08 Februari 2011

Mubarak mungkin ke Jerman untuk 'lawatan perubatan'

5 Rabiul Awal 1432H.

BERLIN: Majalah Jerman, Der Spiegel hari ini melaporkan bahawa persiapan sedang dibuat untuk lawatan Presiden Mesir, Hosni Mubarak ke negara itu bagi mendapatkan pemeriksaan lanjut kesihatannya.

Khabar angin bahawa Mubarak akan tiba di Jerman untuk menjalani pemeriksaan kesihatan bertambah kuat sejak beberapa hari lalu, lapor majalah itu dalam edisi online.

“Perbincangan dengan beberapa hospital yang sesuai sedang diusahakan, khususnya di Klinik Max-Grundig di Buhl di Wilayah Bade-Wurtemberg," kata akhbar itu yang memetik sumber yang rapat dengan klinik berkenaan. Bila ditanya mengenai kemungkinan lawatan Mubarak, jurucakap kerajaan Jerman, Steffen Seibert berkata: “Setakat ini tiada permintaan rasmi atau tidak rasmi mengenai kedatangannya."

Mubarak, yang masih berdepan dengan kempen penunjuk perasaan yang memintanya berundur, sebelum ini pernah menjalani rawatan sekurang-kurangnya dua kali di Jerman. - AFP

Lebih 5,000 pelajar Mesir akan dihantar pulang dari Jeddah sebelum Ahad

5 Rabiul Awal 1432H.

JEDDAH: Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan berusaha mengeluarkan lebih 5,000 pelajar dari Mesir yang ditempatkan di Pusat Transit Haji, Madinatul Hujjaj di sini, sebelum Ahad ini.

Setiausaha MKN, Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohamed Tajudeen Abdul Wahab, berkata bagi menghargai jasa baik kerajaan Arab Saudi, pihak sekretariat yang bertanggungjawab membawa keluar pelajar Malaysia dari Mesir cuba menamatkan misi ini lebih awal.

"Ini adalah kali pertama kerajaan Arab Saudi mengeluarkan visa pada hari ketibaan atas semangat hubungan baik Kuala Lumpur dengan Riyadh. "Namun kita tidak boleh sewenang-wenangnya mempergunakan kemudahan yang disediakan untuk melengahkan usaha membawa keluar rakyat kita di negara ini," katanya ketika dihubungi di Jeddah hari ini.

Beliau yang tiba dengan penerbangan terakhir misi membawa keluar pelajar menggunakan pesawat Hercules C130 TUDM semalam berkata, meskipun operasi di Mesir sudah ditamatkan, ia tidak bermakna Kerajaan tidak memantau perkembangan keselamatan di negara itu.

"Masih ramai pelajar kita yang mengambil keputusan tidak mahu pulang kerana misi ini adalah sekadar mengeluarkan mereka dari sana secara sukarela," katanya.

"Kita akan membuat keputusan lain andai keadaan bertambah buruk termasuk langkah memaksa mereka keluar dari Mesir. Bagaimanapun ketika ini keadaan di sana masih terkawal," kata beliau.
Tajudeen berkata, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga akan dihantar pulang dalam masa terdekat kerana sudah tiada lagi keperluan untuk mereka berada di sini.

"Andai keadaan memaksa kita tiada masalah untuk menggerakkan mereka semula ke sini, berpandukan kepada pengalaman kita sebelum ini sewaktu Operasi Piramid bermula," menurutnya.BH/-

SPR pamer daftar pemilih mulai esok

5 Rabiul Awal 1432H.

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mempamerkan Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi Suku Tahun Keempat 2010 mulai esok hingga 15 Februari di 1,006 tempat pameran di seluruh negara.

Pegawai Perhubungan Awam SPR, Sabri Said, berkata pameran itu dibuat selaras dengan Peraturan 13(5A), Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002.
Rang Daftar Pemilih itu akan dipamerkan di Pejabat Pilihan Raya Negeri (15 tempat), Pejabat Pos Berkomputer (476 tempat), Kompleks/Pejabat Kerajaan (104 tempat), Pejabat Daerah/Pejabat Tanah (156 tempat), Majlis Daerah/Perbandaran (51 tempat), Dewan Serbaguna/Rukun Tetangga/Balai Raya/Penghulu/Dewan (174 tempat) dan lain-lain tempat (30 tempat). Sabri berkata, dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih Suku Tahun Keempat (Oktober hingga Disember) 2010, SPR menerima 292,444 permohonan pendaftaran sebagai pemilih baru dan sebanyak 38,820 permohonan untuk pertukaran alamat pusat mengundi daripada pemilih yang sedia berdaftar dengan suruhanjaya itu.

"Mana-mana warganegara Malaysia yang baru memohon menjadi seorang pemilih atau mana-mana pemilih berdaftar yang telah memohon untuk pertukaran alamat pusat mengundi dinasihat supaya menyemak Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2010 yang dipamerkan itu," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sabri berkata, warganegara yang baru mendaftar sebagai pemilih tetapi mendapati nama mereka tidak tersenarai dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2010 itu boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B.

Pemilih berdaftar yang hendak membuat bantahan terhadap kemasukan nama mana-mana orang dalam rang daftar pemilih itu pula boleh mengisi Borang C, katanya.
"Borang-borang tuntutan itu hendaklah diserah kepada Pendaftar iaitu Pengarah Pilihan Raya Negeri masing-masing dalam tempoh tujuh hari daripada tarikh Rang Daftar Pemilih Tambahan itu dipamerkan," katanya.

Beliau berkata, nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih atas sebab telah meninggal dunia, lucut hak kewarganegaraan dan telah bersara daripada angkatan tentera atau polis, yang bermakna mereka hilang kelayakan sebagai pengundi pos juga akan dipamerkan.

Selain itu, katanya, sebagai persiapan menghadapi pilihan raya negeri Sarawak ke-10 dan pilihan raya umum ke-13 akan datang, SPR menasihatkan pemilih berdaftar supaya membuat semakan maklumat pendaftaran mereka.

Sabri berkata, ini bertujuan memastikan pemilih-pemilih berkenaan didaftar di lokaliti yang betul dan bagi mengelak tohmahan atau dakwaan bahawa SPR memindahkan pemilih ataupun menukar lokaliti seseorang pemilih tanpa dipohon.

"Sekiranya terdapat kesilapan penempatan lokaliti serta maklumat pendaftaran mereka, pemilih berdaftar perlu membuat aduan kepada SPR melalui sistem aduan SPR di www.spr.gov.my atau menulis surat atau datang sendiri ke pejabat Pilihan Raya Negeri atau ke ibu pejabat SPR di Putrajaya.

"Jika keadaan itu berlaku menjelang sesuatu pilihan raya, SPR tidak dapat mengambil tindakan sewajarnya," katanya.

Bagi tujuan membersihkan Daftar Pemilih daripada nama pemilih berdaftar yang telah meninggal dunia, SPR memohon kerjasama waris simati untuk melaporkan kematian kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi membolehkan JPN mengemaskini pangkalan datanya.

"Tanpa memperoleh pengesahan daripada JPN bahawa seseorang pemilih itu telah meninggal dunia, SPR tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan nama pemilih berkenaan daripada pangkalan data Daftar Pemilih," katanya.

Bagi pemilih berdaftar yang bertukar alamat tempat bermastautin pula digalak untuk membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di sesuatu pusat mengundi berdekatan tempat kediaman masing-masing.

Permohonan pertukaran alamat pusat mengundi boleh dibuat di pejabat pos berkomputer, melalui kaunter bergerak SPR, kaunter ibu Pejabat SPR, Putrajaya ataupun kaunter di pejabat pilihan raya negeri.

Sebarang pertanyaan lanjut berhubung perkara itu boleh menghubungi ibu pejabat SPR di talian 03-88856500 atau faks 03-88889117 atau menghubungi Pejabat Pilihan Raya Negeri selain melayari laman web SPR di www.spr.gov.my untuk semakan Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2010.BH/-

Undur atau mati!

05 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : M Hafizuddin Ikhsan.

ZULIYARANA menunjukkan hanya pasport dan satu beg berisi pakaian yang sempat dibawa pulang ke tanah air, dua hari lalu.

Pelajar cerita detik cemas kenderaan ditembak

KUCHING: Undur atau mati! – Itulah pilihan diberikan anggota tentera Mesir kepada tiga pelajar perempuan dari Universiti Al-Azhar, Kaherah, selepas kenderaan dinaiki mereka ditembak ketika cuba memasuki sempadan Iskandariah-Kaherah pada hari kedua perintah berkurung dikeluarkan di seluruh Mesir, baru-baru ini.

Sehari sebelum perintah berkurung dikeluarkan, ketiga-tiga pelajar berasal dari Sarawak, Zuliyarana Fauzi, 23; Siti Sarah Dahari, 23 dan Shahida Rashidi, 25, mengikut rakan mereka melawat perpustakaan di Universiti Iskandariah.

Ketiga-tiga mereka kemudian terpaksa berlindung tiga hari di rumah rakan sebelum berpindah ke Rumah Sabah di Iskandariah. Mereka tiba di sini, pagi kelmarin, dengan menumpang pesawat yang membawa pelajar tajaan Yayasan Sabah.

Menceritakan detik cemas itu, Zuliyarana berkata, mereka bercadang ke Iskandariah selama tiga hari dan tidak menyangka akan terperangkap selepas laluan kereta api dan lebuh raya ditutup.

"Kami nekad untuk pulang kerana semua pakaian dan kelengkapan lain berada di asrama Rumah Sarawak, Kaherah, namun sebaik tiba di kawasan tol berdekatan sempadan pada jam 10 pagi, kenderaan kami ditembak.

“Kami semua terpaksa tunduk selepas menyedari kenderaan ditembak sebelum beberapa anggota tentera mengarahkan kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Toyota dinaiki tujuh penumpang segera berpatah balik ke Iskandariah jika mahu selamat,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Asajaya di sini, semalam.

Apabila memeriksa kenderaan itu kemudian, mereka menemui tiga kesan tembakan pada bahagian lampu, sisi kenderaan serta pintu penumpang, namun mujur kenderaan masih mampu bergerak dan tiba di Iskandariah.

Siti Sarah yang berasal dari Kota Samarahan, berkata mereka panik ketika kenderaan ditembak menyebabkan mereka bertiga menjadi trauma sehingga tidak boleh melelapkan mata pada setiap malam sepanjang tempoh perintah berkurung.

