28 Januari 2012

Penumpang Costa Concordia terima 11,000 euro

4 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PULAU GIGLIO (Itali): Kira-kira 3,000 mangsa yang terselamat dalam tragedi kapal pesiaran Costa Concordia akan menerima 11,000 euro termasuk perbelanjaan setiap seorang, dua minggu selepas kemalangan yang meragut 32 nyawa, baru-baru ini.

Difahamkan, penumpang kapal persiaran terbabit akan menerima sekurang-kurangnya 11,000 euro seorang daripada syarikat pengendalinya, Costa Crociere di bawah perjanjian yang dipersetujui selepas tragedi 13 Januari lalu.

"Perjanjian ini membabitkan kira-kira 3,000 penumpang daripada 60 negara termasuk 900 warga Itali," kata pihak yang mengadakan rundingan berkenaan. - AFP

48 tan ikan beku haram dipulangkan ke Pakistan

4 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Indonesia akan menghantar balik 48 tan ikan beku yang diimport secara haram dan didapati mengandungi bahan pengawet formalin kepada pengeksportnya dari Pakistan.

Jurucakap Kementerian Kelautan dan Perikanan, berkata ikan jenis Mackerel Rastrelliger Kanagura itu, yang masuk melalui Pelabuhan Perikanan Samudera Belawan, Medan, Sumatera Utara, dimuat dalam dua kontainer.

Kemasukan ikan itu digagalkan dengan kerjasama Stesen Kuarantin Ikan Medan dan Stesen Pengawasan Sumber Daya Kelautan dan Perikanan Belawan.

Langkah mengeksport kembali ikan itu membuktikan bahawa Kementerian Kelautan dan Perikanan bertindak tegas terhadap pengimport ikan yang tidak mematuhi peraturan sehingga membahayakan masyarakat, katanya.

Ikan import dari Pakistan itu didapati mengandung formalin pada kadar antara 0.25 - 0.8 peratus, sedangkan peraturan melarang sama sekali penggunaan formalin dalam bahan makanan. - BERNAMA

Jumlah korban bangunan runtuh di Brazil meningkat

4 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

RIO DE JANEIRO 28 Jan. – Jumlah korban insiden dua bangunan runtuh di sini petang kelmarin meningkat kepada tujuh orang manakala 20 lagi masih hilang, lapor siaran televisyen Globo News, semalam.

Runtuhan yang berlaku berhampiran bangunan teater perbandaran di dataran bersejarah Cinelandia itu melibatkan dua bangunan masing-masing setinggi 20 dan 10 tingkat.

Sebelum ini, media melaporkan tiga maut manakala empat cedera dalam kejadian tersebut. – DPA

Bayi berusia satu tahun gigit kepala ular

4 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

BAITULMAQDIS 28 Jan. – Seorang bayi berusia setahun mengejutkan ibunya apabila dia menggigit kepala ular yang masuk ke dalam rumahnya di timur bandar pelabuhan Haifa, semalam.

Ghadir Aleeyan berkata, dia berasa amat terkejut selepas melihat terdapat kepala ular sebesar 30 sentimeter dalam mulut anaknya, Imad Aleeyan.

“Ketika kejadian, saya sedang membancuh susu untuk Imas dan ternampak kepala ular di dalam mulutnya,” katanya. – AFP

PAS Johor minta Jcorp batal ambilalih KFC


KUALA LUMPUR, 28 Jan: PAS Johor terus mendesak syarikat kerajaan negeri (GLC), Johor Corporation (JCorp) membatalkan cadangannya untuk mengambil alih KFC Holdings Bhd (KFC) dan QSR Brands Bhd (QSR) melalui syarikat tujuan khas, Massive Equity Sdn. Bhd. (MESB).

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Dzulkefly Ahmad berkata, pengambilalihan itu memberikan implikasi yang besar kepada bumiputera apabila 49% saham dalam KFCH dan QSR akan terlepas kepada warga asing melalui pemilikan 49% saham oleh CVC Capital Partners dalam MESB.

"Implikasi yang sangat besar apabila kepentingan QSR dan KFCH terlepas kepada pihak asing adalah nasib ratusan kontraktor bumiputera yang dibimbing oleh JCorp bagi membekalkan barangan kepada rangkaian restoran KFC, Pizza Hut, Ayamas dan RasaMas termasuk juga penternak-penternak ayam kontraknya," kata beliau kepada Harakahdaily.

Tambah beliau, pengambilalihan tersebut akan menambahkan hutang JCorp samada di peringkat syarikat atau kumpulan sebanyak RM5.2 bilion.

"JCorp sekarang ini mempunyai tunggakan hutang sebanyak RM6 bilion dan RM3.58 bilion perlu dijelaskan pada Julai ini bilamana bon yang diterbitkan pada tahun 2002 akan matang.

"Adalah satu tindakan yang tidak berhemah dan bijaksana dalam keadaan beban hutang yang banyak sepatutnya strategi yang diambil adalah untuk mengurangkan beban hutang bukan sebaliknya," katanya.

Dalam pengambilalihan ini, JCorp berkerjasama dengan CVC Capital Partner Asia Pacific (GVC) bagi menubuhkan MESB.

JCorp memegang 51 peratus kepentingannya manakala 49 peratus dipegang oleh CVC.

CVC merupakan sebuah firma ekuiti persendirian dan peunding pelaburan asing yang ditubuhkan di London pada tahun 1981 sebagai firma modal teroka kepada Citigroup (Citigroup Venture Capital-CVC) milik Yahudi.

MB Johor berbohong

Sementara itu, Dzulkefly (gambar) turut mendakwa Menteri Besar Johor, Abdul Ghani Othman yang juga Pengerusi JCorp berbong dalam kenyataannya baru-baru ini.

