08 Mac 2011

Parlimen: 4,118 Kes Bunuh Diri Dari 2001 Hingga 2010

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Sebanyak 4,118 kes bunuh diri dilaporkan sejak 2001 sehingga 2010, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, antara faktor yang sering dikaitkan dengan kes bunuh diri yang dikategorikan sebagai kes mati mengejut ialah tekanan perasaan akibat kegagalan dalam hidup, masalah keluarga dan kematian orang tersayang.

"Faktor lain ialah mengalami penyakit jiwa seperti kemurungan dan trauma, terlibat dengan jenayah (bagi mengelak hukuman), terlibat dengan dadah dan menghidap penyakit yang tidak dapat dirawat," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Sim Tong Him (DAP-Kota Melaka) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Sim ingin tahu jumlah kes membunuh diri dari tahun 2001 hingga 2010 dan punca kejadian serta badan bukan kerajaan (NGO) yang berusaha untuk mencegah kejadian tersebut.

Hishammuddin berkata, masalah kewangan yang kritikal seperti menanggung hutang yang banyak dan terlibat dengan judi juga merupakan penyebab individu membunuh diri.

Beliau berkata, terdapat beberapa NGO yang berusaha menangani dan mencegah kejadian bunuh diri.

"Usaha ini dilakukan melalui program seperti khidmat kaunseling, ceramah, bengkel dan seminar mengenai kemahiran kaunseling dan pencegahan bunuh diri serta kempen kesedaran mengenai kesihatan mental," katanya.

Penyakit Kencing Manis

Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
Mohd Shukri Mohamed Talib

Penyakit kencing manis telah diketahui semenjak tamadun purba lagi dan telah direkodkan oleh tamadun Mesir, Hindu, Cina dan Yunani (Greek). Tanda-tanda penyakit kencing manis, seperti dahaga yang melampau dan kerap kencing, telah digambarkan oleh orang Mesir di atas paprus pada 1550 BC. Pakar perubatan India juga telah membahagikan pengidap kencing manis kepada dua kategori semenjak abad ke lima lagi. Nama lain kencing manis ialah diabetes yang bererti pancur air, dinamakan oleh pakar perubatan Yunani (Greek), Areteus dari Cappadocia semenjak 2,000 tahun dahulu.

Perkataan mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis bagi menunjukkan terdapat gula dalam air kencing. Salah satu daripada ujian bagi mengesan pengidap kencing manis yang terawal adalah mencurahkan air kencing pada tanah dan melihat samada semut menghurungi tempat tersebut. Bukti kaitan kelenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dijumpai pada tahun 1897, apabila dua orang pakar sains, Minkowski dan Von Mering membuktikan hubungan kelenjar pankreas dengan kencing manis dengan membuang kelenjar pankreas pada anjing, menyebabkan anjing tersebut mengidap kencing manis. Walaupun penyakit kencing manis telah lama diketahui, kawalan penyakit kencing manis yang berkesan hanya diketahui pada 1921 apabila Frederick G. Banting dan Best menjumpai fungsi insulin sebagai pengawal kandungan glukosa dalam darah.

Apakah Insulin ?

Insulin merupakan sejenis hormon yang dihasilkan oleh sel kelenjar pankreas yang dikenali sebagai Langerhans islets ( kepulauan kecil ). Insulin bertugas untuk menceranakan glukosa dan bertindak membenarkan glukos dalam darah menembusi dinding sel.

Jenis-jenis Kencing Manis (Diabetes mellitus)

Kencing manis boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu :

1. Diabetes bersandar insulin
2. Diabetes bebas insulin
3. Diabetes ketika Hamil (Gestational diabetes)
4. Diabetes bentuk lain


Diabetes bersandar insulin

Diabetes jenis pertama juga dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM - 'Insulin Dependent' ) atau diabetes awal remaja. Pengidap diabetes bersandar insulin boleh hidup seperti normal selagi mereka menerima suntikan insulin, tetapi mereka akan menerima maut sekiranya mereka tidak mendapat suntikan insulin dalam tempoh yang agak singkat. Ini adalah disebabkan penguraian sumber bahan tenaga lain oleh badan seperti lemak bagi menggantikan tenaga dari glukos. Penguraian sumber bahan tenaga lain akan menghasilkan bahan sampingan seperti ketones yang menyebabkan keadaan hiperglisemia (hyperglycemia). Ketones merupakan molekul asid yang mampu menyebabkan kegagalan metabolisma dan sel badan gagal berfungsi. Keadaan ini sekiranya berlarutan akan mengakibatkan pengidap kencing manis menjadi koma dan menemui maut sekiranya tidak dirawat. Diabetes jenis pertama ini terbentuk apabila sistem imunisasi badan memusnahkan sel beta kelenjar pankreas, satu-satunya jenis sel yang menghasilkan hormon insulin yang digunakan untuk penghadaman glukos kepada tenaga. Diabetes ini sering didapati pada golongan kanak-kanak dan remaja yang memerlukan beberapa suntikan insulin setiap hari, atau menggunakan pam insulin, untuk terus hidup. 5% hingga 10% pengidap diabetes merupakan dari jenis kencing manis jenis I. Mereka yang berisiko mengidap kencing manis jenis I adalah serangan sistem imunisasi sendiri (autoimmune), genetik, dan alam sekeliling.

Diabetes bersandar insulin lebih kerap dikesan di masyarakat Barat. Ini mungkin disebabkan oleh genetik, kesedaran yang lebih luas dikalangan masyarakat barat, atau kurang kesedaran dikalangan masyarakat Asia mengenai penyakit diabetes dikalangan kanak-kanak. Lambat mendapatkan rawatan bagi diabetes bersandar insulin boleh membawa maut, oleh itu sekiranya diabetes bersandar insulin tidak dikesan dengan lebih awal, pengidap diabetes tidak berpeluang untuk dirawat. Bagaimanapun peningkatan kes diabetes dikalangan masyarakat Asia mungkin sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan kesedaran mengenai penyakit diabetes dikalangan umum. Ini menyebabkan lebih ramai orang sempat mendapatkan rawatan di hospital.

Pengidap diabetes bersandar insulin perlu disuntik sebelum makan dan kadang-kala insulin tambahan perlu disuntik pada waktu malam sebelum tidur. Ibu bapa hendaklah menyimpan rekod bacaan paras gula anak mereka untuk perhatian dan tindakan susulan daripada doktor dan pakar pemakanan. Paras gula yang direkodkan itu amat penting untuk membolehkan doktor mengubah suai pemakanan kanak-kanak terbabit dan mengubah dos insulin. Ini disebabkan kekurangan dan lebihan paras gula dalam darah boleh meninggalkan kesan buruk dan pelbagai gejala kepada pesakit diabetes.

Bagaimanapun sekiranya terlalu banyak insulin diambil atau disuntik, keadaan sebalinnya mungkin berlaku. Keadaan ini yang dikenali sebagai hipoglisemia disebabkan kekurangan glukos dalam darah dan boleh diatasi dengan mudah dengan pengambilan makanan atau minuman yang bergula.

Diabetes bebas insulin - jenis kedua

Diabetes bebas insulin (jenis kedua) juga dikenali sebagai diabetes peringkat permulaan dewasa. 90% hingga 95% daripada pengidap kencing manis mengidap diabetes bebas insulin (jenis kedua). Diabetes bebas insulin (jenis kedua) biasanya bermula dengan ketahanan insulin, dimana badan tidak menggunakan insulin dengan berkesan. Apabila keperluan menggunakan insulin meningkat, kelenjar pankreas tidak lagi mampu mengeluarkan insulin pada kadar mencukupi. Diabetes bebas insulin (jenis kedua) biasanya berlaku seiring dengan faktor usia lanjut, gemuk (obesity), terencat ketahanan glukos, keturunan atau bangsa (genetik) dan kurang bersenam. Diabetes bebas insulin (jenis kedua) juga semakin meningkat dikalangan kanak-kanak dan golongan remaja di Malaysia

Diabetes ketika Hamil (Gestational diabetes)

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukos yang dikenal pasti pada sebahagian wanita ketika mengandung. Diabetes ketika hamil sering didapati di kalangan orang Amerika keturunan Afrika, Hispanik/Latin, dan Red Indian. Diabetes ketika hamil juga biasa didapati dikalangan wanita kuat makan, atau wanita yang dari keturunan pengidap diabetes. Ketika mengandung, diabetes ketika hamil memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Selepas mengandung, kebanyakan wanita 90% hingga 95% kembali sembuh. Sebahagian kecil pula antara 5% hingga 10% didapati mengidap diabetes bebas insulin (jenis kedua). Wanita yang mengalami diabetes ketika hamil mempunyai risiko 20% hingga 50% mengidap diabetes dalam tempoh 5 hingga 10 tahun. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.

Diabetes bentuk lain

Terdapat diabetes yang disebabkan oleh faktor genetik (peringkat permulaan dewasa), pembedahan, dadah, kurang zat permakanan, jangkitan, dan penyakit lain. Diebetes bentuk lain membentuk 1% hingga 5% daripada semua penyakit kencing manis yang dikenal pasti.

Nazri : Kenyataan yang lucu dan mempersendakan dirinya sendiri .

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
Hafizi Pauzi

PARIT BUNTAR, 9 Mac : Ketua Penerangan PAS Perak, YB Drs. Khalil Idham Lim menjawab ulasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang mana beliau mengatakan bahawa proses pilihan raya di Malaysia adalah adil dan telus dan setanding di Negara luar dengan mangambil contoh keputusan PRU12 dimana BN kehilangan banyak kerusi.

“Saya sendiri tidak pasti Negara luar mana yang dimaksudkan, ayatnya tergantung,” katanya ketika ditemui di sini.

“Saya ingin mengatakan bahawa jika benar PRU 12 diurus tadbir mengikut lunas demokrasi yang telus, bermakna media dibebaskan, SPR serta Polis tidak diperkudakan , undi pos dimansuhkan, guna dakwat kekal dan kempen diberi tempoh yang sesuai dengan tiada sebarang halangan ketika ceramah dijalankan, maka ketika itu barulah adil, sekarang tidak,” katanya lagi.

Malah menurut Khalil kebebasan berkempen di Malaysia jauh dari yang diharapkan berdasarkan pengalamannya berkecimpung sepenuh masa dalam politik tanahair.

"BN sejak sekian lama mempergunakan seluruh jentera dan agensi kerajaan untuk mempertahankan kuasa. Sedangkan semuanya itu adalah milik rakyat dan tidak sepatutunya digunakan oleh BN" jelasnya.

Khalil juga menegaskan jika Pakatan Rakyat cima berdepan dengan jentera BN, pasti mereka telah lama dapat ditumbangkan.

