mereka bersiap sedia menghadapinya.

Che Ngah juga memberitahu, dia tidak bimbang dengan fenomena itu kerana tempoh air pasang kira-kira tiga atau empat jam sahaja dan lantai rumahnya belum pernah digenangi air.

“Kami bersyukur kerana tiada hujan dan angin kencang yang mungkin boleh mengakibatkan air pasang lebih besar dan banjir di kawasan ini,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sebagai penduduk tetap di situ, dia dan keluarga sedia maklum ai pasang besar akan berlaku kira-kira 10 hari terakhir sebelum tahun baru.

Sementara itu, ramalan air pasang surut di perairan Cendering dari Jabatan Meteorologi Malaysia dalam tempoh seminggu ialah antara 1.26 meter hingga 2.50 meter manakala di Tanjung Gelang pula diramalkan mencecah sehingga 3.33 meter.

Dalam tempoh sama, jabatan itu juga meramalkan kelajuan angin 60 hingga 70 kilometer sejam di perairan Pahang manakala ombak setinggi 7.5 meter.

Sinar Harian

Tersepit bawah lori tangki

2 Safar 1433H. [MOD] -

LEMAL – Dua remaja bertarung nyawa apabila motosikal ditunggang bertembung lori tangki berdekatan sebuah stesen minyak lalu tersepit antara motosikal dengan tayar lori berkenaan, jam 8.45 malam, kelmarin.

Pegawai Kanan Bomba II (PBK), Che Kadir Che Ya berkata, mangsa yang terlibat adalah Zulkifli Johari, 26, dan rakannya Mohd Irwan Che Hamid, 20.

Beliau berkata, kedua-dua mangsa menunggang motosikal dari Pasir Mas menghala ke Bulatan Lemal ketika kejadian dan pihaknya menerima panggilan pada jam 8.49 malam serta bergegas ke tempat kejadian dengan kekuatan lima anggota.

“Kita berjaya mengeluarkan mangsa dalam masa lima minit dan kedua-dua mangsa dihantar ke hospital bagi mendapatkan rawatan,” katanya.

Bagaimanapun katanya, pemandu lori berkenaan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Sementara itu, mangsa Zulkifli berkata, dia menunggang motosikal bersama rakannya ketika dalam perjalanan pulang ke To Uban.

Menurutnya, mereka tidak menyedari lori tangki berkenaan keluar dari sebuah stesen minyak kerana faktor jalan gelap.

“Saya mengalami kesakitan di bahagian pinggang kerana pernah terlibat dalam kemalangan di Kota Tinggi, Johor September lalu,” katanya ketika ditemui di Hospital Pasir Mas, kelmarin.

Seorang lagi mangsa, Irwan mengalami luka di bahagian lulut dan tangan kiri, dibenarkan pulang pada hari yang sama.

Sinar Harian

Lalat bagaikan berpesta

2 Safar 1433H. [MOD] -

KAMPUNG GEMBUT - Dalam hanya beberapa jam sahaja, puluhan lalat melekat pada kertas pelekat yang diletakkan di kedai salah seorang peniaga, di sini.

Peniaga, Suhana Pani, 38, berkata, ekoran keadaan itu dia yang mengusahakan kedai makanan sangat terganggu dengan serangan serangga berkenaan setiap hari tanpa mengira waktu.

Menurutnya, meskipun dia mengutamakan kebersihan di kedainya dengan membersihkan lantai dan meja serta membakar sampah yang ada, keadaan masih
tetap sama.

“Pelanggan yang datang ke kedai ini berasa tidak selesa apabila lalat mula mengerumuni makanan dan minuman mereka. Malah, kadang kala saya juga terpaksa menukar minuman yang dipesan pelanggan beberapa kali apabila lalat masuk ke dalamnya,” katanya kepada Sinar Harian.

Penduduk, Ruzita Manap, 30, berkata, lalat berkenaan muncul semakin banyak terutama selepas hujan.

Menurutnya, masalah serangan serangga itu dipercayai berpunca daripada kewujudan reban penternakan ayam di kawasan berhampiran.

“Lalat yang hinggap pada peralatan rumah turut meninggalkan kesan hitam dan ia amat menggelikan serta boleh dikatakan hampir 24 jam lalat ini berkeliaran. Malah, apabila tiba waktu tidur kami terpaksa mematikan lampu bagi mengelakkan lalat berkenaan yang turut mengeluarkan bunyi bising.

“Lebih meresahkan, lalat yang hinggap pada makanan di rumah turut berpotensi menyebarkan kuman pembawa penyakit. Kami bimbang tahap kesihatan diri dan keluarga ekoran lalat yang terlalu banyak,” katanya.

Ruzita berkata, mereka memohon agar pihak bertanggungjawab dapat membuat pantauan seterusnya menyelesaikan masalah yang dihadapi demi keselesaan penduduk.

Sinar Harian

Bomba Kelantan cipta sejarah

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Kelantan mencipta sejarah kerana tahun ini mendapat tempat ketiga dalam pertandingan inovasi sejak 22 tahun menyertai Konvensyen Kumpulan dan Kreatif Peringkat Kebangsaan.

Pengarah Bomba Negeri, Azmi Osman berkata, projek inovasi yang dihasilkan dinamakan ‘C- GAR 11’ berjaya mendapat tempat ketiga dan memenangi wang tunai RM2,000 serta sijil penyertaan sempena pertandingan kali ke 22 di MS Garden Hotel, Kuantan, Pahang Darul Makmur.

Menurutnya, terdapat 16 pasukan mempertaruhkan rekaan masing-masing dan projek hasil inovasi Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu yang diketuai oleh Wan Hassan Wan Idris juga ketua balai berkenaan terpilih sebagai pemenang ke tiga.

“Inovasi ini adalah hasil kreativiti yang direka oleh anggota kita sejak beberapa bukan lalu dan ia adalah pelbagai guna boleh dimanfaatkan ketika aktiviti menyelamat.

“Ini adalah satu kejayaan yang besar bagi jabatan sepanjang 22 tahun menyertai pertandingan ini dan hasil kreativiti pegawai dan anggota di negeri ini mendapat pengiktirafan,” katanya menerusi kenyataan medianya kepada Sinar Harian.

Selain itu, kejayaan yang turut boleh dibanggakan oleh warga bomba dan penyelamat Kelantan setelah Penarafan Bintang Jabatan Bomba Negeri berjaya menggondol Tiga Bintang.

“Kemenangan yang sungguh bermakna dan bersejarah bagi jabatan kerana ini semua adalah hasil berkat usaha dan gembleng tenaga seluruh warga Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Kelantan, dalam menjayakan pengauditan ‘Star Rating ‘ yang dilakukan oleh pegawai-pegawai kanan ibu pejabat Putrajaya dan Selangor pada 4 hingga 6 Oktober 2011 lalu,” katanya.

Sebelum ini, Projek Inovasi ‘C- GAR 11’ yang juga boleh digunakan sebagai pengusung mangsa kecemasan, tangga dan pelbagai lagi menjadi juara dalam pertandingan peringkat negeri yang diadakan pada bulan lalu.

