16 Februari 2012

Ceramah Idham Lim di Balai Purnama Permatang Badak

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -Ceramah YB Drs. Khalil Idham Lim di Balai Purnama Permatang Badak, Kuantan Pahang.

Kekalahan yang pasti adalah sebab Najib elak PRU 13

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Pilihanraya umum yang seterusnya, ke 13 dijangka akan diadakan pada bulan Mei tahun ini dan April/Mei tahun depan setelah sampai tempoh berakhirnya 5 tahun Parlimen yang sedia ada sekarang. Tempoh 5 tahun itu dikira dari tarikh hari pertama persidangan Parlimen untuk penggal itu.

Setelah parlimen dibubarkan, pilihan raya akan diadakan dalam masa 2 bulan.

Walaubagaimanapun, jika Parlimen tidak dibubarkan dalam jangkamasa 5 tahun itu, ia akan dibubarkan secara automatik pada penghujung tempoh itu. Jika itu adalah senarionnya, pilihanraya akan diadakan dalam masa 6 bulan. Inilah yang mungkin bermain difikiran Perdana Menteri Malaysia Najib Razak kerana nampak gayanya beliau sangat terdesak untuk memanjangkan tempoh beliau memerintah.

PRU 13 boleh diadakan pada pertengahan tahun 2013!

Najib kelihatan sudah membuat kesimpulan, sungguhpun dengan rasa keberatan bahawa tiada jaminan beliau akan kekal menjadi PM selepas PRU 13. Itu mungkin sebab utama mengapa isterinya Rosmah Mansor sentiasa samada membeli-belah atau mencari-cari tempat bercuti menggunakan wang rakyat.

Sama ada Najib akan menjadi pemimpin pembangkang atau dibenarkan oleh timbalannya, Muhyiddin Yassin yang berasal daripada dinasti Mahathir dan Mahathir sendiri adalah persoalan yang terbesar sekarang.

Najib sendiri tidak mendapat mandat.

Beliau tetap dengan tidak segan silu menumpang mandat yang diperolehi oleh Abdullah Ahmad Badawi sebelum beliau pada tahun 2008. Mahathir berjaya menyingkirkan Badawi kerana Ahli Majlis Tertinggi Umno yang sudahpun diselubungi rasuah itu mengikut telunjuknya.

Najib seharusnya mendapat mandat sendiri tetapi beliau takut mengharungi sendiri pemilihan itu kerana sebelum ini beliau sentiasa mendapat segalanya dengan cara mudah.

Tiada lagi dalam sejarah kita mempunyai seorang PM yang penakut. Najib tidak berani untuk tidak menghiraukan Mahathir dan Majlis Tertinggi Umno dan melaksanakan PRU 13 serta menerima keputusannya seperti seorang lelaki sejati. Beliau juga tidak terfikir untuk membuat perjanjian dengan pakatan pembangkang untuk menerima kumpulan beliau sekurang-kurangnya dalam kerajaan mereka nanti dan menyelamatkan dinasti politik yang dibina oleh Arwah bapanya.

Terlalu bahaya kepada BN untuk PRU 13 sekarang

Tiada sahabat atau lawan yang kekal dalam politik, cuma kepentingan yang kekal. Itu tidak bermakna pembangkang akan menerima Mahathir juga. Mereka hanya menerima jika Mahathir setuju untuk meninggalkan negara dan segala faedah yang pernah diperolehinya dengan cara yang tidak benar.

Terlalu bahaya untuk melakasanakan PRU 13 sekarang, bukan sahaja untuk Najib tetapi juga untuk Umno yang menghadapi bahaya akan pupus dan kebanyakkan ahlinya didakwa dan penjara untuk satu jangkamasa yang lama atau selama-lamanya.

Ini adalah satu sebab mengapa Perdana Menteri mengumumkan bahawa beliau boleh lakukan apa yang dibuat oleh ayahnya, Perdana Menteri ke-2 Abdul Razak semasa berlaku rusuhan kaum antara orang bukan Melayu dan Melayu di Semenanjung pada 1969. Walaubagaimanapun, Najib cepat-cepat berkata bahawa beliau tidak akan lakukan yang sebegitu. Tetapi mengapa menyebut mengenainya jika beliau tiada rancangan untuk melakukannya? Adakah itu suatu amaran untuk memberi undi kepadanya?

Najib merujuk kepada pengisytiharan darurat, penutupan Parlimen, penangguhan demokrasi, parti politik dan penubuhan Majlis Gerakan Negara dan di ketuai oleh Abdul Razak.

Abdul Razak juga menubuhkan Majlis Konsulatif Kebangsaan setelah penutupan Parlimen. Majlis ini dianggotai oleh ahli daripada pelbagai latarbelakang tetapi bukan parti politik. Beliau mempengerusikannya.

Abdul Razak kemudiannya menubuhkan Barisan Nasional, satu konsep yang menghadkan proses demokrasi dan menidakkan penyertaan ikut majoriti dengan melaksanakan perkongsian kuasa secara elit. BN yang ditubuhkan telah membawa sekali parti pembangkang yang telah menang besar semasa pilihanraya 1969.

Peraturan terdesak dan paksa DAP masuk BN

Ia adalah sesuatu yang ajaib sekiranya Najib tidak melakukan apa yang dilakukan oleh ayahnya pada tahun 1969/1970 memandangkan beliau tiba-tiba merasa takut untuk melaksanakan pilihanraya terutamanya apabila Mahathir sedang memberi tekanan kepada beliau untuk mendapatkan sesuatu yang mustahil: dapatkan semula majoriti 2/3 BN dalam Parlimen.

Terdapat percubaan untuk memaksa DAP masuk BN.

Pada masa yang sama, Umno tidak merasakan bahawa pembuat keputusan mereka akan meninggalkan Mahathir untuk selamanya – walaupun dengan adanya buku ‘Dosa Orang-rang Tertentu’ yang ada padanya- dan melarikan diri ke Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas PRU 13 untuk membeli perlindungan politik seraya mengelak dipenjarakan, bankrap atau menjadi miskin.

Apabila itu berlaku, Taib yang berada di Sarawak dan juga buku ‘Segala Dosa Orang-orang tertentu’ ayah saudaranya Abdul Rahman Yakub akan dengan segera menjadi pengkhianat dan bakal menjadi orang pertama yang merayu Anwar di Putrajaya untuk dimaafkan. Taib akan memecah pekung semua orang, walau ibunya sekali untuk dapatkan apa yang dia mahu.

Faktor Mahathir

Mahathir pun sudah menjangka bahawa Najib tidak akan mendapatkan majoriti 2/3 Parlimen, apatah lagi memenangi PRU dengan majoriti mudah serta menegaskan agar PRU dilewatkan.

Alasan Mahathir adalah supaya Najib mendapatkan semula sokongan orang Cina. Bagaimana? Dengan menerima DAP?

Apa yang Mahathir akan nasihatkan Najib selepas ini? Isytiharkan darurat dan paksa DAP memberi kata dua?

Beliau tidak menyebut kaum India yang walapun tidak ada satupun kerusi majoriti satu etnik di Malaysia untuk menentukan pemenang dalam 67 kerusi parlimen di Semenanjung Malaysia.

Mahathir juga tidak menyebut agar Taib Mahmud mendapatkan semula sokongan kaum Cina di Sarawak. Terdapat 7 kerusi Parlimen yang boleh jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (PR).

Malaysia Timur

Sarawak dengan sendirinya akan mendapat bala yang sama memandangkan BN dijangka tidak akan dapat meningkatkan prestasi mereka sejak 2008 dan tidak akan mengulangi prestasi mereka di Sabah.

Di Sabah, pemerhatian pembangkang adalah mereka boleh mendapat 40 kerusi dalam DUN iaitu 18 di kawasan Dusun bukan Islam termasuk Kadazan atau Dusun bandar dan Murut- 16 kerusi Islam termasuk Dusun Islam dan 8 kerusi Cina.

Ini adalah sebanyak 20 kerusi di Parlimen dan termasuk 7 kerusi palimen di Sarawak. Pembangkan akan mendapat 27 kerusi Parlimen dari Borneo. Ini mengambilkira sekiranya pembangkang tidak akan mendapatmana-mana kerusi Dayak atau Melayu di Sarawak.

Yang merosakkannya di sini adalah Parti Progressif Sabah (SAPP) yang mahu bertanding di 40 kerusi- sama dengan jumlah kerusi yang dijangka dimenangi oleh pembangkang di Sabah.

Mereka kemudiannya mahu membenarkan pembangkang untuk bertanding di 20 kerusi lain yang tidak boleh menang- kerusi DUN dalam bahaya di Sabah dan juga membenarkan mereka bertanding di majoriti 25 kerusi Parlimen DUN. Labuan memberikan satu lagi kerusi Parlimen.

Adalah sukar untuk tidak syak bahawa SAPP sedang bersekongkol dengan Umno untuk melenyapkan peluang pembangkang di Sabah.

Reformasi pilihanraya

Najib telah menyebut sebelum ini keperluan untuk reformasi piliharaya sebelum mengadakan PRU 13. Apa sebenarnya reformasi itu untuk beliau? Adakah ia termasuk tidak melakukan sesuatu yang memberi kelebihan kepada beliau pada pilihanraya kelak?

Isu reformasi pilihanraya hanya timbul selepas pihak pembangkang mendakwa bahawa di Malaysia ia adalah suatu proses yang tidak adil dan bebas. Selepas reformasi pilihanraya ini, pilihanraya akan menjadi lebih teruk semakin tidak bebas dan adil kepada pihak pembangkang kerana mengalami perubahan kosmetik yang memberi bayangan bahawa ia telah diperbaiki. Ia hanyalah pemainan nombor.

Najib juga menyebut tidak lama dahulu bahawa beliau mahu Program Transfomasi Kerajaan, Program Transformasi Ekonomi, Key Performance Indicator (KPI) untuk dimantapkan sebelum pilihanraya diadakan.

Semua ini adalah gimik dan kosmetik yang berada di atas kertas Cuma. Permainan beliau yang terdesak baru-baru ini adalah pemberian wang kepada rakyat yang hanya atas kertas -masalah membeli undi rakyat: gaji baru kepada penjawat awam yang sudahpun terlampau banyak dan tidak ada kerja yang berjumlah 1.4 juta; RM 100 untuk pelajar sekolah, RM 500 untuk isi rumah yang berpendapatan kurang RM 3000 sebulan, dana-dana yang tidak cukup –juga atas kertas untuk kuil India, sekolah Tamil, sekolah Kristian, Cina dan sebagainya.

Umno akan kehilangan kuasa

Hanya tuhan yang tahu apa yang akan terjadi kepada negara kita dalam beberapa minggu dan bulan yang akan datang. Kita semua harus berdoa untuk negara kita!

