12 September 2010

Tidak ada Pertabalan cuma jemputan majlis hari raya di istana

3 Syawal 1431H.

Desas-desus Istana Kelantan akan memasyhurkan Pemangku Raja Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra sebagai Sultan Kelantan Isnin ini ditamatkan dengan pengesahan pembesar negeri bahawa mereka hanya dijemput menghadiri majlis hari raya.

"Saya mengakui menerima surat untuk ke majlis jamuan, itu saja," kata anggota Exco kerajaan negeri Datuk Mohd Amar Nik Abdullah kepada pemberita di Kota Bharu hari kelmarin.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri itu juga berkata surat tersebut menjemput beliau menghadiri jamuan Aidilfitri bersama Pemangku Raja di Istana Balai Besar pada Isnin ini.

Semalam, sebuah akhbar melaporkan Tengku Muhammad Faris Petra akan dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada satu istiadat di Balai Rong Seri di Istana Balai Besar pada pukul 11.30 pagi Isnin ini, berasaskan jemputan meminta semua kenamaan dan pembesar negeri memakai pakaian rasmi hitam.

Ketika mengulas laporan itu dua hari lepas, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz berkata beliau tidak menerima jemputan rasmi mengenai istiadat tersebut.

Dalam pada itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Aiseri Alias ketika ditemui di majlis rumah terbuka di kediamannya hari ini enggan menafi atau mengiyakan perkara tersebut.

"Tunggulah, kita akan beritahu. Kita tidak membiarkan media kerana mereka rakan rapat kita," katanya.

Sebelum ini, Pengelola Istana Kelantan Datuk Abdyul Halim Hamad juga mengambil sikap serupa.

Pakistan dan ujian besar Ramadhan

3 Syawal 1431H.
Muhammad Nuruddin Bashah

Bulan Ramadhan yang berlalu tahun ini meninggalkan bekas yang besar kepada sanubari umat Islam. Selepas reda sedikit isu sekatan Israel terhadap Gaza dengan hadirnya tumpuan dunia bertimpa-timpa ke Gaza, Pakistan pula menjadi lombong tadahan derma antarabangsa apabila jutaan rakyat Pakistan menderita dilanda banjir dahsyat.

Jutaan mangsa banjir di Pakistan menyambut ketibaan Ramadan semalam dengan tidak menerima bekalan air bersih dan makanan apabila banyak hasil pertanian musnah akibat bencana terburuk dalam sejarah negara itu.

Negara seluas 796,095 km persegi dengan keluasan tanah 770,875 km persegi dan air seluas 25,220 km persegi kini menerima malapetaka besar apabila wilayah kaya makanannya, Punjab telah dilanda banjir akibat musim tengkujuh tahun ini. Pakistan ditimpa banjir bermula di kawasan Barat laut sehingga merebak ke selatan. Negara ini sudah biasa menyambut ‘banjir’ sepanjang lembah Indus pada setiap bulan Julai dan Ogos setiap tahun tetapi kali ini ujian Allah yang terburuk sejak 80 tahun.

Keadaan bertambah buruk setelah kebanyakan jalan raya dan jambatan rosak teruk menyebabkan harga barangan naik tiga kali ganda di beberapa wilayah sehingga menyukarkan 14 juta mangsa banjir meneruskan kehidupan. Indeks Harga Pengguna (CPI) inflasi meningkat 12.34% pada bulan pertama (Julai) , menunjukkan tekanan inflasi terus menghantui pengguna selepas banjir.

Malapetaka ini benar-benar menjadi sebab musabab rukhsoh yang cukup jelas sehingga Mufti Pakistan, Muneebur Rehman turut menyatakan kelonggaran berpuasa dibenarkan kepada mangsa namun ia perlu diganti semula selepas Ramadan berakhir.

Menurut Manuel Bessler yang mengetuai Pejabat PBB untuk Hal Ehwal Penyelarasan Kemanusiaan Pakistan memberitahu sidang media di Geneva, Banjir terburuk dalam sejarah Pakistan kini melibatkan pada mulanya lebih 4 juta penduduk dan meningkat sehingga 13.8 juta penduduk (daripada keseluruhan 174 juta penduduk Pakistan) dan mengakibatkan 1,600 orang terkorban. Bermakna hampir 8% rakyat Pakistan kini dilanda musibah.

Kini Ketika banjir di barat daya mula surut, setakungan air yang besar mengalir ke daerah-daerah selatan yang baru, seperti Punjab dan wilayah Sindh. Jumlah kawasan yang terlibat di Punjab mencapai tujuh kawasan manakala 350,000 penduduk telah dipindahkan ke wilayah jiran Sindh.

Jika di kelantan hanya ratusan penduduk sahaja yang mungkin mengalami pengalaman meranduk air setinggi dada, tetapi di Pakistan jutaan penduduk mencari tempat perlindungan meranduk air yang dalam, hampir mencecah paras leher dan dada terpaksa membawa barang-barang di atas kepala mereka.