“Saya berharap usaha padu ini dapat diteruskan dan semua warga jabatan perlu sentiasa memberi komitmen kepada tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada kita semua,” katanya.

Sinar Harian

Masyarakat dinasihati tidak dekati pantai

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Majlis Keselamatan Negara (MKN) meminta orang ramai tidak menghampiri kawasan ‘gigi pantai’ ekoran fenomena air pasang yang dijangka berlaku sehingga Khamis ini.

Setiausaha MKN Kelantan, Mohamad Rosle Mamat berkata, nelayan kecil dan laut dalam diminta supaya mendapatkan maklumat ramalan kaji cuaca terlebih dahulu sebelum keluar ke laut.

Katanya, Jabatan Meteorologi mengeluarkan amaran fenomena air pasang besar ini dan meminta kepada penduduk dan nelayan supaya sentiasa berjaga-jaga bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

”Orang ramai diminta supaya tidak menghampiri kawasan ‘gigi air’ di pantai kerana ombak besar atau fenomena ekor naga boleh berlaku pada bila-bila masa. Bagi nelayan yang keluar ke laut kita minta mereka supaya meningkatkan tahap keselamatan serta membawa alat perhubungan bagi memudahkan komunikasi sekiranya berlaku bencana,” katanya, semalam.

Bagaimanapun, Mohamad Rosle berkata, fenomena tersebut tidak memberi kesan besar sekiranya tiada hujan lebat di kawasan pedalaman.

”Setakat ini keadaan masih terkawal kerana hujan sekejap-kejap sahaja, sekiranya hujan berterusan kita bimbang akan berlaku banjir besar.

Sinar Harian

Pencuri putih mata dipenjara

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - Seorang pencuri yang terpaksa berputih mata apabila cubaannya melarikan seutas rantai leher emas di sebuah kedai emas di Pasar Pekan Batu Enam, di sini, 13 Disember lalu gagal selepas kereta miliknya tidak dapat dihidupkan, dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Tertuduh, Ahmad Rosdi Mohamad, 35, berasal dari Kampung Pematang Rambai, Pasir Putih, Kelantan, yang turut cedera dibelasah oleh orang ramai atas perbua-tannya itu mengaku bersalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan itu.

Berikutan pengakuan bersalah tertuduh, Majistret Noradila Ab Latif menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM3,000 serta turut memerintahkan agar tertuduh dipenjarakan selama dua bulan lagi sekiranya gagal menjelaskan denda tersebut.

Terdahulu, tertuduh yang bekerja sebagai jurukimpal itu mengaku mencuri seutas rantai leher emas bernilai RM5,700 milik Kedai Emas Assalam di Pekan Batu Enam, di sini, kira-kira jam 2 petang, 13 Disember lalu.

Dengan itu, tertuduh didapati telah melakukan kesalahan yang memperuntukkan penjara sehingga 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda dan bagi kesalahan seterusnya, dia boleh diseksa dengan penjara dan juga dikenakan denda atau sebat jika disabitkan kesalahan.
Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Zainuddin Abd Ghani manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Berdasarkan kes, pemilik kedai tersebut menerima panggilan daripada salah seorang pekerjanya kira-kira jam 2 petang, 13 Disember lalu memaklumkan kehadi-ran tertuduh di kedainya untuk membeli barang kemas yang bernilai RM5,000 ke atas.

Pekerja itu yang tidak mengesyaki apa-apa kemu-diannya mengeluarkan seutas rantai leher seberat 31.56gram yang berharga RM5,700 dan menunjukkan kepada tertuduh.

Tertuduh kemudian bertindak merampas rantai emas itu lalu melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta Proton Saga berwarna hitam yang diletakkan berhampiran kedai itu.

Bagaimanapun, keretanya gagal dihidupkan menyebabkan dia keluar daripada kenderaan tersebut untuk melarikan diri. Namun, tertuduh akhirnya berjaya ditahan oleh orang ramai dan diserahkan kepada polis dari Balai Polis Gong Badak, di sini yang sedang menjalankan tugas ronda jenayah.

Berikutan kejadian itu, tertuduh mengalami lebam pada hidung dan calar pada bahagian kening kirinya dipercayai dibelasah orang ramai sebelum diserahkan kepada polis.

Sinar Harian

OKU minta ganti rugi

2 Safar 1433H. [MOD] -

SITIAWAN - Seorang nelayan orang kurang upaya (OKU) memohon sebuah syarikat perkapalan yang melanggar pukatnya supaya membayar ganti rugi atas kerosakan alat itu.

Nelayan, B Satheswaran, 32, berkata, pelanggaran itu berlaku ketika dia sedang menangkap ikan berhampiran pengekalan polis marin Kampung Acheh pada 20 Disember lalu.

Menurutnya, pada masa itu, dia sedang menangkap ikan dan tiba-tiba sebuah kapal milik syarikat itu melanggar pukatnya dan menyebabkan 15 pukat rosak.

“Saya juga memasang bendera pada bot kecil milik saya sebagai isyarat ada nelayan yang memasang pukat di kawasan berkenaan.

“Namun saya sendiri tidak pasti adakah mereka nampak atau tidak bendera berkenaan sehinggakan mereka melanggar pukat saya,” katanya kepada Sinar Harian.

Satheswaran berkata, akibat kerosakan pukat berkenaan, hasil pendapatannya sebagai nelayan semakin kurang.

Jelasnya, dia juga tidak mampu untuk memperbaiki pukat berkenaan kerana memerlukan modal yang besar dan perlu menanggung kehidupan isteri, A Murugayi, 33, serta tiga anaknya.

“Anak saya masih kecil berumur lima tahun hingga dua bulan, pendapatan sebagai nelayan pula tidak seberapa menyebabkan saya tidak mampu memperbaiki pukat berkenaan.

“Kerugian yang saya alami akibat kerosakan itu dianggarkan sebanyak RM2,500 dan saya berharap pihak berkenaan dapat membayar ganti rugi tersebut,” katanya.

Dia berkata, perkara itu juga sudah dibawa kepada pengetahuan persatuan nelayan yang dinaunginya.

Katanya, pihak persatuan turut menyokong supaya syarikat berkenaan membayar ganti rugi kepadanya dengan menghantar surat kepada pihak berkenaan.


“Pendapatan saya juga tidak menentu dan purata bulanan sebanyak RM1,000 yang juga akan digunakan untuk membayar sewa rumah sebanyak RM450 sebulan.

“Jika musim hujan saya perlu kurangkan ke laut kerana bimbang keselamatan diri dan bot saya juga hanya bot kecil,” katanya.

Sinar Harian

Awas ejen pelancongan palsu

2 Safar 1433H. [MOD] -

LUKUT – Hanya bermodalkan air liur, seorang lelaki bertindak licik apabila dipercayai menyamar sebagai pegawai sebuah syarikat ejen pelancongan yang beribu pejabat di Jalan Genting, Klang untuk memperdayakan orang ramai.

Sinar Harian difahamkan, lelaki berkenaan bersama beberapa rakannya membuka kaunter di sebuah pasaraya, di sini untuk menjual pakej pelancongan dengan harga murah.

