08 September 2009

Seruan dari Gaza

Oleh: Imran al-Malizi
(imran_almalizi@ yahoo.com)


Pada 9 Ramadan yang lalu, di Masjid Universiti Sana’a setelah 4 rakaat solat tarawih, seorang lelaki bangun lalu menuju ke mihrab dan mencapai mikrofon. Saya sangkakan dia akan memberikan khatirah (tazkirah) pada malam itu.

Setelah memberi salam, tiba-tiba dia mengeluarkan telefon bimbit, lalu memaklumkan bahawa seorang ulama dari Gaza-Palestin, Syeikh Mohammed Mansour al-Barra akan menyampaikan ucapan melalui talian telefon dari bumi ribat itu.

Talian disambungkan dengan pembesar suara. Lalu dia mempersilakan Syeikh al-Barra berucap. Berikut saya memetik beberapa isi penting ucapan beliau.

Setelah memuji-muji Allah Ta’ala dan berselawat ke atas junjungan Nabi s.a.w, Syeikh al-Barra memetik satu ayat di dalam al-Quran.

Firman Allah Ta’ala (yang bermaksud): “Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

Jika kamu (pada perang Uhud) mendapat luka, maka sesungguhnya kaum (kafir) itupun (pada perang Badar) mendapat luka yang serupa dan masa (kejayaan dan kehancuran) itu kami gilirkan di antara manusia (agar mereka mendapat pelajaran); dan supaya Allah membezakan orang-orang yang beriman (dengan orang-orang kafir), supaya sebahagian kamu dijadikan-Nya (gugur sebagai) syuhada dan Allah tidak menyukai orang-orang yang zalim.

Dan agar Allah membersihkan orang-orang yang beriman (dari dosa mereka) dan membinasakan orang-orang yang kafir. Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di kalangan kamu dan belum nyata orang-orang yang sabar.” (Ali Imran: 139-142)

Beliau menyorot kemenangan penduduk Gaza yang bersabar dengan ujian Allah sehingga tentera-tentera Israel terpaksa berundur walaupun mereka telah berusaha bermati-matian untuk menghancurkan wilayah yang menjadi kubu kekuatan HAMAS itu.

Serangan udara yang bermula pada pagi Sabtu, 27 Disember 2008 dan berakhir 22 hari kemudiannya menyaksikan beribu-ribu penduduk Gaza termasuk kanak-kanak yang gugur sebagai korban dan syuhada.

Sesungguhnya Allah Ta’ala yang memilih dari kalangan mereka yang terkorban itu sebagai syuhada. Mengambil pelajaran daripada ayat al-Quran tersebut, walaupun ramai kaum muslimin yang gugur, namun di pihak musuh juga ramai yang terkorban.

Melalui peristiwa ini, Allah Ta’ala Maha Melihat siapakah yang benar-benar beriman dan berjihad pada jalanNya. Allah Ta’ala Maha Mengetahui siapakah dari kalangan umat Islam ini yang bersama-sama merasai penderitaan saudara-saudara mereka di bumi Gaza .

Syeikh al-Barra seterusnya merakamkan ucapan terima kasih atas segala bantuan yang dihulurkan dan doa yang dipanjatkan kepada Allah Ta’ala untuk kemenangan penduduk Gaza mengatasi kezaliman musuh-musuh mereka.

Beliau juga mengesahkan bahawa bantuan-bantuan yang dihantar dari Yaman telah pun selamat diterima dan disalurkan kepada keluarga-keluarga mangsa serangan tentera Israel di Gaza.

Namun menurut beliau, perjuangan masih belum berakhir lagi. Katanya, “Wahai saudara-saudara kami di Yaman yang dikasihi lagi dimuliakan Allah sekalian, Janganlah kamu sekalian berasa keadaan kami telah aman setelah serangan itu berlalu.

Perjuangan ini tidak akan berhenti sehinggalah kita dapat membebaskan kembali Masjid al-Aqsa dan bumi di sekitarnya yang diberkati oleh Allah S.W.T.

