16 Mac 2011

Oh DNA, siapa beruk dan monyet

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Mac: Tindakan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli membangkitkan isu pertuduhan liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hari ini mencetuskan kemarahan anggota parlimen kerajaan.

Perdebatan tercetus selepas Hatta dalam perbahasan Titah Diraja, menyentuh kempen yang akan dibuat PKR sebagai respons kepada isu liwat membabitkan Ketua Pembangkang yang bertemakan DNA-Datuk Najib Altantuya.

"Kita kena teliti perkara ini, kalau nak tengok DNA Altantuya ke camner.

"Kalau boleh isu menteri dituduh (rogol amah) pun kita nak mintak DNA, tapi tak ada la sampai ke situ.

"Sampai sekarang timbul makna baru DNA, tapi saya tak nak sebut," katanya.

Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota) kemudiannya bangun mencelah dan bertanya, "Saya bukan bidang perubatan, saya nak tahu la DNA yang disebut ni, DNA yang baru ni makna apa?"

Lalu dijawab Hatta, "Saya pun tak tahu, tapi ada orang kata 'Datuk Najib Altantuya', saya pun tak tahu,".

Jawapan itu kemudiannya mengundang bantahan ahli parlimen BN termasuk Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) dan Datuk Tajuddin Abd Rahman (BN-Pasir Salak) yang mahu Hatta menarik balik kenyataan mengaitkan nama perdana menteri itu.

Perbalahan mulut yang turut disertai beberapa yang lain itu kemudiannya mengundang amaran Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandi yang turut ditujukan kepada Hatta.

"Tak boleh buat sindiran macam itu Yang Berhormat, hentikannya," katanya.

Hatta sebelum itu membawa kisah Nabi Allah, Yusuf a.s. yang dituduh cuba mencabul Siti Zulaikha dengan membawa bukti bahagian belakang baju Yusuf terkoyak.

Kisah itu cuba dianalogikan untuk menjelaskan persamaan dalam tuduhan liwat membabitkan Ketua Pembangkang itu.

"Kalau isunya main belakang, kenapa belah depan ada air mani, itu yang pelik," katanya.

Menurutnya, sesuatu bukti yang dibawa harus diteliti agar tidak tersalah membuat keputusan kepada tertuduh.

Beliau juga menyelar tindakan pihak yang mengadakan demonstrasi menuntut Anwar menyerahkan DNA kepada mahkamah.

"Riuh satu negara demonstrasi sana-sini... Itu menghina mahkamah.. Dulu waktu kita demonstrasi isu rakyat, pemimpin Umno dari Rembau (Khairy Jamaluddin) kata beruk-beruk di jalanan.

"Sekarang siapa beruk dan monyet ni...oh DNA, DNA," katanya.

Harakahdaily/-
Oleh : Nazri Abdullah.

Tentera Gaddafi serang kawasaan pemberontak

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TRIPOLI - Pasukan tentera pemimpin Libya, Muammar Gaddafi melancarkan beberapa serangan ke arah bandar utama negara itu, Ajdabiya di mana pemberontak bersumpah untuk mempertahankannya dari ditakluki askar diktator, kelmarin.

Agensi media antarabangsa melaporkan, tiada kematian setakat ini namun serangan tentera Gaddafi terhadap pemberontak di Ajdabiya dilihat sebagai tidak berperikemanusiaaan dan kejam.

"Pasukan tentera Gaddafi sedang mara dan pertempuran masih berterusan serta mereka semakin mendekati Benghazi.

"Ia kelihatan seperti mereka akan memasuki fasa akhir konflik politik negara itu tetapi apakah revolusi ini akan gagal atau berjaya, itu akan ditentukan dalam beberapa minggu yang akan datang," menurut kenyataan media.

Sementara itu, Gaddafi turut dilaporkan menawarkan pengampunan kepada pemberontak jika mereka bersetuju untuk mengundur diri.

Sinar Harian/-

Kerajaan Nafi Hak Mengundi Warganegara Di Luar Negara

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 16 MAC : Kerajaan pimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) tidak berhasrat untuk mengembalikan hak mengundi kepada warganegara Malaysia yang bermastautin di luar negara dengan kerelaan.

Justeru kerajaan beranggapan, tindakan membenarkan undi pos kepada mereka hanya membazirkan wang negara terhadap golongan ini atas alasan mereka telah hilang kepercayaan terhadap negara Malaysia.

Menjawab soalan ahli parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan mengenai perkembangan hak mengundi rakyat Malaysia di luar negara menjelang Pilihanraya Umum ke 13 nanti, Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberi alasan bahawa semangat perlembagaan memperuntukkan pemilih layak mengundi, untuk berada di dalam negara ketika proses pengundian.

Malah ujar Datuk Seri Nazri Aziz, kerajaan hanya membenarkan pelajar-pelajar dan pegawai kerajaan yang terpaksa menetap di luar negara menggunakan sistem undi pos.

Sehubungan dengan itu, kerajaan tidak akan mengambil sebarang inisiatif mengembalikan hak mengundi kepada golongan ini sekaligus menolak pendekatan 'Malaysian Overseas Right To Vote'.

Dalam pada itu ahli parlimen Kalabakan, Datuk Abdul Ghapur Salleh yang mencelah turut mempersoal kesetiaan warganegara Malaysia yang menetap di luar negara untuk mencari sumber pendapatan.

"Kalau mereka tidak setia kepada negara, kenapa mahu beri hak mengundi. Kalau mereka dilayan, habis wang negara," katanya.

Fong bangun menyatakan kenyataan tersebut tidak bertanggungjawab dengan mengenepikan hak rakyat Malaysia.

Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran kemudian berkata prinsip yang dipegang kerajaan tidak menghormati hak asas setiap rakyat di negara ini.

"Ada hak dari segi undang-undang asalkan mereka warganegara Malaysia, ini tidak hormat hak mereka," jelas Kulasegaran.

Tv Selangor/-

Ikhwan terus berjuang kembalikan hak rakyat

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Mac: Ikhwan Muslimin Mesir berikrar akan terus berjuang bagi mengembalikan hak dan kebebasan seluruh rakyat negara itu yang sejak sekian lama telah dinafikan oleh rejim Mubarak.

Ikhwan turut berjanji akan memberikan pembelaan kepada semua penganut agama termasuk penganut Kristian di Mesir, di samping melindungi dan memberikan hak kepada mereka, bersesuaian dengan keadilan yang terdapat dalam Islam sendiri.

Jurucakap Ikhwan Muslimin Mesir, Dr Essam El-Eryan menegaskan, partinya kini sedang mengatur persiapan bagi meghadapi pilihanraya Presiden dan telah mendaftarkan sebuah parti baru, iaitu ‘al-Hurriyat wal Adalah’ (Parti Kebebasan dan Keadilan) untuk turut terlibat secara demokratik dalam pilihanraya Mesir.