Seorang mangsa, Chong Kok Keong, 26, berkata, dia mengalami kerugian sebanyak RM698 apabila membuat bayaran untuk menjadi ahli kelab yang ditawarkan oleh syarikat tersebut.

Menurutnya, mereka mengatakan apabila menyertai kelab berkenaan, ahlinya akan menerima diskaun dan pakej percutian menarik.

“Promosi pakej percutian kelab yang dibuat pada Jun 2011 berjaya menarik minat ramai pelanggan termasuklah saya kerana lokasinya di kawasan umum selain kepetahan ejen kelab ini berkata-kata,” katanya ketika ditemui selepas membuat aduan di Pusat Khidmat Masyarakat Adun Lukut, baru-baru ini.

Seorang lagi mangsa, Sim Siew Ling, 25, berkata, setelah membuat permohonan dan pengisian borang, dia diberikan kad keahlian yang membolehkannya melancong ke mana sahaja.

Bagaimanapun, katanya, mereka menetapkan syarat di mana jika mahu melancong, dia perlu memaklumkan dahulu kepada pihak syarikat.

“Saya menyedari pakej percutian ini adalah satu penipuan kerana cuba membuat penempahan untuk bercuti tetapi berasa amat kecewa kerana talian semua syarikat dan ejen percutian ini tidak dapat dihubungi lagi,” katanya yang juga melaburkan wang sebanyak RM698 untuk menjadi ahli kelab itu.

Sementara itu, Adun Lukut, Ean Yong Tin Sin berkata, pihaknya menerima tiga aduan berkenaan kes tersebut dan sudah melaporkan hal berkenaan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan serta membuat laporan polis.

Menurutnya, aduan itu akan disiasat secepat mungkin bagi mengelakkan syarikat percutian itu membuat penipuan promosi di tempat lain.

“Saya minta masyarakat di luar sana lebih berhati-hati untuk pergi melancong bersama agensi pelancongan dan hanya memilih yang berdaftar serta sah sahaja.

“Mana-mana individu atau pihak yang tertipu dengan kegiatan ini boleh tampil untuk membuat laporan,” katanya.

Sinar Harian

Lori bergerak tanpa pemandu

2 Safar 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH - Keseronokan seorang pemandu lori menikmati sarapan paginya terbantut apabila kenderaan yang diberhentikan di tepi jalan mengundur ke belakang secara tiba-tiba dan menuju ke rumah seorang penduduk.

Dalam kejadian kira-kira 8.45 pagi itu, pemandu lori terbabit, Ramli Mohamad, 50, dari bandar Melaka menuju ke Alor Gajah berhenti sebentar di Kelemak untuk bersarapan pagi, sebelum meneruskan perjala­-nan ke Lendu untuk mengambil kayu getah.

“Saya sudah pastikan brek tangan ditarik dan semuanya sempurna tapi entah macam mana sebaik saya turun dari lori dan tutup pintu, tiba-tiba sekumpulan pelanggan di kedai minum berdekatan menjerit kepada saya memberitahu lori bergerak.

“Saya terus berusaha mengejar lori tanpa muatan yang meluncur laju mengundur, walaupun sebenarnya tahu saya tidak mungkin dapat mem­ber­hentikannya.

“Dalam sekelip mata bunyi berdentum kuat dan saya perhatikan lori saya sudah merempuh sebuah Proton Wira milik yang diletakkan di hada­-pan sebuah rumah,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Berikutan pelanggaran itu, kereta milik tuan rumah berkenaan remuk teruk di bahagian depan serta pecah cermin depan.

Sementara itu, saksi kejadian, Nur Shahidah Jazmi, 16, berkata, dia melihat sendiri lori berkenaan terus menghimpit kereta bapanya sebelum bertindak memanggil ibunya di dapur.

“Waktu itu saya sedang menyapu lantai di dalam rumah. Saya terkejut dengan bunyi dentuman kuat sebelum menjenguk ke luar mendapati sebuah lori sudah merempuh kereta ayah saya,” katanya.

Kemalangan itu bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kemala­-ngan jiwa, sebaliknya tayar bahagian depan lori tersangkut pada longkang di tepi rumah.

Sinar Harian

Pegawai Imigresen dituduh menagih

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Seorang pegawai imigresen dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan menagih dadah, Jun lalu.

Pertuduhan terhadap Osman Che Harun, 30, dibuat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga dua tahun jika sabit kesalahan.

Berdasarkan pertuduhan, Osman dari Kuarters Imigresen, Jalan Kuala Krai di sini, didakwa memberikan kepada dirinya sendiri dadah metamphetamine di Pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu, pada jam 1.45 pagi, 8 Jun lalu.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Mohd Hafiz Abd Rahman.

Bagaimanapun, pada prosiding di hadapan Majistret Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly, semalam, tertuduh mengaku tidak bersalah. Dia kemudian dibenarkan diikat jamin RM4,500 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan semula kes pada 25 Januari depan.

Terdahulu, Mohd Hafiz menawarkan jaminan RM5,000, tetapi dirayu tertuduh supaya jaminan itu dikurangkan dengan alasan mempunyai tanggungan dua anak yang masih bersekolah dan isteri yang tidak bekerja.

Selain itu, Mohd Fazaly Ali turut mengingatkan tertuduh untuk memastikan kehadiran peguamnya pada tarikh 25 Januari tersebut.

“Mahkamah akan menetapkan perbicaraan pada tarikh itu. Jadi, pastikan kamu lantik peguam kerana sebarang penangguhan tidak dibenarkan serta kes kamu ini akan disegerakan,” katanya.

Sinar Harian

Bayangan rumput panjang

2 Safar 1433H. [MOD] -

TELUK BAGAN - Pengguna jalan di Kampung Perenggam, Jalan Teluk Bagan sering dihantui bayangan rumput panjang yang memenuhi kawasan jalan dan kejadian misteri itu kerap berlaku pada waktu malam.

Lebih pelik lagi kejadian yang yang berlaku itu tidak hanya tertumpu di satu kawasan malah seringkali berlaku di kawasan berhampiran dan lebih membimbangkan kejadian itu menjadi punca kemalangan.

Surirumah, Rohani Shaari, 52, berkata, dia pernah berdepan dengan situasi itu beberapa bulan lalu sewaktu dalam perjalanan ke rumah ibunya yang terletak di Tebengau.

“Sewaktu kejadian saya sedang menunggang motosikal, dalam perjalanan saya terlihat rumput panjang memenuhi ruang di hadapan jalan yang menyebabkan saya memperlahankan motosikal.

“Apabila saya memasang lampu tinggi sambil membaca ayat Kursi, barulah timbunan rumput itu berkurangan dan hilang terus daripada penglihatan,” katanya kepada Sinar Harian.

Rohani mendakwa, kejadian bayangan rumput tinggi itu bukan sahaja pernah berlaku kepada dirinya malah pengguna lain yang kerap menggunakan jalan itu.

Kawasan jalan yang tidak disediakan kemudahan lampu jalan itu juga sering mengundang kemalangan sehingga meragut nyawa.

