19 Ogos 2009

Renungan Di Ambang Ramadhan

Oleh : mohd naim mohd zain

Diriwayatkan oleh Ibnu Khuzaimah dari Salman Radhiallahu 'anhu, katanya:

Rasulullah Sallallahu 'alaihi Wasallam berkhutbah di hadapan kami pada hari terakhir daripada bulan Sya'ban.

Beliau bersabda:
"Wahai manusia, sesungguhnya kamu dinaungi oleh bulan yang sentiasa besar lagi panuh keberkatan, iaitu bulan yang di dalamnya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan; bulan yang Allah telah menjadikan puasaNya suatu fardhu dan qiyam di malam harinya suatu tatawwu'(sunat) . Barangsiapa mendekatkan dirinya kepada Allah dengan suatu pekerjaan kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menunaikan suatu fardhu di bulan yang lain. Dan barangsiapa yang menunaikan suatu fardhu di dalam bulan Ramadhan maka samalah dia dengan orang yang mengerjakan 70 fardhu di bulan yang lain. Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedang sabar itu pahalanya adalah syurga. Ramadhan itu adalah bulan memberikan pertolongan dan bulan Allah memberi rezeki kepada para mukmin di dalamnya. Barangsiapa memberi makanan berbuka di dalamnya kepada seseorang yang berpuasa, adalah yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya dan kemerdekaan dia dari neraka. Orang yang memberikan makanan berbuka puasa, baginya pahala seperti pahala orang yang mengerjakan puasa itu, tanpa dikurangkan sedikitpun."

Para Sahabat berkata:

"Ya Rasulullah, tidaklah kami semua memiliki makanan berbuka puasa itu untuk orang yang berpuasa?!".

Maka bersabda Nabi Sallallahu 'alaihi Wasallam: "Allah memberikan pahala itu kepada orang yang memberikan sebutir kurma, atau seteguk air, atau sehirup susu. Dialah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya keampunan dan pengakhirannya merdeka dari api neraka. Barangsiapa meringankan beban daripada hamba sahaya (pembantu-pembantu rumah), nescaya Allah akan mengampuni dosanya dan memerdekakannya daripada api neraka. Oleh itu perbanyakkanlah empat perkara di dalam bulan Ramadhan. Dua perkara untuk menyenangkan Tuhanmu dan dua perkara lagi untuk kamu sangat menghajatinya. Dua perkara yang kamu lakukan untuk menyenangkan Allah ialah mengakui dengan sesungguhnya bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan memohon keampunan kepadaNya. Dua perkara lagi yang kamu sangat memerlukannya ialah memohon syurga dan berlindung daripada neraka. Barangsiapa yang memberi minum kepada orang yang berpuasa, nescaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolam itu dengan suatu minuman yang dia tiada merasakan dahaga lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam syurga"

(At-Targhib, jld.II, 217-218)

PrtBntr - Kesihatan rakyat perlu diutamakan

Oleh : Zamri Keciks

Kerajaan diminta lebih serius atasi kekurangan bekalan gula

PARIT BUNTAR, 16 Ogos : Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna ( KPDNHEP) diminta lebih serius mengatasi masalah kekurangan bekalan gula yang kerap kali berlaku terutama ketika musim perayaan hampir tiba. Demikian kenyataan Timbalan Yang dipertua Pas Parit Buntar Abdul Bahrain Mat Desa mengulas isu kekurangan bekalan gula di pasaran.

“Kerajaan perlu meningkatkan bekalan gula dalam masa terdekat terutama menjelang bulan Ramadhan melalui kaedah yang lebih berkesan. Kekurangan bekalan gula ini berlaku kerana masih wujud ketempangan dalam sistem pasaran gula di negara ini” katanya.