Ini adalah masa untuk membayar balik segala kejahatan yang telah dilakukan dalam masa separuh abad ini dan mereka yang memegang kuasa sebaik sahaja pihak British meninggalkan kita untuk selamanya dahulu.

Walaubagaimanapun, kebaikan hanya akan datang daripada kekacauan yang timbul sebelumnya. Dr Stephen Hawking, seorang ahli fizik terkenal dari Universiti of Cambridge yang mengingatkan kita bahawa satu-satunya elemen yang boleh dijangka dalam alam semesta dalah kekacauan.

Malaysia tidak akan berada di bawah Bn dan Umno selamanya. Negara ini tidak akan mampu untuk mencapai keamanan, kemajuan dan kelestarian selamanya memandangkan ketidak adilan yang berleluasa di negara ini hasil usaha mereka yang memerintah.

Segalanya sama ada yang baik atau buruk, cantik atau jahat akan beraakhir apabila sampai waktunya. Tiada yang dapat melepaskan diri daripada karma- undang-undang saintifik yang menentukan segala sebab kepada apa yang berlaku dan hasilnya. Ia neutral tetapi dilihat dalam minda manusia sebagai baik, buruk, hodoh, cantik atau jahat.

Hanya mereka yang dapat menerima karma mereka yang dapat meneutralkannya. Samalah dengan sebuah negara dan parti politik, terutamanya Umno yang sudah pun menikmati 55 tahun masa yang terbaiknya.

pencacai semalaysia/-

Presiden PAS lawat Melaka 18 Feb

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

MELAKA, 16 Feb: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan menyertai program Jelajah Lajnah Penerangan PAS Pusat di negeri ini pada 18 Februari ini.

Ketua Penerangan PAS negeri, Ustaz Ashraf Mukhlis Minghat berkata, selain beliau, pemimpin PAS Pusat yang turut bersama ialah Ketua Penerangan, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, Setiausaha Lajnah Penerangan, Ustaz Misbahul Munir Masduki dan Ketua Penerangan PAS Kelantan, Dr Mohd Fadhli Hassan.

Katanya, program sehari suntuk itu bermula pada 8.30 pagi di mana Presiden PAS akan bersarapan pagi di Restoran Haji Bakrin Sidek, Bukit Katil.

Selepas itu, ujarnya rombongan akan meneruskan program taklimat kepada pimpinan PAS negeri dan kawasan-kawasan di Pejabat PAS Paya Dalam.

Pada sebelah petang, kata beliau bermula pada jam 3.30 petang, Tuan Guru Presiden dan pimpinan lain akan menghadiri jamuan Hi-Tea Bersama Rakyat di Pekan Durian Tunggal.

Menurutnya lagi, manakala pada jam 5.30 petang pula Tuan Ibrahim akan mengedarkan risalah di Pasar Malam, Paya Ikan, Bukit Baru sementara Mohammad Nizar menemui rakyat sambil mengedar risalah di Pantai Kundor.

Pada sebelah malam pula, ujar beliau semua pimpinan akan berjemaah Maghrib dan menyampaikan tazkirah di beberapa tempat di mana Tuan Guru Abdul Hadi di Surau Umri Serkam, Tuan Ibrahim di Markas PAS Bukit Katil dan Mohammad Nizar di Markas PAS Pantai Kundor.

Katanya, acara kemuncak ialah ceramah perdana yang akan diadakan di dua tempat berasingan iaitu Tuan Guru Presiden dan Tuan Ibrahim di Surau Ustaz Ali, Permatang Pasir manakala Mohammad Nizar dan Dr Fadhli di Kuala Linggi, Masjid Tanah.

“Program jelajah Lajnah Penerangan PAS antara lain untuk mengeratkan hubungan PAS dan rakyat di samping menjadi medan untuk penyelarasan jentera penerangan pelbagai peringkat bermula dari pusat hinggalah ke akar umbi,” katanya.

Harakah Daily

Sesat: Kenyataan Ahmad provokasi, terdesak

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU, 16 Feb: Dewan Ulamak PAS Terengganu menyifatkan dakwaan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said kononnya PAS adalah ‘parti ajaran sesat’ kerana terdesak serta bersifat provokasi.

Ketuanya, Datuk Husain Awang menjelaskan bahawa ajaran sesat adalah ajaran yang menderhakakan Allah dan rasul-Nya.

Oleh itu, katanya siapakah yang melaksanakan peraturan mengikut hawa nafsu dan siapa pula yang melaksanakan peraturan mengikut al-Quran.

“PAS sebuah pertubuhan politik yang berdaftar secara sah di sisi undang-undang negara. Dasarnya ialah Islam dan hukum tertingginya adalah al-Quran, As-Sunnah, ijmak dan qias.

“Matlamat PAS melaksanakan hukum Allah SWT, hukum syariat dan bertindak melalui kaedah amar maaruf dan nahi munkar,” ujarnya pada sidang media di Pejabat Perhubungan PAS negeri, hari ini. (Gambar)

Menurutnya, pihaknya memandang serius tuduhan tersebut yang dikeluarkan orang nombor satu di negeri ini.

Katanya, PAS memerintah Kelantan lebih 20 tahun dan di manakah ajaran sesat yang dirancang serta dilaksanakan di negeri tersebut.

Bahkan, kata beliau kerajaan PAS Terengganu pernah meletakkan hukum yang tertinggi ialah al-Quran, sunnah, ijmak dan qias serta meluluskan Enakmen Hudud, Qisas dan Takzir.

Harakah Daily

Fatwa : Forex Adalah Haram

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KOTA BAHARU – Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan hari ini memutuskan umat Islam haram mengamalkan sistem perniagaan pertukaran wang asing.

Pengerusi Jawatankuasa itu, Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata ini kerana perniagaan yang dilakukan melalui pertukaran wang asing seperti itu tidak menepati hukum syarak dan menimbulkan keraguan di kalangan umat Islam.

“Hasil kajian Jawatankuasa ini, kita dapati perniagaan yang melibatkan pertukaran wang asing melibatkan spekulasi mata wang dan ini bercanggah dan berlawanan dengan hukum Islam.”

“Oleh itu, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan memutuskan bahawa umat Islam diharamkan daripada mengamalkan sistem perniagaan cara demikian,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Ke-98 di sini hari ini.

Abdul Shukor berkata banyak isu yang meragukan mengenai perniagaan pertukaran asing, oleh itu umat Islam tidak perlu menceburkan diri, tambahan pula kegiatan itu melibatkan penggunaan internet di kalangan individu, yang menyebabkan untung rugi tidak menentu.

“Lain-lain jenis perniagaan pertukaran wang asing, seperti melalui pengurup wang atau dari bank ke bank dibenarkan, kerana ia tidak menimbulkan spekulasi mata wang atau untung rugi yang tidak menentu,” katanya.
Beliau berkata keputusan lain yang turut dicapai dalam mesyuarat itu ialah mengharuskan umat Islam membuat pelaburan atau membuat simpanan melalui Skim Sijil Simpanan Premium (SSPM) yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Katanya keputusan itu dibuat selepas jawatankuasa berkenaan berpuas hati dengan kaedah pelaksanaannya melalui taklimat yang disampaikan oleh pihak penal syariah Bank Negara pada muzakarah itu.
“Pada mulanya, kita meragui tentang kaedah pelaksaaan skim itu tetapi kita berpuas hati setelah sistem perniagaan melalui SSPN itu ditukar konsep Islam iaitu Mudharabah.” – BERNAMA

Bekas penjual mesin taip beli 230 pesawat Boeing

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SEBUAH pesawat Boeing 747-400 milik Lion Air berada di sebuah landasan di Lapangan terbang Sukarno-Hatta di Tangerang semalam. Gambar kecil Rusdi Kirana.

SINGAPURA – Seorang bekas penjual mesin taip, Rusdi Kirana mencipta kejutan apabila beliau membeli lebih 230 pesawat Boeing dalam satu urus niaga yang dimuktamadkan pada minggu ini.

Beliau yang kini bergelar Ketua Eksekutif Lion Air mengasaskan syarikat penerbangan domestik dan tambang murah terbesar di Indonesia bersama abangnya, Kusnan lebih sedekad lalu.

Selain potongan rambut pendek, misai penuh dan senyuman keanak-anakan, tidak banyak yang diketahui tentang usahawan berusia 49 tahun dari Indonesia itu.

Namun, nama Rusdi menjadi sebutan media pada Pameran Udara Singapura kelmarin.

Pada pameran itu, beliau memuktamadkan pembelian 230 buah pesawat Boeing pada harga keseluruhan AS$22 bilion (RM66.8 bilion).

“Orang ramai perlu faham bahawa mereka tidak patut memandang rendah terhadap seseorang dari negara Dunia Ketiga. Hanya kerana kami usahawan Dunia Ketiga, ia tidak bermakna kami tidak mampu membuat pembelian besar seperti ini,” kata Rusdi.

Urus niaga tersebut turut melibatkan sebuah model baharu Boeing yang dijadualkan memulakan perkhidmatan pada 2017.

Menurutnya, pembiayaan bagi pembelian tersebut disokong oleh agensi kredit eksport Amerika Syarikat, bank ExIm.

Selain pembelian mega tersebut, Rusdi juga merupakan antara segelintir usahawan Dunia Ketiga yang berpeluang menemui Presiden AS, Barack Obama. – Agensi

Penjara Honduras terbakar, lebih 350 banduan terbunuh

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SEORANG lelaki yang cedera parah tiba di hospital Escuela di Tegucigalpa, selepas kebakaran besar tengah malam Selasa di penjara Comayagua, kira-kira 75 kilometer ke utara ibu negara Honduras itu, semalam. Dianggarkan kira-kira 357 orang terbunuh dalam kejadian itu. - REUTERS

TEGUCIGALPA 15 Feb. - Satu kebakaran besar di penjara sesak di Honduras menyebabkan lebih 350 banduan terbunuh, kebanyakannya kerana terperangkap di dalam tahanan.

Menurut pejabat Peguam Negara, sekurang-kurangnya 357 orang terbunuh dalam kebakaran yang bermula lewat semalam itu di penjara Comayagua, kira-kira 75 kilometer ke utara ibu negara Tegucigalpa.

Ketua perkhidmatan forensik di Comayagua, Lucy Marder berkata, mengikut laporan polis, seorang daripada mangsa yang terbunuh adalah wanita dan yang lainnya banduan, tetapi turut menyatakan beberapa yang disangka mati mungkin telah melarikan diri.

Media tempatan melaporkan, ketua jabatan bomba Comayagua turut terbunuh dalam kebakaran itu.

Insiden kebakaran di penjara ini adalah yang terburuk di Amerika Latin dan radio tempatan melaporkan, kebanyakan banduan mati terbakar di dalam penjara.

Tentera, polis dan ahli keluarga yang bimbang berhimpun di luar penjara Comayagua hari ini dan gambar televisyen menunjukkan ada di antara mereka yang menangis dan mahu merempuh sekatan polis.