Berita Harian/-

'Pelantikan Isa Samad buruk untuk pasaran'

05 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : Aidila Razak.

Pelantikan bekas menteri besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai pengerusi Felda menyebabkan pasaran menjadi tidak menentu, kata ketua pegawai eksekutif, Maybank Investment, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Terdapat banyak GLC yang mempunyai bekas ahli politik dilantik sebagai pengerusi tetapi bagi Felda, adalah kes yang jarang berlaku di mana pasaran bimbang dengan pelantikan itu. Ia memberi isyarat yang salah,” katanya.

Bercakap di forum anjuran badan pemikir, Ideas, Tengku Zafrul bagaimanpun berkata pelantikan berkenaan mungkin disebabkan kekurangan calon di mana jawatan utama di syarikat-syarikat berkepentingan kerajaan mesti diisi oleh calon bumiputera.

Meskipun Tengku Zafrul agak berdiplomasi ketika memberika alasannya, rakan panel Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC), Zainal Aznam Mohd Yusof berkata rekod Mohd Isa yang terpalit dengan gejala rasuah adalah punca kebimbangan pasaran.

Mohd Isa didapati bersalah kerana terbabit dengan politik wang ketika pemilihan parti itu dan digantung jawatannya oleh lembaga disipin Umno pada 2005.

“Adalah hari yang sedih apabila Isa dilantik sebagai pengerusi Felda,” kata Zainal Aznam.

Malaysiakini/-

Bekas duta kecam Najib kerana ketegangan kaum

05 Rabiul Awal 1432 H.

Mantan Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia John Malott mengecam kemunafikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung slogan 1Malaysia dalam sebuah artikel pedas yang diterbitkan di Asia Wall Street Journal, hari ini.

Malott, seorang pengkritik kerajaan sejak menamatkan jawatannya selama tiga tahun sebagai duta besar Amerika pada tahun 1998, berkata Najib perlu "merenung lama di cermin" jika beliau serius mahu melihat matlamat 1Malaysia tercapai.

"Di sebalik slogan baru kerajaan, ketegangan perkauman dan agama hari ini adalah lebih tinggi hari ini berbanding ketika Najib dilantik pada 2009.

"Malah, ia lebih buruk daripada bila-bila masa sejak 1969, ketika sekurang-kurangnya 200 orang dibunuh dalam pergaduhan kaum antara masyarakat majoriti Melayu dan minoriti Cina," kata Malott dalam komentarnya di AWSJ.

Malott mempersalahkan peningkatan ketegangan kaum dan agama yang tercetus baru-baru ini kerana sikap "toleransi kerajaan dalam beberapa kes memprovokasi dan faksionalisme etnik melalui kata-kata dan tindakan kerajaan".

Sambil memberi beberapa contoh, beliau juga mengimbas kejadian di mana seorang pembantu kanan Najib - Hardev Kaur menyarankan supaya tidak ada salib dipamerkan semasa perdana menteri mengunjungi rumah terbuka hari Krismas di kediaman Paderi Besar Katolik Kuala Lumpur.
500,000 tinggalkan Malaysia

"Ms Kaur kemudian berkeras berkata saranannya itu satu permintaan dan bukannya arahan, seolah-olah seperti rakyat Malaysia boleh menolak permintaan daripada pejabat perdana menteri," keluh Malott.

Contoh lain berhubung ketidak sensitif kerajaan, kata Malott, termasuk tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien yang membela tindakan sekumpulan penduduk yang berarak membawa kepala lembu sebagai membantah pemindahan sebuah kuil Hindu di kawasan kejiranan mereka.

Malott juga menyentuh mengenai kenyataan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi yang mempersoalkan "kurangnya patriotisme"di kalangan masyarakat Cina dan India di negara ini.

Turut dibidas bekas duta itu adalah akhbar Utusan Malaysia, milik Umno yang didakwa mencetuskan kebencian perkauman dengan secara teratur menyerang "ahli politik Malaysia berbangsa Cina dan bahkan mencadangkan seorang daripada mereka, ahli parlimen Teresa Kok, harus dibunuh".

Akibat ketegangan perkauman yang semakin memuncak, sebanyak 500,000 rakyat Malaysia meninggalkan negara itu antara tahun 2007 dan 2009 - jumlah itu kecam Malott, adalah lebih dari dua kali ganda jumlah profesional Malaysia yang tinggal di luar negeri.

Beliau juga berkata Najib terpikat untuk mempertahankan kumpulan pelampau seperti PERKASA yang secara terang-terangan menentang pembaharuan ekonomi atas nama 'ketuanan Melayu'.

Malaysiakini/-

Budak muntah makan coklat berulat

05 Rabiul Awal 1432 H.

AHMAD SAIFOL menunjukkan coklat yang sudah rosak.

TELUK INTAN: Seorang kanak-kanak berusia dua tahun dikejarkan ke Hospital Teluk Intan (HTI) di sini akibat muntah dan mengadu sakit perut selepas memakan coklat berulat serta mempunyai serangga.

Ahmad Saifol Alimi, dari Kampung Langkap, dekat sini menjamah coklat berjenama terkenal yang dibeli bapanya dari sebuah pasar mini berdekatan rumahnya tanpa menyedari coklat itu sudah berada dalam keadaan tidak baik.

Bapa Ahmad Saifol, Alimi Tamin, 32, berkata anaknya begitu gembira ketika menjamah coklat itu pada 29 Januari lalu tetapi mengadu sakit perut dan terus muntah kira-kira 15 minit kemudian.

“Sebaik melihat dia muntah, saya terus membawa dia ke hospital dan doktor yang merawat Ahmad Saifol memaklumkan anak saya mengalami keracunan makanan.

“Apabila tiba di rumah, saya terus memeriksa tarikh luput coklat itu dan hairan apabila mendapati tarikh luputnya pada 11 Disember 2011.

“Isteri saya yang memeriksa coklat itu terkejut apabila mendapati sebahagian coklat yang saya beli itu sudah rosak, berkulat serta menemui beberapa ekor ulat dan serangga seperti anak kumbang di dalamnya,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Alimin yang berniaga gerai makanan berkata, dia setakat ini gagal mendapat penjelasan sewajarnya daripada pemilik pasar mini berkenaan.

Berita Harian/-

Nik Aziz anggap Jamil Khir keliru

05 Rabiul Awal 1432 H.

KUALA LUMPUR, 8 Feb: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan rasa hairan apabila membaca kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Jamil Khir Baharom di dalam Berita Harian hari ini.

“Jelas beliau keliru dengan rentetan isu ini,” tulis beliau di laman twitter.

Akhbar berkenaan melaporkan Jamil Khir Baharom berkata Nik Aziz tidak perlu mengheret pihak lain, termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan untuk menegakkan kebenaran memadai berhadapan dengan Mohd Noor.

“Selesai dulu dengan Mohd Noor, soal agama ini bukan kira setaraf, layak atau tidak, dia (Nik Aziz) tak perlu babitkan orang lain, Majlis Fatwa kalau minta bagi fatwa bolehlah, tapi bukan atas permintaan individu tapi Raja. Itu peraturan fatwa, kalau dia nak cabar Majlis Fatwa, maknanya dia tidak faham fungsi dan peranan majlis,” kata Jamil.

Justeru, Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengingatkan bahawa bukan beliau yang mengheret nama Majlis Fatwa Kebangsaan tetapi orang lain yang mencadangkan pandangannya dibincangkan oleh Majlis Fatwa.

“Saya hanya menyatakan persetujuan apabila ditanya oleh wartawan,” jelasnya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Harakahdaily/-

Peniaga raih RM20,000 sehari

05 Rabiul Awal 1432 H.

KUALA TERENGGANU - Cuti Tahun Baru Cina yang bermula Khamis lepas memberi durian runtuh kepada peniaga keropok keping dan keropok lekor di negeri ini.

Pengerusi Persatuan Keropok Losong Kuala Terengganu, Abu Bakar Yusof berkata, sepanjang cuti itu, peniaga berjaya meraih pendapatan sehingga RM20,000 sehari berbanding RM3,000 pada hari biasa.

“Itu bagi peniaga besar, manakala bagi peniaga kecil pula mereka menjual antara RM2,000 hingga RM3,000 sehari berbanding RM300 sahaja pada hari biasa,” katanya.

Abu Bakar berkata, sejak Khamis lalu, orang ramai terutama pengunjung luar yang datang bercuti di negeri ini tidak putus-putus mengunjungi gerai keropok di Kampung Losong menyebabkan jalan di kawasan itu menjadi sesak dengan kenderaan.

Malah, pembeli juga terpaksa beratur panjang semata-mata untuk mendapatkan keropok bagi dijadikan buah tangan.

Sementara itu, seorang peminat keropok, Maamor Junus, 54, dari Setiawan Perak, berkata, ini pertama kali dia datang membeli keropok di Kampung Losong setelah mendapat tahu daripada rakannya, keropok di kawasan itu amat popular.

Katanya dia terpaksa berbaris dan menunggu kira-kira satu jam sebelum dapat membeli keropok lekor untuk memenuhi pesanan adiknya.

Sinar Harian/-

BN biarkan rakyat merana, Tidak Peduli Hak Rakyat

05 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : Hafizi Pauzi.

IPOH, 8 Feb : Malaysia sedang diterajui oleh kerajaan yang menganggap diri mereka adalah golongan elit dan hanya mereka sahaja yang pandai memerintah . Sifat ini hanya layak berlaku di Negara yang tidak bertamadun. Demikian penegasan oleh ADUN Titi Serong, YB Drs. Khalil Idham Lim

“Realiti sebenarnya BNlah yang tidak pandai tadbir negara. Dan Rakyat perlu bertindak dari sekarang bagi menyebar berita mengenai keadaan semasa negara yang sedang menuju ke arah kemusnahan, berbagai isu penindasan terhadap rakyat telah dilakukan oleh BN terhadap rakyat, namun kesedaran tersebut masih belum mendominasi keadaan,” katanya ketika ditemui di sini.

Jelas Khalil, berdasarkan Laporan sebuah Yayasan untuk Kebebasan yang telah membuat kajian dalam soal melindungi hak asasi manusia, Malaysia terus teruk yang mana ia telah jatuh menjunam daripada 5 mata pada 2009 kepada 1.72 mata pada 2010.

Beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Perak menambah, berdasarkan laporan, kebebasan mahkamah masih kuat dipengaruhi kerajaan melalui badan eskekutif dan ini tidak selari dengan slogan BN “rakyat didahulukan” seperti diperkenal oleh PM Malaysia.

Rakyat telah menyaksikan betapa tidak adilnya Malaysia dari segi amalan undang sivil melalui mahkamah di Negara ini dalam kes-kes serta pertuduhan yang berlaku dalam kalangan pemimpin BN.

"Apabila ada tuduhan dilemparkan ke atas Perdana Menteri Najib Razak dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Rais Yatim dan juga ke atas Ketua Menteri Sarawak ,Taib Mahmud, pihak berwajib seperti SPRM lambat bertindak," soalnya.

Menurutnya lagi, di Malaysia dalam masa yang sama, jika terdapat sebarang pertuduhan yang membabitkan rakyat, SPRM mahupun mana-mana pihak yang terlibat amat pantas melaksanakan siasatan terperinci terhadap tertuduh.

“Hak asasi rakyat Malaysia terus dibelasah oleh BN dengan sewenang-wenangnya, perkembangan ini tidak boleh terus berlaku, rakyat perlu buat sesuatu untuk tukar mereka (BN),” katanya.

Jelas Khalil, kedaulatan undang-undang kini sedang dilanyak oleh BN, pihak yang menjadi mangsa ialah rakyat, segala saman, kompaun, serba segi yang melibatkan denda kesalahan akan dirasai oleh rakyat dikeluarkan tanpa belas ihsan kerajaan terhadap rakyat, “benarlah rakyat didahulukan”, tempelaknya.

Dalam pada itu, beliau juga mengkritik tindakan Kementerian Pelajaran yang memansuh bantuan RMT di sekolah seluruh Malaysia sambil menyifatkan ia adalah satu lagi detik sedih bagi golongan yang kesempitan kewangan.

“Sudahlah hak rakyat tidak dihormati, nafi pula hak mereka yang miskin untuk makan, pemimpin PR dan rakyat tidak boleh hanya menunggu dan melihat sahaja isu ini , gerakkan tenaga untuk mencetus kesedaran kepada orang yang paling hampir dengan kita,” jelasnya ketika menutup sesi temubual

Rakyat Perlu Tolak Pemboros Negara

05 Rabiul Awal 1432 H.
Oleh : Hafizi Pauzi.

IPOH, 8 Feb : Drs. Khalil Idham Lim, Ketua Penerangan PAS Perak menegaskan PR menolak sekeras-kerasnya terhadap sebarang bentuk pembaziran wang Negara, lebih-lebih lagi pembaziran berlaku pada waktu Negara berada dalam situasi memerlukan wang yang lebih untuk kebajikan rakyat.

“Saya rasa pelajar sekolah rendah pun tahu membanding harga sebelum membeli barang, pemimpin Malaysia sudah buta hati dan tak pandaio metametik untuk fikir cara belanja berhemah, akibatnya wang rakyat dibazirkan,” kata YB Khalil ketika ditemui di sini.

Tambahnya, Kementerian Pertahanan dikatakan bersedia membayar RM6 bilion bagi mendapatkan enam kapal tentera laut, harga tersebut adalah 870 peratus lebih mahal daripada bayaran negara lain untuk kapal yang sama sebagaimana yang disebut ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua.

Malaysia juga sedang berada dalam keadaan bahaya dengan tindakan Najib Razak membiarkan isterinya menginap di hotel dengan bayaran menginap di sebuah bilik mewah (suite) yang harganya mencecah UDS35,000 atau menyamai RM106,000 semalam dalam satu sesi lawatannya ke luar Negara baru-baru ini.

“Beliau (Rosmah) menyatakan bahawa lawatannya adalah mewakili rakyat walhal tindakan ini langsung tidak selari dengan hasratnya konon mahu mewakili hak rakyat Malaysia,” tempelaknya.

Menurutnya yang juga Adun Titi Serong, pembaziran seperti ini tidak dapat diterima, harga minyak RON 97 sahaja sudah 4 kali dinaik secara sesuka hati oleh BN tanpa ada kawalan, rakyat terus dihimpit dengan kesan kenaikan harga minyak terhadap barangan lain.

“Adakah Najib mahu melihat rakyat bangkit seperti mana di Tunisia dam Mesir, patutnya BN ambil pengajaran dari Rakan sejawatnya dari Tunisia diguling oleh rakyat,” jelasnya.

Dalam pada itu, Khalil menempelak respon PM terhadap situasi mesir baru-baru ini dengan mengeluar kenyataan bahawa kerajaan sentiasa menjaga kemahuan rakyat kerana telah timbul rasa khuatir BN rakyat bangkit kerana ditindas oleh pemerintah.

“BN hakikatnya tidak ambil pengajaran, mereka terus menipu rakyat dengan fakta-fakta palsu bagi mempamer imej bersih serta adil BN terhadap rakyat Malaysia,” tambahnya.

Beliau juga mengingatkan terhadap rakyat Malaysia betapa perlunya kerajaan yang telah leka memerintah selama 53 tahun ini ditukar dengan kadar segera sambil menyatakan PRU 13 lah medan terbaik rakyat untuk melakukan perubahan ke arah Malaysia yang selamat.

Segerakan muzakarah Majlis Fatwa-PAS

05 Rabiul Awal 1432 H.

KUALA LUMPUR, 8 Feb: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) menyokong dan menggesa agar muzakarah di antara Majlis Fatwa Kebangsaan dengan PAS yang diketuai Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat segera diadakan bagi menjernihan kekusutan dan menyelesaikan perselisihan yang berlaku.

Ketuanya, Nasrudin Hasan At-Tantawi (gambar) berkata, ini kerana DPPP yakin segala pertelingkahan, pertikaian, perselisihan faham mesti diselesaikan secara muzakarah dengan menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai asas penyelesaian.

“Ini sangat penting supaya kebenaran dapat ditegakkan dan memastikan sebarang kekeliruan, tohmahan serta fitnah dapat dipadamkan,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Malah, ujarnya DPPP ingin menegaskan bahawa bukan sahaja satu atau dua isu yang berkait dengan Al-Mursyidul Am PAS tetapi masih banyak perkara-perkara lain yang menyentuh aqidah ummah perlu dimuzakarahkan.

DPPP juga, tambah nya turut mengalu-alukan penyertaan ulama-ulama Umno justeru mereka adalah pendokong kerajaan yang dipimpin oleh Umno bagi menyelesaikan isu-isu agama.

Menurutnya, DPPP melihat, sekian lama Umno dan Barisan Nasional menguasai agen penyebaran massa utama seperti televisyen, radio dan akhbar arus perdana di dalam negara sudah terlalu banyak fitnah dan tohmahan telah dilemparkan terhadap Al-Mursyidul Am PAS khususnya dan PAS amnya.

“Inilah peluang dan platform terbaik bagi rakyat menilai apa yang ditohmah oleh media arus perdana ini benar ataupun salah,” ujarnya.

Justeru itu, katanya muzakarah antara kedua-dua pihak suatu peluang dan platform yang sangat baik sekiranya Majlis Fatwa Kebangsaan atau mufti-mufti bersama ulama-ulama Umno menganggap apa yang pernah disebut atau dipraktikkan oleh Al-Mursyidul Am dan PAS bercanggah dengan Islam.

Harakahdaily/-

MB arah Khusrin jaga hartanah Selangor

05 Rabiul Awal 1432 H.

Tan Sri Khalid Ibrahim akhirnya mengadakan pertemuan sulung dengan Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri yang baru Datuk Khusrin Munawi di pejabatnya di Shah Alam pada jam 5 petang tadi.

Bagaimanapun, menurut kenyataan daripada Pejabat Menteri Besar sebentar tadi, kerajaan negeri masih berpendirian bahawa Sultan Selangor dan menteri besar seharusnya berperanan dalam pelantikan SUK.

"...pertemuan ini diadakan demi memastikan keperluan rakyat Selangor diutamakan dan pentadbiran negeri terus berjalan dengan lancar," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, dalam pertemuan tersebut, Khalid juga mengarahkan Khusrin memberi keutamaan kepada hartanah milik kerajaan Selangor.

"Seterusnya, menteri besar mengarahkan Khusrin menyediakan laporan dari semasa ke semasa kepada kerajaan negeri mengenai maklumat terkini hartanah milik kerajaan Selangor, demi mengenal pasti nilai tanah yang terbiar dan bermasalah," kata kenyataan itu.

Arahan lain Khalid kepada Khusrin:
Menteri besar memberitahu Khusrin bahawa beliau perlu bekerjasama dengan pegawai daerah dan pihak berkuasa tempatan bagi memastikan hartanah milikan Kerajaan Selangor ini dijaga dengan baik.

Khalid menyarankan supaya Khusrin mengadakan perjumpaan atau dialog dengan penduduk setinggan yang mendiami tanah milik kerajaan Selangor dan mencari jalan penyelesaian yang terbaik.

Khusrin diminta meneruskan usaha-usaha Selangor menangani masalah kecurian pasir yang boleh menggangu pendapatan kerajaan negeri.

Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyebut langsung sama ada Khalid membenarkan Khusrin mengangkat sumpah simpan rahsia di hadapannya bagi membolehkan SUK yang dilantik secara kontroversi itu menghadiri meyuarat exco dan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor.

Malaysiakini/-

Ambil iktibar pergolakan di Mesir, hargai keamanan

05 Rabiul Awal 1432 H.

KANGAR - Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam Perlis, Jafperi Othman berkata, pergolakan politik yang berlaku di Mesir seharusnya menjadi iktibar kepada para penuntut supaya sentiasa menghargai keamanan.

"Mereka pastinya bersyukur apabila dapat meninggalkan negara yang bergolak akibat rusuhan dan tunjuk perasaan itu untuk menikmati kehidupan harmoni di negara sendiri," katanya.

Kumpulan pelajar dari Perlis itu adalah antara 778 penuntut dan rakyat Malaysia yang dikeluarkan dari Mesir dan tiba di KLIA di Sepang semalam melalui Ops Piramid.

Sinar Harian/-

Cubaan bisukan media

05 Rabiul Awal 1432 H.

KAHERAH - Terpaksa berpatah balik ke Jeddah selepas menempuh perjalanan selama tiga hari untuk ke Kaherah, Mesir, adalah sesuatu yang amat mengecewakan.