“Bagi pengguna yang sering menggunakan jalan ini mereka mungkin sudah biasa dengan kejadian pelik atau aneh berkenaan namun bagi yang belum mereka perlu lebih berhati-hati terutama pada waktu malam,” katanya.

Sementara itu, pekerja swasta, Nadhirah Nazri, 20, berkata, keadaan jalan berselekoh dan gelap juga merupakan faktor lain mengundang kepada kemalangan di kawasan itu.

Dia berkata, lebih lima tahun penduduk di kawasan itu terpaksa berhati-hati pada waktu malam ketika menggunakan jalan berkenaan kerana keadaan yang gelap dan sering dikaitkan dengan kisah misteri.

“Kemudahan lampu hanya disediakan di hadapan jalan besar sahaja manakala sepanjang jalan ini gelap dan pemandu hanya mengharapkan cahaya lampu kenderaan lain .

“Saya juga mohon pihak yang bertanggungjawab menyediakan kemudahan lampu jalan bagi mengurangkan kejadian kemalangan dan kemudahan kepada pengguna,” katanya.

Pada 7 Disember lalu satu kemalangan di kawasan terbabit telah berlaku sehingga meragut nyawa pemandunya, selepas kenderaan jenis Proton Wira yang dipandu terbakar.

Sinar Harian

Acu parang: Abang dijel 1 bulan

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Niat seorang abang menegur perlakuan adik perempuannya yang didakwa sering pulang lewat malam bertukar pengalaman pahit apabila dia terpaksa meringkuk sebulan di penjara gara-gara didapati bersalah mengacu parang kepada adiknya itu.

Lebih menyedihkan, sejurus hukuman diputuskan, Mohd Noor Einadzlie Yahaya, 30, mengalirkan air mata menangis sehingga mengundang hiba seluruh orang awam yang berada di Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Bekas pekerja sebuah pusat snuker tersebut mengaku bersalah pada pertuduhan mengugut Siti Noor Kamariah Yahaya, 28, menggunakan parang dengan niat hendak menyebabkan ketakutan yang mendatangkan kecederaan dan kematian kepada janda tersebut.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di rumah ibu mereka di Kampung Langgar, di sini pada jam 12.15 tengah malam, 22 Disember lalu.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya nege­ri, Mohd Hafiz Abd Rahman.

Bagaimanapun, Mohd Noor Einadzlie dalam rayuannya menafikan dia mahu mencederakan adiknya itu, sebaliknya, dia memberitahu mahkamah hanya ingin memberi tunjuk ajar kepada Siti Noor Kamariah.

“Mulanya saya ingat pencuri, sebab itu saya pegang parang. Tetapi, tengok-tengok dia yang balik dan cabar saya libas parang. Saya lepas parang kemudian tumbuk dia.

“Dia ingat rumah ni hotel ke balik malam-malam. Dia bercakap kurang ajar dengan saya. Saya kan abang dia. Saya cuma nak ajar dia supaya hormat saya,” katanya.

Majistret Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazaly bagaimanapun menegur perbuatan tertuduh yang menggunakan senjata berbahaya tersebut.

“Walaupun tingkah laku adik kamu tidak sesuai tetapi cara kamu melarang dengan mengugutnya dengan parang juga tidak betul, malah, hanya menjerat diri kamu sendiri.

“Larang sahaja sudahlah. Jangan sampai guna senjata berbahaya yang boleh membawa maut. Lebih-lebih lagi terhadap adik-beradik sendiri,” katanya.

Sinar Harian

Ditangkap leka curi besi jeriji

2 Safar 1433H. [MOD] -

KULIM - Seorang lelaki berusia 20-an yang bersenjatakan parang ditahan oleh ahli Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM) kerana mencuri besi jeriji di sebuah rumah tinggal di Jalan Bukit Awi kira-kira jam 10.30 pagi, semalam.

Pengerusi Rukun Tetangga Bukit Awi, Zul Bakri Shuib ketika ditemui di tempat kejadian berkata, hasil maklumat orang ramai, beliau kemudiannya segera menghubungi PPKM dan terus ke lokasi berkenaan dan mendapati suspek yang bersenjatakan parang sedang leka mencuri besi jeriji di rumah terlibat.

“Beberapa minit kemudian saya nampak suspek keluar dari rumah berkenaan.

“Sejurus selepas itu ahli PPKM pun sampai. Suspek yang menyedari kehadiran PPKM bertindak melarikan diri menyeberangi jalan di hadapan Kulim Inn. Bagaimanapun dia berjaya ditahan,” katanya.

Pengerusi PPKM, Khor Eng Khim berkata, sehingga kini lebih 10 suspek terlibat atas kesalahan yang sama berjaya ditahan.

“Suspek dibawa ke Balai Polis Kulim untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh berkata, suspek akan disiasat dibawah seksyen 379 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

Sinar Harian

Air pasang tujuh jam

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Lebih 40 keluarga di pesisir pantai Bachok dan Pantai Cahaya Bulan (PCB) di sini terpaksa bersengkang mata apabila rumah mereka digenangi limpahan air laut selama tujuh jam berikutan fenomena air pasang besar diikuti ombak besar.

Di Bachok, kawasan yang terlibat ialah Kampung Pantai Damak, Kampung Perupok, Kampung Kubang Golok, bandar lama Bachok berhampiran Pantai Irama, Kampung Tok Burung dan Kampung Tanjung Chat.

Sementara itu, beberapa kawasan riadah di PCB turut musnah dipukul angin dan ombak besar dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 8 malam.

Seorang penduduk Kampung Kubang Golok, Ahmad Azim, 39, berkata, kejadian ombak besar itu merupakan kali pertama dalam hidupnya sepanjang menetap di kampung tersebut sejak 10 tahun yang lalu.

Katanya, penduduk mula bertindak menyelamatkan barangan penting dalam rumah masing-masing sebaik sahaja limpahan air masin mengalir masuk menerusi ruang dapur rumah mereka.

”Mengikut cerita orang tua, ini kali kedua fenomena ini berlaku sejak 63 tahun dan kali ini lebih besar berbanding pada tahun 1948,” katanya.

Menurutnya, angin kencang dan ombak besar bermula pada jam tujuh malam yang menyebabkan limpahan air masin sedalam di antara 0.2 hingga 0.4 meter masuk kediaman penduduk setempat.

Peniaga di PCB, Hafi Abd Rahman, 29, berkata, sebelum ini fenomena angin dan ombak melanda sejak dua hari yang lalu, namun tidak menyangka ia sebesar apa yang berlaku malam kelmarin.

“Penduduk pesisir pantai yang biasa menghadapi masalah tiupan angin kencang ini sudah membina pengadang angin menggunakan susunan daun kelapa namun terjahan kuat menyebabkan usaha mengurangkan gegaran ini gagal,” katanya.

Tinjauan Sinar Harian pada jam 1 pagi mendapati sebahagian besar penduduk bandar Bachok berkumpul berhampiran pusat peranginan Pantai Irama menyaksikan ombak besar.

Sinar Harian

Amaran angin kencang, laut bergelora

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU- Jabatan Meteorologi semalam mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora (kategori ketiga) di beberapa kawasan perairan, termasuk di Terengganu.