Abdul Ghani menyatakan bahawa CVC dipilih sebagai rakan kongsi dalam pengambilalihan ini, bukan Lembaga Tabung Haji (LTH) atau Felda kerana CVC mempunyai prestasi cemerlang dan berpengalaman luas dalam menguruskan perniagaan sama dan membuat pelaburan di rantau ini.

"Kenyataan ini merupakan satu pembohongan kerana CVC adalah syatikat ekuiti persendirian dan perunding pelaburan bukannya pengendali rangkaian restoran makanan segera. CVC sebenarnya tidak mempunyai pengalaman langsung dalam mengendalikan perniagaan rangkaian restoran makanan segera," katanya.

Abdul Ghani juga berkata proses pengambilalihan adalah sebahagian dari “Proses Rasionalisasi” perniagaan JCorp agar bahagian tertentunya menumpu kepada perniagaan utama seperti Kulim (M) Bhd. tidak lagi terlibat dalam perniagaan runcit makanan tetapi menumpukan kepada perniagaan utamanya sahaja iaitu perladangan.

Jelas Dzulkefly, proses rasianolisasi dilaksanakan di dalam dunia korporat apabila sesuatu organisasi perniagaan menghadapi masalah di dalam pentadbirannya atau perniagaannya tidak mencapai sasaran prestasi yang diharapkan.

"Dalam kes QSR dan KFCH, kedua-dua syarikat adalah merupakan syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia yang telah mencatatkan prestasi perniagaan yang sangat baik dari segi jualan, keuntungan dan jumlah bilangan outletnya sepanjang berada di bawah pengurusn Kulim (M) Bhd.

"Dengan kata lain QSR dan KFCH bukanlah syarikat yang “tenat atau sakit” tetapi sebaliknya adalah merupakan “syarikat lubuk emas JCorp” dengan jualan kasar mencecah RM3 bilion setahun," jelasnya.

Sehubungan itu, satu memorandum diserahkan ke pejabat Menteri Besar Johor, Khamis lalu oleh Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr. Mahfodz Mohamad disertai kira-kira 200 orang wakil PAS dari setiap daerah.

Dzulkefly juga berkata, siri jelajah juga akan diadakan ke setiap daerah bagi menjelaskan isu melibatkan kepentingan bumiputera itu.

"Rakyat Johor perlu sedar bahawa JCorp adalah syarilat GLC milik mereka, bukannya milik Umno BN yang boleh difaraidkan sesuka hati mereka.

"Ia adalah milik khazanah rakyat Johor yang perlu sentiasa dipelihara dan dipertahankan," katanya.-HD

4 Rabi'ul Awal 1433H.

Nyamuk gergasi gemparkan penduduk


POLEWALI - Penduduk di Kampung Sumarran di Sulawesi Barat digemparkan dengan kehadiran seekor nyamuk gergasi berukuran tujuh sentimeter dan mempunyai sayap berukuran 2.5 sentimeter.

Haiwan tersebut ditemui bersama kumpulan nyamuk lain di sebuah masjid ketika para jemaah mahu menunaikan solat Maghrib. Para jemaah kemudiannya menangkap nyamuk itu beramai-ramai.

Penangkapan nyamuk itu dipercayai merupakan yang terbesar di Indonesia dan haiwan tersebut disimpan di rumah seorang daripada penduduk.

Penduduk kampung, Harli Mulyadi berkata, dia bimbang haiwan tersebut membiak di kampung tersebut yang pernah dilanda kes demam denggi berdarah dan cikungunya.

"Jika nyamuk ini membiak di daerah ini, ia akan mengancam keselamatan dan kesihatan penduduk di sini," katanya kepada news.okezone.com.

Katanya lagi, kampung tersebut merupakan sebuah kawasan yang memiliki suhu lembap, sekali gus berpotensi untuk pembiakan nyamuk.

Penduduk kampung juga berharap kerajaan dan Kementerian Kesihatan dapat menyelesaikan masalah itu dengan melakukan penyemburan asap bagi menghapuskan pembiakan nyamuk gergasi berkenaan. - AGENSI

4 Rabi'ul Awal 1433H

Remaja Islam berdepan hukuman penjara 25 tahun


WASHINGTON 27 Jan. – Seorang remaja Islam kelahiran Amerika Syarikat (AS) semalam mengaku bersalah atas dakwaan cuba mengebom pusat rekrut tentera AS dan berdepan hukuman 25 tahun penjara.

Antonio Martinez, 22, yang menukar nama kepada Muhammad Hussain selepas memeluk Islam, mengaku menggunakan senjata yang boleh mendatangkan kemusnahan terhadap harta kerajaan dalam cubaan mengebom pusat rekrut di Baltimore, Maryland.

Pendakwa Raya Jabatan Kehakiman AS, Rod Rosenstein dalam kenyataannya berkata, Hussain dan beberapa suspek lain ditangkap sebelum sempat melancarkan serangan itu dan mereka disiasat mengikut undang-undang keselamatan negara.

“Jika hakim menerima pengakuan bersalah tersebut, tertuduh mungkin dipenjarakan selama 25 tahun.

“Mahkamah akan membuat keputusan pada 6 April ini,” katanya.

Ejen Biro Siasatan Persekutuan (FBI) menahan Hussain pada Disember 2010 selepas merancang untuk menyerang tentera AS.

Dia ditahan ketika cuba memasang bom yang dipercayai diletakkan pada sebuah kereta yang terdapat di pusat rekrut itu yang sebenarnya palsu.

Pusat rekrut itu dibuka di pusat membeli belah di Catonsville, Maryland selatan Baltimore.