Penulis dan rakan media lain diarahkan pulang sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah, malam kelmarin di mana kamera dan peralatan penting kami dirampas pihak imigresen Mesir.
Kerajaan Mesir kini galak menyasarkan petugas media yang tiba di negara itu bagi menghalang sebarang liputan dan berita mengenai protes di Kaherah, Iskandariah dan Suez ditontonkan kepada dunia.

Pihak berkuasa negara itu menapis kemasukan orang ramai ke Mesir seawal pesawat mendarat dan kami sendiri menyaksikan perkara ini apabila dilarang membuat liputan penghantaran pulang pelajar Malaysia di Mesir semasa mereka sedang menaiki pesawat C130 Hercules milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Masalah pertama timbul apabila bas yang sepatutnya membawa kami dari landasan ke terminal lapangan terbang dihalang hanya kerana kami cuba merakam gambar pelajar sedang menaiki pesawat tentera.

Bantuan dan kecekapan pihak TUDM mengendalikan keadaan dan atasi masalah itu dengan pegawai Mesir di landasan membolehkan kami melepasi halangan pertama itu dan dibawa ke terminal tanpa masalah lagi.

Kemudian timbul masalah kedua. Pihak imigresen Mesir nyaris tidak membenarkan penulis dan seorang lagi rakan media daripada Astro Awani melepasi pemeriksaan imigresen kerana terdapat bukti kami pernah memasuki Genting Gaza, Palestin, pada pasport kami.
Namun nasib menyebelahi kami apabila akhirnya dilepaskan selepas perbincangan dibuat antara pegawai imigresen Mesir sendiri, tetapi barangan penting seperti kamera tetap dirampas.

Melangkah keluar daripada lapangan terbang, penulis melihat khemah putih besar disediakan Kerajaan Malaysia bagi menempatkan ratusan pelajar Malaysia yang sedang tunggu giliran untuk naik pesawat ke Jeddah.

Dalam suasana malam yang sejuk di Kaherah, penulis dimaklumkan kami perlu melepasi 25 sekatan jalan raya untuk menuju ke bandar dari lapangan terbang kerana perintah berkurung di Mesir adalah dari jam 6 pagi sehingga 5 petang.

Kebanyakan sekatan jalan raya ini dilakukan oleh penduduk Mesir sendiri dan beberapa sekatan lain dikawal pihak tentera.

Penulis dimaklumkan mengenai nasib wartawan lain dari Malaysia di Kaherah lebih awal. Mereka ditahan, diacukan parang dan peralatan elektronik hampir dirampas penduduk.
Ramai petugas media dari negara lain, termasuk negara Barat di Kaherah, turut ditahan berkali-kali dan diarah meninggalkan negara itu secepat mungkin.

Seolah-olah tidak cukup dengan itu, perkhidmatan teksi dan hotel di Kaherah juga sukar didapati menyebabkan kami terpaksa bermalam semalaman di lapangan terbang, sementara menunggu penerbangan pulang.

Lebih mengecewakan, kami dilarang sama sekali oleh pihak berkuasa daripada mengambil sebarang gambar di kawasan lapangan terbang, walaupun hanya menggunakan kamera biasa.

Menurut cerita rakan media lain yang ditemui di lapangan terbang, wartawan mahupun orang awam, juga tidak boleh merakam sebarang gambar di kawasan konflik di Kaherah. Saluran internet di bandar itu juga tidak stabil, menyebabkan kami mengambil keputusan tidak meneruskan perjalanan ke destinasi utama, Dataran Tahrir.

Syukur kepada Allah ... hari yang penuh dengan kekecewaan tamat juga akhirnya. Penulis berasa lega dan gembira apabila dihantar pulang ke Jeddah menaiki pesawat bersama-sama lebih 300 pelajar Malaysia, keesokan harinya.

Karenah birokrasi luar biasa pihak berkuasa Mesir membuktikan betapa kerajaan negara itu berusaha memutuskan hubungan Mesir dengan dunia luar dengan menjadikan petugas media sebagai sasaran bagi mengekang sebarang maklumat disampaikan kepada masyarakat antarabangsa.

Gambar-Gambar Solat yang jarang kita lihat.

05 Rabiul Awal 1432 H
Oleh : selatanonline

Pelbagai alasan orang tak nak solat – seluar kotor lah (dah tau kotor kenapa pakai?) , tak sempat (sibuk pergi open house), tak ada masjid/surau dan yang paling menyedihkan apabila kawan tak solat kita pun tak solat kononnya takut dipanggil alim sedangkan solat adalah kewajipan kita.Peringatan untuk diri sendiri juga anda – tiada alasan untuk ponteng solat. Malaikat di bahu kiri kita tidak pernah jemu mencatatkannya.Semoga gambar-gambar di bawah memberi sedikit keinsafan kepada kita supaya tidak lalai menunaikan kewajipan kita sebagai seorang hamba.

Dinegara kita susah nak jumpa org solat di tempat2 terbuka...Nak cari masjid @ surau baru boleh solat...

DEBAT - NIK AZIZ PILIH JUMPA HARIMAU DARIPADA BERJUMPA KUCING

05 Rabiul Awal 1432 H
Oleh : WFAUZDIN NS

HAJAT untuk menyaksikan perdebatan di antara Ulamak Veteren Umno Kelantan iaitu Mohd Noor Deris dengan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat akhirnya tidak kesampaian.

Ini adalah kerana Tuan Guru Nik Aziz mahu agar tokoh yang lebih berwibawa dan mempunyai peranan penting di dalam kerajaan atau Umno untuk berdebat dengannya.

Sebelum ini akhbar Sinar melaporkan bahawa Tuan Guru Nik Aziz bersedia untuk berdebat dengan Ulamak Umno yang mencabarnya itu. Tetapi laporan akhbar itu disangkal oleh Pejabat MB Kelantan, di antara lain sebab yang diberikan adalah seperti berikut:

" Sukalah diperjelaskan bahawa tajuk dan laporan berita tersebut sama sekali tidak benar. Apa yang berlaku ialah YAB Tuan Guru ditanya berkenaan desakan Mohd Nor Deris agar Majlis Fatwa Kebangsaan membincangkan kenyataan beliau yang di dakwa menjejaskan akidah.

Menjawab pertanyaan tersebut, YAB Tuan Guru bersetuju agar kenyataannya dibincangkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Persetujuan tersebut termasuklah mengadakan perbincangan antara beliau dengan Majlis Fatwa Kebangsaan."

"Tidak timbul isu berdebat dengan Mohd Nor Deris yang tidak mempunyai apa-apa jawatan di dalam kerajaan sebagai penggubal dasar. Secara logiknya, individu yang layak berdebat dengan Menteri Besar Kelantan yang juga al-Mursyidul Am PAS tentulah tokoh yang mempunyai jawatan berpengaruh di dalam kerajaan atau parti." (Kenyataan Media Pej MB Kelantan)

Tuan Guru Nik Aziz berani menyahut cabaran Mohd Noor yang mahu agar dirinya disiasat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Beliau bersedia untuk berdepan dengan Majlis Fatwa Kebangsaan yang tentunya lebih berwibawa daripada Mohd Noor Deris. Sekaligus, Mursyidul Am PAS tersebut memberikan tamparan memalukan kepada Mohd Noor Deris.

Ulamak Veteren Umno Kelantan tersebut boleh mengukur baju di badannya sendiri kerana kesangupan Tuan guru Nik Aziz berhadapan dengan Majlis Fatwa Kebangsaan yang bukan seorang atau dua ahli, tentunya meletakkan Tuan Guru Nik Aziz sebagai pemimpin yang berani kerana benar.

Namun demikian, Mohd Noor boleh berusaha untuk berdebat dengan anak murid Tuan guru Nik Aziz yang setaraf dengannya. Beliau perlu akur bahawa beliau tidak layak menggantikan PM, TPM atau Menteri seperti Jamil Khir untuk berdebat dengan Tuan Guru Nik Aziz.

Mereka semua itu lah sepatutnya yang bersesuaian untuk berdebat dengan MB Kelantan, bukan Mohd Noor Ulamak yang digelar `ulamak terompah kayu' di Kelantan.

Sekali lagi, tahniah buat Tuan Guru Nik Aziz yang telah memilih berhadapan dengan `dua tiga ekor harimau' daripada berhadapan dengan seekor kucing.

Umno janganlah jadi tikus membaiki labu


5 Rabiulawal 1432H.[MOD].-


PAS menyifatkan kempen Gelombang Merah yang digerakkan Umno Kelantan untuk menarik sokongan 400,000 orang muda hanyalah angan-angan Mat Jenin kerana golongan itu adalah "generasi yang sedar dan bermaklumat."

"Orang muda Kelantan tidak boleh terima slogan Umno hendak membela Kelantan, sedangkan Umno perlu membela rakyat negeri lain yang berada di bawah pemerintahan Umno yang tertinggal jauh dari segi kuasa membeli dan memiliki hartanah," kata ketua penerangannya Idris Ahmad (kiri).

Kelmarin Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kempen bertemakan "Transformasi 1Kelantan Gelombang Rakyat" akan dilaksanakan Pemuda Umno negeri melalui penganjuran ceramah, kursus, seminar dan gerak kerja.

Kempen itu antara lain berobjektif untuk menawan negeri itu daripada kepimpinan PAS yang telah memerintah Kelantan selama 21 tahun, pada pilihan raya umum akan datang.

Berikut kenyataan penuh Idris:

PAS berpandangan harapan Datuk Seri Mustafa Mohamed yang hendak memikat 400,000 orang muda hanya angan-angan mat jenin sahaja. Orang muda Kelantan adalah generasi yang sedar dan bermaklumat. Mereka antipenindasan, diskriminasi dan penyelewengan.

Orang muda Kelantan tidak boleh terima slogan Umno hendak membela Kelantan, sedangkan Umno perlu membela rakyat negeri lain yang berada bawah pemerintahan Umno yang tertinggal jauh dari segi kuasa membeli dan memiliki hartanah.

Seramai 400,000 orang muda Kelantan bukan hidup di dalam gua yang tidak tahu perkembangan dunia. Orang muda Kelantan yang terkenal sebagai golongan terpelajar dan memenuhi kerusi di pusat pengajian tinggi di dalam atau luar negeri.

