08 Mac 2012

Batal SBPA: Akhirnya perjuangan rakyat berjaya

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melihat tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang membatalkan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) kembali kepada Sistem Saraan Malaysia (SSM) adalah suatu kejayaan rakyat khususnya kakitangan awam dalam memperjuangkan hak mereka.

“Dalam isu ini, Datuk Seri Najib akhirnya terpaksa mengalah kepada tekanan rakyat yang tidak berpuashati kerana tidak meletakkan kepentingan rakyat bawahan dalam perkara yang membabitkan mereka,” Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor.

Katanya, ia membuktikan bahawa SBPA hanya menguntungkan segelintir golongan tinggi penjawat awam dengan mengenepikan hak penjawat awam bawahan sehingga menimbulkan kemarahan ramai.

Beliau berkata, DPPM melihat mungkin juga pembatalan SBPA adalah tanda terdesaknya Perdana Menteri dalam meraih simpati rakyat menjelang Pilihan raya Umum ke-13.

“Dalam keadaan begini, beliau terpaksa mendengar rungutan banyak pihak dan akur dengan kehendak mereka,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Justeru, ujarnya DPPM mengingatkan, belum tentu SBPA tidak akan dilaksana jika BN mendapat mandat lagi selepas PRU13 nanti.

Katanya, pembatalan SBPA menjadi suatu pengajaran kepada Perdana Menteri dan kerajaan supaya setiap dasar yang melibatkan golongan bawahan, ianya perlu dibincangkan dahulu kepada mereka.

Tambahnya, Najib perlu ingat, kakitangan awam adalah golongan yang bekerja membanting tulang membangunkan negara selama ini, tanpa mereka tidak mungkin negara ini setanding dengan negara-negara yang lain.

“Justeru, wajarlah pandangan penjawat awam ini diambil kira dan diberi perhatian supaya sumbangan mereka benar-benar dihargai,” ujarnya lagi.

Najib tertekan Buku Jingga

Sementara itu, pembatalan SBPA oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuktikan BN tertekan dengan tawaran Buku Jingga Pakatan Rakyat.

Ketua Penerangan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah al-Jundi, mendakwa 10 janji jingga, yang terkandung dalam Program 100 Hari Pakatan Rakyat, antaranya mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam berjaya memberi tekanan kepada Najib.

Tawaran jingga itu meletakkan pengiktirafan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru.

"Inilah bahayanya kerajaan yang ketandusan idea ketika ingin melaksanakan dasar-dasar tertentu dalam keadaan terdesak kerana cuba menyaingi Pakatan Rakyat. Hasilnya, pentadbiran awam kucar-kacir disebabkan politik desperado Najib," tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Tambah Athirah, keadaan itu juga menunjukkan pihak kerajaan tidak faham dalam menguruskan skim gaji penjawat awam.

Ekoran itu, Athirah berkata rakyat perlu sedar bahawa peranan Pakatan Rakyat begitu penting dalam usaha mengimbangi keperluan rakyat.

harakahdaily/-

KTMB perkenal Six-Car-Set

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KTM Berhad (KTMB) memperkenalkan kereta api elektrik pertama - KTM Komuter - pada 3 Ogos 1995 bagi memenuhi keperluan pengguna di Kuala Lumpur dan kawasan sekitar subbandar untuk berulang-alik ke pusat bandar serta mengatasi kesesakan lalu lintas di Lembah Klang.

Sejak diperkenalkan lebih 17 tahun lalu, jumlah penggunanya meningkat daripada 7,719 kepada hampir 100,000 orang hari ini dan bergerak di atas landasan sepanjang 150 kilometer dari Rawang ke Seremban serta dari Batu Caves ke Pelabuhan Klang dengan 53 stesen.

Memulakan operasi dengan hanya empat tren, KTMB kemudiannya menambah bilangan tren secara beransur-ansur kepada 62 tren sehingga 2006 yang dibekalkan tiga negara utama iaitu Korea Selatan, Austria dan Afrika Selatan hasil kerjasama dan hubungan diplomatik dengan Malaysia.

Setiap satu tren ini membawa tiga gerabak mampu membawa 400 pengguna pada satu-satu masa.

Namun atas peredaran masa, pihak KTMB terpaksa berhadapan kesukaran untuk mendapatkan bekalan alat ganti, kos penyelenggaraan yang tinggi, jumlah tren akhirnya merosot kepada 25 tren yang mampu beroperasi pada masa sekarang.

Bilangan tren ini kemudiannya tidak mampu menampung jumlah penggunanya yang meningkat saban tahun, terutamanya ketika waktu puncak iaitu pada 7 hingga 10 pagi dan 4.30 petang hingga 7.30 malam.

Pengurus Kanan Korporat Komunikasi KTMB, Mohd Fazil Ismail berkata, ketika waktu puncak, dianggarkan hampir 40,000 pengguna menggunakan perkhidmatan Komuter di sebelah pagi dan petang manakala di luar waktu puncak, dianggarkan hanya 20,000 pengguna sahaja menggunakan perkhidmatan ini.

“Di antara penyebab kepada kelewatan perjalanan adalah kerana pemandu terpaksa memastikan penumpang telah selamat masuk ke dalam tren sebelum memulakan perjalanan terutamanya di waktu puncak di mana pengguna ada yang terpaksa berasak-asak masuk ke dalam tren.

“Akibatnya, pengguna lain yang menunggu tren di stesen terpaksa menunggu lama,” katanya kepada Sinar Harian Online.

Berikutan peningkatan jumlah pengguna yang mendadak ini, KTMB menyasarkan masa menunggu tren daripada 30 minit dapat dikurangkan kepada 10 minit menjelang Jun ini apabila empat unit tren baru Six-Car-Set (SCS) mula beroperasi minggu ini.

Katanya, tren buatan Zhuzhou Electric Locomotive Company (ZELC) dari China ini mampu membawa sehingga 1,100 penumpang pada satu hala berbanding jumlah ketika ini.

"Perolehan set tren yang lebih canggih dan selesa ini adalah dari peruntukan inisiatif Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Keenam iaitu meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan bandar berjumlah RM1.894 bilion yang membolehkan KTMB mendapatkan 38 set SCS di mana setiap satu set tren SCS yang mempunyai enam gerabak itu bernilai RM49 juta.

“Sehingga hari ini, KTMB telah menerima 16 set SCS dan baki 22 set secara berperingkat dan menjangkakan jumlah pengguna akan meningkat dua kali ganda apabila kualiti perkhidmatan dapat ditingkatkan selaras dengan aspirasi kerajaan dalam membudayakan penggunaan pengangkutan awam,” katanya.

Sementara itu, bagi memberi lebih keselesaan dan menjamin keselamatan penumpang wanita daripada risiko gangguan seksual yang terpaksa bersesak dengan penumpang lelaki, KTMB telah memperkenalkan koc khas untuk wanita mulai pada 28 April 2010.

Sehubungan itu, bagi meneruskan kesinambungan kepada keperluan ini, dua lagi gerabak koc wanita ditambah bagi memenuhi keperluan semasa.

Antara keistimewaan tren SCS ialah ruang duduk dan berdiri lebih agronomik, tiga baris ruang pemegang untuk pengguna berdiri, ruang perantara koc terbuka, penayangan rajah laluan lebih dinamik, sistem interkom antara pengguna, sistem makluman kepada pengguna ruang kepada orang kelainan upaya (OKU) yang lebih luas serta selesa.

Mohd Fazil menambah, selain penambahbaikan dari segi fizikal, ciri-ciri keselamatan turut ditingkatkan iaitu tangga kecemasan untuk turun, sistem pengudaraan yang lebih baik, sistem pembukaan pintu secara manual, tukul pemecah jika berlaku kecemasan dan dilengkapi dengan alat pemadam api.

Selain itu, katanya, tiga unit kamera litar tertutup pada setiap koc turut dipasang bagi memudahkan pemandu tren memantau keadaan dalam koc ketika dalam perjalanan dan merekodkan visual jika berlaku kecurian dalam koc.

"Setiap hari, sekurang-kurangnya pihak kami menerima lebih lima aduan bertulis terutamanya kes kecurian, tertinggal barang, kesesakan dalam koc.

"Kami berharap dengan adanya koc baru ini, segala rungutan dan kegelisahan pengguna komuter akan dapat diatasi demi keselesaan dan kelancaran perjalanan mereka setiap hari," katanya.

Dalam pada itu, Mohd Fazil berkata, KTMB turut akan memperkenalkan sistem tiket baru menggunakan token pada Mei ini bagi menggantikan konsep tiket yang berasaskan kertas.

Katanya, langkah ini diambil bagi menyahut seruan kerajaan supaya mengamalkan konsep mesra alam sekitar dan harga tiket lama masih dikekalkan.

Sehubungan itu, Mohd Fazil berharap bagi memastikan kelestarian perkhidmatan yang berkualiti KTMB berharap orang ramai tidak melakukan sebarang laku musnah terhadap tren-tren yang beroperasi dan sokongan berterusan dari pengguna.

sinar harian/-

KDN panggil lagi Editor The Star

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Dilema yang ditanggung oleh akhbar The Star ekoran penyiaran gambar Erykah Badu bertatu nama Allah pada dadanya yang terlanjang tidak selesai semalam.

Ini kerana, Kementerian Dalam Negeri (KDN) masih tidak berpuashati dengan penjelasan akhbar MCA itu dan mahukan jaminan yang lebih konkrit ia tidak akan berulang di masa depan.

Malam tadi, The Star menerima surat dari KDN yang meminta penjelasan yang lebih baik sebelum hukuman dijatuhkan ekoran penyiaran gambar itu.

Ekoran itu, esok, Jumaat 9 Mac, para editor kanan mereka buat kali ketiganya dipanggil ke pejabat KDN.

Ini kerana, mereka diarahkan memberikan penjelasan dan tindakan yang lebih baik kerana penjelasan sebelum ini tidak meyakinkan KDN.

Kali pertama, mereka dipanggil sebaik sahaja gambar itu disiarkan manakala kali kedua pula bagi menjawab surat tunjuk sebab dan pengakuan salah mereka.

Isu The Star sepatutnya dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet semalam, namun Harakahdaily dimaklumkan ia tidak berlaku.

Siasatan dalaman

Sementara itu, sumber bahagian sumber manusia The Star memaklumkan, akhbar itu buat pertama kalinya dalam sejarah akan membuat siasatan dalaman dengan diketuai oleh pihak luar.