Firman Allah: “Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari al-Masjid al-Haram ke al-Masjid al-Aqsa yang Telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Al-Israk: 1 )

“Wahai saudara-saudara di Yaman, kamu berpuasa pada waktu siang dan mendirikan malam Ramadan dengan penuh keimanan. Teruskanlah berdoa untuk saudara kamu di Gaza . Ketahuilah bahawa bagi orang-orang yang berpuasa itu terdapat doa yang tidak ditolak.

Doakanlah untuk kami semasa kamu sedang berpuasa, doakanlah untuk kami semasa kamu berbuka puasa. Ambillah peluang di saat doa-doa kamu mustajab.

Yakinlah kemenangan pasti akan tiba kelak. Kamu telah menyaksikan kekuatan senjata kita sebagai orang-orang yang beriman iaitu berdoa kepada Allah dalam serangan yang lalu. Lalu Allah mendatangkan pertolonganNya.

Wahai saudara-saudara kami di Yaman! Ketahuilah, sebagaimana keikhlasan kamu mendoakan kemenangan kami, demi Allah kami begitu juga berusaha mendidik anak-anak kami agar kelak dapat membebaskan tanah air ini daripada penjajahan. Bumi Palestin ini adalah milik seluruh umat Islam. Kami akan terus mempertahankannya dan kami tidak akan mensia-siakan sokongan kamu semua selama ini.

Akhir sekali, saya mewakili seluruh penduduk Gaza mengucapkan terima kasih kepada saudara-saudara kami di Yaman kerana memberikan bantuan untuk kami membantu dan menampung keperluan anak-anak yatim dan anak-anak para syuhada."

Pada malam itu, Masjid Universiti Sana'a mengumpulkan kutipan derma jihad setelah selesai solat witir. Saya segera pulang dan tidak pasti berapakah jumlah kutipan yang dapat dikumpulkan.

Sememangnya, pada bulan Ramadan ini kita digalakkan untuk memperbanyakkan infak dan bersedekah. Maka usahakanlah untuk membantu saudara-saudara kita di Palestin yang memerlukan melalui apa sahaja saluran yang terhampir dengan kita.

Fakta untuk Apakah beza UMNO dan Penyelewengan..?

1. Terdapat 900 aduan politik wang kepada lembaga disiplin.

KUALA LUMPUR 7 Nov. – Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail meminta pucuk pimpinan UMNO segera menyelamatkan parti itu daripada kehancuran berikutan berleluasanya politik wang pada pemilihan sekarang yang disifatkan paling serius dengan lebih 900 aduan telah diterima setakat ini.

http://www.utusan. com.my/utusan/ info.asp? y=2008&dt=1108&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg

2. Datuk Seri Ali Rustam bersalah

KUALA LUMPUR 17 Mac - Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam dilarang bertanding atau dipilih ke jawatan Timbalan Presiden UMNO pada pemilihan parti akhir bulan ini.Beliau didapati melakukan kesalahan di bawah Perkara 10.1 tataetika ahli UMNO.

http://www.utusan. com.my/utusan/ info.asp? y=2009&dt=0317&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_11.htm&arc=hive

3. UMNO bakal tersungkur akibat rasuah – Tun Mahathir

Kuala Lumpur – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yakin UMNO bakal tersungkur lagi pada pilihanraya ke-13. Beliau mengatakan demikian kerana rakyat akan melihat UMNO bakal dipimpin oleh orang-orang yang mengambil rasuah. Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tengku Ahmad Rithaudeen pernah memberitahu bahawa telah menerima lebih daripada 900 aduan berkenaan pencalonan.

http://chedet. co.cc/chedetblog /2009/03/ rasuah-umno- 2.html

4. Khairy Jamaluddin Rasuah.

"Tetapi sebab yang sebenar saya tidak hadir ialah oleh kerana Pemuda UMNO secara langsung dan terbuka merestui politik rasuah." Tun Mahathir

http://chedet. co.cc/chedetblog /2009/03/ kenapa-saya- tidak-hadir. html

5.Hutang Orang Pahang RM63 juta

KUANTAN 22 April - Kerajaan Pahang hari ini memfailkan permohonan bagi menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi di sini yang memerintahkan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob membayar RM63 juta kepada sebuah syarikat berhubung kegagalan mematuhi kontrak konsesi balak.