Menurut beliau, perkembangan tersebut sejajar dengan nafas dan udara kebebasan yang dapat dirasakan dengan baik di seluruh Mesir kini, setelah rakyat berjaya menumbangkan rejim Mubarak dengan revolusi rakyat 25 Februari lalu.

Katanya, kini di seluruh Mesir sudah dapat dirasakan ruang kebebasan dan rakyat dapat menyuarakan pandangan mereka secara bebas dan kritis, tanpa sebarang ancaman atau ugutan untuk ditangkap oleh pihak polis.

"Suasana baru ini akan dimanfaatkan oleh Ikhwan bagi membangunkan semula negara Mesir bersesuaian dengan ciri-ciri yang lebih bersifat demokratik," katanya.

Beliau yang juga salah seorang Ahli Parlimen Ikhwan menegaskan, memahami keadaan di Mesir kini, Ikhwan ingin mengajak semua lapisan masyarakat Mesir untuk bersama-sama membangunkan negara serta membebaskannya dari sebarang bentuk pemerintahan kuku besi serta elemen salah guna kuasa dan korupsi yang berleluasa selama ini.

Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS Pusat, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi menjelaskan, perkara itu diberitahu sendiri secara tegas oleh Dr Essam kepadanya dalam kunjungan singkatnya ke Mesir baru-baru ini (gambar).

Dalam pertemuan di pejabat Ikhwan itu, Dr Syed Azman sempat bertukar maklumat dengan Dr Essam yang secara kebetulan baharu sahaja dibebaskan dari tahanan, setelah dikenakan hukuman penjara oleh mahkamah tentera di bawah regim bekas Presiden Hosni Mubarak.

Menurut Syed Azman, dalam pertemuan itu, beliau telah menyampaikan ucapan tahniah daripada seluruh kepimpinan, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS serta menegaskan sokongan penuh PAS terhadap perjuangan rakyat Mesir bagi membebaskan negara mereka dari pemerintahan kuku besi bekas Presiden Mubarak.

"Begitu juga dengan sokongan PAS kepada seluruh kepimpinan Ikhwan Muslimin Mesir yang sejak sekian lama telah diharamkan dan dilarang terlibat dalam sebarang aktiviti politik oleh pemerintah Mubarak," jelasnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Dalam pertemuan tersebut, Dr. Syed Azman juga tidak lupa melahirkan rasa gembira seluruh rakyat Malaysia melihat perkembangan yang berlaku di Mesir kini, sehingga menjadi sebagai sumber inspirasi kepada seluruh rakyat Malaysia bagi memperjuangkan hak dan kebebasan mereka, bersesuaian dengan ciri-ciri demokrasi yang sedang diamalkan di Malaysia.

Kedua-dua pemimpin itu turut bersetuju agar ditingkatkan kerjasama serta hubungan politik dua hala antara PAS dan parti baru yang ditubuhkan oleh Ikhwan itu, bagi saling mempelajari pengalaman politik di negara masing-masing.

Harakahdaily/-
Oleh : Aziz Muda.

Lebih 20 kenderaan rosak dihempap pokok

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

ANTARA kenderaan dihempap pokok dalam kejadian ribut di Seksyen 13, Shah Alam petang semalam.

SHAH ALAM: Lebih 20 kenderaan rosak, enam daripadanya rosak teruk apabila dihempap pokok dalam kejadian ribut lebih sejam di Seksyen 31, Kota Kemuning, dekat sini, kira-kira jam 5.30 petang semalam.

Kejadian itu juga mengakibatkan lebih 100 pokok yang ditanam Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di bahu jalan beberapa kawasan taman perumahan dan zon industri, turut tumbang.

Pasukan Bomba dan Penyelamat Shah Alam, bergegas ke tempat kejadian bagi membantu memotong dan membersihkan beberapa batang pokok yang tumbang di beberapa jalan yang turut mengakibatkan kesesakan.

Pegawai Perhubungan Awam MBSA, Shahrin Ahmad, berkata petugas Bilik Gerakan Bencana MBSA turut dikejarkan ke tempat kejadian bagi membantu penduduk yang terbabit sebaik menerima maklumat.

Seorang pemilik kereta yang rosak dihempap pokok, Farish Effendy, berkata sebelum kejadian, beliau meletakkan kenderaannya di depan sebuah restoran di Jalan Anggerik Mokara di sini, untuk bertemu seorang rakannya.

Katanya, kejadian itu berlaku sekelip mata dan beliau terkejut apabila sebatang pokok di depan restoran berkenaan tumbang dan menghempap kenderaannya.

Penduduk, Mohd Salleh Rosman, pula berkata kejadian bermula dengan hujan air batu kira-kira jam 5.30 petang, selama kira-kira 10 minit, diikuti hujan lebat dan angin kencang.

"Selain kenderaan, khemah surau dan pasar malam turut diterbangkan angin kencang," katanya.

Seorang lagi mangsa, Manaf Ismail, 47, pula kerugian apabila van yang diletakkan bersebelahan kenderaan Farish turut dihempap pokok berkenaan.

Beberapa kenderaan turut menjadi mangsa ribut tidak jauh dari Pondok Polis Kota Kemuning dan di depan pangsapuri berdekatan.

Pemilik restoran, Zaidi Abas, 48, berkata beberapa pelanggannya kelam-kabut menyelamatkan kenderaan sebaik ribut berlaku.

"Syukur semua pelanggan saya berjaya menyelamatkan kenderaan mereka walaupun beberapa kenderaan lain yang ditinggalkan pemilik berdekatan restoran menjadi mangsa pokok tumbang," katanya.

Berita Harian/-

Krisis nuklear kini bermula

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO - Dunia dijangka bakal menyaksikan krisis nuklear terburuk dalam tempoh puluhan tahun apabila sebuah lagi loji nuklear di Jepun meletup, pagi semalam.

Insiden terbaru itu meningkatkan lagi kemungkinan tragedi lebih buruk berlaku di negara maju itu selepas dua letupan berlaku di loji nuklear sejurus Jepun dilanda gempa bumi kuat yang mencetuskan tsunami, Jumaat lalu.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan dalam ucapan di televisyen berkata, radiasi telah merebak daripada empat reaktor nuklear di Fukushima, iaitu wilayah paling teruk terjejas selepas dilanda gempa sekuat 9.0 pada skala Richter.

"Tahap radiasi di udara adalah tinggi dan terdapat risiko berlakunya lebih banyak kebocoran radiasi," katanya, semalam.

Krisis nuklear terbaru itu adalah yang terburuk pernah dialami Jepun sejak bom atom digugurkan Amerika Syarikat (AS) di bandar Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua, 65 tahun lalu.