Mengikut kenyataan itu, angin kencang Timur Laut dengan kelajuan dari 60 kmsj dengan ketinggian ombak melebihi 5.5 meter yang berlaku di kawasan perairan Terengganu, Kelantan dan Pahang dijangka berterusan sehingga Khamis ini.

Selain itu, kawasan pantai di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut. Keadaan ini dijangka berterusan sehingga 29 Disember.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan, termasuk pekerja di pelantar minyak.

Sinar Harian

Mahu KWSP ambil tindakan

2 Safar 1433H. [MOD] -

PERAI – Seorang bekas pekerja kilang membuat tepung dekat Kawasan Perindustrian Perai di sini, mahu tindakan diambil Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) terhadap bekas majikannya yang didakwa tidak menolak caruman selama tujuh bulan.

Dia yang mahu dikenali sebagai Ahmad, 44, berkata, perkara itu diketahuinya selepas memeriksa akaun KWSP, 21 November lalu.

Menurutnya, dia musykil kerana dalam slip pembayaran gaji ada dinyatakan pemotongan bagi caruman KWSP namun, apabila disemak perkara sebaliknya berlaku.

“Saya tidak pernah memeriksa akaun KWSP sejak lima tahun lalu dan tidak mengesyaki apa-apa, kerana selama berkhidmat 26 tahun bersama syarikat terbabit tidak pula timbul masalah sebegitu.

“Tetapi, baru-baru ini saya pergi untuk memeriksa baki akaun kerana sudah tidak lagi bekerja di sana selepas berhenti secara sukarela berkuat kuasa 29 September lalu.

“Apabila penyata dicetak, saya terkejut mendapati majikan tidak mencarum ke dalam akaun saya selama tujuh bulan,” katanya ketika hadir di pejabat Sinar Harian, dekat sini.

Dia berkata, mengikut penyata majikan didapati tidak mencarum bermula Februari 2011, diikuti Mac dan April. Tetapi, mencarum semula bagi Mei.

Masalah sama turut berlaku pada Jun, Julai, September dan Oktober dan hanya Ogos sahaja wang dicarumkan ke dalam akaun.

Dia bertindak pergi ke syarikat tempat di bekerja itu bagi mendapatkan penjelasan majikan, tetapi dihalang pengawal keselamatan bertugas dengan alasan dia sudah tidak lagi bekerja di syarikat itu.

Bagaimanapun, alasan majikan tidak mempunyai sumber kewangan mencukupi untuk membuat caruman, dipercayai punca masalah itu berlaku.

Dia turut difahamkan majikan akan mencarum, tetapi secara sedikit demi sedikit.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, dia pernah menyuarakan masalah itu kepada pengurusan KWSP 23 September lalu bagi mendapatkan penjelasan mengenai masalah yang dihadapi, namun hingga kini masih belum mendapatkan sebarang jawapan.

Katanya, dia mahu KWSP menyiasat majikannya kerana perkara sama turut didakwa berlaku ke atas kira-kira 10 rakannya yang lain.

“Jika dihitung, hampir RM3,000 nilai caruman yang sepatutnya dicarum majikan ke dalam akaun. Saya mahu KWSP melakukan sesuatu agar saya dapat semula wang caruman itu,” katanya.

Sinar Harian

Padah lumba motor bapa

2 Safar 1433H. [MOD] -

PENAGA - Seorang remaja maut, manakala tiga rakannya cedera selepas terlibat kemalangan sesama sendiri semasa berlumba haram di Jalan Lahar Kepar di sini, petang kelmarin.

Mangsa, Muhamad Ikmal Aliff Suhazi, 15, mengalami kecederaan parah di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian apabila motosikal dinaikinya merempuh sebatang pokok di tepi jalan selepas bergesel dengan dua lagi motosikal yang dinaiki tiga rakannya dalam kejadian sekitar jam 6 petang, kelmarin.

Muhamad Ezzat Faisal Mazlan, 16, Muhamad Asyraf Helmi, 19, dan pembonceng sebuah motosikal, Mohamad Rafiz Mat Rozhi, 19, cedera ringan dan diberikan diberikan rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Kepala Batas.

Ketua Trafik/Ketenteraman Awam Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Superintendan Suhaimi Mohd Noor berkata, empat remaja berkenaan dikatakan berlumba haram di kawasan terbabit menggunakan tiga motosikal milik bapa masing-masing.

“Ketika memecut laju untuk mendahului antara satu sama lain, motosikal yang ditunggang mangsa dikatakan bergesel dengan dua motosikal dinaiki rakannya mengakibatkan semua motosikal itu terbalik.

“Motosikal ditunggang mangsa terbabas dan merempuh sebatang pokok di tepi jalan, manakala dua motosikal rakannya menggelongsor sejauh hampir 100 meter sebelum terhumban di tepi tali air di kawasan berkenaan,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1)a Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang melulu dan berbahaya.

Bagaimanapun usaha Sinar Harian untuk menemu bual keluarga si mati dan rakannya yang cedera di hospital berkenaan gagal, kerana tidak dibenarkan oleh ahli keluarga remaja terbabit.

Sinar Harian

Wanita berzina dihukum gantung

2 Safar 1433H. [MOD] -

TEHERAN - Pihak berkuasa Iran, kelmarin, dilaporkan akan meneruskan rancangan menjalankan hukuman mati ke atas seorang wanita atas kesalahan berzina dalam kes yang dicemari campur tangan masyarakat antarabangsa.

Namun, Iran mungkin akan menjalankan hukuman itu melalui tali gantung berbanding hukuman awal iaitu rejam sampai mati.

Tertuduh, Sakineh Mohammadi Ashtiani kini sedang menjalani hukuman penjara 10 tahun atas kesalahan berasingan iaitu bersubahat untuk membunuh suaminya.

Iran menangguhkan hukuman rejam ke atas Sakineh, Julai tahun lalu selepas kes wanita itu mendapat perhatian media antarabangsa dan mencetuskan kritikan oleh negara Barat.

Jabatan kehakiman dan undang-undang Islam negara itu sedang mengkaji sama ada hukuman rejam sampai mati yang sepatutnya dikenakan ke atas Sakineh boleh diubah kepada hukuman gantung bagi mengelakkan salah anggap mengenai undang-undang Islam.

Sakineh disabit bersalah atas dakwaan berzina pada 2006 selepas pembunuhan suaminya dan wanita itu kemudian didapati turut bersubahat dalam pembunuhan itu.

Sinar Harian

Pasar makin uzur

2 Safar 1433H. [MOD] -

SENTUL - Kemudahan rosak di Pasar Bandar Baru Sentul, di sini perlu dibaik pulih segera demi keselesaan peniaga dan orang ramai yang berkunjung ke pasar itu.

Tinjauan Sinar Harian, semalam menemui peniaga yang rata-ratanya tidak berpuas hati dengan masalah yang berlaku membabitkan kerosakan­ kemudahan yang disediakan.

Peniaga A Rahman Abdul Hamid, 71, berkata, masalah kebocoran sistem saluran air buangan di tingkat satu telah merosakkan siling kedainya.