Suspek sebelum itu turut menyiarkan komen secara terbuka dalam akaun Facebook yang menyeru menghentikan penindasan terhadap umat Islam. – AFP

4 Rabi'ul Awal 1433H.

Mukmin sejati dorong perdamaian umat islam sejagat

SESUNGGUHNYA perselisihan antara umat manusia disebabkan penerimaan terhadap sesuatu isu dan sejauh manakah kebijaksanaan mereka menangani isu itu. Ini fitrah sejak diciptakan Adam ketika Allah SWT menciptakan manusia sebagai khalifah di muka bumi.

Firman Allah SWT bermaksud: “Dan ingatlah (wahai Muhammad) ketika Tuhanmu menyeru para Malaikat seraya berkata: Aku akan menciptakan manusia sebagai khalifah di bumi. Malaikat menyahut: Apakah Kamu akan menjadikan makhluk yang melakukan kerosakan dan pertumpahan darah sebagai khalifah, sedangkan kamilah makhluk yang sentiasa bertasbih kepada-Mu. Firman SWT: Aku lebih mengetahui dari apa yang kamu tidak ketahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 30)

Perselisihan seumpama ini akan terus menjadi fenomena umat sehingga berlakunya kiamat. Justeru, ia juga sebagai ujian bagi mereka seperti dirakamkan Allah SWT dalam firman bermaksud: “Dan kami jadikan sebahagian dari kamu berselisih pendapat sebagai ujian bagi kesabaran yang kamu miliki.” (Surah al-Furqan, ayat 20)
Dan kami jadikan sebahagian dari kamu berselisih pendapat sebagai ujian bagi kesabaran yang kamu miliki. - Surah al-Furqan, Ayat 20 Penilaian kepada hasil ujian ini akan menghasilkan beberapa golongan antaranya mereka yang bijak dan berwawasan, tidak kurang juga mereka terus menanamkan sifat kebencian berpanjangan lantaran pemikiran mereka yang sempit.

Lidahnya akan mendahului hati dan pemikiran lalu keluarlah ucapan tidak layak sebagai seorang beriman. Begitu juga yang menggunakan mata pena melalui penulisan untuk merealisasikan matlamat walaupun hanya pandangan semata-mata di mana kepastian dan kebenaran masih samar.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Firaun berkata: Aku hanya kemukakan pandanganku dan semuanya untuk kebaikan kalian semua.” (Surah Ghaafir, ayat 29)
Contohi Imam Syafie ketika berada di makam Baginda SAW dengan menyebut kalimah penuh pengajaran untuk semua: “Semua pandangan boleh diterima atau ditolak melainkan pandangan empunya kubur ini.”
Syaitan mempunyai strategi tersendiri dalam usaha mencipta permusuhan di kalangan manusia sehingga pada waktu kecederaan di mana tiada jalan untuk mereka berbuat demikian.

Sabda Baginda SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya syaitan berputus asa untuk mengganggu mereka bersolat di kalangan penduduk kepulauan Arab tetapi dia berjaya mencipta permusuhan di kalangan mereka.” (Hadis riwayat Muslim)
Orang mukmin sebenar ialah mereka yang bertindak sebagai penasihat yang berjaya menyatukan semua kumpulan tanpa mencipta sebarang kerosakan. Selain, disulamkan doa yang baik untuk kesatuan umat serta memastikan segala pandangan serta kritikan sebagai batu loncatan untuk menjana pengalaman dan kejayaan pada masa depan.

Perlu diingatkan, Allah SWT boleh saja menjadikan manusia berada di satu landasan tanpa berselisih, ia sunnatullah yang akan berlaku demi kebaikan manusia.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Allah SWT boleh menjadikan kamu satu umat jika dia (Allah) kehendaki tetapi mereka akan sentiasa berselisih melainkan mereka yang mendapat rahmat.” (Surah Hud 118 dan 119).

Ini menunjukkan perselisihan yang menemui jalan penyelesaian satu rahmat daripada Allah SWT. Kitab suci al-Quran sarat kelebihan untuk mereka yang berdamai dalam kesepakatan pada sesuatu perselisihan.

Lebih 30 kali diulang perkataan damai antaranya, perdamaian membawa kebaikan dalam surah An-Nisa’, ayat 128; bertakwalah kepada Allah dan berdamailah antara kamu (surah Al-Anfal, ayat 1); jika ada di kalangan dua golongan berselisih, maka damaikanlah keduanya (surah Hujurat, ayat 9); jika mereka yang berselisih dapat berdamai, maka mereka akan mendapat keredaan Allah SWT (surah An-Nisa’, ayat 35).

Sabda Baginda SAW bermaksud: “Mahukan kamu kukhabarkan akan sesuatu yang lebih baik daripada puasa, solat dan bersedekah? Itu perdamaian antara dua berselisih kerana perselisihan satu kerosakan.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

4 Rabi'ul Awal 1433H.

Tembelang Najib elak Debat

PETALING JAYA, 28 Jan: PKR menyatakan rasa amat kesal terhadap keengganan pihak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak menyahut seruan Datuk Seri Anwar Ibahim untuk berdebat secara terbuka.

Bagi Dr Muhammad Nur Manuty (gambar) Ketua Penerangan PKR, alasan yang diberikan begitu memual dan menjengkelkan.

Sikap ini menampakkan betapa purbanya cara berfikir kepimpinan parti ini dan betapa gentarnya UMNO untuk berbicara secara bersemuka mengenai hak rakyat, katanya.

Anwar mengajak Najib berdebat mengenai beberapa isu kritikal semasa – politik, ekonomi dan kebajikan rakyat - yang sedang hangat diperkatakan kini.

Namun sehingga kini Najib dikatakan tidak bersedia.

Bagi Dr Muhammad Nur, sikap ini jelas menunjukkan Umno belum berhenti dari muslihatnya untuk terus memperbodoh dan menindas minda rakyat.