Permohonan tersebut difailkan oleh Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri, Datuk Mat Zara'ai Alias di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi kira-kira pukul 12.40 tengah hari.

http://www.utusan. com.my/utusan/ info.asp? y=2009&dt=0423&pub=utusan_malaysia&sec=Mahkamah&pg=ma_04.htm&arc=hive

6. UMNO tak reti bayar hutang barangan pilihanraya

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Ahmad Faizadh Yahaya mengeluarkan perintah itu dengan kos setelah membenarkan permohonan Umno mengetepikan keputusan mahkamah terhadap parti itu pada 17 Julai lepas, mengarahkannya membayar RM218 juta bersama faedah dan kos kepada Elegant Advisory Sdn Bhd.-Malaysiakini

http://thestar. com.my/news/ story.asp? file=/2009/ 9/3/nation/ 20090903134637&sec=nation

7.Laungan KJ Rasuah.

Pemilihan Agong UMNO PWTC 2008.

http://www.youtube. com/watch? v=hPOQYX9F7DE

Ihsan : Perisik Rakyat

Khalid Samad: UMNO Dalang Sebenar Isu Kuil

(TV Antara) - Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menyanggah dakwaan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussien bahawa Pakatan Rakyat gagal menjalankan tugas berikutan isu insiden membabitkan pemindahan kuil di Seksyen 23 Shah Alam.

Khalid ketika dihubungi oleh TV Antara berkata, tanggungjawab kerajaan negeri telah dilaksanakan dengan sebaiknya lalu mengadakan dialogsupaya penduduk Seksyen 23 dapat mengutarakan sebarang permasalahandengan lebih jelas.

"Kita telah menjalankan tugas untuk mengadakan dialog. Itu tanggungjawab kita tetapi bila mereka-mereka yang menjadi penimbul masalah semamsa dialog itu, adalah orang-orang yang sama yang mengarakkan kepala lembu dab oleh kerana mereka tidak dikenakan sebarang tindakan, dan Hishamuddin sendiri menyatakan sokongan tindakan biadap mereka itu, maka itulah yang menyebabkan dialog itu tidak dapat berjalan dengan baik," ujarnya.

Katanya lagi, sokongan yang diberikan oleh Hishamuddin sekali gus memarakkan lagi semangat anti perkauman sehingga menimbulkan kekecohan pada sesi dialog yang berlangsung dalam Ramadhan yang mulia.

"Kegagalannya adalah daripada pihak kerajaan pusat yang memberikan pelindungan dan pembelaan serta sokongan dan dokongan kepada golongan pelampau yang diberikan kebebasan untuk bertindak sesuka hati," katanya lagi.

Malah dalam nada tegas Khalid berkata, tiada seorang pun ahli PAS atau Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang terlibat dalam siri kekecohan yang berlangsung diSeksyen 23 shah Alam dan pada sesi dialog di Dewan Bankuet Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Namun katanya lagi, sekiranya terdapat ahli PAS mahu pun PKR yang turut serta dalam insiden yang memalukan itu, pihaknya tidak teragak-agak untuk menyingkirkan mereka sebagai ahli parti lantaran tindakan yang bercanggah itu.

"Berhubung dengan ahli PAS dan PKR, setakat mana yang kita lihat semua yang bercakap pada hari yang berkenaan adalah orang UMNO. Tak ada seorang pun yang ahli PAS. Walaupun mereka mengakui mereka dari PAS, PKR dan sebagainya tetapi pengakuan itu hanya sekadar pengakuan dan tidak ada satu perkara yang terbukti," tambah beliau lagi.

Beliau menambah, sekiranya pakatan pembangkang tidak pernah berkompromi terhadap kebiadapan sedemikian rupa, mengapa tidak UMNO juga mengambil tindakan yang sama terhadap ahli mereka yang terlibat.

"Sekiranya ada orang PAS atau PKR sekalipun, kalau mereka buktikan keahlian mereka, maka kita akan ambil tindakan untuk memecat mereka kerana tindakan mereka bercanggah dengan dasar-dasar dan nilai yang dibawa oleh parti dan sekiranya UMNO sendiri benar dengan sikap mereka menolak ekstrimisme, maka mereka seharusnya mengambil tindakan yang sama," tegas khalid.