“Masalah ini sudah diadukan sejak setahun lalu kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), namun sehingga kini saliran yang bocor masih tidak dibaiki menyebabkan peniaga mengalami kesukaran untuk berniaga,” katanya.

Dia yang berniaga di kawasan itu sejak dua tahun lalu berkata, keadaan itu tambah menyesakkan apabila cecair kesan dari kebocoran menimbulkan bau kurang enak.

Masalah sama turut dihadapi peniaga roti, Kua Poh Woke, 49, apabila kedai yang disewanya mengalami masalah kebocoran saliran.

“Kami semua bayar sewa RM270 sebulan dan terbaru kami dengar sewa akan dinaikkan sehingga RM380 untuk seunit kedai,” katanya.

Bagaimanapun katanya, jika masalah itu tidak selesai, kenaikan sewa yang dikenakan dianggap tidak berbaloi.

Bagi peniaga kedai makan, Ah Kit, 50, pula mahu kerusi dan meja yang rosak di medan selera itu perlu diberi perhatian segera kerana kebanyakannya sudah tercabut.

“Apa yang dapat dilihat kemudahan yang disediakan kurang kualitinya serta tidak tahan lasak menyebabkan ia mudah rosak,” katanya.

Menurutnya, peniaga terpaksa mengambil inisiatif menggunakan meja dan kerusi sendiri bagi menggantikan peralatan yang rosak.

Sementara itu, Setiausaha Pemuda Gerakan, Dominic Lau Hoe Chai yang turut hadir melawat pasar itu berkata, pihaknya akan membantu peniaga menyelesaikan masalah yang dihadapi.

“Kita akan aturkan pertemuan bersama DBKL bagi menyelesaikan masalah pasar pagi di kawasan ini,” katanya.

Sinar Harian

Lentuk atas paha teman lelaki

2 Safar 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Seorang remaja perempuan menggunakan alasan sakit kepala ketika dicekup penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP).

Dia dicekup akibat berkelakuan tidak sopan di tempat awam dengan baring di atas paha teman lelakinya.

“Kami tidak buat apa-apa ustaz, saya hanya baring di pahanya kerana sakit kepala,” katanya memberi alasan ketika ditanya penguat kuasa.

Kedua-duanya yang berusia lingkungan 20-an itu dicekup ketika bermesra-mesraan di sebuah hentian rehat di negeri ini.

Ketika menjalankan pemeriksaan, mendapati kereta pasangan berkenaan diletakkan di bahagian bahu jalan dengan keadaan yang agak gelap walaupun terdapat lampu beberapa meter dari kawasan itu.

Agak lama juga kenderaan JAIPP berada bersebelahan dengan kereta itu bagi memerhatikan gelagat pasangan muda berkenaan.

Lebih teruk apabila sebuah lagi kereta yang dimiliki sepasang kekasih lain berada di hadapan kereta pasangan yang dicekup JAIPP itu masih tidak berganjak walaupun terlihat anggota penguat kuasa membuat pemeriksaan.

Lelaki yang ditahan JAIPP itu turut memberikan alasan duduk di tempat yang cerah bukannya gelap gelita.

Namun, penguat kuasa memberitahu ia tetap satu kesalahan kerana berkelakuan tidak sopan di tempat awam mengikut Seksyen 29 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang.

Jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Kedua-dua remaja itu turut diarahkan keluar dari kenderaan mereka bagi membuat pemeriksaan.

Hairannya setelah ditanya kali kedua, si gadis menafikan pula dia sakit kepala sehingga ditegur penguat kuasa kerana memberikan kenyataan berbeza.

Si lelaki yang bekerja sebagai pemandu lori berkata, dia sudah bertunang dengan teman wanitanya itu.

“Saya sudah bertunang dan sedang merancang untuk berkahwin,” katanya.

Namun, Ketua Operasi dan Penguat kuasa JAIPP, Khairul Azman Azizan menasihatkan supaya kedua-duanya segera melangsungkan pernikahan bagi mengelakkan sebarang perkara maksiat.

“Jika sekarang sudah bertunang, cepat-cepatlah melangsungkan perkara yang wajib bagi mengelak maksiat,” katanya.

Sinar Harian

Keselamatan penduduk terancam

2 Safar 1433H. [MOD] -

KEPONG - Penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Intan Baiduri, di sini mendakwa terpaksa berhadapan risiko keselamatan apabila laluan di kediaman itu dijadikan jalan alternatif ke Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2).

Keadaan itu dikatakan berlaku sejak 2006 apabila jalan yang sepatutnya dibina mengikut pelan asal tidak dilaksanakan.

Lebih menerima kesan adalah kira-kira 1,000 penduduk di blok A kerana jalan keluar menuju ke MRR2 perlu melalui hadapan blok berkenaan yang mana dilalui kenderaan dari kedua-dua arah.

Penduduk, Yuniza Yusof, 33, berkata, dia sudah lima tahun menetap di blok A mengakui keadaan itu membahayakan penduduk terutamanya kanak-kanak.

Menurutnya, ruang jalan yang ada di hadapan blok mereka agak terhad apabila kenderaan milik penduduk terpaksa diletakkan di bahu jalan.

“Bila kereta kerap lalu di sini, ia memang membahayakan kanak-kanak terutama yang nak ke sekolah,” katanya kepada Sinar Harian.

Seorang lagi penduduk, Diri Marsadi, 40, berkata, pelbagai jenis kenderaan yang melalui kawasan itu menyebabkan keselamatan penduduk terancam dengan bahaya, keadaan itu turut menyebabkan berlakunya kemalangan.
“Kenderaan berat seperti lori juga menjadikan laluan ini sebagai laluan singkat ke kilang terdekat,” katanya.

Setiausaha Persatuan Penduduk PPR Intan Baiduri, Shahrudin Mohd Yusof berkata, kenderaan yang berasak-asak melalui jalan itu turut menyebabkan kesesakan lalu lintas sehingga menyukarkan kenderaan penduduk yang diletakkan di petak parkir untuk keluar.

Katanya, situasi menjadi lebih teruk apabila tiba waktu puncak, penduduk dari Taman Intan Baiduri menggunakan laluan tepi blok B dan hadapan blok A.

“Masalah ini sudah diajukan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui borang permasalahan PPR yang diedarkan, namun sehingga kini belum ada tindakan yang diambil bagi mengatasi masalah ini,” katanya.
Tinjauan Sinar Harian ke PPR mendapati, kenderaan yang memalui jalan di blok A tidak putus selama kira-kira tiga jam.

Jumlah kenderaan dipercayai bertambah apabila tiba musim persekolahan dan waktu puncak pergi dan balik kerja.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk PPR Intan Baiduri, Mohd Alim Ibrahim berkata, pelan asal laluan jalan raya bagi kawasan PPR Intan Baiduri sepatutnya tidak melalui hadapan blok A, tetapi terus ke Jalan Taman Intan Baiduri dari jalan masuk MRR2.

Keadaan itu menurutnya, sama seperti mana yang dirangka dalam pelan asal yang diperoleh pihaknya.