Kan turut mengarahkan penduduk yang tinggal dalam lingkungan jarak 30 kilometer dari loji itu supaya berlindung di dalam rumah bagi mengelakkan pencemaran radiasi.

Selain letupan ketiga, reaktor nuklear keempat di loji sama sedang terbakar dan turut membebaskan lebih banyak sinaran radiasi, menurut Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano.

"Tahap radiasi di udara berhampiran loji itu sudah mencecah tahap yang boleh membahayakan kesihatan manusia. Kami nasihatkan semua penduduk supaya tidak keluar dari rumah," katanya.

Tahap radiasi berhampiran salah sebuah reaktor itu dilaporkan empat kali ganda lebih tinggi berbanding tahap selamat.

Seramai 50 pekerja di loji itu sedang berusaha mengalirkan air ke dalam reaktor tersebut sebagai proses penyejukan.

Jumlah korban akibat gempa dan tsunami minggu lalu disahkan mencecah 2,400 sehingga semalam dan 10,000 lagi dikhuatiri terkorban selepas sebuah bandar ditenggelami air.

Sementara itu, Jabatan Geologi AS menaik taraf kekuatan gempa bumi itu daripada 8.9 kepada 9.0 pada skala Richter, bermakna gempa tersebut adalah 1.5 kali ganda lebih kuat daripada jangkaan awal.

Sinar Harian/-

Kerajaan perlu adil agih peruntukan: Anwar

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM - Kerajaan Persekutuan tidak bersikap adil kepada negeri-negeri diperintah kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dalam memberi peruntukan pembangunan, kata Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, Selangor umpamanya, mendapat RM400 juta atau hanya 2.9 peratus daripada hasil cukai yang dibayar kepada Kerajaan Persekutuan, iaitu RM16 bilion setiap tahun.

Menurutnya, nasib yang sama turut menimpa Pulau Pinang yang menerima jumlah lebih kecil daripada Selangor dan ini tidak seharusnya berlaku.

“Negeri Pakatan Rakyat mendapat rendah tapi negeri yang dipimpin Barisan Nasional (BN) menerima lebih daripada 20 peratus. Kita (rakyat) memberi RM16 bilion, tetapi hanya terima RM400 juta.

Anwar, yang juga Ketua Umum PKR, meminta Kerajaan berlaku adil dalam mengagihkan peruntukan pembangunan.

Beliau berkata demikian kepada media di Wacana Ekonomi - Federalisme: Keadilan Dalam Mengagihkan Kekayaan Negara, di sini, semalam.

Anwar, yang juga Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor, berkata, semasa Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan diperintah BN negeri berkenaan mendapat peruntukan lebih besar dan ini menunjukkan berlakunya diskriminasi.

Beliau berkata, seharusnya ia berikan secara adil mengikut keperluan bagi setaiap negeri.

Katanya, perkara tersebut pernah disuarakan kepada Kerajaan Persekutuan tetapi sehingga kini tiada sebarang perubahan.

“Bila Kerajaan Negeri PR ia terus disekat, tetapi perkara sebaliknya berlakukan kepada negeri yang diperintah BN. Saya mengharapkan agar mereka ini lebih adil dalam soal pengagihan peruntukan pembangunan.

“Negeri Pakatan Rakyat, Kerajaan Persekutuan BN... kita terima ini tapi mesti iktiraf mandat yang diberikan rakyat,” katanya.

Anwar berkata, seharusnya Kerajaan Persekutuan, sebagai parti pemerintah, tidak mengabaikan kebajikan rakyat di semua negeri.

"Sepatutnya pemberian itu tidak mengira sama ada negeri itu milik PR atau BN kerana mereka adalah pengundi di negeri berkenaan.

“Apa yang membezakan adalah pemerintah di negeri itu sahaja," katanya.

Menurutnya perlu ada kerjasama antara Kerajaan Persekutuan dan semua negeri, termasuk yang diperintah PR untuk menjamin masa depan rakyat.

Sinar Harian/-

Dua maut, ratusan cedera dalam pertempuran di Bahrain

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

MANAMA: Dua terbunuh manakala ratusan lagi cedera dalam pertempuran antara penunjuk perasaan antikerajaan dan pasukan keselamatan Bahrain ketika pihak pemerintah mengenakan perintah berkurung sehari selepas memanggil masuk tentera asing.

Dua yang terbunuh dalam pertempuran di selatan Bahrain itu ialah seorang penunjuk perasaan dan anggota pasukan keselamatan.

Menurut pihak hospital, ramai penunjuk perasaan mendapatkan rawatan akibat terkena peluru penabur.

Di ibu negara Manama, ribuan penunjuk perasaan berarak ke Kedutaan Arab Saudi sambil melaungkan slogan terhadap Raja Hamad Isa al-Khalifa dan berikrar akan mempertahankan negara daripada pasukan "penakluk".

Pemimpin tertinggi syiah Bahrain pula memohon bantuan masyarakat Islam dan antarabangsa dengan memberi amaran penunjuk perasaan akan menjadi sasaran "pembunuhan beramai-ramai".

Ketika keganasan meningkat di Bahrain, Iran membantah campur tangan tentera asing dan menyifatkannya sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton, menggesa rakyat Bahrain menyelesaikan krisis itu secara politik.

Berita Harian/-

Wanita ditipu kekasih maya

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

BUKIT BERUANG - Gara-gara cinta mendalam terhadap ‘kekasih maya’ yang hanya dikenali di sebuah laman web sosial, seorang wanita warga emas terpedaya hingga kerugian hampir RM400,000 akibat ditipu.

Wanita berusia 58 tahun yang juga pesara itu berkenalan dengan kekasihnya enam bulan lalu sebelum mula dipujuk rayu supaya memasukkan wang ke dalam akaun dengan alasan kiriman wang pos (:money order:) untuk membiayai sebuah projek lebuh raya dan pemasangan lampu isyarat di Kuching, Sarawak, gagal ditunaikan.

Ketua Polis Melaka, Datuk Chua Ghee Lye berkata, disebabkan kasih dan cinta yang mula berputik, mangsa sanggup memasukkan sejumlah wang tunai ke dalam beberapa nombor akaun yang diberikan beberapa kali sehingga nilainya mencecah RM370,000, Februari lalu.

Menurutnya, mangsa juga dijanjikan wang berkenaan hanya pinjaman dan akan dibayar balik dalam masa terdekat.

“Suspek menyamar dengan menghantar gambar seorang lelaki berkulit putih dan berperwatakan menarik sehingga mangsa jatuh cinta walaupun tidak pernah mengenalinya.

“Mangsa tidak menyedari sebenarnya dia berurusan dengan empat individu yang sememangnya merancang menipunya," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini, semalam.

Ghee Lya berkata, apabila wang yang diminta semakin banyak, saudara mangsa cuba menasihatkannya dan akhirnya mangsa membuat laporan di Balai Polis Bandar Hilir, 7 Februari lalu.