"Kerana itu saya sifatkan pelanggaran demokrasi dengan menyalahgunakan harta rakyat adalah talian hayat yang masih ada dengan BN untuk terus kekal berkuasa". Katanya

Berdasarkan salah laku BN yang disifatkan punca kepada segala masalah rakyat hari ini, BN bukan sahaja gagal mengurus tadbir Malaysia, malah telah meletakkan seluruh rakyat Malaysia pada tahap yang amat bahawa dalam segenap aspek.

Menurutnya yang juga Ketua Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, kesalahan BN selaku pemegang amanah rakyat tidak boleh dimaafkan lagi, seluruh nasib rakyat telah diperjudi kan BN.

Rakyat dihimpit dengan kenaikan harga barang berikutan peningkatan harga minyak kali yang ke emapt bagi RON 97, terkini saman ekor setiap masa memburu rakyat, tujuannya bukan mendidik, tetapi rakyat dipaksa untuk membayarnya, kalau tidak disenarai hitamkan.

Dalam pada itu Khalil yang juga Adun Titi Serong mengingatkan supaya kerajaan tidak memandang rendah terhadap suara rakyat. baginya juga usara rakyat adalah suara penentu kepada jatuh bangunya sesebuah kuasa dan kerajaan.

Sebagaimana yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan perihal suara rakyat yang terpendam, kerajaan diingat supaya jangan cabar rakyat dan Pakatan Rakyat akan terus buktikan fakta penyelewengan BN terhadap rakyat.

"Kerana itu saya menganggap kenyataan Nazri sebagai kenyataan yang lucu dan mempersendakan dirinya sendiri dengan menyembunyikan realiti yang sebenar tentang proses pilihanraya di Malaysia yang berpat sebalh" Jelasnya

“Jika nak banding dari segi indeks kebebasan media, bandinglah dengan finland serta Sweden, indeks kebebasan media 2010 meletakkan Malaysia hampir sama dengan Zambia,” katanya.

Kenyataan Akhbar : Barisan Nasional yang memerintah secara kuku besi.

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
YB V. Sivakumar

Pada Persidangan Parlimen penggal keempat (ke-4) selepas Pilihanraya Umum Ke-12, tercatat satu lagi peristiwa hitam yang memburukkan lagi imej negara di arena antarabangsa. Hari ini kita dapat melihat satu persidangan yang cacat yang pasti akan menjadi bahan ketawa seluruh umat manusia yang percaya dan berpegang kepada amalan demokrasi.

Persidangan yang dibuka oleh Yang Dipertuan Agong pada 7 Mac telah dilangsungkan tanpa adanya Ketua Pembangkang iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim. Perlakuan ini telah menjejaskan amalan demokrasi dan juga dengan jelasnya menggambarkan kekejaman kerajaan Barisan Nasional yang memerintah secara kuku besi.

Apa gunanya ada Parlimen apabila Ketua Pembangkang dinafikan hak untuk berbahas mengenai isi kandungan titah ucapan DiRaja yang akan menjadi landasan dasar-dasar dan arah tuju negara?

Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang telah digantung dari menghadiri persidangan Parlimen selama 6 bulan oleh Speaker Dewan Rakyat. Ini sudah tentu atas arahan kerajaan Barisan Nasional yang zalim. Perdana Menteri dan Menteri-Menteri Kabinet bersama-sama ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional yang lain kecut untuk menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim khususnya soalan berkaitan dengan hubungan negara kita dengan APCO.

Parlimen adalah satu-satunya tempat yang mempunyai imuniti untuk Wakil Rakyat membangkitkan apa jua isu berkaitan negara kita ini. Tidak ada sesiapa yang mempunyai kuasa untuk menghalang ahli-ahli Parlimen untuk membangkitkan sesuatu masalah yang melibatkan negara ini. Atas tujuan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bangkitkan isu APCO bersama bukti-bukti yang kukuh. Tetapi beliau telah dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan di dalam Persidangan Dewan Rakyat lepas.

Jawatankuasa ini telah mengambil keputusan untuk menggantung beliau untuk masa selama 6 bulan. Beliau seharusnya diberi peluang untuk memberikan penjelasan sepenuhnya berkaitan dengan tuduhan beliau yang menyatakan bahawa kerajaan Malaysia menandatangani kontrak dengan syarikat APCO yang juga berfungsi sebagai penasihat bagi Israel.

Kontrak ini telah menelan belanja sebanyak RM70 juta. Wang ini adalah wang rakyat Malaysia yang boleh dipersoalkan oleh Ketua Pembangkang. Apatah lagi, secara langsung, perkara ini melibatkan keselamatan negara kita. Tetapi kerajaan Barisan Nasional yang zalim ini telah menggunakan jalan pintas yang juga boleh sifatkan sebagai taktik pengecut kerajaan Barisan Nasional, untuk menghalang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi penjelasan dan menunjukkan bukti-bukti yang kukuh mengenai hujah beliau di Dewan Rakyat.

Kerajaan Barisan Nasional telah mempergunakan Speaker Dewan Rakyat untuk mengambil tindakan menggantungkan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menghadiri persidangan selama 6 bulan. Satu daripada komponen utama Parlimen Malaysia ialah Ketua Pembangkang. Datuk Seri Anwar Ibrahim seharusnya diberi ruangan yang secukupnya untuk membahaskan perkara-perkara yang difikirkan perlu untuk kebaikan, kemajuan, kebajikan dan kesejahteraan Malaysia. Tetapi malangnya, beliau tidak hadir ke Parlimen pada persidangan kali ini kerana telah digantung oleh pihak kerajaan untuk melarikan diri daripada kesalahan mereka sendiri

Selangor lancar Dasar Tahfiz Al-Quran

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM, 8 Mac: Kerajaan Negeri Selangor melancarkan Dasar Tahfiz Al-Quran dengan lima objektif utama antaranya melahirkan 500 huffaz profesional pada 2020.

Dasar itu dilancarkan secara rasmi oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di sini malam tadi yang berkata, ia merupakan yang pertama dilaksanakan di Malaysia.

Visi dasar itu menjurus ke arah melahirkan generasi Al-Quran profesional yang mahir, berilmu, beriman, beramal, bersepadu, berakhlak mulia, berdaya saing dan berketrampilan seiring dengan keperluan masa kini.

Objektif dasar itu untuk menambahkan bilangan huffaz serta meningkatkan kualiti pendidikan tahfiz Al-Quran, kerjasama kerajaan negeri dengan semua pihak hingga mampu melahirkan lebih ramai hafiz dan menjadi tempat rujukan utama bagi segala permasalahan berkaitan Al-Quran.

Selain itu, menjadi pusat melahirkan guru Al-Quran yang terlatih dan profesional demi memenuhi tuntutan keperluan masyarakat serta pusat latihan pengurudan dan pentadbiran Institut Tahfiz Al-Quran.

Jawatankuasa pelaksana dasar ini juga akan terus mengadakan Hari Huffaz, Akademi Imam, Kursus Tarannum, Karnival Huffaz Selangor, Ijtimak Huffaz Selangor dan Majlis Pengiktirafan Hafiz.

Sebelum itu, Abdul Khalid berucap merasmikan Pertandingan Menghafaz Al-Quran Peringkat Negeri Selangor 2011 yang berlangsung di Auditorium Dewan Jublee Perak, Bangunan SUK, dekat sini.

Sambutan terhadap majlis ini amat memberangsangkan berikutan premis luas itu sesak dan penuh dengan huffaz.

Selesai acara rasmi, Abdul Khalid menyampaikan elaun tunai kepada sekitar 30 huffaz yang berjaya di dalam temuduga yang diadakan sebelum ini.

Malam tadi, seramai dua penghafaz lelaki menjawab lima soalan dengan cara menyambung ayat Al-Quran yang kelihatannya sangat mudah bagi mereka berbuat demikian.

Bagi mereka yang menghafaz 10 juzuk menerima bayaran sebanyak RM1,200, 20 juzuk (RM1,800) dan 30 juzuk (RM3,000).

Seorang penerima elaun, Mohd Adib Badri Shah Al, 20, dari Klang bersyukur kerana berjaya dalam percubaan pertama kategori 10 juzuk dengan membawa pulang wang tunai RM1,200.

Adib baharu sahaja tamat 30 juzuk pada temuduga itu November lalu dari Institut Tahfiz Al-Quran Gemencheh, Negeri Sembilan.

Anak kelima ini berazam untuk menyertai lagi temuduga ini di masa akan datang untuk menguji kemahiran.

Mengikut buku dasar ini, aktiviti menghafaz atau ishbat ini melibatkan program untuk peserta 18 tahun ke atas bertujuan menjadikan program pemberian elaun sebagai aktiviti ko-kurikulum huffaz.

Program ini juga untuk meningkatkan istiqamah huffaz dalam usaha memelihara hafazan Al-Quran, menjadikan golongan huffaz sebagai penggerak yang terancang dalam membudayakan Al-Quran melalui masjid dan surau serta memartabatkan generasi pembawa Al-Quran.

Aktiviti ujian ini dilaksanakan sebanyak dua kali setahun; Mei dan November di mana bayaran dibuat dua bulan kemudian melibatkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan kerjasama pertubuhan yang berkaitan.

Harakahdaily/-
Oleh : Ismail Hashim.

Rumah Kos Rendah : Untuk rakyat susah atau kroni Umno ?

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Rumah: Umno perlu ambil perhatian titah Agong

KUALA LUMPUR, Ahli Parlimen Padang Terap, Nasir Zakaria (gambar) berkata, titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai kemudahan perumahan kepada golongan kurang berkemampuan harus diambil serius oleh Umno BN.

Ini kerana katanya, berlaku ketidakadilan dalam pemberian rumah-rumah berkenaan apabila Umno BN memilih kroni mereka untuk menerima rumah kos rendah itu.

"Bagi saya sebagai golongan muda, projek ini hendaklah sampai kepada sasaran. Apa yang berlaku apabila kita (Pakatan Rakyat) kemuka permohonan rumah ini tidak dilayan sebaliknya mereka lebih memilih kumpulan-kumpulan daripada BN.

"Ketua Umno bahagian memainkan peranan besar dalam memastikan siapa yang patut dapat rumah ini," kata beliau.

Tambahnya, semua pihak tidak kira daripada mana-mana parti berhak diberi peluang untuk membantu rakyat yang sudah.

"Semua orang tidak kira BN ke, Pakatan Rakyat ke layak dan mempunyai akses untuk membantu golongan susah," katanya.

Tuanku Mizan semasa semasa merasmikan mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen hari ini menyentuh mengenai Rancangan Malaysia Kesepuluh iaitu lebih 30,000 unit rumah di bawah program perumahan rakyat akan dibina untuk disewa dan dijual kepada golongan yang memerlukan.

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Hari Wanita: Kembali kepada syariah Islam

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Umat Islam di negara ini perlu kembali kepada syariah Islam sepenuhnya dalam menjalani kehidupan agar kesejahteraan sosial, ekonomi dan politik dapat dinikmati dalam erti kata sebenar.

Ketua Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Ustazah Maznah Daud membuat saranan itu sempena sambutan 100 tahun Hari Wanita Sedunia 2011, hari ini.