Seorang bekas hakim mahkamah tinggi akan mengetuai penal siasatan kes ini yang akan berlangsung esok.

"Biasanya bahagian kami (HR) sahaja yang kendalikan kes siasatan dalaman ini tetapi oleh kerana kami perlu kewibawaan dalam siasatan kes ini, pihak luar terpaksa dipanggil," kata sumber itu.

Sumber itu juga memaklumkan, kes ini juga mencipta sejarah baru dalam akhbar ini apabila terpaksa mengumumkan nama pihak yang terlibat dalam membuat kesilapan ini.

"Biasanya kami rahsiakan pihak yang bersalah untuk menjaga kepentingan mereka misalnya untuk mendapatkan pekerjaan yang lain, tetapi oleh kerana kes ini terlalu besar, kami terpaksa umumkan nama mereka," kata sumber itu.

The Star sebelum ini mengumumkan pergantungan dua editornya yang bertugas dengan Star 2 yang bersalah menyiarkan gambar Erykah Badu yang bertatu nama Allah di dadanya yang terlanjang itu.

Dalam satu kenyataan disiarkan di laman webnya, pengurusan akhbar itu berkata, pihaknya telah menggantung editor kanan Star2, Lim Cheng Hoe dan timbalan editor, Daryl Goh, yang dilaporkan telah meluluskan penggunaan foto dalam Star2 edisi Isnin lalu.

Kedua-dua mereka digantung tugas dengan serta-merta.

Pada masa yang sama, pengurusan The Star berkata, Editor Bersekutu, Rozaid Abdul Rahman dan Shah A. Dadameah telah diminta menyelia dan membimbing akhbar itu dalam isu-isu berkaitan dengan sensitiviti agama.

Sumber yang sama juga memaklumkan, pihak pengurusan kanan akhbar itu menjangka hukuman yang berat dikenakan kepada akhbar itu.

"Namun kami yakin, tidaklah berat sangat hingga gantung sampai mati kerana kehadiran kami perlu untuk pilihan raya nanti," katanya.

The Star yang dimiliki oleh MCA adalah akhbar harian berbahasa Inggeris paling laris di Malaysia. Sebelum ini, ketika Operasi Lalang, The Star bersama Watan dan sebuah akhbar Cina digantung permit mereka sehinggalah di lepaskan semula.

Akhbar ini menjadi antara media utama yang menyerang lawan MCA khasnya PAS dalam setiap kali pilihan raya.

harakahdaily/-

Pemuda PAS simpati nasib Imam Hoslan

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

(Imam Hoslan ketika bercakap dengan Harakahdaily sebelum ini)

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melahirkan rasa simpati ke atas Tuan Haji Hoslan Hussin yang telah dijatuhkan hukuman penjara setahun atas kesalahan menghina mahkamah ekoran tindakan beliau membaling kasut ke arah panel hakim bulan lepas.

Keberanian tindakan beliau sememangnya telah menggemparkan negara dan ia kejadian yang jarang berlaku di negara ini, kata Ketua Penerangan Pemuda PAS, Riduan Mohd Nor.

Bagi DPPM, apa yang berlaku ke atas beliau adalah suatu manifestasi kemarahan rakyat bawahan yang cuba mempertahankan hak mereka untuk diadili secara adil.

Beliau berjaya mencuit perhatian ramai pihak termasuk masyarakat antarabangsa supaya mengambil berat terhadap kes beliau, kata Riduan (gambar).

DPPM, katanya, mengharapkan supaya beliau mendapat perbicaraan yang adil di mahkamah terbuka di negara ini.

Kes yang menimpa beliau menjadi pengajaran kepada semua pihak supaya jangan memperkecilkan golongan rakyat bawahan, tegasnya.

"Akhirnya, DPPM mendoakan semoga Haji Hoslan tabah menghadapi ujian yang melanda beliau.

"DPPM juga berusaha membantu keluarga meringankan beban mereka beliau sepanjang tempoh hukuman dikenakan ke atas beliau," katanya.

harakahdaily/-

Najib panik, batalkan SBPA menjelang pilihan raya

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan panik menghadapi tekanan kakitangan awam sehingga membatalkan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang dicadangkan sebelum ini.

Demikian kata ADUN Pantai Jerejak, Pulau Pinang, Sim Tze Tzin melalui twitternya hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan, kerajaan membatalkan rancangan untuk menggunakan SBPA berikutan bantahan kakitangan awam.

Najib berkata, kerajaan akan menggunakan skim yang ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) dengan penambahbaikan.

Najib juga mengumumkan, satu suruhanjaya khas dibentuk bagi mengkaji perkhidmatan awam negara.

Langkah kerajaan untuk menangguhkan SBPA adalah kerana takut reaksi kakitangan awam yang mungkin memberontak dalam pilihan raya akan datang.

Namun dipercayai, ia akan kembali kepada skim ini selepas pilihan raya umum nanti jika Barisan Nasional (BN) kekalkan berkuasa.

"Ha ha ha...tiada keputusan sehinggalah pilihan raya," kata anggota Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong dalam Twitternya mengulas keputusan kerajaan mengenai hal ini.

Namun begitu, dengan pengumuman Najib, jurang gaji antara kakitangan awam akan terus meningkat dengan penyelarasan gaji yang diumumkan Najib.

Ini kerana, perbezaan peratus kenaikan gaji antara kakitangan awam peringkat rendah hanya sedikit sahaja berbanding dengan kakitangan peringkat atasan.

Najib berkata, kumpulan pengurusan dan profesional akan naik 13 peratus, kumpulan Utama dan khas A, B dan C 9 peratus, Turus 3 dan 2 8 peratus manakala Turus 1 dan KSN 7 peratus.

Walaupun peratusan kakitangan bawahan lebih tinggi tetapi oleh kerana gaji mereka hanya kecil sahaja, kenaikan ini rendah sahaja.

Misalnya jika kakitangan awam RM500, dengan kenaikan gaji 13 peratus, mereka akan mendapat kenaikan gaji sebanyak RM65 sahaja.

Namun untuk KSN dan Turus 1, oleh kerana gaji mereka tinggi misalnya RM12,000 sebulan, dengan kenaikan gaji 7 peratus, mereka mendapat kenaikan gaji sebanyak RM840 dalam pelarasan ini.

Kenaikan ini dilihat lebih baik berbanding SBPA yang dikatakan kakitangan paling rendah hanya mendapat kenaikan RM1.70 sahaja berbanding RM8,000 kakitangan paling tinggi.

Bagi Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Pakatan Rakyat mempunyai saham dalam perubahan ini kerana hasil desakan merekalah SBPA tidak jadi dilaksanakan.

"SBPA dibatalkan & Sistem Saraan Malaysia (SSM) ditambahbaik. Tentunya hasil desakan PR," katanya dalam Twitter.

harakahdaily/-

Tebing 5m runtuh, remaja maut

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seorang pelajar tingkatan satu maut selepas tertimbus dalam tanah runtuh di belakang rumahnya, di kuarters polis di Jalan Belfield berhampiran Kampung Attap di sini, malam tadi.

Mangsa, Raja Mohd Irfan Raja Azlan, 13, berada di belakang rumahnya ketika tebing setinggi lima meter runtuh dan menimbus pelajar itu kira-kira jam 9.20 malam.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman berkata, mangsa tertimbus separuh badan dan kepala kira-kira 15 minit sebelum dikeluarkan oleh anggota bomba dan penyelamat.

"Mangsa kemudian dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk menerima rawatan. Difahamkan mangsa meninggal dunia di hospital pada jam 11.50 malam," katanya.

sinar harian/-

Bekas isteri Sultan Brunei dakwa ditipu

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

LONDON - Mariam Aziz yang merupakan bekas isteri Sultan Hassanal Bolkiah yang memerintah Brunei mendakwa seorang bekas pengawal peribadinya mencuri dan menjual barangan kemas bernilai £12 juta (RM57.2 juta), lapor akhbar MailOnline semalam.

Mariam, 55, turut mendakwa pengawal peribadinya itu, Fatimah Kumin Lim telah menggantikan berlian yang dicuri dengan replika tidak berharga.

Menurutnya, Fatimah, 34, mencuri seutas gelang berlian bernilai £3.5 juta (RM16.6 juta) dan dua bentuk cincin berlian bernilai £8.7 juta (RM41.5 juta) pada 2008 dan 2009.

Wanita berkenaan didakwa mencuri barang kemas tersebut bagi membayar hutang judinya.

Peguam Mariam, Max Mallin memberitahu Mahkamah Tinggi Britain bahawa Fatimah mengaku mengambil semua berlian itu ketika ia disimpan di kediaman majikannya yang berharga £1.7 juta (RM8.1 juta) di Kesington.

Mallin berkata, Fatimah membuat pengakuan itu apabila dia disoal siasat polis di Brunei.

Namun, Mallin berkata, Fatimah kini mendakwa pengakuan tersebut diperoleh secara paksaan.

Jelasnya, dia telah diarahkan oleh Mariam supaya menjual berlian-berlian itu bagi membayar hutang judi Mariam.

Fatimah berkata, bekas keluarga diraja itu menggunakan namanya untuk berjudi.

Mahkamah tinggi berkenaan turut diberitahu bahawa anak angkat Mariam, Afifa Abdullah, 26, diperdaya supaya meminjamkan sebentuk cincin berlian biru dan sebentuk cincin berlian kuning yang kemudian tidak pernah dipulangkan.

Menurutnya, Fatimah meminta untuk meminjam kedua-dua cincin itu dua kali iaitu pada November dan Disember 2009.

Fatimah yang tidak menghadiri perbicaraan tersebut, turut didakwa mengambil seutas gelang tangan berlian daripada majikannya pada 2008 dan menjual barang kemas itu.

Mariam menuntut ganti rugi nilai keseluruhan gelang tangan tersebut dan membuat satu lagi tuntutan mahkamah supaya cincin berlian biru dan kuning itu dipulangkan kepadanya.

Kedua-dua cincin tersebut kini berada dalam tangan seorang peniaga yang dipercayai membeli barang kemas berkenaan di Geneva, Switzerland.

Mariam bercerai dengan Sultan Hassanal Bolkiah pada tahun 2003.