Dengan ini, katanya, kuasa memerintah negara terus kekal di tangan dan pelbagai penyelewengan mudah diteruskan tanpa sekatan.

"Apa yang kita pasti, sikap ini adalah manifestasi dari lesunya daya fikir dan intelek kepimpinan mereka dalam menghadapi realiti politik semasa dunia yang mengamalkan budaya telus dan terbuka," katanya.

Sesungguhnya, PKR ingin menegaskan pendirian bahawa debat antara pemimpin adalah tradisi mana-mana kepimpinan silam bagi semua tamadun, katanya.

Di dalam Al Quran sendiri Allah SWT menjelaskan:

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.” (An-Nahl: 125).

Hakikatnya, budaya debat adalah amalan lumrah para ilmuan dan kepimpinan silam. Melaluinya, kebenaran akan lebih terserlah dan “insight” baru dapat dicernakakan demi kepentingan negara dan rakyat.

Lebih penting, kata beliau, rakyat diberi peluang menilai secara empirikal dan adil akan ketrampilan dan keikhlasan kepimpinan yang akan diberikan amanah mengurus negara pada masa depan.

"Inilah demokrasi sebenar yang dituntut oleh rakyat.

"Kitapun merasa aneh mengapa pula pihak DS Najib tidak punyai keberanian menyahut cabaran ini. Sedangkan, beliau sendiri dikatakan selalu mempamirkan gaya pidato yang tidak kurang hebatnya semasa berucap di khalayak umum di mana-mana," katanya lagi dalam kenyataan itu.

Beliau sebenar lebih beruntung kerana dikelilingi ratusan pegawai dan pembantu yang bersiap siaga dengan bekalan idea dan maklumat jika diperlukan, tambah Dr Muhamad Nur.

Sesungguhnya, tambah beliau, PKR merasa kesal akan betapa hina dan rendahnya pandangan Umno/BN terhadap rakyat Malaysia yang bersifat majmuk ini.

"Selepas memerintah negara selama 54 tahun, jika benarlah rakyat masih belum mampu menerima debat kepimpinan secara terbuka, bukankah ini merupakan bukti kegagalan UMNO/BN sendiri?" soalnya.

Sehubungan itu, beliau berpendapatan, pemimpin yang enggan bersemuka dan bertentang mata memberikan persepsi ketidakikhlasan dan ketidakjujuran.

Ia mempamirkan bahawa ada rahsia yang mahu disorokkan. Apakah sebenarnya mahu disembunyikan dari rakyat itu? Umno/BN wajib menjelaskannya, pinta beliau.-HD

3 Rab4'ul Awal 1433H.

Bursa Saham Malaysia makin merudum


HARGA saham di Bursa Malaysia ditutup rendah semalam apabila pelabur mengurangkan pegangan masing-masing di dalam kaunter kewangan terpilih sebelum cuti hujung minggu, kata penganalisis.

Kebanyakan kerugian dilihat dialami oleh CIMB dan Maybank yang menurunkan FTSE Bursa Malaysia KLCI 2.96 mata kepada 1,520.90 mata pada akhir dagangan semalam.
Kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 459 kepada 370 manakala 292 kaunter tidak berubah, 353 tidak diniagakan dan 26 yang lain digantung. Perolehan keseluruhan meningkat kepada 2.278 bilion saham Indeks Kewangan turun 75.84 mata kepada 13,420.77, Indeks Perusahaan rugi 1.41 mata kepada 2,718.75 tetapi Indeks Perladangan meningkat 23.31 mata kepada 8,750.52.

Indeks FBM Emas menokok 3.72 mata kepada 10,578.33, Indeks FBM ACE menambah 46.24 mata kepada 4,496.64, Indeks FBM70 melonjak 87.34 mata kepada 12,149.36 dan Indeks FBM Top 100 kurang 0.14 mata kepada 10,363.52.

Kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 459 kepada 370 manakala 292 kaunter tidak berubah, 353 tidak diniagakan dan 26 yang lain digantung.

Perolehan keseluruhan meningkat kepada 2.278 bilion saham bernilai RM1.85 bilion daripada 1.96 bilion saham bernilai RM1.69 bilion diniagakan kelmarin.
Jumlah dagangan di Pasaran Utama merosot kepada 1.15 bilion saham bernilai RM1.68 bilion daripada 1.25 bilion saham bernilai RM1.58 bilion kelmarin.

Perolehan di Pasaran ACE meningkat kepada 568.98 juta unit bernilai RM83.46 juta daripada 288.87 juta unit bernilai RM34.77 juta pada Khamis.

Waran meningkat kepada 559.29 juta saham bernilai RM88.10 juta daripada 415.10 juta saham bernilai RM75.36 juta sebelum ini.

Di kalangan kaunter aktif, IJM Corp menambah 25 sen kepada RM5.70 dan Ahmad Zaki Resources menokok 16 sen kepada 90 sen selepas mendapat kontrak terbaru dari MRT Corp bernilai RM1.738 bilion.

BRD-Hicom juga menarik lebih ramai pelabur selepas pengambilalihan terbaharu saham Proton, yang menyaksikan harganya meningkat 21 sen untuk ditutup kepada RM2.71.

Di kalangan saham berwajaran tinggi, Maybank rugi 3.0 sen kepada RM8.19, Sime Darby turun 1.0 sen kepada RM9.07 dan Petronas Chemicals turun 2.0 sen kepada RM6.65.

Produk pengguna mencatatkan 134.51 juta saham diniagakann di Pasaran Utama, produk perusahaan 212.12 juta, pembinaan 94.46 juta, dagang dan perkhidmatan 378.35 juta, teknologi 29.67 juta, prasarana 36.29 juta, kewangan 72.89 juta, hotel 714,900, hartanah 107.30 juta, perladangan 34.40 juta, perlombongan 367,900, REIT 7.17 juta dan tertutup/dana 49,000.
-BERNAMA

4 Rabi'ul Awal 1433H

Noh gagal jelaskan isu sebenar NFC

SHAH ALAM, 28 Jan: Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar didakwa gagal menjelaskan bagaimana Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) menggunakan wang RM250 juta milik rakyat.

