14 Ogos 2014

Pusat minta PAS S'gor serah laporan dua adun

18 Syawal 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS Pusat telah meminta PAS Selangor memberi laporan berhubung isu dua Adun PAS negeri itu yang telah menyatakan sokongan terbuka kepada Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi menteri besar Selangor.

Azizah umum Pakatan dapat sokongan majoriti di DUN S'gor

18 Syawal 1435. [MOD] -
Malaysiakini/-


Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengumumkan Pakatan Rakyat kembali mempunyai majoriti di DUN Selangor apabila dua orang ADUN PAS menyatakan sokongan kepadanya bagi menggantikan menteri besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Wan Azizah, ADUN PAS tersebut iaitu Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) menyatakan sokongan mereka kepadanya bersama-sama 15 ADUN DAP dan 13 ADUN PKR.

Wan Azizah dakwa 30 ADUN Selangor sokong beliau jadi Menteri Besar

18 Syawal 1435. [MOD] -

 Seramai 30 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor dari Pakatan Rakyat didakwa menyokong Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar.

Pendirian mereka dinyatakan secara bertulis di dalam akuan bersumpah yang ditandatangani.

Wan Azizah berkata, beliau telah mengutus surat kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi memohon mengadap dan mempersembahkan sokongan majoriti itu untuk perkenan sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Undang-Undang Tubuh Negeri.

Semua ahli majlis tempatan di S'gor dikekalkan

18 Syawal 1435. [MOD] -


Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) hari ini membuat keputusan mengekalkan semua Ahli Majlis Kerajaan tempatan yang sedia ada.

Kuota yang masih tidak diisi sehingga kini akan dibuka kepada orang awam menerusi pengiklanan di akhbar dan media massa.

Rodziah Ismail sah dipecat sebagai exco S'gor

18 Syawal 1435. [MOD] -


ADUN Batu Tiga Rodziah Ismail sah dipecat pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Exco Selangor Dr Halimah Ali mengesahkan hal ini diputuskan selepas mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) pagi ini.

Kemelut Selangor: Jangan terpedaya laporan Harakah palsu

18 Syawal 1435. [MOD] -

HARAKAHDAILY

KUALA LUMPUR: Orang ramai diingatkan agar tidak terpedaya dengan laporan dan berita yang menggunakan nama Harakah berhubung kemelut yang melanda negeri Selangor kini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali turut menjadi mangsa laporan palsu itu kononnya beliau telah menerima borang permohonan keahlian parti daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

MB akan saman jika PKR tak mohon maaf

18 Syawal 1435. [MOD] -


Tan Sri Khalid Ibrahim mengemukakan surat tuntutan kepada Datuk Saifuddin Nasution bagi memaksa setiausaha agung PKR itu memohon maaf dan menarik balik satu laporan yang memburuk-burukkannya.