Abdul Bahrain berpandangan sekiranya hal ini tidak dapat diatasi, ia akan mengakibatkan peningkatan harga gula di pasaran. Akibatnya, ia juga akan mengakibatkan kesan berganda kepada harga barangan lain terutama sekali menjelang musim perayaan terbesar umat Islam

“ Jika tidak diatasi, orang Islam akan menghadapi masalah besar mendapatkan bekalan gula untuk kegunaan semasa bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidilfitri” katanya yang juga Pengerusi Lujnah Pekerja, Petani dan Nelayan PAS Parit Buntar.

Beliau hairan kekurangan bekalan gula ini berlaku setiap kali tiba musim perayaan.

“ Apakah ini taktik pengilang untuk menaikkan harga gula, memandangkan hanya terdapat empat syarikat yang mengimport dan memproses gula mentah” Katanya

Menurutnya, kerajaan perlu menamatkan monopoli pengeluaran gula ini dengan memberi lesen mengilang kepada lebih banyak syarikat secara telus dan terbuka.

“Segala kegiatan yang bertujuan untuk mengurangkan bekalan di pasaran seperti aktiviti penyeludupan, menyembunyi barangan atau mengurangkan pengeluaran adalah satu perbuatan yang tidak bertanggungjawab” katanya

Bahrain berharap kerajaan menyiasat dan menghentikan aktiviti berbentuk manipulasi ini kerana gula dikategorikan sebagai barang kawalan.

“ Agensi penguatkuasa KPDNHEP perlu meningkatkan lagi keberkesanan pemantauan pengedaran bekalan gula kepada pengguna”

“ Apa yang sangat dibimbangi kegagalan kerajaan menangani krisis ini menyebabkan kerajaan mengambil langkah menaikkan harga gula. Jika ini berlaku maka sekali lagi rakyat akan menjadi mangsa apabila dibebani dengan kenaikan harga gula “ tegasnya

Beliau merasakan tindakan menyeluruh perlu dibuat bagi membendung masalah ini daripada menjadi semaking meruncing dan membawa kesan negatif kepada rakyat, yang kini masih terhimpit dengan bebanan kewangan

Kesihatan rakyat perlu diutamakan

PARIT BUNTAR, 18 Ogos : Kerajaan diminta meletakkan keutamaan kepada kesihatan rakyat Malaysia ekoran meningkatnya wabak H1N1 di Negara ini.

Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Parit Buntar Puan Rahimah Osman memberitahu kerajaan sentiasa menafikan seriusnya penularan virus dan sekadar menjelaskan virus yang boleh membawa maut itu masih terkawal.

” Saya rasa kerajaan berbuat demikian untuk memberi gambaran kepada pelancong dan pelabur luar bahawa virus itu tidak serius” Katanya

Menurutnya, kerajaan seolah-olah lebih pentingkan pelabur dan pelancong daripada kepentingan rakyat.

”Tindakan kerajaan ini menyebabkan rakyat tidak mengambil langkah serius untuk mencegah dan mengelaknya”

“Kematian setiap hari berlaku dan menjangkau 60 orang. Jangan sampai virus ini meragut nyawa ribuan rakyat baru kerajaan hendak bertindak serius” Katanya

Beliau menyokong pandangan Naib Presiden PAS Salehuddin Ayob yang mencadangkan ditubuhkan Majlis Keselamatan Negara yang melibatkan parti politik dan NGO dalam menangani virus ini.

“ Majlis ini akan lebih berkesan mengatasi penularan wabak ini kerana mendapat pandangan luar dari kerajaan. Kalau hanya kerajaan yang buat keputusan, selamanya virus ini dikatakan masih terkawal” Katanya

Puan Rahimah meminta kerajaan memberikan topeng percuma kepada rakyat bagi mengambarkan seriusnya wabak ini.

“ Edarkan di tempat-tempat awam, hentian tol, pasaraya dan sekolah-sekolah. Jangan hanya parti politik dan NGO berbuat demikian kerana topeng yang mereka beri adalah terhad” Katanya

Beliau juga mencadangkan diberi vaksin percuma kepada rakyat melalui klinik-klinik swasta, supaya rakyat mudah mendapatkan vaksin tersebut.