Di samping itu, katanya perjuangan pembelaan hak wanita pula hendaklah selaras dengan apa yang digariskan oleh syarak iaitu untuk memartabatkan kedudukan wanita yang benar-benar sejahtera merangkumi kehidupan dunia dan akhirat.

“Keadaan ini akan hanya dapat dikembalikan apabila syariah Islam itu dilaksanakan sepenuhnya dan manusia menjalani kehidupan mengikut apa yang telah disusun oleh Allah SWT,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Beliau menambah, pembangunan potensi wanita mesti berasaskan kepada satu sistem nilai yang menyeluruh meliputi pengukuhkan jati diri yang juga merangkumi aspek aqidah dan pegangan hidup, akhlak, jasadiah dan insaniah.

Semua pihak, katanya perlu terus memberikan sokongan kepada kaum wanita untuk memajukan diri dalam bidang pendidikan agar wanita dapat sama-sama menyumbang dalam sektor pekerjaan.

Namun, tambahnya pada masa yang sama tidak mengambil kesempatan dan mengeksploitasi wanita dari sudut ekonomi dan kewangan.

Beliau turut menyatakan penilaian secara sepintas lalu dalam situasi Malaysia, menunjukkan bahawa kedudukan wanita di negara ini sudah jauh ke hadapan dari segi penglibatan mereka di dalam kerjaya dan pembangunan masyarakat serta negara.

Beliau berkatanya, ianya juga sekali gus menggambarkan polisi pendidikan negara dalam memberi peluang yang sama rata kepada kaum wanita untuk mendapat pendidikan, telah berjaya mendapat respon serta kesan yang positif daripada kalangan kaum wanita bagi membolehkan mereka meningkatkan keupayaan diri dan berdaya saing dalam kehidupan.

Katanya, jika kesaksamaan menjadi kayu ukur kejayaan yang diperjuangkan, dapat dilihat bahawa wanita di Malaysia telah berupaya menceburi dalam hampir kesemua bidang yang diceburi oleh kaum lelaki.

Namun demikian, ujarnya pada masa yang sama gejala sosial seperti penderaan, penindasan, keganasan, penipuan dan ketidakadilan terhadap wanita serta kanak-kanak terus berlaku dengan meluasnya.

“Tidak kurang juga mereka yang berpendidikan tinggi dan berjawatan tinggi yang turut terjebak di dalam gejala-gejala ini.

“Keadaan ini memberi gambaran bahawa kemajuan dan kejayaan material yang dicapai oleh kaum wanita masa kini yang tidak disertai dengan pembangunan spiritual tidak dapat menjamin dan tidak berupaya untuk melindungi diri mereka khususnya dan ahli masyarakat amnya dari segala bentuk ketidakadilan dan kekejaman,” katanya..

Menurutnya, walaupun wanita telah maju dari sudut pendidikan tetapi dalam banyak hal masih banyak indeks kesejahteraan wanita yang lemah.

Sekali gus, ujarnya ini menunjukkan bahawa perjuangan wanita yang hanya menekankan kesaksamaan gender di dalam semua bidang semata-mata berdasarkan pencapaian material, bagi meningkatkan martabat wanita dan mencapai keadilan tidak mencukupi untuk menjadi penyelesaiaan menyeluruh kepada isu yang dihadapi oleh wanita masa kini.

“Apa yang jelas, adalah kehidupan ummah pada masa kini dilihat makin jauh menyimpang dari landasan hidup syariah yang telah disusun oleh Allah SWT,” katanya lagi.

Harakahdaily/-

Pembelian Kapal Perang Laut RM6.7 Bilion Tidak Berasas

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 7 MAC: Keputusan kerajaan Umno-BN membelanjakan RM6.7 Bilion membeli enam kapal perang laut generasi kedua tidak berasas dan bercanggah dengan retorik kerajaan pusat bahawa negara mungkin muflis.

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng dalam soalannya kepada Menteri Pertahanan, Datuk Zahid Hamidi di Parlimen pagi tadi turut mempersoalkan ketelusan tender pembinaan kapal tersebut kerana tiada tender terbuka dikeluarkan bagi pembinaan kapal tersebut.

Kata beliau, tindakan kerajaan seolah-olah mengenepikan kebajikan rakyat kerana kerajaan sanggup menarik subsidi sebanyak RM1.7 Bilion yang diberikan kepada rakyat dengan alasan kerajaan tiada peruntukkan mencukupi tetapi mampu pula membelanjakan lebih RM6 Bilion untuk pembelian kapal perang laut ini.

Beliau seterusnya mempersoalkan adakah tindakan kerajaan Malaysia membeli dan menaik taraf pertahanan laut ini mencerminkan wujudnya ancaman luar kepada Malaysia kerana pembelian dibuat untuk kapal perangn laut yang serba moden.

Selain itu, beliau juga bertanyakan apakah rasional di sebalik kenaikan harga pembelian kapal-kapal laut tersebut yang meningkat dari RM5.3 Bilion ke RM6.7 bilion memandangkan perkiraan kos hanya dibuat baru-baru ini.

" Sekarang kerajaan membelanjakan RM6 bilion untuk kapal peronda ini, adakah rasional dan apakah jaminan projek ini tidak menyebabkan berlakunya lebihan kos?,"soal beliau.

Menjawab soalan Lim Lip Eng, Zahid berkata perolehan bagi enam kapal perang laut tidak dibuat secara tender dan diberi terus kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd bagi memenuhi syarat perjanjian perbadanan yang dibuat pada 11 Disember, 1995.

Sebelum ini, kerajaan melalui Kementerian Pertahanan pernah membuat pesanan yang serupa kepada Penang Shipyard and Construction - Naval Dockyard Sdn Bhd (PSC-ND) tetapi disebabkan penyelewengan serius menyebabkan kerajaan terpaksa menjamin keluar syarikat berkait kerajaan tersebut.

Kerajaan Umno-BN pada masa itu juga terpaksa menanggung kos tambahan akibat kelewatan menyiapkan kapal-kapal berkenaan dan bagi menyelamatkan syarikat serta projek berkenaan, kerajaan Umno-BN bertindak menggabungkan PSC-ND dengan Boustead Holdings Bhd menjadi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara tahun 2005, penyelewengan dalam PSC-ND telah membebankan kerajaan dengan tambahan kos kira-kira RM200 juta.

Berang dengan kenyataan Lim Lip Eng yang mendedahkan beberapa kepincangan yang berlaku, Zahid kemudiannya menyalahkan Lim Lip Eng sambil menyuruh ahli parlimen itu kembali ke sekolah.

Keadaan itu kemudiannya membangkitkan sedikit kekecohan dalam Dewan Rakyat apabila ahli-ahli parlimen pembangkang meminta Zahid menarik balik kenyataan beliau terhadap Lim Lip Eng.

" Tuan Yang di-Pertua, saya rasa elok ahli parlimen Segambut masuk Tabika semula kerana tidak dapat membezakan,"kata Zahid yang disambut bantahan ahli-ahli parlimen pembangkang.

Tv Selangor/-

Harussani kena jawab, bilakah Nik Aziz menyatakan bahawa undi PAS masuk syurga

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Nik Aziz Tuntut Harunssani Jelas Isu 'Undi PAS Masuk Syurga'

KOTA BHARU 8 MAC : Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menghantar surat rasmi kepada mufti Perak, Tan Sri Harunssani Zakaria bagi menyatakan hasratnya mahu berjumpa tokoh agama itu bagi merungkai perselisihan pendapat antara mereka.

Surat itu juga antara lain menuntut Harunssani menjelaskan tulisannya sebelum ini yang mendakwa Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan, pernah berkata 'undi PAS masuk syurga'.

Tulisan mufti itu disiarkan oleh akhbar Mingguan Malaysia 6 Mac lalu, iaitu hari pengundian bagi pilihan raya kecil dewan undangan negeri Kerdau dan Merlimau.

"Hari ini saya telah menghantar surat rasmi kepada sohibus samahah Tan Sri Harussani, mufti Perak memohon penjelasan di atas tulisan beliau di dalam Mingguan Malaysia 6 Mac 2011.

"Saya memohon supaya beliau menjelaskan bilakah saya menyatakan bahawa undi PAS masuk syurga," katanya melalui Facebook hari ini.

Kedua-dua tokoh itu sering bercanggah pendapat berhubung isu agama dan jika pertemuan yang dicadangkan itu menjadi kenyataan, ini adalah kali pertama berlaku mereka akan duduk semeja.

"Semoga beliau memberikan respon,"kata Nik Aziz lagi.

Semalam, Dewan Pemuda PAS Perak juga telah menghantar surat jemputan kepada Harussani berhubung perkara yang sama.

Mereka menawarkan diri untuk menjadi orang tengah bagi menjayakan pertemuan tersebut.

Menurut Pemuda PAS Perak, sudah tiba masanya untuk kedua-dua tokoh itu bersemuka dengan cara yang lebih terhormat dan beradab bagi menjernihkan keadaan dan menyelesaikan kemelut yang hanya merugikan umat Islam.

Mereka berpendapat, dengan menghormati ilmu Harussani, pihaknya merasakan kaedah itu adalah yang terbaik bagi menidakkan semua pandangan yang telah dikemukakan secara terbuka.

Pemuda PAS Perak juga sebelum ini antara yang tidak senang dengan beberapa pandangan mufti itu khususnya dalam isu ancak membabitkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abd Kadir.

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Saman ekor dera bukan didik rakyat - Abdul Hadi

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang meminta kerajaan mencari pendekatan lain yang lebih sesuai berbanding saman ekor kerana ia lebih mendera rakyat bukannya mendidik.

"Sepatutnya kerajaan mendidik rakyat supaya mematuhi peraturan jalan raya bukannya mendera rakyat sebagaimana berlaku dalam kes saman ekor ini," kata beliau.

Sekurang-kurangnya dua kali beliau membangkitkan perkara ini dalam dua program berbeza. Pertama ketika bercakap kepada wartawan di Kerdau Selasa lepas dan sekali lagi ketika bercakap dengan kakitangan editorial Harakah Rabu lepas.

Beliau mengulas kesusahan yang dihadapi oleh beribu-ribu rakyat negara ini yang terpaksa beratur di balai-balai polis untuk membayar saman bagi mengelakkan kenderaan mereka di senarai hitamkan.

"Ini mendera rakyat bukan mendidik rakyat," kata Abdul Hadi yang juga anggota Parlimen Marang sambil menyokong tindakan yang diambil oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menganjurkan Kempen Anti Saman Ekor (Kase).

Baru-baru ini, Kase menyeru Kementerian Pengangkutan bersedia mengadakan pertemuan dengan pihak-pihak berkepentingan termasuk Kase bagi membincangkan dan menjelaskan beberapa isu yang ditimbulkan seperti penswastaan penguatkuasaan peraturan lalu lintas dan kos-kos terlibat.

