26 April 2008

Sivakumar dan Hee, Speaker dan Timbalan Speaker Perak

IPOH, 25 April :-Ahli Dewan Negeri Tronoh, YB. Encik V.Sivakumar, 38, dan Ahli Dewan Negeri Jelapang ,YB. Puan Hee Yit Fong , 45, terpilih sebagai Speaker dan Timbalan Speaker hari ini, ia mencatatkan satu sejarah tersendiri kerana V. Sivakumar menjadi kaum India pertama yang dilantik mengisi jawatan itu manakala Hee dipercayai golongan orang kurang upaya (OKU) pertama terpilih sebagai Timbalan Speaker.Hee yang tempang selepas diserang penyakit polio ketika berusia empat tahun, juga menjadi wanita pertama dilantik sebagai Timbalan Speaker DUN Perak.

Semua 59 Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak telah selesai mengangkat sumpah jawatan masing-masing pada Sidang Dewan Undangan Negeri Perak yang Ke -12 yang berlangsung pada jam 3.00 petang tadi. Persidangan itu yang pertama selepas kerajaan campuran Pakatan Rakyat ditubuhkan apabila DAP memenangi 18 kerusi, PAS (6) dan Parti Keadilan Rakyat (7) pada pilihan raya umum lepas manakala Barisan Nasional (BN) hanya menang 28 kerusi.

Pemilihan Speaker dan Timbalan Speaker telah dilakukan secara undi sulit. Sivakumar telah memperolihi 31 undi dan calon pembangkang, Dato Junus Wahid mendapat 28 undi. Manakala untuk Timbalan , Hee mendapat 30(setelah speaker tidak mengundi) dan Calon pembangkang mendapat 28 undi.
Pencalonan Sivakumar dibuat oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sementara pencalonan Junus dibuat oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Hulu, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali.

Sebelum penangguhan dewan, speaker telah memberi ucapan sulongnya. antara kandungan ucapannya beliau mengucapkan terima kasih dengan kepercayaan dipilih sebagai yang Dipertua Dewan Negeri yang ke-12.

Beliau berharap dewan akan berlangsung dalam keadaan konstruktif dan dinamik dan meminta semua ahli Yang Berhormat menghormati dewan dengan tidak menjadikan dewan tempat mengumpat.