Ujarnya lagi, pihaknya tetap berpendirian kekecohan yang berlaku berpunca dari mainan UMNO.

"Mereka cakap itu hanya untuk menutup hakikat bahawa, ianya sebenarnya memang ditaja oleh UMNO Barisan Nasional. Hakikat ini terbukti dengan campur tangan Noh Omar dan sokongannya yang ditunjukkan oleh Hishamuddin," katanya.

Dalam satu perkembangan yang lain, ADUN Kota Damansara, Dr Nasir Hashim turut mempunyai pandangannya yang tersendiri berkenaan dengan isu kuil.

"Soalnya ini bulan puasa, kedua itu kita cerita pasal 1 Malaysia, semenjak sebut I Malaysia, semenjak pilihanraya 2008, isu kaum dibangkit-bangkitka n dan gayanya secara langsung dan tidak langsung seolah-olah itu sahaj modal yang ada. Tidak ada jalan lain sebenarnya. Mungkin dulu isu kaum itu orang sudah memberontak tapi kita lihat orang dan kumpulan tertentu yang hangat sangat," ujar Nasir.

Nasir juga berkata, setelah lebih 50 tahun negara kita mencapai kemerdekaan, sepatutnya kerajaan bersikap waras dan matang dalam menangani isu perkauman.

Beliau berkata demikian setelah mendengar 16 Hindraf ditahan dalam upacara nyalaan lilin di ibu negara baru-baru ini.

"Yang baru-baru ini Hindraf kena tahan, bawa bunga dan sebagainya, yang satu lagi bawa kepala lembu yang merupakan simbol kepada kepada kaum India, dipijak dan dilidah, tidak satu pun yang kena tahan. Polislembab dan nampak sangat seolah-olah kalau isu kaum ini berlaku, BN boleh dapat balik 5 negeri termasuk wilayah. Itu harapan mereka. Di mana 1 Malaysia? 1 Malaysia itu hanya omong-omong kosong sahaja. Benda itu satu hipokrasi," ujarnya beliau.

Majlis dialog yang berlangsung pada 5 September lalu bertujuan memberipenerangan dan mengumpul maklum balas berhubung cadangan kerajaan negeri memindahkan kuil Hindu berusia lebih 100 tahun dari Seksyen 19 ke Seksyen 23.

Penduduk di Sekysen 19 telah merungut sekian lama bahawa kuil itu terletak hanya kira-kira 20 meter daripada kawasan perumahan dan menimbulkan pelbagai kemusykilan.

Kerajaan Barisan Nasional,baik di Selangor mahupun di peringkat Persekutuan akur dengan rungutan itu tetapi tidak mengambil apa-apa tindakan untuk bertahun-tahun.

Setelah mengambil alih pemerintahan Selangor tahun lalu, Pakatan Rakyat mengemukakan cadangan untuk memindahkan kuil itu ke sebuah tapak industri di Seksyen 23 yang terletak kira-kira 200 meter daripada kawasan perumahan, dan bukan lagi 20 meter seperti di Sekysen 19.

Malangnya dialog itu "disabotaj" UMNO.

Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Perak ditubuhkan.

IPOH, 7 Sept:- Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Perak telah selamat ditubuhkan dalam satu pertemuan rasmi yang diadakan di Pejabat PAS Perak di sini. Sekretariat yang mengabungkan wakil Pemuda dari parti PAS, PKR dan DAP itu mencapai kata sepakat dalam pertemuan yang dipengerusikan oleh Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, Drs. Khalil Idham Lim.

Dalam kenyataan bersama sekretariat itu adalah gabungan dari wakil 5 orang bagi setiap parti. Mereka ialah Ketua Pemuda, Timbalan Ketua Pemuda, Setiausaha, Ketua penerangan dan Pengarah Jentera Pilihanraya Pemuda.

Hadir dalam pertemuan itu ialah Timbalan Ketua Pemuda PAS, Ust Zainuri Amin, Ketua Angkatan Muda Keadilan , YB. Abd.Yunus Jamhari, Ketua Pemuda DAP, YB. Wong Kar Wok serta wakil-wakl lain mewakili parti masing-masing.