- Agensi

Empat Askar Terbunuh Letupan Bom Di Selatan Thailand

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PATTANI: Kumpulan militan disyaki telah meletupkan bom di tepi jalan di selatan pergolakan Thailand, membunuh empat orang askar.

Polis Kol Satanfah Wamasing berkata serangan itu berlaku pada malam Rabu di wilayah Narathiwat daerah Rue So ketika unit peronda yang terdiri daripada lima askar telah menaiki trak pikap menuju jalan luar bandar.

Beliau berkata empat askar terbunuh dan yang lain cedera teruk.

Satanfah pada Khamis, berkata suspek meletupkan bom dari tempat yang berhampiran dan mereka turut mengambil senapang askar.

Hampir 5,000 orang telah terbunuh tiga di wilayah selatan Thailand sejak pemberontakan Islam tercetus pada tahun 2004.

Militan telah menyasarkan serangan terhadap orang awam dan tempat perniagaan, serta simbol negera ini, termasuk anggota tentera dan pegawai-pegawai kerajaan.

mstar/-

Van, kereta bertembung, 10 cedera

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JELI – Seramai 10 cedera apabila van dan kereta jenis Honda bertembung dekat Kilometer 2 Jalan Jeli Dabong, dalam kejadian jam 8.30 pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Jeli, Deputi Superintendan Sheik Azhar Sheik Omar berkata, kejadian berlaku apabila van yang datang dari arah Dabong hendak membelok masuk untuk mengisi minyak dekat stesen berdekatan.

“Pemandu van tidak menyedari ada sebuah kereta jenis Honda dari arah pekan Jeli menuju ke Belahat ketika sedang membelok, menyebabkan dua kenderaan tersebut bertembung.

“Kesan pelanggaran itu menyebabkan 10 mangsa yang berada dalam van tersebut cedera parah di mana penumpang dan pemandunya tersepit, manakala pemandu kereta Honda Mohd Farizi Mohd Shakri ,19, cedera parah di kepala,” katanya.

Antara yang cedera, pemandu van Abdul Majid Awang, 55, penumpang, Faridah Said. 50, Fatimah Yusof, 82, Esah Salleh, 67, Che Som Ab Rahman, 77, Dalila Diana Nik Shamsuddin, 20, Hasiah Husin, 52, Mek Yah Samad, 68, Jah Awang, 83, Rafiah Ab Rahman,70.

Sheik Azhar berkata, kesemua mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Kuala Krai dan Tanah Merah untuk menerima rawatan lanjut.

“Difahamkan ketika cuba membelok untuk mengisi minyak, pemandu van tersebut tidak menyedari ada sebuah kereta sedang meluncur laju dari arah bertentangan.

“Saya minta supaya semua pengguna jalan raya berhati-hati ketika memandu dan sentiasa peka dengan keadaan lalu lintas di sekitar,” katanya .

Tambahnya, kes itu disiasat di bawah seksyen 43 (1) akta pengangkutan jalan 1987.

Sinar Harian

Peniaga uptown dakwa tertipu

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PUCHONG – Peniaga Up­town Ba­zar Heritage Puchong di sini, mendakwa tertipu dengan janji manis syarikat yang menguruskan perniagaan itu kerana gagal mendapatkan lesen seperti dijanjikan ketika memulakan operasi premis berkenaan Julai tahun lalu.

Wakil peniaga, Sariffah Mat Nor Rashid berkata, apa yang dikecewakan ialah jawapan berdolak-dalik pihak pengurusan menyebabkan hampir kesemua peniaga kini bimbang masa depan mereka kerana diibaratkan seperti menjalankan perniagaan secara haram.

Menurutnya, lebih mengecewakan bayaran lesen perniagaan berkelompok yang dibuat setiap bulan kepada pihak pengurusan didakwa sudah digunakan untuk menaiktarafkan tempat letak kereta premis perniagaan itu.

“Dahulu peniaga di sini pernah disaman dengan pihak berkuasa tempatan (PBT), meskipun pihak pengurusan membayarnya bagi pihak peniaga namun kami kecewa kerana lesen masih gagal diperoleh sehingga kini,” katanya.

Sariffah berkata, apabila dirujuk kepada Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), pihak itu memaklumkan bangunan perniagaan yang dibina dan menempatkan kira-kira 150 peniaga itu bila-bila masa sahaja boleh dirobohkan.

“Kami sudah mengeluarkan modal besar mengubah­suai lot, jika diruntuhkan bagai­mana jami­nan kepada kami.

“Apabila ditanya kepada pengurusan mengenai lesen, mereka kata lesen sudah ada, namun apabila diminta, mereka kata lesen masih dalam proses,” katanya.

Menurutnya, apabila dirujuk kepada MPSJ, pihak itu mengatakan lesen tidak akan dikeluarkan kerana bangunan tidak mendapat kelulusan.

Sementara itu, Presiden Lembaga Pelindung dan Kebajikan Pengguna Malaysia (LPKPM), Datuk Seri Dr Saharuddin Awang Yahya ketika menerima aduan daripada 15 peniaga berkata, pihaknya sudah menghantar surat kepada Yang Dipertua MPSJ, Datuk Asmawi Kasbi pada 28 Februari lalu untuk meneliti masalah dihadapi peniaga.

Menurutnya, peniaga mengadu tidak tahu status tanah sama ada dimiliki MPSJ atau tanah persendirian.

Beliau berkata, peniaga turut gusar mengenai bekalan elektrik disediakan kerana tidak tahu sama ada ia diiktiraf atau tidak kerana sumber pembekalannya dari tempat yang kurang pasti.

“Peniaga dijanjikan kemudahan lesen premis, elektrik, penyelenggaraan dan promosi sedangkan semua itu tidak ditunaikan,” katanya.

Sinar Harian

Hujan lebat, laluan ke pusat bandar KL sesak

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Trafik mengalami kesesakan di plaza tol Sungai Besi Lebuh Raya Utara-Selatan menghala ke pusat bandar pagi ini berikutan penutupan terowong SMART sejak pukul 8 malam tadi.

Jurucakap PLUS ketika dihubungi memaklumkan kesesakan tersebut dikesan sejak 6.30 pagi tadi namun laluan menghala ke Seremban berjalan lancar.

Sementara itu Stormwater Management And Road Tunnel (SMART) dalam satu kenyataan hari ini berkata laluan terowong itu ditutup kepada lalu lintas mulai 8 malam berikutan hujan lebat di samping membolehkan operasi banjir SMART dijalankan.

"Kami merayu pemandu kenderaan bersabar dan bekerjasama selain mematuhi arahan mengenai penutupan terowong melalui pengumuman media, pelbagai papan tanda arahan, laman sesawang Smart Tunnel www.smarttunnel.com.my; twitter @smarttunnel atau melalui Facebook Smart Tunnel Facebook," kata kenyataan itu.

Bilik Gerakan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) ketika dihubungi memberitahu beberapa kawasan mengalami kesesakan dipercayai berpunca daripada hujan lebat.

Antara kawasan yang sesak ialah di Lebuhraya NKVE dari Shah Alam menuju Subang dan Lebuhraya ELITE dari Putrajaya menuju ke Seafield. – Bernama

Sinar Harian

PKR sambut baik batal SBPA, syor 5 langkah

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - PKR mengalu-alukan keputusan kerajaan memansuhkan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diumumkan pagi tadi, tetapi mendakwa perkembangan itu menunjukkan kegagalan berterusan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam mengambil kira pendapat golongan sebelum merangka dan mengumumkan sesuatu dasar yang penting.

Naib Presidennya, Nurul Izzah Anwar berkata, kegagalan kerajaan pusat untuk prihatin akan kewujudan jurang pendapatan yang menekan penjawat awam yang di tangga yang paling rendah iaitu antara gred 1 hingga 54, benar-benar mempamerkan sikap sambil lewa dan elitis pemerintah.

"Ini berlaku di persekitaran di mana jurang pendapatan antara gaji terendah dan tertinggi yang pada waktu ini dianggarkan pada 19.5 kali," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Dalam satu pengumuman di Putrajaya hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib tun Razak mengumumkan pembatalan SBPA dan mengembalikan Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik.

Perdana Menteri turut mengumumkan pelarasan gaji 13 peratus bagi Kumpulan Pengurusan dan Professional dan Kumpulan Pelaksana di Gred 1 hingga Gred 54, di samping pelarasan gaji sembilan peratus untuk gred Utama dan Khas C, B serta A.

Pelarasan gaji untuk Kumpulan Turus III serta Turus II pula sebanyak lapan

peratus, dan Kumpulan Turus I dan Ketua Setiausaha Negara sebanyak tujuh

peratus.

Najib turut menyatakan persetujuan kerajaan supaya Bantuan Sara Hidup (COLA) bagi kawasan B dinaikkan daripada RM200 sebulan kepada RM250, dan

bagi kawasan C, dinaikkan daripada RM100 sebulan kepada RM150.

Selain itu kerajaan bersetuju menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk mengkaji

secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia, yang bukan sahaja

melibatkan sistem saraan tapi juga rupa bentuk perkhidmatan awam masa depan

yang diperlukan negara.

Mengulas lanjut, Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, hanya setelah didesak menerusi kritikan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat (PR) beserta wakil-wakil pekerja Cuepacs, "barulah tindakan seraya sudah terhantuk baru terngadah diambil oleh Perdana Menteri hari ini."

Sehubungan itu, Nurul Izzah mahu kerajaan mewujudkan SSM yang lebih adil dan saksama dengan mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan.

Katanya, kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah harus membolehkan mereka menerima gaji "sara hidup", dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan dalam Belanjawan PR 2012.

"SSM yang mengambil kira prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti, tetapi dengan kenaikan atau apa yang sepatutnya dipanggil penyelarasan gaji minima perkhidmatan awam," katanya.

Selain itu kata beliau, SSM yang lebih komprehensif termasuk perancangan peningkatan produktiviti yang melibatkan perbincangan dengan semua pihak secara terbuka dan bukan secara tertutup dan kemudian diumum secara serang hendap seperti sebelumnya.

Malah menurut Nurul Izzah, SSM yang hendak ditambah baiki perlu mengambil kira beberapa prinsip penilaian prestasi dan piawaian perkhidmatan termasuk usaha mengurangkan pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah wang rakyat dengan menggalakkan penggunaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat serta pemberian saguhati di atas laporan salah laku kewangan dalam kerajaan.

