11 Jun 2014

Penipuan Internet: Peniaga Jangan Sampai Ditipu Pembeli

13 Sya'aban 1435. [MOD] -


PETALING JAYA: Kes penipuan di internet bagai tiada penghujungnya apabila kumpulan-kumpulan penipu terus menyasarkan laman-laman popular jualan barangan dalam talian untuk mencari mangsa.
Jika sebelum ini penjual sering dikaitkan sebagai penipu, namun trend itu telah bertukar apabila pembeli pula dikesan menipu di laman web jualan barangan dalam talian.
Penyangak dalam talian ini dilihat semakin berani apabila mereka menggunakan pendekatan yang lebih mesra, iaitu berurusan secara langsung dengan peniaga melalui telefon, menjadikan peniaga yang diumpan lebih yakin dengan mereka.

Mengapa bercakap tentang hudud setelah jadi pembangkang?

13 Sya'aban 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Umno diminta melaksanakan hudud di negeri-negeri yang diperintah oleh BN dan bukannya mengusulkan pelaksanaan undang-undang jenayah syariah itu ketika menjadi pembangkang, kata Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad.

Mengulas usul yang dikemukakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Air Tawar Kamarol Zaki Abdul Malik agar Dewan Negeri Selangor menggesa kerajaan negeri mengkaji keberangkalian melaksanakan undang-undang hudud, Iskandar menyifatkannya sebagai “hanya bermain politik”.

Air: Puncak Niaga akhirnya terima tawaran k'jaan S'gor

13 Sya'aban 1435. [MOD] -

SHAH ALAM: Tawaran Kerajaan Selangor untuk mengambilalih 100 peratus pegangan saham dalam Puncak Niaga (M) Sdn Bhd (PNSB) dan 70 % saham dalam Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) telah diterima secara prinsip oleh Puncak Niaga Holdings Berhad (Puncak Niaga).

Keputusan Puncak Niaga untuk menerima tawaran pengambilalihan PNSB dan SYABAS oleh Kerajaan Selangor telah dimaklumkan kepada Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) melalui  sepucuk surat bertarikh 6 Jun 2014.  KDEB pula dalam balasan suratnya kepada Puncak Niaga semalam menyatakan persetujuan secara prinsip dengan persetujuan tawaran itu.

Ada cap masjid tapi tiada sijil halal

13 Sya'aban 1435. [MOD] -


Walaupun menggunakan lambang masjid dan terdapat logo halal, produk sebuah syarikat rupaya-rupanya tidak mempunyai sijil sah halal keluaran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).