Majlis bacaan Yasin dan Solat Hajat sempena peperiksaan

PARIT BUNTAR, 18 Ogos : Pejabat Ahli Parlimen Parit Buntar bersama Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar telah menganjurkan Majlis Bacaan Yasin dan Solat Hajat sempena peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM yang akan dihadapi oleh pelajar sekolah-sekolah di Parit Buntar.

Majlis yang diadakan pada setiap tahun ini diadakan selepas solat Maghrib pada hari Ahad 16 Ogos di Surau Mujahideen, Kampung Kedah.
Pengerusi Lujnah Kebajikan Ahmad Azhar bin Haji Sharin berkata majlis ini bertujuan memohon kepada Allah mempermudahkan pelajar sekolah-sekolah di Parit Buntar menjawab soalan-soalan peperiksaan yang mereka hadapi.

" Walaupun majlis sebegini ini juga diadakan di sekolah, masjid dan surau dalam Parlimen Parit Buntar tetapi sebagai parti yang prihatin kepada semua lapisan masyarakat. Lujnah Kebajikan dan Pejabat Ahli Parlimen telah mengambil inisiatif mengadakan majlis ini" katanya.
Penceramah bebas Ust. Zulhibri Yusuf akan mengepalai bacaan Yasin yang diadakan selepas solat Maghrib dan mengimami solat hajat selepas solat Isyak.

Ahmad Azhar yang juga bekas Adun Titi Serong berkata ibu bapa yang mempunyai anak yang akan mengambil peperiksaan hadir bersama-sama anak masing-masing membaca yasin dan bersolat hajat memohon pertolongan dari Allah.
Menurutnya, pelajar dan ibu bapa perlu bertawakal kepada Allah selepas melakukan pelbagai usaha bagi mencapai apa dihajatkan.

Katanya, Allah berfirman yang bermaksud: "Apabila kamu bercita-cita maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertawakal."

" Anak-anak kita sudah berusaha bersungguh-sungguh dan seharusnya disusuli dengan doa ibu bapa untuk kejayaan anak-anak. Amalan membaca yasin dan solat hajat ini dapat membantu memberi semangat dan keyakinan kepada anak-anak untuk menghadapi peperiksaan" katanya
Beliau berharap pencapaian pelajar sekolah-sekolah di Parit Buntar pada tahun ini akan terus meningkat dalam semua jenis peperiksaan yang mereka hadapi.Peperiksaan UPSR akan bermula bulan September diikuti PMR pada bulan Oktober dan seterusnya SPM dan STPM pada bulan November.

Pemuda PAS Parit Buntar turun berkempen di Permatang Pasir

PARIT BUNTAR, 18 Ogos : Dewan Pemuda PAS Parit Buntar akan mengerakkan jentera pemuda turun berkempen dalam pilihanraya kecil Permatang Pasir, Pulau Pinang. Pemuda PAS Parit Buntar akan bertindak sebagai pembantu kepada jentera pilihanraya Unit Peti Undi (UPU) Permatang Pauh.

Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Khairulzami Muhammad berkata demikian selepas pulang bersama rombongan pemuda PAS Parit Buntar menghadiri pelancaran gerak kerja pemuda Pakatan Rakyat untuk pilihanraya kecil Permatang Pasir di Markas Pemuda, Kampung Pelet, Permatang Pauh.

" Pengalaman semasa menghadapi pilihanraya kecil Bukit Gantang akan digunakan sepenuhnya bagi membantu kempen PAS di Permatang Pasir" Katanya

Menurutnya, komposisi pengundi di Permatang Pasir hampir sama seperti di Bukit Gantang di mana terdapat 25 peratus pengundi bukan Melayu.