Wakil rakyat penggal pertama ini juga mengesyorkan agar SSM disemak secara interim setiap lima tahun, dan semakan utama setiap 10 tahun.

"Semakan harus melibatkan semua pihak berkepentingan di dalam siri perbincangan dan keahlian jawatankuasa kecil dan teknikal semakan skim saraan," katanya lagi.

sinar harian/-

Pemandu degil dikompaun

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SEGAMAT - Lebih 115 kompaun atas pelbagai kesalahan dikeluarkan Majlis Daerah Segamat sepanjang sehari pemeriksaan dilakukan di sekitar bandar Segamat.

Yang Dipertuanya, Ismail Abu berkata, pihaknya melakukan sentiasa pemeriksaan secara berkala yang lebih tertumpu di bahagian bandar.

Antara kesalahan dilakukan adalah seperti tidak mempamerkan kupon meletak kenderaan; meletakkan kenderaan di kawasan larangan; mengganggu lalu lintas; meletakkan kenderaan di lorong belakang dan sebagainya.

“Kebanyakan kesalahan dilakukan adalah kesalahan berulang yang sering dipantau oleh pihak MDS. Namun ianya masih berlaku walaupun kita mengeluarkan kompaun atas kesalahan berkenaan.

“Pengusaha premis perniagaan seperti aksesori kereta, kedai tayar dan membaik pulih kenderaan perlu peka terhadap penggunaan kotak meletak kenderaan di bahagian hadapan premis mereka,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurutnya, masih ramai pengusaha perniagaan gagal memohon permit untuk dirizabkan kepada pelanggan walaupun bayaran yang dikenakan MDS hanya RM100 untuk sebulan bagi satu petak kenderaan.

“Pihak kita akan melakukan operasi seperti ini secara berterusan dan mengikut aduan yang diterima. Ini kerana masih banyak pemandu meletakkan kenderaan mereka secara yang mengganggu lalu lintas.

“Pada masa sama juga, kita mengharapkan masyarakat akan lebih berdisiplin dan mengikut mengikut petak yang disediakan sebagai alternatif mengelakkan kesesakan di laluan utama bandar,” katanya.

Sinar Harian

Chong Wei mara ke pusingan kedua

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei menepati ramalan melepasi pusingan pertama kejohanan All England menundukkan pemain China, Wang Zheming, di Birmingham, England awal pagi ini (waktu Malaysia).

Perlawanan mudah bagi pemain berusia 29 tahun itu dengan hanya mengambil masa 38 minit mengalahkan pemain nombor 16 dunia itu straight set, 21-16 dan 21-11.

Chong Wei akan bertemu pemain perseorangan Denmark, Hans-Kristian Vittinghus pada pusingan kedua kejohanan itu esok.

Beregu lelaki utama negara Koo Kien Keat/Tan Boon Heong turut mara ke pusingan kedua dengan menewaskan beregu Jepun, Naoki Kawamae/Shoji Sato di pusingan pertama juga awal pagi ini.

Beregu nombor enam dunia dari Malaysia itu mengalahkan Naoki/Shoji dengan mata 21-11 dan 21-18 mengambil masa 32 minit.

Mereka dijadualkan bertemu sama ada beregu China, Hong Wei/Shen Ye atau beregu dari Poland, Adam Cwalina/Michal Logosz di pusingan kedua esok.

Pemain perseorangan ketiga negara, Liew Daren turut melangkah ke pusingan kedua menewaskan pencabarnya dari Thailand, Boonsak Ponsana straight set 21-19 dan 23-21.

Liew akan bertemu pemenang perlawanan di antara perseorangan nombor empat dunia, Peter Hoeg Gade dengan pemain perseorangan England, Ouseph Rajiv esok.

Seorang lagi perseorangan lelaki negara, Chong Wei Feng juga cemerlang menundukkan pemain dari Sepanyol, Pablo Abian 21-14 dan 21-18 untuk layak ke peringkat kedua kejohanan.

Chong akan menemui pemain nombor dua dunia, Lin Dan pada pusingan kedua kejohanan esok.

Beregu negara Goh V Shem/Teo Kok Siang bagaimanapun kandas tewas di tangan beregu nombor dua dunia Jung Jae Sung/Lee Yong Dae, 10-21 dan 11-21 manakala beregu campuran negara, Ong Jian Guo/Lim Yin Loo juga dikalahkan pencabar dari Indonesia, Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir, 21-18 8-21 19-21 di pusingan pertama. - Bernama

Sinar Harian

Terjun dari bumbung rumah

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ANAK BUKIT - “Tiba-tiba badan saya terasa panas dan berbahang. Saya lantas bangun dan melihat api marak di bahagian siling,” kata seorang penghuni rumah yang terlibat dengan kebakaran yang melibatkan lima rumah di Kampung Belakang Sekolah Tamil, Batu Lima kira-kira jam 6 pagi, semalam.

Begitulah detik cemas yang dilalui G Ramasami, 63, seorang daripada lima keluarga yang terlibat dengan kebakaran.

Dia yang sedang tidur di bilik utama tingkat bawah rumah dua tingkat itu tinggal bersama isteri serta seorang anak lelaki.

Ramasami berkata, apabila bangun, dia mendapati api sedang marak di bahagian siling rumahnya lalu lantas mengejutkan isteri.

“Apabila saya keluar rumah melalui pintu hadapan, saya dapati hampir keseluruhan bahagian bumbung rumah jiran terbakar dan api marak. Kejadian itu berlaku begitu pantas sehingga saya tidak sempat untuk menyelamatkan barang dan harta benda di dalam rumah termasuk barang kemas, motosikal dan basikal,” katanya.

Ramasami yang panik sewaktu kejadian tidak mampu untuk melakukan apa-apa dan hanya meminta bantuan daripada jiran berhampiran.

Bagi anak Ramasami, Baladevan, 22, berkata, dia yang tidur di tingkat atas rumah terjaga setelah terdengar ibunya menjerit.

Menurutnya, tindakan berani diambil untuk menyelamatkan diri dengan terjun dari bumbung rumah jirannya.

“Pada waktu itu, jalan untuk saya menyelamatkan diri yang saya nampak hanyalah terjun dari tingkat atas walaupun terpaksa berdepan risiko. Mujurlah saya hanya mengalami cedera ringan di bahagian tangan kanan dan bahagian pinggang sebelah kiri,” katanya. Seorang lagi penghuni rumah, M Manyarasoo, 57, berkata, sewaktu kejadian, dia bersama keluarga dalam perjalanan pulang dari kuil Jalan Putra.

Katanya, kejadian itu disedari setelah menerima panggilan telefon dari anak saudaranya yang dalam perjalanan ke Jitra dan memaklumkan beberapa jentera bomba berada di hadapan rumahnya.

“Apabila tiba di rumah, saya mendapati rumah musnah dalam kebakaran dan tidak sempat menyelamatkan harta benda,” katanya.

Agency

Wanita maut dalam kereta

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SUNGAI SIPUT (U) – Seorang wanita berusia 50 tahun ditemui maut dalam sebuah kereta jenis Proton Iswara di lorong belakang sebuah bank, di sini, kelmarin.

Ketua Polis Sungai Siput, Superintendan Azman Salim berkata, wanita berkenaan dikenali sebagai Leong Lai Ha, dan pemilik kereta adalah seorang kakitangan bank.

Menurutnya, wanita itu dipercayai memasuki kereta terbabit, yang di parkir di tempat kejadian untuk mencuri wang.

“Daripada maklumat yang diperoleh, kita percaya wanita berkenaan mempunyai masalah mental.

“Polis turut difahamkan wanita itu suka menyelinap masuk ke dalam kereta yang ditinggalkan tidak berkunci untuk menggeledah dan mencuri wang,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Katanya, pemilik kenderaan yang ingin pulang dari kerja terkejut apabila mendapati wanita itu berada dalam keadaan tersandar di tempat duduk penumpang bahagian hadapan keretanya pada jam 7.45 petang.

“Bimbang melihat wanita itu tidak bergerak, pemilik kereta telah menghubungi dan memaklumkan polis berhubung kejadian.

“Setelah diperiksa polis, wanita berkenaan didapati telah meninggal dunia dan mayatnya dihantar ke hospital untuk dibedah siasat,” katanya.

Katanya, wanita yang fahamkan berasal dari Kampung Sungai Buloh, di sini, disahkan meninggal dunia kerana serangan jantung.

Sinar Harian

Beberapa kawasan di Kedah dinaiki air

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR -- Sebanyak tujuh buah kampung yang melibatkan 150 buah rumah di kawasan Changlun dinaiki air berikutan hujan lebat sejak petang semalam.

Kampung berkenaan ialah kampung Paya Nongmi, Belakang Pasar Changlun, Padang Pasir, Masjid, Paya Lantau, Titi Kerbau, Kubang Hamid, Taman Sayang, Pasar Changlun serta sekitar pekan Changlun lama, yang dinaiki air hampir satu meter.

Zakaria Ahmad, 77, dari Kampung Paya Nongmi berkata rumahnya mula dinaiki air sejak 7 pagi tadi.

"Saya sudah mula kemas barang sejak semalam. Selalunya kalau hujan lebat macam ini, air akan naik," katanya.

Zakaria berkata sejak banjir besar melanda Kedah pada hujung tahun 2010, kawasan kampungnya tidak pernah dinaiki air sehingga sekarang.

Rokiah Hashim, 64, juga berkata dia sudah mengemaskan barang-barang di dalam rumahnya sejak hujan turun mulai petang semalam.

Pengerusi Bencana Alam Daerah Kubang Pasu, Ahmad Fisol Md Nor berkata buat sementara waktu pihaknya belum membuka pusat pemindahan.

"Kita akan memantau dan bersiap sedia dari semasa ke semasa dan jika ia hujan berlarutan, barulah kita buka pusat pemindahan," katanya.

Di Padang Terap, sebanyak 19 rumah di Kampung Perik, Kuala Nerang turut dinaiki air berpunca daripada limpahan air sungai.

Tiga keluarga telah dipindahkan ke Dewan Orang Ramai selepas rumah mereka dimasuki air melebihi paras pinggang selepas hujan turun bermula 6.30 petang hingga 8.30 malam tadi.

Mohd Risham Abdul Rahman, 28, berkata hujan lebat turun sejak tiga hari lalu dan semalam adalah yang terburuk.