Penjara itu menempatkan lebih 800 banduan, melebihi kapasitinya.

Menurut pasukan bomba, mereka dihalang memasuki penjara itu kerana berlaku tembak-menembak, tetapi ketua penjara Daniel Orellana menegaskan tidak berlaku sebarang rusuhan. - REUTERS

PRU13: Kenapa SPR guna dakwat kekal berbeza?

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Feb: Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia mempersoalkan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menggunakan warna dakwat kekal yang berbeza bagi undian awal dan undian biasa di dalam Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang.

Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan (gambar) menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof di dalam Sinar Harian hari ini yang beranggapan dengan pembezaan warna dakwat kekal itu akan dapat mempastikan kelancaran proses pengendalian pilihanraya yang telus, bebas serta bersih sepenuhnya.

“Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia tetap menolak penggunaan dakwat yang berbeza untuk pengundian pada kali ini kerana masih ada ruang-ruang untuk manipulasi penipuan akan berlaku sekiranya penggunaan dakwat berbeza ini dilaksanakan,” katanya kepada Harakahdaily.

Contohnya, kata beliau sebelum ini Dewan Pemuda PAS Malaysia telah mendedahkan bahawa ada dalam kalangan pengundi pos dari kalangan penjawat awam seperti tentera dan polis serta lain-lain juga mempunyai kelayakan untuk mengundi sebagai pengundi awam kerana mereka mempunyai dua pengenalan diri.

Tambahnya, penggunaan dakwat yang berbeza masih lagi tidak akan menyelesaikan masalah pengundi yang berganda.

Justeru, ujarnya Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia menasihatkan SPR supaya jangan bersikap ‘bodoh sombong’ dan perlu belajar dengan negara-negara lain yang lebih mampu menguruskan hal-hal pilihan raya yang lebih telus dengan skala pengundi yang lebih besar.

Beliau berkata, pihaknya mempertegaskan kepada pihak SPR supaya menggunakan hanya satu warna dakwat kekal sahaja di dalam pilihanraya umum nanti selain mempastikan buku daftar pemilih pengundi telah ‘diputihkan dan dibersihkan’ sepenuhnya.

Harakah Daily

Kegagalan DEB kerana 'kecurangan' pelaksanaan

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Feb: Kegagalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) di bawah Kerajaan BN sepanjang pemerintahannya sejak 55 tahun lalu disebabkan berpunca dari kecurangan di peringkat pelaksanaannya.

Oleh itu, Malaysia memerlukan suntikan baru pemerintahan yang berprinsipkan Islam bagi memberikan nafas baru kepada pelaksanaan DEB yang akan digantikan dengan Dasar Ekonomi Negara Berkebajikan.

Setiausaha Dewan Ulama PAS Pusat, Dr Khairuddin Aman Razali (gambar) berkata, titah Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah dalam Seminar Wakaf baru-baru ini berhubung DEB yang bermasalah di peringkat pelaksanaannya, wajar diambil serius oleh seluruh rakyat Malaysia.

Menurutnya, kecurangan tersebut berlaku apabila sesebuah pemerintahan hanya mementingkan unsur kebijaksanaan pentadbiran semata-mata tanpa melihat kepentingan unsur amanah dalam pentadbiran.

Katanya, kejadian itu sebenarnya adalah rentetan daripada dasar beragama yang tidak menjadi kriteria utama dalam pemilihan pengurusan dan pemerintahan.

"Dasar Ekonomi Negara Berkebajikan sememangnya boleh menjadi alternatif kepada Dasar Ekonomi Baru yang gagal mencapai sasarannya kerana dipacu oleh mereka yang kurang amanah dan ketelusan," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, di sini, hari ini.

Kegagalan DEB sememangnya sudah tidak dapat disembunyikan lagi oleh para pemimpin Umno dan BN kerana ia turut menarik perhatian Raja Dr Nazrin Shah ketika bertitah pada Seminar Wakaf baru-baru ini.

Sebelum ini, pakar-pakar ekonomi di tanah air turut menyuarakan kekesalan mereka berhubung kegagalan DEB yang telah dikesan berpunca dari sikap tidak bertanggungjawab para pemimpin Umno sendiri terhadap rakyat terutama bagi orang-orang Melayu.

Menurut Khairuddin, Negara Berkebajikan yang ditawarkan oleh PAS menekankan kepentingan kerajaan beramanah berpaksikan keadilan dan ihsan dengan berprinsipkan al-Quran dan Sunnah.

"Hal inilah yang gagal diterapkan oleh Barisan Nasional sepanjang 55 tahun memerintah sehingga menyebabkan kegagalan DEB dan turut mencetuskan pelbagai kepincangan dalam sistem pentadbiran negara," tegasnya.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Ustaz Mohd Khairuddin At-Takiri menambah, amanah adalah salah satu dari dua asas utama kepada pemerintahan seperti yang digarap oleh al-Quran menerusi kisah Nabi Yusof dalam surah Yusof ayat 55 yang bermaksud: "Jadikan saya penjaga khazanah bumi kerana saya seorang pemegang amanah (Hafiiz) lagi berilmu".

Begitu juga dengan kisah Nabi Allah Musa dalam surah al-Qasas ayat 26 dan kisah Jin dengan Nabi Allah Sulaiman dalam surah al-Naml ayat 39.

"Justeru, rakyat diseru memberikan mandat kepada PAS yang menjanjikan kerajaan beramanah bersendikan agama bersama Pakatan Rakyat untuk menjadi kerajaan alternatif pada PRU Ke-13 akan datang," ujar beliau.

Harakah Daily

Pasca Islamisme: Racun halus musuh Gerakan Islam

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Feb: Idea ‘Pasca Islamisme’ adalah racun halus musuh-musuh gerakan Islam yang cuba diserapkan dalam pemikiran ahli-ahli Gerakan Islam pada hari ini.

Demikian kata Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Dr. Khairuddin Aman Razali At-Takiri (gambar) ketika mengulas tentang masa depan Gerakan Islam di Malaysia pada hari ini.

Menurut beliau, ‘Pasca islamisme’ cuba menjustifikasikan kesedaran masyarakat Islam pada hari ini untuk menentang kezaliman pemerintah umat Islam berpunca daripada kesedaran umum masyarakat Islam hasil tekanan ekonomi dan sosial yang menghimpit kehidupan mereka, bukannya berpunca dari kesedaran aqidah Islam yang ditunjangi dan digerakkan oleh Gerakan Islam sejak berdekad yang lalu.

Ujar beliau lagi, di samping itu sebenarnya istilah Islamisme itu sendiri bercanggahan dengan syarak yang mana ideanya juga adalah bercanggah dengan sunnah perjuangan Islam yang telah digarap oleh al-Quran dan Hadis.

Kata beliau, kesedaran politik Islam hari ini adalah hasil perjuangan panjang oleh Gerakan Islam.

Menurutnya, kesedaran itu perlu ditunjangi oleh aqidah Islam yang mengajar ummat tiga perkara asas.

Pertama, ujarnya, bahawa penentangan kepada kezaliman politik adalah tuntutan beragama bukannya tuntutan tekanan ekonomi dan sosial kehidupan semasa.

“Keduanya, bahawa punca kepada berlakunya kezaliman politik adalah kerana para pemerintah tidak memerintah menurut prinsip pemerintahan Islam.

“Ketiga, bahawa sekiranya pemerintahan jahiliah yang telah menzalimi rakyat dijatuhkan dan diganti juga oleh pemerintahan jahiliah baru yang tidak berprinsipkan Islam, akhirannya akan membawa kepada kezaliman politik juga,” ujar beliau lagi.

Harakah Daily

Hentikan Lynas bukan sekadar benar himpunan

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Feb: Kerajaan bukan hanya perlu membenarkan Himpunan Hijau 2.0, 26 Februari ini namun harus mendengar suara rakyat yang mahu operasi kilang nadir bumi Lynas di Gebeng dihentikan.

Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat, Zulkefly Mohammad Omar (gambar) berkata, di samping kebenaran berhimpun, perkara yang dituntut jauh lebih besar iaitu mahu Lynas menutup kilang yang membahayakan keselamatan dan kesihatan penduduk Kuantan.

"Sudah sampai masanya suara rakyat Kuantan didengar dan kita mahu Perdana Menteri dan Menteri Besar Pahang bukan sekadar benarkan kita berhimpun tapi apa yang lebih penting, bertindak menghentikan projek itu," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Penasihat Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery (Badar) itu berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Adnan Yaakob yang tidak menghalang himpunan tersebut.

Sambil menyambut baik kenyataan itu, Zulkefly berkata, PAS dan rakyat Kuantan menuntut komitmen kerajaan untuk menjamin keselamatan penduduk.

"Lagi baik kalau kerajaan hentikan projek itu sekarang, jadi rakyat tak payah susah-susah nak berhimpun.

"Mereka tak payah nak perli kita, seolah-olah cakap, buatlah himpunan besar-besaran tapi kerajaan akan tetap teruskan projek ini," katanya.

Himpunan Hijau 2.0 yang disertai beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dengan sokongan Pakatan Rakyat itu dijadualkan akan berhimpun di padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) bermula jam 10 pagi.

Semalam, Najib berkata kerajaan tidak akan mengambil tindakan terhadap peserta himpunan kerana rakyat mempunyai hak untuk berhimpun secara aman.

Adnan pula dalam kenyataannya kepada sebuah akhbar berkata, Kerajaan Negeri Pahang mengalu-alukan kehadiran dan menyambut peserta dengan tangan terbuka kerana ia dianggap pelancongan dan akan menambahkan sumber pendapatan peniaga dan pengusaha hotel di bandar ini.

Justeru, Zulkefly menyeru rakyat bukan sahaja penduduk Kuantan untuk turun ke perhimpunan tersebut tanpa rasa takut.

"PAS menyeru rakyat di seluruh negara turun menyatakan solidariti terhadap penduduk Kuantan yang diancam bahaya," katanya.

Harakah Daily

Blogger Papagomo disaman Husam Musa pula

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 16 Feb: Blogger mesra Umno, Papagomo sekali lagi menerima nasib malang apabila disaman pula Naib Presiden PAS, Dato’ Husam Musa berhubung dakwaan fitnah yang disiarkan melalui blognya.

Dua minggu lepas blogger terbabit disaman seorang peguam terkenal, Datuk Shukri Mohamad juga berkaitan artikel fitnah yang disiarkan dalam blognya.

Writ saman tersebut difailkan Husam melalui peguam Hisham Fauzi baru-baru ini dengan menuntut gantirugi sebanyak RM10 juta, memohon maaf secara bertulis, gantirugi teladan, gantirugi melampau dan gantirugi punitif.

Selain itu injunksi menghalang defendan atau ejen atau pembantu berkomunikasi, memberi komen, mengulangi penerbitan kenyataan-kenyataan berunsur fitnah terhadap plaintif.