“Saya dengan ini mewakili Pakatan Rakyat Negeri Perak mengucapkan tahniah dengan penubuhan Sekretariat Pemuda pakatan Rakyat dan ini membawa arti yang sangat besar kearah memantapkan lagi gerak kerja Pakatan Rakyat di negeri Perak” Kata Drs. Khalil dalam kenyataan ringkas selepas mesyuarat tersebut..

Bilakah sidang DUN akan dipanggil oleh speaker haram Ganesan.

Bercakap mengenai tarikh sidang sejak akhir-akhir ini samakin menarik dan jadi perhatian ramai pihak. Khususnya bagi penjawat awam di negeri Perak mereka semakin tertanya-tanya kepada sidang bajet yang membolehkan gaji mereka dibayar bagi tahun2010. Saya tidak terlepas dari dipertanyakan oleh mereka.

Persoalannya kami sentiasa bersedia untuk masuk bersidang tidak kira siapakah yang memanggil kami untuk bersidang. Kalau kami dihalang oleh pasukan keselamatan kami tetap mencuba untuk masuk, adalah mustahil dalam keadan pintu bangunan SUK terbuka luas kami tidak datang bersidang.

BN semacam memperlekehkan kami yang katanya beria-ia sangat untuk bersidang dikaitkan dengan tindakan Sivakumar memeanggil sidang pada 2 September lepas, lalu ada mencemuh dan mencabar dan ingin lihat adakah kami akan datang bila Ganesan memanggil sidang.

Panggillah dulu baru tahu jawapannya, tahulah apa yang akan kami lakukan kalau ganesen memanggil sidang. Yang pasti sidang akan berlaku dalam masa tersekat dan saya jangkakan Ganesan akan memanggil sidang pada 7 Nov akan datang.

Siapa Speaker Perak yang haram dan derhaka kepada Sultan ?

Berkatalah si Ganesan bahawa dia adalah Speaker Perak yang sah @ halal dan Sivakumar adalah Speaker yang tidak sah @ haram.Banyak komentar dari pemimpin BN Perak dan Pusat memberikan pandangan masing-masing mengenai kedudukan Speaker Perak rentetan dari tindakan Sivakumar sekali lagi memanggil sidang pada 2 September lalu.

Yang jelas bagi saya peritiwa sidang 2 September menunjukkan lonjakan sokongan rakyat yang mahukan Pakatan Rakyat memerintah di Perak masih stabil malah dilihat sebagai satu lonjakan baru apabila tekanan dari pihak pasukan keselamatan untuk menggagal kan sidang itu ditahap yang melampau pada pandangan saya. Justeru itu keadaan ini amatlah membimbangkan BN.

Sekembalinya dari tanah suci, saya mendengar dan membaca komentar tersebut yang sangat menyakitkan telinga.

Hakikat sebenarnya Ganesanlah Speaker yang haram kerana perlantikannya berlaku sebelum sidang bermula.Sivakumar yang menjalankan tugas biasa sebelum sidang iaitu memeriksa kesiapan dewan sebelum Raja Muda Perak masuk ke Dewan untuk merasmikan sidang pada 7 Mei. Namun begitu arahan Speaker mengenai mereka yang digantung dan dianggap tidak boleh menghadiri sidang diabaikankan oleh Zambry dan rakan-rakannya.

Disitulah bermulanya kekecohan apabila arahan speaker tidak dipatuhi. Namun paling malang dalam kekalutan itu berlakunya perlantikan speaker baru serta lantikan 3 jawatankuasa dewan. Manakah rujukan undang-undang yang dipakai BN sehingga sebenarnya tindakan ini juga satu tindakan menderhaka kepada Raja kerana sebelum dirasmikan satu sidang haram telah dimulai bagi mencapai niat jahat BN.

Perangai lapuk BN yang tidak menghormati undang-undang di Negeri Perak sangat terang lagi bersuluh.

Lagaknya cakap pemimpin BN kamilah yang menderhaka kepada Raja, sebenarnya merekalah yang menjadi juara dalam penderhakaan kepada raja-raja melayu termasuklah di Perak.