"Ini bagi memastikan wang rakyat digunakan untuk kepentingan rakyat sendiri, bukan syarikat-syarikat kroni," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada sistem penguatkuasaan automatik (AES) iaitu penggunaan kamera statik dan bergerak untuk mengambil gambar kesalahan memandu melebihi had laju, melanggar arahan lampu isyarat dan memandu di lorong bas bagi kenderaan selain bas.

Sistem ini dikendalikan dua syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd yang mendapat pulangan 35 peratus daripada setiap enam juta saman yang dikeluarkan manakala kerajaan mendapat 65 peratus pulangan.

"Apa maksudnya ini? Ini bermaksud proses penguatkuasaan peraturan lalu lintas di bawah akta ini telah diswastakan. Apa rasionalnya peraturan lalu lintas diswastakan oleh Kerajaan?" soalnya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

Pengunaan AES ini mula berkuatkuasa hari ini di seluruh negara.

Simulasi Pilihanraya PAS Miri Mantapkan Persiapan PAS Miri

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Miri, 8 Mac 2011- Sebagai rangka persiapan mantap terakhir Jentera
Pilihanraya ,PAS Kawasan Miri dan Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi
Manusia (JUHAM) PAS Pusat telah menganjurkan kursus Simulasi
Pilihanraya di sini minggu yang lalu. Latihan dihadiri seramai 60
peserta jentera PAS Miri terdiri dari jentera Majlis Tindak DUN(MTD)
Senadin,Pujut,Piasau dan 6 orang dari DUN Jepak.

Latihan selama 1 hari merupakan siri terakhir setelah lebih 7 siri
berterusan telah diadakan sebelum ini. Lebih menarik kursus kali ini
turut melibatkan latihan Simulasi Hari Pengundian melibatkan latihan
Polling Agent Counting Agent (PACA) secara praktikal bagi memantapkan
pemahaman petugas.Latihan praktikal dan kertas kerja dibentangkan oleh
Ahmad Zamri, Timbalan Pengarah JUHAM Pusat dan Abang Ahmad Kerdee
Abang Masagus, Penasihat Guaman PAS Negeri Sarawak.

Pada sidang media selepas latihan Simulasi ,PAS Kawasan Miri telah
melancarkan Kempen Anti Saman Ekor(KASE) yang telah pun dilancarkan
dan mendapat respon positif di seluruh Malaysia. Ia bertujuan
menyediakan khidmat nasihat dan bantuan guaman pada rakyat yang
tertindas dek saman ekor yang dikenakan tanpa notis yang sah dari
pihak berkuasa. Pada sebelah malam ;rombongan PAS Kawasan Miri
diketuai YDP Kawasan,Tuan Haji Jofri,,Abang Ahmad Kerdee,Penasihat
Guaman PAS Sarawak ,Pengerusi dan SU DHPP,Mr Yeo dan Mr John Barah
telah menyertai rombongan ke Kg Pasir,Lutong bagi mendengar
permasalahan penduduk setempat dan mengadakan dialog isu setempat.

Program itu mendapat sambutan baik masyarakat dan PAS Kawasan Miri
berjanji untuk membawa permasalah penduduk ke pihak berwajib pada
kadar segera. Dalam keadaan pemimpin BN hidup mewah dan Pegawai SESCO
dari luar dibayar pada harga gaji melampau;masih ramai rakyat di Miri
hanya bergantung pada Generator sebagai sumber tenaga elektrik dan
system perparitan yang amat teruk sekali. Janji Peter Chin,Lee Kim
Shin dan George Chan hanya sekadar menanam tebu di bibir
sahaja,begitulah keluhan rakyat disini. Janji mereka 2011,MASA UNTUK
BERUBAH KEPADA PAKATAN RAKYAT!

www.pas-miri.blogspot.com

Fitnah Terbesar Mahathir Terhadap Anwar

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Kemenangan "awal" Datuk Seri Anwar Ibrahim di mahkamah hari ini tentunya suram dengan satu lagi pusingan serangan peribadi Tun Mahathir Mohamad terhadap mantan timbalannya, kali ini menerusi buku autobiografinya.

Anwar pagi tadi berjaya mendapatkan perintah mahkamah untuk menolak beberapa bahan bukti yang diperolehi oleh polis secara tipu helah namun kini berdepan dengan asakan fitnah Mahathir menerusi buku berjudul "Doktor Dalam Rumah."

Oleh kerana didokong oleh Umno-Barisan Nasional dan seluruh jentera kerajaan, Mahathir merasakan beliau masih mempunyai hak mutlak membuat tuduhan-tuduhan liar terhadap Anwar walaupun bukan lagi menjadi Perdana Menteri.

Segala percubaan Anwar untuk mempertahankan dirinya di mahkamah daripada serangan-serangan Mahathir sebelum ini tidak berhasil kerana ia berkait dengan tahap kewibawaan sistem kehakiman negara ketika ini.

Dalam membuat tuduhan-tuduhan liar menerusi buku "Doktor di dalam rumah" Mahathir hanya mendedahkan sifat semula jadinya untuk berbohong apabila perlu demi melindungi kredibilitinya sendiri.

Ramai tentunya masih ingat bahawa setelah membuat pelbagai tuduhan terhadap Anwar pada tahun 1998, Mahathir enggan hadir di mahkamah apabila diberi peluang penuh untuk memberi keterangan pada perbicaraan pertama Anwar.

Beliau menggunakan segala pengaruh dan kuasa selaku Perdana Menteri untuk mengelak daripada memberi keterangan atau disoal balas oleh peguam Anwar ketika itu.

Jika Mahathir hadir di mahkamah untuk mempertahankan tuduhan-tuduhannya, seluruh masyarakat - di dalam dan luar negara tentunya akan "tabik" dengan ketelusan beliau.

Sebaliknya beliau memilih untuk terus melontarkan tuduhan-tuduhan liar itu di luar mahkamah dan meneruskannya walaupun setelah Anwar dihumban dalam penjara ketika itu.

Hari ini, walaupun tidak lagi menjadi Perdana Menteri, tabiat buruk berbohong susah dikikis oleh Tun.

Sudah tentu tuduhan-tuduhan terbaru beliau akan didokong oleh pemimpin-pemimpin Umno sekarang, kerana walaupun diaibkan dan dihina dengan pelbagai cara, Anwar masih menjadi saingan politik utama kepada Umno.

Di Johor, polis digunakan untuk melarang Anwar daripada berceramah baru-baru ini. Di PRK Kerdau baru-baru ini, kereta Anwar di serang oleh samseng upahan Umno.

Malah parti itu terpaksa mengitar semula hikayat-hikayat lama berupa fitnah menerusi Umi Hafilda yang secara kebetulan mengisytiharkan dirinya peminat no 1 Mahathir.

Tuduhan-tuduhan yang dilemparkan oleh Mahathir dalam buku nukilannya kali ini memang pedas dan mengaibkan Anwar serta keluarga termasuk anak-anak beliau.

Namun hakikatnya ialah, Mahathir memecat Anwar bukan kerana isu "moral" tetapi kerana bimbang hayat politiknya sendiri sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno tercabar oleh kemaraan politik Anwar.

Mereka yang arif dengan politik Umno tentunya tahu latar belakang kebimbangan Mahathir pada tahun 1998 susulan kejatuhan Presiden Suharto selepas memerintah Indonesia secara autokratik selama 32 tahun.

Maka bermulalah komplot untuk mengaibkan Anwar dengan tuduhan menghinakan supaya beliau ditolak oleh kaum Melayu yang menjadi tunggak Umno.

Bermulalah proses menyingkirkan pengarang-pengarang kanan media massa yang dilihat sebagai rapat kepada Anwar dan diganti dengan mereka yang "tetap setia" kepada dua Tun - Mahathir dan Daim Zainuddin.

Pada masa sama bermula jugalah proses untuk mencipta dan menyediakan saksi-saksi dalam bentuk pekerja seks yang Mahathir mendakwa "hanya memberi keterangan kepada beliau dan polis."

Akhirnya tidak seorang pun daripada mereka dibawa ke mahkamah - kerana hakim dan pendakwaraya mempunyai "persefahaman' begitu baik untuk mensabitkan Anwar.

Percayalah, jika Anwar dibelit dengan isu moral, tidak mungkin Mahathir menyimpan beliau selama 18 tahun dalam barisan penyokong politiknya. "Berita' dan "bukti" keterlanjuran Anwar, jika benar , sudah tentu sampai lebih awal pada Mahathir untuk diambil tindakan.

Realitinya adalah, Mahathir berbohong dan mendalangi komplot mensabitkan Anwar di mahkamah setelah memecatnya pada 2 September 1998, demi kelangsungan politik beliau sendiri.

Beberapa pembohongan "kecil" Mahathir terdedah ketika itu, umpamanya Anwar "menumbuk" matanya sendiri ketika dalam tahanan sehingga lebam, dan mantan Timbalan Perdana Menteri kononnya adalah agen Yahudi, CIA dan sebagainya.

Namun hari ini jelas, Mahathir menyimpan pembohongan terbesarnya terhadap Anwar untuk buku autobiografinya, dengan tujuan menjamin buku "Doktor dalam rumah" laris jualannya.

Tv Selangor/-

Khalil : Selamatkan Malaysia untuk generasi akan datang

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Najib : Seorang Perompak Yang Menasihati Orang Supaya Buat Baik

PARIT BUNTAR, 8 Mac : Ketua Penerangan PAS Perak YB Drs. Khalil Idham Lim mengkritik ucapan Perdana Menteri Malaysia yang menyarankan supaya kakitangan awam perlu bekerja bertungkus lumus dengan penuh dedikasi dan integriti dalam portfolio masing-masing.

Najib dipetik sebagai berkata, beliau menyatakan ia juga merupakan ibadah dalam Islam dan sudah pasti apa yang dilakukan dengan ikhlas akan dapat ganjaran daripada Allah.

"Persoalannya saya lihat ucapan beliau tidak lebih manis dibibirkan sedangkan realiti yang berlaku adalah disebaliknya. Kakitangan awam semacam tidak tahu dengan perangai pemimpin UMNO bila Najib berucap sedemikian dihadapannya?" soalnya.

“Mereka adalah perompak kepada khazanah negara dan wajib kita tolak, Sedangkan kakitangan awam yang betungkus lumus bekerja siang dan malam namun ganjarannya sangat kecil berbanding dengan nilai wang yang semakin kecil,” katanya ketika ditemui di sini.

Khalil juga menyentuh persolan kenaikan harga barang yang sedang menghantui rakyat Malaysia termasuklah kakitangan awam.

Menurutnya yang juga ADUN Titi Serong, pesanan Perdana Menteri yang boleh disifatkan tiada nilai walau satu sen ini adalah disebabkan ianya datang dari seorang mulut pemimpin yang langsung tidak komited dengan nilai dedikasi dan integriti terhadap rakyat.