Defendan melalui blog; http://www.papagomo.com bertajuk 'gambar ekslusif bakal MB Kelantan pimpin tangan China Doll’ diterbit pada 6 Disember tahun lepas cuba mengaibkan Husam dengan menyiarkan gambar tersebut.

Husam yang juga anggota Exco kerajaan negeri menyifatkan gambarnya dimanipulasikan sehingga memberikan gambaran plaintif sedang berpimpin tangan dengan seorang perempuan Cina.

Defendan atau nama sebenar Wan Muhammad Azri Wan Deris beralamat di Villa Apartment, Jalan 5/23 e, Danau Kota, Setapak, Kuala Lumpur antara lain turut menulis;

“Tapi Kawe yakin rakyat Malaysia bijok dan crdik bilo keleh gambar ni. Ambo yakin sedikit sebanyak rakyat Kelantan akan buko mato kenal siapo hok dalam gambar ni.”

Dalam writ samannya Husam menjelaskan gambar itu sebenarnya menunjukkan beliau ketika itu bersama rombongan kerajaan Kelantan ke China sedang berjalan keluar dari sebuah bangunan dengan diikuti oleh jurubahasanya, seorang perempuan warganegara China.

Plaintif sedang memegang saputangan di tangan dan perempuan itu berjalan di belakang.

Plaintif sebelum ini mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut supaya memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi. Bagaimanapun defendan gagal dan enggan berbuat demikian.

Harakah Daily

Dua buaya gergasi ditangkap di Filipina

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

GAMBAR menunjukkan seekor buaya jantan gergasi dan seekor buaya betina dilihat oleh para pekerja sebuah ladang di bandar Palawan, Filipina kelmarin.

BANDAR PALAWAN, Filipina - Beberapa pekerja memindahkan dua ekor buaya gergasi di bandar ini kelmarin yang ditangkap pada Selasa lalu di bandar Rio Tuba Bataraza ekoran terdapat laporan bahawa haiwan itu melakukan serangan ke atas manusia.

Menurut agensi berita Reuters, haiwan itu dipindahkan ke sebuah ladang buaya di sini.

Beberapa pegawai tempatan di ladang haiwan itu berkata, buaya jantan yang ditangkap itu sepanjang 4.87 meter dan akan diberi nama Valentino.

Buaya betina yang ditangkap itu pula sepanjang 3.35 meter.

Nama itu diberikan kerana haiwan tersebut ditangkap pada Hari Kekasih.

Pada September tahun lalu, penduduk kampung di wilayah Agusan del Sur, Filipina berjaya menangkap seekor buaya gergasi sepanjang 6.4 meter yang dianggap terbesar yang pernah ditangkap hidup-hidup di dunia. - Agensi

Takut isteri tahu, cuba lari serbuan polis

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Bimbang isteri tahu kegiatannya, seorang pemilik bengkel kenderaan bertindak agresif dan cuba melarikan diri daripada serbuan polis di premis hiburan di Bandar Puteri Puchong, dekat sini malam tadi.

Lelaki berumur 35 tahun itu yang bimbang rahsianya terbongkar jika ditahan pihak berkuasa, bertindak agresif terhadap polis ketika keterangannya diambil bagi membantu siasatan terhadap premis yang beroperasi tanpa lesen terbabit.

"Pelanggan itu bertindak agresif bila kita hendak mengambil keterangannya dan cuba melawan pihak polis dan sekarang kita menahannya kerana cuba untuk menghalang penjawat awam melakukan tugas," kata Ketua Unit Maksiat cawangan Perjudian, Kongsi Gelap dan Maksiat Bukit Aman, ASP Shahrul Nizam Jaafar kepada pemberita di sini.

Katanya polis menyerbu pusat hiburan itu yang dipercayai turut menyediakan aktiviti pelacuran pada 12 tengah malam tadi dan berakhir dua jam kemudian.

Dalam operasi itu polis turut menahan empat wanita tempatan dan seorang wanita Vietnam berusia antara 18 dan 24 tahun, dipercayai pelacur, dan mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang untuk diambil keterangan, katanya.

Shahrul Nizam berkata serbuan itu adalah yang pertama dilakukan terhadap premis tersebut dan polis percaya pusat hiburan berkenaan yang dibuka seawal 6 petang telah beroperasi lebih dari setahun.- Bernama

Sinar Harian

Jaringan Owona buat Jang lega

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

JARINGAN pemain import, Jean Emmanuel Effa Owona memastikan skuad Hoben Jang Hoben tidak berputih mata di gelanggang sendiri, apabila berjaya mengikat PKNS FC 1-1, dalam sai­ngan Liga Super 2012. di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, kelmarin.

Pasukan Semut Api terlebih dahulu di hadapan melalui sepakan penalti Paulo Sergio Ferreira pada minit ke-43, untuk mendahului tuan rumah.

Namun, Jean Emmanuel Effa Owona, menyelamatkan maruah Sang Rusa dengan gol penyamaan selang dua minit kemudian.

Kegagalan skuad bimbingan Mohd Azrai Khor pulang dengan tiga mata penuh, menambah kesal di wajah jurulatih itu yang menyifatkannya pasukannya banyak mensia-siakan peluang terhidang.

“Tidak dinafikan, pemain masih kepenatan selepas menghadapi perlawanan menentang Lions XII, Ahad lalu dan terpaksa pula memenuhi jadual ketat sebelum menerima kunjungan PKNS.

“Bagaimanapun, kekalahan kepada kelab dari Singapura itu bukan penyebab keputusan malam tadi (kelmarin),” katanya yang mengakui pasukan bimbi­ngannya mudah lesu dan tidak konsisten.

Mengenai persembahan sulung import baru, Marian Farback, Azraai berkata, masih banyak yang perlu diperbaiki, memandangkan pemain itu baru sahaja tiba dari Slovakia dan perlu diberikan masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran dan corak permainan Jang.

“Memandangkan ini aksi pertama, saya percaya, Farback mampu lakukan yang terbaik pada perlawanan akan datang, dan mungkin dia kurang menyerlah kerana masih keletihan akibat jet lag’,” katanya yang tetap berpuas hati dengan pres­tasi pemain, walaupun tidak bernasib baik menang pertaruhan tersebut.

Sinar Harian

Cemas tergigit skru dalam roti

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN – Seorang remaja perempuan berusia 17 tahun cemas tergigit skru ketika sedang enak menikmati roti.

Nurul Ain Anuar dari sebuah sekolah menengah di sini berkata, dia mendapat roti itu dari pihak sekolah ketika Program Merentas Desa pada 11 Februari 2012 lalu.

Menurutnya, dia dan rakan-rakan menikmati roti dari jenama yang sama, namun ketika hampir separuh roti dimakan dia tergigit sesuatu.

“Saya terkejut kerana tergigit benda yang keras sedangkan roti lembut, saya terus lihat dalam inti roti dan mendapati ada benda keras berwarna kelabu.

“Saya dan kawan-kawan lihat ia adalah skru sepanjang dua inci dan segera maklumkan kepada pihak sekolah,” katanya ketika ditemui media.

Nurul Ain berkata, kemudiannya guru bertugas mengarahkan media sekolah mengambil gambar roti berkenaan dan kemudian ia disimpan oleh pihak sekolah.

Bapanya, Anuar Abu Kassim berkata, difahamkan wakil syarikat roti itu datang ke sekolah dan mengambil roti dan skru berkenaan atas alasan mahu membuat penyelidikan.

Menurutnya, bagaimanapun dia kesal kerana sekolah tidak memaklumkan terlebih dahulu perkara itu sebelum dia berjumpa dengan wakil syarikat roti.

“Sebagai seorang konsumer yang prihatin, ini melibatkan isu kebersihan, kesihatan dan keselamatan pengguna.

“Sedangkan roti ini adalah di antara roti yang terkenal juga, malah difahamkan mereka menjadi pembekal roti bagi sekolah-sekolah,” katanya.

Anuar yang sudah bertemu dengan pihak sekolah bagi membawa perkara berkenaan kepada media turut memaklumkan dia tidak mempunyai niat untuk menuntut sebarang ganti rugi.

“Bukan niat untuk menuntut harta benda, tetapi saya lebih pentingkan nyawa anak dan juga orang ramai.

“Keputusan laporan terlalu lambat iaitu pada 20 Februari ini dan kita sendiri tidak tahu apa yang akan diberitahu syarikat itu nanti.

“Kami hanya mahu pengadilan dan saya berharap supaya kejadian seperti ini tidak lagi berlaku pada masa depan.

“Moga syarikat pengeluar roti itu lebih prihatin dan bertanggungjawab,” katanya.

Sinar Harian

Cubaan samun rumah gagal

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

LUNAS - Dua lelaki berusia 20 hingga 25 tahun berjaya ditahan Polis dari Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) berikutan cuba melakukan samun di Taman Makmur kira-kira jam 11.30 pagi kelmarin.

Cubaaan samun terbabit gagal atas kerjasama penduduk dan operasi diketuai Inspektor Mohd Azlan Abdul Kadir bersama Pengerusi Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM), Khor Eng Khim bersama tiga ahlinya.

Mohd Azlan berkata, dia menerima panggilan dari penduduk perumahan itu dimana sebuah kereta jenis Perodua Viva berwarna putih beberapa kali membuat pusingan di taman berkenaan.

Menurutnya, kereta yang dipandu kelihatan mencurigakan dan pihaknya cuba mendekati dua suspek terbabit tetapi mereka kemudiannya melarikan diri.

“Kira-kira pada jam 12 tengah hari, kereta suspek sekali lagi dilihat berkeliaran dan dipandu secara perlahan.

“Kami terpaksa menukar kenderaan lain bagi tujuan mengelirukan mereka. Kira-kira jam 12.30 petang mereka dilihat berada di hadapan sebuah rumah teres satu tingkat di taman itu,” katanya.

Beliau berkata, polis kemudiannya memecutkan kenderaan dan mengepung suspek.

“Mereka cuba melarikan diri bagaimanapun berjaya ditahan dan dibawa ke Balai Polis Lunas untuk disoal siasat.

Dari pemeriksaan dijalankan terhadap kereta itu, PPKM menemui dua bilah parang di bawah tempat duduk penumpang hadapan.

“Kedua-dua suspek didapati mereka terlibat dalam aktiviti mencuri motosikal, samun dan pengedaran dadah di sekitar Kulim,” katanya.

Mereka kemudiannya dibawa ke Balai Polis Kulim untuk siasatan lanjut.

Sinar Harian

Kelapa pelik jadi lambang

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PENDANG – Tiga beradik di Kampung Hadapan Sekolah Menengah Pendang dekat sini terkejut melihat sebiji kelapa yang tumbuh tiga tunas seolah-olah melambangkan mereka tiga beradik yang tinggal bersama di rumah pusaka ibu bapa mereka.

