09 Januari 2010

PAS: Serang gereja bercanggah dengan Islam

Serangan terhadap tiga gereja, satu daripadanya menyebabkan kebakaran teruk, hari ini bercanggah dengan Islam, kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Tindakan yang bercanggah dengan Islam ini, hanyalah dilakukan oleh orang yang tidak faham terhadap agama mereka sendiri," katanya, mengulas insiden mengejutkan itu.

"Ahli-ahli dan penyokong PAS di seluruh negara, serta rakyat keseluruhannya perlulah senantiasa diingatkan agar bertenang dan tidak terpengaruh dengan tindakan provokatif pihak-pihak tertentu."

Gereja hangus dibaling bom petrol


Sebuah gereja dibaling dengan bom petrol mengakibatkan tingkat bawahnya hangus terbakar, kata sumber gereja.

Insiden tersebut berlaku sewaktu memuncak kontroversi berhubung penggunaan perkataan Allah oleh satu penerbitan Katholik.

Dua lagi gereja di Lembah Kelang turut jadi sasaran dalam tempoh 12 jam lalu, termasuk Gereja Assumption di Petaling Jaya.

Seorang pegawai jabatan bomba berkata semua balai diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga bagi memantau kebakaran di rumah-rumah ibadat, menjelang bantahan besar-besaran tengah hari ini anjuran beberapa NGO Islam.

Bangunan tiga tingkat Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Kuala Lumpur, adalah sebahagian pergerakan Assemblies of God, terbakar kira-kira tengah malam tadi, kata pemimpin gereja itu, Peter Yeow, 62.

Beliau memberitahu AFP bahawa ada saksi yang ternampak empat orang - yang datang menaiki motosikal - memecahkan kaca dan membaling bom petrol ke dalam bangunan gereja.

Tiada sebarang kecederaan berlaku dalam kejadian tersebut. Gereja itu yang terletak di bahagian hujung lot rumah kedai di situ, dihadiri kira-kira 1,500 setiap minggu.

"Api memusnahkan bahagian pentadbiran gereja tersebut. Kita tidak tahu sama ada dewan sembahyang di tingkat tiga juga mengalami kerosakan," katanya sambil menggesa gereja lain supaya meningkat kawalan keselamatan.

Anuar Harun, yang mengetuai operasi memadam kebakaran tersebut berkata, pakar forensik sedang bekerjasama dengan polis dan unit anjing untuk menyiasat kebakaran tersebut.

"Kami sedang menyiasat punca kebakaran. Kami tidak boleh memberi lagi maklumat. Ia isu sensitif," katanya ketika ditanya sama ada ianya kes khianat dengan api.

"Kita telah meminta semua balai bomba supaya bersiap sedia bagi menghadapi sebarang kebakaran di tempat ibadat," katanya kepada AFP.

Sementara itu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Sabtu Othman berkata polis menemui satu spanar dan satu bekas minyak tanah di tempat kejadian, bersama dengan dua helmet yang terbakar.

Katanya, polis menyiasat kejadian itu mengikut Seksyen 436 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman sehingga 20 tahun penjara atau denda.

Sementara itu, Gereja Assumption yang terletak di sebelah Hospital Assunta, dipercayai turut menjadi sasaran kira-kira jam 4 pagi tadi.

Pegawai gereja itu berkata, bom petrol dibaling ke dalam kawasan perkarangan gereja, tetapi tidak meletup.

Gereja ketiga di Seksyen 17, Petaling Jaya juga menjadi sasaran malam tadi, menyebabkan kerosakan berlaku di bahagian luar luar bangunan Gereja Life Chapel.Malaysiakini/-

ANTARA SURUHANJAYA DIRAJA DAN `DIKAMBINGHITAMKAN'

OLEH: JJ (http//www.joharapat.blogspot.com)

Berkatalah Ketua Pergerakan Puteri Umno Shah Alam, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, saperti yang dilaporkan akhbar Sinar Harian hari ini (7 Januari 2010), "tiada ada keperluan untuk menubuhkan Suruhanraya Diraja bagi menyiasat kecurian dua enjin jet pejuang F-5E milik TUDM saperti yang didesakan pembangkang"..

Berkata lagi Datin Rosnah, "pada saya untuk apa Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk kes ini, kita tidak perlu ikut rentak pembangkang, kita sudah ada agensi untuk menyiasat".