Jelas beliau, sejak memegang jawatan sejak lebih setahun lalu, sudah acap kali aduan diajukan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), tetapi belum ada sebarang tindakan diambil.

“Perkara ini menyusahkan kerana kira-kira 8,000 penduduk dari enam blok akan melalui jalan di hadapan blok A apabila mereka masuk daripada MMR2.

“Penduduk blok B hingga H pula menghadapi masalah kerana bertembung di persimpangan jalan keluar di blok B apabila kenderaan lain dari Jalan Taman Intan Baiduri melalui jalan sama untuk MMR2,” katanya.

Beliau berkata, perkara itu perlu diatasi segera, sudah beberapa kemalangan berlaku dan ada yang membawa maut.

Katanya, sekiranya jalan mengi­kut pelan asal dibina, kenderaan dari luar dan juga penduduk sendiri tidak perlu melalui jalan di hadapan blok A, apabila semua akan menggunakan jalan sama.

“Kami berharap agar perkara ini dapat diselesaikan segera kerana ia mengancam keselamatan penduduk dan menyusahkan warga PPR,” katanya.

Sinar Harian

Operasi buru geng curi motor

2 Safar 1433H. [MOD] -

KLUANG - Dalam masa dua minggu sahaja polis daerah ini berjaya menangkap 14 lelaki yang terlibat dalam kes curi motosikal di kawasan sarang penagih dadah, rumah kosong dan ladang di sekitar Simpang Renggam, Layang-Layang, Kluang dan Sri Lalang.

Operasi berkenaan telah dijalankan di semua balai yang berada di bawah pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang berikutan jenayah mencuri motosikal semakin berleluasa di daerah ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kluang, Deputi Superintendan Mohd Noor Mohamed berkata, operasi berkenaan dijalankan sejak 1 November hingga 16 Disember lalu dan akan diteruskan sehingga hujung bulan ini.

“Hasil operasi yang dijalankan telah menangkap seramai 14 lelaki terdiri daripada 12 lelaki tempatan dan dua lelaki warga asing yang berjaya ditangkap di lokasi berlainan.

“Anggaran umur kesemua suspek dalam lingkungan 24 hingga 45 tahun dan beberapa orang suspek juga mempunyai rekod lampau berkaitan dadah dan jenayah seperti lain-lain kes curi,” katanya kepada media di IPD Kluang, baru-baru ini.

Menurutnya, hasil siasatan yang dijalankan juga mendapati beberapa suspek positif dadah setelah ujian air kencing dijalankan ke atas mereka.

Mohd Noor berkata, dengan tertangkapnya suspek berkenaan, polis berjaya merampas 11 motosikal melibatkan tujuh kes bagi Kluang, satu kes di Ayer Bemban, Kulai; satu kes di Ayer Hitam, Batu Pahat; satu kes di Masai, Seri Alam dan satu kes di Bukit Indah, Nusajaya.

“Kesemua suspek telah direman di bawah Seksyen 379(A) Kanun Keseksaan (KK) dan beberapa suspek telah dituduh di bawah Seksyen 379(A) KK dan Seksyen 411 KK kerana memiliki barang curi.

“Manakala, suspek yang masih lagi dalam reman akan terus disoal siasat dan bagi tangkapan luar daerah Kluang akan dirujuk kepada pihak IPD masing-masing,” katanya.

Sinar Harian

Bina tembok atasi ponteng

2 Safar 1433H. [MOD] -

RAWANG - Pembinaan tembok Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rawang dilihat mampu mengurangkan kes ponteng sekolah dalam kalangan pelajarnya.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Mohd Shaufi Shafie berkata, peruntukan sebanyak RM20,000 bagi membina tembok itu dikeluarkan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Gombak dan kerja pembaikan mula dilakukan hujung bulan lalu.

Menurutnya, langkah segera PPD itu dilihat perlu untuk mengelak berlakunya pencerobohan pihak tidak bertanggungjawab ke sekolah kerana lokasinya berhampiran­ kawasan perumahan.

“Tembok sedia ada runtuh dua bulan yang lalu, dengan inisiatif PPD ini, kita sambut baik kerana dapat mencegah pencerobohan orang luar dalam kawasan sekolah dan risiko kepada kehilangan barangan berharga seperti komputer.

“Tembok ini juga mampu dijadikan pengadang menge­lak berlakunya tanah runtuh memandangkan kawasan sekolah adalah sedikit rendah berbanding kawasan perumahan,” katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Shaufi berkata, untuk mengelak kejadian tidak diingini termasuk runtuhan tanah, dia meminta Majlis Perbandaran Selayang (MPS) menyegerakan proses pembaikan pagar di kawasan perumahan berkenaan.

“Terdapat dua tembok yang memisahkan sekolah dan kawasan perumahan, masing-masing tanggungjawab PPD dan MPS.

“Tembok sekolah sudah diambil tindakan oleh PPD, tetapi pagar kawasan perumahan masih belum dibaiki menimbulkan kerisauan kerana memberi kesan kepada keselamatan sekolah memandangkan kawasannya lebih rendah dari kawasan perumahan,” katanya.

Terdahulu, Sinar Harian melaporkan masalah ponteng pelajar sekolah berkenaan dikaitkan dengan masalah pengawasan, keruntuhan tembok pengadang di kawasan belakang sekolah itu dijadikan salah satu punca berlakunya kes berkenaan.

Kerosakan itu memudahkan pelajar keluar masuk pada sesi persekolahan untuk melepak di kawasan perumahan berhampiran hingga menimbulkan aduan penduduk sekitar.

Sinar Harian

Isteri harap pembelaan

2 Safar 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU - “Saya hanya mampu berdoa agar mereka (penjenayah) menerima balasan daripada tuhan dunia dan akhirat,” kata Mariam Hussin, 42, isteri Abbas Abu Baka yang mati ditetak tiga lelaki bertopeng di Taman Puteri Wangsa, di sini, semalam.

Mariam berkata, pada hari kejadian, suaminya yang biasanya keluar awal ke tempat kerja seperti sengaja melengahkan masa.

“Selalunya dia amat menepati masa tetapi sejak kebelakangan ini, lain pula sikapnya. Dia seperti sengaja berlengah sejak beberapa hari sebelum itu,” katanya.

Menurut Mariam, hatinya sedikit terusik melihat perubahan sikap Abbas namun tidaklah sampai hendak menjangka perkara itu yang begitu buruk.

“Namun saya dapat rasakan dia seperti ada masalah. Ini ditambah dengan keadaannya yang tiba-tiba jadi murung dan lebih banyak berdiam diri. Apabila saya tanya, dia kata tak ada apa-apa,” katanya.

Abbas, 45, pegawai perhubungan awam (PRO) di sebuah firma di sini, mati di tempat kejadian kira-kira jam 2 pagi kelmarin akibat tetakan di bahagian kepala dan badan. Dia diserang tiga lelaki ketika sedang minum teh tarik di sebuah restoran di Taman Puteri Wangsa.