Abang sulung, Ismail Sulaiman, 63, atau dikenali dengan gelaran Pak Ya berkata, dia terkejut apabila adik bongsunya, Hasnah Sulaiman, 58, memberitahu terjumpa ‘kelapa yang tumbuh tiga pokok’ di halaman belakang rumah mereka.

Menurutnya, dia menyuruh adik bongsunya itu yang merupakan seorang pendiam pergi mengutip kelapa untuk membuat kerisik, namun tidak menyangka terjumpa buah kelapa pelik itu.

“Pada Selasa minggu lalu saya meminta adik mengutip kelapa yang bersepah di halaman belakang untuk membuat kerisik, namun adik memaklumkan terjumpa kelapa itu, sedangkan buah lain tumbuh satu tunas sahaja pada sebiji buah.

“Saya tinggal di sini bersama tiga beradik iaitu saya, Hasnah dan seorang lagi adik, Aishah Sulaiman, 62, yang tidak berkahwin. Saya akan menanam buah ini di dalam palsu dan akan menyimpan di dalam rumah kerana ia seolah-olah melambangkan kehidu-pan kami bertiga,” katanya.

Ismail berkata, ini merupakan kali pertama dia melihat buah kelapa sedemikian dan beranggapan ia istimewa bagi mereka walaupun ada pihak yang meminta untuk membelinya pada harga tinggi.

Sinar Harian

Otak berkecai atas jalan

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

MUAR - Seorang penoreh getah menemui ajal dalam keadaan mengerikan dengan otaknya berkecai apabila terbabit dalam kemalangan di Jalan Bukit Mor, Parit Jawa dekat sini, semalam.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.50 pagi, mangsa, Kiman Sabar, 86, dari Parit Jawa menunggang basikal seorang diri menghala ke Jalan Parit Yusof.

Difahamkan, Kiman yang juga bapa kepada Penghulu Parit Jawa, Nasir Kiman dalam perjalanan dari rumahnya untuk menoreh getah di kebunnya yang terletak di Parit Jamil.

Bagaimanapun, setibanya di tempat kejadian, basikal yang ditunggangi mangsa dipercayai digesel sebuah kereta Proton Waja yang melalui jalan berkenaan.

Akibat pergeselan itu menyebabkan basikal ditunggangi Kiman hilang kawalan lalu terbabas ke laluan bertentangan dan mangsa tercampak ke tengah jalan.

Namun, malang bagi Kiman kerana ketika itu sebuah lagi kereta yang kebetulan melalui jalan berkenaan tidak sempat mengelak lalu menggilis kepala mangsa sebelum melarikan diri.

Kiman meninggal dunia di tempat kejadian kerana kecederaan parah di bahagian kepala dan beberapa bahagian anggota badan.

Manakala, pemandu kereta Proton Waja itu tidak mengalami sebarang kecederaan dan kemudiannya membuat laporan di balai polis berhampiran.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut.

Menurutnya, mayat mangsa dibawa ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) untuk bedah siasat.

“Kami masih belum dapat mengenal pasti pemilik kereta dan identiti suspek yang terbabit dengan insiden langgar lari ini kerana dia masih belum membuat laporan polis. Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Polis meminta kerjasama orang ramai atau saksi kejadian yang mempunyai maklumat supaya tampil membantu siasatan dengan menghubungi pegawai penyiasat, Inspektor Mursyidah Abd Malik di talian, 017-3535386,” katanya.

Sinar Harian

Langkah Mudah Redakan Stress

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Kesibukan dalam aktifitas sehari-hari seperti, pekerjaan rumah, mengurus anak atau perkerjaan kantor, membuat hidup kita begitu sangat rentan mengalami stres. Semakin sering Anda berada pada situasi yang tidak nyaman, bukan tidak mungkin hal ini akan memengaruhi kondisi kesehatan Anda. Ketika Anda berulang kali mengalami stres, sistem saraf Anda tetap tegang.

Bahkan tingkat stres yang kecil dapat membuat Anda merasa kewalahan, Ada langkah mudah untuk meredakan stess. Pertama, kelolalah stres dengan mengenali sedini mungkin gejalanya. Tetapi hal ini sulit untuk dideteksi, karena sinyal yang diperlihatkan tubuh sangat halus.

Orang sering tidak menyadari bahwa stres mempengaruhi kualitas tidur. Anda mungkin bisa tidur selama delapan jam, tapi sulit untuk mendapatkan tidur yang berkualitas, sehingga Anda terus merasa lelah. Untuk mendeteksinya, luangkan waktu selama beberapa menit setiap hari untuk memikirkan perubahan kebiasaan atau kesehatan apa saja yang telah terjadi pada diri Anda yang mungkin dipicu akibat kecemasan.

Kedua, berserah diri pada Allah. Menurut al Quran, Allah memberikan potensi kepada kita untuk mampu memikul kesedihan dan melupakannya. Dalam surat at Taghabun disebutkan 'Tidak satupun petaka yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah dan barang siapa yang beriman kepada Allah, niscaya Dia (Allah) akan memberi petunjuk kepada hatinya, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu (Q/64:11). Allah Maha Sempurna, sementara nalar kita tidak sempurna.

Adakalanya kehidupan dapat dipahami oleh nalar kita dan seringkali tidak. Kita pernah diributkan oleh lirik lagu yang mengatakan bahwa takdir itu kejam, padahal takdir Allah selalu baik untuk hamba-hambaNya.

Persoalan kehidupan memang bukan semata-mata problem nalar, tetapi problem juga rasa, sebagai akibat dari keinginan kita untuk selalu mendapatkan yang terbaik untuk dirinya, keluarga kita atau diri kita saja hingga melupakan yang lain. Jika problemnya demikian maka yang mampu menanggulanginya adalah ketaqwaan kita kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala, berperan besar dalam mencapai kebahagiaan yang hakiki, dunia dan akherat. "Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya." (QS Ath-Thalaq 4). Itulah dua langkah mudah redakan stress.

posted by :agussyafii

Niat bertanya dibalas makian

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

CHANGKAT JERING – Seorang penternak tidak menyangka niatnya untuk bertanya telah dibalas dengan kata-kata maki oleh pegawai yang bertugas menjawab panggilan bebas tol di sebuah jabatan kerajaan.

Penternak, Fathullah Harun, 45, berkata, sebelum ini dia menghadapi sedikit masalah membuat laporan polis mengenai perkara itu bagaimanapun, setelah mendapat kekeliruan dia menghubungi talian bebas tol jabatan berkenaan.

Menurutnya, pada mulanya, taliannya dijawab seorang pegawai wanita tetapi berlaku sedikit percanggahan pendapatan menyebabkan perbualan itu diambil alih oleh seorang pegawai lelaki.

“Dalam perbualan berkenaan, pegawai lelaki itu sering meninggikan suara dan membuatkan saya tertekan.

“Saya tidak menyangka akan dilayan begitu, hasrat saya untuk bertanya terbantut gara-gara sikap kedua-dua pegawai berkenaan,” katanya.

Fathullah berkata, dia kemudiannya menghubungi semula talian berkenaan untuk mengetahui nama pegawai tersebut dan ada menerima panggilan dipercayai nombor telefon pejabat.

Jelasnya, dia meminta orang itu menelefonnya semula selepas 10 minit kerana ketika itu dia sibuk dengan haiwan ternakannya.

“Selepas beberapa minit, orang itu menghubunginya kembali tetapi tidak bercakap apa-apa apabila ditanya dan cuma kali ketiga saya bertanya, dia terus menggunakan perkataan kesat lalu memutuskan talian,” katanya.

Tindakan itu membuatkan dia terkedu apabila pemanggil berkata sedemikian dan sepanjang hidupnya, inilah kali pertama orang memaki Fathullah.

Katanya, jika ada salah pertanyaan atau apa-apa, pemanggil boleh beritahu bukan bertindak sebegini.

“Sepatutnya orang yang menjaga talian ini berhemah tetapi lain pula sikap pegawai berkenaan,” katanya.

Sinar Harian

Janji manis lebur ratusan ribu

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

TELUK INTAN - Terpedaya kata-kata manis yang ditabur sindiket kaki auta dengan menawarkan hadiah cabutan bertuah bernilai hingga ratusan ringgit, 10 orang pelanggan tertipu dengan helah liciknya mereka.

Timbalan Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Superitenden Mohamad Zaki Harun berkata, sindiket penipuan itu mula dikesan beroperasi pada bulan November tahun lalu, apabila memulakan operasinya dengan menyewa sebuah premis dekat Intan Nova, di sini.

Menurutnya, setakat ini sebanyak 15 laporan diterima melibatkan syarikat sama melakukan sindiket penipuan itu yang dipercayai dilakukan oleh dua lelaki serta tiga wanita.

“Operasi memperdaya mangsa berusia antara 30 hingga 50 tahun itu bermula apabila suspek menelefon mangsa secara rawak sebelum menabur janji-janji manis sehingga memperdaya mereka,” katanya.

Tambah Zaki, operasi memperdaya mangsa itu dipercayai dijalankan sekumpulan suspek bagi mengerakkan modus operandi menggunakan habuan mencecah ratusan ribu ringgit.

“Apabila kesemua mangsa dihubungi, mereka mulai terpancing dengan janji-janji manis yang ditabur suspek. Kemudian, mangsa dikehendaki untuk datang ke pejabat suspek bagi menuntut hadiah cabutan bertuah yang telah mereka menangi.

“Setelah mangsa datang untuk menuntut hadiah cabutan bertuah yang dimenangi itu, mereka diminta oleh seorang perempuan untuk membayar cagaran sebanyak RM8,450,” Zaki berkata demikan ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat Polis (IPD) Hilir Perak, di sini.

Setelah mangsa bersetuju membayar jumlah yang diminta, pihak sindiket memberikan sebuah set kerusi urut jenis Omigawa dan jika mangsa mahukan hadiah lain, perlu membuat bayaran lain sebelum barang itu diberikan.

“Daripada 15 kes yang dilaporkan, 10 kes disiasat pihak kami manakala lima kes disiasat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)” katanya.

Menurutnya, setelah mendapat laporan daripada mangsa, pihaknya ada menjalankan serbuan ke atas premis yang dikatakan menjadi pejabat sindiket penipuan namun ia ditinggalkan kosong dipercayai kumpulan berkenaan telah melarikan diri.

“Pihak kami akan mengesan pemilik premis yang digunakan dan disewa oleh kumpulan sindiket tersebut untuk mendapatkan maklumat berkenaan suspek.

“Kami juga sedang menyiasat bagaimana suspek mendapat nombor telefon mangsa penipuan yang dilakukan oleh sindiket itu dan jumlah kerugian daripada 10 kes tersebut disiasat oleh pihaknya bernilai RM245,649,” katanya.