Orang yang berfikir dan memiliki fikiran terbuka merasa geli hati dengan kenyataan beliau tersebut, Tidakkah Rosnah itu mengetahui kes ini melibatkan maruah negara dan memperlihatkan kawalan keselamatan negara yang longgar., ini bukan kes curi ayam atau kecurian alat ganti kereta di bengkel., Yang di curi ialah benda besar , dua enjin pesawat milik TUDM, Orang ramai hendak tahu bagaimana ia boleh berlaku dan siapa yang terlibat.

Memang benar kerajaan ada agensinya tersendiri untuk menyiasat, soal sekarang banyak pihak meraguinya setelah Peguam Negara, Tan Sri Ghani Patail mengerluarkan kenyataan hanya pegawai berpangkat rendah yang terlibat dalam kecurian enjin tersebut. Yang disyaki terlibat telah dibawa ke mahkamah dan mereka tidak mengaku bersalah. Kita tidak bercakap soal itu biar mahkamah menentukannya.

Datin Rosnah perlu tahu apa yang diperkatakan banyak pihak ialah kenyataan Peguam Negara itu yang menyatakan yang terlibat cuma pegawai pangkat rendah, tidak ada pegawai berpangkat tinggi dalam TUDM yang terlibat, ini yang meragukan banyak pihak..

Menurut Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, hasil siasatan itu menunjukan seolah olahnya wujud konsprirasi untuk menghilangkan bahan bukti dan fakta kes yang yang melibatkan pegawai atasan dan pemimpin politik

Bukan pemimpin PAS sahaja yang meragui hasil siasatan itu, malah Setiausaha Pemuda Gerakan Nasional, Dr. Domonic Lau turut kurang berpuas hati dengan kenyataan Tan Sri Ghani Patail itu.

"Saya berpendapat kes ini berkemungkinan besar didalangi oleh kakitangan syarikat penyelenggaraan pesawat dan orang dalam TUDM". katanya saperti dilapor sebuah akhbar tempatan 6.1.2010..

Menurut beliau lagi, perkara tesebut melibatkan isu antarangsa, tanpa kebenaran pegawai kanan yang terlibat, pegawai berpangkat rendah tidak boleh membawa enjin tersebut ke luar negara

Hasil siasatan yang diumumkan oleh Peguam Negara turut mendapat perhatian dari Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korapsi (GERAK), pengerusinya Mohd Nazree Mohd Yunus turut tidak berpias hati dengan hasil siasatan tersebut..

"Mustahil tidak terlibat pegawai kanan tentera, pasti ada pihak yang ingin menutup kesalahan serta `mengkambinghitamkan' orang lain", lapor Sinar Harian (6 Januari 2010)

Bagi beliau jika pegawai pangkat rendah boleh menjual harta negara kepada pihak luar, adakah tidak mustahil perkara itu turut melibatkan pihak atasan
.
Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua mengulas isu yang sama menjelaskan satu yang mencurigakan jika tidak ada pegawai atasan tentera yang terlibat dalam kes curi enjin pesawat TUDM itu.

"Ini seperti cerita lawak dan tidak munasah bagaimana pegawai bawahan boleh mencuri dan menjual enjin pesawat ke luar negara?, adakah perkara ini boleh berlaku dengan mudah jika tiada campur tangan pihak atasan.", katanya seperti yang dilapotkan akhbar tempatan 6.Januari 2010.

Komen dan luahan hati banyak pihak yang meragui pendedahan yang dibuat oleh Peguam Negara itu mencerminkan ada yang tidak kena dengan hasil siasatan itu, masih tidak telus lagi. Inilah sepatutnya diketahui oleh rakyat termasuk Datin Rosnah.

Oleh kerana itulah Mahfuz mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bertindak menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kes tersebut atau memanggil sidang khas Parlimen untuk membawa usul pembentukan jawatan kuasa bebas. Akan tetapi sehingga kini Najib tidak pun lagi bertindak menubuhkan suruhanjaya itu, atau memanggil sidang khas Parlimen. Rakyat mahu kerajaan telus dalam menyiasat kes ini, jika tidak rakyat akan terus meragui siasatan tersebut..