"Hujah yang beliau bangkitkan gagal menjawab isu pokok iaitu salah guna dana dan pertanggungjawaban dalam menggunakan dana RM250 juta menggunakan wang rakyat untuk projek ini," kata Faekah Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor.

Faekah dalam kenyataannya berkata, Noh gagal menggunakan publisiti meluas untuknya menggilap diri sebagai bakal MB Selangor.

Menurut Faekah, Noh Omar sejak akhir-akhir ini berjaya mendapat liputan meluas media cetak dan elektronik dan dikatakan berkait rapat dengan impian beliau untuk menjadi Menteri Besar Selangor sekiranya Barisan Nasional (BN) merampas semula pentadbiran Negeri Selangor.

Semalam, sekali lagi beliau mendapat liputan hebat dengan memberi penjelasan tehadap skandal salah guna wang rakyat dalam projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang melibatkan dana RM250 juta.

"Namun agak mengecewakan apabila Noh Omar gagal memanfaatkan peluang ini untuk mempamerkan kredibiliti dan integriti beliau sebagai pemimpin yang baik," kata Faekah.

Sebaliknya, publisiti itu telah membongkar betapa dangkalnya pemahaman beliau selaku menteri yang dipertanggungjawabkan terhadap isu mega tersebut.
Menurut Faekah, Noh menggunakan alasan-alasan teknikal untuk mengatakan projek RM250juta NFC ini tidak gagal – meskipun begitu beliau tidak berani pula untuk mengatakan ianya berjaya, memadai dengan “tidak gagal”.

"Sebagai Menteri, mustahil beliau tidak memahami isu sebenar NFC," dakwa Faekah.

Katanya, kalau pakcik-pakcik tua di kedai-kedai kopi pun faham isu pengkhianatan wang rakyat ini masakan Noh Omar selaku menteri tega buat-buat bodoh dengan menyimpang dari isu sebenar.
(Faekah [kanan] dan Noh Omar)

Hujah yang beliau bangkitkan gagal menjawab isu pokok iaitu salah guna dana dan pertanggungjawaban dalam menggunakan dana RM250 juta menggunakan wang rakyat untuk projek ini, katanya.

Tiada kredibiliti

Bagi beliau, rakyat jelas melihat Noh sebagai seorang menteri yang tiada kredibiliti dan integriti.

Seperti mana yang digariskan oleh Institut Integriti Negara –institusi yang diwujudkan oleh Kerajaan Barisan Nasional sendiri – sesungguhnya integriti seorang pemimpin akan terjejas jika beliau “cakap tak serupa bikin”, kurang berteladan dan lemah iltizam.

Katanya, Noh mendabik dada kononnya sentiasa mengutamakan kepentingan rakyat tetapi membiarkan pembaziran dan salah guna kuasa yang berlaku di bawah portfolio pertaniannya - cakap tak serupa bikin.

Noh, kata Faekah, seolah-olah menghalalkan perkara jahat ini berlaku - kurang berteladan.

Beliau tidak mempunyai kekuatan diri untuk secara berani membicarakan isu rasuah dan salah guna kuasa dan seterusnya mengambil langkah-langkah perlu bagi mengatasinya - lemah iltizam, katanya.

"Dengan tiga kelemahan ketara tersebut, saya cadangkan Noh Omar kembali meminta nasihat daripada Institut Integriti Negara apakah elemen yang perlu ada untuk menyelenggara dana amanah rakyat.

"Lebih elok lagi jika beliau mengambil kursus perjawatan mahupun peperiksaan integriti kelolaan institut tersebut agar tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan matlamat institut tersebut ditubuhkan.

"Jika tidak, lupakan saja cita-cita mahu menjadi jaguh di Selangor ataupun terpilih semula di dalam PRU13 nanti kerana bimbang negara ini menjadi kucar-kacir seperti yang berlaku terhadap NFC," katanya tegas.-HD

4 Rabi'ul Awal 1433H.

Dadah 16kg dari Mexico dihantar guna beg diplomatik palsu

NEW YORK: Bungkusan kokain seberat 16 kilogram untuk jualan pengedar dadah Mexico sampai ke tempat yang tidak sepatutnya iaitu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini.

Polis dan pegawai PBB kelmarin menjelaskan bagaimana dua bungkusan menggunakan beg yang dicetak dengan lambang PBB palsu sampai di ibu pejabat badan dunia itu yang menyebabkan ia menjadi isu keselamatan.

Bungkusan diplomatik sebenar berwarna biru serta ada simbol PBB, kunci dan surat diplomatik. - Paul Browne, Timbalan Komisioner Pakar berkata, dadah itu bernilai AS$2 juta (RM6 juta). Beg itu yang mempunyai simbol PBB dihantar oleh pusat syarikat penghantaran DHL di Cincinnati, Ohio, kata Timbalan Komisioner, Paul Browne dari Jabatan Polis New York.

Beg itu juga tidak tertulis sebarang alamat di atasnya atau maklumat pengirim.

“Daripada pemahaman saya, oleh kerana tiada alamat, DHL menghantarnya ke ibu pejabat PBB kerana ia mempunyai simbol PBB dan biarkan mereka mencari jalan bungkusan itu milik siapa.

“Bungkusan diplomatik sebenar berwarna biru serta mengandungi simbol PBB, kunci dan perkataan surat diplomatik.
“Beg yang diterima pula berwarna putih dan tiada apa-apa perkataan,” kata Browne.