"Polis berjaya memberkas empat individu yang disyaki terbabit dalam penipuan itu iaitu dua warga Nigeria, seorang warga Uganda yang juga pelajar sebuah kolej dan seorang warga tempatan.

"Semua mereka ditahan di sekitar Sungai Buloh, Selangor, Dang Wangi, Kuala Lumpur dan Mantin, Negeri Sembilan," katanya.

Menurutnya, tiga warga asing terbabit dituduh di mahkamah, mengikut Akta Imigresen 1959/63, sementara warga tempatan berkenaan masih disiasat.

Sinar Harian/-

DPPNK cabar UMNO, Perkasa

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU - Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan (DPPNK) mencabar UMNO dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menyatakan pendirian masing-masing berhubung isu judi yang sedang dibangkitkan kini.

Ketuanya, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, DPPNK kesal dengan sikap membisu segelintir ulama UMNO dan Perkasa yang sebelum ini sering melabelkan Pas sebagai kuda tunggangan DAP dan mempertikaikan pendirian Pas.

“Akhir-akhir ini banyak pihak yang mempertikai langkah kerajaan Kelantan yang memperkenalkan larangan menjual tiket loteri dan sebarang bentuk amalan perjudian di negeri ini, walaupun pada hakikatnya, langkah ini telah diperkenalkan sejak 1990 lagi ketika Kerajaan Kelantan mula diterajui Pas.

“Bagaimanapun apabila isu judi ini dibangkitkan, kenapa ulama-ulama UMNO dan Perkasa berdiam diri,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Abdul Latiff berkata, pendirian tersebut perlu dinyatakan dengan jelas agar dapat dikenal pasti siapa yang betul-betul mempertahankan nilai- nilai Islam.

Sinar Harian/-

Panik mula melanda Tokyo

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO - Kebimbangan mengenai peningkatan tahap radioaktif dalam udara akibat letupan loji nuklear menyebabkan sebahagian kecil penduduk Tokyo mula meninggalkan ibu negara itu dan yang lain menyimpan bekalan makanan dan barangan harian.

Beberapa kedutaan negara luar di bandar besar itu turut mengarahkan pegawai dan rakyat asing meninggalkan kawasan terjejas selain pelancong membatalkan percutian ke Tokyo.

Beberapa petugas media antarabangsa yang membuat liputan di Sendai, wilayah paling teruk terjejas dalam bencana itu, mula meninggalkan bandar itu selepas letupan keempat berlaku di loji nuklear itu, semalam.

Media Jepun melaporkan, tahap radioaktif rendah mula dikesan di Tokyo dan radiasi di bandar terhampir dengan Tokyo adalah 40 kali ganda lebih tinggi berbanding tahap normal. Tahap itu tidak membahayakan kesihatan tetapi mencetuskan panik dalam kalangan 12 juta penduduk bandar metropolitan itu.

Angin di kawasan loji nuklear di utara Jepun bertiup ke selatan menuju ke Tokyo sebelum dilaporkan berubah ke arah barat, semalam.

Sinar Harian/-

PAS Mendapat Sambutan Hangat Penduduk Kampung Pasir

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Miri 15 Mac - Sekali lagi rombongan PAS Miri bersama Ketua Penerangan PAS Pusat Ustaz Idris Ahmad berkunjung ke kampong Pasir untuk untuk lawatan susulan sebelumnya. Kali ini sambutan penduduk kampong Pasir terhadap PAS sangat luar biasa, dimana lebih ramai lagi penduduk kampong Pasir menyambut kedatangan rombongan PAS.

Penduduk kampong pasir sungguh gembira dengan kedatangan rombongan PAS kali ini dimana mereka sempat meluahkan perasaan dan harapan mereka agar PAS dan Pakatan Rakyat dapat menolong mereka menyelesaikan masalah mereka seperti mendapatkan ‘grant’ tanah serta kemudahan asas yang sepatutnya sudah lama mereka nikmati.

Pada masa yang sama tuan rumah juga mengucapkan jutaan terima kasih atas kesudian PAS datang ke kampong mereka. Selepas dari ucapan tuan rumah, sdr Yeo Setiausaha Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Miri juga memberi sedikit ucapan tentang mengapa beliau memlih PAS sebagai wadah perjuangan bukan SUPP BN.

Kata beliau bahawa semua agama mengajar manusia jadi baik bukan jadi jahat dan merampas hak orang lain maka dengan sebab itu dia yakin PAS adalah sebuah parti yang lebih baik dari parti BN. Kata beliau walaupun PAS parti Islam tapi PAS tidak jahat macam Umno/BN dimana mereka merampas hak rakyat dan sering kali menipu rakyat dengan mengatakan kalau orang bukan islam sokong PAS mereka akan di paksa masuk Islam dan semuanya akan hidup susah.

Semua ini adalah bohong belaka katanya sebab itulah beliau yakin PAS adil untuk semua. Beliau juga menyeru penduduk kampung Pasir yang majoritynya bukan beragama Islam agar menyokong PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya umum nanti.

YDP PAS Miri Hj Jofri Jaraiee juga sempat memberi pesanan dan peringatan kepada penduduk kampong agar jangan takut untuk berubah kerana selama BN perintah Sarawak, kampong Pasir pun masih jauh ketinggalan dari segi kemudahan asas dimana mereka masih lagi menggunakan ‘generator’ untuk bekalan api elektrik.

Begitu juga dengan masalah tanah dimana mereka ini masih dianggap sebagai setinggan oleh pihak berwajib walaupun mereka untuk mendiami kampong tersebut berpuluh-puluh tahun lamanya. Pihak berwajib langsung tidak menghiraukan masalah mereka agar diberi tanah lot untuk kediaman tetap.

Beliau juga menyeru kalau boleh nama kampong Pasir diubah jadi kampong Pas dan disambut dan disokong oleh penduduk kampong Pasir dengan baik sekali.

Seterusnya ketua Penerangan PAS pusat ustaz Idris Ahmad juga menceritakan tentang kebaikan yang dinikmati oleh rakyat yang diperintah oleh kerajaan Pakatan Rakyat di lima buah negeri di semananjung Malaysia. Katanya sebelum kerajaan Pakatan di rampas oleh BN di Perak dulu, rakyat Perak yang tidak mempunyai grant tanah telah diberi oleh kerajaan Pakatan walaupun hanya sempat memerintah lebih kurang 11 bulan sahaja.

Beliau mengingatkan penduduk kampong sekiranya kerajaan Pakatan boleh bagi kemudahan asas kepada rakyat hanya dalam berapa bulan saja memerintah dibandingkan dengan kerajaan BN yang sudah memerintah hampir 54 tahun masih lagi tidak mampu lagi untuk memberi kemudahan asas kepada rakyat terutama sekali kepada penduduk diluar bandar.