“Nilai-nilai yang beliau sarankan itu gagal diterjemahkan dalam amalan pentadbiran beliau, Pentadbiran boros yang digambarkan oleh Najib dan Rosmah serta kabinetnya sekaligus menafikan saranan kepada orang lain ” tegasnya.

“Berikut saya sebut satu persatu wang rakyat yang dibelanjakan oleh Najib serta orang terdekat beliau, sebagai bukti, seorang perompak menasihat supaya orang lain perlu ikhlas dan tidak memandang soal kebendaan dalam bekerja,” ujarnya.

1. Rosmah menginap di sebuah bilik mewah (suite) dengan wang rakyat yang harganya mencecah UDS35,000 atau menyamai RM106,000 semalam, ianya merupakan suatu perbelanjaan yang amat boros.

2. Hutang baru kerajaan persekutuan bakal melonjak daripada paras RM362.39 bilion atau 53.7 peratus dari Keluaran Kasar Dalam Negara (KDNK) kepada RM445.39 bilion, puncanya ialah wujudnya Perdana Menteri yang boros.

3. Tindakan Perdana Menteri terlampau taksub dengan bangunan 100 tingkat yang menelan belanja RM5 bilion, bukti lagi bahawa Negara diterajui oleh pemboros.

4. BN juga dengan mudah meluluskan kontrak RM77 juta kepada Apco yahudi, wang yang terang lagi jelas disalahguna yang sepatutnya disalurkan kepada rakyat.

5. RM51 bilion yang hilang setiap tahun akibat ketirisan dan rasuah demi memastikan kroni gembira dan bersenang-lenang dan jumlah ini amat membimbangkan, tidak hairanlah rakyat melarat dan susah.

6. RM19 bilion subsidi korporat yang ditanggung oleh Petronas untuk membayar IPP milik kroni, ini menyebakan rakyat menanggung kepayahan hidup untuk berbelanja.

7. RM28 bilion yang tiris dari Perbendaharaan setiap tahun akibat rasuah, seperti yang dianggarkan oleh Ketua Audit Negara, isu yang perlu bermain diminda kita ialah mengapa tiada seorang pun menteri BN yang tidak mewah, inilah puncanya.

“Saya kemukakan cadangan kepada rakyat, samaada tolak pemimpin BN yang korup atau rakyat menyokong BN tetapi resikonya terus berada dalam situati payah yang tidak pernah kunjung padam ini" Jelasnya

"Selamatkan Malaysia, jika bukan untuk kita, setidak-tidaknya untuk generasi akan datang,” katanya ketika mengakhiri sesi temuramah.

Buyung Gagu dipindahkan ke Taman Negara


03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] - BERAKHIRNYA SEBUAH LEGASI... Anggota Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Negeri Sembilan dan Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (NECC), Kuala Gandah, Pahang merantai kaki Buyung Gagu (bergading) dengan rantai besi semasa kerja-kerja pemindahan gajah liar dijalankan di tapak Empangan Triang dekat Kampong Gagu di Jelebu, Selasa. Buyung Gagu legasi terakhir gajah liar di sini, dipindahkan ke Taman Negara dengan menaiki lori. - Foto BERNAMA

Chelsea hidupkan peluang buru kejuaraan liga

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

BLACKPOOL - Pengurus Chelsea, Carlo Ancelotti berusaha keras memulihkan persembahan hambar pasukannya untuk kembali bersaing memburu gelaran Liga Perdana selepas mencatat kemenangan 3-1 ke atas kelab yang berada dalam zon penyingkiran, Blackpool.

Utusan Malaysia/-

Muslimat PAS ajak wanita buat perubahan

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) mengajak seluruh wanita negara ini membuat perubahan bagi merubah nasib mereka pada tahap yang lebih gemilang sempena Sambutan Hari Wanita Sedunia ke-100, hari ini.

“DMPP turut mengucapkan selamat menyambut Hari Wanita Sedunia kepada seluruh wanita di mana jua mereka berada,” ujar ketuanya, Ustazah Nuridah Mohd Salleh.

Sempena 100 tahun sambutan hari tersebut kali ini dengan temanya “Equal acsess to education, training, science and technology: Pathway to decent work for women – Kesamarataan peluang terhadap pelajaran, latihan, sains dan teknologi: Laluan kerjaya terpuji untuk wanita”.

Sebenarnya, kata beliau dalam pandangan Islam, wanita mempunyai hak-hak yang sama dengan lelaki di mana Allah menegaskan di dalam al-Quran bahawa wanita adalah pelengkap bagi lelaki manakala lelaki juga adalah pelengkap bagi wanita.

Sabda Rasulullah s.a.w pula yang bermaksud: “Sebenarnya wanita adalah saudara kandung bagi lelaki!”

“Sesungguhnya dari maksud hadis tersebut jelaslah bahawa pada pandangan Islam tidak ada pengurangan atas hak-hak wanita ataupun kezaliman atas wanita demi kepentingan lelaki kerana Islam merupakan satu syariat Allah yang diturunkan untuk lelaki dan wanita sekaligus tanpa pengecualian,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Oleh itu, jelasnya sebarang bentuk ketidak adilan ke atas wanita di dalam setiap aspek kehidupan amatlah ditegah dan bercanggah dengan ketentuan Ilahi.

Apatah lagi, ujarnya amat besarnya peranan wanita yang mesti disempurnakan oleh wanita, seperti kata-kata bijak pandai: Seorang ibu ibarat sekolah, apabila kamu siapkan dengan baik, bererti kamu menyiapkan satu bangsa yang harum namanya.

Sehubungan itu, menurutnya Pakatan Rakyat menawarkan beberapa program di dalam pelaksanaan agenda Dasar Bersama Pakatan Rakyat seperti menggubal akta bagi memastikan golongan wanita mendapat layanan yang adil dalam segenap bidang.

Di samping itu, memberi penekanan ke arah meningkatkan Kadar Guna Tenaga bagi Wanita kepada tahap 60% dalam tempoh 10 tahun akan datang berbanding 46% sepanjang tempoh 20 tahun yang lalu dan memperuntukkan 30% perwakilan wanita dalam semua barisan pimpinan politik dan kerajaan.

Pakatan Rakyat juga, tambahnya menangani segala bentuk keganasan terhadap wanita dan anak-anak dengan hukuman setimpal yang lebih berat dijatuhkan ke atas pesalah serta memastikan kebersanan pusat krisis di setiap hospital dan balai polis.

Selain itu, katanya memastikan kewujudan sistem sokongan dan bantuan seperti pusat penjagaan kanak-kanak dan sebagainya untuk ibu yang bekerja di pejabat kerajaan dan sektor swasta.

Beliau menambah, Pakatan turut memberikan bantuan untuk meringankan beban keluarga ibu tunggal yang miskin dan memerlukan, mengambil kira perspektif gender dalam merangka belanjawan dan dasar-dasar negara, memperkenalkan program kepekaan jantina ke dalam kurikulum sekolah dan mengiktiraf peranan suri rumah di dalam pengkukuhan institusi keluarga dan sumbangannya kepada pembangunan masyarakat dan negara.

Justeru, ujarnya sayugia wanita mengambil inisiatif dan keprihatinan terhadap tawaran-tawaran tersebut agar seluruh wanita Malaysia dapat berperanan dan memberikan sumbangan positif terhadap usaha-usaha Pakatan Rakyat merubah nasib kaum wanita pada tahap yang lebih gemilang.

“Sesungguhnya nasib kita adalah di tangan kita juga seperti penegasan Allah SWT di dalam al-Quran bahawa Allah tidak akan mengubah nasib seseorang individu atau kaum tanpa mereka berusaha mengubah sikap dan berusaha ke arah reformasi kehidupan yang lebih baik.

“Marilah kita bersama-sama berganding bahu melaksanakan perubahan ini. Ubah sekarang, selamatkan Malaysia,” ujarnya.

Harakahdaily/-

34 Buah Kereta Rosak Dihempap Pokok

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 8 MAC : Sebanyak 34 buah kereta remuk dihempap pokok ekoran hujan lebat dalam dua kejadian berasingan di tempat letak kereta swasta di Jalan Tun Razak di sini, malam tadi.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata kejadian pertama berlaku berhampiran dengan Wisma Time di Jalan Tun Razak di mana 30 kereta remuk apabila lima pokok termasuk empat pokok besar tumbang dan menghempap kereta yang dipakir di situ pada pukul 5.30 petang.

Pada masa yang sama empat kereta remuk apabila sebatang pokok besar ditempat letak kereta swasta berhampiran bangunan Bank RHB, yang terletak seberang jalan Wisma Time, tumbang dan menghempap kereta tersebut.

Beliau berkata seramai 20 anggota bomba dan Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) memotong dan mengalihkan pokok-pokok yang tumbang itu sejak pukul 5.50 petang hingga 9 malam.

Tv Selangor/-

Parlimen tanpa Anwar

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Sehari sebelum cukup haul 3 tahun penggal 12 persidangan Parlimen Malaysia. Pembukaan sidang didahului oleh perbarisan dan tabik hormat di Dataran Parlimen. Lagu Negaraku disusuli kibaran Bendera Diraja disertai tembakan 21 das meriam berlangsung serentak.

Pembukaan sesi keempat ini berlangsung tanpa Ketua Pembangkang DS Anwar yang digantung. Menyertai beliau ialah tiga lagi Ahli Parlimen yang turut digantung atas isu yang sangat Ajaib.

Berlaku sedikit pertukaran tempat duduk apabila Ahli Parlimen Padang Serai menyertai Bebas. Ahli Parlimen yang sentiasa memanaskan sidang dengan lawak jenaka dan aksi yang kadang-kadang memalukan Pakatan Rakyat itu akhirnya menyertai kumpulan yang selalu beliau hentam dan maki.

BN wajib menyekat Anwar. Bermula dengan perlu memastikan beliau digagalkan dari kerusi PM di zaman Tun Mahathir sampailah ketika beliau berada di barisan pembangkang. Perpaduan di kalangan pembangkang adalah ketakutan maha tinggi BN. Peranan beliau dalam mendekatkan PAS, DAP dan PKR tidak pernah dipertikai. Kemahiran yang sangat tinggi amat perlu bagi membawa pemimpin-pemimpin parti berbeza ideologi.

ANWAR DISERANG

Anwar diserang lagi. Kali ini dengan menggunakan segala peraturan secara songsang di Parlimen untuk mengasak beliau ke sudut. Hanya kerana beliau membangkitkan isu hubungan APCO dan kerajaan Malaysia. BN menggunakan 'stupid majority' bagi menghalalkan penggangtungan Anwar.

Saya berada di Parlimen ketika Anwar dizalimi tanpa kehadirannya. Ahli Parlimen BN menjadi pengecut ketika Anwar bangkitkan isu itu. Ketika Anwar di luar dewan, Ahli Parlimen Kota Belud, bekas Setiausaha Pemuda Umno merujuk isu yang telah dibangkitkan oleh DS Anwar dan dan BN mengenakan Anwar. BN mempunyai majoriti untuk menzalimi Ahli Parlimen yang mempunyai kemampuan menyanggah mereka.