“Jadi, dua ‘beg PBB’ itu jelas palsu dan segera diperiksa kakitangan keselamatan sebaik ia tiba pada 16 Januari lalu.

“Beg itu mengandungi 14 buku berkulit tebal yang dibuat ruang meletak kokain.
“Teorinya kini kemungkinan ia tidak sepatutnya dihantar ke luar Mexico. Seseorang di Mexico mungkin dalam kesusahan sekarang kerana membiarkan kokain itu hilang,” kata Browne.

Pegawai PBB juga berkata, beg itu seperti guni tepung tetapi warnanya berbeza sekali gus bukan beg rasmi.

“Ini bukan bungkusan diplomatik. Ini yang boleh saya katakan,” kata jurucakap PBB, Marti Nesirky memberitahu wartawan.

Timbalan Setiausaha Agung PBB yang ditugaskan menjaga keselamatan, Gregory Starr, berkata belum ada bukti menunjukkan seseorang dalam badan dunia itu terbabit dalam penghantaran kokain berkenaan.

“Dadah ini tidak dihantar dari pejabat PBB. Jadi, pada hemat saya, ia bukannya untuk mana-mana agensi PBB.

“Saya juga berpendapat, ini kerja pengedar dadah yang cuba menghantar sesuatu ke Amerika dan rancangan mereka mungkin tidak menjadi kali ini,” katanya.
– AFP/Agensi

4 Rabi'ul Awal 1433H

Calon PRU13 ditentukan pimpinan - Tengku Hasan

KUALA TERENGGANU, 28 Jan: Desas-desus yang tersebar kononnya pendakwah bebas yang tersohor masa kini, Ustaz Azhar Idrus bakal dicalon bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Ladang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 sekadar spekulasi.

Bahkan, ianya tidak menggugat penyandangnya Datuk Tengku Hassan Tengku Omar sebagai wakil rakyat sejak dipilih pada pilihan raya 2008, lalu.

Katanya, siapa yang berhak sebagai calon PAS bertanding dalam PRU13 akan ditentukan oleh pucuk kepimpinan parti.

Menurutnya, bukan hak sesiapa yang boleh mendahului keputusan kepimpinan parti termasuklah menamakan mana-mana calon.

“Soal calon itu terserah kepada pucuk kepimpinan parti dan biar mereka (pimpinan) yang tentukan siapa calon-calon yang layak bertanding pada PRU13.

“Saya tidak rasa tergugat atau tercabar kerana hal calon bukan kita yang tentukan tetapi pucuk kepimpinan parti (PAS),” ujarnya ketika menghadiri rumah terbuka Dewan Himpunan Cina di Kampung Cina, dekat sini, 27 Januari lalu.
(Tengku Hassan menyambut salam Pengerusi Parti Gerakan Terengganu, Datuk Yap Kea Ping pada majlis rumah terbuka Dewan Himpunan Cina Terengganu.)

Hadir sama mengiringi Tengku Hassan ke majlis rumah terbuka tersebut Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing.

Beliau yang Timbalan yang Dipertua PAS Kuala Terengganu menyifatkan desas-desus mengenai calon PAS di Dun Ladang itu sekadar spekulasi di kedai kopi sahaja.

Katanya, sebagai Adun Ladang yang dipilih oleh rakyat masih menjalankan tugas berkhidmat kepada masyarakat sehingga kini.

“Itu (desas-desus) sebagai calon mungkin spekulasi di kedai kopi yang melihat aura populariti dia (Ustaz Azhar) masa kini yang diminati ramai.

“Saya masih seperti biasa menjalankan tugas sebagai wakil rakyat yang berkhidmat kepada masyarakat di Dun Ladang dan sekitarnya,” jelas Tengku Hassan.

Pada pilihan raya tahun 2008, PAS berjaya menumbangkan Barisan Nasional (BN) di Dun Ladang apabila calon PAS, Tengku Hassan Tengku Omar menang dengan majoriti 31 undi.

Beliau memperolehi sebanyak 6,723 undi dengan menewaskan penyandangnya calon BN, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh yang mendapat 6,692 undi pada PRU12 lalu.-HD

4 Rabi'ul Awal 1433H

Lans Koperal maut terkena tembakan ketika berburu


KUALA BERANG: Seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal terbunuh selepas terkena satu das tembakan dari jarak dekat yang dilepaskan rakannya, ketika memburu di hutan berhampiran Kampung Kuala Menjing, di sini, kira-kira jam 9.45 malam, kelmarin.

Yaseer Janudin, 26, dari Kampung Permatang Pasir, Melaka Tengah, Melaka, yang bertugas di Bahagian Persenjataan Ibu Polis Daerah (IPD) Hulu Terengganu yang cedera parah di dada kiri meninggal di tempat kejadian.
Sebelum kejadian, mangsa yang bertugas selama enam tahun di IPD Hulu Terengganu bersama dua rakannya, Amran Junaina Abdul Majid, 49, yang bertugas sebagai pemandu ambulans di Klinik Kesihatan Kuala Berang dan Fauzi Mustapa, 29, keluar memburu kira-kira jam 5 petang.

Ketika memburu, rakan mangsanya, Amran Junaina yang bersenjatakan senapang patah dipercayai melepaskan satu das tembakan ke arah satu cahaya putih seolah-olah mata seekor rusa, tetapi sebenarnya tertembak Yaseer.

Pemangku Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Asisten Superintendan Mohd Rosli Mohd Amir, berkata selepas melepaskan tembakan, Amran Junaina memanggil rakannya termasuk mangsa untuk menyembelih haiwan yang ditembaknya.