Bukan saja itu beliau juga berkata Sarawak adalah sebuah negeri yang kaya dengan hasil minyak tetapi penduduk kampong hanya dapat ‘tahi minyak’ sedangkan pemimpin BN hidup mewah dan rakyat terus hidup dalam kemiskinan dan penderitaan jadi beliau menyeru agar rakyat sarawak perlu perubahaan yang besar untuk menikmati hasil bumi sarawak.

Selepas ucapan ringkas dari pimpinan PAS, penduduk kampong Pasir yang kurang bernasib baik telah diberi sedikit sumbangan dari PAS Miri. Seramai lebih dari 40 orang keluarga yang kurang bernasib baik mendapat sumbangan tersebut. Harapan penduduk kampong terhadap PAS sungguh tinggi agar mereka dapat pembelaan nanti sekiranya ditakdirkan Pakatan Rakyat dapat mengambil alih kuasa dari BN.

Mereka juga bersedia membantu PAS untuk mencapai hasrat untuk merubah. Ini menujukan bahawa PAS boleh diterima oleh semua kaum tanpa mengira agama dan warna kulit. Pas untuk semua.

Semoga Allah memberi pertolongan kepada PAS dan rakyat yang dizalim oleh BN selama ini agar dapat mengambil semula hak mereka yang telah dirampas oleh orang yang tidak bertanggungjawab dan oleh orang menyalahgunakan kuasa mereka.

Daripada PAS Miri

Pendidikan Anak: Allah Pemberi Rezeki

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Banyak orang tua mendambakan anaknya menjadi orang yang berhasil di dunia ini. Meraih jabatan tinggi, memiliki pekerjaan bergaji besar dan lain sebagainya. Keinginan orang tua tersebut tentu saja tidak hanya sebatas keinginan.

Bahkan, dia pasti akan berusaha mengarahkan dan membimbing anak agar dambaan itu bisa terwujud. Sedikit banyak usaha yang dilakukan orang tua itu pasti akan memengaruhi wawasan dan keilmuan si anak. Orang tua yang senantiasa berpandangan materialis bisa menyebabkan anak terpengaruh pandangan tersebut.

Sebagai orang tua muslim yang beriman, tidaklah pantas untuk memiliki pandangan materialis, sehingga menuntut dari anaknya kelak untuk mengumpulkan harta sebanyak-banyaknya. Karena hal semacam itu seringnya akan melalaikan dari perkara yang lebih penting dari sekadar mengumpulkan harta dunia. Akan melalaikan dari akhirat, melalaikan dari peribadahan dan penghambaan diri kepada Allah -ta’ala-.

Orang tua muslim hendaknya memiliki pemahaman yang benar akan rezeki Allah -ta’ala-. Sehingga kemudian pemahaman itu bisa dia tularkan (menjalarkan) kepada anaknya. Memang semua orang pasti meyakini bahwa Allah adalah pemberi rezeki. Sampai pun orang-orang musryik di zaman Nabi –shollallohu ‘alaihi wa sallam– ketika mereka ditanya siapa yang memberi rezeki kepada mereka, mereka menjawab, Allah. Akan tetapi, cukupkah pengetahuan sebatas itu?

Yang perlu diketahui dan diajarkan

Berikut ini beberapa hal berkaitan dengan rezeki Allah, yang harus kita ketahui, yakini, dan kita ajarkan kepada anak-anak kita.

1- Semua rezeki datangnya dari Allah, karena semua yang ada di dunia hanyalah milik Allah. Inilah yang telah diyakini oleh fitrah setiap manusia, termasuk orang-orang musyrik.

2- Allah telah menjamin rezeki bagi seluruh makhluk-Nya, termasuk manusia. Dalam al-Quran Allah berfirman,

وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ
“Dan tidak ada suatu binatang melata pun di bumi melainkan Allah-lah yang memberi rezekinya, dan Dia mengetahui tempat berdiam binatang itu dan tempat penyimpanannya. Semuanya tertulis dalam Kitab yang nyata (Lauh mahfuzh).” (Hud: 6)

Dalam hadits, Rasulullah –shollallohu ‘alaihi wa sallam– bersabda,

إِنَّ رُوحَ القُدُسِ نَفَثَ فيِ رَوْعِي أَنَّ نَفْسًا لَنْ تَمُوتَ حَتَّى تَسْتَكْمِلَ أَجَلَهَا وَتَسْتَوْعِبَ رِزْقَهَا فَاتَّقُوا اللهَ وَأَجْمِلُوا فيِ الطَّلَبِ وَلاَ يَحْمِلَنَّ أَحَدَكُمْ اِسْتِبْطَاءُ الرِّزْقِ أَنْ يَطْلُبَهُ بِمَعْصِيَةِ اللهِ فَإِنَّ اللهَ تَعَالىَ لاَ يُنَالُ مَا عِنْدَهُ إِلاَّ بِطَاعَتِهِ

“Sesungguhnya Ruhul Qudus (Jibril) telah meniupkan wahyu ke dalam hatiku, bahwa suatu jiwa tidak akan mati sehingga dia menyempurnakan ajalnya dan mengambil seluruh rezekinya. Maka bertakwalah kepada Allah, dan carilah rezeki dengan baik. Dan jangan sampai anggapanmu akan lambatnya rezeki mendorongmu untuk mencarinya dengan maksiat kepada Allah. Karena sesungguhnya apa yang di sisi Allah tidak akan bisa diraih kecuali dengan menaati-Nya.” (Riwayat Abu Nu’aim dalam al-Hilyah, Lihat Shahihul Jami’ no. 2085)

3- Rezeki harus tetap dicari. Karena meskipun Allah telah menjamin bagi setiap kita, namun tawakal tidak akan sempurna kecuali dengan melakukan sebab-sebabnya. Bahkan mengharap rezeki Allah tanpa disertai usaha, hanyalah angan-angan semata, bagaikan seorang petani yang mengharap hasil panenan tanpa mau menanam.

4- Dalam mencari rezeki, tidak boleh melalui jalan yang haram, sebagaimana telah ditegaskan dalam hadits di atas. Karena bagaimanapun juga, rezeki itu adalah milik Allah, dan Dia berhak melarang kita dari jalan-jalan yang haram.

5- Karena rezeki (duniawi) telah dijamin, jangan sampai ia menjadi fokus utama dalam kehidupan. Bahkan, jadikan fokus utama adalah menggapai rezeki akhirat. Itulah yang lebih baik, lebih utama dan lebih kekal.