CATATAN PELIK PARLIMEN MALAYSIA

Satu: DS Anwar adalah Ahli Parlimen biasa. Tanpa jawatan kabinet. Melainkan beliau adalah Ketua Pembangkang, beliau sama status seperti saya dan ahli parlimen biasa yang lain.

Kami bebas membangkitkan apa sahaja isu kerana kami tiada akses kepada maklumat. Yang ada akses hanyalah Menteri dan Timbalan Menteri. Pegawai akan sediakan bahan dengan arahan mereka. Menterilah yang akan menjawab segala persoalan kami bangkitkan walaupun biasanya mereka yang terdesak memeramkan sahaja isu yang tidak memihak mereka.

Kedua: Anwar sudahpun habis berucap. Beliau cuba dirujuk ketika beliau tiada di dalam dewan. Beliau dikenakan ketika beliau tiada untuk menjawab.

Ketiga: Tuduhan yang dikenakan terhadap beliau ialah tuduhan menyelewengkan fakta. Tuduhan yang hanya boleh dikenakan kepada Menteri atau Timbalan Menteri yang menjawab. Bukannya mereka yang bertanya. Adakah dengan demikian maka bertanya pun dikira kesalahan dan boleh dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Pilihan,

Keempat: Ahli Parlimen Pakatan rakyat yang cuba mencelah, dinafikan hak untuk membetulkan kesalahan. Ya kerana ‘stupid Majority” digunakan oleh BN dan Speaker terpaksa menurut.

Kelima: Anwar di perintah dan diberi peluang seminggu untuk membuat penjelasan. Biasanya penjelasan dipohon daripada Menteri atau Timbalannya. Ia diminta oleh Ahli Parlimen biasa bukannya diputuskan oleh Menteri yang meminta penjelasan.biala ditanya kemudiannya, maka semuanya termasuk speker kemalu-maluan.

Keenam: Anwar memberi penjelasan juga. Walaupun bertentangan dengan peraturan dewan. Hukuman dijatuhkan juga. Maka Anwar perlu dihadapkan ke jawatankuasa Hak dan Kebebasan sekali lagi dengan “stupid Majority”.

Ketujuh: Anwar dijanjikan (ada dalam hansard) dengan peluang membela diri, mengemukakan bukti dan membawa saksi. Namun dengan sekeping surat dari APCO, Anwar tidak tidak perlu bersusah payah lagi.

Kelapan: Sekali lagi “Stupid Majority” diperlukan untuk menghalalkan kezaliman. Anwar dihukum. Tetapi yang sebenarnya juga dihukum ialah rakyat. Malysia sangat kerugian. Ini hanya catatan santai. Namun semua saksi masih hidup lagi. Kalau ada yang mati nescaya akan ada PRK!! Namun Anwar kena 6 bulan. Satu Demontrasi berlaku di Parlimen. Ya satu Sejarah Hitam.

Harakahdaily/-
Penulis adalah anggota Parlimen Padang Terap yang juga Ketua Penerangan Pemuda PAS Kedah.

Isu Ceramah Anwar : Minda Najib Macam JKKK

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

MELAKA 8 MAC : Dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa ada pihak yang tidak menggalakkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berceramah semasa pilihan raya kecil (PRK) Kerdau dan Merlimau baru-baru ini adalah suatu pembohongan yang nyata.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka, Yusof Wahab berkata tidak ada suatu keputusan pun dibuat oleh pihak jentera pilihan raya PAS yang menghalang Anwar dari menyampaikan ceramahnya semasa kempen pilihan raya kecil tersebut lapor Harakah Daily.

"Saya terlibat sebagai salah seorang Ahli Jawatankuasa Jentera Pilihanraya Dun Merlimau, kita tidak pernah pun berbincang dan mengambil keputusan sedemikian.

"Kalau Najib berkata ada sms yang tidak suka Anwar datang ke Merlimau mungkin itu perang saraf dari jentera Umno sendiri, sesiapa pun boleh hantar sms semacam itu," katan Yusof ketika dihubungi.

Yusof berkata semasa kempen PRK Merlimau baru-baru ini, banyak sms yang bersifat provokasi dan fitnah yang dihantar oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

"Takkan seorang yang berjawatan Perdana Menteri sanggup menggunakan sms yang tidak tahu dari mana asalnya sebagai hujah, jatuhlah 'standard'.

"Saya kesal dengan dakwaan ini kerana ianya menggambarkan bahawa minda Perdana Menteri kita lebih kurang sama dengan minda JKKK atau Kemas," tegas Yusof yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil.

Menurut Yusof, rakyat sentiasa dahagakan maklumat terkini dari Anwar kerana mereka tahu pemimpin PKR itu mempunyai banyak informasi sama ada dari orang dalaman Umno atau luar negeri.

"Umno sebenarnya dari dulu lagi mahu melaga-lagakan PAS dengan Anwar supaya perpaduan yang wujud kini hancur dan mereka akan mendapat keuntungan dari kehancuran PR," tegas Yusof.

Tv Selangor/-

Sultan Oman Rombak Kabinet Besar-Besaran

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD]

MUSCAT 8 MAC : Sultan Qaboos, Oman semalam memecat Menteri Ekonomi dan Menteri Dalam Negeri dalam satu rombakan Kabinet besar-besaran selepas beberapa minggu protes anti kerajaan diadakan rakyat di negara Teluk itu.

"Sultan Oman mengarahkan rombakan dalam majlis menteri," menurut satu pengumuman televisyen sebelum senarai Kabinet baru dibacakan.Menteri Ekonomi, Ahmad Abdel Nabi Mekki dan Menteri Dalam Negeri, Saud Ibrahim al-Busaidi adalah antara menteri utama yang terkeluar, selain Menteri Perdagangan dan Industri, Maqbool Ali Sultan.

Kementerian yang dipegang Mekki dibubarkan manakala tempat Busaidi digantikan oleh ketua perkhidmatan awam, Faisal Said al-Busaidi, menurut agensi berita ONA.

Rombakan kebinet itu sememangnya dijangka selepas Sultan Qaboos memecat dua menteri pada Sabtu lalu sebagai reaksi terhadap bantahan rakyat yang mengaitkan gejala rasuah dan reformasi demokrasi yang perlahan di negara itu.

Tv Selangor/-

Masa Haidh Bukan Masa Libur Ibadah ~

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Banyak kaum wanita yang menganggap masa haidh sebagai masa libur ibadah. Bahkan tak jarang mereka menyebut masa haidh sebagai masa libur. Sebab, selama masa itu mereka tidak boleh mengerjakan shalat dan shaum.

Benarkah anggapan mereka ini? Tentu saja tidak! Jika yang mereka maksud adalah meninggalkan semua atau sebagian besar ibadah. Akan tetapi begitulah kenyataan yang kita dapati. Ingatlah wahai saudariku, bagi seorang muslim tidak ada istilah libur ibadah.

Berapa banyak kaum wanita yang merasa bahwa datangnya masa haidh seperti lepasnya beban berat yang ia pikul selama masa suci. Ia merasa begitu lega, santai dan bisa melakukan apa saja tanpa harus terganggu dengan datangnya waktu shalat.

Saudariku muslimah,
Ketahuilah, itu adalah perangkap setan. Setan mem­buat indah anggapan mereka itu. Setan sangat berhasrat menjebak kalian dalam kelalaian. Lalai dari mengingat Allah dan lalai mengingat akhirat. Sebab, jika engkau lalai niscaya setan dapat dengan mudah menggiringmu kepada kemurkaan Allah Karena itu, janganlah kalian tertipu.

Nabi shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Perumpamaan orang yang berdzikir kepada Rabb-nya dan orang yang tidak berdzikir kepada Rabb-nya adalah seperti perbedaan antara orang yang hidup dan yang mati.” [Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dalamShahih-nya dari Abu Musa Al-Asy'ari radhiyallahu'anhu]

Renungkanlah wahai saudariku muslimah, …

Pantaskah seorang muslimah merasa santai di saat terluput darinya sebuah ibadah yang sangat agung di dalam Islam? Ibadah yang tidak bisa disetarakan dengan ibadah apapun yaitu shalat dan shaum. Pantaskah ia bergembira di saat ia tidak bisa berdiri bermunajat kepada Rabb yang Maha Agung, berbicara langsung dengan-Nya dalam shalat?

Seharusnya semangat mereka lebih terpacu. Yaitu se­mangat untuk menggantikan terluput keutamaan ibadah shalat dan shaum.

Banyak kita temui para wanita, terutama para gadis, menjadikan masa haidh ini sebagai masa untuk mengo­songkan pikiran dan jeda ibadah dengan alasan rileks ka­rena datang bulan. Sehingga banyak waktunya yang terbuang percuma tanpa faedah sedikitpun bagi akhiratnya. Akhirnya, begitu masa suci tiba ia merasa berat untuk memulai kembali aktivitas ibadahnya.

Sumber: Wanita Haidh Tak Luput Pahala, Ust. Abu Ihsan Al-Atsari, Pustaka At-Tibyan (hal. 27-29)

Konspirasi politik rampasan: Catatan sejarah hitam Perak

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Pada tarikh ini, dalam sejarah tanahair apabila seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang hanya mempunyai wakilnya sebanyak 6 kerusi berbanding 18 kerusi dan 7 kerusi telah membentuk sejarah baru bagi politik Malaysia amnya dan Perak khasnya kerana PAS diberikan keyakinan oleh DAP dan PKR bagi membentuk sebuah kerajaan negeri setelah Barisan Nasional (BN) hanya mempunyai 28 kerusi.

Pergabungan antara PAS (6), DAP (18) dan PKR (7) berbanding dengan BN (28) iaitu Umno (27) dan MCA (1) telah merubah landskap politik Perak dengan pelbagai cabaran kerana angin tsunami politik Pilihan Raya Umum (PRU) ke - 12 tahun 2008 ini telah menjawab pelbagai persoalan tuntutan rakyat Perak yang selama ini dipendam atau dikekang tanpa disalurkan secara betul atau berkesan.

Pelbagai isu nasional mahupun peringkat negeri atau tempatan dengan pelbagai masalah sentiasa ada dan terus ada tanpa diselesaikan seolah-olah sebagai jambatan atau umpan untuk rakyat terus bergayut dengan BN. Umpamanya isu tanah sudah lebih 50 tahun BN gagal atau sengaja untuk melambatkan hak bagi seorang warga penduduk di Perak untuk dimilikinya.

Ditambah dengan pengurusan kewangan rakyat yang mana pernah disebut oleh Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin tentang sekecil-kecil perkara seperti minum pagi semasa Mesyuarat Exco yang agak melampau. Bagi pimpinan yang datang daripada PAS yang telah di didik agar bercermat sepertimana yang di ajar oleh Islam dalam pelbagai perkara dapat dilaksanakan ketika berkuasa.