Bagaimanapun, katanya, Amran Junaina yang juga anggota Ikatan Relawan Rakyat (RELA) terkejut apabila sangkaannya meleset selepas mendapati Yaseer terbaring dan tubuhnya berlumuran darah.
“Amran Junaida kemudian berlari sejauh kira-kira tiga kilometer dari tempat kejadian untuk ke jalan utama sebelum membuat laporan polis mengenai kejadian itu di IPD Hulu Terengganu kira-kira jam 10.20 malam.

“Sepasukan pegawai yang tiba di tempat kejadian mendapati mangsa sudah meninggal dan jenazahnya dihantar ke Hospital Hulu Terengganu untuk bedah siasat,” katanya.

Mohd Rosli berkata, siasatan awal mendapati suspek dipercayai secara tidak sengaja tertembak mangsa menggunakan senjata api untuk kegunaan anggota RELA.

“Amran Junaina dan Mohamad kini ditahan di IPD Hulu Terengganu untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, manakala senapang patah serta beberapa biji peluru digunakan untuk memburu turut dirampas,” katanya.

Di MELAKA TENGAH, ibu Yaseer, Sakdiah Khamis, berkata beliau mengetahui kejadian menimpa anaknya itu pada waktu Subuh selepas diberitahu seorang lagi anaknya.

“Mereka enggan memberitahu awal sebab bimbang saya terkejut kerana kebelakangan ini sering sakit dada. Arwah sememangnya sangat rapat dengan saya sebab dia adalah anak bongsu daripada lima beradik,” katanya.

Sakdiah, 55, berkata, pada Jumaat lalu, arwah membawa pulang bakal tunangnya, seorang guru berasal dari Terengganu yang hanya dikenali Suhana untuk bertemu keluarga di kediamannya di Jalan Bachik, Permatang Pasir Alai.

“Arwah kelihatan sangat seronok dan bertanya pendapat saya mengenai gadis itu, sama ada cantik serta sesuai untuknya. Kami sekeluarga bercadang untuk ke sana (kampung Suhana di Terengganu) pada Mac ini, tetapi apakan daya, jodoh mereka tidak kesampaian,” katanya.

Jenazah Yaseer yang tiba di kediaman keluarganya awal pagi semalam dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Permatang Pasir Alai. - Agensi

4 Rabi'ul Awal 1433H.

Wakil insurans: Surat terbuka untuk Perdana Menteri

Thana Chew Ne Meng
Selaku Penaja Persatuan GIANTS ,
No 157, Tingkat Bawah ,
Kompleks Alor Star ,
05100, Alor Star , Kedah
Hp : 016-442 2262

06 OKTOBER 2011

Y.A.B Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abd Razak
Perdana Menteri & Menteri Kewangan
Blok Utama, Bangunan Perdana Putra,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Putrajaya,
62502, Putrajaya.
Y.A.B Dato’,

PER : KEMBALIKAN HAK WAKIL INSURANS


Saya Thana Chew Ne Meng selaku penaja Persatuan GIANTS (Gabungan Insuran Agent N Takaful 1Malaysia) ingin meminta Perdana Menteri menyelesaikan masalah Wakil Insuran.

Membatalkan atau memansuhkan segera perkara yang memberi implikasi kerugian kepada agent Insuran/Takaful seperti Klaus 5.3 Perjanjian Antara Syarikat yang membenarkan Syarikat Insurans/Takaful memberi diskaun 5% hingga 10% kepada pelanggan ‘walk in’ ke kaunter syarikat yang tidak beretika. Kembalikan semula hak asal agen seperti yang tertulis dalam Klaus 5.3 Perjanjian Antara Syarikat.

Keadaan ini menyebabkan terdapat pelanggan lebih suka berurusan terus ke kaunter Syarikat Insuran berbanding dengan Wakil Insuran. Pemberian diskaun 5% hingga 25% juga bagi Insuran/Takaful am yang tidak munasabah tanpa pengetahuan dan persetujuan Wakil Insuran.

Penutupan kaunter Insuran/Takaful di Pejabat Pos, Myeg, Bank, Puspakom, dan 1 Komuniti JPJ hanya dibenarkan perbaharui cukai jalan sahaja.

Agensi seperti ini tidak sepatutnya dibenarkan menjalankan kaunter Insuran/Takaful dan sepatutnya menumpukan kepada teras perniagaan mereka masing masing. Bank tidak seharusnya memaksa pelanggan supaya wajib memperbaharui insuran dengan mereka semasa proses permohonan pinjaman.

Bank juga sepatutnya terus memberi geran kenderaan pelanggan sebaik sahaja permohonan dan pertukaran hak milik mereka selesai.

Tiga kenyataan misi yang dinyatakan oleh BNM ialah

1) menggalakkan budaya kerja yang menekankan standard profesionalisme dan integriti, kebijaksanaan,kerja berpasukan dan inovasi

2) mengambil pendekatan kerjasama dalam segala yang kita lakukan

3) mengguna pakai dasar dan amalan untuk meningkatkan daya saing institusi kewangan tempatan untuk menghadapi persaingan antarabangsa

Kenapa Klaus 5.3 Perjanjian Antara Syarikat wujud sekian lama tiba tiba berlaku perubahan sedangkan BNM dalam misinya “ menekankan standard profesionalisme dan integriti , kebijaksanaan , kerja berpasukan dan inovasi “

Apakah pula yang dimaksudkan dengan “mengambil pendekatan kerjasama dalam segala yang dilakukan dan menguna pakai dasar dan amalan untuk meningkatkan daya saing institusi kewangan tempatan untuk menghadapi persaingan antarabangsa”?

Sedangkan amalan yang diguna pakai adalah sebaliknya iaitu persaingan yang berlaku antara Wakil Insuran yang sah dengan Institusi kewangan sendiri bukan lagi persaingan antarabangsa.