Abu dan Ummu yang dirahmati Allah. Jika kita ajarkan beberapa poin di atas, insya Allah ketika kelak anak kita sudah bisa mencari rezeki, dia tidak akan mendahulukan dunia atas akhirat. Bahkan diharapkan dia akan menjadikan rezeki yang diperoleh sebagai jalan untuk menggapai rezeki akhirat. Yaitu dengan mensyukurinya sebenar-benar rasa syukur. (abu hafshoh)

[Majalah Sakinah]

Loji Nuklear Fukushima Daiichi terbakar


11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -GAMBAR menerusi televisyen Jepun menunjukkan kepulan asap putih selepas Loji Nuklear Fukushima Daiichi terbakar hari ini, akibat gempa bumi yang melanda Jepun, Jumaat lalu. - Foto Reuters/BH.

Rumah terbakar dipanah petir

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KLANG - “Saya hanya fikirkan keselamatan diri dan anak-anak tanpa sedar yang saya hanya berkemban. Bila berada di luar kawasan kejadian, baru saya sedar yang saya ketika itu tidak berbaju,” demikian cerita Rahmah Marsup, 44, salah seorang mangsa kejadian berkenaan detik yang dilaluinya.

Menurutnya, sebelum kejadian dia masuk ke bilik air untuk mandi selepas selesai membasuh pinggan.

“Ketika berada dalam bilik air, tiba-tiba anak menjerit memaklumkan rumah jiran terletak hanya bersebelahan terbakar.

“Tanpa berfikir panjang, saya berlari keluar sambil menarik tangan anak-anak tanpa memikirkan yang saya ketika itu tidak berbaju,” katanya.

Dia berkata, jiran terdekat menyerahkan sehelai baju untuk dipakai dan saat itu dia sekeluarga hanya mampu melihat rumah yang didiami selama 16 tahun musnah terbakar.

“Apa yang menyedihkan pakaian dan peralatan sekolah anak-anak musnah begitu juga dengan peralatan berharga lain.

“Amat sukar untuk kami memulakan kehidupan baru tambahan lagi kami bukan dalam kalangan keluarga yang berduit dengan suami hanya bekerja sebagai pemandu lori,” katanya yang tinggal bersama suami, enam anak dan seorang menantu di rumah terbabit.

Seorang lagi mangsa, Warga Indonesia, Suparti Ramjan, 40, yang menyewa r:umah bersebelahan Rahmah bersama lapan rakan senegara berkata, petir kuat menyebabkan dia dan rakan serumah menutup suis utama rumahnya, bagaimanapun sepantas kilat petir menyambar suis dan asap keluar.

“Saat itu api mula menyala, kami masing-masing panik dan menjerit kuat sambil mengendong keluar bayi berusia sebulan yang juga anak rakan serumah yang masih dalam pantang.

“Kami tidak sempat menyelamatkan barangan berharga dan peralatan lain memandangkan kebakaran berlaku dengan pantas tambahan lagi dengan tiupan angin yang agak kuat ketika itu,” katanya kepada Sinar Harian petang semalam.

Sinar Harian/-

Krisis nuklear Jepun makin buruk, kuat kuasa zon larang pesawat

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO, 16 Mac : Krisis nuklear paling buruk selepas Chernobyl berhadapan dengan situasi getir hari ini ekoran kebakaran baru di kompleks tenaga nuklear di timur laut manakala jurutera bimbang mengenai kemungkinan letupan akan menimpa di dua reaktor lain di premis tersebut.

Dua pekerja kompleks itu dilaporkan hilang selepas kebakaran sebelum ini.

Dalam pada itu, pihak berkuasa pula menguatkuaskaan zon larangan penerbangan melibatkan pesawat-pesawat komersial di kawasan lingkungan 30 kilometer (19 batu) ekoran krisis nuklear di kompleks nuklear Fukushima Daiichi sejak Sabtu lalu.

Seramai 140,000 dikatakan telah dipindah keluar dari kawasan tersebut.

Kebakaran terbaru dikesan pagi tadi di Unit 4 loji Fukushima Daiichi, demikian menurut Tokyo Electric Power Co. yang menambah bahawa ia adalah kebakaran susulan awal pagi semalam.

Laporan media memetik jurucakap Tepco, Hajimi Motujuku berkata, kebakaran dikesan dalam struktur pada saluran yang mengawal reaktor unit tersebut.

Kebakaran awal dan letupan di Unit 4 telah menyebabkan lubang pada bahagian luar dinding, sekali gus mengakibatkan kebocoran radiasi akibat peningkatan suhu bahan api di kolam simpanan.

Dua pekerja yang berada dalam unit hilang selepas kebakaran pertama, kata agensi keselamatan nuklear Jepun.

Status reaktor nuklear dan kolam simpanan di dalam bangunan tidak diketahui.

Pegawai-pegawai juga risau mengenai keadaan reaktor di Unit 5 dan 6.

“Operator-operator loji mempertimbangkan untuk mengalihkan panel-panel daripada reaktor Unit 5 dan 6 bagi mengelakkan himpunan hidrogen,” kata Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa (IAEA).

“Himpunan hidrogen di Unit 1, 2 dan 3 yang telah membawa kepada letupan di loji Daiichi baru-baru ini,” katanya lagi.

Letupan pertama disaksikan pada Sabtu lalu, sehari selepas gempa bumi dan tsunami.

Unit 5 dan 6 telah diisi dengan bahan nuklear tetapi tidak mengeluarkan tenaga ketika gempa bumi dan tsunami melanda bahagian timur laut Jepun.

Kedua-duanya dilihat stabil, tetapi semalam pegawai-pegawai Jepun berkata kadar suhu telah naik sedikit.

Dalam pada itu, laporan Reuters dari Vienna berkata, Ketua Pengarah IAEA Yukiya Amano berkata kemungkinan ada kerosakan teras yang terhad di Unit 2 loji Fukushima.

Ketika bercakap pada sidang media di sini, kata beliau, ada “kemungkinan kerosakan teras” di Unit 2.

“Kerosakan dianggarkan kurang daripada lima peratus,” katanya lagi.

Malah kata beliau, perkembangan terbaru dalam krisis nuklear Jepun “membimbangkan” tetapi masih percaya situasi adalah berbeza darupada tragedi Chernobyl 1986.

-The Malaysian Insider-

Ro$mah tak belajar Geografi di sekolah

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Tsunami Jepun: Komen Rosmah dikritik hebat

Rosmah seolah-olah tiada perasaan belas kasihan dan naluri sensitiviti terhadap kesusahan rakyat Jepun - Zuraida

PETALING JAYA: Komen Rosmah Mansor bahawa berlakunya tsunami kerana kerajaan Jepun tidak menitik-beratkan faktor alam sekitar dan perubahan iklim dalam pembangunannya dikritik hebat dan menjadi tajuk utama berita antarabangsa, di laman sosial Facebook dan Twitter.

“Dakwaan isteri Perdana Menteri itu bahawa kejadian tsunami di Jepun sebagai pengajaran kepada kerajaan Jepun amat dikesali,” kata Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau berkata, kenyataan yang dilaporkan kepada Awani, menjadi tajuk utama berita antarabangsa CNN dan kini menjadi pendebatan hangat di laman sosial Facebook dan twitter.