Dalam merungkai konsprasi politik yang disusun di Perak sebagai salah satu usaha menafikan keputusan rakyat yang telah membuat keputusan terbaik dan tekat untuk memberikan nafas baru perubahan pengurusan pentadbiran kerajaan negeri hanya bertahan selama 11 bulan sahaja. Walaupun dalam tempoh yang sengkat, banyak juga perubahan yang telah dilakukan tetapi masih dinafikan oleh BN.

Bermula dengan aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (dahulu Badan Pencegahan Rasuah Malaysia) (SPRM) dengan menggunakan media arus perdana yang acap kali menyerang dua orang Exco Kerajaan Negeri (kini telah menjadi ADUN Bebas) yang terpaksa dipertahan oleh semua Exco yang lain bagi menunjukkan setia kawan yang amat yakin bahawa kedua-dua Exco terbabit telah diperangkap.

Pelbagai andaian serangan media ketika itu memaksa semua Exco mempertahan pendirian akan terus bersama dan yakin semua tuduhan tersebut adalah usaha jahat mencemar kepimpinan Pakatan Rakyat (setelah dipersetujui oleh semua parti) (PR) dan usaha menggagalkan pentadbiran kerajaan negeri. Dan isu tuduhan rasuah ini digerakkan oleh media berminggu-minggu seperti mendapat kerjasama daripada SPRM.

Terlalu banyak serangan terhadap kedua-dua Exco terbabit sehingga bersedia mengambil keputusan untuk menyaman mana-mana pihak yang membuat tuduhan kerana selagi Mahkamah tidak membuat keputusan selagi itulah mereka tidak didapati bersalah. Bukan setakat itu sahaja, Umno menekan Datuk Seri Nizar agar menggantung kedua-dua Exco terbabit kerana telah disiasat isu rasuah seperti didakwa.

Mungkin kerana serangan luar sama hebat dengan serangan dalam, tiba-tiba dua Exco tersebut menghilangkan diri dan dikhabarkan bercuti. Disitulah kehilangan kedua-dua Exco tersebut menjadi tanda tanya konsprasi politik rampasan bermula. Bukan tuduhan, tetapi pelbagai maklumat sampai yang menunjukkan agenda tawar-menawar berlaku dan akhirnya terbukti sehingga ke hari ini.

Cara konsprasi ini disusun bukan oleh seorang sahaja, tetapi ianya memainkan banyak watak yang telah kita dengar. Sehingga ke hari ini kedua-dua ADUN PKR yang kini menjadi Bebas termasuk Timbalan Speakar daripada DAP telah berjaya menjatuhkan Kerajaan Negeri di bawah PR yang hanya bertahan memerintah 11 bulan sahaja. Kesan kejatuhan PR itu bertambah parah dengan pelbagai insiden yang memberikan kesan kepada rakyat Perak.

Dalam perbicaraan kedua-dua ADUN Bebas terhadap tuduhan rasuah seperti telah diduga, mereka dibebaskan oleh Mahkamah seperti sengaja SPRM lambat memohon merayu dibicarakan semula. Persoalan-persoalan yang dilemparkan kepada SPRM dahulu telah terjawab. Perkara ini terancang? Siapa yang rancang? Apa tindakan kedua-dua ADUN Bebas itu terhadap SPRM? Semua sekarang boleh tutup buku sahaja, yang jahat tentunya terbukti BN.

Persoalan yang timbul, adakah rakyat yang pernah membuat kejutan politik di Perak hilang pertimbangan drama yang dilakonkan dahulu? Adakah kerja buat Datuk Seri Dr Haji Zambry Abdul Kadir telah memulihkan semua kecacatan yang telah berlaku semenjak diisytihar Menteri Besar Mahkamah? Adakah rakyat akan biarkan sahaja dan kembali memberikan sokongan kepada BN? Atau rakyat akan kembalikan kuasa pemerintahan kepada PR pada PRU 13 nanti?

Sudah tiba masanya rakyat kena membuka minda mereka dalam politik Perak kini, PRU 13 kayu ukur sejarah hitam yang telah berlaku. Kuasa penentu bagi mana-mana kerajaan negeri adalah kuasa rakyat. Politik kepartian adalah sistem demokrasi yang ada, siapa akan menang dan siapa akan kalah. Menang secara terhormat dan kalah secara terhormat, jangan ada yang tidak mahu kalah kerana hanya mahu menang sahaja.

Rakyat akan sekali lagi membuat keputusan mereka bila-bila masa sahaja daripada sekarang. Ada yang menimbulkan isu perkauman adalah trend selepas PRU 12 yang lalu, kerana trend ini cukup berjaya menegangkan kekebalan kaum untuk bersama atas nama bersatu. Tetapi corak perkauman ini akan sebenarnya memakan diri kerana di dalam Islam tidak meletakkan kaum sebagai kekuatan sebenar.

Dalam apa yang berlaku, timbul persoalan pendirian politik kepada ADUN yang sudah menjadi Bebas. Ke mana arah mereka selepas ini? Atau mereka akan bersama BN atas parti mereka untuk terus menjadi calon PRU 13 bagi berdepan dengan PR nanti. Kerangka politik Perak akan menjadi susut nilai menjelangnya PRU 13 nanti, PR akan berdepan dengan BN di atas padang baru yang ditonton oleh rakyat yang akan membuat keputusan mereka.

Keputusan rakyat adalah muktamad, Datuk Seri Zambry atau Datuk Seri Nizar akan menduduki kerusi Menteri Besar yang ke - 12 nanti. Sama-samalah kita tunggu tiupan angin PRU 13 yang amat dinanti-nantikan oleh rakyat Perak yang sudah bertekat membuat satu keputusan setelah melalui satu tempoh yang amat merusingkan.

safarizal saleh

Kenapa pengundi tolak PAS?

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Calon PAS Hassanuddin Salim tumpas di tangan Syed Ibrahim Syed Ahmad dengan majoriti 2,724 undi. Hassanuddin mendapat 2,336 undi manakala Syed Ibrahim mendapat 5,060 undi.

Dalam pilihan raya kecil kali ini, seramai 8,999 pemilih layak mengundi – pertambahan 542 orang daripada 8,451 pada tahun 2008. Manakala peratusan keluar mengundi pula meningkat kira-kira 3 peratus - daripada 80.33 kepada 83.2 peratus. Manakala BN Melaka mengekalkan kerusi Merlimau melalui Roslan Ahmad yang mengalahkan Yuhaizad Abdullah dari Pas dengan majoriti 3,643 undi. Roslan meraih 5,962 undi sementara Yuhaizad 2,319 undi.

Apabila keputusan sudah dibuat oleh rakyat, kita kena terima seadanya. Orang BN sudah boleh senang hati kerana keputusan itu menunjukkan mendung BN semakin berlalu. Tetapi bagi PAS dan PR peluang untuk mereka bermuhasabah kenapa rakyat menolak PAS dan PR.

Kekalahan PAS telah diulas oleh pemimpin BN yang jelasnya negatif. Tetapi pandangan negatif itu tidak seharusnya dipandang sebelah mata. Hal ini kerana menurut ilmu tasauf, kalau kita nak buat perubahan dengarlah komen musuh. Kemen mereka walaupun tidak ikhlas adalah satu pandangan yang akan memberi manfaat kepada perjuangan.
Sebelum kita mengenal pasti sebab rakyat menolak PAS, suka saya menjelaskan di sini, kemenangan PAS dan PR dalam pilihan raya umum lalu bukan semata-mata rakyat percaya kepada perjuangan PR. Kemenangan PR kerana dua sebab:

1. Kelemahan BN hingga menghilangkan keyakinan rakyat.

2. Rakyat tiada pilihan lain dalam memberi undi, maka mereka memilih pembangkang selain mencuba parti baru.

Hakikatnya PAS belum begitu kuat, dan penambangan ahli baru dalam kalangan orang muda masih belum membanggakan. Ahli lama mungkin boleh mengekalkan kedudukan mereka tetapi untuk menarik lebih ramai golongan lain amat lambat.

Berdasarkan itu, berikut adalah sebab mengapa rakyat tidak memilih PAS dan PR
1. Pendekatan PAS dalam kempen masih belum boleh merangsang keyakinan orang di atas pagar.

2. Kempen PAS masih sama macam macam dahulu, lalu mereka mengangap PAS tidak lebih baik.

3. Orang Melayu percaya PAS hanya memperjuangkan Islam bukan Melayu dan pembangunan.
4. Orang bukan Islam masih tidak begitu yakin PAS boleh membela mereka.
Oleh sebab itu beberapa perubahan perlu dibuat oleh PAS kalau mahu memang dalam pilihan raya akan datang.

1. Pendekatan berkempen perlu diubah dengan banyak membentangkan apa yang PAS boleh laku setelah mereka menang. Tanpa memburukkan parti lawan tunjukkan kemampuan PAS.
2. Kempen mempertahankan Islam sekadar retorik perlu diubah kepada mendidik ahli dan orang ramai. Maka ceramah agama bukan hanya pada musim pilihan raya, dan didikan iman harus diberi keutamaan.

3. Orang Melayu perlu didedahkan perjuangan Islam sebenar dalam bengkel dan kursus. Perjuangan sekadar menuntut hukum hudud perlu diperluaskan kepada bengkel pelaksanaan sebenar.

4. Orang bukan Islam perlu didekati apatah lagi ahli PR sama ada dalam DAP juga PKR, mereka perlu diberi fahaman sebenar perjuangan Islam. Mereka perlu difahamkan bahawa Islama menjaga kepentingan mereka.

Kalau PAS boleh buat semua itu dalam masa terdekat ini, pilihan raya akan datang boleh menampakkan perubahan yang membanggakan. Ingatlah orang ramai mahukan perubahan yang lain daripada yang lain. Kalau mereka mendapati sikap orang PR sama sahaja dengan orang BN maka lebih baik mereka pilih BN.

Ahmad Baei Jaafar

INI BUKAN KEKALAHAN TERAKHIR BUAT PR, KECUALI PIMPINAN KITA BERANI LAKUKAN SESUATU

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

PAS menyertai pilihanraya adalah kerana menganggap bahawa itu adalah salah satu kewajipannya di dalam melaksanakan perintah Allah. Sekiranya PAS tidak bertanding, rakyat tidak mempunyai peluang untuk mengangkat pemimpin mereka yang mahu melaksanakan hukum Islam kerana PAS adalah satu-satunya parti di dalam negara ini yang dasarnya adalah Islam.

Begitu juga dengan sekutu PAS di dalam PR yang masuk bertanding kerana ingin melakukan perubahan. Walaupun sudah lama kita mengetahui bahawa kita menyertai pilihanraya di dalam keadaan demokrasi yang pincang serta penuh ketidakadilan, namun kita tetap menawarkan diri kepada rakyat untuk menjadi pilihan mereka.