" Namun kelebihan di Permatang Pasir ialah PAS menang di semua pusat mengundi. Maksudnya, semua pusat mengundi merupakan kubu PAS" Jelasnya

Beliau berkata, kempen Umno yang mendakwa Dato' Seri Anwar Ibrahim pengkianat Melayu adalah strategi menarik undi orang Melayu di Permatang Pasir.

" Sedangkan, Umnolah yang menjadi pengkianat bangsa Melayu kerana merekalah yang memerintah negara selama lebih 50 tahun. Siapa yang mengadai tanah rezab Melayu, siapa yang menghapuskan biasiswa pelajar Melayu di Universiti, Siapa yang merendahkan taraf Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama" Tanya beliau

Khairulzami berkata, Umno hanya berani bercakap di hadapan media tetapi tidak berani berhujah di pentas perdebatan. Pemuda Pakatan Rakyat telah membuat cabaran kepada pemuda Umno berdebat di atas tajuk ' Siapa Pengkianat Melayu'.

" Sampai hari ini, pemuda Umno tidak berani menyahut cabaran pemuda Pakatan Rakyat. Ini bermakna Umnolah sebenarnya pengkianat kepada bangsa Melayu" katanya

Sementara itu, Pengerusi Lujnah Perpaduan Nasional PAS Parit Buntar Hamdan Fadel Ahmad memberitahu Kelab Penyokong PAS Parit Buntar akan turun berkempen kepada pengundi bukan Melayu di Permatang Pasir.

" Kami akan turun menemui pengundi Cina dan India di kawasan komuniti mereka.Kelab Penyokong sudah membuat persediaan dan hanya menunggu arahan untuk turun berkempen" katanya
Saya berangkat mengerjakan Umrah, doakan kan saya...

Saya akan berangkat mengerjakan UMRAH dari 19 Ogos 2009 hingga 2 September 2009 (15 Hari). InsyaAllah saya akan menaiki Kapalterbang dari LT Antarabangsa Bayan Lepas jam 9.55 malam ini ke KLIA dan menginap di sana malam ini.

Penerbangan ke Jeddah pada jam 12.30 tengahari esok(19/8-Rabu) melalui Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA).

Sebagai makluman kepada sahabat dan pengunjung setia blog Cina Islam, saya akan berada di Kaunter A Balai Pelepasan KLIA dari jam 8.30 esok.

Mungkin ada sedikit gangguan kepada posting kepada Blog ini selama saya berada di Tanah Suci. Harap maaf.

Lagi gambar lawatan mangsa ribut.

Balai Bomba Sukarela Bagan Tiang juga terkena pukulan ribut kencang malam tadi sehingga pintu besinya tercabut.Selain itu setakat ini kami mendapat maklumat sebanyak 60 rumah yang rosak dalam ribut tersebut. bantulah mereka melalui tabung Amal DUN Titi Serong.Separuh darinya telah dikunjungi oleh ADUN Titi Serong.

Gambar ADUN Titi Serong lawat mangsa ribut.>


YDP PAS lawat mangsa banjir.

Email Oleh : khairul azman sakri
Oleh Mohd Syamil Azhar.


LENGGONG: Satu daripada lebih 15 keluarga yang sering dilanda banjir kilat akibat limpahan air Sungai Nerok di Kampung Banggol Batu dekat sini menerima kunjungan Yang Dipertua (YDP) Pas Kawasan Lenggong, Razman Zakaria hari ini yang datang bertujuan meninjau masalah penduduk terbabit.

Seorang nenek, Hamidah Kulup Ibrahim, 66, yang tinggal bersama seorang anak dan dua cucunya di rumah mereka di kawasan landaan banjir setiap tahun itu, gembira menerima kunjungan Razman.

Katanya, dia gembira kerana ada juga pemimpin yang sanggup meninjau keadaan mereka sekeluarga yang, bukan saja daif tetapi juga sering menjadi mangsa banjir kilat yang biasanya banjir lumpur.

"Makcik sekeluarga tinggal di sini sejak berpuluh tahun lalu dan telah menjadi mangsa banjir sejak 38 tahun lalu, bagaimanapun sampai hari ini nasib kami tidak terbela.