Petaka banjir selalunya dikaitkan dengan iklim semulajadi sesebuah negara. Bagaimana pula dengan Pakistan? Cuaca paling lembab di Pakistan adalah pada bulan Julai ketika purata hujan adalah 138 mm (5.4 in) selama 9 hari. Kelembaban tahunan relatif rata-rata adalah 37,9% dan kelembapan bulanan relatif rata-rata berkisar dari 20% pada bulan Mei hingga mencecah 58% pada bulan Ogos. Bermakna kata ramadha yang jatuh pada bulan Ogos tahun ini benar-benar terjadi pada musim tengkujuh Pakistan.

Sebahagian besar daerah di Punjab yang mengalami banjir besar ini mengalami musim sejuk cukup sejuk, sering disertai dengan hujan. Pada pertengahan Februari suhu mula meningkat cuaca musim bunga berterusan sehingga pertengahan Mei. Kawasan Punjab mempunyai tiga musim utama, cuaca panas (April-Jun) ketika suhu meningkat setinggi 110F. Musim hujan (Julai hingga September). Rata-rata curah hujan tahunan berkisar antara 96 cm sub-wilayah pegunungan dan 46 cm di dataran. Cuaca sejuk adalah antara Oktober hingga April apabila suhu turun serendah 40F.

Di Punjab, yang dikenali sebagai "bakul makanan" Pakistan kerana kaya dengan sumber pertanian, lebih 1,300 penduduk terlibat dengan bencana ini dan sekurang-kurangnya 25,000 rumah musnah. Punjab bukan sekadar syurga makanan pakistan malah Bahasa tempatannya iaitu bahasa Punjab digunakan lebih 48% penduduk seluruh Pakistan walaupun bahasa Urdu dan Inggeris adalah bahasa ‘common’ dalam pentadbiran dan pendidikan.

Lebih menarik lagi Pakistan yang juga merupakan negara yang agak akrab dengan AS kini terpaksa menerima kempen rayuan derma oleh PBB sendiri. Dalam hal ini masyarakat dunia ingin menilai sejauh mana eratnya hubungan AS terhadap pakistan dalam hal kecemasan sebegini. Jelas, Pakistan yang dahulunya pernah menajdi pusat madrasah penghasilan para mujahidin Afghan dan palestin (berpusat di pensyawar) kemudiannya telah dijinakkan oleh Amerika. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah merayu bantuan ratusan juta dollar Amerika untuk membantu mangsa banjir di Pakistan yang kini jumlahnya lebih tinggi berbanding bencana tsunami pada 2004.

Menurut laporan Reuter, banjir yang paling serius di Pakistan dalam beberapa ini akan mengalami masalah ekonomi dan politik yang amat rumit bagi pakatan nuklear AS. Kerajaan Asif Ali adalah kerajaan yang direstui Amerika. Tidak hairan jika Amerika sanggup berhabisan lebih 50 juta US dollar untuk membantu mangsa banjir. Sebelum ini Amerika memang menyuap banyak sogokan kepada Pakistan untuk menahan kemaraan mujahidin/Taliban Pakistan dengan memberikan suntikan sebesar 5 juta USD. Bantuan yang datang dari Amerika dan sekutu seperti Jepun, Eropah dan Arab Saudi diberikan dalam sebuah persidangan di Tokyo.

Amat memalukan apabila kritikan hebat dunia dilontar terhadap Asif Ali Zardari (Presiden pakistan) yang hanya menyaksikan kepayahan rakyatnya dari Eropah. Dalam saat rakyat diuji, Presiden ini masih lagi ingin bercuti ke luar negara. Sewajarnya beliau malu dengan seorang bukan Islam seperti Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon yang bertungkus lumus berkempen derma kilat ke negaranya sendiri sedangkan beliau masih bercuti ke Perancis dan Britain.

kemudian orang-orang Yang zalim (penderhaka) itu mengubah perkataan (perintah kami) Yang dikatakan kepada mereka Dengan melakukan sebaliknya; maka Kami turunkan ke atas orang-orang Yang zalim itu bala bencana dari langit, Dengan sebab mereka sentiasa berlaku fasik (menderhaka). (Al Baqarah ayat 59)

Pihak berkuasa Pakistan kini terpaksa memikirkan program pembangunan tempat tinggal semula yang cukup besar modalnya lantaran anggaran 13 juta penduduk negara itu terpaksa dipindahkan setelah rumah mereka musnah berikutan banjir terburuk dalam tempoh 80 tahun di seluruh negara tersebut.

Angka itu lebih tinggi berbanding unjuran awal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menjangka hanya 4 juta terlibat, namun kesan bencana itu menyamai gempa bumi Kashmir pada 2005 yang mengorbankan 73,000 penduduk.