Selain itu, lima orang individu dikesan yang percaya boleh membantu siasatan pihak polis dalam kes sindiket penipuan di kawasan daerah ini melibatkan 15 kes dikesan.

“Individu yang dicari, Tan Tiong Khoon nombor kad pengenalan 720219-01-5281, seterusnya Tan Hui Lin, bernombor 68112501-01-5748, Mohd Azlan Ahmat bernombor 831017-08-5555, Nor Azura Mohamed bernombor 821220-11-53-86 dan Siti Atiqah Ahmat 900506-08-5894,” katanya.

Zaki menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah terpengaruh dengan taktik penipuan menggunakan modus operandi dengan menawarkan cabutan hadiah bertuah bernilai hingga ratusan ribu ringgit.

Tambahnya, orang ramai yang mempunyai maklumat berkenaan kes penipuan tersebut bolehlah menyalurkan maklumat mereka kepada pegawainya, Inspektor Siti Zubedah M. Kasim di talian 05-6299222 dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Sinar Harian

Penyakit misteri mata tersembul keluar

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SUNGAI SIPUT (U) – “Saya terpaksa lupakan dulu impian saya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sementara menanti penyakit ini sembuh sepenuhnya,” luah Mohd Alif Syafiq Zamziba, 18.

Mohd Alif dahulu mempunyai sepasang mata cantik yang melengkapkan dirinya sebagai seorang remaja sempurna, tetapi kini semuanya berubah sejak kejadian luar biasa dan tidak disangka-sangka itu.

Penyakit misteri yang dialami menyebabkan sebelah matanya tersembul keluar dan kehidupannya bagaikan melalui mimpi-mimpi ngeri.

Mohd Alif berkata, pada awalnya daging yang tumbuh di bahagian mata kanannya hanya sedikit tetapi lama kelamaan semakin membesar dari hari ke hari sehingga tersembul keluar.

“Kejadian ini berlaku sejak Mei 2011, memang tidak sakit tetapi selepas itu saya sudah tidak mampu melihat kerana mata diselaputi daging.

“Sejak itu, kehidupan saya mula berubah kerana kekangan penyakit ini. Saya tidak boleh keluar rumah seperti biasa melainkan berubat dan tidak boleh bertemu rakan-rakan,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Tersusun Kledang Utama, di sini, kelmarin.

Bukan sahaja menanggung derita tidak diketahui penghujungnya, Mohd Alif terpaksa melupakan impiannya dan tidak dapat meneruskan persekolahan.

“Saya sepatutnya menduduki SPM pada tahun lalu tetapi kerana penyakit ini semuanya tertangguh dan terpaksa melupakan impian seketika.

“Tetapi saya amat berharap penyakit ini cepat sembuh kerana saya tidak mahu lagi menyusahkan ibu bapa, nak ambil SPM dan meneruskan kehidupan normal,” katanya.


Pelbagai usaha dilakukan

BAPANYA, Zamziba Zabidi, 50, berkata, pelbagai usaha dilakukan demi melihat anak sulung daripada lima beradik itu sembuh seperti sedia kala.

Menurutnya, setelah perubatan moden menemui jalan buntu, perubatan tradisional juga dicuba tetapi sehingga kini benjolan di mata Mohd Alif tidak menunjukkan perubahan positif.

“Pada awalnya kami menemui pakar mata di Hospital Ipoh dan selepas itu ke Hospital Serdang serta membuat pembedahan mengeluarkan ketulan daging sebesar telur ayam.

“Selepas membuat pembedahan, keadaan tidak berubah dan matanya semakin membengkak serta pakar perubatan mengambil masa agak lama membuat kajian berkaitan kes ini,” katanya.

Katanya, pihak hospital memaklumkan penyakit itu mungkin sejenis kanser darah tetapi mahu melakukan kajian lebih spesifik dan ingin melakukan pembedahan mengambil air tulang belakang (sum sum).

“Bagi saya pembedahan seperti itu adalah jalan terakhir dan kami mencuba perubatan alternatif, sudah banyak tempat dituju tetapi tidak mampu memulihkan mata anak saya.

“Melalui rawatan tradisional, ada yang mengatakan anak kami terkena sihir atau gangguan tetapi kami tidak dapat berbuat apa-apa melainkan terus berusaha,” katanya.


Gelisah di malam hari

BAGI ibunya, Arussita Mohd Nor, 43, penyakit misteri itu satu ujian besar dari Allah SWT terhadap anaknya dan tiada perasaan dapat menggambarkan rasa pilu di hati mengenangkan masalah itu.

“Kejadian ini berlaku tiba-tiba sahaja tanpa diketahui puncanya.

“Pernah satu ketika dia sudah hampir berputus asa dan tidak mahu lagi mendapatkan rawatan tetapi kami sebagai ibu bapa kena bagi sokongan serta kuat,” katanya sambil menitiskan air mata.

Sementara itu, Arussita berkata, satu kejadian pelik berlaku dua minggu lalu menyebabkan anaknya sering gelisah dan takut pada waktu malam.

“Seekor ular tedung muncul di hadapan pintu rumah kami dan anak saya sangat takut, kami juga terperanjat dengan kejadian itu.

“Suami bertindak memukul ular itu sehingga mati kerana bimbang sesuatu tidak diingini berlaku tetapi sejak peristiwa itu Mohd Alif sukar untuk tidur malam,” katanya.

Katanya, jika sebelum ini, Mohd Alif tidak takut untuk tidur bersendirian tetapi kini dia terpaksa menemani saban malam.

“Tiada apa yang saya mahu, melainkan ingin melihat Mohd Alif sembuh dan tidak dibebani dengan penyakit ini lagi,” katanya.


Bantu ikut kemampuan

MASALAH remaja malang ini mendapat perhatian daripada Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Bina Upaya, Datuk Zainal Abidin Omar yang berkunjung ke rumah keluarga itu, kelmarin.

Zainal turut melahirkan simpati terhadap nasib remaja berkenaan dan berharap keluarga itu tidak berputus asa.

“Kita prihatin terhadap kes ini dan akan berusaha membantu mengikut kemampuan agardapat meringankan beban keluarga ini.

“Kita bersetuju sekiranya keluarga ini menerima saranan untuk melakukan pembedahan mengambil air tulang belakang sebagai satu usaha,” katanya.

Katanya, dari segi rawatan, pihaknya akan berusaha memanjangkan kes remaja itu kepada pihak berkaitan supaya dapat membantu memudahkan urusan mereka.

Sinar Harian

Pelajar hilang sebulan ditemui keletihan di stesen LRT

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar perempuan Tingkatan Satu yang dilaporkan hilang sejak sebulan lalu selepas mengikut rakannya, ditemui keletihan di stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Sungai Besi dipercayai di kurung di sebuah flat kosong di ibu negara.

Norish Aunie Niesa Mohd Nizam yang dilaporkan hilang ketika keluar pada 29 Disember lalu untuk meraikan sambutan tahun baru, ditemui ibunya Nor Salinda Salleh, 33, pada Rabu minggu lalu sebaik menerima panggilan daripada seorang wanita yang memaklumkan anaknya berada di lokasi terbabit.

Difahamkan Norish Aunie dikurung di flat Projek Perumahan Rakyat (PPR) Jalan Tun Razak tanpa makan minum, kecuali diberi makan ketika dibawa keluar bersiar-siar.
Mangsa juga terpaksa minum air paip untuk mengalas perut, selain diberi sekeping roti canai pada hari tertentu.

Anak sulung dua beradik itu juga ada meminta rakan menghantarnya pulang, namun tidak dibenarkan dengan alasan dia sudah memaklumkan kepada ibu mangsa tempat tinggalnya.

Nor Salinda berkata, pelbagai usaha dilakukan sepanjang kehilangan Norish Aunie sehingga mendapat panggilan daripada seorang wanita yang memaklumkan lokasi anaknya dan diminta datang segera.

“Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya hati saya.
“Sebaik tiba di lokasi terbabit, saya melihat Norish Aunie dalam keadaan letih dan tidak bermaya,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Mengulas lanjut, Nor Salinda berkata, anaknya memaklumkan, wanita yang menghubungi saya itu adalah jiran di flat tempat dia dikurung yang membantunya membebaskan diri.

“Mengikut cerita Norish Aunie, lebih sebulan kehilangannya itu, beliau berada di flat terbabit bersama rakannya berusia 17 tahun tanpa mengetahui pemilik sebenar rumah itu.

“Malah, anak saya juga tidak dibenarkan keluar dan hanya sekali sekala diberi makan.

“Sebaik rakannya menghilangkan diri, Norish Aunie meminta bantuan jiran itu membawanya keluar sebelum dibawa ke LRT Sungai Besi.

“Memandangkan telefon bimbitnya dirampas Norish Aunie meminta wanita itu menghubungi saya,” katanya.

Akhbar sebelum ini melaporkan, pelajar perempuan Tingkatan Satu hilang dipercayai dilarikan rakan perempuan yang baru dikenalinya di sebuah siber kafe di Jalan Ipoh, di sini.

berita harian/-

Sup Labu Bebola Ayam

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Bahan-bahan untuk bebola ayam:

200 gm daging ayam - dikisar
50 gm bawang merah
25 gm bawang putih
20 gm cili merah - dimayang
10 gm daun bawang - dimayang
50 gm tepung jagung
30 ml minyak sayuran
10 gm gula
Sedikit stok ayam untuk merebus bebola

Bahan-bahan untuk sup:

1 liter stok ayam
300 ml santan
300 ml krim
5 gm daun ketumbar
2 keping daun salam
250 gm labu - dipotong dadu
Sedikit cili merah - dimayang halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa

Cara menyediakan bebola ayam:

1. Campurkan kesemua bahan dan kisar halus.
2. Bentukkan seperti bola-bola kecil.
3. Rebuskan bebola ayam ini di dalam air rebusan stok ayam.
4. Apabila ia timbul, bolehlah diangkat.
5. Tuskan bebola ini. Ketepikan.

Cara menyediakan sup:

1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sehingga ia mendidih.
2. Angkat sup ini dan biarkan ia sejuk.
3. Apabila sudah sejuk, kisarlah sup ini.
4. Bolehlah tuangkan sup ini di atas bebola ayam.
5. Hidangkan bersama roti.

SAJI ONLINE/-

KETURUNAN BUKAN JAMINAN WARISI IMAN

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ،
وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَقُولُ ءَامَنَّا بِٱللَّهِ وَبِٱلْيَوْمِ الآخِرِ وَمَا هُم بِمُؤْمِنِينَ ﴿٨﴾
أَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَاَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ،
أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ ! اِتَّقُواْ اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَتَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

WAHAI HAMBA-HAMBA ALLAH SEKELIAN!

Sebagai umat Nabi Muhammad SAW yang berasaskan kesejahteraan dan keselamatan, sudah tentu kita tidak rela keamanan dan ketenteraman Negara digugat. Kita tidak mahu nikmat keamanan, kemakmuran dan keharmonian hidup yang kita kecapi selama ini ditarik balik oleh Allah SWT.