"Setiap tahun kami menjadi mangsa banjir berkali-kali dan pada tahun ini saja sudah enam kali termasuk banjir kecil semalam," katanya.

Hamidah berkata, mereka sekeluarga tidak ada tanah untuk membolehkan rumah baru dibina di kawasan selamat daripada dilanda banjir, memaksa mereka terus tinggal di rumah itu.

Katanya, mereka sekeluarga masih bernasib baik kerana ada tingkat atas rumah yang membolehkan mereka meletak barangan di dalam rumah selain bagi mengelak daripada tidur dalam air.

Biasanya apabila berlaku banjir kilat atau banjir lumpur, rumah mereka sekeluarga akan dinaiki air separas antara 1 dan 1.5 meter menenggelam tingkat bawah dan selepas beberapa hari banjir surut air masih bertakung di dalam rumah.

"Bulan sudah dua kali banjir dan semalam berlaku lagi tetapi tidak besar, tetapi sampai tengah hari ini pun air masih bertakung dalam rumah, tidak seperti kebanyakan rumah-rumah jiran lain yang airnya cepat surut," katanya.

Sementara itu, Razman berkata, setelah 52 tahun merdeka sepatutnya tidak berlaku lagi masalah-masalah seperti dialami keluarga Hamidah. di mana mereka sekeluarga sewajarnya diberi rumah PPRT di atas tapak yang selamat daripada banjir.

"Umno (BN) dah memerintah 50 tahun, manakala keluarga Hamidah mengalami masalah banjir sejak 38 tahun lalu, sudah hampir sama dengan usia pemerintahan yang ada sekarang ini.

"Sedih, inikah nikmat pembangunan yang mereka terima selama ini sebagai rakyat di bawah pemerintahan Umno (BN)? PM laungkan 1 Malaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan, saya harap nasib keluarga Hamidah terbela," katanya.

Tamat.

Panduan asas penulisan teks ucapan

Oleh : studioperintis@perintis.com.my

Dalam apa-apa juga penulisan, pasti ada cara dan formatnya. Begitulah juga dengan teks ucapan. Teks ucapan mempunyai formatnya yang tersendiri. Anda telah mengetahui bahawa kandungan teks ucapan terdiri daripada empat bahagian, iaitu:

1. Kata alu-aluan
2. Pendahuluan
3. Isi-isi
4. Penutup

Dalam menghuraikan panduan penulisan ini, saya akan menerangkannya mengikut bahagian teks ucapan.

1. Kata alu-aluan

Dalam bahagian kata alu-aluan, senarai panggilan mestilah mengikut protokol. Bahagian ini selalunya dimulakan dengan ucapan terima kasih kepada saudara Pengacara Majlis dan kemudiannya tamu kehormat barulah diikuti senarai nama yang lain. Panggilan hormat bagi tamu kehormat bergantung pada gelaran atau pangkat individu tersebut. Jika tamu kehormat merupakan Perdana Menteri, maka panggilan hormat yang sesuai ialah Yang Amat Berhormat. Namun, jika tamu kehormat merupakan pegawai kerajaan yang berjawatan atau berpangkat, maka panggilan hormat yang sesuai ialah Yang Berbahagia. Begitu juga sekiranya majlis yang diadakan bertujuan meraikan pegawai bawahan, maka panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Diraikan. Senarai panggilan hormat yang lain akan dibicarakan dengan lebih mendalam dalam Bab 3 buku ini.