“Ini menunjukkan bahawa Rosmah seolah-olah tiada perasaan belas kasihan dan naluri sensitiviti terhadap kesusahan rakyat dan kerajaan Jepun yang kini sedang dalam keadaan getir menghadapi bencana yang melanda,” katanya.

Katanya lagi, “ini amat memalukan dan bertentangan dengan pengakuan beliau dan kerajaan Malaysia kononnya sebagai “First Lady” beliau banyak membantu dalam hubungan diplomatik dengan negara-negara lain.

“Akibat komennya yang dangkal, seluruh Malaysia diketawakan dan dicemuh dunia. Ini lebih teruk kerana ia berlaku selepas kontroversi kartun yang menghina sensitiviti rakyat Jepun dan seluruh dunia,” ujar beliau.

Kejadian tsunami kuasa Allah

Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata, “kami ingin mengingatkan seluruh rakyat Malaysia bahawa peristiwa yang berlaku di Jepun adalah kuasa Allah yang telah menjadi ketentuanNya.

“Malah, rakyat Jepun patut dipuji kerana tenang dan menerima ujian ini dengan sabar. Semasa Malaysia dilanda tsunami dalam tahun 2004, Jepunlah antara negara pertama yang menghulurkan bantuan.

“Oleh itu, Rosmah patut minta maaf kepada rakyat dan kerajaan Jepun kerana sikap tidak sensitivitinya ini dan juga kepada rakyat Malaysia kerana memalukan nama Malaysia,” tambahnya. -

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Bincang antara tokoh agama isu Injil bahasa Melayu

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Mac: Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) memohon isu Kitab Injil berbahasa Melayu dapat dibawa kepada perbincangan dan konsolidasi antara tokoh-tokoh agama yang berwibawa bagi menyeimbangi mati rasa sudut pandang pengamal undang-undang.

Setiausaha agungnya, Abu Qassim Nor Azmi berkata, ini agar dapat memberikan saranan terbaik kepada kerajaan dalam membuat keputusan yang lebih berobjektif dan berhikmah demi kesejahteraan semua.

Beliau merujuk kepada kenyataan Datuk Seri Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berhubung pendirian kerajaan dalam membenarkan pengeluaran sejumlah 35 ribu Al-Kitab Injil berbahasa Melayu yang ditahan di Perlabuhan Klang dan Kuching oleh pihak berkuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Kerajaan berpendapat bahawa ia adalah selaras dengan warta 1982 di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang telah membenarkan pengeluaran serta penyebaran Kitab Injil dalam Bahasa Melayu secara terhad dan terkawal selain mesti dicop dengan tag “Untuk penganut agama Kristian sahaja”.

Katanya, PKPIM berpendapat, meskipun diperuntukkan pengedarannya hanya untuk penganut agama Kristian sahaja, namun apakah jaminannya al-kitab tersebut tidak akan diedarkan kepada penganut agama lain.

“Sehingga ke hari ini, PKPIM masih belum begitu yakin dengan kemampuan agensi kerajaan yang terlibat benar-benar kompiten dalam memastikan perkara tersebut tidak berlaku,” ujarnya kepada Harakahdaily.

PKPIM, ujarnya turut mempersoal ketetapan Peguam Negara (AG) bahawa pengeluaran Kitab Injil yang telah diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia tersebut tidak akan memberi kesan dalam kes mahkamah yang berkaitan isu Kalimah Allah.

Justeru, tambahnya PKPIM menyeru agar pihak kerajaan menarik semula pengumuman tersebut kerana bimbang ia akan menimbulkan rasa kurang senang di kalangan umat Islam yang masih membara dengan konflik Kalimah Allah yang telah mengakibatkan suasanan tegang dalam masyarakat.

“PKPIM berharap keputusan ini dapat ditangguhkan sehingga proses perundangan berhubung isu Kalimah Allah selesai. Peguam Negara (AG) juga digesa agar mempertimbang semula ketetapan yang telah dibuat berhubung isu berkenaan,” ujarnya.

Harakahdaily/-

PAS DAN PAKATAN RAKYAT KOMITMEN UNTUK MANSUHKAN SAMAN EKOR

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

IPOH, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain menyatakan Parti Islam SeMalaysia (PAS) komitmen akan menghapuskan saman ekor sekiranya diberi peluang memerintah negara dalam pilihanraya akan datang bersama Pakatan Rakyat.

Menurut beliau PAS bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat akan membincangkan kaedah paling baik bagi menyelesaikan masalah tersebut. PAS ingin menegaskan bahawa pelaksanaan saman ekor bukanlah kaedah terbaik untuk mendidik rakyat supaya berhemah dalam memandu di jalanraya.

Beliau menyatakan PAS dan Pakatan Rakyat sangat memahami keperitan rakyat berhadapan dengan saman ekor yang tidak memberi peluang kepada rakyat untuk dibicarakan, membela diri dan dibuktikan bersalah, sebaliknya rakyat terus dihukum dengan nama mereka disenarai hitamkan dan pelbagai tindakan tidak berperi kemanusiaan.

Menurut beliau lagi, setelah beberapa bulan kita mengadakan kempen melalui KASE untuk mendesak dihapuskan saman ekor, tetapi kerajaan melayan dengan mengetatkan lagi akta berkaitan JPJ dan “menswastakan” urusan beberapa aspek saman ini, di mana tindakan ini akan lebih menyusahkan rakyat khususnya masyarakat luar bandar dan kurang berkemampuan. Sebab itulah, kita melihat bahawa rakyat tidak ada pilihan melainkan menukar pemerintahan BN kepada PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya yang akan datang bagi melihat usaha murni kami ini dapat direalisasikan.

ustazabubakar.wordpress.com

Pelancaran Buku Jingga Peringkat Negeri Perak

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Pada : 20 Mac 2011 (Ahad)
Tempat : Dewan Chin Woo, Ipoh
Masa : 9.00 malam

safarizal saleh

Tiga kebahagiaan insan

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Tiada siapa yang inginkan kesedihan, kemurungan dan keresahan. Jika ditanya kepada sesiapa sahaja pun, saya yakin dan pasti yang merekan akan berkehendakkan akan kebahagiaan. Hidup tanpa bahagia ibarat terbakar dalam neraka dunia.

Namun, apakah itu kebahagiaan sebenarnya? Adakah wang ringgit? Adakah makanan yang lazat? Adakah anak-anak? Atau segala perkara material yang mampu kita lihat atau mungkin ianya merupakan satu perasaan yang mana kita merasa aman, sentiasa ceria walaupun bermasalah.