Mereka menguasai ketua jabatan di Putrajaya. Ini petanda rakyat Kelantan, cerdik dan berjaya dalam pelajaran dan kerjaya.

Mereka tidak dapat menerima pengkhianatan kerajaan pusat yang tidak iktiraf kerajaan rakyat di Kelantan. Tindakan kerajaan pusat yang menyekat 118 projek sejak Rancangan Malaysia Keenam 1991, merampas hak royalti minyak satu lagi bukti penyelewengan konsep federalisme.

Kenapa pemimpin Umno Kelantan yang berada di peringkat pusat telah mengkhianat rakyat Kelantan sehingga sanggup menyalurkan minyak ke Songkla Thailand, pada hal lebih ekonomik ia mendarat di Kelantan.

Kesemua sikap ini tidak boleh diterima oleh orang muda Kelantan untuk menerima umno memerintah semula di Kelantan, kenapa mereka hendak menyerahkan diri mereka ke mulut naga untuk merosakkan sistem yang sudah dibina selama 20 tahun.

PAS hendak menasihat Datuk Seri Mustafa Mohamed, lebih baik beliau ambil perhatian negeri-negeri di bawah BN dahulu seperti Sabah dan Sarawak.

Pulihlah ekonomi negara yang menghadapi kadar inflasi yang semakin tinggi, semuanya gara-gara kegagalan kerajaan BN. Kelantan sudah selesa di bawah kepimpinan PAS yang boleh bersaing dengan negeri-negeri di bawah pemerintahan BN.

Umno janganlah jadi tikus membaiki labu.

SUK jumpa MB Selangor.

BERTENTANG MATA... Buat pertama kalinya selepas berakhirnya kontroversi pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang baru, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (kanan) mengadakan pertemuan dengan Datuk Mohammed Khusrin Munawi petang Isnin bagi membincangkan hal-hal berkaitan pentadbiran kerajaan negeri termasuk soal pelantikan itu.

Ops Piramid : Lebih 7,000 Sudah Dibawa Keluar

4 Rabiul Awal 1432H.

Seramai 7,209 pelajar dan warga Malaysia telah berjaya dibawa keluar dari beberapa bandar di Mesir ke Jeddah, Arab Saudi menerusi Ops Piramid.

Pegawai Media Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan, Mejar Marina Harun memberitahu Bernama, setakat pukul 10 malam tadi, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melalui tiga pesawat Hercules C-130 berjaya memindahkan 3,374 orang, tiga pesawat MAS (2,150) dan dua pesawat AirAsia (1,685).

Ops Piramid adalah operasi membawa warga Malaysia keluar dari Mesir yang sedang bergolak akibat tunjuk perasaan ratusan ribu rakyat negara itu yang mendesak Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan.

Nik Aziz mahu debat terbuka


5 Rabiulawal 1432H.[MOD].-

TUMPAT - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, pelaksanaan debat perlu diadakan diruang terbuka bagi membolehkan orang ramai mengetahui dengan jelas topik yang menjadi persoalan.

Menteri Besar Kelantan itu mengulangi pendiriannya bahawa beliau hanya sedia berdebat mengenai Islam dengan sesiapa saja, tetapi tokoh berkenaan mestilah individu yang ada kuasa dan bertauliah.

Menurutnya, terpulang kepada Majlis Fatwa Kebangsaan untuk menentukan bagaimana debat itu mahu diadakan.

“Debat dilakukan secara terbuka lebih baik, boleh dilakukan dengan sesiapa saja yang berkuasa. Bagaimanapun ia bergantung kepada Majlis Fatwa Kebangsaan sendiri,” katanya selepas melancarkan Skim Al-It’am di Dataran Pasir Pekan, semalam.

Sebelum ini, Nik Aziz berkata, beliau sedia adakan dialog dengan sesiapa sahaja, termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan, jika tidak berpuas hati dengan kenyataannya dalam usaha menjernihkan hubungan isu berbangkit yang dianggap kontroversi.

Isu tersebut timbul apabila Nik Abdul Aziz pada sidang media semasa Pilihan Raya Kecil Tenang, baru-baru ini, mendakwa mereka yang tidak mengundi Pas adalah Jahiliah.

Bagaimanapun, pemimpin utama Pas itu enggan menerima cabaran ulama UMNO, Mohd Noor Deris untuk berdebat dengan alasan individu itu tidak mempunyai dasar yang jelas dalam perjuangan.

Nik Aziz berkata, Islam tidak melarang umatnya berdebat untuk mencari kebenaran dalam soal agama, asalkan al-Quran dan hadis menjadi petunjuk.

Kolum - Sidi Bouzid dan hujan petang di KL

5 Rabiulawal 1432H. [MOD].-


Suatu hari di sekitar stesen bas Pasar Seni Kuala Lumpur. Saya sedang berjalan-jalan dengan seorang teman. Penat berjalan, lalu saya membeli sebungkus air tebu dan duduk berehat sebentar di hentian bas berdekatan. Hari ini hari Sabtu. Esok adalah hari cuti bagi kebanyakan pekerja. Jadi, hari ini ramai orang keluar bersiar-siar, bertemu teman dan sahabat.

Sambil saya menikmati petang yang sibuk itu, tiba-tiba saya melihat beberapa penjaja stokin berlari-lari. Ketika ini, dua gerai menjual air dan keropok lekor berjaya ditahan beberapa orang penguatkuasa DBKL. Mereka kelihatan berbincang. Penjaja air itu kelihatan murung, cuma sesekali kelihatan senyum berhadapan penguatkuasa itu. Saya cuma melihat, kemudian bangun dan pergi menuju ke Central Market. Saya tidak tahu apakah nasib penjaja air tersebut. Mungkinkah dia disaman, disita atau cuma diberi amaran.

Ini adalah fenomena biasa di Kuala Lumpur. Biarpun disaman - disita beberapa kali. Siapa peduli? Lebih-lebih lagi jika gerai-gerai tolak itu disewakan kepada orang-orang Indonesia. "Ya pak...bisa aja....boleh..." Penjaja mana yang akan bakar diri. Ini Kuala Lumpurlah...

Kuala Lumpur jauh bezanya dari Sidi Bouzid. Jauh dari sudut pembangunan dan infrastruktur. Jauh dari sudut pemikiran dan budaya. Apapun bezanya, berapapun jaraknya; Kuala Lumpur dan Sidi Bouzid tetap dihuni oleh manusia-manusia yang punya hati dan perasaan. Manusia yang punya cita-cita dan wawasan. Manusia yang punya keluarga, teman-teman dan kehidupan. Manusia-manusia ini bisa gembira, ketawa, dan menangis. Inilah kita; manusia. Insan yang takkan terpisah dengan tembok geografi maupun faham agama dan politik. Semua kita adalah manusia-manusia bebas!

Kalaulah gerai Bouazizi tidak disita dan beliau tidak dikasari. Maka beliau tidak akan membakar dirinya Disember lalu dan masih hidup sehingga sekarang; meniti hari-hari yang penuh liku seperti hari-hari biasa yang lain. Kekal dengan keadaan hidupnya yang dihimpit kemiskinan justeru menyara ibu dan adik-adiknya yang lain.

Bouazizi adalah seorang terpelajar dari sebuah universiti tempatan. Bukti sebahagian dari proses kehidupan- peningkatan ilmu dan kefahaman. Sijil itu cuma kertas yang dicetak. Beliau menjual sayur dan buah apabila permohonannya menjadi tentera dan jawatan lain ditolak.

Sampailah Bouazizi dikhianati negaranya sendiri; debu-debu suci Sahara di Tunisia telah lama menjadi sebuah tanah yang korup. Beliau adalah seperti kita, punya cita-cita dan semangat. Rakyat biasa yang bergelut dengan kehidupan. Sidi Bouzid bukanlah syurga. Sebuah tempat; mungkin neraka - bandar yang menderita akibat penggangguran yang tinggi dan kadar korupsi pihak berkuasa yang telah mencapai klimaks. Berbanggalah ibunya Bouazizi. Anaknya syahid dalam mempertahankan hak dan maruah!

Kematian Bouazizi adalah manifestasi keangkuhan pihak berkuasa. Kematian Bouazizi pada 4 Januari 2011 adalah sejarah buat Sidi Bouzid dan Tunisia. Kematian Bouazizi adalah sejarah buat dunia. Di sinilah sekali lagi-revolusi bermula.

Saya tidak pasti apakah revolusi yang tercetus di Tunisia ini bakal menjadi "Kepingan domino pertama" seperti tulisan Anwar Ibrahim (gambar kanan) yang diterbitkan di laman The Wall Street Journal pada 26 Januari lalu? Tetapi sehingga saat ini; kita diperlihat dengan kebangkitan rakyat di beberapa negara Arab yang lain iaitu Mesir, Yaman dan Jordan.

Setakat artikel ini ditulis. Bekas Presiden Tunisia Zine El Abidine Ben Ali telah terbang ke Jeddah dan selamat dilindungi keluarga monarki Saudi, isterinya Leila lari ke Dubai manakala anak-anak mereka menyelamatkan diri ke England. Bayangkan, setelah 23 tahun memerintah, kerajaan Tunisia pimpinannya tumbang tidak sampai 24 jam! Rakyat di Mesir pula sedang berada dijalan-jalan raya memegang sepanduk dan melaungkan slogan-slogan anti Hosni Mubarak. Presiden Mubarak seorang lagi "diktator" yang diramal bakal terbang ke Saudi.

Kebangkitan ini dinamakan revolusi. Kebangkitan rakyat yang telah lama tertindas menentang kerajaan mereka sendiri. Apakah ertinya sesebuah negara kaya tetapi rakyatnya miskin disebabkan pemimpin yang korup?

Bangun melawan kerajaan yang zalim adalah patriotik. Rakyat di Tunisia, Mesir, Yaman dan Jordan telah membuktikan mereka patriotik. Manakala patriotisma acuan kita cukuplah dengan mengibarkan Jalur Gemilang semasa hari kebangsaan memenuhi setiap ruang bangunan, kenderaan, dan tiang-tiang lampu di jalan-jalan. Dilihat gagah dan perkasa.

Kematian Bouazizi memperlihatkan betapa kemiskinan itu mencengkam. Kekayaan cuma dibolot oleh keluarga Zine El Abidine Ben Ali dan kroni mereka. Pembaziran adalah suatu perkara biasa. Kebebasan bersuara rakyat disekat. Korupsi berleluasa sehingga ke akar umbi.