"Pada pukul 8.30 malam tadi, hujan mula berhenti dan air mula naik dalam masa 15 minit sudah memenuhi kawasan rumah," katanya.

Anggota Dewan Undangan Pedu, Datuk Seri Mahdzir Khalid melawat dan menyampaikan bekalan makanan kepada penduduk.

Beliau yang juga Ketua Umno bahagian Padang Terap berkata pasukan bertindak seramai 20 orang telah dikerah untuk membantu mangsa banjir. -Bernama

Hujan berlarutan, banjir kilat jejaskan warga Lembah Klang

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Hujan lebat dan banjir kilat yang berlaku sejak semalam menjejaskan urusan harian warga Lembah Klang hari ini berikutan kesesakan lalu lintas luar biasa yang berlaku di laluan utama menuju ke bandar raya.

Tinjauan Bernama pagi ini mendapati keadaan lalu lintas sesak teruk di laluan masuk ke ibu negara terutama di Lebuhraya Maju Expressway, Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) dan Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dari arah Seremban ke Kuala Lumpur.

Jurucakap Plus berkata trafik dilaporkan mengalami kesesakan di Plaza Tol Sungai Besi menghala ke pusat bandar pagi ini disebabkan penutupan terowong SMART dan kesesakan itu berlaku sejak pukul 6.30 pagi lagi.

Sementara itu, Penguasa Bomba dan Penyelamat Hulu Langat Rafie Sapar berkata seramai 413 mangsa yang dipindahkan ke Surau Kampung Belacan berikutan air naik malam tadi masih berada di sana.

"Sehingga hari ini mereka masih lagi berada di kawasan surau menunggu air surut," katanya ketika dihubungi Bernama pagi ini.

Rafie berkata sebanyak 150 buah rumah ditenggelami air di Kampung Belacan dengan kedalaman dua meter.

Katanya pihak bomba menyediakan dua buah bot dalam keadaan berjaga-jaga di kampung berkenaan bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Beliau berkata banjir juga berlaku di Batu 12 Hulu Langat dengan 661 penduduk dipindahkan ke pusat penempatan sementara di Sekolah Kebangsaan Sungai Serai dan Balai Raya Sungai Serai. Sesi persekolahan di sekolah itu ditutup sementara.

"Seramai 82 anggota bomba masih bertugas dan tujuh buah bot ditempatkan di situ untuk membantu mangsa banjir dan sehingga kini air masih berada sedalam satu setengah meter," katanya.

Seorang penduduk mangsa banjir Farid Rosle, 22, berkata hujan lebat sejak pukul 7 malam semalam menyebabkan air naik mendadak tanpa diduga penduduk sehingga lebih dari satu meter pada 10 malam tadi.

"Saya dan keluarga saya kini terpaksa berteduh di rumah saudara saya di Kajang selepas air naik. Pagi ini, air masih lagi di paras yang sama," katanya. - BERNAMA

Bekas pengurus 'kebas' duit pelanggan dipenjara

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JAKARTA - Seorang bekas eksekutif Citibank di Indonesia dikenakan hukuman penjara lapan tahun setelah didapati bersalah mencuri RM12 juta (AS$4 juta) dari akaun pelanggan untuk hidup mewah dan menjalani pembedahan kosmetik.

Mahkamah Daerah Jakarta Selatan memutuskan pengurus perhubungan pelanggan, Malinda Dee, 49, bersalah atas tuduhan memindahkan wang dari akaun pelanggan.

Malinda ditangkap pada Mac tahun lalu.

Wang itu digunakan untuk hidup mewah termasuk membeli kereta dan menjalani pembedahan kosmetik.

Agensi kawal selia Indonesia mengenakan sekatan ke atas Citibank ekoran kes itu.

Pendakwa raya menuduh Malinda mengarahkan 117 pemindahan dana dengan setiap satu berjumlah dua bilion rupiah (RM674,786) daripada akaun pelanggannya atau akaun beberapa kenalannya antara tahun 2007 dan 2011.

Laporan media sebelum ini menyebut wang tersebut digunakan untuk membeli kereta Ferrari, Porsche, Mercedes dan Hummer selain beberapa buah rumah dan apartmen mewah.

Mahkamah juga memerintahkan agar dua kereta Ferrari, sebuah Hummer dan sebuah trak pikap Toyota selain wang tunai berjumlah RM676,056 dikembalikan kepada Citibank.

Citibank yang merupakan bank ketiga terbesar di Amerika Syarikat mengarahkan satu siasatan dalaman dilakukan selepas seorang pelanggannya mengesan dan melaporkan pemindahan wang dilakukan tanpa kebenarannya.

Suami Malinda, adik perempuan dan juga adik iparnya telah pun dikenakan hukuman penjara empat tahun berhubung kesalahan pengubahan wang haram.

sinar harian

Pecah Rekod Dunia Imbangi 23 Bangku Kayu

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Li Hongxiao yang berusia 30 tahun mampu mengimbangi objek dalam mulutnya sejak beliau masih kanak-kanak lagi. Li hanya menggunakan gigi untuk memegang 23 bangku kayu dengan jumlah berat 69 kilogram.

"Stuntman" China ini telah melepasi semua pencapaian beliau sebelum ini dengan berjaya mengimbangi beban luar biasa selama 11 saat, sebagaimana penonton di daerah Dazu barat daya China seperti tidak percaya apa yang mereka lihat.

Dengan setiap bangku berukuran 1 meter panjang, 45 sentimeter tinggi dan berat pada 3kg, gabungan berat tersebut mencecah 69kg sehingga hampir menyamai berat badan beliau iaitu 75kg.

Li yang berasal dari kampung Tianqiao di Chongqing, mula melakukan 'tarian singa' pada usia lapan untuk mendapatkan wang untuk menyara keluarga beliau. Selepas bertahun-tahun berkerja keras dengan penuh dedikasi, "Stuntman" ini mula untuk memperbaiki prestasi beliau dan pada tahun 2000, beliau mula memegang tiang buluh, tangga dan bangku dengan gigi.

Tetapi ia bukanlah sesuatu perkara yang mudah bagi Li. Kali pertama beliau cuba untuk mengimbangi 12 bangku, Li terselamat dengan 18 jahitan pada bibir bawah beliau.

Pemegang Rekod Dunia Guinness sebelum ini hanya mampu menguasai hanya 14 bangku jauh berbeza dari catatan terbaru tidak rasmi Li.

Sumber: http://majalahbiarbetul.blogspot.com/2012/02/pecah-rekod-dunia-imbangi-23-kerusi.html#ixzz1oUxkeY96

16 maut serangan pemberontak di Iraq

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BAGHDAD 8 Mac – Sekurang-kurangnya 16 orang terbunuh dalam serangan pemberontak di Iraq, semalam, termasuk 13 orang yang maut akibat dua serangan bom di utara bandar Tal Afar.

Kejadian yang turut menyebabkan 24 orang cedera itu berlaku dua hari selepas suspek al-Qaeda menembak mati 27 anggota polis dalam satu serang hendap di selatan Iraq.

Iraq yang bakal menjadi tuan rumah sidang Arab yang bakal dihadiri Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 29 Mac ini bagaimanapun bertegas, mereka telah bersedia untuk mengendalikan persidangan itu. – AFP

Pucuk paku rahsia dapat 18 anak

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Mek Jah jaga pantang selepas bersalin, banyak makan ulam untuk kekal sihat

KOTA BHARU: Amalan mengambil pucuk paku, bunga nipah dan akar kayu serta mengelak minum air batu, membolehkan pasangan suami isteri dari Kampung Pantai Pulau Kundor, di sini, mampu mempunyai 18 anak, tiga daripadanya sudah meninggal dunia.
Mek Jah Yusof, 52, dan suaminya, Isa Hassan, 56, berkahwin ketika usia muda 15 dan 17 tahun, dikurniakan cahaya mata pertama selepas tiga tahun berumah tangga.
Mek Jah berkata, sepanjang perkahwinannya beliau sentiasa patuh kepada suaminya termasuk tidak pernah menolak ajakan suaminya untuk bersama walaupun penat menguruskan anak yang ramai.

“Tiada rahsia khusus membolehkan saya mempunyai anak ramai, hanya berpantang dan menjaga pemakanan, seperti hanya makan nasi dengan ulam segar, serta mengelak minum air batu.

“Sepanjang pantang selepas melahirkan pula, saya memang patuh terhadap nasihat ibu yang mempunyai sembilan anak, manakala suami pula ada 15 adik-beradik, namun keluarga kami tidak pernah mengenali sebarang vitamin atau ubat moden untuk sihat berbanding pasangan sekarang.

“Saya dan suami juga kuat bekerja bagi membesarkan anak yang ramai, seawal jam 7 pagi, Isa perlu turun sungai di Kampung Pulau Kundor, untuk memotong pokok nipah sebagai sumber pendapatan keluarga.
“Saya pula membantunya dengan memilih batang nipah dan memotongnya untuk mendapatkan bahagian bunga yang akan dihiris nipis untuk dijual kepada pelanggan sekitar kampung ini, ” katanya ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Pantai Pulau Kundor di sini.

Katanya, anak pertama lelaki, Zulkifli, yang kini berusia 34 tahun dan sudah berumah tangga serta mempunyai empat anak berusia antara dua hingga enam tahun.

“Daripada 18 anak makcik itu, tiga daripadanya meninggal dunia sebaik dilahirkan beberapa bulan iaitu anak yang ketiga, kelima dan yang ke-16, manakala selebihnya yang sulung hingga yang bongsu kini berusia lapan tahun hidup sihat dan tinggal bersama makcik di rumah usang ini,” katanya.

Katanya, 12 daripada 15 anaknya sudah tidak bersekolah dan hanya mampu bersekolah setakat tingkatan tiga malah ada yang hanya setakat sekolah rendah.

“Kami hidup miskin, namun sepanjang perkahwinan hampir 40 tahun lalu, tidak pernah bergaduh besar, melainkan hanya satu kali ketika berdepan masalah kewangan yang kritikal,” katanya.

Sukma: Terengganu sasar lima emas acara berbasikal

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MENYASARKAN sekurang-kurangnya lima emas dalam Sukan Malaysia (Sukma) Pahang, Julai depan, skuad berbasikal Terengganu menyenaraikan barisan pelumba terbaik menggalas cabaran tersebut.