Satu salinan fotostat urus niaga insuran MMIP yang diuruskan oleh Pejabat Pos yang tidak profesional diberi kepada warga asing. Perkara sedemikian sepatutnya tidak berlaku kerana ia amat memalukan negara kita. Dari segi mana kelayakan yang mereka ada berbanding dengan Wakil Insuran yang sah.

Sesetengah Wakil Insuran di dapati boleh berurusan terus ke talian MMIP secara online. Kenapa perkara sebegini boleh berlaku? Kenapa dua Syarikat Insuran iaitu Multi-Purpose Insuran Bhd dan Uni-Asia mendapat hak mutlak? sedangkan Syarikat Insuran yang lain juga ada bersama dengan MMIP tanggung bersama tetapi kenapa mereka tidak dapat hak yang mutlak seperti dua Syarikat Insuran diatas, Wakil Insuran pula di abaikan.

Saya mencadangkan ahli Wakil Insuran yang berdaftar dengan GIANTS diberi keutamaan untuk menjadi wakil MMIP termasuk pelan insuran kenderaan bermotor yang baru mulai 2012.

Kami berharap Y.A.B Dato’ mengarahkan Bank Negara Malaysia supaya menarik balik perlantikan Pejabat Pos, Bank, Myeg, Puspakom, dan 1Komuniti JPJ sebagai agent kerana ia akan menjejaskan pendapatan agent yang sah. Sepatutnya Myeg, Pejabat Pos, Puspakom dan 1Komuniti JPJ cuma boleh memperbaharui cukai jalan ,lesen dan sebagainya.

Diatas keperihatinan Y.A.B Dato’ kami dahului dengan ucapan ribuan terima kasih dan berharap “ Wakil Insuran Didahulukan dan diutamakan” .

Yang Benar,


…………………………………...
( THANA CHEW NE MENG)


CC : Bank Negara Malaysia

CC : Persatuan Insuran Am Malaysia

CC : Malaysian Motor Insurance Pool

4 Rabi'ul Awal 1433H.

NFC: Najib perlahan, tidak telus dan tidak berani


TUMPAT, 28 Jan: PAS menyifatkan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak amat perlahan, tidak telus dan tidak berani dalam menyelesaikan isu penyelewengan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

(Selamat Tahun Baru Cina...Kamarudin meraikan orang Cina di Tumpat)
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Kamarudin Jaffar berkata, ekoran itu, rakyat dapat menilai sama ada Najib benar-benar ikhlas untuk menghapuskan rasuah di negara ini.

Beliau mendakwa dalam kes membabitkan Menteri Kabinetnya (yang dikaitkan dengan skandal NFC), Najib dilihat tidak berani mengambil tindakan berkesan khususnya untuk menghapuskan rasuah.

“Kes NFC itu didakwa melibatkan menteri Kabinet beliau sendiri, makin menunjukkan bahawa PM tidak berani mengambil tindakan yang ada kaitan dengan rasuah dalam negara ini," katanya.

Sehubungan itu, Kamurudin yang juga Anggota Parlimen Tumpat berharap rakyat akan dapat menilai dengan jelas sama ada Najib benar-benar ikhlas untuk menghapuskan rasuah Di Malaysia.

Beliau bercakap kepada pemberita pada majlis pemimpin bersama masyarakat Tiong Hwa sempena sambutan Tahun Baru Cina di kawasan Dewan Undangan Negeri Pasir Pekan dekat sini petang semalam.

Turut Hadir Timbalan Menteri Besar yang juga Adun Pasir Pekan Datuk Ahmad Yaacob dan anggota Exco yang juga Adun Kota Lama, Datuk Anuar Tan.

Hadir sama pemimpin masyarakat pelbagai kaum, aktivis parti dan penduduk tempatan.

(Gambar: Kamarudin, Ahmad dan Anuar memberikan ang pau sempena Tahun Baru Cina)

Kamarudin melahirkan rasa gembira dan bersyukur lantaran masyarakat Tiong Hwa termasuk kaum Thai di Parlimen Tumpat dan di kawasan lain di Kelantan, memberi kerjasama erat kepada program dianjurkan kerajaan.

“Ini saya yakin adalah ‘reaksi balas’ masyarakat itu kerana mereka dapat melihat sendiri bahawa kerajaan PAS telah berpuluh tahun dengan amalan ikhlas memberi perhatian berat kepada kebajikan, menjaga kebudayaan, menghormati amalan serta memberi perlindungan kepada rumah-rumah ibadat mereka,” katanya.


Tidak telus

Kamarudin mendakwa, kerajaan Persekutuan sememangnya perlahan dan tidak telus dalam menyelesaikan kes membabitkan NFC itu.

Beliau mendakwa, isu itu kini amat membimbangkannya, dan dalam masa yang sama, ada percubaan untuk mengkritik Jabatan Audit Negara walau pun Ketua Audit Negara telah muncul sekali lagi mempertahankan laporan mereka (termasuk mengenai penggunaan dana RM250 juta oleh NFC).

“Pihak Audit sekali lagi mengatakan bahawa mereka tidak tersilap dalam membuat kesimpulan mereka bahawa ada masalah dari segi penggunaan wang negara yang bernilai RM250 juta itu.

“Ketua Audit Negara pun memberi bayangan bahwa tindakan seterusnya mesti diambil oleh jabatan dan agensi kerajaan yang lain termasuk polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)," katanya.-HD

4 Rabi'ul Awal 1433H

Asteroid saiz bas hampir jatuh ke bumi

4 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

WASHINGTON: Asteroid bersaiz sebuah bas hampir jatuh ke bumi hari ini di mana pakar bidang itu menyifatkan perkembangan terbabit tidak menimbulkan sebarang kebimbangan.

Pengarah bersekutu Pusat Planet Kecil yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Gareth Williams, berkata asteroid yang dinamakan 2012 BX34 itu berukuran pada diameter enam dan 19 meter. - AFP