Apabila hasil siasatan dibuat oleh Suruhanjaya Diraja, segala keraguan itu akan terjawab dan rakyat merasa lega dengan hasil siasatan suruhanjaya bebas. Inilah yang rakyat mahu, saperti kata Mahfuz sekiranya suruhanjaya itu tidak ditubuhkan, beliau akan menganggap siasatan yang diumumkan itu sebagai konspirasi pihak tertentu untuk `mengkambinghitamkan pegawai pangkat rendah bagi menyelamatkan pihak lain.

Ketua PAS Cawangan Pekan Rezeki, Ipoh meninggal dunia.

22 Muharram 1431

IPOH : Seorang aktivis PAS yang saya kenali sejak tahun 1998, Cikgu Yusof Sam (gambar) telah kembali kerahmatullah pada awal pagi tadi. Allahyarham juga merupakan Ketua Cawangan PAS Pekan Rezeki di sini.

Berita duka itu saya terima dari satu panggilan pada awal pagi tadi dan dari sms yang dikirim oleh blogger Bumi Perak.

Saya mewakili pimpinan PAS Perak dengan ini mengucapkan takziah kepada semua ahli keluarga Allahyarham.

Jenazah akan disembahyangkan selepas solat Jumaat hari ini.Semuga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang soleh.Al Fatihah....

Sementara itu ajijoi dalam blognya http://ajijoi.blogspot.com melaporkan dengan tajuk - Al-Fatihah buat Ayahanda Yusof Sam

IPOH 8 JAN Cikgu Yusof Sam yang juga lebih dikenali sebagai Ayahanda Yusof telah kembali kerahmatullah malam tadi (12 malam) di rumahnya di Pekan Razaki, Ipoh.

Allahyarham yang juga Ketua Cawangan Pas Pekan Razaki sebelum ini dikatakan kelihatan sihat dan kembali seperti sediakala setelah lama terlantar di hospital kerana kanser usus.

Namun, Allah lebih menyayanginya berbanding kita yang disekeliling.

Jasanya di dalam perjuangan Islam akan sentiasa dikenang rakan dan lawan. Semoga segala jasa baktinya akan dihitung dan diberikan ganjaran pahala yang berlimpahan oleh Allah Taala.

Jenazah Allahyarham Cikgu Sam yang kita semua sayangi akan dikebumikan selesai solat Jumaat hari ini.

PENGAWAL KESELAMATAN DI HOSPITAL TAIPING

22 Muharram 1431
Naninu Sakun

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!

TANGGAL 14.12.2009, DETIK YG TIDAK AKAN SAYA DAN KELUARGA LUPAKAN KERANA TIKA DAN SAAT ITU TEPAT JAM 7.06 MINIT MALAM BAPA MERTUA SAYA TELAH KEMBALI KE RAHMATULLAH. SAYA DAN PIHAK KELUARGA BEGITU BERTERIMA KASIH KEPADA SEMUA JURURAWAT DAN PARA DR HOSPITAL TAIPING TERUTAMA DI WAD C6 YG MEMBANTU MENJAGA DAN MENGURUSKAN ARWAH SEPANJANG BELIAU MENDAPAT RAWATAN DISANA. TERINGAT SAYA SEORANG JURURAWAT WAD C6 YG SANGGUP BERJALAN KAKI JAUH SEMATA2 UTK MENGAMBIL BORANG MENGGUNAKAN VAN JENAZAH DIRUMAH MAYAT. MUNGKIN KASIHAN MELIHAT KAMI YG SEDIH PEMERGIAN ARWAH. UTK INI SAYA MEMBERI LIMA BINTANG KEPADA STAFF DAN DR DI WAD C6 TAIPING. TAHNIAH DAN SYABAS SERTA TERIMA KASIH DIUCAPKAN.