Lalu persoalan timbul, apakah Tunisia selepas revolusi akan digantikan dengan pemerintah yang baik? Apakah rakyat di benua arab akan berjaya membebaskan diri mereka dari belenggu pemerintahan kuku besi? "Transformasi" jalanan ini dilihat akan terus berlaku di dunia Arab. Kita ketepikan dulu soal "esok bagaimana". Yang penting; kebangkitan rakyat ini adalah sebuah manifestasi. Sebuah "akibat" - sebuah tanda kemarahan dan kebencian rakyat terhadap pemerintah yang zalim.

Bouazizi telah menjadi ikon revolusi. Pencetus kebangkitan Tunisia dan dunia yang dahagakan kebebasan. Sekarang, Tunisia bersedia untuk membangun sebagai sebuah negara demokrasi yang asli dan sekular. Para penjaja buah dan bunga takkan lagi khuatir; mereka takkan lagi dikasari. Sidi Bouzid akan terus dikenang, tersemat dalam catatan sejarah. Dan petang itu, Kuala Lumpur dibasahi hujan...

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

Krisis Mesir: Universiti Al-Madinah tawar pelajar Al-Azhar tempat

5 Rabiulawal 1432H.[MOD]. February 07, 2011 -


KUALA LUMPUR, 7 Feb – Universiti Antarabangsa Al-Madinah (Mediu) menawarkan tempat kepada pelajar-pelajar Universiti Al-Azhar, Mesir untuk membolehkan mereka menyambung pengajian yang tertunda ekoran pergolakan di Mesir.

Rektor Mediu Prof Dr Mohammad Khalifa Al-Tamimi mengemukakan surat tawaran itu kepada Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hari ini.

Ketua Bahagian Perhubungan Awam Mediu Jamaluddin Hussain berkata dalam surat itu, Prof Dr Mohammad Khalifa menyatakan bahawa tawaran berkenaan akan merangkumi sistem pengajian secara e-pembelajaran dan sistem pengajian secara konvensional di bilik kuliah serba lengkap dengan kualiti pendidikan bertaraf antarabangsa Mediu di Plaza Masalam, Shah Alam.

Kira-kira 90 peratus modul pengajian bagi bidang pengajian Islam Mediu diambil daripada Universiti Al-Azhar dan sebahagian besar pensyarahnya berasal dari negara Timur Tengah dan Asia Barat yang menggunakan Bahasa Arab sebagai bahasa perantaraan.

Pensyarah-pensyarah universiti itu juga merupakan lepasan peringkat Doktor Falsafah (PhD) Universiti Al-Azhar, Universiti Islam Madinah, Universiti Islam Jordan, universiti tempatan dan beberapa universiti terkemuka yang lain.

“Kami percaya program ini akan memberi banyak manfaat untuk rakyat Malaysia terutamanya pelajar-pelajar dari Universiti Al-Azhar yang menerima musibah daripada konflik persengketaan yang menghampiri kejadian perang saudara yang melanda Mesir,” kata Prof Dr Mohammad Khalifa.

Beliau juga amat berharap agar Mediu diberi peluang untuk menabur bakti kepada para pelajar berkenaan untuk memastikan mereka mencapai cita-cita dan seterusnya menjadi warga yang berjasa kepada agama, negara dan bangsa. – Bernama

PAS tanding PRK Dun Merlimau

5 RabiulAwal 1432H.
[MOD].Harakahdaily -
KUALA LUMPUR, 7 Feb: PKR dan DAP hari ini bersetuju untuk PAS meletakkan calon bertanding bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Merlimau pada 6 Mac nanti.

Persetujuan itu dicapai kesemua komponen parti dalam Pakatan Rakyat itu selepas mesyuarat Majlis Pimpinan mereka di Ibu Pejabat Kebangsaan DAP di ibu negara petang tadi.

Keputusan itu diumumkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media mereka sekaligus menafikan desas-desus beberapa pihak bahawa PAS berkemungkinan tidak bertanding di PRK Dun itu.

“(Pilihan raya kecil) Merlimau, kita sudah bincang dan bersetuju sebulat suara supaya menyokong PAS sebagai wakil Pakatan Rakyat.

“Presiden PAS, Tuan Guru Hadi Awang meminta supaya seluruh jentera Pakatan Rakyat dikerahkan dan kita bersetuju,” kata Anwar.

Turut serta pada sidang media tersebut, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan beberapa kepimpinan ketiga-tiga parti yang lain.

Mengenai calonnya, Tuan Guru Abdul Hadi berkata keputusan mengenainya akan dibuat pada mesyuarat kepimpinan parti itu 13 Februari ini.

“Kami akan menyenarai pendek nama kemudian.

“Kita baru buat keputusan di peringkat Pakatan Rakyat. Calon itu nanti kita dapat maklumat daripada negeri,” kata Hadi.

Katanya, berdasarkan amalan biasa calonnya adalah warga tempatan dan kepimpinan pusat akan berbincang dengan pemimpin-pemimpin PAS Melaka sebelum menamakan calon mereka.

Mengulas lanjut, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata mesyuarat memilih calon akan diadakan pada 13 Februari nanti.

“Senarai pendek calon mungkin 13 Februari. Insya Allah kita akan mesyuarat 13 Februari, tapi calon perlu disahkan Pakatan Rakyat dahulu” kata Mustafa.

Kerusi Dun Merlimau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, pada 20 Januari lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 26 Februari sebagai tarikh penamaan calon dan sekiranya ada pertandingan, pengundian pada 6 Mac.

Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

Kami dibelenggu keresahan dan kebimbangan, perlukan pembelaan

4 Rabiul Awal 14332H.
PAS Miri/NGO HAK Tanah Sarawak

Miri, 6 Februari 2011- Nasib kira-kira lebih dari 50 keluarga yang mendiami di sekitar Kampung Tudan yang masih tidak mendapat hak tanah milik kekal semakin mendapat perhatian umum dan juga pihak NGO. Semalam, sebuah NGO yang baru ditubuhkan untuk membela nasib rakyat dalam isu tanah telah hadir untuk mendengar sendiri masalah penduduk kampung terbabit, Seketariat Menuntut Hak Tanah Rakyat (HAK) telah mengadakan sesi aduan rakyat di kampung tersebut. Sesi aduan rakyat itu, diadakan bagi tujuan membantu pihak penduduk terbabit dalam membuat permohonan tanah dengan pihak berwajib.

Penduduk di sekitar kampung tersebut, dilaporkan telah diarah berpindah secara paksa rela dari kampung-kampung berhampiran seperti Kampung Canada Hill dan Kampung Lereng Bukit sejak enam tahun yang lepas. Pemindahan mereka yang dikatakan dibuat secara paksa itu tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya termasuk tidak mendapat pampasan yang adil. Tambah mengecewakan lagi, tanah lot penempatan baru yang diberikan kepada mereka di sekitar Kampung Tudan ini masih tidak mendapat status hak milik kekal sehingga sekarang.

Penduduk yang ditemui di majlis aduan rakyat semalam melahirkan rasa kecewa dengan tindakan lembab pihak berkuasa tempatan dalam usaha membantu menyelesaikan isu tanah mereka.

“Pihak berwajib kelihatan tidak bersungguh-sungguh dalam membantu kami. Lebih menghairankan, apabila ada golongan yang berpendapatan tinggi pun mendapat lot tanah di kampung ini, sedangkan pada waktu yang sama, kami golongan yang miskin masih tidak diberi lot tanah kekal” kata seorang ibu tunggal.

Penduduk terbabit juga jelas bimbang dengan khabar angin yang mengatakan bahawa mereka bakal diarah pindah ke kawasan baru tidak lama lagi. “Kami bimbang akan diarah berpindah ke kawasan baru jika hak milik tanah kami masih tidak mendapat status hak milik kekal” ujar seorang lagi penduduk yang ditemui.

Menurut penyelaras Seketariat Menuntut Hak Tanah Rakyat (HAK), saudara Arif yang ditemui semalam, tujuan penubuhan NGO tersebut bukanlah untuk menjanjikan tanah kepada penduduk, namun seketariat ini membantu penduduk terbabit membuat permohonan dan bertindak sebagai orang tengah diantara penduduk terbabit dan pihak berkuasa tempatan.

“Kami bukanlah wakil kerajaan, yang boleh menjanjikan apa-apa. Kami di sini sebagai pembantu dan penghubung antara penduduk terbabit dengan pihak berkuasa tempatan. Yang penting, penduduk bersatu dan berkerjasama dalam menjayakan permohonan tanah mereka” kata Arif yang ditemui selepas majlis semalam.

“Tanah Sarawak adalah milik rakyat Sarawak dan Hak rakyat Sarawak untuk mendapat tanah di negeri ini sepatutnya diberi keutamaan oleh pihak kerajaan. Kami akan mengadakan tindakan susulan dengan mengadakan pertemuan dengan pihak yang terbabit secepat yang mungkin di samping membantu penduduk terbabit membuat permohonan tanah mereka secara sah dan mengikut undang-undang. Kami berikrar akan membantu penduduk terbabit dalam usaha untuk mendapatkan hak tanah mereka” tambah Arif lagi.Isu tanah Sarawak, yang sering kali dibangkitkan oleh rakyat sejak beberapa tahun yang lalu tapi masih belum mempunyai penyelesaian yang sewajarnya sehingga hari ini.

PS: Sumber berita ini diterima dari pihak NGO Tanah Sarawak untuk diberi perhatian oleh pihak yang berkenaan agar sesuatu tindakan boleh diambil dengan segera agar masalah penduduk yang terbabit diberi perhatian dan pembelaan yang sewajarnya oleh pihak yang berkenaan. Pihak Pas hanya menyampaikan saja sumber berita yang diterima dari masyarakat umum untuk diberi perhatian.

Terung belanda

4 Rabiul Awal 1432H.
Bawang Goreng

Pernahkah anda meminum terung? Bagaimanakah rasanya jika terung yang berwarna ungu yang biasa kita kenali itu dijadikan jus? Eeee... Ngeri. Jika ada yang pernah mencubanya, jangan lupa kongsikan bersama saya.