2. Pendahuluan

Terdapat pelbagai cara untuk memulakan ucapan. Ucapan bukan sahaja boleh dimulakan dengan rasa kesyukuran, tetapi juga boleh dimulakan dengan imbasan pengalaman, kisah berunsur ringan, latar belakang sesebuah institusi dan pantun.

i. Pendahuluan dengan rasa kesyukuran

Banyak antara kita memulakan ucapan dengan memanjatkan rasa kesyukuran terhadap limpah kurnia Ilahi. Sebagai contohnya;

Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T. kerana dengan limpah kurnia-Nya dapat kita berkumpul beramai-ramai pada malam ini bagi menjayakan program Makan Malam Negeri sempena Perhimpunan Perpaduan dan Integrasi Pemimpin Murid Peringkat Kebangsaan anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia.

ii. Pendahuluan dengan imbasan pengalaman

Pendahuluan dengan imbasan pengalaman selalunya dibuat oleh seseorang tokoh berdasarkan pengalaman yang pernah dilalui oleh beliau. Pendahuluan dengan imbasan pengalaman ini sebenarnya dapat mendekatkan diri seseorang dengan khalayak. Sebagai contohnya;

Apabila saya masuk ke dalam dewan ini dan melihat cikgu-cikgu, saya teringat pada zaman saya berkhidmat sebagai guru kira-kira 30 tahun yang lalu. Saya mula berkhidmat di SMK (P) Jalan Bunga. Pada ketika itu, saya diminta mengajarkan Sains sedangkan opsyen saya ialah Bahasa Malaysia. Namun, hal itu tidak melunturkan semangat saya. Saya sahut cabaran tersebut. Pada tahun pertama, saya memang macam budak baharu belajar, tetapi cabaran ini menjadikan saya lebih berusaha menjadi seorang guru.

iii. Pendahuluan dengan kisah berunsur ringan

Pendahuluan dengan kisah berunsur ringan pastinya amat menarik jika digunakan. Pendahuluan ini sebenarnya bertujuan untuk menarik perhatian khalayak agar mendengar ucapan yang akan disampaikan. Sebagai contohnya;

Saya berasa serba salah untuk berucap di hadapan ini kerana pada pagi ini, salah seorang tetamu kita merupakan pakar dalam bidang penampilan. Dari pagi tadi, saya membelek diri saya di hadapan cermin dan bertanya-tanya pada diri sendiri sama ada tudung yang saya pakai pada pagi ini sesuai atau tidak dengan baju yang saya kenakan. Takut juga saya ketika ini beliau sedang menilai penampilan saya di hadapan ini.

iv. Pendahuluan dengan latar belakang

Pendahuluan berbentuk latar belakang merupakan pendahuluan yang kerap digunakan apabila menulis teks ucapan bagi majlis perasmian bangunan, institusi dan pertubuhan, dan majlis perpisahan. Sebagai contohnya;

Kepada tetamu yang pertama kali menjejakkan kaki di Sekolah Perintis, selamat datang saya ucapkan. Untuk makluman semua, Sekolah Perintis ditubuhkan pada tahun 2000 yang pada mulanya hanya mempunyai 120 orang murid dan 12 orang guru. Pada ketika itu, Sekolah Perintis hanya mempunyai sebuah blok pentadbiran dan sebuah blok bilik darjah. Kelengkapan untuk proses pengajaran dan pembelajar-an juga tidak seberapa lengkap. Dalam keadaan yang serba terhad ini, Sekolah Perintis mula beroperasi untuk mendidik anak bangsa.

v. Pendahuluan dengan pantun

Pantun merupakan puisi Melayu tradisional yang boleh digunakan untuk memulakan sesuatu ucapan. Pantun yang biasa digunakan ialah pantun empat kerat. Sebagai contohnya;

Sirih berlipat sirih pinang,
Sirih dari Pulau Mutiara;
Selamat datang kami ucapkan,
Awal bismilah pembuka bicara.

Maklumat lanjut berkenaan buku Koleksi Contoh Teks Ucapan Berserta Panduan Asas Penulisan Teks Ucapan ini boleh didapati di www.books.perintis. com.my atau sila berhubung dengan Cik Nor di talian 03-9019 5303.

Latest Pictures of Makkah, Saudi Arabia

Oleh : msa.ksa.