Jurulatih pasukan, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata, 10 dari 24 pelumba dipilih adalah pelumba lama, termasuklah Mohammad Adiq Husaini Othman, Mohd Zulhilmi Nafiz Aamri, Nor Amirul Fakharuddin, Mohd Khairul Azizi Abdullah dan Saufian Naibih Umar Bakti.

“Lima lagi adalah pelumba wanita terdiri daripada pelumba yang mewakili negara dalam Kejohanan Berbasikal Asia (ACC), Umi Hamimah Ahmad, Zaharah Anuar, Norain Mahmud, Nor Suhada Zainal dan Liana Atirah Zailani.

“Kita membuat pemilihan pelumba lebih awal supaya mudah mengatur persiapan menjelang Sukma ini,” katanya yang sedang merangka beberapa kejohanan di luar negara bagi pelumba menjalani latihan intensif.

Kembali menjalani latihan selepas perlumbaan jelajah Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012, pelumba turut menjalani latihan tiga sesi dari awal pagi hingga petang bermula bulan depan sebelum menyambung latihan seterusnya di Temerloh, Pahang pada Mei nanti.

“Latihan di Temerloh supaya mereka dapat membiasakan diri dengan laluan yang akan digunakan di Sukma nanti,” katanya.

Sinar Harian

Terlantar sakit selepas bersalin

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SITIAWAN - Seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kini hanya terlantar di katil sejak setahun lalu selepas 43 hari melahirkan anak sulungnya.

Nurul Azwa Md Nor, 28, dikategorikan sebagai koma kerana otaknya tidak dapat berfungsi seperti biasa.

Ibunya, Hanisah Aziz, 51, berkata, menurut doktor yang merawat anaknya, Nurul Azwa menghidap penyakit sawan.

Menurutnya, pada mulanya kepala Nurul Azwa membengkak dan menyebabkan dia koma sehingga kini.

“Saya dan suami perlu menyediakan RM1,000 setiap bulan bagi menampung perbelanjaan untuk Nurul Azwa termasuk kos perubatan, susu khas dan lampin pakai buang.

“Sejak dia koma, kami menggunakan tiub khas untuk memberikan susu kepadanya dan memerlukan bantuan kami bagi mengurus diri,” katanya yang ditemui di rumahnya di Taman Kiara Kampung Koh.

Kata Hanisah, anak sulung dari tiga beradik itu juga perlu membuat susulan rawatan tiga bulan sekali di Hospital TLDM Lumut.

Jelasnya, setiap tiga bulan dia akan membawanya ke hospital untuk rawatan susulan dan bernasib baik kerana TLDM masih lagi membayar gaji Nurul Azwa walaupun dia sudah setahun lebih tidak bertugas.

“Saya teringin untuk melihat Nurul Azwa kembali sihat seperti dahulu dan berharap ada sesiapa yang sudi membantu kami,” katanya.

Bagi bapa Nurul Azwa, Md Nor Md Rejab, 53, pelbagai usaha dia lakukan untuk melihat anaknya pulih.

Katanya, kini ada sedikit peningkatan berlaku pada anaknya apabila Nurul Azwa mampu mengerakkan kakinya sedikit.

“Besar harapan kami untuk melihat Nurul Azwa kembali seperti dahulu kerana kami amat merindui keadaannya sebelum sakit,” katanya.

Sementara itu, masalah keluarga berkenaan menarik perhatian pihak Al-Jabbar yang tampil untuk membantu.

Pengurus Rania Al-Jabbar Manjung, Rostam Affandi Abdul Rahman berkata, pihaknya akan cuba mencari jalan untuk membantu Nurul Azwa.

Katanya, pihaknya akan mencari kaedah sesuai dengan keadaan pesakit berpandukan reaksi yang diberikan.

“Kaedah yang digunakan walaupun menggunakan elektrik tetapi tidak akan mencederakan pesakit sebaliknya membantu melancarkan peredaran darah,” katanya.

Sinar Harian

Muzium Mee Segera Di Buka Di JEPUN

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Orang Jepun suka dengan mee segera mereka, jadi ia tidak menghairankan bahawa mereka telah membuka sebuah muzium untuk menunjukkan betapa sukanya mereka terhadap mee.

Muzium ini dibuka oleh Nissin Foods dan terletak di Yokohama, Jepun, merayakan 40 tahun makanan popular yang disukai oleh pelajar kolej yang dikatakan 'meletup' di mana-mana sahaja. Pada paparan yang tersedia ada, menceritakan sejarah mee segera, yang dicipta oleh Momofuku Ando, orang yang mencipta mee ramen ayam mengimbau kembali pada tahun 1958 selepas menyaksikan kegilaan orang memakanan mee selepas perang Jepun.

Muzium itu sendiri adalah 10,000 meter persegi dan mengandungi "Cup My Noodle Factory" yang membolehkan pengunjung untuk mencipta perisa mereka sendiri. Dan tentunya, termasuk restoran-restoran yang menyajikan tiap-tiap jenis mee yang pernah dibayangkan.

Pada hari pembukaan, 500 orang menunggu di dalam barisan untuk merasai pengalaman, termasuk Junichiro Koizumi, bekas Perdana Menteri Jepun. Di dalam, ibu bapa akan dapat lihat pelbagai jenis mee sementara anak-anak mereka mengambil kesempatan bermain di "kawasan permainan mee."

Ini bukan kali pertama Nissin Foods membuka sebuah muzium; mereka membuka satu di Osaka, Jepun pada tahun 1999 dengan bunyi trompet riuh-rendah yang hebat. Dan tidak lupa juga muzium Mee Ramen di Shinyokohama.

majalah biar betul/-

Penjawat awam rendah perlu gaji 'sara hidup'

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang adil dan saksama dengan mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan.

Justeru, kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah haruslah membolehkan mereka menerima gaji ‘sara hidup’ (living wage), dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012.

Demikian antara cadangan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar (gambar) agar Kerajaan Persekutuan bersikap lebih adil berhubung kenaikan gaji penjawat awam.

Menurutnya, memandangkan keadaan ekonomi negara terkini, PKR sedar bahawa jumlah dana yang diperuntukkan untuk kenaikan gaji bagi penjawat awam menerusi skim SBPA mungkin dikekalkan pada tahap sedia ada.

Oleh itu, ujarnya PKR menggesa pihak Kerajaan Persekutuan untuk bersikap adil dan saksama dan memberi tumpuan utama kenaikan gaji kepada golongan penjawat awam yang paling rendah terlebih dahulu, iaitu di antara gred 1 hingga 54, demi merapatkan jurang pendapatan antara gaji terendah dan tertinggi yang pada waktu ini dianggarkan pada 19.5 kali.

Selain gaji ‘sara hidup’, beliau mencadangkan sekiranya prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti tidak dibuat, maka Cuepacs seharusnya menolak SBPA dan menuntut SSM lama dikekalkan tetapi dengan kenaikan atau apa yang sepatutnya dipanggil penyelarasan gaji minima perkhidmatan awam dilaksanakan segera.

“SBPA baru yang mesti dirangkakan secara lebih komprehensif termasuk perancangan peningkatan produktiviti yang melibatkan perbincangan dengan semua pihak secara terbuka dan bukan secara tertutup dan kemudian diumum secara serang hendap seperti sebelumnya,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai dalam satu kenyataan.

SBPA juga, ujarnya mesti dirangka dengan mengambil kira beberapa prinsip penilaian prestasi dan piawaian perkhidmatan termasuk usaha mengurangkan pembaziran, ketirisan dan amalan rasuah wang rakyat dengan menggalakkan penggunaan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat serta pemberian saguhati di atas laporan salah laku kewangan didalam kerajaan.

“Akhir sekali, PKR meletakkan keyakinan bertunjangkan perkhidmatan awam sebagai penggerak pembangunan negara yang terutama,” katanya lagi.

Harakah Daily

Anak tertimbus

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: “Tolong, tolong! Anak saya tertimbus!,” jerit seorang lelaki yang panik apabila melihat anak lelakinya tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Kuarters Kerani Polis, Jalan Belfield off Jalan Maharajalela di sini, malam tadi.

Akibat kejadian itu, Raja Mohd Irfan Raja Mohd Azlan, 13, yang tertimbus separuh badan termasuk bahagian kepala selama lebih 10 minit meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur beberapa jam selepas dikeluarkan dari kawasan runtuhan.

Menceritakan kejadian, seorang jiran, Zaharah Hashim, 54, berkata pada mulanya dia menyangka bunyi bising yang didengari dari belakang rumah kerana dipecah masuk pencuri tetapi selepas terdengar jeritan meminta tolong, dia keluar melihat apa yang berlaku.

“Pagar dan sebahagian atap rumah mangsa roboh ditimpa tanah, kami dengan segera membantu mengeluarkan mangsa yang tertimbus,” katanya.

Dia berkata mereka menggunakan pintu dan serpihan kayu untuk menahan tanah yang masih bergerak manakala jiran lain segera menelefon bomba.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail berkata anggota bomba yang berkejar ke lokasi mengambil masa lebih kurang 15 minit untuk menyelamatkan mangsa yang masih hidup ketika dikeluarkan.

“Bagaimanapun, mangsa meninggal dunia akibat kecederaan serius kira-kira jam 11.50 malam ketika menerima rawatan di HKL,” katanya ketika dihubungi semalam.

metro/-

Tempurung kepala pecah

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

LADANG GULA – Seorang kanak-kanak Nazatul Azura Mohamed Amin, 11, yang dahulunya seorang periang kini hanya mampu terlantar di katil akibat kecelakaan jalan raya dua bulan lalu sewaktu dia dalam perjalanan ke sekolah.

Kejadian malang itu bukan sahaja menimpa Nazatul, malah adiknya, Abdul Jamil, 9, dan bapanya, Mohamed Amin Eman turut tercedera dalam kemalangan berkenaan.

Ibunya, Julina Saudi berkata, apa yang menyayat hati apabila anak perempuannya, Nazatul masih belum pulih dan telah disahkan oleh doktor Nazatul akan mengalami kecacatan seumur hidup.

“Ketika di hospital, doktor terpaksa mengeluarkan tempurung kepala Nazatul yang pecah sewaktu dirempuh dalam kemalangan itu kerana ia tidak berfungsi lagi.

“Kini, dia terlantar di katil dan tidak mampu berbuat apa-apa, hanya diberi minum susu setiap beberapa jam,” katanya yang juga surirumah sepenuh masa.