Tidak kurang juga analisa kasar para umat islam bahawa bencana ini adalah satu rahmat pula kepada umat islam Afghanistan kerana gencatan operasi keganasan Amerika di bumi Afghan. Tentera Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan telah menunda operasi menentang militan Taliban bagi membantu memindahkan jutaan penduduk Pakistan dengan menggunakan 10 buah helikopter pengangkut. Jika tidak, di mana Amerika ingin letakkan muka mereka kepada sekutu mereka jika tidak membantu Pakistan yang menyokong banyak dasar luar Amerika.

Di Malaysia, Pakatan Rakyat tidak ketinggalan menyalurkan bantuan apabila pihak Harakah berjaya menyalurkan USD10 ribu untuk kegunaan segera mangsa yang terlibat dan akan disusuli dengan bantuan berikutnya. Bantuan pula akan disampaikan wakil mereka yang telah berangkat ke negara itu bersama Yayasan Amal Malaysia pada 31 Ogos lalu.

Yayasan Amal telah menampilkan komitmen dan kesungguhan jitu membantu mangsa banjir di Acheh sebelum ini dalam masa pihak tertentu dari negara kita sendiri yang lebih gemar bergambar dan menjual publisiti semata-mata semasa kejadian bencana alam sebegini. Terlalu banyak laporan ‘kisah benar’ bantuan rasmi daripada negara umat Islam sendiri yang tidak 100% disampaikan kepada mangsa malah ada ketirisan wang dan bahan bantuan akibat korupsi dan pecah amanah. Sikap menangguk di air yang keruh selalu benar terjadi di celahan keterhimpitan hidup mangsa bencana.

Kembali kepada isu suasana bencana, pemindahan segera telah dijalankan memandangkan kadar kenaikan air sungai semakin meningkat. Ketika ini kira-kira 600,000 orang masih berlindung di khemah sementara di wilayah Sindh sejak bencana itu manakala kira-kira 150,000 warga Pakistan terpaksa dipindahkan ke tempat lebih tinggi apabila air dari Sungai Indus menenggelamkan berpuluh-puluh bandar dan perkampungan di selatan Pakistan.

Bantuan kecemasannya memang perlu untuk negara ini memandangkan kadar penduduk luar bandarnya masih setinggi 62%. Mangsa banjir ini majoritinya adalah golongan yang susah dan sederhana. Malangnya media barat memomokkan bahawa gerakan ekstrimis seperti (dilabelkan oleh AS) Taliban tidak mahu menyalurkan bantuan sekiranya Pakistan masih ingin menerima lambakan wang pihak ‘kafir’. Pada penulis kita tidak perlu menjadi bebal untuk mempercayai media yang menganggap Taliban masih mengenepikan kemanusian hanya semata-mata mengutamakan ideologi perjuangan yang berlawanan dengan politik sekular pemerintah.

Antara isu penting yang wajar direnungkan oleh umat islam, sehingga kini bantuan makanan untuk bencana alam sebegini masih lagi didominasi oleh NGO atau pertubuhan dari Barat atau dunia bukan islam. Umat islam yang rata-rata memiliki tanah yang cukup dengan pertanian masih belum berjaya menjayakan misi takaful membantu sesama ummah serata dunia. WFP adalah antara NGO Amerika yang kini kelihatan cukup berjasa membantu mangsa. WFP kini menyalurkan 80 kg tepung gandum, 4,5 kg biskut tenaga tinggi dan 4 liter minyak untuk setiap keluarga yang terkena bencana. Bantuan ini akan berterusan selama tiga bulan lamanya.

Sebarang musibah pastinya ada faedah atau hikmah yang diselitkan oleh Allah SWT. Generasi Islam baru dikatakan bermula di Pakistan apabila ribuan mangsa kini mulai insaf dan kenal diri. Pakistan yang beragama rasmi islam, juga seperti Malaysia, rakyatnya masih ramai yang jahil agama serta tidak menunaikan solat dan ibadah puasa.

Sebagai contoh di Khemah perlindungan tajaan Al-Khidmat Foundationdi Karachi, jumlah mangsa yang mula mempelajari solat dan menunaikan puasa meningkat lebih 50%. Reformasi dalam diri insan boleh berlaku melalui dakwah sekeliling, da jika gagal ia boleh berlaku apabila berlakunya musibah seperti ini. Lihat sahaja perubahan sikap dan paradigma muslim di Acheh selepas bencana Tsunami dahsyat Disember 2004 dahulu. Masyarakat Pakistan sebelum banjir rata-rata mempercayai bomoh dan ahli spiritual melebihi para ulama’ dan mufti. Kata mereka “Floods have done a huge damage to us, but it has also brought back to our religion.”

Bersamalah kita mengambil iktibar. Kata Allah,

"Sesungguhnya Kami (diutuskan) untuk menurunkan atas penduduk bandar ini azab dari langit, disebabkan mereka melakukan kejahatan (kufur dan maksiat)". ( Al Ankabut ayat 34)

Muhammad Nuruddin Bashah
Sekreteriat MUDA-Teras