NAMUN BEGITU, 1 PERKARA YG PERLU PIHAK HOSPITAL TAIPING MENGAMBIL PERHATIAN TENTANG SIKAP PENGAWAL KESELAMATAN DI HOSPITAL BERKENAAN. BUKAN HENDAK MENCARI KESALAHAN TETAPI BAGI MEMBERI PERINGATAN KEPADA PENGAWAL2 TERSEBUT AGAR LEBIH BERPERIKEMANUSIAAN. ISTERI SAYA TELAH DTG UTK BERJUMPA DGN DR DI WAD BAGI MEMINTA IZIN MEMBAWA BAPA BALIK KE RUMAH DAN BERBINCANG TENTANG MASALAH KESIHATAN BAPA YG MAKIN TENAT. KETIKA ISTERI SAYA MEMINTA IZIN MASUK PIHAK KESELAMATAN TIDAK MEMBENARKAN WALAUPUN TELAH DIBERITAHU TENTANG TUJUAN. ISTERI SAYA TELAH BERDIRI DIDEPAN JAGA TERSEBUT SELAMA KIRA2 1 JAM. SAAT ITU SIFAT BELAS EHSAN LANGSUNG TIADA KELIHATAN DIJIWA MEREKA. KEBETULAN ADA SEORANG BERBANGSA CINA MASIH MUDA LAGI HENDAK MASUK MEMBAWA AIR 100 PLUS YG DIMINTA OLEH KELUARGANYA YG SEDANG NAZAK. BELIAU TELAH MEMINTA IZIN KEPADA PENGAWAL TERSEBUT DAN MEMANG PENGAWAL TERSEBUT TAHU TENTANG SITUASI YG DIHADAPI. TAHUTAK APA YG DIKATAKAN OLEH JAGA TERSEBUT? ORG YG SAKITTU DAH NAZAK TAK GUNA NAK BAGI AIR DAH, LAGIPUN DAH RAMAI DIATASTU.......PATUTKAH INI? TERDIAM ORG CINA TERSEBUT DUDUK DITEPI HOSPITAL MENGENANGKAN KATA2 JAGA TERSEBUT. ISTERI SAYA YG SUDAH TIDAK TAHAN TERUS BALIK KERUMAH MENCERITAKAN KEPADA SAYA.

SAYA PUN BERGEGAS KE HOSPITAL MEMBAWA ANAK2 SETELAH MENGETAHUI BAPA MERTUA SUDAH MULAI TENAT DAN SEBAB TERLALU GERAM MENDENGAR CERITA ISTERI SAYA TERSEBUT. SAMPAI SAHAJA DI HOSPITAL, MUNGKIN REZEKI JAGA YG TIADA HATI PERUTTU TIADA DISITU TELAH DIGANTI DGN JAGA LAIN. SAYAPUN TERUS MENUNJUK TANGAN NAK NAIK BAPA DAH TENAT, TERUS JAGA MEMBERI MASUK. MUNGKIN DIA DAH MULA NAMPAK RIAK MUKA SAYA YG MENUNGGU SAJA NAK MELETUP. SAMPAI SAHAJA DI WAD, BAPA MERTUA DAH TAK SEDAR. MENURUT KATA JURURAWAT BARU LAGI. JAM 8 HINGGA 9 TADI MASIH ELOK. MENANGIS ISTERI SAYA KERANA KALAU JAGA YG XBERHATI PERUT TADI MEMBENARKAN BELIAU MASUK MUNGKIN DPTLAH ISTERI SAYA BERBUAL BUAT KALI TERAKHIR. MUNGKIN INILAH SURATAN TEPAT JAM 7.06 PM BAPA MERTUA SAYA KEMBALI KERAHMATULLAH DGN UCAPAN AKHIRNYA DI DUNIA INI YG JELAS KAMI SEMUA DENGAR ADALAH........ALLAH......SAMPAI KE AKHIR SAYA MENGURUSKAN JENAZAH ARWAH PAK METUA, SAYA MASIH TERCARI2 JAGA YG TIDAK BERHATI PERUT TADI, YG HAIRANNYA MEMANG XJUMPA LANGSUNG. TERINGAT SAYA KATA2 ISTERI SAYA BAGI MENENANGKAN SAYA, HARI INI HARI KITA ESOK MUNGKIN HARI DIA PULAK, SABARLAH, ALLAH TAALA MAHA MENGETAHUI AKAN SEGALA2NYA, ORG PAS KENA SABAR........WALLAHUAKLAM

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Lagi gambar DS. Nizar kemalangan.

22 Muharram 1431

DS. Nizar ditemani oleh pembantu peribadinya, Sdr. Amran Harun(bersongkok) masih boleh senyum dan melambaikan tangannya semasa sampai di Hospital Tuanku Bainun kelmarin. Beliau selamat dan cuma mengalami luka ringan dalam satu kemalangan pada jam 9.30 pagi kelmarin di Ipoh.