Mariam percaya, pembunuhan suaminya mungkin dirancang kerana Allahyarham sememangnya sering singgah di restoran itu untuk minum teh tarik dalam perjalanan balik dari kerja.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Superintendan Abdul Samad Ismail berkata, pihaknya masih menyiasat kejadian itu.

“Kita minta jika keluarga mangsa menerima ugutan, segera laporkan kepada polis bagi membantu siasatan.

“Kami juga merayu orang ramai yang mempunyai maklumat supaya tampil ke balai polis berdekatan bagi membantu siasatan,” katanya.

Sinar Harian

Tidak pernah insaf

2 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU- Tindakan nekad seorang lelaki untuk masuk menghadapi perbicaraan kesalahan jenayah dadah tetapi masih berani membawa bekalan dadah bersamanya masuk ke dalam Mahkamah Majistret, di sini, Khamis lalu, akhirnya membawa padah.

Tertuduh, Mohd Tolaha Jaafar, 41, menyorokkan dadah di dalam poket seluar dipakainya dan dikesan berbuat demikian semasa pemeriksaan ke atas badannya.

Pemeriksaan rutin itu dibuat bagi semua pesalah, sebelum dimasukkan ke dalam lokap mahkamah sementara menunggu untuk dihantar ke penjara bagi menjalani hukuman yang diperintahkan oleh mahkamah, setelah dia didapati bersalah atas dakwaan jenayah dadah yang dilakukan sebelumnya.

Perbuatan tertuduh yang dilihat tidak pernah insaf itu akhirnya memakan diri sendiri setelah dia sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12 (3) Akta sama.

Mengikut pertuduhan pertama, dia yang berasal dari Jalan Sultan Mahmud, di sini, didakwa ada dalam milikan dadah jenis Heroin seberat 1.4 gram (berat kasar) pada 22 Disember lalu jam 10.15 pagi di tingkat dua, Mahkamah Kuala Terengganu.

Manakala, bagi pertudu-han kedua, dia didakwa memiliki dadah jenis methamphetamine seberat 0.35 gram (berat kasar) pada tarikh, waktu dan tempat sama.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM100,000 atau penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor V. Ravi di hadapan Majistret Nor Azizah Jusof manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Nor Azizah seterusnya menetapkan 26 Januari depan sebagai tarikh sebutan semula kes dan membenarkan tertuduh dijamin RM8,000 dengan seorang penjamin.

Berdasarkan kes, pada 22 Disember lalu kira-kira jam 10.15 pagi, tertuduh diserahkan kepada anggota polis cawangan pengiring yang bertugas untuk dimasukkan ke dalam lokap mahkamah setelah gagal menjelaskan denda yang dikenakan ke atasnya selepas disabitkan kesalahan dadah.

Sebelum dia dimasukkan ke dalam lokap berkenaan, anggota polis bertugas, Koperal Alias Abdullah telah membuat pemeriksaan ke atas tubuh badannya dan ketika itulah berjaya menjumpai bungkusan plastik cerah lut sinar yang disorokkan di dalam poket seluar bahagian hadapan sebelah kanan seluar jeans dipakainya.

Hasil pemeriksaan menjumpai dua tiub straw yang setiap satunya diletakkan dadah berkenaan.

Harakah Daily

Kuah pun rasa ayam juga, lauk untuk pemimpin kita

2 Safar 1433H. [MOD] -

Pilihanraya sudah hampir tiba. Dalil-dalilnya semakin jelas. Pembahagian-pembahagian duit ratus-ratus ringgit seorang sudah mula dibayar. Walaupun pembayaran itu terlalu rendah untuk berkuasa dan mendapat pulangan yang berbillion bagi pemimpin-pemimpin yang berkuasa, itulah caranya UMNO hendak selamat kali ini. Walau bagaimana pun itu hanyalah usaha tetapi yang menentukan tetap rakyat.

Kalau dikaji dari jumlah yang dibayar kepada rakyat, dengan jumlah sebanyak 1 trillion ringgit yang dilarikan oleh setengah pihak yang berkuasa atau pun kroni pihak yang berkuasa jumlah itu terlalu kecil: ibarat sebesar tahi gigi sahaja.

Lagi pun yang dibahagi itu adalah duit rakyat sendiri, duit pembayar cukai dan bukannya duit UMNO atau pun BN. Yang dibawa lari sebanyak 1 trillion ringgit keluar negara sejak 10 tahun dahulu pun adalah wang yang di curi dari rakyat. Semuanya rakyat yang punya.

Saya sempat berjumpa dengan ramai orang yang bertanya tentang RM500 dan bantuan sekolah RM100 yang dihebohkan oleh media setiap malam melalui TV3 itu. Rata-rata memberikan pandangan yang itu merupakan satu pembelian undi dan sokongan. Rupa-rupanya rakyat kita ini adalah terlalu murah pada pandangan pimpinan kita.

Ada juga yang mengatakan yang mereka hanya mendapat kuah sahaja tetapi ayam dan dagingnya di belasah oleh mereka yang berkuasa dan kroninya. Ada yang mengatakan kepada saya yang mereka hanya mendapat kuah kerana mereka menilai kita hanya setakat nilai kuah ayam sahaja.

Tetapi saya mengatakan, tak apalah dapat kuah sahaja. Selama ini pun tuan-tuan makan kuah sahaja. Biarlah lauk ayamnya mereka yang sental. Dah kita ini layaknya hanya setakat menghirup kuah sahaja, nak buat macam mana.

Mereka (pemimpin) hanya mahukan kita makan kuah sahaja dan tak lebih dari itu. Mereka mengatakan kalau makan dan menghirup kuah ayam, kuah itu rasa ayam juga. Asalkan dapat rasa ayam itu cukuplah. Kalau kita hirup soup kambing sahaja, soup itu pun ada rasa kambingnya. Cukuplah setakat itu.

Ayam dan kambing serta lauknya bukannya untuk kita. Itu untuk pemimpin-pemimpin dan kroni-kroni mereka sahaja. Rakyat mesti sedar kenyataan ini. Kita mesti sedar yang rakyat hanya mendapat kuah ini adalah kehendak rakyat sendiri. Bukankah rakyat yang membiarkan mereka makan lauk dan kita semua makan kuah. Itu pilihan rakyat juga selama ini.

Kalau rakyat hendak makan lauk selepas ini, usaha itu mesti dilakukan oleh rakyat sendiri. Rakyat terpaksa ketepikan mereka yang ‘kuat makan’ ini. Cara untuk mengenepikan mereka yang ‘kuat makan’ ini rakyat sendirilah yang patut berfikir. Pilihannya luas terbentang. Tepuk dada tanyalah selera.

Tetapi kalau rakyat tidak berbuat sesuatu, itu sahajalah yang kita dapat selalu…..RM500 semasa undi rakyat diperlukan.Mereka (pemimpin) masih berfikir yang rakyat sudah selesa dengan makan kuah sahaja.

Kok tak dapek makan isi (lauk) dapek kuah pun cukuplah…..kuah ayam pun rasa ayam jugak kan!! Lauk yang sedap-sedap tu biar pemimpin-pemimpin kita makan, kerana mereka 'kuat makan'.

Harakah Daily