04 April 2008

Hiasilah iman kamu.

Daripada Abu Hurairah r.a. , bersabda Rasulullah saw, Akan datang suatu zaman seseorang tidak kisah dari mana ia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal atau haram (HR. Muslim).Keringnya angin gurun akan membuat debu berterbangan dengan mudah ketika sedikit saja tersentuh tiupan angin. Musnahnya bukit atau gunung akibat pepohonan ditebang tanpa kawalan akan melongsorkan tanah dengan mudahnya ketika sedikit saja tersentuh air. Namun akibat-akibat buruk dari tandusnya gurun dan gunung tidak dahsyat dibandingkan dengan kedahsyatan tandusnya hati dari iman.

Tandusnya hati manusia dari keimanan akan menimbulkan musibah lebih dari seluas gurun atau sebesar bukit atau gunung. Tidak ada lagi penahan ketika godaan sedikit saja mendatang. Di saat tandusnya hati, manusia akan menghalalkan sesuatu tanpa batas untuk memenuhi hawa nafsu. Sehingga akibat buruknya akan mencapai seluas suatu kawasan atau wilayah dan menimbulkan masalah secara langsung dan tak langsung sebanyak rakyat di sebuah negara atau bahkan dunia.

Sebagaimana gunung yang tetap tandus bila tidak diusahakan dengan tanaman yang baru, demikian juga hati yang tetap gersang. Hati akan terus kosong, sehingga tanaman kebenaran dan kebaikan tidak akan pernah bertapak di sana . Oleh karena itu, hati perlu terus disirami dengan keimanan, ditanami kebaikan, serta dipupuk dengan nasihat-nasihat. Dan tidak ada orang yang paling mampu melakukan itu semua, kecuali diri kita sendiri dengan mengharap pertolongan Allah SWT.

Demikianlah tandusnya keimanan yang akan membawa padah ke neraka Allah yang amat dasyat, oleh itu selamatkan dia dari terus tandus.

Selamat bertanding.

Hishammuddin Tun Hussein hari ini menamatkan teka-teki apabila mengumumkan tidak mempertahankan jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang disandangnya se-jak dua penggal lalu pada pemilihan parti Disember ini.

Bercakap pada sidang akhbar di kementeriannya di sini, Menteri Pelajaran itu berkata, keputusan untuk tidak bertanding dibuat bagi memberi laluan kepada muka baru memimpin sayap kanan yang mempunyai kira-kira 600,000 ahli itu.


Beliau bagaimanapun tidak menyatakan jawatan yang akan ditandinginya nanti dan menyerahkan kepada perwakilan menentukan kedudukannya pada pemilihan itu.

Pengumuman itu sekali gus membuka gelanggang pertandingan bagi merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO yang disebut-sebut menyaksikan persaingan sengit pada pemilihan nanti

Antara nama yang disebut-sebut untuk bertanding bagi mengisi kekosongan itu ialah bekas Menteri Besar Selangor yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dan Ahli Parlimen Jerlun yang juga Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Mukhriz Mahathir.

Selain itu Naib Ketuanya, Khairy Jamaluddin yang memenangi kerusi Parlimen Rembau pada pilihan raya umum yang lalu juga disebut bakal mengambil alih pucuk pimpinan Pemuda UMNO selepas Hishammuddin.

Satu lagi nama yang turut dikait akan bertanding jawatan itu ialah Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Mansor.

Ketua kampung Kerian letak jawatan

PARIT BUNTAR, 3 April:- Seramai 94 ketua kampung dalam Daerah Kerian bersetuju untuk meletakkan jawatan secara serentak dengan menyerahkan notis perletakan jawatan bertarikh 1 April, iaitu dengan notis selama sebulan.Kenyataan resmi telah diberikan oleh Setiausaha Persatuan Ketua Kampung Daerah Kerian, Mat Radzi Ali. Beliau memaklumkan notis perletakan jawatan sebagai ketua kampung telah dihantar kepada Setiausaha Perhubungan Persatuan Ketua Kampung Perak dan telah diperpanjangkan kepada MB Perak.

Notis yang berkuatkuasa sebulan itu menyebabkan semua jawatan ketua kampung di Kerian terbatal bermula awal Mei hadapan.

Persetujuan semua ketua kampung Daerah Kerian itu diputuskan dalam satu perjumpaan yang diadakan di Bagan Serai minggu lalu. Pada pertemuan itu semua ketua kampung menyatakan pendirian tidak sehaluan dengan kerajaan negeri sekarang. Menurut kenyataan itu juga sebanyak 98 pratus ketua kampung adalah ketua UMNO cawangan dan perlantikan mereka adalah atas cadangan ketua UMNO bahagian semasa kerajaan BN dulu.

"Kini terpulanglah kepada kerajaan Pakatan Rakyat untuk melantik ketua kampung baru" katanya dalam kenyatan tersebut. Menurutnya lagi perletakan jawatan tersebut membabitkan JKKK kerana mereka dilantik oleh ketua kampung.