Tindakan BN yang tidak mengikuti arahan speaker menyebabkan kekecohan yang berpanjangan pada 7 mei dan menyusahkan Raja Muda menunggu sehingga hampir 6 jam.

Kalaulah arahan speaker Sivakumar lebih awal dipatuhi tentunya tidak akan berlaku kekecohan didalam dewam. Namun persoalannya sangupkah BN menyaksikan agenda jahatnya tidak dapat ditunaikan.

Seperkara lagi kalau benarlah semua dakwaan BN mengapa dan kenapa desakan dibubarkan DUN tidak diendahkan. Malah beberapa hari lepas Muhyiddin berkata tidak akan membubarkan DUN Perak.

Kita tunggu dan lihat benarkah DUN Perak tidak akan dibubarkan ?

Tahap dan tingkatan puasa.

http://akhisalman.blogspot.com

Bulan Ramadan semakin meninggalkan kita. Saat artikel ini ditulis, sudah masuk hari yang ke 16. Bagaimanakah dengan puasa kita. Ditahap "tadika" , "sekolah rendah" , "sekolah menengah " atau "universiti". Masing2 melalui ramadan mengikut tahap keimanan dan ketakwaannya. Begitu juga dengan amalan-amalan yang lain. Firman Allah swt:

ولكل درجات مما عملوا

"Dan setiap orang yang beramal mempunyai tahap dan tingkatan yang tertentu." (Al-'Anam : 132)

Kebanyakan kita hanya melalui "ramadan primary school" iaitu hanya menahan lapar dan dahaga. Adakah ini sudah memadai untuk membolehkan puasa kita diterima. Cuba kita renung hadis ini:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الّزُوْرِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلهِ حَاجَةً فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

"Sesiapa yang tidak meninggalkan ucapan dan perbuatan yang tidak elok maka Allah tidak memerlukan (memberi pahala) terhadap meninggalkan makan dan minum." (Hr Bukhari - sahih)

Hadis dibawah ini lebih menjelaskan lagi apakah puasa yang sebenar. Nabi saw bersabda:

لَيْسَ الّصِيَامُ مِنْ الّطَعَامِ وَالّشَرَابِ إِنَّمَا الّصِيَامُ مِنَ الّلَغْوِ وَالّرَفَثِ

"Bukanlah puasa yang sebenar orang yang hanya tidak makan dan tidak minum, puasa yang sebenar adalah orang yang tidak melakukan perbuatan dan perkataan yang lagha dan tidak bercakap perkataan yang keji." (Hr Hakim, Ibnu Hibban dan Baihaqi - sahih)

Setelah kita membaca kedua hadis ini, kita mesti merenung dan mengingati kembali segala puasa-puasa kita sebelum ini. Bagaimana dengan puasa kita selama ini. Cuba kita lontarkan persoalan-persoalan ini:

1. Adakah kita masih mengumpat (walaupun benar) dan mengata keburukan orang lain semasa puasa? Memaki dan mencerca orang lain?
2. Adakah kita masih memandang perkara yang haram semasa puasa? melihat movie yang mengandungi gambar yg boleh menyeronokkan nafsu syahwat kita? kebanyakan drama, filem dll ada perkara ini.
3. Adakah kita masih melakukan hubungan cinta semasa puasa ?
4. Adakah kita mendengar lagu-lagu yang haram atau mendengar orang yang mengumpat ketika puasa?
5. Adakah kita menggunakan tangan dan kaki kita untuk perkara yang haram?

Kalau ada salah satu perkara diatas, maka dikhuatiri pahala amalannya lenyap begitu sahaja. Habislah penat lelah dia berpuasa. Renungilah hadis dibawah ini:

رُبَّ صَائِمٍ حَظُّهُ مِنْ صِيَامِهِ الْجُوْعُ وَالْعَطَش

"Ramai orang yang berpuasa yang hanya mendapat lapar dan dahaga sahaja." (Hr Ibnu Majah - hasan sahih)

Semestinya kita merasa takut dan bimbang termasuk dalam orang yang tidak diterima puasa dan amalannya. Inilah sikap para ulama salafus soleh yang begitu bimbang amalan mereka tidak diterima walaupun mereka telah melakukan yang terbaik. Abdullah Ibnu Umar berkata:

"Kalaulah aku mengetahui Allah sudah menerima daripadaku satu sujud atau satu dirham sedekah , pasti kematian lebih aku cintai dari segalanya."