Hari ini Laman-Seri kongsikan satu lagi jenis terung yang saya sendiri tidak pernah melihatnya. Kebetulan membaca tentang fauna ini dalam entry Misteri Etnik : Melayu Rao kaya petua tradisional - Part 4, lalu saya buat sedikit carian di MrGoogle.

Terung yang boleh dibuat jus yang mempunyai rasa yang enak ialah terung belanda. Bukan terung ungu yang biasa kita lihat itu, ya. Jangan tersilap terung. Terung belanda atau nama saintifiknya solanum betaceum juga dikenali sebagai tamarillo, tree tomato dan tergolong dalam keluarga solanaceae. Mengapa ia dipanggil terung belanda? Tidaklah diketahui mengapa, mungkin sama kisahnya dengan durian belanda. Belanda juga yang mendapat nama, hemmm....

Pokok terung belanda adalah tanaman asli di Andes Peru, Chile, Ecuador, Colombia dan Bolivia. Pokok ini juga banya ditanamkan di Argentina, Australia, Brazil, Indonesia, Kenya, Portugal, Amerika Syarikat dan Venezuela. Pokok terung belanda ini juga dijadikan sebagai tanaman komersil untuk eksport antarabangsa di New Zealand dan Portugal. Tanaman ini dipasarkan secara antarabangsa pada pertama kalinya di Australia iaitu sekitar tahun 1996.

Pokok terung belanda berupa perdu yang rapuh dan mempunyai ketinggiannya antara 2-3 meter. Pangkal batangnya pendek namun ia mempunyai cabang yang banyak. Daunnya tunggal, berselang-seling, bentuknya bundar telur sampai bentuk jantung, berukuran (10-35) cm x (4-20) cm, berpinggiran rata, berbulu halus, peruratannya menonjol, berujung lancip dan pendek. Kebiasaannya daun-daun itu berada hampir di hujung pucuk dan memiliki bau seperti lembu kutub(?). Daun pokok terung belanda mempunyai tangkai daun yaang agak panjang, iaitu sekitar 7-10 cm.

Bunga berada dalam rangkaian kecil di ketiak daun dan berdekatan hujung cabang. Bunganya berwarna merah jambu hingga biru muda dan berbau harum. Bunganya agak kecil, berdiameter kira-kira 1 cm sahaja. Kelopak bunga berbilangan lima, daun mahkota berbentuk genta, bercuping lima; benang sari 5 utas, berada di depan daun mahkota, kepala sari tersembunyi dalam runjung yang bertentangan dengan putik; bakal buah beruang dua, dengan banyak bakal biji, kepala putiknya kecil. [NB: Sorry, sesetengah ayat di sini tak dapat hendak diterjemah, sebab saya pun tidak berapa faham... hik hik... Walau bagaimana pun, saya akan cuba kemas kini bila cukup carian nanti, insya Allah.]

Buah terung belanda seakan buah buni bentuknya. Buahnya berbentuk bulat bujur telur dan berukuran (3-10) cm x (3-5) cm, meruncing ke dua hujungnya. Buahnya mempunyai tangkai yang panjang dan kelihatan bergantungan di pokoknya. Kulit buahnya nipis dan licin berkilat. Apabila buah terung belanda matang, ia berwarna lembayung kemerah-merahan, merah jingga sampai kekuning-kuningan.

Isi buahnya mengandung banyak sari buah. Rasanya agak masam-masam manis dan isinya berwarna kehitam-hitaman sampai kekuning-kuningan. Buah terung belanda mempunyai biji yang bulat pipih, tipis, dan keras. Isi buah terung belanda agak tajam dan manis, mungkin boleh dibandingkan dengan buah kiwi, tomato atau buah markisa. Kulit dan daging di dekat itu mempunyai rasa pahit yang tidak menyenangkan, dan biasanya tidak dimakan mentah.

Kandungan

Kulit buah terung belanda mengandung suatu zat yang rasanya pahit, tetapi zat ini dapat dibuang dengan cara mengupas kulitnya atau menyeduhnya dengan air panas selama 4 minit. Dengan menggantikan air setelah merebusnya 3-4 minit dan memanaskannya kembali dapat mengurangi rasa pahit dan kelat buah yang masih muda. Setiap 100 g bahagian buah yang dapat dimakan mengandung: air 85 g, protein 1,5 g, lemak 0,06-1,28 g, karbohidrat 10 g, serat 1,4-4,2 g, abu 0,7 g, vitamin A 150-500 SI, dan vitamin C 25 mg. Sebagian besar vitamin akan hilang jika buah direbus.

Manfaat

Buah terung belanda dimanfaatkan menurut berbagai cara, seperti masakan yang lazat dan makanan yang manis-manis. Buah mentah dapat digunakan untuk masakan ‘chutney’, kari dan sambal, sedangkan buah matang untuk sirap, sup dan rojak. Buahnya juga boleh dijadikan 'agen' pembersih daging ayam mentah (untuk nyah bau). Buah yang dibelah dapat digunakan sebagai bumbu perencah masakan. Buahnya juga boleh dibakar atau dipanggang untuk digunakan sebagai sayuran.

Buah ini boleh dimakan begitu sahaja dengan mencedok isinya dengan sudu, setelah buah dibelah dua, lebih kurang seperti kita memakan buah avokado. Jika buah ini disejukkan seketika dalam peti sejuk, rasanya manis dan menyegarkan.

Buah terung belanda akan memberikan rasa yang unik jika ditambah ke dalam masakan seperti kuah pasta, kari dan masakan lainnya. Buah ini juga sedap jika digunakan dalam salad.

Di Colombia, Ecuador dan sebahagian Indonesia seperti di Sumatera dan Sulawesi, buah terung belanda yang segar sering dicampur bersama-sama dengan air dan gula untuk membuat jus. Buah yang dibiarkan masak matang di atas pokok, boleh digunakan dalam penghasilan sirap (jus), jem, selai, pencuci mulut dan sebagai hiasan ais krim.

Rujukan asal di Ayo Bertani dan wikipedia - tamarillo

Mitos bisul

4 Rabiul Awal 1432H.

Bisul pada peringkat serius dipanggil Necrotising facitis atau bakteria yang memakan isi.

Elak makan lauk, telur lambatkan proses surut

BISUL adalah masalah jangkitan biasa dialami setiap orang sama ada kanak-kanak atau orang dewasa. Jangkitan bermula apabila bakteria atau parasit pada kulit merebak ke lapisan dalaman kulit menyebabkan ia kemerahan, bengkak, berisi nanah dan menyakitkan. Jenis bakteria paling biasa menyebabkan bisul pada kulit dikenali sebagai Staphylococcus Aerues.

Individu tertentu boleh mengalami masalah bisul atau jangkitan begini akibat diabetes, amino yang terjejas, HIV, tercedera serta imuniti yang rendah terutama pada kanak-kanak dan warga tua.

Pakar Perunding Pembedahan Ortopedik, Pusat Perubatan Prince Court, Dr Yong Chee Khuen, berkata biasanya bisul berlaku disebabkan kecederaan atau kemalangan yang tidak dirawat sempurna dengan kadar segera hingga menyebabkan terbentuknya ulser atau keradangan dalam kulit sehingga dijangkiti bakteria.

“Sekiranya berlaku jangkitan peringkat awal, ia dipanggil cellulites - sifatnya merah, sakit dan panas. Jika di dalam kulit atau bisul, sifatnya akan terbentuk kumpulan nanah di dalam rongga manakala peringkat lebih serius dipanggil Necrotising facitis atau bakteria yang memakan isi," katanya.

Simptom utama proses keradangan atau jangkitan adalah kemerahan, panas, bengkak dan rasa sakit. Ia bukan saja terbentuk pada sebarang tisu pejal pada permukaan kulit, malah sering juga berlaku pada organ dalaman seperti paru-paru, otak, buah pinggang dan tonsil.

Sekiranya jangkitan berlaku sehingga terbentuk bisul, rawatan pilihan ialah pembedahan. Begitupun, sebelum pembedahan dijalankan, antibiotik akan diberi selain ujian darah bagi mengenal pasti masalah lain.

Bagi kanak-kanak yang lebih gemar berdiam diri dan tidak tahu di mana lokasi jangkitan sebenar, imbasan MRI dan CT akan dijalankan.

Bisul disebabkan amino yang terjejas pula mampu merebak melalui darah. Di sini darah berfungsi sebagai lebuh raya dan menyebarkan bakteria ke seluruh tubuh. Oleh itu, remaja yang tidak menjaga kebersihan diri pasti akan terkena jangkitan ini.

Bagaimanapun, punca paling lazim adalah sifat kulit itu sendiri yang mudah terdedah kepada anasir yang tidak baik. Kulit bukan saja organ tubuh paling besar, malah berfungsi sebagai mekanisme pertahanan diri yang penting.

Setiap inci kulit diseimbangkan dengan bakteria baik dan bakteria tidak baik. Bakteria baik tidak akan membawa sebarang masalah tetapi sebaik saja tubuh kekurangan imuniti atau ketahanan diri, kecederaan kecil saja sudah mampu menyebabkan jangkitan. Tidak dinafikan kebersihan diri cukup penting tetapi perlu diingat terlalu bersih juga tidak baik kerana kita akan membunuh kedua-dua bakteria ini.

Jangkitan bisul bermula apabila bakteria dan parasit merebak pada kulit.

Jelas Dr Yong lagi, bisul yang biasa dan tidak serius boleh dirawat menggunakan antibiotik dan pembedahan. Tapi bagi bisul disebabkan amino yang terjejas, boleh merebak dengan cepat pada tisu dalam tubuh menyebabkan kegagalan beberapa organ dalaman. Dalam apa juga keadaan, pencegahan adalah perkara terbaik termasuk penjagaan kebersihan diri yang rapi dan imuniti diri lebih tinggi.

“Sekiranya simptom awal seperti merah, bengkak, sakit dan demam berlaku, terus berjumpa doktor bagi mengelak jangkitan merebak lebih ke dalam kulit. Di rumah, sebagai langkah awal ibu bapa boleh mencuci luka dengan menggunakan air panas, antiseptik dan iodin. Namun jika ia semakin membengkak, pesakit akan mula berasa tidak sihat, demam, luka menjadi kemerahan dan mula merebak, cepatlah berjumpa doktor,” katanya.

Dari segi pemakanan, mengamalkan diet seimbang disarankan bagi mempercepatkan penyembuhan.