Ramai yang mempersoalkan sampai bila PR harus bertanding di dalam suasana yang kita sendiri tahu akan risikonya. Samada PR bangkit menentang ketidakadilan di dalam sistem demokrasi yang ada sekarang atau tidak, kita mesti menyertai pilihanraya kerana itu satu kewajipan. Jika kita tidak berupaya bangkit, kita harus bersedia untuk menerima kekalahan demi kekalahan lagi.

Saya bukan ingin menafikan beberapa kelemahan di pihak kita yang mungkin menjadi faktor kita tewas sejak kebelakangan ini. Kita harus akui kita masih punyai kelemahan yang perlu kita perbaiki.

Namun pada pendapat saya, sehebat mana pun kita jika kita bertanding di dalam keadaan padang yang tidak rata dengan pengadil yang bersikap berat sebelah, kita lebih banyak berpeluang untuk kalah dari mencapai kemenangan. Jika kita menang sekali pun, bukan bererti kita menang kerana pilihanraya itu bersih dan adil. Mungkin kita menang oleh kerana terlalu kuat sokongan pada kita sehingga tidak mampu untuk mereka menghalangnya lagi. Adakah kita selama-lamanya mahu mengharapkan situasi begitu?

Sehubungan itu, suka saya cadangkan kepada pimpinan PR agar lakukan sesuatu yang lebih serius dan bersungguh-sungguh agar kita tidak lagi dipermainkan setiap kali kita menyertai pilihanraya.

Siapa boleh nafikan jentera kerajaan, media, rasuah politik, undian pos dan segalanya digunakan oleh pihak mereka setiap kali adanya pilihanraya? Kita sedar sudah lama semua ini, namun kita seperti tidak bersungguh bangkit menentangnya. Ini lah punca sebenar atau faktor utama mengapa kita selalu tewas.

Memadaikah kita hanya bercakap menentang ketidakadilan ini, selepas itu kita masuk juga gelanggang dalam situasi yang tidak pernah berubah? Percayalah, selagi semua itu tidak kita halang, selagi itu kita akan terus ditertawakan dengan kekalahan demi kekalahan. Contoh terbaru, PRK di Dun Tenang, Merlimau dan Dun Kerdau terlalu menonjol kecurangan demokrasi yang mereka lakukan.

Bila kita tewas, kita buat komen yang nadanya tetap sama bertahun-tahun iaitu kita tewas akibat amalan rasuah mereka, undi pos, pengundi hantu, media, jentera kerajaan yang mereka gunakan. Kita tahu, tapi apa yang kita rancang untuk menghalangnya?

Menjadi harapan kita agar pimpinan PR lebih serius di dalam hal ini. Jika keadaan ini tidak dapat diperbaiki, tiada gunanya kita siang malam berkempen meminta rakyat menyokong kita. Sekiranya semuanya dapat kita perbetulkan, barulah kita boleh mengkaji sebenar-benarnya kelemahan kita jika kita masih tewas lagi.

WFAUZDIN NS

Siapakah Najib untuk label Syeikh Yusuf Al-Qaradawi sebagai pengganas ?

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

PARIT BUNTAR, 8 Mac : Ketua penerangan PAS Perak, YB Drs. Kkahll Idham Lim mengulas dunia sedang melihat betapa kejamnya Muammar Ghaddafi menghujankan peluru berat ke atas rakyatnya di Libya yang memberontak terhadap kepimpinan beliau, dalam masa sama dunia sedang mengecam tindakan terkutuk Presiden itu yang korup selama berkuasa selama 42 tahun.

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Al-Qaradawi telah mengeluarkan fatwa perlu dibunuh Ghaddafi, fatwa tersebut bukan berdasarkan kapasiti beliau seorang, ini melibatkan ramai kekuatan ahli fiqh haraki yang arif tentang situasi semasa rakyat Libya yang diserang serta dizalimi.

“Perdana Menteri saya lihat tidak konsisten dalam isu menentang kezaliman, sepatutnya beliau menyokong tindakan Syeikh Yusuf Al-Qaradawi, bukannya menempelak fatwa itu, nampaknya PM kita tidak menjiwa situasi rakyat Libya yang sedang dizalimi pemimpinnya,” katanya ketika ditemu di sini.

Tambahnya, dalam hal isu Libya, Najib menyifatkan Qaradhawi mengambil jalan bersekongkol dengan kumpulan yang dikatakan pengganas yang menyerang pemerintah walhal apa yang berlaku sebetulnya rakyat yang bangkit setelah dizalimi,

“Saya hairan bila Najib menyimpulkan bahawa Yusuf Qaradhawi tidak boleh diangap sebagai ulama pembela umat islam,” ujarnya.

“Saya ingin ajukan persoalan, apakah yang dipertimbangkan sehingga Syeikh Yusuf Al-Qaradawi dianugerahkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Peringkat Antarabangsa sempena sambutan Maal Hijrah 1431/2009M, Najib langsung tidak berhak melabel tokoh sehebat itu dengan penilaian yang amat dangkal,” tegasnya.

“Saya juga ingin menyarankan Najib supaya mentarik semula kenyataan tersebut, ini boleh menyebabkan situasi keliru rakyat Malaysia khususnya yang selama ini memandang bahawa tokoh itu sememangnya diakui diperingkat antarabangsa,” jelasnya.

Beliau yang juga Adun Titi Serong menyatakan bahawa Dr. Yusuf al-Qaradhawi adalah ulama, pemikir, sarjana dan merupakan golongan intelek kontemporari pada abad ini, bukan sahaja di Malaysia, malah dunia mengakuinya.

“Meletakkan ulama yang mulia dengan taraf sebagai pengganas adalah satu perbuatan yang amat jijik dimata umat Islam, Perdana Menteri Malaysia itu perlu bebas dari sebarang bentuk nasihat dalam segala bentuk jika tidak mahu diri dilabel sebagai penentang ulama dunia,” tegasnya.

WASSALAM,

Oleh : Hafizi pauzi.

Krisis Libya semakin meruncing, penduduk Ras Lanouf lari selamatkan diri

3 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
RAS LANOUF 7 Mac - Penduduk Ras Lanouf melarikan diri hari ini kerana bimbang bandar yang dikuasai pemberontak di timur Libya ini akan diserang oleh tentera Muammar Gaddafi.

Ketika tentera Gaddafi menyekat kemaraan pemberontak menuju ke bandar kelahirannya dan menawan semula sebuah pekan penting, pemimpin veteran itu menuduh Perancis mencampuri urusan dalaman Libya dan sekali lagi menyalahkan al-Qaeda sebagai punca pergolakan di negaranya.

Penduduk kelihatan melarikan diri dari bandar minyak Ras Lanouf dengan menaiki kereta menghala ke Brega yang ditawan oleh pemberontak minggu lepas.

Kakitangan sebuah hotel tempatan berkata, penduduk meninggalkan bandar ini kerana 'mereka menerima berita pertempuran akan meletus'.

Askar pro-Gaddafi semalam menyekat kemaraan pemberontak menuju ke bandar kelahiran Gaddafi, Sirte.

Pemberontak juga terpaksa berundur dari Bin Jawad yang ditawan kelmarin, selepas tujuh maut dan 50 lagi cedera dalam pertempuran.

"Kami berundur dari Bin Jawad, Ras Lanouf akan menjadi barisan pertahanan kami," kata seorang pemberontak, Aqil al-Fars.

Dalam pada itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menuntut pasukan kemanusiaan dibenarkan meninjau keadaan penduduk awam di bandar Misrata yang dibedil berkali-kali oleh kereta kebal tentera Gaddafi semalam, menyebabkan ramai yang 'cedera dan terkorban'.

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon berkata, Menteri Luar Libya bersetuju untuk membenarkan satu pasukan 'penilaian kemanusiaan' melawat Tripoli.

Ki-moon melantik bekas Menteri Luar Jordan, Abdelilah al-Khatib sebagai duta khas untuk mengadakan rundingan segera dengan kerajaan Gaddafi di Tripoli.

Sementara itu, Amerika Syarikat (AS) mengalami tekanan yang semakin meningkat untuk membekalkan senjata kepada pemberontak selepas pentadbiran Presiden Barack Obama didakwa terlepas peluang untuk menumbangkan Gaddafi pada peringkat awal pemberontakan yang bermula pada 15 Februari lalu.

Ahli Kongres AS dan bekas pegawai pentadbiran nampak bersepakat mengenai kemungkinan senjata dibekalkan kepada pemberontak yang serba kekurangan sebagai cara untuk membantu mereka menewaskan tentera Gaddafi. - AFP

Kemenangan BN dengan cabul demokrasi.

03 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

PARIT BUNTAR, 8 Mac : ADUN Titi Serong, YB Drs. Khalil Idham Lim mengulas bahawa Umno BN tidak perlu mendabik dada dengan kemenangan yang diperolehi di kedua-dua DUN Merlimau dan kerdau, hakikatnya BN belum lagi memenangi hati rakyat, kemenangan tersebut disifatkan sebagai hanya mempertahankan kerusi mereka dengan sekian banyak pencabulan terhadap demokrasi dilakukan dalam PRK tersebut..

“Umno BN bersungguh-sungguh menyampaikan khabar gembira kepada media bahawa kemenangan tersebut adalah petanda bahawa mereka telah memenangi semula hati pengundi melayu di kawasan tersebut, tindakan ini mengelirukan dan bohong,” katanya ketika ditemui di sini.

"Saya menafikan bahawa orang Melayu sudah kembali menyokong BN . PRK bukan gambaran yang sebenar dan kita tunggu PRU ke 13" Katanya.

Menurutnya yang juga Ketua Penerangan Pas Perak, BN tetap menafikan bahawa mereka menentang demokrasi yang lebih bebas di Malaysia namun dalam masa yang sama Pakatan Rakyat langsung tidak diberi peluang berkempen di TV mahupun radio walaupun seminit.

"Harapan saya rakyat pandai menilai pemberitaan yang sangat berat sebelah setiapkali ada PRK" katanya

“Di TV3 dan RTM, rakyat hanya akan melihat calon BN sahaja yang berkempen, seolah-olah pertandingan satu penjuru sedang berlaku, ini satu amalan pelik BN di kancah politik tanah air, saya pasti, rakyat yang punyai pertimbangan yang waras boleh menilai penipuan ini, jelasnya.

Menurut Khalil Idham lagi, BN bakal mengulangi penipuan pilihan raya sebegini pada PRU 13 nanti, beliau juga mengingatkan kepada rakyat supaya jangan beri peluang terhadap sebarang bentuk pembohongan yang melibatkan hak warga Malaysia.

“Rakyat berhak memilih pemimpin mereka berdasarkan perinsip demokrasi yang tulen dalam isu perjalanan pilihan raya yang adil dan saksama, PRU 13 semakin hampir, gerakkan tenaga untuk menyebar maklumat serta fakta mengenai salah laku BN tersebut,” ujarnya ketika mengakhiri sesi temubual.

Oleh : Hafizi Pauzi