Seorang sahabat Nabi saw Fudalah ra juga berkata:

"Kalau aku tahu Allah telah menerima amalanku sebesar biji zarah lebih aku sukai dari dunia dan seisinya."

Oleh itu kita kena sentiasa menilai kembali puasa kita, ditahap manakah ia? kalau kita sudah dapat memelihara anggota kita dari perbuatan yang tidak elok semasa puasa maka kita sudah layak ke tahap pertengahan atau kita sebut "sekolah menengah".

Bagaimakah untuk kita melayakkan puasa kita ditahap "universiti". Kita bukan sahaja menjaga anggota kita semasa puasa malahan menjaga hati kita dari selain dari Allah. Inilah jawapan seorang Soleh, bila ditanya "Kamu puasa dari apa?" lalu beliau menjawab:

أن الصائم عما سوى الله

"Aku menahan diri dari mengingati selain dari Allah."

Kesimpulan

Marilah kita sama-sama meningkat kualiti puasa kita. Begitu juga dengan amalan-amalan yang lain. Ini bagi memastikan amalan kita diterima. Ramai orang yang diberi kekuatan untuk beramal tetapi tidak ramai amalannya yang diterima. Imam Ibnu "Ataillah as-Sakandari berkata:

رُبَّمَا فَتَحَ لَكَ بَابَ الّطَاعَةِ وَلَمْ يَفْتَحْ لَكَ بَابَ الْقَبُوْلِ

"Kemungkinan Allah membuka pintu amal untuk kamu dan Allah belum membuka pintu penerimaan amalan untukmu."

Penerimaan amalan memerlukan keikhlasan dan bertepatan dengan apa yang dituntut oleh syara'. Kita mesti menuntut ilmu untuk memastikan amalan kita bertepatan dengan syariat dan bagaimana utuk mencapai keikhlasan. Oleh itu sama-samalah kita turun belajar menambah ilmu di kelas-kelas pengajian. Sunnah dalam menuntut ilmu adalah belajar berguru secara berdepan seperti mana Nabi terima wahyu dari Jibril dan para sahabat belajar dari Nabi saw. Nabi saw bersabda:

مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ لَا يُرُيْدُ إِلَّا أَنْ يَتَعَلَّمَ خَيْرًا أَوْ يُعَلِّمَهُ كَانَ لَهُ كَأَجْرِ حَاجٍ تَامٌّ حَجَّتُهُ

"Sesiapa yang pergi ke Masjid waktu pagi hanya semata-mata menuntut ilmu yang baik atau mengajarnya dia mendapat pahala orang yang menunaikan haji yang mana sempurna hajinya." (Hr Hakim dan Tabrani - Hasan)

Kenapa pahala sebesar ini tidak diberikan kepada orang yang menambah ilmu dgn pembacaan? Cuba fikir... InsyaAllah saya akan jawab dalam tajuk belajar secara berdepan dengan guru. Tidak salah membaca, malahan digalakkan tapi jadikan ia sebagai tambahan bukan yang utama.

TINGKATKAN KUALITI PUASA KITA

Rujukan: Tafsir Sofwatut Tafasir oleh Sobuni, Lataiful Ma'arif oleh Ibnu Rajab dan Makhawifus Solihin Min adamil Qabulil A'mal oleh Dr Muhammad Azuz .

Posted by akhisalman

Sambutan Badar Al Kubro menghangatkan malam Ramadhan

http://ajijoi.blogspot.com


IPOH (5.9.09): Malam sambutan Badar Al Kubro yang dihadiri oleh Presiden Pas, Tuan Guru Haji Hadi Awang bersama-sama dengan Pesuruhjaya Pas Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain dan Dato Seri Haji Nizar Jamaluddin mendapat sambutan yang luar biasa daripada orang ramai apabila perkarangan surau Al-Ikhlasiyah, Jalan Pemimpin, Manjoi Ipoh penuh sesak sehingga tidak dapat menampung kebanjiran yang hadir.