“Terlalu banyak pantang larang dalam masyarakat seperti ayam, udang, ikan dan telur yang dipercayai menyebabkan kegatalan. Ironinya untuk sembuh, kita memerlukan hemoglobin, albumin serta Vitamin C dan semua nutrien ini terkandung dalam diet yang disebutkan itu. Perlu diingat, bisul pada kebanyakan bahagian tubuh agak sukar untuk sembuh dengan sendirinya. Kerana itu, sekiranya tanda awal bisul muncul, rawatan perubatan segera perlu diberikan," katanya.

Rawatan secara tradisional untuk bisul boleh dilihat di entry :

•Bunga keembung
•Pokok jarak boleh jadi ubat
•Khasiat bunga cempaka

Sumber : Suzan Ahmad [suzan@bharian.com.my] di BHarian 30/01/2011

Adakah pakaian kita sesuai dengan Islam atau tidak?

4 Rabiul Awal 1432H,
Ahmad Baei Jaafar

Meneliti gaya dan fesyen pakaian umat Islam kini kita dapati kebanyakannya tidak menepati citarasa Islam. Hal ini mungkin ada kaitan dengan ilmu pereka fesyen tentang aurat wanita. Mungkin sebahagian mereka tidak mengambil kira hukum sebenar, sebaliknya lebih melihat kepada peluang dan keuntungan yang boleh diambil.

Selain itu wanita Islam sendiri tidak begitu arif tentangnya lalu berpakaian mengikut cita rasa sendiri. Antara mereka ada yang memakai tudung sekadar tutup rambut, memakai tudung dengan memakai baju T yang berlengan pendek, memakai tudung dengan baju berserta keluar yang ketat. Pemakaian secara inilah yang menjadi kegemaran remaja masa kini.

Apakah cara ini diiktiraf oleh Islam? Di sini mari kita lihat apa kata hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud:

“Dua golongan dari ahli neraka yang tidak pernah aku melihat kedua-duanya: iaitu seorang yang membawa cemeti seperti ekor lembu yang dia memukul manusia, dan satu lagi perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggok-lenggok, kepalanya bagaikan bonggol unta yang bergoyang. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mendapatkan baunya, sedangkan baunya boleh dihidu dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (Riwayat Muslim).

Tutupkah aurat cara ini?

Kita fokuskan kepada perempuan yang berpakaian tetapi seperti telanjang. Ya sebagaimana yang disifatkan dalam hadis di atas adalah dia tidak menutup aurat.

Bukan itu sahaja, perempuan ini menari dan berpesta di khalayak ramai. Inilah sifat sebahagian wanita pada hari ini, mereka ini termasuk dalam kategori tidak berpakaian walaupun memakai tudung seperti berikut:

1. Pakai tudung tetapi nampak rambut, leher dan dada
2. Pakai tudung lengkap tetapi pakai baju T berlengan pendek
3. Pakai tudung lengkap tetapi pakai kain ketat yang terbelah di bahagian bawah
4. Pakai tudung lengkap tetapi pakai baju dan seluar yang ketat.

Selain itu terdapat juga pemakaian tudung masa kini yang menyerupai pakaian padri (sister). Perhatikan panduan memakai tudung yang dijelaskan Allah dalam firman-Nya yang bermaksud:

Dada yang perlu ditutup

“Wahai nabi katakanlah kepada isteri-isteri kamu dan anak-anak wanita kamu juga wanita muslim supaya mereka melabuhkan tudung ke atas jilbab mereka, demikian itu lebih baik supaya dikenali sebagai wanita yang baik, dan Allah itu Maha Pengampun dan Pengasih.” (Surah al-Ahzab : 59)

Berdasarkan firman itu, tudung mesti dilabuhkan ke atas baju sehingga menutup dada. Tetapi kalau seseorang itu memakai tudung sekadar menutup rambut dan masih nampak dada dan leher tidaklah menepati penutupan aurat. Bukan itu saja, pakaian seperti itu kalau kita amati hampir sama seperti tudung padri wanita.

Apakah umat Islam tidak sedar akan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, dia tergolong dalam golongan itu.” (Abu Daud dan Ibnu Hibban)

Ulama dalam keadaan ini perlu mengambil pendekatan mengajak umat Islam khususnya wanita agar kembali menggunakan tudung yang benar-benar menutup aurat. Sudah sampai masanya semua umat Islam kembali berpakaian dengan niat menutup aurat bukan untuk kelihatan cantik di hadapan orang ramai.

Salah Faham Wanita

Lihatlah beza tudung ini.

Melihat panduan di atas, saya percaya ramai wanita Islam salah faham tentang konsep aurat dan konsep berpakaian dalam Islam. Sebab itu mereka mudah terikut-ikut dengan apa yang dilihat di sekeling mereka? Kebanyakan wanita Islam tahu bahawa menutup aurat itu wajib tetapi tidak tahu bagaimana harus mereka pakai.

Kalau kita tanya seorang wanita yang memakai tudung sekadar menutup rambut, dia dengan tegas berkata, “aku pakai tudung ini sudah cukup menutup aurat.”

Kalau kita tanya mereka yang pakai baju kurang tetapi dadanya tidak ditutup, dia dengan berani berkata, “aku pakai baju kurung ini dah cukup menutup aurat, kan bersopanni.”

Begitu juga kalau kita bertanya wanita yang pakaiannya ketat, dia berkata, “aku sudah menutup aurat yang sempurna, mana nampak kulit dan rambut lagi.”

Salah faham ini mungkin kerana peluang ulama untuk menjelaskan hukum ini terbatas atau umat Islam tidak berpeluang untuk menuntut ilmu mengenainya. Jika benar begitu, bolehlah dimaafkan tetapi kalau ulama tidak begitu bertegas dalam menyampaikan ilmu sebenar, adalah suatu jenayah yang harus dibasmikan.

Selain itu ibu bapa juga dilihat sebagai tidak begitu serius dalam soal aurat. Ramai di sekeliling kita, para ibu yang memakai tudung malah ada yang berpurdah, tetapi anaknya sendiri dibiarkan tanpa menutup aurat. Adakah mereka berasa takut untuk mendidik anak ke arah menutup aurat atau rasa masih awal untuk dibuat teguran atau dirasakan, pemakaian itu soal individu.

Terdapat juga suami yang tidak ambil kisah tentang penutupan aurat, sama ada isteri hendak pakai tudung atau tidak, tidak mengapa. Ada juga suami yang tidak boleh kata apa-apa dengan sikap isteri yang tidak mahu menutup aurat. Tidakkah mereka sedar bahawa sikap itu hakikatnya adalah manusia dayus yang tidak dijamin syurga.

Wallahua’lam

Syabas Selangor bela ADUN Seri Muda, Biarkan GAPS dengan sakit hatinya.

4 Rabiul Awal 1432H.
Oleh: WFAUZDIN NS

BETAPA bengangnya GAPS (Gabungan Anti Penyelewengan Selangor) apabila Kerajaan Negeri Selangor akan membiayai kos perundangan Adun Seri Muda, YB Shuhaimi Shafie yang bakal didakwa atas tuduhan menghina Sultan Selangor. Sememangnya puak-puak ini suka melihat Adun tersebut tersungkur di mahkamah dan kemungkinan akan ada lagi PRK di Selangor untuyk mereka merampas kerusi Dun Seri Muda.

GAPS berkata tindakan kerajaan Selangor membiayai kos perundangan ADUN Seri Muda Muda Shuhaimi Shafiei - yang akan dihadapkan ke mahkamah ekoran tulisan berkaitan Sultan Selangor - disifatkan sebagai "pembaziran dan penyelewengan wang rakyat". Pembaziran wang rakyat apanya jika Adun tersebut menulis demi untuk kesejahjteraan rakyat dan kedaulatan raja-raja? Bukankah rakyat dan raja tidak boleh dipisahkan? Raja boleh menitah kepada rakyat, manakala rakyat juga boleh menegur raja untuk membuktikan kasih sayang kita kepada raja.

Membela seorang Wakil Rakyat yang dianggap menderhaka kepada Sultan, sedangkan tiada satu bukti pun kita lihat bentuk penderhakaan itu bahkan Adun berkenaan secara terbuka menyebut sekiranya ada ayat atau frasa di dalam tulisannya yang menyinggung Sultan, beliau rela memohon maaf dan bersedia untuk berjumpa Duli Tuanku. Itu membuktikan betapa ikhlasnya Adun tersebut. Butakah mata GAPS dengan berbagai bentuk penderhakaan kepada raja yang lebih dahsyat sebelum ini?

Cuba tanya Tun Mahathir, tanya Ibrahim Ali dan tanya juga geng-geng Idris Jusoh di Terengganu tentang sejarah Sultan di hina. Mereka semua boleh ceritakan kisah-kisah `keberanian' mereka kepada raja. Ada pernah mereka didakwa seperti Adun Seri Muda ini? Justeru itu, GAPS jangan hipokrit kerana rakyat tidak lagi sebodoh kamu./wfauzdin.blogspot.com

Merlimau - Cabaran untuk Rosmah


5 RabiulAwal 1432H.[MOD].Harakahdaily -
KUALA LUMPUR, 8 Feb: Adalah amat dikesali bila mana isteri kepada Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor yang cuba mengambil kesempatan publisiti atas misi murni menyelamat rakyat Malaysia di Mesir baru-baru ini.

“Peranan beliau dalam misi ini nampaknya sudah melebihi tugasan seorang Menteri. Saya melihat keadaan ini jelas menunjukkan bahawa Rosmah sebenarnya mahukan pengiktirafan dalam kerja kuatnya di Oman, Bahrain dan kini di Mesir,” kata Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Maka, katanya adalah sesuai sekiranya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga selaku Pengerusi Barisan Nasional (BN) memberi peluang kepada Rosmah untuk bertanding di PRK Merlimau yang akan datang.

Tambahnya, cabaran itu juga sesuai buat BN sebagai pujukan kepada hasrat Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang telah gagal meletakkan calon wanita pada PRK Tenang lalu.

Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang melihat pemilihan Rosmah amat penting bagi menyelamatkan berjuta-juta wang rakyat Malaysia daripada terus dibazirkan dalam siri jelajah dunia dan pelbagai persidangan mengarut di bawah rancangan ‘Wanita Pertama’ Malaysia ini.

“Andai benar PM Najib mahu buktikan perubahan, saya mencabar beliau untuk menerima cabaran ini,” ujarnya.