Sebenarnya, langkah paling awal untuk mengecap kebahagiaan adalah memahami diri sendiri. Dalam erti kata lain, menguasai segala sifat negatif yang selama ini terbentuk dalam benak minda hingga ada yang dizahirkan dengan perbuatan. Selagi kita duduk dalam lingkaran energi negatif, maka kita tidak akan dapat lagi dari tempiasnya.

Lebih memburukkan keadaan, apabila tenaga negatif-negatif ini terkumpul dan terpendam menjadi seakan satu gunung berapi dalam diri yang boleh meletus pada bila-bila masa sahaja. Setelah itu kita akan melihat kedatangan kebahagiaan, namun jangan dilupakan bahasa kebahagiaan duniawi anak Adam terbit atas tiga perkara yang kadang kala kita lupa untuk mengupasnya dengan penuh hikmah.

Dalam sebuah hadis, daripada Saad bi Abi Waqqas dinyatakan bahwa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Kebahagiaan anak Adam itu ada tiga, manakala kecelakaannya juga ada tiga. Sesetengah daripada kebahagiaan anak Adam itu ialah isteri yang solehah, tempat tinggal yang baik dan kenderaan yang elok. Dan sebahagian kecelakaan manusia itu ialah isteri yang jahat, rumah yang buruk dan kenderaan yang buruk.” (Hadis riwayat Ahmad)

Secara mudahnya, kebahagian akan datang dengan jelas apabila kita mempunyai tiga perkara, iaitu, isteri (pasangan), tempat tinggal dan kenderaan. Mungkin lebih bagus seandainya kita dapat mengupasnya sedikit secara satu persatu.

1 – Isteri

Sebelum mendapat isteri yang solehah, kita sendiri mestilah soleh. Jika diri sendiri tidak soleh, agak mustahil pula kita dapat membentuk seorang isteri yang solehah. Berkenaan isteri atau pasangan hidup, hal ini dilihat cukup linear kerana seandainya kita dan isteri tidak sehaluan, mana mungkin kita akan mengecap kebahagiaan. Kita sering mengatakan pasangan hidup mestilah sekufu, dari sudut sekufu yang sama arah dan tahap pemikiran. Jika kita mempunyai masalah dalam rumahtangga, kita selalunya akan membawanya ke tempat kerja, maka hasil produktiviti akan merudum dan mungkin lama kelamaan kita boleh hilang pekerjaan dan kepercayaan yang diberi majikan..

http://laman-seri.blogspot.com/


Lelaki soleh pun cemburu kerana ia lumrah cinta

11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Kisah 1 – Rasulullah SAW mencemburui Mariah al-Qibtiyya

Ðiriwayatkan oleh Abdullah bin Lahi’ah daripada Yazid bin Abi Habib daripada Abdul Rahman bin Syamasah al-Mahri daripada Abdullah bin Umar, ketika Mariah al-Qibtiyyah mengandungkan anak Rasulullah, Ibrahim, seorang kerabat lelakinya dari Mesir kerap datang menziarahinya.

Suatu hari, Rasulullah SAW menemui Mariah dan melihat kerabatnya ada bersamanya. Rasulullah brasa cemburu. Baginda keluar dengan rona wajah yang berubah. Ði perjalanan, Baginda bertemu dengan Umar.

Umar perasan ada sesuatu yang Rasulullah pendamkan. Umar lantas bertanya keadaan Baginda. Rasulullah menceritakan kecemburuannya terhadap kerabat Mariah.

Umar lalu menghunus pedang lalu mencari lelaki itu. Lelaki itu segera menyingkap keadaan zakarnya yang sudah dipotong. Umar tidak jadi membunuhnya.

Ðia menemui Rasulullah. Rasulullah berkata, “Jibrail tekah datang kepadaku dan membebaskan Mariah dan saudaranya daripada tuduhan yang terlintas pada diriku.” (Hadis riwayat al-Bazzar)

Kisah 2 – Umar cemburukan isterinya ke masjid

Umar bin al-Khatta tidak kurang besar cemburunya. Pernah isterinya keluar untuk solat jemaah di masjid. Ðaripada riak wajahnya, isterinya tahu Umar tidak suka dan sedang cemburu.

Lalu isterinya berkata, “Jika kanda melarang, dinda takkan pergi.” Umar diam sahaja kerana teringat pesan Rasulullah SAW yang bermaksud, “Janganlah kalian melarang para wanita pergi ke masjid.” (Hadis riwayat al-Bukhari, Ahmad dan Abu Ðaud)

Kisah 3 – Ibn Umar cemburu mendengar bicara isterinya dengan lelaki kerabatnya

Hammad bin Zaid daripada Ayyub daripada Ibn Abi Mulaikah menyebut bahawa Ibn Umar mendengar isterinya berbicara dengan seorang lelaki dari balik tembok. Antara mereka masih ada hubungan kekeluargaan, namun Ibn Umar tidak mengetahuinya.

Lalu dia mengumbulkan pelepah kurma dan memukul isterinya sehingga si isteri berteriak kesakitan.

Kisah 4 – Cemburu Mu‘az bin Jabal waktu makan epal

Al-Khairathi menyebut daripada Mu‘az bin Jabal bahawa dia makan epal bersama isterinya. Lalu masuklah hambanya menemuinya.

Kemudian si isteri memberikan epal yang telah dimakan sebahagian kepada hamba itu. Mu‘az rasa cemburu, hingga dia bertindak memukul isterinya.

Bila tiada cemburu...

Kenapa ada suami yang rasa malu jika dikatakan dia seorang yang cemburu? Malah cuba menyorokkan rasa cemburunya. Sebaliknya rasa bangga kerana dikatakan seorang yang sporting disebabkan tak nampak bersifat cemburu. Seolah-olah salah kalau suami cemburu.

Memang cemburu suami itu salah jika ia dilayan oleh emosi melulu. Cemburu yang menimbulkan rasa marah dan buruk sangka tak menentu. Hingga membawa kepada tindakan dan keputusan ikut nafsu. Ada juga kes yang kita dengar dan baca tentang cemburu suami yang begini.

Moga dijauhkan Allah dari cemburu yang ekstrim ini. Tapi kalau cemburu itu memang kerana sayang isteri, mahukan kebaikan untuk isteri dan semata-mata didorong oleh sifat ambil berat terhadap isteri, maka cemburu itu perlu. Suami ada hak dan patut cemburu.

Kenapa harus rasa bersalah jika ada perasaan cemburu? Ia sifat semula jadi yang ada pada setiap suami yang normal. Cemburu macam juga marah, ada waktunya perlu diserlah. Marah tak salah.Sebaliknya kalau tak marah pada tempat yang patut marah, itu satu kesalahan. Itu juga tanda kita lemah. Begitu juga tak cemburu pada tempat yang patut cemburu, ia juga satu kelemahan.

http://laman-seri.blogspot.com/