Program yang bermula dengan majlis berbuka puasa, solat Maghrib, Tazkirah oleh Ketua Dewan Ulama Pas Perak, Ustaz Shuib Din dan diikuti dengan solat Isyak dan Tarawih sebelum ceramah Badar bermula.

Ceramah yang dipengerusikan oleh Ustaz Misbahul Munir telah disampaikan oleh Ust Abu Bakar, Dato Seri Nizar serta acara kemuncak oleh Tuan Guru Haji Hadi Awang.

Pemandangan perkarangan surau yang dipenuhi oleh masyarakat yang dah lama tak bertarawih dibawah khemah sepertimana program ehya ramadhan di dataran mbi tahun lalu. Masih ramai lagi yang berdiri diluar pagar surau untuk mengikuti program Badar Al Kubro ini. Kehadiran dianggarkan tidak kurang daripada 5000 orang.

Sejarah Badar Al Kubro bagai telah dilupakan oleh masyarakat dan hanya parti Pas sahaja yang benar-benar menyambutnya dengan penuh penghayatan setiap tahun. Peperangan Badar memberikan kita semangat untuk terus berjuang menegakkan agama Islam di tanah air ini dengan cara dan teknologi masa kini bersesuaian dengan keadaan dan masa.

Pentas utama bersama pemimpin yang disayangi semua.

Kemelut yang berlaku di Perak ini telah berlanjutan selama 7 bulan sedangkan dimana-mana negara komenwel yang berlaku perkara seperti ini hanya 3 bulan sahaja telah dapat diselesaikan dengan pembubaran dewan dan dilakukan pilihanraya semula.

Sidang dun yang kami adakan pada 2 September lalu telah dihalang oleh polis dengan menangkap 3 orang adun Pakatan dan 3 orang awam. Adun Malim Nawar, YB Keshvinder Singh telah dimasukkan ke hospital kerana luka dikepala akibat dikasari pihak polis. Dan oleh kerana kami dihalang daripada memasuki Bangunan SUK walaupun kami wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat, sidang dun tetap kami adakan di hotel kerana tempoh enam bulan daripada tarikh sidang dun dibawah pokok tamat tempohnya pada hari tersebut.


Kes saya di mahkamah persekutuan juga telah hampir dua bulan tiada berita, hanya semalam saya mendapat fax daripada Putrajaya yang memberikan tarikh 5.11.09 untuk mendengar kes tersebut. Manakala bn perak dijangka akan membuat sidang dun mereka sendiri pada 7.11.09(tarikh akhir mereka berbuat demikian).

Biarpun hari mulai hujan, namun ceramah tetap diteruskan juga bagi menyampaikan maklumat terkini tentang krisis politik di Perak semua.
kepada
Infak yang dihulurkan pasti menjadi saham di akhirat kelak.

Tuan Guru Haji Hadi Awang memberikan ceramah yang mengupas kisah peperangan Badar melalui ayat-ayat Al-Quran dan hadis.

Peperangan Badar memberikan banyak pengajaran kepada kita sebagai hamba Allah yang berkewajipan menegakkan agama Allah dibumi ini. Peperangan Badar yang berlaku didalam bulan Ramadhan sepertimana al-Quran yang diturunkan juga didalam bulan Ramadhan. Oleh yang demikian, al-Quran yang mulia perlu dijadikan panduan cara hidup kita.

Diakhir ceramah, Tuan Guru Haji Hadi telah bermunajat untuk kesejahteraan ummat dan kedaulatan Islam didalam kehidupan semua.

Gema suara orang ramai yang mengaminkan munajat tok guru memecahkan suasana malam Ramadhan.

Terdengar suara sebak tok guru memohon munajat dengan bersungguh-sungguh.

Amin ya Allah, amin ya Rahman, amin ya Rahim.

Orang ramai berbaris panjang untuk mengambil kesempatan bersalam dengan tuan guru kesayangan mereka.

Sumbangan derma yang dihulurkan orang ramai berjaya mengutip sejumlah RM5,766-00. Terima kasih kepada semua.