Julina berkata, Jamil pula mengalami patah tulang belakang manakala suaminya mengalami masalah pendengaran sehingga kini.

“Semenjak kejadian itu, saya terpaksa membawa ketiga-tiga mereka berulang-alik ke hospital untuk menerima rawatan susulan.

“Bagaimanapun, suami dan anak lelaki saya semakin beransur pulih walaupun turut menerima rawatan sehingga kini,” katanya. Tambah Julina, suaminya baru dua hari bekerja setelah cuti panjang kerana kemalangan terbabit.

“Suami saya yang beransur pulih kini bekerja semula sebagai operator di sebuah kilang memproses kelapa sawit di sini namun dia tidak mampu melakukan kerja-kerja berat seperti sebelumnya,” katanya.

Bagi Amin, kemalangan ngeri yang menimpanya tiga beranak itu masih jelas di ingatan dan dia sering trauma apabila setiap kali mengenangkannya.

“Saya memang trauma setiap kali terkenang peristiwa hitam itu,” katanya.

Menampung kos perubatan Tambahnya, walaupun masih belum pulih sepenuhnya dia terpaksa bekerja untuk menampung perbelanjaan Nazatul sebanyak RM2,000 sebulan.

“Dengan pendapatan RM500, saya terpaksa menampung perbelanjaan sebanyak RM1,200 untuk susu dan RM500 untuk lampin pakai buang Nazatul.
Kos keseluruhan bagi setiap bulan untuk merawat dan menjaga Nazatul melebihi pendapatannya setiap bulan.

“Saya amat berharap agar pihak yang bersimpati dan dapat menghulurkan bantuan seperti Baitulmal, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) supaya bebanan yang kami sekeluarga tanggung dapat diringankan,” katanya.

Kepada mereka yang prihatin dan mahu menghulur sumbangan bolehlah menyalurkan sumbangan dengan datang sendiri ke rumah Amir di alamat NL14, Ladang Gula, Kuala Gula, Kuala Kurau, di sini.

“Harapan saya sekeluarga ada pihak sudi menghulurkan sumbangan meringkan bebanan yang ditanggung,” katanya.

Terdahulu, Amin menceritakan detik kemalangan ngeri yang berlaku apabila motosikalnya bertembung dengan sebuah kereta dari arah bertentangan.

“Setelah dirempuh kereta, kami tiga beranak diheret sejauh kira-kira 100 meter dan menyebabkan saya tercampak ke dalam parit dan pengsan manakala kedua-dua anak saya, Nazatul dan Jamil terus diheret lebih jauh.

“Selepas kejadian itu, Jamil mengalami patah tulang belakang manakala keadaan Nazatul lebih serius,” katanya. Tambah Amin, saraf otak Nazatul terganggu dan doktor telah mengesahkan peluang untuk sembuh sepenuhnya amat tipis.

“Doktor meminta kami membawa Nazatul pulang ke rumah dan dia perlu menjalani rawatan susulan di hospital secara berkala.

“Keadaan Nazatul yang tidak mempunyai tempurung kepala membuatkan otaknya tidak berfungsi dengan normal.

“Bukan itu sahaja, malah kaki kanannya patah dan mata kanannya juga tidak boleh dibuka, hanya mata sebelah kiri sahaja yang boleh dibuka sedikit,” katanya.

Sinar Harian

Kelibat Pak Din di Pasar Karat

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GOMBAK – Kisah Pak Din yang menyihir sebuah keluarga hingga anak gadisnya dilarikan yang disiarkan akhbar ini Isnin lalu mendapat maklum balas ramai pihak.

Menurut mangsa Mohd Zin Mamat, 62, berkata, telefon bimbitnya menerima banyak panggilan daripada pembaca Sinar Harian serata pelosok tanah air bertanyakan tentang apa yang berlaku.

“Kebanyakan yang menghubungi bersimpati di atas apa yang berlaku ke atas keluarga saya malah ada yang memberi maklumat pernah terserempak dengan Pak Din dan anak saya Siti Maizurah sebelum ini di Pasar Karat, Kuala Lumpur dua minggu lalu,” katanya.

Menurutnya, pemanggil tersebut memberitahu dia yakin bahawa warga emas yang pernah ditemuinya bersama seorang wanita muda di kawasan itu serupa seperti gambar wajah Pak Din yang disiarkan akhbar ini.

“Saya juga ada terima panggilan daripada beberapa orang daripada Kelantan yang memberitahu kenal dan tahu aktiviti Pak Din yang suka memperdayakan orang namun mereka mengaku sudah lama tidak nampak kelibat orang tua sejak beberapa tahun lalu,” katanya.

Mohd Zin berkata, ada di antara pemanggil yang berhasrat mahu membantu dan akan datang ke rumah dalam waktu terdekat.

“Apapun kami hanya harap Siti Maizurah dapat kembali ke pangkuan kami sekeluarga satu hari nanti,” katanya.

Muka hadapan Sinar Harian 5 Mac lalu menyiarkan kisah sebuah keluarga yang berhabisan ratusan ribu ringgit akibat disihir selama empat tahun oleh seorang warga emas yang dikenali sebagai Pak Din.

Warga emas itu kemudiannya melarikan anak gadis keluarga itu yang kononnya sudah dinikahi secara ghaib bersaksikan malaikat selain mengakui dirinya setaraf Nabi Isa.

Sinar Harian

Jepun gemar perabot Malaysia

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Syarikat hiasan dalaman dan perabot rumah Jepun, Tokyo Interior, merancang membeli banyak perabot buatan Malaysia sejajar dengan pembukaan cawangan baru syarikat itu di Tokyo.

Presidennya, Hiroe Tonegawa berkata Tokyo Interior kini memiliki 32 cawangan di seluruh Jepun dan akan membuka dua cawangan lagi di Tokyo dalam tahun ini.

Perniagaan syarikat itu dijangka berkembang 20 peratus tahun ini, dengan didorong permintaan meningkat daripada pasaran perabot Jepun berikutan bencana gempa bumi dan tsunami di negara itu tahun lalu.

“Tahun ini bakal menyaksikan banyak pesanan berulang bagi perabot Malaysia. Perabot Malaysia terkenal kerana kualiti dan keteguhannya,”katanya.

Pada masa ini, syarikat itu membeli 20 hingga 30 kontena perabot Malaysia sebulan. Satu kontena mengandungi perabot bernilai kira-kira ASD$20,000 (RM61,000), yang terdiri daripada set meja makan, kerusi, sofa, perabot sedia dipasang atau perabot pasang sendiri.

Tonegawa berkata, pengguna Jepun menggemari perabot berkualiti dengan reka bentuk dan warna menarik selain mesra pengguna dan mesra alam.

Sinar Harian

Remaja maut terlanggar lori

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SUNGAI PETANI – Seorang remaja maut setelah motosikal ditunggangnya terlanggar lori yang ditinggalkan di tepi jalan dalam kejadian di Jalan Angsana, Taman Keladi kira-kira 8.05 malam, kelmarin.

Sumber polis memberitahu, mangsa, Mohamad Izhar Yahya, 18, yang melalui jalan tersebut tidak menyedari kehadiran lori yang diletakkan di laluan itu lalu melanggar kenderaan tersebut.

Menurutnya, kemalangan berlaku apabila motosikal mangsa datang dari arah Taman Keladi sedang menghala ke arah Taman Sri Wang.

“Mangsa yang tidak menyedari ada lori di tepi jalan melanggar bahagian belakang tepi sebelah kiri lori yang diparkir di sebelah kiri jalan.

“Akibat kemalangan, mangsa maut di tempat kejadian,” katanya.

Menurutnya, polis masih menjalankan siasatan terhadap kes berkenaan.

Sementara itu, adik mangsa, Mohamad Ikmal, 15, yang ditemui di lokasi kejadian berkata, abangnya ketika kejadian dalam perjalanan menuju ke sebuah pasar raya bagi membantu ibu yang sedang berniaga.

Mangsa, yang juga anak kesembilan daripada 10 beradik sedang menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia dan bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Pengkalan Lebai Man.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali ketika dihubungi mengesahkan kejadian kemalangan berkenaan.

Mayat mangsa dihantar ke Unit Forensik, Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani untuk dibedah siasat.

Difahamkan, jenazah Allahyarham telah dituntut keluarga jam 11.30 malam kelmarin.

Sinar Harian

Roti manis inti besi

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Seorang ibu tergamam apabila menyedari anak lelakinya hampir tertelan objek besi dipercayai serpihan pisau ketika asyik menikmati roti manis yang dibeli dari sebuah stesen minyak berhampiran Taman Len Seng, Cheras, di sini.

Pekerja swasta, Azizatul Naem Ismail, 34, berkata dia terkejut apabila mendapati objek besi sepanjang garis pusat itu terdapat dalam roti berkenaan yang hampir habis dimakan anaknya dalam kejadian 15 Februari lalu itu.

Katanya, dia bagaimana pun bersyukur anaknya, Muhammad Wafi Najib, 9, tidak tertelan objek tajam itu sebaik menyedari kehadirannya dalam roti berkenaan apabila dia tergigit serpihan besi itu.

Azizatul berkata, akibat tidak berpuas hati dengan kejadian itu, dia bertemu dengan pemilik stesen minyak bagi mengadu hal berkenaan sebaliknya ditawarkan RM60 atau diganti roti baru.

“Saya menolak ganti rugi berkenaan kerana bukan itu yang saya mahukan tetapi saya mahu perkara ini menjadi pengajaran kepada orang lain.

metro/-

Wolves dapatkan khidmat Davis

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KECEDERAAN hamstring pemain tengah Wolverhampton Wanderers, Karl Henry menyebabkan kelab itu terpaksa meminjam pemain Chesterfield, David Davis.

Pengurus Wolves, Terry Connor berkata, pihak pengurusan bersetuju mendapatkan David selepas yakin dengan persembahan pemain berusia 21 itu sepanjang musim ini bersama kelab Liga Satu, Chesterfield.

Davis, yang pernah membuat penampilan bersama Wolves sebagai pemain simpanan semasa Carling Cup di Northampton Ogos tahun lalu, akan mula menjalani latihan dengan pasukan Wolves Selasa depan.

Sementara itu, Henry yang diharap mampu pulih sebelum kunjungan Wolves ke Norwich dalam sai­ngan Liga Perdana 24 Mac nanti, kini hanya mampu berada di barisan simpanan.

