23 September 2013

Kehadiran Obama malapetaka buat M'sia

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
ULASAN Kedatangan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama pada 11 Oktober 2013 di Malaysia tidak dialu-alukan malah dibantah dan dikecam.

Kami menyatakan pendirian kami bahawa imej AS sangat negatif di sisi rakyat Malaysia. Kehadiran Presiden AS, kami anggap suatu malapetaka buat Malaysia.

'Minyak naik ketentuan pasaran, bukan k'jaan'

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Kerajaan tidak bertanggungjawab terhadap kenaikan harga minyak kerana ia ditetapkan oleh harga pasaran minyak sedunia, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

Ahmad memberitahu Parlimen pagi ini bahawa kerajaan hanya mengurangkan subsidi dan tidak boleh dipertanggungjawabkan terhadap kenaikan harga minyak.

Zahid khuatir abu Chin Peng dorong bina tugu

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamid berkata sekiranya kerajaan membenarkan abu mayat bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng masuk ke Malaysia, ia boleh mendorong pihak tertentu membina tugu peringatannya. 

"Ia bukan sahaja mengenai abu mayatnya. Kami bimbang seseorang akan membina tugu peringatannya dan memberi penghormatan kepadanya," katanya ketika ditemui pemberita di luar Dewan Rakyat hari ini.

Tiga sekeluarga maut nahas di Kuantan

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUANTAN 23 Sept. - Tiga sekeluarga, termasuk kanak-kanak berusia setahun maut dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Jalan Kuantan-Sungai Lembing berdekatan Kampung Bukit Kuin, di sini malam tadi.

Dalam kejadian 7.45 malam itu, Wan Hassan Basri, 53, dan isteri Zainab Yatim, 57, maut di tempat kejadian manakala cucu mereka, Nur Ameera Amran meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan, kira-kira tiga jam kemudian.

Anggota polis maut bergelut suspek curi besi

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
MELAKA 23 Sept. - Seorang anggota polis maut dalam pergelutan dengan seorang suspek yang cuba mencuri besi buruk dalam Ops Lejang di Taman Teknologi Cheng di sini.

Dalam pergelutan itu, Kopral Zal-Azri Abdul Somad, 31, dari Bahagian Risikan Jenayah (D4), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka cedera di kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Dua beralih tempat, satu muka baru di Arau

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
ARAU: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sanglang, Mohd Shukri Ramli (kanan) akan menerajui PAS Kawasan Arau bagi sesi 2013-2015 selepas menang tanpa bertanding jawatan Yang Dipertua pada Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-39 baru-baru ini.

Sementara itu, penyandang jawatan Yang Dipertua, Rus'sele Eizan (kiri) pula beralih tempat ke jawatan Timbalan Yang Dipertua, juga tanpa bertanding.  Jawatan tersebut dahulunya disandang  Mohd Shukri.

Petani Mesir ditangkap namakan keldainya Al-Sisi

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Satu laporan dari Mesir kelihatannya berusaha mengingatkan seseorang agar berhati-hati mendedahkan apa yang tidak disukainya terhadap seseorang, terutama jika orang itu adalah penguasa.

Justeru, seorang petani di Mesir ditangkap polis setelah dianggap menghina panglima angkatan bersenjata Mesir, Jeneral Abdel Fattah al-Sisi, lapor Kompas.com.

Obama ke Malaysia, pandangan TG Nik Aziz

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: “Pada saya, ia tidak lebih hanyalah tanda terima kasih Amerika kepada Malaysia yang selama ini menyokong pendirian Amerika dalam pelbagai isu antarabangsa,” tulis Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam facebooknya.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons berkenaan lawatan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama ke Malaysia yang dijadualkan pada bulan hadapan. 

Rakyat S'gor nikmati air percuma untuk 10 tahun lagi

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Rakyat negeri Selangor akan terus menikmati pemberian 20 meter padu air percuma untuk tempoh 10 tahun akan datang, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Jaminan itu dinyatakan Abdul Khalid ketika berucap pada Majlis Dialog Belanjawan 2014, di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya hari ini.

Kaji kenapa rakyat tidak takut undang-undang

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kerajaan harus mengkaji faktor-faktor yang menyebabkan pasukan polis dan undang-undang di Malaysia tidak digeruni masyarakat.

Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kehebatan undang-undang dan polis merupakan faktor penting yang membantu sesebuah negara itu mengatasi masalah jenayah.

Jangan terpengaruh mazhab rumit - Presiden PAS

16 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Malaysia diingatkan agar tidak terpengaruh dengan mazhab-mazhab rumit dari Asia Barat yang disebarkan melalui media untuk melaga-lagakan masyarakat Islam.

Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, terdapat segelintir golongan yang 'bebal' membawa masuk mazhab yang tidak ada di Malaysia bagi mencetuskan masalah dalam masyarakat majmuk di negara ini.