Justeru, marilah kita syukuri dan hargai segala bentuk nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada rakyat dan Negara kita ini dengan cara meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT, dalam erti kata mengerjakan segala suruhan dan menjauhi segala larangan-Nya. Memiliki iman dan takwa yang tinggi adalah prasyarat utama bagi membolehkan kita terus memperolehi berkat yang melimpah ruah dari langit dan bumi.

Sidang Jemaah yang dirahmati Allah,

Setiap mukmin pasti akan melalui pelbagai ujian daripada Allah SWT bagi membezakan antara mukmin sebenar dan mereka yang memiliki ciri-ciri munafik sebagaimana firmanNya:
أَحَسِبَ ٱلنَّاسُ أَن يُتْرَكُوٓا۟ أَن يَقُولُوٓا۟ ءَامَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ ﴿٢﴾
“Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?” - Surah Al-Ankabut : 2

Di dalam surah dan ayat yang lain pula, Allah menggambarkan perihal kaum munafik yang suka mendakwa sebagai orang yang beriman sedangkan hakikat sebanarnya adalah sebaliknya. Firman Allah:
وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَقُولُ ءَامَنَّا بِٱللَّهِ وَبِٱلْيَوْمِ ٱلآخِرِ وَمَا هُم بِمُؤْمِنِينَ ﴿٨﴾
“Di antara manusia ada mengatakan, kami beriman kepada Allah dan hari kemudian, pada hal mereka itu sesungguhnya bukan orang yang beriman.” (Surah al-Baqarah, ayat 8).

MUSLIMIN YANG BERBAHAGIA,

Kita menyedari bahawa iman tidak boleh diwarisi dan secara langsung dipusakai daripada nasab dan keturunan. Orang yang beriman sentiasa akan melalui ujian dan perjuangan dalam memelihara iman dan tauhid demi kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

Seorang ustaz atau seorang yang saleh tidak semestinya mempunyai anak atau keturunan yang beriman. Malah sejarah telah membuktikan para Nabi dan Rasul sendiripun ada yang ditentang oleh anak atau isteri mereka sendiri. Perkara ini digambarkan dalam kisah Nabi Allah Nuh AS. Firman Allah:
وَنَادَىٰ نُوحٌۭ رَّبَّهُ، فَقَالَ رَبِّ إِنَّ ٱبْنِى مِنْ أَهْلِى وَإِنَّ وَعْدَكَ ٱلْحَقُّ وَأَنتَ أَحْكَمُ ٱلْحَـٰكِمِينَ ﴿٤٥﴾ قَالَ يَـٰنُوحُ إِنَّهُۥ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ ۖ إِنَّهُۥ عَمَلٌ غَيْرُ صَـٰلِحٍۢ ۖ فَلَا تَسْـَٔلْنِ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِۦ عِلْمٌ ۖ إِنِّىٓ أَعِظُكَ أَن تَكُونَ مِنَ ٱلْجَـٰهِلِينَ ﴿٤٧﴾

“Dan Nuh berseru kepada Tuhannya sambil berkata: “Ya Tuhanku, sesungguhnya anakku, termasuk keluargaku, dan sesungguhnya janji Engkau itu benar. Dan Engkau adalah hakim seadil-adilnya.” Allah berfirman bermaksud: “Wahai Nuh, sesungguhnya dia bukan termasuk keluargamu (yang dijanjikan selamat), sesungguhnya perbuatannya tidak baik. Sebab itu janganlah kamu memohon kepada-Ku sesuatu yang kamu tidak mengetahui (hakikatnya). Sesungguhnya Aku memperingatkan kepadamu agar kamu jangan termasuk orang yang tidak berpengetahuan.” (Surah Hud, ayat 45-46).

Sidang Jemaah yang dirahmati Allah,

Allah menegur Nabi Nuh agar jangan menganggap anaknya yang condong memilih kekufuran daripada iman sebagai ahli keluarga yang akan bersamanya di dunia dan di akhirat. Bahkan Allah melarang Nabi Nuh memanjatkan doa yang mencerminkan seolah-olah dia sebagai seorang yang tidak berpengetahuan dalam persoalan akidah. Beliau seolah-olah keliru mengenai hubungannya sebagai nabi dan pengikut setia, yang hakikatnya lebih kuat berbanding hubungan antara anak dan ayah.

Nabi Muhammad SAW dengan tegas memperingatkan kepada keturunannya agar jangan menganggap bahawa keturunan sebagai lesen untuk mendapatkan keistimewaan berbanding dengan orang lain. Tidak semestinya seseorang yang menjadi sebahagian daripada ahlul bait akan memasuki syurga dan memperoleh syafaat Nabi Muhammad SAW.

Kita hendaklah sedar bahawa zaman ini adalah zaman yang penuh dengan fitnah di mana munculnya banyak gejala ‘murtad tanpa sedar’ sehingga Nabi SAW menggambarkannya seperti malam yang gelap gelita. Nabi Muhammad SAW bersabda dalam hadisnya:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ بَادِرُوا بِالأَعْمَالِ فِتَنًا كَقِطَعِ اللَّيْلِ الْمُظْلِمِ
يُصْبِحُ الرَّجُلُ مُؤْمِنًا وَيُمْسِي كَافِرًا أَوْ يُمْسِي مُؤْمِنًا وَيُصْبِحُ كَافِرًا يَبِيعُ دِينَهُ بِعَرَضٍ مِنْ الدُّنْيَا
“Segeralah kamu beramal sebelum datangnya fitnah seperti malam yang gelap gelita. Pada waktu pagi seorang lelaki itu masih mukmin, tapi menjadi kafir pada petangnya. Petang harinya dia masih mukmin, tapi menjadi kafir pula pada pagi harinya. Dia menjual agamanya dengan kenikmatan dunia.” (Hadis riwayat Muslim).

Hadis ini menggambarkan tentang keadaan dunia pada hari ini. Fitnah yang merosakkan agama manusia sudah merebak secara berleluasa. Ianya menguasai segenap aspek kehidupan manusia melalui sudut ideologi, politik, sosial, ekonomi, budaya, pendidikan dan sebagainya. Bersamalah kita menjaga agama kita sehingga tidak menjadi seperti yang dinyatakan oleh Rasulullah dimana keimanan dan kekufuran bersilih ganti sebagaimana silih bergantinya waktu pagi dan petang.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الأيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ.
أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ، إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

Bahagian Pengurusan Masjid,
Jabatan Agama Islam Perak

Lelaki cedera parah diserang penyokong bola Selangor

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

TUAN ROZAIMI yang cedera dibaling batu-bata masih belum sedarkan diri ketika ditemui di PPUKM, Cheras semalam.

KUALA LUMPUR – Seorang penyokong pasukan bola sepak Kelantan didakwa menjadi mangsa serangan peminat fanatik Selangor apabila dahi dan tengkoraknya retak dibaling dengan batu-bata sebaik sahaja perlawanan di antara kedua-dua pasukan itu tamat di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini kelmarin.

Ekoran kejadian itu, Tuan Mohd. Rozaimi Tuan Kuning, 37, terpaksa menerima 10 jahitan dalam kejadian yang didakwa berlaku pada pukul 11 malam.

Ejen sebuah syarikat pelancongan itu kini berada dalam keadaan separuh sedar di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras di sini. Dalam perlawanan itu, Selangor menang dengan keputusan 2-1.

Rakan mangsa yang mahu dikenali sebagai Zulkifli, 30-an, memberitahu, sebelum kejadian, dia bersama mangsa dan sebilangan penyokong Kelantan berjalan keluar ke pintu pagar selepas perlawanan tamat.

Katanya, tidak lama kemudian dia terdengar bunyi benda dibaling dan apabila ditoleh dia melihat Tuan Rozaimi terduduk sambil memegang dahinya.

“Saya juga lihat sebiji batu-bata bergolek di sebelahnya. Pada masa sama, darah mengalir keluar melalui hidung dan luka di dahi Tuan Rozaimi.

Kosmo

Heroin RM50,000 berjaya dirampas

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM – Polis menumpaskan sindiket pengedaran heroin selepas memberkas dua lelaki di kawasan letak kereta di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Ulu Bernam, Kuala Kubu Bharu, Isnin lalu.

Dalam serbuan jam 3.45 petang itu, polis merampas heroin seberat 2.27 kilogram, bernilai hampir RM50,000.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor, Asisten Komisioner Nordin Kadir berkata, suspek berusia 26 dan 28 tahun itu ditahan dalam kereta Naza Citra.

Katanya, ketika diserbu, suspek melarikan diri dengan meninggalkan kereta, tetapi dapat diberkas semula.

“Pemeriksaan menemui sebuah beg berwarna hitam di tempat letak kaki penumpang. Di dalamnya terdapat satu plastik putih mengandu­ngi lima bungkusan plastik lutsinar disyaki heroin.

“Dadah ini boleh diedarkan dalam jumlah besar atau dibungkus semula dalam bentuk 80,000 tiub. Jika dijual, sindiket memperoleh untung RM800,000,” katanya pada sidang media di Pusat Media Ibu Pejabat polis Kontinjen (IPPK) Selangor, semalam.

Katanya, suspek ditahan reman sehingga Isnin ini untuk siasatan.

Sinar Harian

100 Kereta Terbabit Dalam Pelanggaran Besar

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PRAGUE: Hampir 100 kereta terlibat dalam dua pelanggaran besar di lebuh raya utama yang menghubungkan ibu negara Czech, Prague dengan bahagian timur negara dan Slovakia.

Polis dan Pusat Trafik Negara berkata, kira-kira 40 kereta berlanggar dalam siri kemalangan sebelum tengah hari Rabu ketika ribut salji di 300 kilometer dari timur Prague.

Dua orang terselamat dengan kecederaan ringan.

Kedua-duanya berkata, berpuluh-puluh kenderaan termasuk bas yang terlibat dalam satu lagi kemalangan yang berlaku kira-kira 100 kilometer dari tenggara Prague.

Stesen televisyen Czech berkata, seramai lima orang cedera dalam kemalangan itu.

Pegawai telah memberi amaran bahawa lebuh raya itu akan disekat selama sejam dan pkar meteorologi berkata, ribut salji dijangka berterusan di seluruh negara pada Rabu. - AP

Liga Eropah: MU rehat Giggs, Berbatov

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

BINTANG Manchester United (MU), Ryan Giggs dan Dimitar Berbatov terlepas peluang untuk beraksi dalam pertemuan Liga Eropah menentang Ajax di Amsterdam, Belanda awal pagi esok (waktu Malaysia) ekoran kecederaan dialami mereka baru-baru ini.

Ketika mengumumkan perkara itu di Amsterdam semalam, Pengurusnya, Sir Alex Ferguson berkata, keputusan itu terpaksa diambil ekoran kecederaan Giggs ketika dalam perlawanan menentang Liverpool, 11 Februari lalu.