Sinar Harian

Polis diserang dengan lastik

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TERAP - Empat lelaki warga asing berjaya ditahan polis dari Cawangan Pencegahan Jenayah (CPJ) Balai Polis Kulim berikutan memiliki motosikal curi di sebuah estet kelapa sawit di Batu 10 kira-kira jam 2 petang semalam.

Polis turut menemui tujuh motosikal dan ada di antaranya dilaporkan hilang di sekitar Kulim dan Bukit Mertajam.

Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh berkata, polis mendapat maklumat tentang kes motosikal curi di lokasi kejadian melalui maklumat orang ramai dan membuat pemantauan sejak lima hari lalu.

“Ketika pihak kami ke lokasi berkenaan, kami menggunakan kenderaan pacuan empat roda dan melalui jalan berlopak kira-kira 20 kilometer.

“Kenderaan kami tiba-tiba diserang hendap oleh beberapa suspek dengan menggunakan lastik.

“Satu daripada kenderaan kami pecah cermin di bahagian kiri hadapan sebelum terbabas dan merempuh pokok. Kenderaan itu kemek di bahagian hadapan kanan,” katanya.

Menurutnya, suspek yang cuba melarikan diri bagaimanapun berjaya ditahan.

“Kebanyakan motosikal yang digunakan oleh pekerja estet terdiri daripada motosikal curi kerana ia dijual dengan harga di antara RM300 seunit.

“Semua suspek telah ditahan dan akan disiasat di bawah seksyen 379A Kanun Keseksaan kerana mencuri,” katanya.

Sinar Harian

Keluarga usaha cari Dirang, mula tampal poster

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PASIR GUDANG – Pelbagai usaha sedang dilakukan keluarga kanak-kanak, Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau lebih mesra dipanggil Dirang yang dilaporkan hilang ketika membeli mi segera di kedai runcit

Flet Seri Delima Jalan Suria, Bandar Seri Alam, di sini, Khamis lepas.

Ibunya, Roselyn Alan, 25, berkata, ahli keluarganya sedang giat menampal poster gambar Dirang di sekitar Johor Bahru, Pasir Gudang, Masai dan Bandar Seri Alam.

Menurutnya, RHB bank turut menawarkan kerjasama menampalkan poster gambar Dirang di mesin ATM RHB seluruh negeri ini.

“Saya hargai pelbagai usaha yang telah dilakukan banyak pihak bagi mengesan anak kesayangan saya.

“Pelbagai usaha telah kami lakukan termasuk mencarinya ke merata-rata tempat, tetapi masih belum membuahkan hasil,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sinar Harian 5 Mac lepas menyiarkan kesedihan seorang ibu apabila anak keduanya tidak pulang ketika keluar dari rumah tingkat empat membeli mi segera di blok bersebelahan.

Roselyn merayu kerjasama daripada orang ramai yang terlihat atau terjumpa anaknya supaya menghubunginya di nombor 010-8239010 atau ke balai polis berhampiran.

Sinar Harian

The Settlers intai import baru

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

FELDA United FC tidak teragak-agak untuk menamatkan kontrak dua pemain import barunya, Makadji Boukar (Cameroon) dan Pape Cire Dia (Senegal) berikutan aksi hambar dalam lima perlawanan lalu termasuk ketika tewas 1-3, kepada Lions XII kelmarin.

Tidak berpuas hati dengan sumbangan kedua awang import tersebut, jurulatih, E Elavarasan kini sedang berkira-kira untuk mendapatkan pemain import baru menjelang tarikh pendaftaran pemain import dibuka semula 2 April nanti.

“Kita sudah bagi banyak peluang, namun aksi mereka terbukti mengecewakan pihak pengurusan. Bagi saya kelibat pemain tempatan mampu beraksi lebih baik.

“Calon untuk menggantikan tempat mereka sudah ada dan dijadualkan tiba minggu depan. Namun buat masa sekarang saya tidak mahu mendedahkan pemain tersebut berasal dari negara mana,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Boukar, 28, bermain di posisi bek kanan sebelum ini pernah beraksi dengan kelab Vasas SC di Hungary dan merupakan pemain kebangsaan Cameroon, manakala penyerang, Cire Dia, 31, merupakan pemain kelab ASC Diaraf negara kelahirannya.

Dalam perkembangan lain, Elavarasan turut mengulas mengenai ‘sindrom kad merah’ yang melanda pasukannya sejak sembilan perlawanan Liga Super musim ini dengan menganggap ianya sebagai lumrah arena bola sepak.

Tidak mahu bertindak terburu-buru menjatuhkan hukuman, pengendali The Settlers itu sebaliknya lebih bersikap positif dengan meletakkan kepercayaan kepada anak buahnya.

Sinar Harian

Kera bawa lari pakaian pelajar

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA TEMBELING, PAHANG - Kemunculan ratusan kera liar yang mengganggu ketenteraman pelajar asrama dan pengusaha dewan makan di sebuah sekolah menengah, di sini, seolah-olah tiada kesudahan.

Seorang pekerja dewan makan asrama, Norehan Othman berkata, gangguan haiwan liar itu sudah lama berlaku dan ­pihaknya juga sudah meng­ajukan masalah itu kepada Jabataan Perlindungan Hi­dupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

Menurutnya, pihak Perhilitan sudah mengambil langkah menangkap haiwan terbabit lebih sebulan lalu dan dianggarkan lebih 40 ekor berjaya ditangkap.

“Bagaimanapun masalah itu terus berulang apabila ­ratusan kera liar berterusan mengganggu pekerja dewan makan di sini dan ­juga pelajar perempuan di asrama.

“Pakaian yang dijemur pelajar akan dilarikan haiwan terbabit termasuklah pakaian kami. Bukan itu sahaja, kehadiran kumpulan kera ini menyebabkan pelbagai kerosakan apabila ia menceroboh masuk ke dalam bahagian dapur dewan makan,” katanya kepada Sinar Harian.

Norehan berkata, kumpulan kera itu akan melarikan pelbagai barangan seperti pinggan, cawan dan merosakkan kemudahan di dewan makan seperti memecahkan lampu.

Katanya, keadaan akan bersepah apabila bahagian dapur diselongkar haiwan terbabit, malah stok simpanan makanan seperti roti, buah-buahan dan sebagainya juga dilarikan.

Rakannya, Siti Nur Aini Zulkifli berkata, kumpulan kera liar itu akan datang mengganggu asrama dan dewan makan pada awal pagi, tengah hari dan petang.

Bagaimanapun katanya, setakat ini tiada lagi insiden pelajar atau pekerja di situ diserang atau digigit haiwan berkenaan.

“Cuma kami rimas dengan kumpulan kera ini yang terlalu banyak dan merosakkan harta benda di sini.

“Sebelum berlakunya kejadian lebih buruk, kami sangat mengharapkan pihak berkenaan tampil semula melakukan tindakan sepatutnya supaya keselamatan petugas dewan makan, pelajar dan harta benda di sini lebih terjamin,” katanya.

Sinar Harian

Jeritan minta tolong selamatkan nyawa Baharun

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU – Jeritan meminta tolong seorang lelaki dari tingkat dua telah menyelamatkan nyawanya daripada menjadi mangsa kebakaran yang berlaku di Kampung Melayu Pandan, di sini kira-kira jam 9.40 pagi, semalam.

Jirannya, Rahmah Harun, 62, berkata, lelaki yang dikenali sebagai Baharun Bunari, 50-an, ketika kejadian sedang nyenyak tidur hanya terjaga selepas serpihan bumbung yang sedang terbakar menimpa kakinya.

Menurutnya, penduduk yang terdengar jeritan Baharun telah memecahkan pintu utama rumah sebelum bergegas ke tingkat atas untuk menyelamatkannya, selepas menyedari bahagian tingkat atas rumah sedang terbakar.

“Baharun telah dikejarkan ke Hospital Sultan Ismail (HSI) dengan ambulan selepas mengalami kecederaan di bahagian kaki kerana terkena serpihan bumbung terbakar.

“Dia ketika itu sedang tidur bersendirian kerana bekerja jam 11 pagi, manakala tiga lagi rakan serumah yang lain telah keluar bekerja,” katanya ketika ditemui media, di sini, semalam.

Sementara itu, pemilik rumah, Rothiyah Suparthi, 52, berkata, rumah itu pada asalnya dijadikan stor menyimpan kain selepas dia berpindah ke Kangkar, Tebrau.

Menurutnya, rumah itu diamanahkan kepada seorang kenalan tanpa sebarang bayaran yang kebetulan tidak mempunyai tempat tinggal untuk berteduh dan menjaga stok kain yang disimpan di situ.

Sinar Harian

Azraai akur hilang tiga mata

15 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

‘Kealpaan pemain punca kekala­han ini‘. Demikian komen ringkas Ketua jurulatih Negeri Sembilan, Mohd Azraai Khor Abdullah setelah pasukan kenda­liannya tersungkur 1-2 kepada Kelantan dalam aksi tunggal Liga Super di Kota Bharu, Ahad lalu.

Sambil menyifatkan pasukannya mampu mencuri satu mata, Mohd Azraai Khor berkata, kesilapan barisan pemainnya terutamanya dalam minit-minit akhir perlawanan menafikan hasrat tersebut.

“Awal-awal perlawanan lagi pintu gol kita sudah dibolosi dengan jaringan mudah. Sepatutnya jaringan tersebut tidak terhasil, namun kelekaan pemain pertahanan kita memberi ruang kepada pemain Kelantan menjaringkan gol.

“Saya fikir kita boleh berbangga membawa pulang satu mata ke Seremban, tetapi itu tidak berlaku. Pemain kita jelas hilang kosentrasi dan perkara ini tidak sepatutnya terjadi dalam perlawanan ini.

Menurutnya, ketiadaan tonggak pertahanan, Norhafiz Zamani Misbah yang mengalami kecederaan begitu dirasai setelah penggantinya, G Mahathevan dilihat menampilkan aksi kurang menjadi dalam perlawanan tersebut.

“Pujian harus diberikan kepada barisan pemain pertahanan Kelantan yang sentiasa merantai pergerakan Jean Emmanuel Effa Owona dalam perlawanan ini. Ketajaman Effa Owona di depan pintu gol terbukti dikekang hebat oleh mereka,” katanya kepada Sinar Harian.

Sinar Harian