"Ryan Giggs dan Dimitar Berbatov mengalami kecederaan," kata beliau lagi.

"Kami merehatkan Patrice Evra. Ia hujung minggu yang cukup beremosi bagi dia... jadi, saya fikir ia keputusan baik untuk dilakukan. Ia skuad paling kuat kita ada di sini," katanya lagi.

Giggs mengharapkan dapat melakukan penampilan kali ke-900 bersama MU dengan turun padang bertemu Ajax.

Menurut Ferguson, beliau masih mempunyai simpanan pemain yang handal dan sentiasa bersedia untuk turun gelanggang.

“Saya ada banyak pilihan pemain barisan hadapan seperti Rooney, Javier Hernandez dan Danny Welbeck.

“Saya boleh letakkan Ashley Young atau Nani di barisan tengah,” kata beliau lagi.

Berikut ialah senarai perlawanan esok:

Lokomotiv Moscow bertemu Athletic Bilbao (1 pagi waktu Malaysia esok)
Ajax bertemu Manchester United (2 pagi waktu Malaysia esok)
AZ Alkmaar bertemu Anderlecht (2 pagi waktu Malaysia esok)
Lazio bertemu Atletico Madrid (2 pagi waktu Malaysia esok)
Legia Warsaw bertemu Sporting (2 pagi waktu Malaysia esok)
Plzen bertemu Schalke 04 (2 pagi waktu Malaysia esok)
SV Salzburg bertemu FC Metalist Kharkiv (2 pagi waktu Malaysia esok)
FC Porto bertemu Man City (4 pagi waktu Malaysia esok)
Hannover 96 bertemu Club Brugge (4 pagi waktu Malaysia esok)
Steaua Bucharest bertemu FC Twente (4 pagi waktu Malaysia esok)
Stoke bertemu Valencia (4 pagi waktu Malaysia esok)

Sinar Harian

Malaysia benam ego Korea

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

MALAYSIA muncul juara Kumpulan D kempen kelayakan Piala Thomas 2012 Zon Asia selepas membenam Korea Selatan 3-2 semalam.

Ternyata percaturan jurulatih beregu lelaki Malaysia, Tan Kim Her mengekalkan gandingan Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan Goh V Shem-Lim Khim Wah membuahkan hasil apabila mereka meraih kemenangan ke atas lawan masing-masing.

Kemenangan penuh bermakna itu menyaksikan Malaysia akan membuat perhitungan dengan naib juara Kumpulan B, India pada aksi suku akhir hari ini.

Kelmarin, Malaysia dipaksa bekerja keras sebelum melakar kemenangan tipis 3-2 ke atas Hong Kong pada aksi pembukaan Kumpulan D.

MACAU - Malaysia melangkah bergaya ke peringkat suku akhir kempen kelayakan kejohanan badminton Piala Thomas 2012 Zon Asia apabila bergelar juara Kumpulan D.

Kejayaan itu hadir selepas skuad negara membenam ego Korea Selatan apabila mencatatkan kemenangan 3-2 pada aksi terakhir peringkat kumpulan semalam.

Lebih manis, dua pasangan beregu negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan Goh V Shem-Lim Khim Wah berjaya mencalarkan reputasi Korea Selatan yang sebelum ini ternyata mantap dalam acara tersebut selepas menewaskan lawan masing-masing.

Ketua jurulatih beregu lelaki negara, Tan Kim Her ternyata gembira dengan kejayaan tersebut apabila percaturannya untuk mengekalkan gandingan sedia ada menghasilkan impak positif.

Sebelum ini, Kim Her dikatakan mahu memecahkan beregu negara, terutamanya pasangan Kien Keat- Boon Heong untuk pertemuan dengan Korea Selatan semalam.

"Sebab utama saya mena- ruh kepercayaan kepada Kien Keat-Boon Heong adalah untuk membuang rasa takut mereka ke atas pasa- ngan Korea Selatan yang sebelum ini menang dalam kesemua enam perlawanan.

"Saya tidak kisah jika mereka kalah. Namun, jika menang pasti akan meningkatkan lagi tahap keyakinan mereka.

"Yang pasti, kemenangan Datuk Lee Chong Wei dalam acara perseorangan pertama telah menaikkan lagi semangat Kien Keat-Boon Heong untuk berdepan pasangan Korea Selatan," kata Kim Her.

Selaku juara Kumpulan D, skuad negara bakal berdepan cabaran India pada aksi peringkat suku akhir hari ini (6.30 petang).

Kini, peluang untuk mara ke peringkat separuh akhir hanya tinggal selangkah sahaja lagi buat skuad negara, sekali gus mengesahkan slot automatik ke pusingan akhir Piala Thomas di Wuhan, China, Mei depan.

Atas kertas, peluang untuk menumbangkan India tampak lebih memihak kepada skuad negara.

Pada aksi semalam, Chong Wei menyumbang mata pertama buat skuad negara apabila mencatatkan kemenangan ke atas Lee Hyun Il 21-13, 21-15.

Kien Keat-Boon Heong pula menamatkan badi kekalahan sebanyak enam perlawanan ke atas Yoo Yeon Seong-Ko Sung Hyun 21-14, 21-19, sekali gus memastikan mata kedua buat skuad negara.

Bagaimanapun, rentak kecemerlangan tersebut gagal diteruskan perseorangan kedua, Muhamad Hafiz Hashim gagal menyumbangkan mata buat skuad negara buat kali ketiga berturut-turut apabila tewas di tangan Shon Wan Ho 22-24, 21-16.

Gandingan V Shem-Khim Wah menceriakan kem sku- ad negara apabila mengutip mata kemenangan awal hasil kejayaan menumbangkan Lee Yong Dae-Shin Baek Choel 18-21, 21-19, 21-11.

Perseorangan ketiga negara, Mohamad Arif Abdul Latif tewas 17-21, 15-21 kepada Hong Ji Hoon.

kosmo/-

Kerajaan sedia rugi tanpa logo 1Malaysia?

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Feb: Kerajaan Umno BN semakin dilihat hilang kewarasan dalam mentadbir Malaysia dengan mula bertindak yang ‘bukan-bukan’.

“Mahukah kerajaan menanggung segala kerugian mereka hanya kerana tiada logo ‘1Malaysia’?” tanya Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Firdaus Jaafar (gambar).

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe bahawa pengusaha tiga barangan kawalan iaitu tepung, gula dan minyak masak diwajibkan memaparkan logo 1Malaysia pada pakej produk-produk yang dijual bermula bulan ini, jika mereka mahu terus menikmati subsidi kerajaan.

Katanya, berapa banyak pengilang-pengilang yang akan terlibat di dalam perlaksanaan itu dengan mengambil kira kos yang perlu mereka tanggung dek kerana arahan yang dilihat tergesa-gesa walaupun beliau menyatakan kerajaan sedang mempertimbangkan bagi memberi pengeluar lebih banyak masa untuk mematuhi peraturan tersebut.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Jerai turut mempersoalkan apa jaminan kerajaan terhadap tempoh penangguhan sedangkan sudah pastinya para pengilang sudah pun menyimpan stok ‘label’ produk mereka dalam tempoh yang panjang.

Perlaksaaan itu juga, katanya boleh menyebabkan timbulnya masalah birokrasi memandangkan track record kerajaan yang sememangnya terkenal dengan masalah itu.

Baginya, cukuplah logo ‘Halal’ sebagai contoh.

“Jadi apakah kerajaan boleh ‘mendabik dada’ dalam memastikan perlaksanaan ini akan berjalan dengan adil?” soalnya lagi.

Beliau menambah, barang-barang yang diwartakan pula semuanya barang kawalan yang sepatutnya rakyat menikmatinya dengan harga yang murah namun ianya menimbulkan tanda tanya mengapa ianya mesti bersyarat?

“Bagaimana kalau pucuk pimpinan bertukar seperti mana Islam Hadhari ditukar kepada 1 Malaysia, bukahkah ini akan menimbulkan masalah yang lain kerana umumnya tahu bagaimana dengan ‘perangai’ pimpinan Umno BN yang ‘rajin’ menukar tagline mengikut ‘citarasa’ tersendiri,” katanya lagi.

Justeru, pihaknya menasihati kerajaan, janganlah cuba untuk menjadi ‘Berhala Moden’ yang perlu ‘disembah’ untuk mendapatkan sesuatu akan tetapi jadilah sebuah kerajaan yang sepatutnya sudah matang sekiranya 57 tahun memerintah dijadikan ukuran.

Katanya, rakyat sudah boleh menilai kerana mereka kini hidup di zaman ‘langit terbuka’ dan ‘dunia tanpa sempadan’.

Harakah Daily

Teguran Nik Aziz sopan, berhemah - Anwar

23 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SUBANG JAYA, 16 Feb: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) menyifatkan teguran yang diutarakan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat lebih sopan dan berhemah.

Malah beliau turut memberitahu teguran tersebut sangat berbeza dan perlu difahami.

"Teguran Nik Aziz sangat berbeza malah sopan dan kita kena faham, beliau kata kalau betul cakap tarik balik tetapi kalau tak benar saman sahaja.

"Ia berbeza dengan Unmo Barisan Nasional yang telah lempar fitnah serta menipu, kenapa mereka memadamkan kenyataan saya mengenai Palestin," tegasnya.

Tambahnya lagi, Umno Barisan Nasional tidak menyiarkan sepenuhnya kenyataan beliau berhubung dengan Palestin tetapi hanya mengambil separuh sahaja yang mempunyai kenyataan berhubung Israel.

"Mereka sejak dulu lagi asyik fitnah, kenapa mereka tidak siarkan pertemuan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed dengan Perdana Menteri Israel.

"Malah terdapat lagi menteri-menteri yang mengadakan pertemuan dengan pemimpin tertinggi Israel tetapi semua ini tidak disiarkan," ujarnya pada sambutan Maulidru Rasul dan bicara tokoh anjuran Majlis Perbandaran Subang Jaya di Ibu Pejabat Majlis Perbandaran Subang Jaya, pagi ini.

Ketua Pembangkang itu turut memberitahu perkara ini timbul apabila sikap Umno yang tidak mengambil fakta yang penuh tetapi hanya mengolah kenyataan dalam sudut mereka sendiri.

Dalam satu kenyataan pada 13 Februari lepas, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan, menggesa Anwar menarik balik kenyataannya yang dikatakan menyokong usaha melindungi keselamatan Israel sebagaimana yang disiarkan Wall Street Journal (WSJ).

Malah Ketua Pembangkang itu turut digesa untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ bagi membersihkan namanya jika apa yang disiarkan itu tidak benar.

Ekoran itu, Anwar akan mengadakan perjumpaan dengan Nik Aziz bagi menjelaskan isu Israel itu.

Harakah Daily